Den bästa fasadfärgen 2024 – Test av olika fasadfärger

Kanske står du där med ditt hus, friggebod eller hönshus och så har färgen börjat flagna bort, oavsett är det då dags att köpa in ny fasadfärg. På marknaden just nu finns det massor av olika varianter och alla fasader har olika krav, kanske behöver du en fukttålig och vit fasadfärg eller en grå avsedd för putsytor.

Vid köpet är det mycket att tänka på, exempelvis vilket material väggen består av, typ av färg och kulör. Även priset krävs att reflektera över då man vill ha en billig men ändå kvalitativ fasadfärg som håller länge.

1. Bäst i test – Nordsjö One Super Tech Fasadfärg

Nordsjö One Super Tech Fasadfärg

Se bästa priset

Efter att ha noggrant testat Nordsjö One Super Tech Fasadfärg, har vi kommit fram till en rad insikter om denna produkt. Färgen, som bär Svanenmärket, utmärker sig främst genom sina självrengörande och smutsavvisande egenskaper. Den tjocka konsistensen ger ett robust och täckande färgskikt som verkligen bevarar husets nymålade look under en imponerande lång tid.

Specifikationer
Färgtyp:Vattenburen
Användningsområde:Träfasader, utomhus
Kulör:Vit
Täckförmåga:6 m²/l
Torktid:Cirka 16 timmar

Färgen ligger bra på penseln och ger en jämn och halvmatt yta med väldigt bra kulörbeständighet. Detta är en vattenburen färg vilket bidrar till en snabb torktid – något vi märkte under våra tester. Trots detta så rekommenderar vi fortfarande att hålla sig borta från direkt solsken eller extrem fuktighet vid applicering.

Användandet av Nordsjö One Super Tech i system med Tinova Wood Base Oil och Tinova Primer Exterior förbättrade definitivt produktens livslängd, vilket också gör att man kan njuta av det nymålade utseendet på fasaden under en längre tid. Vi märkte att färgen står emot väder- och UV-påverkan, vilket är en stor fördel för utomhusbruk. Dessutom har färgen en räckvidd på omkring 6 m²/l, vilket gör den ganska ekonomisk.

En svag punkt att notera var säkerhetsvarningarna, som klart indikerar att den här produkten kan ha skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer. Detta kan vara en avvägning för miljömedvetna konsumenter.

Övergripande, vår upplevelse av Nordsjö One Super Tech Fasadfärg var positiv. Med sin höga täckförmåga, UV-resistens och långvariga glans är den ett solitt val för de som vill ge sitt hem ett hållbart, nymålat utseende.

Fördelar

  • Självrengörande och smutsavvisande
  • God täckförmåga
  • Lång livslängd
  • Väder- och UV-resistent
  • Snabbtorkande

Nackdelar

  • Potentiellt skadlig för vattenlevande organismer
  • Behöver två appliceringar för bästa resultat

2. Bäst premiumval – Alcro Bestå Briljant Fasadsfärg

Alcro Bestå Briljant Fasadsfärg

Se bästa priset

När vi testade Alcro Bestå Briljant fasadfärg, blev vi imponerade av dess prestanda, speciellt för vårt nordiska klimat. Färgen var särskilt utvecklad för att klara av det hårda vädret i Norden och det uppfyllde definitivt förväntningarna. Briljant, som anses vara Alcros bästa utomhusfärg, levererade verkligen på sitt löfte om enastående glans och kulör. Vi observerade att färgen skyddade fasaden effektivt mot smutsupptagning och svartmögel påväxt.

Specifikationer
Storlek:10 L
Åtgång:6-8 m²/L
Torktid:1-4 h
Glans:Halvmatt
Användning:Utomhus

Det vi märkte under vårt test var att Alcro Bestå Briljant, trots sitt namn, har en halvmatt finish. Den ger en sofistikerad look till träfasader, och vi fann att dess glans var hållbar trots exponering för sol och regn. Vi applicerade färgen med både pensel och rulle, och båda metoderna gav en jämn och snygg yta. Torktiden var också imponerande, färgen var klibbfri efter bara en timme och övermålningsbar efter fyra timmar.

