Bästa arbetsbänken 2022 – Test av olika arbetsbänkar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Stanley FMST1-75672

Ironside 100543

Stanley STST97998-1

Milwaukee 4932472128

Klicka här för att se fler arbetsbänkar.

Bästa arbetsbänken 2022

Behöver du en bra arbetsyta där du kan jobba med olika projekt? I så fall måste du köpa den bästa arbetsbänken. Med hjälp av en bäst i test arbetsbänk så kan du enkelt arbeta med olika verktyg och maskiner på en extra arbetsyta. Detta kan vara väldigt praktiskt om man till exempel har ont om plats i huset. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en arbetsbänk bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bäst i test arbetsbänk på nätet. Detta beror på att där finns en massa olika saker som gör att köpet blir svårt. Det finns till exempel affärer som bara skriver om fördelarna. Affärerna skriver alltså inte om några nackdelar eftersom då säljer det så klart bättre. Detta innebär dock att man inte får en klar bild av hur bra arbetsbänken faktiskt är. Dessutom finns arbetsbänkar i flera olika modeller som också finns i olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli riktigt svårt.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en komplex köpguide för arbetsbänkar. Jag har nämligen gjort mitt eget arbetsbänk test. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att hitta vilken arbetsbänk som är bäst. När jag gjorde den här guiden så använde jag mig av min egen och andras kunskap. Jag har nämligen testat några arbetsbänkar för att komma fram till vilken som är bäst i test. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Med hjälp av all den här informationen har jag gjort en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så lovar jag att du enkelt kan köpa den bästa arbetsbänken.

Köpguide för bäst i test arbetsbänk 2022

Som jag skrev innan i artikeln så är det alltså inte så enkelt att köpa den bästa arbetsbänken på nätet. Det är för att där finns en massa olika faktorer som gör köpet svårt. Köpet kan dock bli mycket enklare bara genom att följa min komplexa köpguide. I min guide så skriver jag nämligen om de viktigaste sakerna som man ska tänka på när man köper en bäst i test arbetsbänk. Som vanligt är det dock viktigast att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa arbetsbänken 2022:

 • Arbetsutrymme eller yta
 • Höjd
 • Vikt
 • Lagring
 • Bärbarhet
 • Funktioner
 • Träytor
 • Stålytor
 • Plast
 • Ytterligare egenskaper
 • Storlek
 • Stabilitet
 • Justerbarhet
 • Ljud
 • Tillbehör

Arbetsutrymme eller yta

Ytan eller arbetsytan på ditt arbetsbord är ett preliminärt kriterium för att välja ditt arbetsbord. Innan du väljer ett arbetsbord bör du överväga måtten på det material som du ofta kommer att arbeta med. Om du är en professionell träarbetare behöver du ett bredare arbetsutrymme som rymmer all din utrustning. Å andra sidan, om du köper en arbetsbänk för ett DIY-projekt, skulle en mindre bänk vara tillräcklig.

Höjd

Med tanke på en bekväm arbetsställning är arbetsbordets höjd nästa kriterium för att välja en arbetsbänk. Det finns arbetsbord som finns i både justerbara höjder och fasta höjder. Att arbeta långa timmar i en obekväm position kan leda till obehag. För att undvika detta är det bättre att tänka på höjden när du köper ett arbetsbord, så att det erbjuder en bekväm arbetsställning för dig.

Vikt

Varje arbetsbänk har en maximal vikt som den kan hålla. För enkla DIY-projekt är det mer än tillräckligt med en bänk som rymmer 200 kg. Men för professionellt arbete skulle en bänk som tål upp till 3000 kg vara perfekt. För bärbara arbetsbänkar är den maximala gränsen för arbetsbänkar cirka 1000 kg. Se till att arbetsbordet du köper har stabila och fasta ben för att hålla vikten på ditt arbetsmaterial och din utrustning.

Lagring

Några arbetsbord följer med lagringsutrymmen. Dessa lagringsutrymmen kan hjälpa till att organisera dina verktyg och material. I allmänhet är en arbetsbänk med omfattande lagringsutrymme inte bärbar. Förvaringsutrymmena kan vara i form av dragningar i några få fall, i några andra är det bara en pinne, där dina verktyg kan hängas.

Bärbarhet

Om du letar efter ett arbetsbord som kan flyttas och placeras runt, måste du kompromissa med några faktorer som storlek och lagring. När det gäller bärbarhet måste du också hitta en arbetsbänk som enkelt kan hopfällas och återmonteras. Bärbarhet har stora fördelar. Denna funktion är användbar för både DIY-tillverkare och professionella hantverkare. När du väljer en bärbar arbetsbänk, kolla efter robusta ben och bordsskivor som kan hålla vikten på ditt material.

Funktioner

Bortsett från ovanstående parametrar kan arbetsbord med halkskydd och rostfritt material öka arbetsbordets hållbarhet och livslängd. Några arbetsbänkar kommer med markeringar för linjaler och gradskivor som hjälper dig att mäta med lätthet. Utöver detta hjälper klämmorna till dessa arbetsbänkar dig att hålla virket eller arbetsmaterialet på plats. Alla dessa funktioner hjälper dig att arbeta med lätthet.

Träytor

Träytor som spånskiva, lönn eller bokträ ser snygga ut och erbjuder dig också mycket funktionalitet för de flesta allmänna uppgifter. Spånskivor kan också ha en laminerad yta som är lätt att rengöra, men den kanske inte är tillräckligt hållbar för tung användning.

Stålytor

Stål är tufft och långvarigt och tål tuffa arbetsförhållanden. Om du använder lösningsmedel eller olja är en yta av stål mycket motståndskraftig mot skador och lätt att rengöra, men det kan göra arbetsbänken mycket tung.

Plast

Du kanske blir förvånad, men plast är ett utmärkt material för en arbetsbänk, särskilt för elektriska projekt. Arbetsbänkar av plast är gjorda av tjockt slagfast polypropenharts och kan till och med förstärkas med aluminium, till exempel WORX Pegasus multifunktionsarbetsbord och såghäst.

Plasten har en tålig beläggning som skyddar bordsskivan mot fläckar och repor, och plasten gör också arbetsbänken mycket lätt och bärbar.

Ytterligare egenskaper

Lådor är praktiska för förvaring av små verktyg och andra förnödenheter.

Benklämmor eller klämhundar låter dig fästa andra verktyg eller arbetsstycken i olika former och storlekar. Hjul gör det lätt att flytta arbetsbänken i din verkstad eller utanför ditt hus för renoveringsarbete.

Storlek

Storlek är den första faktorn du behöver. Här kan jag hänvisa till två lika viktiga delfaktorer. Den första är den totala storleken på en arbetsbänk i garaget. Det definieras av det lediga utrymmet du har i ditt garage. Mer betydande områden kräver större arbetsbänkar på grund av uppenbara skäl.

Den andra delen är ytan eller storleken på den. Det här är utrymmet där du kommer att arbeta. Tänk på att om du har små projekt behöver du lite arbetsyta. Det finns inget behov av att investera i en massiv arbetsbänk. Å andra sidan, om du planerar att slutföra storskaliga projekt, behöver du en stor arbetsbänk. Tänk också på de verktyg och material du kommer att använda och placera på arbetsbänken.

Stabilitet

Alla arbetsbänkar måste vara så stabila som möjligt. Målet här är att ha en produkt som inte rör sig eller slingrar medan du arbetar. I gengäld får du bättre säkerhet och du blir inte irriterad av det här problemet. Det finns några saker du måste tänka på i detta fall. Den första är garagebänken. Mer massiva modeller är vanligtvis mer stabila och de tål mer stress och tryck. Jag gillade också modeller som är tillverkade med stålben. De är helt enkelt de starkaste och reserverade för yrkesverksamma och tunga applikationer.

Justerbarhet

Några av er vet att alla bänkar i garaget måste vara lämpliga så att ni kan stå och arbeta. Detta är det säkraste och mest tilltalande resultatet. Men vissa modeller kan justeras medan du arbetar. Detta hänvisar till höjden, och jag bör tillägga att det är en av de mest tilltalande funktionerna. När allt kommer omkring har du en arbetsbänk som kan justeras inom några sekunder, och du kan få ut det mesta av säkerheten. Den här funktionen är också viktig om du och en annan person använder samma arbetsbänk.

Ljud

Ljudnivå används för att förklara hur hög en arbetsbänk är när den används. Målet är att ha en yta som är gjord av ett mjukare material som absorberar bullret. Dessa arbetsbänkar är bättre när du använder dem, och de kan hjälpa dig att arbeta längre utan att bli irriterad av ljudet som genereras.

Tillbehör

De flesta garagebänkar levereras med tillgängliga tillbehör. De ingår inte i paketet och du måste skaffa dem separat. Nyckeln här är att titta på tillgängliga tillbehör för just den modellen. En arbetsbänk som låter dig installera och lägga till lådor är bäst. Du får ytterligare lagringsutrymme och du kan mixa och matcha för att skapa vilket arbetsutrymme du vill.

Andra modeller är kompatibla med väggpanelerna. Vad detta betyder är att du enkelt kan lägga till en verktygshållare på väggen bakom arbetsbänken och använda den för att lagra verktyg och andra föremål.

Här bör jag tillägga att avancerade modeller vanligtvis är kompatibla med många tillbehör. De är utformade för husägare som behöver mer utrymme och fler funktioner. Billiga modeller är vanligtvis oförenliga med tillbehören. De är avsedda att användas separat, och du kan bara improvisera för att göra dem mer funktionella och mer praktiska.

Läs också >>> Verktygspaket test

Typer av arbetsbänkar

Liten till medelstor arbetsbänk

En arbetsbänk designad för små till medelstora projekt passar perfekt för hemreparationer eller snickeriuppgifter i en verkstad eller garage, hobbyer, allmänna DIY-projekt, och du kan till och med använda en i ditt hemmakontor.

Dessa bänkar kan också innehålla extra hyllor, hål för elverktyg eller lådor för små förnödenheter. De kanske dock inte är lämpliga för tunga uppgifter eftersom de vanligtvis bara rymmer upp till 500 kg.

Medel till kraftig arbetsbänk

Medelstora till tunga arbetsbänkar har en industriell design som rymmer upp till 1000 kg eller ännu mer.

Dessa typer av bänkar har vanligtvis extra robusta stål- eller massivträram med kraftigt konstruktionsharts och en extra generös arbetsyta, vilket gör dem till ett utmärkt val för kommersiella projekt, snickare eller mer intensiva DIY-renoveringar.

Elektrisk arbetsbänk

Elektriska arbetsbänkar är konstruerade uttryckligen för elektriker eller hobbyrelaterat elreparationsarbete. De har en robust och stark design och ett inbyggt eluttag för att göra det enkelt för elverktygets plug-in.

Bärbar arbetsbänk

En bärbar arbetsbänk kan ställas in och användas var som helst, inomhus eller utomhus. Dessa typer av arbetsbänkar är lätta och lätta att transportera och lagra. De kanske inte är idealiska för tunga uppgifter och du kan behöva två arbetsbänkar för längre arbetsstycken.

Bygga eller köpa en arbetsbänk

Under den senaste veckan har jag fått den här frågan tre eller fyra gånger. Det är uppenbart att människor slits upp om att bygga kontra att köpa sin arbetsbänk. Jag är verkligen ingen myndighet på arbetsbänkar, men jag tycker att jag tar lite sunt förnuft till ett område som är förorenat av romantiska traditioner. Så låt oss gräva in.

Gammal arbetsbänk I min träbearbetningskarriär har jag konstruerat exakt två arbetsbänkar. Min första var vad jag kallade min “hemmaspecial”. Toppen var en smörgås av björkskikt (3 lager) med en solid björk kjol. Basen var gjord av douglas gran konstruktion virke och var avsedd att fungera som förvaring. Jag installerade två billiga metallskärmar, slog ett lager poly på toppen och kallade det gjort. Det var förvånansvärt robust och fick jobbet gjort ett tag. Men det var för litet, för lätt och definitivt inte tillräckligt platt. Det dröjde inte länge innan jag inte kunde sluta fokusera på dess brister. Tro det eller inte, jag har fortfarande den här bänken och när jag så småningom får en större butik kommer jag att ta den in som en verktygsbänk för metallarbete och slipning.

Några år senare byggde jag min nuvarande arbetsbänk med betydligt mer träbearbetningsförmåga och kunskap. Jag hittade en skrikande affär på några udda snitt av lönn som bara var perfekta för en bänk. Priset var rätt, tiden var rätt … … så jag byggde det! Toppen har några smidiga och värdelösa purpurhjärtade accenter och jag installerade en skruv i slutet. Denna bänk var verkligen ett steg upp från min senaste när det gäller funktionalitet och utseende. Jag fick massor av fina kommentarer i forumen och jag var en glad liten omedveten träarbetare. Sanningen är att den här bänken har några stora brister, nämligen basbotten. Trots att den gjordes av några ganska nötiga bitar av lönn, var det alldeles för lätt och hållningen var bara inte tillräckligt bred. Det här var inte många problem just då jag använde mestadels elverktyg. Men när jag började integrera fler och fler handverktyg i mitt arbete och mina arbetsbehov ökade, blev (och är fortfarande) en övning i frustration. Leva och lära.

Nu anledningen till att jag gick igenom dessa berättelser var att visa att även efter flera års seriös träbearbetning (åtminstone min version av “seriös”) lyckades jag fortfarande bygga en otillräcklig arbetsbänk. Lam! Så när någon som är ny inom hantverket bestämmer att deras första projekt ska vara en traditionell arbetsbänk kan jag inte låta bli att tänka för mig själv att de gör ett misstag. I början av din träbearbetningskarriär, är du verkligen beredd att fatta ett beslut om en enhet som kommer att vara med i årtionden? Det är som att gifta sig med en tjej du just träffat. Vad händer om hon har en fruktansvärd morgonandedräkt eller klämmer tandkrämen uppifrån ?? Du kanske har tur, men i de flesta fall dröjer det inte länge innan du inser att hon inte är rätt tjej för dig!

Så jag trodde att det skulle vara bra att diskutera några viktiga punkter som du bör tänka på när du bestämmer dig för att bygga eller köpa en arbetsbänk, och jag ger dig mina tankar om var och en.

Kostnad

Det här kan bara vara den svåraste att spika ner på grund av den höga regionala variationen i materialkostnader. En snabb inofficiell undersökning av träarbetare visar hård lönn i pris från 120 till 300 kronor per meter bräda! Det finns billigare alternativ för vissa, till exempel den Schwarz-godkända södra lönnen. Detta kan finnas i varje apotek i östra hörnet, men för resten av landet kommer mina vanliga byggmaterial att vara antingen tall eller douglasgran. Och uppriktigt sagt lägger jag inte någon av dem nära något jag förväntar mig att slå och hålla mig platt. Så det är helt enkelt inte rättvist att säga att det är billigare att bygga en bänk. För vissa människor är det bara inte.

Men kom ihåg att färdiga arbetsbänkar av god kvalitet kommer att bli dyra. Men jag garanterar dig att om du faktiskt ANVÄNDER en bänk ett tag, kommer du snabbt att hata den för sina billiga skärmar och snygga små kycklingben. Kolla in mitt bäst i test val. Nu pratar jag! Solid konstruktion, högkvalitativa skärmar och till och med lite lagring. För 15 000 kronor börjar jag komma in i en kvalitetsarbetsbänk. Och titta på en annan arbetsbänk. Vid 35 000 kronor kommer denna arbetsbänk tillfredsställa dig på det sätt som bara den franska sorten kan! För många (om inte de flesta) är träbearbetning en hobby. Det betyder att det är platsen där du riktar din disponibla inkomst. Så om du har budgeten för en av dessa färdiga bänkar av hög kvalitet, säger jag all kraft till dig!

Bekvämlighet

Utan tvekan kommer det att vara bekvämare att köpa en arbetsbänk än att bygga en. Men tänk på att om du köper en billig arbetsbänk kan du mycket väl spendera en hel massa tid på att reparera, byta ut och förstärka saker bara för att göra bänken användbar. Och det är inte så bekvämt är det? Kom ihåg att stilen av arbetsbänken dramatiskt kan påverka dess funktionalitet. Så när du köper en, är du ganska fast med den stil du köpte. Att ändra och anpassa kan visa sig vara svårt.

Skicklighetsbyggande

Ja det är sant. Att göra en arbetsbänk kräver vissa färdigheter. Jag bultar mina för ungefär 6 år sedan och jag har gjort en hel del träbearbetning sedan dess. Men vet du när sista gången var att jag monterade och plattade en bordsskiva på 160 x 60 cm massivt trä? När jag byggde min arbetsbänk. Och förra gången jag skapade en enorm 13 cm lång kil med kil? När jag byggde min arbetsbänk! Vad sägs om förra gången jag lindade en solid topp med en jätte 8/4 lövträskiva? När jag byggde min arbetsbänk !! Och hur är det med att installera stor hårdvara? Ja du gissade det, när jag byggde min arbetsbänk !!!! Så även om det här är fina färdigheter att ha under ditt bälte, såvida du inte planerar att bygga många stora bänkar, är jag inte säker på att dessa färdigheter är i oerhört hög efterfrågan. Låt mig uttrycka det enkelt: Enligt min åsikt ger du arbetsbänkar alla de färdigheter du behöver för att bygga fler arbetsbänkar. Och även om det finns några värdefulla tekniker och lektioner i processen, är det saker som kan läras och praktiseras inom ramen för vanliga träbearbetningsprojekt. Under den tid det tar att bygga en bänk kunde jag ha byggt ett par projekt. Projekt som faktiskt DO innehåller praktiska tekniker och färdigheter som jag använder ofta i mitt arbete.

Anpassning

En av de bästa sakerna med att bygga din egen bänk är att du kan anpassa den efter dina behov och smak. Tänk på alla val i arbetet! Ärligt talat, det är otroligt och du kan gå nötter bara att försöka bestämma vad du ska inkludera på din bänk. Men om du håller det relativt enkelt kan du alltid lägga till funktioner längs linjen. När du köper en kommersiell bänk kommer det att bli mycket svårare. Så om du spenderar stora pengar, gör dig själv en tjänst och se till att du är helt positiv, det är den stil du vill ha.

När det gäller det är detta ett mycket personligt beslut. Ingen kan berätta vad som är rätt för dig. Men om du fortfarande är på staketet, här är några förslag baserade på en träarbetare i ett visst skede av hans / hennes träbearbetningskarriär.

För de dåliga

Du har precis börjat. Det finns inget sätt att förutse allt du behöver från en arbetsbänk. Om den är byggd på rätt sätt kan din arbetsbänk bokstavligen räcka hela din livstid. Så att begå en design så tidigt i din tillväxtkurva är helt enkelt inte meningsfullt. Och för att inte tala om, du har antagligen inte ens en arbetsbänk för att göra din nya arbetsbänk. Det är en kyckling och ägg sak. Mitt råd? GO BILLIG! Plocka upp ett par ark av plywood och några 2×4 och bygg en verktygsbänk. Heck, jag känner många människor som använder en solid kärndörr för sin bänk med fantastiska resultat! Lägg till några skär och hundhål och gå till jobbet. Du måste verkligen arbeta på en bänk ett tag innan du vet exakt vad du behöver från en. Inom nolltid börjar du identifiera saker som du önskar att din provisoriska bänk hade. Och kom ihåg att dina verktygspreferenser också kommer att förändras över tiden, så ärligt talat, ju längre du kan försena att bygga / köpa slutet, alla är alla bänkar, desto bättre.

För de erfarna

Så kanske har du redan byggt några bänkar på din tid och det är inte längre fråga om skicklighet och erfarenhet. Du vet exakt vad du behöver och du undrar om det ens är möjligt att få det från en färdigbänk. Tja, om pengar inte är något objekt kan du verkligen hitta rätt bänk. Men var beredd att betala genom näsan! Om du har en mer blygsam inkomst vet jag bara inte om du hittar det du letar efter i en färdigbänk, med tanke på den anpassningsnivå som de mest erfarna träarbetarna kommer att vilja.

En kompromiss

Så här är mitt förslag, inspirerat av en kommentar från Facebook häromdagen. Gå hybridvägen! Jag vet för mig att bygga toppen är förmodligen den minst roliga delen av bänkbyggnadsprocessen. Så varför inte köpa en färdiggjord solid lönntopp och bygga resten? En bas skulle vara relativt lätt att konstruera och basen är där mycket av anpassningen kommer att ske. Du har fortfarande möjlighet att lägga till lagring, en tjock 8/4 kjol, vilken typ av skruvstäd du vill ha, en glidande dödman, hundhål och listan fortsätter. Jag kan inte säga att detta verkligen sparar dig mycket deg, men för mig handlar det inte om pengar. Jag har helt enkelt ingen önskan att hantera de tunga trävaror som är involverade i att konstruera en heltäckande träbänk. Kalla mig lat … … men jag vet att jag inte är ensam här. Om du letar efter en källa för massiva lönnbänkskivor, ta en titt på dessa.

Ta det ur huvudet att bygga en arbetsbänk är någon form av “rätt till passage”. En arbetsbänk är inget annat än ett verktyg (ja, jag antar att den mer exakta termen skulle vara en fixtur). Och som andra verktyg, jiggar och inventarier i mina butiker, föredrar vissa människor att köpa dem och andra föredrar att bygga dem. Om du är den typ av person som gillar att bygga dina egna handplan, klippa slädar och de många jiggar jag träarbetare använder, än du är sannolikt den typen som inte ens tänker på att köpa en bänk. Jag, jag faller någonstans i mitten. Några saker jag gillar att göra, andra föredrar jag att köpa. Att köpa en bänk kommer inte att få mig vad jag vill, och att bygga en ger mig ont i ryggen. Så det är därför detta hybridkoncept är väldigt tilltalande för mig.

Jag tvivlar på att jag har löst någons dilemma här, men kanske gav jag dig lite tankeväckande. Och innan du bygger eller köper något, gör dig själv en tjänst och läs en bok om arbetsbänkar.

Bästa materialet för bra arbetsbänkar

Om du arbetar ute i ditt garage måste du definitivt klä det med en arbetsbänk. Den enkla renoveringen gör alla delar av dina hobbyer och projekt mycket enklare. Det finns dock dussintals material som människor använder för att göra bänkskivor för arbetsbänkar, så hur vet du vilken man ska välja?

Så, vad är det bästa bänkskivmaterialet för bänkskivan? Det bästa bänkskivmaterialet på arbetsbänken beror på en mängd olika faktorer, inklusive:

 • Det arbete du kommer att göra
 • Utrustningen du använder
 • Hur ofta kommer du att arbeta
 • Din budget
 • Oavsett om du behöver flytta bänken regelbundet
 • Oavsett om din bänkskiva blir våt

Medan varje situation är unik, har jag upptäckt att det finns ett antal material som skulle ge utmärkta bänkskivor för arbetsbänkar, som alla kommer att diskuteras i den här artikeln. Dessa tre material är tuffa, lätta att rengöra och mycket prisvärda för bänkskivor av hög kvalitet.

Under det här inlägget kommer du också att lära dig detaljerna i flera andra material att välja, hur du kan bestämma vilket som passar dig och användbara tips för att välja ut och underhålla ett nytt bänkskivmaterial för din arbetsbänk.

Populära bänkskivmaterial för arbetsbänkar: En översikt

Arbetsbänkar måste vara tuffa och redo att slå. Eftersom de används för huggning, skärning, hamring och användning av flera elverktyg är det lätt att se varför du behöver ett så starkt material.

Istället för att nöja sig med den första bänkskivan på arbetsbänken som du stöter på, kan du analysera de fyra alternativen nedan, samt valfria toppmaterial för att öka deras livslängd.

Ebony Star

Ebony Star är ett strukturerat laminat som fungerar mycket bra på arbetsbänkar. Bortsett från det estetiska tilltalet, håller detta material också emot en mängd trubbiga och skarpa kraftpåverkan från alla slags verktyg. Det är också mjukt att ta på och orsakar inga splinter, till skillnad från vissa träslag.

En annan anledning till att så många människor slutar välja Ebony Star-bänkskivor för sina arbetsbänkar är att den inte kan rostas eller ruttnas av vatten. Allt du behöver göra är att torka upp spillet och du är redo att gå. Det är också motståndskraftigt mot korrosion, till skillnad från vissa metaller. Kort sagt, Ebony Star är definitivt ett av de bästa bänkskivmaterialen på arbetsbänken.

Rostfritt stål

Rostfritt stål råder högst i nästan alla delar av verktygsindustrin. Oavsett om du får en ny uppsättning handverktyg eller en ny bänkskiva installerad, bör rostfritt stål övervägas vid varje tillfälle. Den smidiga naturen och förmågan att motstå trubbiga och skarpa föremål gör den eftertraktad runt om i världen.

Du kanske också vill ha bänkskivor av rostfritt stål på din garagebänk om du vill lägga till andra monterade laster och verktyg på ytan. Vissa material tillåter dig inte att borra och montera, men rostfritt stål klarar tidens test och håller fast vid allt under många år framöver.

Ek

Ek är ett annat tufft trä, men det ärr inte lika lätt som furu. Beroende på återförsäljare kan det bli lite dyrare. Till skillnad från tall behöver du inte lägga till en toppare i ek. Faktum är att ett skiktat block i ek är ett av de bästa materialen för en bänkskiva i ett garage.

Block är så vanliga eftersom de håller i decennier under korrekt underhåll. Om du letar efter en bänkskiva för arbetsbänkar som du kommer att kunna förmedla till dina barn, är det ingen tvekan om att ett massivt block skulle vara högst upp på listan.

MDF (Medium Density Fiberboard)

Medium Density Fiberboard är mycket lik spånskiva i den meningen att det är en kombination av fibrer och bitar, men det är ganska starkare. Den är gjord av krossat och dammat lövträ, så du får alla möjliga fördelar utan att behöva spendera för mycket pengar på en bänkskiva av högsta kvalitet.

Lönnträ

Lönnträ är ett av de tuffaste lövträna på planeten. Den används i tung utrustning, sportutrustning, arbetsbänkar och mer. En anledning till att så många människor älskar att använda block av lönnträ är att de har ett billigare pris än andra dyra träslag.

Maple block är pålitliga och långvariga, ungefär som deras motsvarigheter i ek. Hur som helst, block bör inte hoppas över. De liknar bänkskivor av rostfritt stål i den meningen att du kan borra och montera laster och annan utrustning utan att krossa eller splittra ytan.

Som du kan se finns det alla möjliga alternativ att välja mellan. Du ska inte känna att du måste nöja dig med något av alternativen. Det finns något för varje garage-arbetsbänk, så du kommer att älska något av de tre huvudvalen.

Även om MDF är ett bra val är det inte alltid det mest praktiska för långvariga resultat.

Hur man bestämmer rätt material

Eftersom det finns så många material att välja mellan kan det bli lite förvirrande. Trots allt, varje trä som listas ovan har inga problem som håller i över ett decennium under gott underhåll.

Låt oss kolla in fem frågor som du kan ställa dig själv för att avgöra vilket bänkskivmaterial som är rätt för ditt garage.

 1. Vilken typ av arbete kommer du att göra? Om du använder skarpa blad och tunga elverktyg kanske du vill välja antingen lönnträ eller ett block i ek. Tall är lite för mjuk, så du ser repor över det på nolltid. Å andra sidan kommer att få ett block att sprida kraften av trubbiga föremål jämnt.
 2. Vilken utrustning ska du använda? Som du läser ovan gör block ett utmärkt jobb för att sprida effekten av trubbiga verktyg. Om du använder en blandning av el- och handverktyg kanske du vill kasta en gummitopp för att absorbera kraften från vilket verktyg som helst som kommer.
 3. Hur ofta använder du din arbetsbänk? Även om det nämndes att allt lövträ håller länge, råder det ingen tvekan om att en del av dem kan slå bättre än andra. Lönn är förmodligen det bästa för långvarig användning, men det kan vara tungt och inte lika bärbart som andra träslag eller till och med lätta bänkskivor av rostfritt stål.
 4. På tal om det, behöver du flytta din arbetsbänk någonsin? Det är värt att nämna att vissa träslag är tyngre än andra. I de flesta fall väger lönn och ek mest. Men de erbjuder också några av de bästa hållbarheterna på marknaden.
 5. Kommer din bänkskiva att bli våt? Förmodligen inte en fråga som du normalt skulle överväga, men poröst trä kan växa mögel och ruttna. Om du planerar att använda någon av dessa träslag, se till att du har ett toppskikt av gummi eller slutskumgummi. Torka alltid bort överflödig fukt.

Om du väljer det bästa materialet för dina bänkskivor i arbetsbänken i garaget håller de mycket längre. Nu när du har sett alla de bästa alternativen är du väl utrustad för att köpa rätt typ av trä, gummi eller fiberplatta för att få jobbet gjort.

Kom ihåg att du alltid kan använda ett extra lager för att öka arbetsbänkens livslängd. Vissa människor staplar lönnträ ovanpå tallskivan för att få det bästa av två världar.

Hur man använder en arbetsbänk

En arbetsbänk är en mångsidig utrustning som kan hjälpa till med allt från sågning till målning, eller till och med bara tillhandahålla ett praktiskt bord för att hålla dina verktyg. Här är några av de vanligaste sätten att använda en arbetsbänk:

För sågning eller slipning

Om du behöver såga, slipa eller planera lite trä kan en arbetsbänk användas för att klämma fast materialet på plats, samtidigt som du fortfarande ger dig det utrymme du behöver arbeta – det kan vara till hjälp när du exempelvis bygger en trädgård eller staket. . En bärbar arbetsbänk gör det också möjligt för dig att slutföra dessa uppgifter utanför, vilket innebär att du kan undvika sågspån i ditt hem.

För borrning

På samma sätt, om du skulle behöva borra hål i vissa material, kanske när du tillverkar eller monterar möbler, kan du först klämma fast dem i din arbetsbänk. Detta gör att du kan markera hålen exakt och undvika rörelse under borrningen som kan leda till feljustering.

För att stödja elverktyg

Förutom borrar finns det många andra elverktyg som kan användas mer säkert och exakt i kombination med en arbetsbänk – till exempel en skärmaskin. Arbetsbänkar har hög maximal lastkapacitet och stöder många tunga verktyg som kan orsaka att en mindre yta smular ner (kontrollera alltid vikten före användning).

Att måla från alla vinklar

Tycker du att det är besvärligt att måla dörren, grinden eller staketet utan att lämna en ojämn yta eller få färg över hela golvet? Använd en arbetsbänk för att klämma fast föremålet och hänga upp det i perfekt målningshöjd. Du kan då se din duk tydligt och nå nästan överallt i en enda beläggning – bara röra upp de områden där klämmorna var efteråt.

För röriga uppgifter

Måla är inte den enda röriga uppgiften som du kanske inte vill göra på din vardagsrumsmatta eller köksbordet. Oavsett om du limmer, polerar, lackerar eller byter bromsvätska i din cykel, gör det ute eller i garaget, på en arbetsbänk som du inte har något emot att spilla på, blir det en mycket enklare och mindre stressande upplevelse.

Som ett bord

Sist men inte minst underskattar du nyttan av att ha en extra yta som du kan planka saker på – oavsett om det är en halvt tom färgburk, en bågfil, krukväxter eller din kvarvarande ost från lunchtid!

Underhåll av din arbetsbänk

Liksom alla andra delar av garaget och föremålet måste en garagearbetsplats alltid underhållas tillräckligt. Detta är en enkel och enkel uppgift som kräver några minuter av din tid och nödvändiga saker.

 • Rengör alltid ytan när du är klar med arbetet. Genom att använda detta tips kommer du att se till att inget kommer att hålla fast vid arbetsytan och påverka designen och funktionaliteten på din arbetsbänk.
 • Ta bort kemikalier som kan komma i kontakt med arbetsbänken. Detta avser främst olja, fett, färg, grundfärger etcetera. De kan skada ytan och träet och de får helt enkelt arbetsbänken att se gammal och billig ut.
 • Om du har en modell som har ett bord av lövträ, använd vax för att skydda det några gånger per år. Några av er bör göra detta varje vecka om du använder arbetsbänken för ändamål som kan skada ytan och göra din arbetsbänk gammal.

Dessa tips är uppenbara för de flesta av er och de är enkla. Å andra sidan har jag vikten av var och en. Om du använder dem kommer din arbetsbänk att se ut som ny. Det kommer att vara funktionellt och en viktig del av ditt garage.

Läs också >>> Transportvagn bäst i test

Vanliga frågor om arbetsbänkar

Ska man tänka på yta och höjd när man köper en arbetsbänk bäst i test?

Yta och höjd är nödvändiga överväganden när man bestämmer vilken arbetsbänk man ska köpa. Arbetsbänkar med en mindre yta (0,4 kvadratmeter) är inte bra för att skära långa träbitar eftersom de inte stöder träet tillräckligt för att skapa en balanserad yta som är lätt att arbeta på. För dessa ändamål skulle en större yta (0,7 till 1,1 kvadratmeter) vara bättre. Men mindre bänkar kan vara bra när du målar eller arbetar med detaljprojekt. Den mindre storleken ger den nödvändiga ytan för projektet, men har också ökad rörlighet och tillgänglighet.

Beroende på arbetsbänken kan höjden ofta justeras för att jämna ut bordet eller för att ge en högre eller lägre yta som passar DIY-höjden. Höjd blir särskilt viktig när du överväger den position du kommer att vara i när du arbetar. För att undvika ont i ryggen, köp en arbetsbänk med rätt höjdinställning för att matcha din individuella komfortnivå.

Är viktbegränsning viktigt hos en bra arbetsbänk?

Det genomsnittliga DIY-projektet kräver inte en vikttolerans på 1500 kg, men en arbetsbänk som bara kan hålla upp till 70 kg kan allvarligt begränsa projektval. Att känna till viktbegränsningarna innan du köper kan hjälpa till att undvika en kollapsad arbetsbänk mitt i ett projekt. Mobila arbetsbänkar kräver en lättbyggnad som lätt kan bäras, och på grund av detta krav tenderar de att ha lägre viktbegränsningar. Men även mobila bänkar kan nå viktgränser på upp till 500 kg.

Identifiera det vanligaste materialet eller projektet som kommer att användas med bänken och inkludera eventuella outliers som verkar som en anständig sannolikhet. Från den här listan hittar du den maximala vikt som krävs och baserar arbetsbänkval av dessa specifikationer.

Borde man överväga lagring för en arbetsbänk?

En arbetsbänk är ofta fokus för ett arbetsrum. Det är där större elverktyg, som en huggsåg, är inställda för noggranna kapningar, och det kan vara en plats där alla muttrar, bultar och verktyg för att arbeta med dem förvaras. En arbetsbänk med förvaring kommer inte att vara mobil, utöver en uppsättning hjul på varje ben i vissa fall, men det kompenserar det genom att ge plats för alla verktyg som ska hängas eller lagras på ett organiserat och lätt att hitta sätt . Oavsett om det är avsedda fack och lådor, eller ett pegboard-underlag där verktyg kan hängas, är extra förvaring i vilken verkstad som helst en fördel. Alternativet att välja en arbetsbänk med lagring beror på om lagring är viktigare än bärbarhet.

Bör man fundera på bärbarhet?

Vart ska arbetsbänken åka? Kommer den bara att användas i en etablerad verkstad, eller kommer den att användas inom och utanför hemmet efter behov? Bärbarhet är en faktor som påverkar storlek, lagring och viktbegränsningar. En arbetsbänk kan vara mobil, vilket innebär att den fälls upp till hälften av sin storlek och kan bäras relativt lätt. Arbetsbänkar kan också vara fasta eller väggmonterade. Dessa arbetsbänkar har fötter som stöder hälften av ramen medan bänkens baksida är fäst vid en stödvägg. För DIYer som vill klippa virke i trädgården eller måla sovrummet på övervåningen, är den väggmonterade arbetsbänken inte en bra passform eftersom den saknar bärbarhet.

Bestäm om arbetsbänken kommer att vara en permanent armatur eller om den är lika bärbar som resten av verktygen, eller om den kan falla någonstans däremellan. Tunga stålramar som inte kan fällas ihop kommer att bära mer vikt, har normalt mer yta och mer lagring än den genomsnittliga mobila arbetsbänken, och vissa kommer till och med med hjul som kan låsas eller släppas för ökad rörlighet.

Finns det några ytterligare egenskaper för arbetsbänkar?

Arbetsbänkar har ett otroligt utbud av ytterligare funktioner. Vissa fasta bänkar har möjlighet till inbyggd belysning, vilket gör dem perfekta för verkstaden. Andra bänkar erbjuder träbearbetningsklämmor och stoppning inuti förvaringsfack. Många ytterligare funktioner kan göra ett projekt enklare, men inte alla är nödvändiga.

Vad ska man tänka på när man köper en arbetsbänk?

 • Avsedd användning: Jag skulle hävda att detta är den viktigaste faktorn att ta hänsyn till, eftersom det i slutändan fungerar som din startpunkt för att svara på frågor som “hur stort bord behöver jag?” och “vilken typ av material ska jag välja?” Tänk realistiskt på vilken typ av projekt du ska ta på dig och hur ofta du planerar att använda arbetsbänken och använd sedan svaren för att vägleda resten av ditt köp. Du kan alltid börja litet med en hopfällbar nybörjarartikel och sedan arbeta dig uppåt.
 • Bordstorlek: Moderna arbetsbänkar finns i alla typer av storlekar. De viktigaste måtten att fokusera på i detta område är arbetsbänkens totala yta och bordshöjden, men det bör noteras att vissa bord har justerbara höjder. Du bör i huvudsak bestämma lämplig storleksbänk baserat på vilka typer av projekt du ska göra och hur mycket utrymme dessa projekt kräver.
 • Lagring: Per definition kommer varje arbetsbänk att ge en stabil bordsytan att skifta till eller tillverka, men när det gäller förvaring kan varje bänk variera ganska mycket. Integrerade lådor, hyllor, korkbrädor och andra förvaringslösningar ombord ger arbetsbänkar mer nytta samtidigt som de möjliggör mer kompakta förvaringsalternativ jämfört med en fristående arbetsbänk och verktygsskåp. I själva verket kan en hel del moderna arbetsbänkar beskrivas som hybrider mellan traditionella arbetsbord och kompletta verktygskistor.
 • Rörlighet: Arbetsbänkar erbjuds i stationära och mobila versioner (med de senare vanligtvis på hjul eller liknande). Båda typerna har sina egna styrkor och svagheter, med mobila enheter som är mer mångsidiga, lättare att transportera och ofta lättare, medan pappersvaror vanligtvis är starkare, mer robusta, mindre benägna att vicka eller röra sig.
 • Hållbarhet: Beroende på vilken typ av projekt du ska göra kan det vara viktigt att ta hänsyn till hur hållbar en bänk är, även om de flesta av de mer robusta föremålen i detta utrymme lätt kommer att annonsera områden som maximal viktbelastning och huruvida eller inte de kan användas för svetsning. Dessa typer av funktioner har uppenbarligen en premie, men de möjliggör också ett bredare utbud av verktyg.
 • Konstruktion: Denna faktor spelar en enorm roll i den övergripande kvaliteten på en arbetsbänk, eftersom detta område till stor del beror på de material och konstruktionstekniker som används i en bänkproduktion. Områden att hålla ett öga med här inkluderar mer premiummetaller, förstärkta och stagade element och robusta ytor som anodisering eller pulverlackering. Det sätt på vilket en arbetsbänk sätts ihop spelar också en viktig roll för hur stark eller robust den är.
 • Ytterligare bekvämligheter: Integrerad lagring är ganska vanligt med moderna arbetsbänkar, men under det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att se ytterligare inbyggda funktioner som överspänningsskydd och eluttag, inbyggd belysning. Dessa typer av bekvämligheter är trevliga att ha direkt ur lådan, men de kan också mycket enkelt installeras på befintliga arbetsbänkar.
 • Tillverkarens garanti: När du spolar på redskap eller utrustning är det lugnande att veta att de produkter du köper kommer att klara år av regelbunden användning och slitage, och det bästa sättet att garantera detta är att välja en arbetsbänk som är skyddad genom en fabriksgaranti. Dessa detaljförsäkringar kan sträcka sig från ett år eller två, ända upp till ovillkorliga livstidsgarantier.

Spelar storlek någon roll inför köpet av en arbetsbänk bäst i test?

Det viktigaste av alla överväganden när du väljer en arbetsbänk för inköp är den som gäller storlek. Storleken på din arbetsbänk dikterar arbetet direkt som kan vara komplett ovanpå ytan.

Att köpa en arbetsbänk med dåligt valda dimensioner kommer sannolikt att ge dig ånger, medan en arbetsbänk som passar din specifika applikation sannolikt kommer att bli kontaktpunkten för din butik.

Storleken på en arbetsbänk kan delas upp i tre individuella mått: bredd, höjd och djup.

Bredd

När du arbetar med något projekt är det viktigt att ha en solid, plan yta till ditt förfogande. En arbetsbänk som inte har tillräcklig bredd är beklagligt otillräcklig för att möta dessa behov. När du tvingas använda den kommer mycket av ditt arbete att vänta att dingla i vardera änden, vilket ger betydande huvudvärk för alla involverade.

Tvärtom, en bred arbetsbänk gör att du kan arbeta ohämmad, med ytterligare utrymme att spara. En 2 meter bred yta fungerar bra för de flesta, men det är värt att överväga 20 cm versionen av modeller som erbjuder den om du har plats för det.

Höjd

Arbetsbänkens höjd har mer att göra med komfort än tillgängligt utrymme. Om du någonsin har arbetat vid en besvärligt kort arbetsbänk under en längre tid, är du troligtvis alltför bekant med de försvårande ryggsmärtorna som följer. På samma sätt leder en alltför hög arbetsbänk ofta till trötthet i armen och relativt obehag.

När du väljer en arbetsbänk med en fast höjd är det viktigt att hitta en viss modell som gör det möjligt att arbeta naturligt. För ytterligare mångsidighet kan en justerbar arbetsbänk köpas, vilket gör att du kan göra justeringar efter behov.

Medan 1 meter är en vanlig höjd för många arbetsbänkskivor, skulle individer över 6 meter långa vara bättre med en 100 till 110 cm lång arbetsbänk. Om du planerar att sitta i en pall skulle en justerbar bänk vara perfekt.

Djup

Det kanske mest förbisedda värdet vid val av arbetsbänk är det som avser djupet. Eftersom de flesta arbetsbänkar är placerade mot en vägg kommer en produkt med otillräckligt djup att ge dig inget annat än att gå utåt.

När du arbetar med ett stort föremål av vilken typ som helst, får du balansera ditt projekt framför dig, medan du lutar dig över det för att ta dig till uppgiften. Å andra sidan kan en för djup bänkskiva göra det svårare att nå vissa föremål i ryggen för vissa individer.

Ett 24-tums djup är ganska standard men se till att ta hänsyn till denna dimension eftersom många billiga arbetsbänkar kan vara mycket grundare.

Vad är det bästa materialet att använda för en arbetsbänkskiva?

Arbetsbänkskivor finns i flera material. Men inte alla skapas lika. Vissa arbetsbänkskivor ger ytterligare fördelar jämfört med sina motsvarigheter med en annan sammansättning. Bland de mest populära arbetsbänkens toppmaterial är ESD (elektrostatisk urladdning), massivt trä, block, spånskivor och toppar av rostfritt stål.

Under de senaste åren har många uppskattat de många fördelarna med ESD-arbetsbänkskivor. Dessa toppar är extremt hållbara, tål massiva belastningar och är icke-ledande, vilket gör dem perfekta för elektriska projekt. Men toppar av denna typ tenderar också att vara ganska dyra.

Trätoppar är ett underbart alternativ till ESD-produkter så länge du inte tänker använda lösningsmedel eller hårda kemikalier regelbundet. Välj om möjligt massivt trä eftersom de erbjuder den bästa hållbarheten / priskombinationen. Dessutom är toppar av rostfritt stål av betydande värde om inget elektriskt arbete ska utföras.

Hur tjock bör en arbetsbänk vara?

I de flesta ögon tenderar 5 cm (ge eller ta lite) en bra tjocklek för en arbetsbänkstopp, men till och med 6 eller 7 cm toppar av massivt trä är mycket starka för de flesta. Om en topp skulle vara mycket tunnare än detta skulle styrkan drabbas mycket, vilket gör det omöjligt att arbeta med projekt med betydande bulk och kraft.

Å andra sidan kan arbetsbänkskivor som har en tjocklek som överstiger 7,5 cm eller mer kunna ge svårigheter när man försöker fästa olika arbetsredskap på ytan.

Hur skyddar du din arbetsbänk?

En arbetsbänkstopp kan skyddas på flera sätt, med exakta metoder väljs ofta baserat på vilken typ av topp som ska skyddas från skada.

Trätoppar tenderar att vara mer mottagliga för skador och kräver mer skydd. En gummibelagd matta kan också användas i kombination med en träbänkskiva för att minimera djupa spår och tryck.

Många användare täcker också sina träbänkskivor i skalack, polyuretan eller bivax för att förhindra absorption av kaustiska kemikalier. Men i de flesta fall är det helt bra att lämna en trätopp oavslutad. Visst, det kan skadas / fläckas med tiden men en snabb resa till Home Depot för en ersättningsarbetsbänk och du är tillbaka i affärer.

Arbetsbänkskivor i rostfritt stål (men dyra) kräver lite skydd på grund av sin strukturella integritet, även om vissa väljer att täcka en topp av denna typ i en gummibelagd arbetsmatta av rätt storlek.

Finns det något alternativ till en arbetsbänk?

Ett annat alternativ är att använda träbearbetningsverktygen till god användning och bygga din egen anpassade arbetsbänk. Det finns dussintals gratis planer tillgängliga online för att bygga en arbetsbänk för att möta alla speciella behov, inklusive planer för en hopfällbar arbetsbänk som gömmer sig när du inte använder den.

Fördelen med att bygga den bästa arbetsbänken för dig själv är att du kan skapa exakt vad du vill, inklusive hyllor, lådor, en anpassad bredd och längd och mer.

Du kan till exempel bygga den till en storlek som passar perfekt inuti den nya utomhusboden du just köpt eller till och med så att den är i jämnhöjd med toppen av verktygsskåpet i ditt garage.

Å andra sidan kan bygga helt från grunden kosta mer än att köpa en tillverkad arbetsbänk, för att inte tala om att förmågan att läsa eller rita dina egna planer är absolut nödvändig.

I slutändan kommer DIY-arbetsbänken att bli lite dyrare och mycket mer arbete, men det kommer att vara en unik skapelse som överensstämmer med din smak och arbetsvanor på ett sätt som ingen vanlig arbetsbänk någonsin skulle göra.

Vad ska man veta om arbetsbänkar?

Arbetsbänkar är några av de mest oumbärliga föremålen på någon verkstad eller arbetsplats. Den används i trädgårdsskötsel, konst och allmän reparation. Det används också av laboratorietekniker, maskinister, klocktillverkare och juvelerare.

Men det finns en viss typ av arbetsbänk som är viktig för träbearbetning, och det är den multifunktionella eller bärbara hopfällbara arbetsbänken.

Den bärbara fällbara arbetsbänken är en relativt ny uppfinning. Det var inte förrän i slutet av 1960-talet när de första arbetsbänkarna (som denna Black & Decker Workmate) dök upp. Under de tidiga stadierna var det svårt för uppfinnaren av den moderna arbetsbänken att marknadsföra en innovativ produkt som den. Men arbetsbänken blev snart populär, och resten är historia. Produkten blev allmänt tillgänglig och allestädes närvarande i hårdvaruaffärer och till och med online.

Vad skiljer bärbara och fällbara arbetsbänkar från vanliga arbetsbänkar?

Denna typ av arbetsbänk är vanligtvis kompakt och lätt. Bordsskivor är vanligtvis gjorda av plast eller trä, medan basen vanligtvis är gjord av metall eller plast.

De är mindre arbetsbänkar men de är lika användbara som fullstora. De är hopfällbara, så du kan förvara dem bakom en hylla eller helt enkelt luta den mot en vägg i ditt garage.

Deras storlek och bärbarhet gör dem idealiska för små verkstäder. De är också perfekta för arbetare som inte har permanenta arbetsplatser.

Vissa har inbyggda klämmor, medan andra har klämmor som du måste fästa på bordet först innan du arbetar på en träbit.

Bärbara fällbara arbetsbänkar kan hantera belastningar var som helst mellan 100 kg och 1000 kg (beroende på arbetsbänkens storlek och konstruktion).

Vad är den viktigaste saken som man borde överväga?

Det viktigaste att tänka på när du köper en bärbar fällbar arbetsbänk är dess stabilitet och styrka. Om du någonsin har försökt klippa en träbit fastspänd på en tunn och vacklande arbetsbänk, vet du hur frustrerande det är. Det är också farligt eftersom den vacklande arbetsbänken kan välta när du handplanerar eller skär en träbit. När du köper en bärbar arbetsbänk, leta efter något som ser ut och känns solid och robust.

Bordsskivorna är vanligtvis gjorda av trä, men en del är gjorda av plast. Välj det material som bäst passar dina uppgifter.

Kontrollera benen på arbetsbänken och se till att de är stabila.

Benen är vanligtvis gjorda av kraftigt stål med gummifötter som håller dem stabila och säkerställer att de inte rör sig när du sågar eller planerar något.

Kontrollera funktionerna på arbetsbänken och se till att de matchar dina behov.

Utformningen av de mest grundläggande bärbara fällbara arbetsbänkarna är enkel. Det finns två träpaneler som fungerar som laster. De har vevar vid sidan som hjälper dig att dra åt och lossa lasten på greppet.

Panelerna / bordsskivorna kommer ibland med integrerade klämmor och hundhål som träarbetare ofta använder. Vissa har till och med borrade hål i skenorna för extra förvaring av verktyg.

Vissa arbetsbänkar av plast har spår på bordsbladen där du kan förvara verktyg, till exempel en skruvmejsel, en borr eller en cirkelsåg. Vissa har till och med infällda behållare där du kan sätta några spikar, skruvar och andra små verktyg.

Om du vill ha extra förvaring väljer du en arbetsbänk med en nedre hylla.

Du kan lägga ytterligare verktyg på hyllan för att hålla dem inom räckhåll medan du arbetar. Men det vanligaste problemet med bottenhyllorna är att de verkar spetsiga och inte verkar hålla upp många verktyg.

Varför är storlek viktigt hos den bästa arbetsbänken?

Arbetsbänkar finns i alla olika storlekar: små, medelstora eller stora, och storlekarna anges i cm. Du kanske också kan justera höjden på arbetsbänken för att passa dina behov.

Det finns två sätt att se till att du får rätt bänk för ditt projekt och din arbetsyta.

 1. Tänk på vilka typer av uppgifter du ska använda arbetsbänken för.
 2. Mät området där du vill använda arbetsbänken.

Ska du leta efter en arbetsbänk med hög viktkapacitet?

För att svara på den här frågan, tänk på vilka typer av reparationsjobb du troligen kommer att göra. Vill du ha en yta där du kan placera ett motorcylinderhuvud eller en växellåda att arbeta på medan den är ur bilen eller lastbilen? Om så är fallet, bör en generös viktklassificering vara en viktig faktor när du väljer en arbetsbänk.

Men om allt du tänker dig att använda din arbetsbänk är en plan yta för att hålla verktygen nära till hands, kommer någon av de produkter som jag har listat här att vara mer än tillräcklig.

Tänk på vad du mer kan använda arbetsbänken för:

De flesta bänkar som jag har listat här är multifunktionella produkter som är väl lämpade för bilreparationsarbete, men kan också göra dubbla arbetsuppgifter för snickeri och allmänna hemreparationsuppgifter. Vid första anblicken verkar ett bord med inbyggda klämmor vara specialgjorda för träbearbetning, men du kommer att hitta klämmor som är praktiska för uppgifter som att bygga om en bromsok eller montera ett fjäderben.

Även om du behöver en arbetsbänk som kan bära mycket vikt, överväg vikten på själva arbetsbänken:

De flesta bärbara arbetsbänkar har inga hjul på sig, så om du behöver ett så kan du enkelt flytta runt, välj ett lätt så att du enkelt kan plocka upp det. Bilreparationer innebär ofta tunga lyft, så gör inte livet svårare med en bänk som du måste lyfta för att flytta den till andra sidan av garaget eller uppfarten.

Det finns liten korrelation mellan vikten på en arbetsbänk i sig och hur mycket den kan hålla. Tänk på en arbetsbänk. Vissa har aluminiumben och en plasttopp som tillsammans väger cirka 30 kg, och ändå är bänken klassad för att stödja 1000 kg.

Varför ska man välja en arbetsbänk som demonteras för lagring snarare än att bara fällas upp?

Bänkarna som skiljs åt för lagring kollapsar vanligtvis till en mindre storlek än de som bara fälls ner. Av arbetsbänkarna i min lista tar det inte mycket tid att ta isär dem som är konstruerade för att delas upp i komponenterna, och när du har tagit isär dem tar de mindre plats än de fällbara.

En hopfällbar bänk är bra om du främst planerar att använda den hemma. Om du vill ha något du kan ta med dig till en väns hus för att hjälpa dem att arbeta på sin bil, välj en bänk som du kan ta isär så att det är lättare att lagra, transportera och bära.

Vad är den perfekta höjden för en arbetsbänk?

Det absolut viktigaste med din arbetsbänk är att den står i rätt höjd för din kropp och ditt arbete. Detta är kritiskt. Föreställ dig att du sitter i en stol som är för låg för att du kan skriva på din dator eller för hög; antingen sträcker du dig över eller slirar dig, och detta kan orsaka problem med rygg, nerver, ligament, ryggradsskivor och senor. För att inte tala om dina muskler. Om du har ett jobb som innebär att du sätter ihop små bitar hela dagen när du står vid en arbetsbänk och din hållning är avstängd eller om du måste slöja i fel vinkel, så är det en skada som väntar på att hända.

Den vanligaste arbetsrelaterade arbetsbänkskada är WMSD, som är muskuloskeletal sjukdom. Detta är resultatet av din galna hållning när du står fel hela dagen. Men WMSD händer inte på en gång. Det är en gradvis process som kommer från dagar, veckor och till och med år av repetitivt arbete när du står vid en arbetsbänk eller på en monteringslinje där du inte är rätt inriktad för din kroppshöjd eller det arbete du gör.

Det finns otaliga “tumregler” över hela Internet för hur du väljer rätt höjd på din arbetsbänk. Vissa säger att bänken ska stå vid kanten av skjortmanschetten, medan andra säger att den borde vara exakt vid din första tumknog, mätt medan du står slapp. Sanningen är att det beror helt på vilka jobb du gör. Du vill vara bekväm och du vill att ditt arbete ska vara enkelt. Många hantverkare föredrar arbetsbänkar som är lite lägre än genomsnittet, cirka 80 cm, så att de kan få maximal hävstång när du använder sågar och andra handverktyg. Dessa människor är aldrig vid arbetsbänken hela dagen, så det är bra att de kommer och går bara för att göra nedskärningar.

För oss som jobbar hela dagen på arbetsbänken vet jag att det inte finns någon perfekt passform. Vad som är rätt för mig kommer inte att vara rätt för dig. Och medan de flesta standardbänkar är mellan 85 och 90 cm, om du är 13 cm längre än jag kommer det inte att vara perfekt. Det är här justerbara arbetsbänkar är till nytta. Fasta bänkar är bra om du vill ha ett prisvärt alternativ som ska fungera för majoriteten i en massiv butik, men för personlig säkerhet och vård kanske du vill ha en justerbar. Dessa låter dig ställa in höjden därefter.

Naturligtvis är det bästa sättet att veta vilken arbetsbänkhöjd som fungerar för dig att prova det. Under alla mina år har jag aldrig stött på en “problem” arbetsbänk. För mig är den bästa höjden en bänk som jag lätt kan sätta ner rumpan på för en paus. Bärbara bänkar är korta men fungerar bra för snabba jobb. En hobbybänk måste vara robust och i exakt perfekt höjd för att de enkelt ska kunna se alla sina små bitar. Den perfekta arbetsbänkhöjden existerar helt enkelt inte. Din personliga preferens och erfarenhet kommer att spela en stor roll i ditt beslut. Där har du det, svaret på en av de vanligaste frågorna jag får från mina läsare om hur lång en arbetsbänk ska vara.

Vad är den perfekta bredden för en arbetsbänk?

Nästan lika viktigt som höjden på din arbetsbänk är bredden. Det minsta du brukar hitta med en arbetsbänks arbetsområde är ungefär två meter bred, men de kan hittas så breda som tio meter. Precis som när du väljer din längd beror det i allmänhet på vilka jobb du gör. Kommer 0,5 meter att vara tillräckligt med utrymme för att alla dina verktyg ska röra sig bekvämt? Hur stor är den motorn du arbetar med, modellplanet, möbelstycket? Använd alltid ditt gottfinnande när du söker efter den perfekta arbetsbänksbredden. Några cm för lång är nästan alltid bättre än några cm för kort.

Vad är det perfekta materialet för en arbetsbänk?

Material är viktigt. Trä, plast, stål. Det här är dina alternativ när det gäller arbetsbänkar. Och ändå beror allt på vilken typ av arbete.

Som du kanske har gissat är plast det värsta för de flesta applikationer (elektriskt undantaget). Dessa enheter är billiga, spetsiga, väldigt lätta och kanske inte bultar en hammare så bra. Plocka bara upp en arbetsbänk i plast om du tippar med lim, små elektronikbitar. Plastbord är inte avsedda för skärning och hackning.

Det borde inte bli någon överraskning för någon att träbänkar är otroligt starka. Dessa bänkar kan ta massiva vikter, hårda stötar, fall och till och med sprängningar av intensiv värme. Du kan använda dessa arbetsbänkar för i princip vad som helst. De kommer vanligtvis från tjock lönn och träet komprimeras för att vara tätt och tungt. Människor som arbetar med trä kommer att få ut mesta möjliga av ett robust träbord.

Arbetsbänkar i stål är tunga. De kommer svetsade till fullkomlighet, utformade för att motstå bulkvikter, oljeutsläpp, brutalt höga temperaturer och alla raser av lösningsmedel. Den här typen av bänkar är utmärkt för mekaniker eller de som får riktiga röror med sitt arbete. Gör din älva en tjänst och håll el borta från en stålbänk.

Hur väljer jag den perfekta arbetsbänken?

Om du planerar specifika uppgifter som reparation av smågräsklippare eller träbearbetning eller helt enkelt behöver en plattform för att ta hand om dina genomsnittliga hushållsprojekt, måste du ha en bra arbetsbänk. Det ger dig en fast yta för sågning och hamring och, beroende på modell, förvaring av alla verktyg du annars har spridit i hela garaget.

Arbetsbänkar finns i en mängd olika stilar för att rymma elektronikflickor, möbelbyggnad eller metallbearbetning. Det finns några saker att tänka på när du är på jakt, inklusive storleken på arbetsbänken du behöver, hur mycket utrymme du har, vad du kommer att använda den till, lagringsöverväganden och vilken budget du vill spendera. Vill du arbeta främst i ett hemverkstad eller garage? En professionell arbetsplats?

Vilka typer av arbetsbänkar finns det?

Små till medelstora arbetsbänkar fungerar mycket bra för hemreparationer, hobbyer eller allmänna DIY-projekt i ett garage. Du kan till och med använda en i huset för vissa uppgifter. Dessa bänkar kan innehålla lådor, hyllor eller hål för att hänga verktyg men de är verkligen inte utformade för tungt arbete.

Bärbara arbetsbänkar faller inom denna kategori. De kan ställas in och användas var som helst och även om de kanske inte är idealiska för stora jobb, väger de inte mycket och är väldigt lätta att lagra och flytta runt.

Tunga bänkar kan vanligtvis rymma upp till 500 kg eller mer och har vanligtvis en kraftig ram i massivt trä eller stål och en stor arbetsyta. Dessa arbetsbänkar är perfekta för mer intensivt DIY-arbete, kommersiella jobb eller snickeriarbeten. Tyngre bänkar är utmärkta för elektriker eller hobbyrelaterat elreparationsarbete på grund av deras robusthet, kraft och ljusalternativ.

Tänk också på ytorna på din arbetsbänk. Träytor ser bra ut och är mer än lämpliga för nästan alla projekt. Om spånskivor är ett primärt material, kom ihåg att det förmodligen finns en laminerad yta som är lätt att rengöra, men den blir inte tuff för tunga jobb.

Stål kan ta mycket skada, är långvarigt och motståndskraftigt mot lösningsmedel och olja men det är också väldigt tungt och svårt att flytta, även med hjul.

Arbetsbänkar i plast tillverkas vanligtvis med tjockt slagfast polypropenharts och en hållbar beläggning som skyddar skador och fläckar. Du kan inte få mycket mer lätt och bärbar än dessa bänkar.

De kan också förstärkas med aluminium för ökad hållfasthet och hållbarhet. Elektriska projekt kan verkligen dra nytta av arbetsbänkar av plast.

Vad ska jag leta efter i en arbetsbänk?

Det finns oändliga anpassade alternativ som du kan lägga till för att göra din arbetsbänk perfekt för dina behov. Speciella hjul ger rörlighet för att enkelt flytta din arbetsbänk runt din verkstad (se till att bänken är ordentligt låst när du arbetar på den). Förvara dina verktyg och förnödenheter i lådor eller på hyllor. Benklämmor eller klämhundar tillåter fastsättning av verktyg i alla möjliga storlekar.

Det genomsnittliga garaget är det typiska utrymmet för en arbetsbänk, speciellt om bilunderhåll är det du först och främst gör. Workshops och skjul är också bra platser för en arbetsbänk förutsatt att du har tillräckligt med utrymme för att ställa in en. Om du har lite utrymme kan små och bärbara arbetsbänkar ge dig en överraskande mängd mångsidighet för de flesta projekt.

Vilka funktioner borde man tänka på?

Varje person som installerar har olika preferenser och behov så det finns ett brett utbud av designade lösningar som passar din arbetsgrupp och budget.

Det första steget är att bestämma de funktioner som kommer att driva din beslutsprocess.

Funktioner som:

 • Arbetsytans dimensioner
 • Justerbarhet
 • Bärbarhet
 • Viktkapacitet
 • Hållbarhet
 • Särskilda tillbehör
 • Pris
Arbetsområdets mått

När det gäller arbetsytans storlek är det 90% anledningen till att du har en arbetsbord. Det är en känslig balans mellan att få så mycket yta som du kan få, men utan att det tar för mycket utrymme.

Som en tumregel ska du inte behöva vara djupare än vad du kan nå med armarna eller bredare än din vingbredd från palm till palm. Men att följa denna uppsättning kriterier skulle förmodligen göra ditt bärbara bord för skrymmande.

Medan min regel är att det är bättre att ha för mycket arbetsyta snarare än inte tillräckligt … för bärbarhetens skull rekommenderar jag att du håller de maximala bänkytans dimensioner vid 60 cm djupa x 90 cm breda eller lägre.

Några av de granskade arbetsbänkarna har förmågan att bara använda en del av den totala arbetsytan medan den andra delen är vikad. Detta kan vara mycket användbart när du arbetar i trånga utrymmen.

Justerbarhet

Justerbarhet hänvisar till arbetsbänkens förmåga att ändra höjd, bredd eller djup för att göra den mer flexibel för olika användningsområden eller olika arbetshöjdspreferenser.

Bänkskivans höjd är 90 cm, skrivbordets höjd är 75 cm, och en bra arbetsyta skulle vara mellan dessa två.

Justerbarhet handlar om två saker: Användning och komfort.

Du bör fråga dig själv om du behöver använda arbetsbänken i olika höjder för olika typer av projekt, eller om du behöver arbeta i specifika höjder för problem med trötthet eller fysisk belastning. Att vara bekväm under ditt arbete ger dig tid och fokus att göra ditt bästa.

Bärbarhet

Bärbarhet är hälften av den främsta funktionen hos en bärbar arbetsbänk.

Detta kan uppnås med några viktiga funktioner:

 • Hjul
 • Fällbara ben och sidor
 • Avtagbara ben
 • Vikt

Vikt kan vara den viktigaste faktorn i denna kategori. Till exempel kan vissa bärbara arbetsbänkar vara så lätta som 15 kg medan andra kan vara över 30 kg.

När du bestämmer bärbarhetsfaktorerna för dina behov, fråga dig själv:

 • Hur kommer det att resa till webbplatsen?
 • Hur mycket utrymme tar det i ett fordon eller i din butik när det inte används?
 • Kommer det att spendera mer tid på att använda eller vikas och läggas bort?
 • Kommer du att ha den på övervåningen ofta eller på långa sträckor?

Att svara på dessa frågor hjälper dig att forma ditt val och kan till och med leda till att du behöver en mer standard arbetsbänk istället för en bärbar. Icke-bärbara arbetsbänkar tenderar att vara mer stabila.

Viktkapacitet

Det här är så ganska rakt fram som det verkar: Hur mycket vikt behöver min arbetsbänk ha?

De flesta är klassade för att hålla minst 300 kg, vilket borde räcka för många DIY-projekt. Vissa kan hålla upp till 1000 kg och mer, men se till att kontrollera betyg eftersom vissa bara kan hålla de tyngre vikterna i vissa konfigurationer och du vill alltid arbeta säkert enligt riktlinjerna i arbetsbänkens instruktioner för säkerheten för dig och ditt projekt.

Hållbarhet

Materialen som utgör en utrustning eller ett verktyg är lika viktiga som kvaliteten med vilken den monteras. Dessa två faktorer i kombination med produktdesignen samlas för att bestämma den totala hållbarheten.

Ju mer hållbart något är, desto mer värde eller kvalitet får du för dina kronor under köptiden. I vissa fall är det en bättre “affär” att köpa något dyrare om det håller dig i flera år med ansträngande användning.

Varje tillverkare måste avgöra hur hållbar de tror att deras arbetsyta måste vara. Bra saker att leta efter är hållbar plast (polyeten eller ABS), stålarmering, träytor och metallben.

Särskilda tillbehör

Det är här varje bord börjar skilja sig från förpackningen.

Oavsett om den innehåller routerbordstillbehör, klämmor (eller speciella klämanslutningar), hjul, hål för bänkhundar (ibland med bänkhundar inkluderade), förvaringsbehållare eller designad integrering med ytterligare avancerade verktygssystem.

Speciella tillbehör är en bra bonus, men de viktigaste drivande faktorerna att fokusera på är de som nämnts tidigare. Om du fortfarande har fastnat mellan två arbetsbänkar efter att du har vägt alla dessa kategorier blir det dags att titta på “klockor och visselpipor”.

Pris

Enligt min mening borde detta vara det minst viktiga övervägandet.

Jag ser verktygsköp som investeringar i din framtida kompetensutveckling och projekt. Otaliga gånger har jag pratat med tillverkare som bestämmer sig för att styra deras köp baserat på pris och ångrar det.

Ibland är det bättre att spara lite längre och köpa något du kan använda nu och växa till eftersom högre pris och högre kvalitet ofta går hand i hand.

Jag tar in pris i min matris men uppmuntrar mina medlemmar att göra det använd detta som den minst viktiga faktorn. Billigare verktyg och utrustning håller inte så länge och håller sitt värde mycket kortare tid.

Jag följer filosofin “rätt verktyg för rätt jobb får bästa möjliga resultat”. Under mina 20+ års erfarenhet har det billigaste sällan varit det bästa.

Vad ska du vara uppmärksam på när du köper en arbetsbänk för garaget?

Syftet med din arbetsbänk

Ja, det här är också en faktor. Syftet med arbetsbänken kan definiera vilken modell du egentligen behöver. Om du planerar att flytta det i ett garage och använda det på olika platser behöver du en bärbar modell. Den har små hjul på botten och kan flyttas utan hjälp.

Å andra sidan, om du bara planerar att använda arbetsbänken på ett ställe behöver du inte bärbarhet. Se alltid till att arbetsbänken ska uppfylla dina krav, och den måste uppfylla dem alla. Det är ett verktyg som används för alla typer av operationer, och var och en kommer att kräva en annan typ av arbetsbänk.

Material som ska användas på arbetsbänken

Om du planerar att arbeta med skum eller plast behöver du en lätt arbetsbänk. Varför skulle du behöva ett mycket mer hållbart alternativ? Det finns inget behov av det. Men om du planerar att arbeta med stål eller järn behöver du en mycket starkare arbetsbänk. Helst gör du ditt val enligt denna faktor, och du får en arbetsbänk som kan stödja allt material du planerar att arbeta med, utan problem.

Typ av arbetsyta

Som du förväntar dig behöver ytan eller materialet som används på toppen av en arbetsbänk också din uppmärksamhet. MDF-alternativet är standard och det mest prisvärda, men det är långt ifrån det bästa. Det är inte kraftfullt och det är känsligt. Plywooden är så mycket bättre. Den är mer robust, ser bättre ut och kommer i vilken form och vilken finish du än behöver. Det är också överkomligt, så du kan få en modell som är ett utmärkt värde för pengarna. Det ultimata valet är timmer. Dessa arbetsbänkar är gjorda för att motstå en enorm mängd stress och tryck, och de ser fantastiska ut. Naturligtvis är de också dyrare. Bestäm enligt den tillgängliga budgeten och de behov du har.

Läs också >>> Teleskopstege test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top