Klicka här för att se fler arbetsbänkar.
Arbetsbänken kan vara den absolut viktigaste komponenten i en hantverkares arbete. Majoriteten av allt byggarbete som utförs, görs vid arbetsbänken.
Därför är det extremt viktigt att hitta den rätta arbetsbänken som passar ens personliga behov. Eftersom modellerna ser olika ut och kostar olika är det väldigt viktigt att man väljer rätt.
Det är viktigt att tänka på hur mycket bänken ska användas samt till vilka syften så att man inte köper en onödigt dyr arbetsbänk. En arbetsbänk ska helst vara väldigt tålig och erbjuda många olika funktioner som underlättar arbetet.
1. Bäst i test – Kreg KRS1035
Klicka här för att se bästa priset
Kreg KRS1035 är ett stabilt arbetsbord gjort med en robust stålkonstruktion målad med uthållig blå pulverlack. Det är ett väldigt anpassningsbart bord eftersom höjden är justerbar mellan 78 cm och 99 cm samtidigt som arbetsbänken är utrustad med skruvbara fötter som ger stabilitet på ojämna golv.
Det här bordets stativ är utrustat med förborrade hål vilket gör monteringen av tillbehör och olika anpassningar av stativet enkla.
Kreg KRS1035 kommer som ett stativ och då ingår alltså inte en bordsskiva. Det gör så att maxlasten inte är helt säker då olika skivor kan bära olika mycket last. Ytan som bänkskivan kan stå på är 51 cm x 71 cm och då är det viktigt att tänka på att skivan kan vara lite större än ytan om man vill ha mer arbetsutrymme.
2. Populärast – Ironside 100543
Klicka här för att se bästa priset
Ironside 100543 är en hopfällbar arbetsbänk i laminerad bok vars material gör bänken något tyngre än andra modeller på hela 30 kg Den har en stor arbetsyta på 120 x 62,5 cm och en höjd på 82,5 cm för att arbetet ska bli så bekvämt som möjligt.
Arbetsbänkens bänkskiva har en tjocklek på 25 mm. Den kan klara en maximal belastning på 500 kg och kan därför bära mycket utrustning åt gången utan att gå sönder.
Den här arbetsbänken är lite grövre jämfört med andra modeller och detta gör den mer robust och mer tålig. Bänkens design lämpar sig inte lika mycket för transport och passar bättre som stationärt.
3. Premiumval – Stanley STST97998-1
Klicka här för att se bästa priset
Stanley STST97998-1 är en arbetsbänk med en lättmonterad design för att man snabbt och enkelt ska kunna montera upp och ner bordet med det medföljande verktyget.
Arbetsbänken har en stor och tålig 60” arbetsyta i 25 mm tjockt gummiträ som kan klara laster uppemot 500 kg. Den är även utrustad med en stark stålkonstruktion som ger ökar tålighet och stabilitet. Därför kan bordet bära mycket maskineri utan att ge vika.
Bänkens mått är 152 x 76 cm vilket möjliggör mycket lagring och stor arbetsyta. Bordet har en höjd på 98 cm för att möjliggöra optimal ergonomisk arbetsposition.
Trots bordets stabila konstruktion och höga tålighet väger det endast 26,5 kg. Vikten gör det därför, tillsammans med den hopfällbara konstruktionen, lätt att förflytta bordet.
4. Billigast – Stanley FMST1-75672
Klicka här för att se bästa priset
Stanley FMST1-75672 är en väldigt lätt och smidig arbetsbänk som är väldigt enkel att fälla ihop och ta med sig, perfekt i garaget. Den har rostfria ben som är gjorda i metall och som kan bära upp mot 450 kg last.
Denna arbetsbänk från Stanley erbjuder en stor arbetsyta på 85 x 60 cm och passar med tvingar i alla storlekar. Tack vare arbetsbänkens design kan tvingarna enkelt användas i både vertikalt och horisontellt läge.
Stanley FMST1-75672 är en relativt lätt arbetsbänk som är designad för att flyttas mycket. Till exempel har den ett handtag på bänkens ena sida som gör den lättare att bära.
Lista över de bästa arbetsbänkarna 2024
- Bäst i test: Kreg KRS1035
- Populärast: Ironside 100543
- Premiumval: Stanley STST97998-1
- Billigast: Stanley FMST1
Köpguide för arbetsbänkar 2024
Med tanke på alla de olika modellerna kan det vara ganska svårt att veta vilken arbetsbänk man ska köpa. Vi har därför satt ihop en köpguide för att vägleda dig till att göra rätt köp. Här finns några viktiga punkter att ta med i beräkningen när just du ska köpa en arbetsbänk.
- Material
- Storlek
- Pris
- Höjd
- Bänkens funktioner
Material
När man ska köpa en arbetsbänk är materialet vara en av de saker som kan variera mest. Olika material ger olika stöd och därmed olika hållbarhet.
Arbetsbänkar i trä kan ofta erbjuda väldigt bra stöd. Ofta är benen och ramen gjorda i metall då metallen erbjuder bättre stabilitet för det ändamålet. Trä är dessutom inte det tyngsta materialet och är därför ganska mångsidigt.
Vill man i stället ha ett lätt arbetsbord kan det vara en idé att köpa i hårdplast. Det erbjuder inte lika bra hållbarhet som trä men är ändå hållbara i förhållande till vikten. Vill man ha ett bord som lätt ska kunna flyttas från olika ställen passar plast perfekt.
Det kan också vara värt att tänka på att inte välja ett bord med en bänkskiva av ett material som skramlar för mycket. Trä och plast är här två bra och tysta alternativ.
Dock kan arbetsbänkar i stål bli bra alternativ om man ska arbeta mycket med starka lösningsmedel som hade fördärvat bänkar i plast eller trä. Stål är dessutom väldigt lättskött och kraftigt med bra hållbarhet. Det är dock viktigt att tänka på att de inte klarar av arbeten med elektriska installationer då de leder ström.
Storlek
Storleken för olika arbetsbänkar kan variera väldigt mycket och den kan även påverka både pris och hållbarhet.
Självklart måste man kolla på platsen där arbetsbänken ska stå för att kunna få ett hum om hur stor bänk man kan köpa. Arbetsbordet kan lätt bli för stort om man inte har mätt ut ytorna där man ska ha det innan man köper. Det kan vara svårt att uppskatta bänkens storlek över nätet.
En annan faktor som påverkar hur stor arbetsbänken bör vara är hur mycket det ska flyttas. Det är viktigt att välja bänkstorlek beroende på om du ska flytta bänken regelbundet eller om den ska stå i din verkstad året om.
Större arbetsbänkar ger upphov till mer utrymme att lagra verktyg och maskiner, t.ex en planhyvel. Därför passar större bord till om de ska stå på samma ställe hela tiden. Samtidigt brukar större arbetsbänkar samtidigt ha större kapacitet för vikt som kan lagras uppe på.
En mindre arbetsbänk blir samtidigt mer smidig om den ska med ut på arbetsplatsen. Dels med tanke på vikten, dels på grund av att man aldrig kan veta exakt hur mycket utrymme där kommer vara på arbetsplatsen.
När man har arbetsbänken med sig ut på arbetsplatsen brukar det inte heller vara lika stora arbeten som ska utföras på den jämfört med när man har den stationärt och då passar en mindre bänk.
Pris
En väldigt vanlig faktor som spelar stor roll till i princip allt man ska köpa är priset. För en arbetsbänk kan priserna variera väldigt mycket och då är det viktigt att man väljer rätt.
Mycket handlar om hur mycket man ska använda arbetsbänken och hur mycket man då är villig att lägga på en bänk. Desto mer man ska använda den, desto viktigare blir det att kvalitén är bra och då kommer priset också vara högre.
Ska man använda bänken mycket är det viktigt med en arbetsbänk som kommer hålla länge. Då blir det högre priset en bättre investering då man tjänar på det i längden.
Om man bara köper billiga arbetsbänkar som sedan behövs bytas ut hela tiden, går det inte lång tid innan man har lagt mer pengar än vad man hade gjort om man köpte ett dyrt och hållbart bord från början.
Om man däremot inte ska använda bänken särskilt ofta och mycket, blir det mer logiskt att välja en billigare modell så att man inte lägger onödigt mycket pengar på en arbetsbänk som sedan ändå inte används.
Höjd
Höjden på arbetsbänken kan spela stor roll i arbetet och är därför en viktig sak att ha i åtanke när man ska köpa en bänk. Om höjden inte stämmer överens med typen av arbete man ska utföra blir jobbet snabbt väldigt obekvämt och då kan man inte arbeta lika effektivt.
Ska man utföra arbeten som är relativt finmotoriska och kräver noggrannhet, är det bra om bänken är lite högre än armbågshöjd. Då behöver man inte böja sig fram för mycket om man behöver kolla på nära håll när man utför arbetet.
För arbeten som kräver mycket armrörelse utan tryck ner mot arbetsbänkens yta, passar ett bord som är i armbågshöjd bra. Exempel på sådana arbeten kan vara om man ska såga i ett stycke. Med en bänk i armbågshöjd får man då maximal styrka i sågningen vilket kan effektivisera arbetet mycket.
Om man ska utföra arbeten där det krävs mycket tryck ner mot arbetsbänkens yta, passar ett lägre bord under armbågshöjd bäst. Då kan man pressa med raka armar och därmed få maximal kraft i trycken.
Vet man med sig att man kommer utföra alla tre sorters arbeten kan det vara smart att köpa en bänk som kan höjas eller sänkas. Annars kan man sitta på en stol med ett lägre bord om man ska göra pilliga arbeten som kräver noggrannhet och synförmåga. Då förlorar man inte mycket för att man inte står upp.
Bänkens funktioner
Arbetsbänkar är designade för att kunna vara utrustade med så många olika funktioner som möjligt. Men vilka bör man egentligen hålla utkik efter?
Spännvevar kan vara väldigt viktiga att ha med på en arbetsbänk eftersom de tillåter dig att limma ihop två arbetsstycken. Detta gör arbetet lättare då det inte alltid är praktiskt att använda tvingar för att hålla ihop stycken.
Ett annat drag hos en arbetsbänk som underlättar arbetet är mobila bänkhakar. De kan, likt spännvevarna, användas för att underlätta sammanhållningen av två material då tvingar inte är praktiska lösningar. Bänkhakarna används främst för att hålla fast material när man arbetar som till exempel när man ska tvinna ihop brädor eller hålla fast lister.
Arbetsbänkens viktkapacitet är viktigt att hålla reda på. Annars finns risken att bänken inte klarar av de arbeten eller maskiner som ska utföras eller förvaras. För industriell användning bör viktkapaciteten gå upp mot cirka 1000 kg samtidigt som cirka 200 kg räcker till enkla hemmaarbeten.
“Tillräcklig belastningskapacitet och ett robust och tåligt stativ är grundläggande. Jobbar du med lättare föremål klara du dig med ett arbetsbord med lägre maxbelastning.”
Möjligheter för förvaring kan också vara en faktor när man ska köpa en arbetsbänk. Det gäller främst stationära arbetsbänkar som har lådor och hyllor för verktyg och material.
Vanliga frågor om arbetsbänkar
Vad kostar en arbetsbänk?
Olika modeller av arbetsbänkar kan kosta väldigt olika mycket. En vanlig arbetsbänk kostar mellan 500 kr och 3500 kr. Vissa hyvelbänkar kan kosta över 10 000 kr.
Vilken bänkskiva är billigast?
Laminat är ett material som oftast är billigast. Det är samtidigt ett material som är väldigt hållbart och som inte skramlar mycket.
Vad är en arbetsbänk?
En arbetsbänk är ett bord för hantverkare som erbjuder många olika funktioner som gör arbetet lättare.
Vilka olika sorters arbetsbänkar finns det?
Det finns stationära och portabla arbetsbänkar. De stationära är vanligtvis större och utrustade med fler funktioner då de inte ska flyttas. De portabla är lättare och oftast hopfällbara.
Vilken arbetsbänk är bäst?
Eftersom alla hantverkare arbetar olika och har olika behov, är det svårt att säga vilken bänk som är bäst. Den bästa bänken är alltså den som passar just dig bäst.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis finns det oerhört mycket som väger in i processen att köpa en ny arbetsbänk. Material, storlek, pris och höjd är exempel på viktiga faktorer som spelar stor roll när man letar efter en ny bänk.
Det är viktigt att tänka på vilka funktioner man vill att bänken ska ha beroende på hur och var det ska användas samt hur mycket pengar man är redo att investera.
Om arbetsbänken passar hantverkaren kan den underlätta extremt mycket vilket är meningen. Skillnaden mellan en bänk som passar och en bänk sin inte gör det kan vara mycket, mycket större än vad man först tror.
Källor
- https://viivilla.se/gor-det-sjalv/forvaring1/bygg-en-perfekt-arbetsbank/
- https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/bygg/forebygg-risker-pa-byggarbetsplatsen/projektera-och-bygga-restaurang/arbetshojd/
- https://www.cowab.se/blogg/utrustning-till-arbetsplatsen/guide-valj-ratt-arbetsbank-till-verkstad-och-industri
- https://www.gerdmans.se/gerdmans-guide-till-ratt-arbetsbord-och-arbetsbank
- https://www.cowab.se/blogg/utrustning-till-arbetsplatsen/guide-valj-ratt-arbetsbank-till-verkstad-och-industri