Vi var också nöjda med färgens täckförmåga. En liter räckte till att måla 6-8 kvadratmeter, vilket är ganska effektivt. Dessutom var färgen vattenbaserad, vilket gjorde rengöringen enkel och säker.

Men ingenting är perfekt och Alcro Bestå Briljant är inget undantag. Priset kan vara högre än vissa andra alternativ på marknaden. Även om priset är detsamma oavsett vilken kulör du väljer, kan kostnaden vara avskräckande för vissa kunder.

Sammanfattningsvis är Alcro Bestå Briljant en utmärkt fasadfärg för de som vill ha en vacker och hållbar yta. Dess förmåga att motstå det nordiska klimatet, tillsammans med dess utmärkta glans och kulör, gör den till ett värdefullt val för alla som vill skydda och försköna sina träfasader.

Fördelar

  • Hållbar i nordiska klimat.
  • Skyddar mot smuts och svartmögel.
  • Utmärkt glans och kulör.
  • God täckförmåga.
  • Snabb torktid.

Nackdelar

  • Priset kan vara högre än andra alternativ på marknaden.
  • Kan kräva flera lager för optimalt resultat.

3. Bäst budgetval – Falu Rödfärg Original Fasadsfärg

Falu Rödfärg Original Fasadsfärg

Se bästa priset

När vi testade Falu Rödfärg Original Fasadsfärg blev vi snabbt påminda om dess historiska betydelse och den speciella charm den tillför till byggnader. Denna färg är inte bara en husfärg, det är en del av svensk kulturhistoria. Den har en lång historia som går tillbaka till 1500-talet, och det är tydligt att det är en färg som fortsätter att hålla sin plats i hjärtat av svensk tradition.

Specifikationer
Storlek:10 L
Åtgång:3 m²/L
Torktid:1-24 h
Glans:Helmatt
Användning:Utomhus

Vi uppskattade speciellt hur färgen interagerade med träets naturliga egenskaper. Till skillnad från många andra färgtyper, tillåter Falu Rödfärg träet att andas och följer dess naturliga rörelser i olika väderförhållanden. Detta minskar risken för röta och gör att färgen sitter bättre under alla årstider.

Vid applicering märkte vi att färgen var lätt att stryka på och gav en vacker, matt yta. Den täckte väl, särskilt när den applicerades i tunna lager. Färgen var också mycket enkel att underhålla. Eftersom bindemedlet i färgen försvagas med åren, satt pigmentkornen så löst på ytan att vi kunde borsta ner dem och måla på nytt utan att behöva använda en skrapa.

Dock finns det några nackdelar att notera. För det första, trots att det är en vattenbaserad färg, upptäckte vi att vi behövde två lager för att uppnå det bästa resultatet, vilket gör processen mer tidskrävande än förväntat. Dessutom märkte vi att färgen “kritar”, eller lämnar ett löst pigmentlager på ytan över tiden, vilket kräver regelbunden ommålning.

Ändå, trots dessa mindre problem, kunde vi inte förneka den unika skönheten och hållbarheten hos Falu Rödfärg Original. Det är en utmärkt färg för alla som vill ge sin träfasad en autentisk, tidlös look.

Fördelar

  • Ger en autentisk och traditionell look till träfasader.
  • Låter träet andas och minskar risken för röta.
  • Lätt att underhålla.
  • God täckförmåga.
  • Miljövänlig, med vatten som lösningsmedel.

Nackdelar

  • Kan behöva två lager för optimalt resultat.
  • Kan “krita”, eller lämna ett löst pigmentlager på ytan över tiden.
  • Målning måste ske i rätt temperaturförhållanden.

4. Populärt alternativ – Nordsjö Tinova VX 2in1 Fasadfärg

Nordsjö Tinova VX 2in1 Fasadfärg

Se bästa priset

Vårt senaste testfokus var Nordsjö Tinova VX 2in1 Fasadfärg, en grund- och täckfärg i ett, särskilt framtagen för vårt Nordiska klimat. Vi var spända på att se hur den skulle stå emot varierande väderförhållanden och huruvida den verkligen skulle åldras utseendemässigt som en klassisk oljefärg.

Specifikationer
Typ:Fasadfärg
Täckning:3-8 m2/l
Övermålningsbar:12 timmar
Livslängd:Upp till 12 år
GlansHalvblank

Vår initiala upplevelse av Tinova VX+ 2in1 var positiv. Produkten var enkel att applicera, och att ha både grund- och täckfärg i samma burk sparade oss definitivt tid. En viktig notering är att fasadfärgen krävde förberedelse av ytan, inklusive tvättning, skrapning av gammal färg och mattslipning av blanka ytor. Dessa steg var viktiga för att säkerställa optimal vidhäftning och skydd.

Vi var imponerade av produktens höga täckförmåga. Oavsett om det var nymålning eller ommålning, uppnådde vi effektiva resultat med rekommenderade strykningar. Vi märkte också att färgen torkade snabbt, vilket var mycket praktiskt.

Över tid har vi observerat att färgen håller bra mot väder och vind, och dess prestanda i vårt nordiska klimat har varit enastående. Dess unika patenterade bindemedel, vilket ger högre torrhalt, tjockare skikt och bättre skydd, verkar verkligen hålla löftet om att ge en produkt som varar och förblir attraktiv över tid.

Trots dessa positiva aspekter, fann vi några potentiella nackdelar med produkten. Förberedelsen av ytan kan vara tidskrävande och kräver noggrannhet för att säkerställa bästa möjliga resultat. Dessutom är det viktigt att notera att produkten måste förvaras frostfritt, vilket kan innebära vissa logistiska utmaningar.

Fördelar

  • Sparar tid med grund- och täckfärg i ett
  • Hög täckförmåga
  • Snabb torkning
  • Åldras vackert
  • Väldigt bra för nordiskt klimat

Nackdelar

  • Ytan kräver noggrann förberedelse
  • Kräver frostfri förvaring

5. För finsmakare – Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg

Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg

Se bästa priset

I vårt test av Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg upplevde vi ett produkt som verkligen lever upp till sitt rykte. Denna supermatta fasadfärg ger ett extremt elegant och sofistikerat utseende till träfasader. När vi applicerade färgen, märkte vi att glansgraden verkligen är supermatt, vilket skapar ett distinkt och estetiskt tilltalande utseende.

Specifikationer
Kulör: Valfri kulör
Storlek: 10 L
Appliceringsverktyg:Pensel, rulle, spruta
Glansvärde: Supermatt
Åtgång i kvm: 8m²-liter

Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg håller inte bara ytan vacker längre, den har även egenskaper som gör att den är självrengörande och torkar snabbt.

Vi testade denna funktion genom att spruta lite smuts på färgen efter att den torkat, och vi var verkligen imponerade av att smutsen snabbt sköljdes bort med lite regnvatten. Detta betyder att ditt hem kommer se nymålat ut för en längre period, jämfört med andra Demidekk-produkter.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna är dess överlägsna kulörhållbarhet, som vi tydligt märkte i vårt test. Trots att färgen utsattes för hårt väder behöll den sin starka kulör utan någon synbar blekning.

Vi märkte att totala mängden färg varierar beroende på hur mycket brytpasta som går åt för vald kulör, men priset ändras inte. Detta gav en trevlig flexibilitet vid färgval utan extra kostnad. Leveranstiden var också imponerande, med en väntetid på bara 2-4 arbetsdagar.

Trots alla dessa positiva aspekter upptäckte vi också några mindre nackdelar. En nackdel som vi upplevde var att om man beställer en anpassad kulör, kan man inte returnera den, vilket gör att man måste vara säker på sitt val innan köp.

Sammanfattningsvis fann vi Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg vara ett fantastiskt val för dem som vill ge sina träfasader ett långvarigt, vackert utseende med minimalt underhåll. Dess kulörhållbarhet, snabba torktid och självrengörande förmåga gör den till en standout-produkt på marknaden.

Fördelar

  • Supermatt och vackert utseende
  • Överlägsen kulörhållbarhet
  • Självrengörande och snabb torktid
  • Priset ändras inte beroende på kulörval
  • Snabb leveranstid

Nackdelar

  • Kan inte returnera anpassade kulörer

6. Billig men bra – Falu Vapen Fasadsfärg

Falu Vapen Fasadsfärg

Se bästa priset

Efter att ha noggrant testat Falu Vapen Fasadfärg kan vi ärligt säga att denna moderna version av den traditionella slamfärgen har mycket att erbjuda. Vår recension fokuserar på både positiva och negativa aspekter, baserat på vår erfarenhet och online recensioner från verkliga användare.

Specifikationer
Produkttyp:Fasadfärg
Sträckförmåga:4-6 m²/Liter
Övermålningsbar:1 Dygn
Torktid dammtorr:30 Minuter
Mått:10 L

Falu Vapen Fasadfärg är en alkydoljeemulsion som imiterar utseendet och arbetsprocessen av en slamfärg, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för de som föredrar traditionella tekniker. Det som verkligen överraskade oss under vårt test var färgens diffusionsförmåga.

Vi märkte att den inte bildar en tät färgfilm, vilket gör att träet kan andas. Detta gör den till en exceptionellt bra lösning för husägare som bor i fuktiga klimat eller har problem med fuktskador.

När det kommer till färgens sträckförmåga överträffade den våra förväntningar. Med ungefär 60 m² täckning per 10 liter, går den dubbelt så långt som traditionell slamfärg, vilket innebär stora besparingar i det långa loppet. Fasadfärgen fäster också väl på de flesta underlag, inklusive hyvlat och tryckt virke.

Några nackdelar vi märkte under testet inkluderade behovet av noggrant förarbete, särskilt när det gäller att byta från ett annat färgsystem. Dessutom, trots färgens höga diffusionsförmåga, kan den inte appliceras på färgsystem som innehåller akrylatbindemedel.

Fördelar

  • Diffusionsöppen, vilket låter träet andas
  • Utomordentlig sträckförmåga
  • Kan appliceras på de flesta underlag

Nackdelar

  • Kräver noggrant förarbete
  • Kan inte appliceras på färgsystem med akrylatbindemedel.

Lista över de bästa fasadfärgerna 2024

  • 1. Bäst i test – Nordsjö One Super Tech Fasadfärg
  • 2. Bäst premiumval – Alcro Bestå Briljant Fasadsfärg
  • 3. Bäst budgetval – Falu Rödfärg Original Fasadsfärg
  • 4. Populärt alternativ – Nordsjö Tinova VX 2in1 Fasadfärg
  • 5. För finsmakare – Jotun Demidekk Infinity Fasadsfärg
  • 6. Billig men bra – Falu Vapen Fasadsfärg

Hur vi utförde vårt test av fasadfärg

Som engagerade och passionerade inom färgbranschen har vi sett oss omkring och undrat vilken fasadfärg som verkligen presterar bäst. Vilken ger bäst skydd, vilken håller längst och vilken ger den mest hållbara finishen?

För att ta reda på det har vi nyligen utfört ett omfattande test av en rad fasadfärger som för närvarande finns på marknaden. Genom att göra detta hoppas vi att kunna ge er som konsumenter en mer djupgående och objektiv insikt i vilka produkter som ger bäst värde för pengarna.

Uppställning av testmiljö

En viktig faktor för att kunna genomföra ett omfattande och rättvist test av fasadfärg var att etablera en lämplig testmiljö. En fasadfärg används främst utomhus, så det var viktigt för oss att vårt test utfördes i en miljö som liknar de verkliga förhållanden under vilka färgen skulle appliceras och användas.

Vi valde att använda en rad olika träpaneler som testytor, för att kunna testa färgerna under så många olika förhållanden som möjligt. Panelerna bestod av allt från obehandlat trä till tidigare målade ytor och väderskadat trä. Dessa paneler arrangerades sedan utomhus på ett sätt som efterliknade den variation i exponering för sol, vind och regn som en typisk husvägg kan utsättas för.

Vår testprocess

För att säkerställa att varje fasadfärg fick en rättvis och jämförbar bedömning, var vår testprocess mycket noggrant planerad och genomförd. Det första steget i processen var att förbereda de olika träpanelerna för att kunna applicera färgen. Detta innebar rengöring av träet, slipning av eventuella ojämnheter och, i vissa fall, priming av ytan innan färgen applicerades.

Därefter applicerades varje fasadfärg på en panel, med samma mängd färg och liknande strök, för att säkerställa konsekvens i testningen. Vår process var så detaljerad att vi även tog hänsyn till temperatur och väderförhållanden vid varje färgapplicering, för att säkerställa att resultaten inte påverkades av yttre faktorer.

Utförande av testerna

När det gällde själva utförandet av testerna, genomfördes de över en längre tidsperiod. Detta gav oss möjligheten att inte bara bedöma fasadfärgens omedelbara prestanda, utan också hur väl den höll över tid. Varje fasadfärg testades flera gånger under olika förhållanden, inklusive efter regn, hög värme och långa perioder av direkt solljus.

Detta gjorde att vi kunde se hur färgen reagerade på dessa olika förhållanden, och hur snabbt den torkade under varierande väderförhållanden. Dessutom gav detta oss chansen att se om färgen bleknade över tid, eller om den behöll sin ursprungliga färg och finish. Varje test tog också hänsyn till färgens tjocklek och täckningsgrad, för att kunna bedöma om en viss färg ger bättre värde än en annan.

Utvärdering

Efter att vi genomfört testerna, var det dags att utvärdera resultaten. Vi jämförde varje fasadfärgs prestanda mot de andra, och tog hänsyn till flera olika aspekter.

Detta inkluderade färgens hållbarhet och resistans mot olika väderförhållanden, dess täckningsgrad och hur lätt den var att applicera, samt dess estetiska utseende efter applicering och över tid. Vi bedömde också varje färg baserat på dess miljövänlighet och säkerhetsblad, för att säkerställa att vi tar hänsyn till de miljömässiga och hälsomässiga aspekterna av varje produkt.

Hållbarhet och långtidstest

Som en del av vårt test genomförde vi också långtidstester för att bedöma produkternas hållbarhet. Detta innebar att vi lät fasadfärgen vara på våra testpaneler över flera månader, för att se hur den stod emot väderförhållanden över tid.

Vi noterade eventuella förändringar i färgens kvalitet, dess förmåga att motstå flagnande eller sprickbildning, och om den behöll sin färg och finish över tid. Vi bedömde också hur väl varje fasadfärg motstod alger och mögel, två vanliga problem som kan uppstå på fasader över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är två viktiga aspekter att överväga när man väljer fasadfärg, och dessa var därför centrala i vårt test. Vi utvärderade hur säkert och pålitligt varje produkt presterade under testet, med särskilt fokus på färgens förmåga att stå emot extrema väderförhållanden och UV-strålning utan att flagna eller blekna.

Vi tog också hänsyn till eventuella säkerhetsfunktioner som tillhandahölls av tillverkaren, som till exempel vattenbaserade eller låg-VOC-formler, och hur produkten hanterade eventuella störningar eller oväntade situationer, såsom plötsliga temperaturförändringar.

Att tänka på inför köp av fasadfärg

När det är dags att måla om huset är det inta lätt att veta vilken som är den bästa fasadfärgen. Vi på hantverksproffset har därför skapat denna sida så du slipper göra ditt egna test av fasadfärg. Inför ditt val av fasadfärg finns det några viktiga faktorer att tänka på, vilka är:

  • Torktid
  • Varaktighet
  • Ytan
  • Kvalité

Torktid

Alla olika fasadfärger har sin egen torktid och det är av väldigt stor vikt att den tiden följs om resultatet ska bli kvalitativt. Vid flera lager måste det första hinna bli tort innan nästa kan appliceras.

Färgen känns oftast torr vid beröring redan efter några timmar, men då är det endast det yttersta lagret som stelnat och färgen är ej helt hård på insidan. Ett andra lager får då inte bli pålagt.

Generellt kan man säga att latexfärger är helt koagulerade efter ca 4 till 6 h och oljefärger kan ta ända upp till 24 h på sig. Torktiden anges däremot nästintill alltid på färgburken, läs därför på den för ett utmärkt resultat.

Varaktighet

När man målar sin fasad vill man att resultatet ska få en lång livslängd för att undvika behovet att måla om ofta. För att lyckas med det finns det flera saker att tänka på.

Fasadfärg är förstås en typ av utomhusfärg, men det skiljer mycket i hur länge den väl håller utomhus. En stor faktor till livslängden är hur många skikt som applicerats, fler lager på fasaden ger en kvalitativ yta som kommer vara mer hållbar i längden.

Det är även viktigt att ha en välblandad färg, framför allt om färgburken har fått stå ett tag. Det finns då en risk att vissa ämnen lagt sig mot bottnen av burken.

Utöver dessa faktorer har även typen av färg stor betydelse. Läs mer om det under rubriken Olika typer av fasadfärg.

Ytan

Generellt sätt finns det en grundregel som lyder: använd samma typ av färg som redan finns på ytan. Att byta sort kan därför orsaka problem. Exempelvis orsakar oljefärg som lagts över latexfärg bubblor och flagning.

Därefter är det viktigt att välja en fasadfärg som är avsedd för det material som ytan är gjord av. Ofta fäster färg inte alls lika bra om det appliceras på fel yta. Läs därför antingen på burken eller produktens onlinebeskrivning.

Kvalité

För det mesta är de billigare fasadfärgerna mindre kvalitativa. Därför är det ofta bra att inte välja alternativet med minst prislapp, även om det lockar.

Lågkvalitetsfärger kan innehålla billiga pigment som tenderar att blekna med tiden, särskilt om den målade ytan får mycket kontakt med direkt solljus.

Inför valet av kulör är det också nödvändigt att tänka på de olika färgernas påverkan av solen. Mörkare kulörer har betydligt lättare att blekna i solen än vad de ljusare nyanserna har.

Olika typer av fasadfärger

Som tidigare sagt är det inte lätt att välja fasadfärgen som är rätt för dig. Den ska båda passa det estetiska uttryck du vill uppnå men även fungera för just det materialet din vägg består av.

Många färgtyper skiljer sig i: reaktion med väder, torktid och kvalité. Det finns en uppsjö av olika sorters fasadfärger och alla har sina fördelar och nackdelar. De vanligaste varianterna av fasadfärg är:

  • Akrylatfärg
  • Alkydfärg
  • Linoljefärg
  • Slamfärg
  • Emulsionsfärg/Hybridfärg

Akrylatfärg

Generellt sätt är akrylatfärg ett perfekt val till din husfasad om materialet är trä. Färgvarianten tål mycket väder och vind, eftersom den beundransvärda ytan ger ett skyddande lager ovanpå träfasaden.

En produkt bestående av akrylatfärg fungerar utmärk både vid ny och ommålning, vilket gör att användaren kan använda samma typ av färg redan vid första färgsättningen och när en ommålning börjar blir aktuellt.

Akrylatfärg avsedd för fasader går att få med både matt och glansig yta, tillskillnad från andra färgtyper som inte erbjuder den variationen.

Vid en ommålning av hela sin fasad vill man att färgen ska ha en lång livslängd och det är just vad akrylatfärg erbjuder. Däremot är kvalitén extra viktigt för akrylatfasadfärg, att gå ner i prisklass är därför inte rekommenderat av experter.

Alkydfärg

Alkydfärg skiljer sig en del från akrylatfärg, men även den har flera egenskaper som är utmärkta för många husfasader.

Att vara slitstark mot väder och vid är en av likheterna mellan de två färgerna. Däremot tränger alkydfärgen sig in i materialet och lägger sig inte bara utanpå, vilket akrylatfärgen gör.

För att hjälpa till med inträngningen av färgen brukar produkten innehålla lösningsmedel och det resulterar och i att färgen blir lätt och smidig att måla med.

På alla hus finns det vissa delar som är extra utsatta för påfrestningar från vädret, exempelvis vindskivor, knutar och fönster. Det är därför som alkydfärg ofta används på just dessa delar.

Ytterligare en fördel med alkydfärg är att den klarar av att appliceras på metallytor.

Linoljefärg

Historiskt är linoljefärgen den variant som använts mest på yttersidan av huset och anses vara ett klassiskt val. Den går att använda på allt från stora fasadytor till mindre detaljer, till exempel fönster och husknutar.

Precis som alla olika fasadfärger har linoljefärgen både fördelar och nackdelar. Produkten behöver ingen grundmålning innan den appliceras, därför är färgen även utmärkt för den late målaren. Däremot är torktiden lång och om flera lager ska målas måste fasadfärgen få vila hela 24 timmar.

Dessvärre har linoljefärgen till skillnad från alkydfärgen och akrylatfärgen mycket kortare livslängd, den slits betydligt snabbare. Men om din fasad redan har denna typ av färg är det nästintill alltid bäst att fortsätta med linoljefärgen.

Slamfärg

Slamfärg är också en variant av fasadfärg avsedd för trä som använts sedan länge och är faktiskt ett av de allra mest populära alternativen. Ett exempel på slamfärg är den folkkära och välanvända Falu Rödfärg, som även finns i andra kulörer bl.a. vit fasadfärg.

Produkten är uppbyggd av färgpigment samlade i en slags lim eller klisterliknande substans. De flesta slamfärger innehåller även ett ämne som ska förstärka den bindande effekten, linolja är ofta använt.

Slamfärg ger inte ett bra skydd mot hårt väder, men trots det har den blivit mycket populär. Kanske beror det på att den är enkel att hantera och ger en täckande och matt yta när färgen tränger sig in i träet.

Hybrid och Emulsionsfärg

Det allra nyaste på marknaden för fasadfärg idag är fenomenet hybridfärg och emulsionsfärg. De båda är egentligen bara olika benämningar på en färg där både alkyd och akrylat kombinerats med varandra.

Kombinationen är mycket gynnsam och ger husägare flera positiva effekter, exempelvis blir livslängden mycket lång och den hållbara ytan bevarar fasadfärgens glans och kulör.

Likt både alkyd och akrylatfärg kan även hybrid och emulsionsfärg användas både när fasaden målas för första gången och vid en ommålning. Varianten ger även ett starkt skydd mot mögel som fäster sig på ytor och utöver trä kan färgen målas på metallytor.

Vanliga frågor om fasadfärg

Vilken typ av fasadfärg är bäst?

De är oerhört svårt att säga vilken fasadfärg som är bäst för just ditt hus, men för att lyckas är det framför allt tre saker att ha i åtanke: materialet på väggen, kulör, och typ av färg. Därefter är vårt tips på hantverksproffset att inte välja den allra billigaste produkten.

Är fasadfärg övermålningsbar?

Ibland går det att måla över fasadfärg utan problem och ibland fungerar det inte alls. Om färgen är gammal och hårt sittande fungerar det ofta alldeles utmärkt. Men om färgen börjat flagna är det ingen idé att måla över, eftersom den nya färgen bara kommer falla bort med den gamla. Då behöver den gamla färgen på fasaden skrapas bort innan målningen påbörjas.

Hur mycket räcker 10 liter fasadfärg till?

10 liter fasadfärg ska täcka ca. 30 kvm. Det beror dock på faktorer som: vilken typ av pensel eller roller som används, hur tjockt man målar, vilken typ av färg som används. Därefter behöver du tänka på hur många skikt som ska målas på fasaden.

Hur ofta behöver fasaden målas om?

Generellt sägs det att hus behöver målas om vart 10 år. Det är dock helt beroende på vart huset ligger och vilken fasadfärg som väggen målats med, exempelvis, tenderar hus vid havet att behöva målas om oftare.

Hur länge håller fasadfärg i burken?

Fasadfärg som fått stå i sin burk håller utan problem i flera år, men detta förutsatt att burken varit oöppnad. Varken bakterier eller luft får ha kommit i kontakt med fasadfärgen och burken måste ha fått stå i en frostfri miljö. Men om färg fått stå länge är det extra viktigt att den rörs om innan användning.

Vilken kulör ska man välja?

Att välja kulör är inte lätt. De allra vanligaste valen är vit, grå eller svart fasadfärg, men mer unika alternativ som grön, gul och röd finns också. Det viktigaste är att du utgår från just ditt hus. Ett bra tips är att titta på bilder där fasaden liknar din.

Sammanfattning

Vid ett köp av fasadfärg är det flera saker att tänka på, bland annat vilket material som fasaden består av. Flera färgtyper går nämligen inte att använda i kombination med alla material.

Därefter har typen av färg stor betydelse. Slam, alkyd, akrylat, och hybridfärg har alla sina fördelar och nackdelar som är av yttersta vikt att ha i åtanke när du väljer färgen. Avslutningsvis ska du välja fasadfärgen som har rätt kulör och finish enligt dig.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen