Bästa friggebodarna 2024 – Test av olika friggebodar

Har du någonsin önskat att du hade mer utrymme i trädgården för förvaring, arbete eller avkoppling? Och barnen kanske redan tröttnat på sin lekstuga.

En friggebod kan vara lösningen på dina problem! Denna praktiska och mångsidiga konstruktion kan förvandla din trädgård och ge dig det extra utrymmet du behöver. Den kan agera både som en plats att ta det lugnt och äta sin frukost, men även som en bastu! Med en solbädd placerad utanför kan du slappna av som om du vore på semester i din egna trädgård.

Följ vår köpguide för att hitta den perfekta friggeboden som passar dina behov och önskemål. Vi tar dig igenom viktiga faktorer att överväga, så att du kan fatta ett välgrundat beslut och investera i en friggebod som du kommer att älska.

Lista över de bästa friggebodarna 2024

 • Bäst i test: Palmako Claudia
 • Premiumval: Landskap 20-3
 • Billigast: Luoman Kukkia

Köpguide för friggebodar 2024

Storlek och utformning

När du börjar leta efter en friggebod är det viktigt att ta hänsyn till storleken och utformningen. Fundera på hur mycket förvaringsutrymme du behöver och hur mycket plats du har i trädgården. En mindre friggebod kan vara perfekt för förvaring av trädgårdsredskap, som ett vedskjul eller för att skydda dina cyklar från vädret.

En större friggebod kan rymma allt från möbler till ett helt garage, skapa ett hobbyrum eller till och med ett extra gästrum. Kom ihåg att storleken också kan påverka hur mycket arbete och tid det tar att bygga friggeboden, samt kostnaden för projektet.

Materialval

Valet av material spelar en stor roll när det kommer till hållbarhet och underhåll. Trä är det mest populära materialet för friggebodar, men det finns även alternativ i metall och plast. Kom ihåg att materialet måste vara kompatibelt med den utomhusfärgen du planerar på att använda.

Trä ger ett naturligt och traditionellt utseende men kan kräva mer underhåll, som att måla med utomhusfärg för att skydda mot väder och vind samt regelbundet kontrollera för skadedjur och röta.

Metall och plast är mer slitstarka och underhållsfria, men kanske inte lika estetiskt tilltalande. Välj ett material som passar din smak och den tid och energi du är villig att lägga på underhåll.

Isolering och ventilation

En viktig faktor att överväga när du väljer din friggebod är isolering och ventilation. Om du planerar att använda den som ett arbetsrum eller gästrum under året, bör du överväga en isolerad friggebod för att hålla värmen inne och fukten ute.

Ventilation är också viktigt för att förhindra kondens och mögel, speciellt om du kommer att förvara känsliga föremål eller spendera mycket tid i friggeboden. Se till att välja en modell med tillräcklig isolering och ventilation för dina behov.

Bygglovsregler

Innan du påbörjar ditt friggebodsprojekt är det viktigt att undersöka vilka bygglovsregler som gäller där du bor. I Sverige är friggebodar upp till 15 kvadratmeter och 3 meter i höjd normalt bygglovsbefriade, men det är alltid bäst att kolla upp lokala bestämmelser för att undvika överraskningar.

Du bör också vara medveten om eventuella gränsavstånd och byggregler som kan gälla för din fastighet. Som en klok person sa: “Att vara väl förberedd är halva vinsten.” Så se till att göra din forskning i förväg och undvika onödiga problem längre fram.

Pris och tillverkare

Sist men inte minst, överväg din budget och jämför priser från olika tillverkare. Det finns många alternativ på marknaden, från prisvärda grundläggande modeller till lyxiga och skräddarsydda friggebodar. Ta dig tid att jämföra kvalitet, design och funktionalitet innan du fattar ditt beslut.

Se även över kundrecensioner och tillverkarens rykte för att säkerställa att du får bästa möjliga värde för pengarna. Glöm inte att inkludera eventuella extra kostnader, som leverans och montering, i din budget.

>>> Är du ute efter myggskydd Klicka här!

Installation och montering

När du har valt din friggebod är det dags att överväga installation och montering. Vissa tillverkare erbjuder monteringstjänster, vilket kan vara en bekväm och tidsbesparande lösning. Om du är händig och vill spara pengar kan du överväga att montera friggeboden själv.

Se till att du har rätt verktyg och hjälp från vänner eller familj om det behövs. Kom ihåg att noggrann planering och förberedelse är viktigt för en lyckad installation.

Inredning och personlig touch

När din friggebod är på plats kan du börja tänka på inredningen och hur du kan göra den personlig. Här kan du verkligen låta din kreativitet flöda! Fundera på hur du vill använda utrymmet och vilka möbler och dekorationer som passar bäst.

Du kan skapa en mysig läshörna, ett effektivt arbetsrum, eller kanske en plats för yoga och meditation. Tänk på belysning, färgschema och inredningsdetaljer som speglar din stil och gör din friggebod till en unik plats som du älskar att spendera tid i.

palmako, landskap, luoman - tillverkare av friggebodar

Utforska tillverkare av friggebodar – Palmako, Landskap och Luoman

När du letar efter den perfekta friggeboden för din trädgård är det viktigt att veta mer om de olika tillverkarna och vad de har att erbjuda.

Nu kommer vi att presentera tre populära tillverkare av friggebodar – Palmako, Landskap och Luoman – och diskutera deras unika fördelar och egenskaper. Genom att lära känna dessa tillverkare kan du göra ett mer informerat val när det gäller att investera i din drömfriggebod.

Palmako: Estnisk kvalitet och design

Palmako är en av Europas ledande tillverkare av träprodukter och har sitt ursprung i Estland. Företaget är känt för sin högkvalitativa produktion av trädgårdsbyggnader, inklusive friggebodar, och erbjuder ett brett utbud av storlekar och stilar.

Palmakos friggebodar tillverkas av nordiskt gran och furuträ, vilket är känt för sin hållbarhet och styrka. Träet genomgår en noggrann torkningsprocess för att säkerställa optimal kvalitet och livslängd. Dessutom behandlas träet med ett miljövänligt konserveringsmedel som skyddar mot röta och skadedjur.

En av Palmakos styrkor är deras engagemang för hållbarhet och miljö. De är PEFC-certifierade, vilket innebär att de använder endast trä från hållbart skötta skogar. De har också en strävan att minimera avfall och energiförbrukning i produktionen, vilket resulterar i miljövänliga och hållbara produkter.

Landskap: Svensk innovation och kundanpassning

Landskap är en svensk tillverkare av friggebodar och trädgårdsbyggnader, känd för sin moderna design och fokus på kundanpassning. De erbjuder ett brett utbud av friggebodar, från traditionella till mer samtida stilar, som alla är utformade med skandinavisk estetik i åtanke.

Landskaps friggebodar är tillverkade av högkvalitativt trä, ofta från svenska skogar. De erbjuder både obehandlade och förbehandlade alternativ, vilket ger kunderna möjlighet att välja den lösning som bäst passar deras behov och preferenser. Förbehandlingarna är utformade för att skydda träet mot väder, fukt och skadedjur.

Landskap erbjuder också möjligheten att anpassa din friggebod efter dina specifika önskemål och behov. Detta kan innefatta att välja isolering, fönster, dörrar och ytbehandlingar. Genom att erbjuda denna flexibilitet kan Landskap hjälpa kunder att skapa en friggebod som är både funktionell och estetiskt tilltalande, samt anpassad efter deras personliga smak och behov.

En annan fördel med Landskap är deras kundsupport och service. De erbjuder detaljerade ritningar, monteringsanvisningar och teknisk support, vilket kan vara mycket användbart för kunder som vill bygga sin egen friggebod eller anpassa den ytterligare.

Luoman: Finskt hantverk och pålitlighet

Luoman är en finsk tillverkare av trädgårdsbyggnader, inklusive friggebodar, som har över 40 års erfarenhet av träkonstruktioner. Företaget är känt för sin höga kvalitet och pålitlighet samt för att producera hållbara och robusta friggebodar som står emot de tuffaste klimatförhållandena.

Luomans friggebodar är tillverkade av långsamtväxande nordeuropeiskt granträ, vilket ger en utmärkt hållbarhet och naturligt skydd mot röta och skadedjur. Träet genomgår en noggrann torkningsprocess för att säkerställa optimal kvalitet och stabilitet. Luoman erbjuder både obehandlade och förbehandlade alternativ, så att kunderna kan välja den lösning som passar dem bäst.

En av Luomans styrkor är deras erfarenhet och expertis inom träbyggnadsteknik. De har en avancerad produktionsanläggning och använder modern teknik för att säkerställa att deras friggebodar uppfyller de högsta kvalitets- och säkerhetsstandarderna.

Företaget är också engagerade i att skydda miljön och följa hållbara metoder i deras produktion och inköp av råmaterial.

Slutsats: Välj den bästa tillverkaren för din friggebod

Att välja rätt tillverkare för din friggebod är avgörande för att få en produkt som är både högkvalitativ och lämplig för dina behov. Palmako, Landskap och Luoman erbjuder alla unika fördelar och egenskaper som kan passa olika smaker och krav.

Om du värderar hållbarhet och miljövänliga produkter kan Palmako vara rätt val för dig. Om du söker en modern och anpassningsbar friggebod kan Landskap vara det bästa alternativet. Och om du prioriterar finskt hantverk och pålitlighet kan Luoman vara det rätta valet.

För att göra det bästa valet är det viktigt att undersöka varje tillverkares produkter, kundrecensioner och rykte. Tänk på dina personliga behov och preferenser, och överväg vilken tillverkare som bäst uppfyller dina krav. Lycka till med ditt friggebodsprojekt!

>>> Du är kanske också intresserad i partytält?

Utforska olika typer av friggebodar

Friggebodar kommer i många olika former, storlekar och stilar, vilket ger dig möjlighet att välja den som bäst passar dina behov och estetiska preferenser. Vissa ger dig utrymmet att få plats med flera positionsstolar och så mycket mer medans andra modeller är lite mer begränsande.

I den här artikeln kommer vi att presentera några av de mest populära typerna av friggebodar och deras unika fördelar och funktioner. Genom att utforska dessa alternativ kan du göra ett mer informerat val när det gäller att investera i din drömfriggebod.

1. Traditionell friggebod

Traditionella friggebodar är kännetecknade av en klassisk och tidlös design som passar de flesta trädgårdar. De är ofta byggda i trä och har ett sadeltak, vilket ger dem en enkel men ändå elegant utseende.

Funktioner och fördelar:

 • Enkel och funktionell design
 • Lätt att anpassa efter dina behov
 • Klassiskt utseende som passar de flesta trädgårdar
 • Ofta prisvärd

2. Modern friggebod

Modern friggebodar erbjuder en mer samtida och minimalistisk design, med rena linjer och enkla former. De är ofta byggda i trä, men kan också ha inslag av glas och metall, vilket ger dem en unik och modern känsla.

Funktioner och fördelar:

 • Modern och minimalistisk design
 • Flexibilitet att anpassa efter dina behov
 • Kan ge en unik och sofistikerad touch till din trädgård
 • Ofta energieffektiva och miljövänliga

3. Attefallshus

Attefallshus är en större typ av friggebod som inte överstiger 30 kvadratmeter och är bygglovsbefriade i Sverige. De kan användas som gästhus, bostadsutrymme, kontor eller ateljé. Attefallshus har ofta en mer omfattande design än vanliga friggebodar och kan innehålla extra bekvämligheter, som ett badrum eller pentry.

Funktioner och fördelar:

 • Större yta än en vanlig friggebod
 • Mångsidighet i användningsområden
 • Kan fungera som ett extra bostadsutrymme eller gästhus
 • Möjlighet att inkludera extra bekvämligheter

4. Friggebod med loft

Friggebodar med loft erbjuder extra utrymme i form av en övervåning, vilket kan användas för förvaring eller som ett extra sov- eller arbetsutrymme. Dessa friggebodar är ofta utformade med en brantare trappa eller stege för att nå loftet.

Funktioner och fördelar:

 • Extra utrymme i form av ett loft
 • Möjlighet att använda utrymmet för förvaring eller som sov- eller arbetsutrymme
 • Smart utnyttjande av begränsad yta
 • Kan ge en mysig och unik känsla till friggeboden

5. Friggebod med veranda eller terrass

Friggebodar med veranda eller terrass erbjuder en utomhusyta som är perfekt för avkoppling, måltider eller underhållning. De kombinerar det bästa av inomhus- och utomhuslivet och ger en extra dimension till din trädgård.

Funktioner och fördelar:

 • Utomhusyta för avkoppling och underhållning
 • Perfekt för att njuta av trädgården året runt
 • Kan öka värdet på din fastighet
 • Skapar en inbjudande och social atmosfär

6. Friggebod i glas

Friggebodar i glas är en elegant och ljus typ av friggebod som låter dig njuta av utsikten över din trädgård från insidan. De har stora fönster och glasdörrar som ger mycket naturligt ljus, vilket gör dem idealiska för växthus, ateljéer eller avkopplingsutrymmen.

Funktioner och fördelar:

 • Ljus och luftig design med stora fönster och glasdörrar
 • Ger fantastisk utsikt över trädgården
 • Perfekt för växthus, ateljéer eller avkopplingsutrymmen
 • Kan öka värdet på din fastighet

Slutsats: Välj den bästa typen av friggebod för dina behov

När du väljer vilken typ av friggebod som passar bäst för dina behov är det viktigt att överväga hur du planerar att använda den, vilken stil som passar din trädgård och vilka funktioner och fördelar som är viktigast för dig.

Genom att jämföra de olika typerna av friggebodar och deras unika egenskaper kan du hitta den perfekta lösningen för att förvandla din trädgård till en oas av komfort, funktionalitet och skönhet.

Oavsett om du söker en traditionell friggebod för enkel förvaring eller en modern friggebod som ett extra bostadsutrymme, finns det många alternativ att välja mellan.

Kom ihåg att överväga dina personliga behov och preferenser, och låt din fantasi flöda när du planerar din framtida friggebod. Lycka till med ditt friggebodsprojekt!

Vanliga frågor om friggebodar

Hur stor får en friggebod vara?

En friggebod får vara maximalt 15 kvadratmeter stor enligt svenska byggregler.

Vad är en friggebod?

En friggebod är en liten komplementbyggnad som placeras på en fastighet, oftast i trädgården, och kan användas som förvaringsutrymme, arbetsrum eller gäststuga.

Vad kostar en friggebod?

Priset för en friggebod varierar beroende på storlek, material och design, men det kan ligga mellan 10 000 och 100 000 SEK eller mer för mer exklusiva alternativ.

Sammanfattning

Att hitta den rätta friggeboden för dina behov kan kännas överväldigande, men genom att följa vår köpguide och överväga storlek, utformning, material, isolering, bygglovsregler, pris, installation och inredning, kan du fatta ett välgrundat beslut. En friggebod är inte bara en praktisk lösning för förvaring, utan kan även bli en trivsam plats att njuta av din fritid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen