Bäst i test | Populärast | Premiumval | Billigast |
NORGIPS Gipsskiva Standard | NORGIPS Gipsskiva Golv | NORGIPS Gipsskiva Brand | NORGIPS Gipsskiva Light Board |
Klicka här för att se mer gips.
Bästa gipset 2023
Om du själv ska sätta upp gipsskivor eller applicera gips är det väldigt viktigt att du köper kvalitativa produkter som underlättar ditt arbete. Att arbeta med gips kan antingen ge dig den verkliga känslan av tillfredställelse när allting blir som du tänkt dig, eller så kan allt sluta i en enda röra, vilket lämnar dig frustrerad och du måste kanske starta om hela projektet. Att arbeta med gips är tillräckligt rörigt bara du gör det en gång, så se till att köpa bra gipsskivor eller gips så att du får det rätt första gången!
Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa den bästa gipsen på nätet. Det är svårt att veta vilken typ man ska köpa om man inte är så insatt. Många affärer brukar också skriva om sådant som de vill att du ska höra. Men ibland när du väl får hem gipsen så är den inte alltid som du tänkt dig. Du vill ju inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om. Dessutom så finns det en massa olika typer av gips i flera olika prisklasser.
Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide för gips. Jag vet själv att det kan vara riktigt svårt att veta vilken gips som är bäst. Det finns ju så många att välja emellan. Av den anledningen så har jag gjort mitt eget gips test. Jag har testat några olika typer av gips. Jag har alltså byggt upp den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. Ibland har jag dock behövt läsa igenom andra tester men även kundrecensioner. Med hjälp av all den här informationen har jag satt ihop en komplex köpguide så att du ska kunna köpa gips bäst i test.
När du arbetar med gips och gipsskivor släpps mycket partiklar ut i luften som du helst ska undvika att andas in, så se till att besöka mitt test av andningsskydd för att hitta ett som du tycker om!
Köpguide för bäst i test gips 2023
Som jag skrev innan är det inte så enkelt att köpa bäst i test gips på nätet. Men det kan bli mycket enklare om du följer min köpguide. När du köper gips bäst i test så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer rätt gips utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa gipsen 2023:
Kostnaden för gips
Den här guiden innehåller allt du behöver veta om hur mycket det kostar att gipsa en vägg, inklusive priset på arbete och material. Vill du ha ny gips installerad? Eller vill du helt enkelt veta kostnaden för att reparera gips? Min guide till gipskostnader kommer att täcka ett brett spektrum av ämnen, inklusive en fördelning av utbudet och arbetskraftskostnaderna för att få ny gips installerad. När det gäller arbetskraftskostnaderna kommer jag att titta på genomsnittspriset för att gipsa ett rum, kostnaden för att gipsa en vägg och kostnaden för gipsstak bland andra gipsjobb.
Jag kommer att titta på leveranskostnaderna för olika typer av gips och titta på andra ämnen som gipspriset och hur mycket det kan vara att ta bort gips. Den här guiden kommer att vara till hjälp om du planerar att installera ny gips eller om du bara vill utöka dina kunskaper om ämnet. I det här avsnittet kommer jag att diskutera kostnaden för att få gips installerad, inklusive både arbetskraft / installationskostnader och leveranskostnader.
Jag kommer att titta på dessa priser i termer av genomsnittet, uppskattade kostnader och på grundval av olika typer av gipsjobb som enstaka murbruk och takgips. Hur mycket du kommer att behöva spendera i praktiken beror också på faktorer som var i Sverige du bor och hur stor ytan är som måste putsas. Att få en enda vägg putsad kostar sannolikt cirka 1500 till 2500 kr. Priset för att gipsa ett rum kan hamna i kostnadsintervallet 300 till 9 000 kr. Om du bara vill ha en takspackel kan du förvänta dig att gipskostnaden kommer att hamna på cirka 3000 till 4000 kr för ett medelstort tak.
Leveranskostnader för gips
Fokus i detta avsnitt är specifikt leveranskostnaderna för gips som om du skulle köpa direkt från återförsäljaren. Dessa kostnader exkluderar alla arbetskraft / installationskostnader. När det gäller den genomsnittliga kostnaden för gipsskivor per kvadratmeter kommer akustiska gipsskivor att vara cirka 50 till 150 kr, fuktbeständiga gipsskivor kommer att vara cirka 50 till 100 kr, isolerade gipsskivor kommer att kosta cirka 5 till 15 kr
I jämförelse tenderar brandsäkra gipsskivor att ha en gipskostnad per m2 på cirka 50 till 200 kr. Gips för underbeläggning kommer sannolikt att kosta cirka 7 till 12 kr per kg, efterbehandling av gips kommer att hamna på cirka 2 kr till 9 kr per kg och kostnaden kommer att vara cirka 150 till 250 kr för 5 liter bindemedel.
Du kan förvänta dig att betala per kilo var som helst från 5 kr till 30 kr för gips av hård vägg, 10 till 30 kr för en beläggningsgips, 5 till 20 kr för brunningsgips, 10 till 20 kr för texturerat gips och runt 14 till 40 kr för färdigblandad gips. Du kommer sannolikt också att behöva betala cirka 0,5 till 5 kr per meter för gipstejp.
Kostnaden för olika typer av gips
Jag kommer nu att fördjupa mig i detaljer om de olika typerna av gips. Jag kommer att förklara vad varje typ av gips är, när / vad den används för, diskutera deras arbetskraftskostnader och lista upp deras fördelar och nackdelar. När det gäller varje typ av gips kommer arbetskraftskostnaderna att vara cirka 200 till 300 kr per timme. Du kommer sannolikt att få ett schablonbelopp för två timmars arbete som kommer att vara cirka 400 till 600 kr. Det kommer då att kosta dig ytterligare 200 till 300 kr för varje timme utöver de två första.
Kostnad för underbeläggningsgips
Denna typ av gips fungerar som den första beläggningen på en ny vägg. Den används ofta på täta ytor, ytor med låg sugförmåga, ytor som har behandlats med ett bindemedel, tegel, betong och block, även om det passar många olika typer av väggar. Gips för underbehandling kommer troligen att kosta dig cirka 10 kr kg.
Efterbehandlingsgips kostnad
Efterbehandlingsgips används som det sista lagret av gips på en yta. När den har torkat kan målning eller dekoration appliceras. Den används för ytor med låg till medium sug. När det gäller leveranskostnader kostar efterbehandlingen av gips cirka 2 till 10 kr per kg.
Bindningsgips kostnad
Denna form av gips är en typ av underlagsgips. Det är en särskilt mångsidig typ av gips. Det appliceras ofta på väggar eller tak som underlager. Att köpa bindningsgips kostar sannolikt cirka 20 till 30 kr per kg. De billigaste limgipsprodukterna (ofta mindre än 20 kr per kg) kan hittas via onlinebutiker.
Hårdgips kostnad
En annan typ av underbeläggningsgips, hårdväggsspackel erbjuder en stark slaghållfasthet och en snabb torkningstid. Det är den vanligaste typen av underbeläggningsgips. Den kan användas som underbeläggning på de flesta ytor som det första gipsskiktet. När det gäller materialkostnaderna är den tillgänglig för cirka 5 till 30 kr per kg.
Texturerad gipskostnad
Den här gipstypen är vilken finish som helst som har en komplex yta som inte har polerats, vilket ger en strukturerad look. Det används som det sista lagret av gips på en yta. Kostnaden för texturerat gips är ca 10 till 20 kr per kg.
Fukttålig gipskostnad
Denna typ av gips, som namnet antyder, är utformad för att minska fukt / fuktnivåer på en yta. Det kan också hjälpa till att förhindra saltvandring inuti väggarna. Det används ofta i hus med höga fuktnivåer. Det kostar sannolikt dig mellan 10 och 20 kr per kg att köpa en fuktbeständig gipsprodukt.
Lagningsgips kostnad
Patchgips är utformat för att ge ytor ett jämnt utseende och känsla samt öka väggarnas styrka och fasthet. Det kan, som namnet antyder, användas för att fixera lappar i en yta, även om lappgips helt enkelt kan användas för att förbättra kvaliteten på bakgrunden som helhet. Reparationsgips kan kosta allt från 20 till 100 kr per kg.
Medan vissa produkter ligger i den nedre delen av detta sortiment, finns det många dyra produkter för cirka 60 till 80 kr för ett kilo. Även om dessa är ganska dyra, kanske du inte behöver använda för mycket lappgips så att du får en påse med lappgips; du kanske tycker att det inte är högre än påsarna med gips för de flesta produkter.
Gipsreparation
För detta avsnitt kommer jag att diskutera hur mycket olika typer av gipsreparationer kostar. För varje typ av reparation kommer jag att se hur problemet löses och vad kostnaderna för arbetskraft och leverans är för varje reparation. Vanliga gipsreparationer är fixering av sprickor, hål, lös gips och blåst gips och reparation av tak. En annan vanlig reparation är att täta gips.
Takreparation
Ett tak som har en lapp fixeras genom att först ta bort skadad gips. Därefter kommer en professionell att ha en perfekt formad gipsspackel för att gå i stället för där den gamla gipsskivorna fanns. Gipsskivspikar kommer sedan att användas för att spika spacklet på bjälkarna. En PVA-lösning kommer sedan att användas för att hålla den nya gipsskivorna på plats innan en gipsskarvförening kan användas över fogen.
Sedan pressas fogbandet in i det. Ytterligare ett brett lager av förening appliceras med en beläggningskniv. En svamp kommer sedan att användas för att fjädra var och en av kanterna. Efter att den har torkat kan den slipas och därefter dekoreras. Kostnaden för att reparera ett tak kommer sannolikt att uppgå till cirka 1500 till 2000 kr per dag; således kommer den totala kostnaden i slutändan att bero på hur mycket arbete som krävs.
Av den totala summan som nämns ovan skulle leveranskostnaderna sannolikt hamna cirka 750 till 850 kr och arbetskraftskostnaderna uppgår till cirka 500 till 800 kr. Avfallshantering kommer att vara en extra kostnad som är den tredje kostnadskomponenten i delsumman som nämns ovan.
Sprickor
För att fixa gipssprickor måste de först poängsättas mot kanterna, till exempel med en spackel. Pappersgipsband skärs sedan ut på lämpliga mått så att det kan fylla sprickan. Ett tunt lager fogförening läggs sedan över gipssprickan. Gipsbandet appliceras strax efter, direkt ovanpå sprickan med en kniv som är ungefär 15 cm lång. Ett fogmassa måste sedan läggas över det tejpade området.
Fogföreningen måste täcka några centimeter bortom det tejpade området såväl som att täcka det tejpade området i sig. Därefter kan sandpapper användas för att lätt slipa över när fogföreningen har torkat helt. Ett tredje lager fogmassa och ytterligare slipning kommer sedan att användas för att avsluta jobbet. Att få ett knäckt tak fast kan kosta någonstans i intervallet 2000 till 4000 kr, men det kommer naturligtvis att bero mycket på hur mycket arbete som behövs.
Ovanstående prisuppskattning förutsätter cirka 3-4 timmars arbete. Av denna summa kan du förvänta dig att leveranskostnaderna kommer att landa runt 1200 till 1500 kr medan kostnaderna för arbetskraft / installation sannolikt kommer att hamna på cirka 900 till 1400 kr. Återigen kommer avfallshantering att visa sig vara en extra kostnad.
Hål
Ett sätt att reparera ett hål i gips är att klippa ut ett kvadratområde som omger gipshålet så att nytt gips kan utformas och installeras med den exakta storleken som behövs för att passa den fyrkantiga öppningen. Påfyllnads- eller efterbehandlingsspackel kan användas efter det nya spacklet för att säkra det på plats.
Som med att fixa en takspackel kommer detta jobb förmodligen att kosta dig mellan 1500 och 2000 kr med 750 till 850 kr av det totala som tillskrivs materialkostnader, 500 till 800 kr till arbetskostnader och kanske 250 till 350 kr för avfallshantering.
Lös gips
Om gipsskivorna är löst eller hängande kan det behöva bytas ut och nytt gips läggs på plats, i en liknande process som med de andra nämnda reparationerna. En ersättare kommer dock inte att visa sig vara nödvändig om den bara är något lös. I det här fallet kan gipsen sättas på igen med hjälp av långa gipsskruvar där gipsbrickor är monterade. Gipsen kan sättas fast i träslattan, väggbultarna eller takbjälkarna beroende på vilken typ av yta som hanteras. Något att ha med sig är att det bästa redskapet i den här situationen är en gipsskruvdragare.
Det kommer förmodligen att kosta dig någonstans mellan 750 och 1250 kr för att reparera eller byta lös gips. Försörjningskostnaderna bör uppgå till cirka 400 till 500 kr och arbetskraftskostnaderna landar runt 300 till 400 kr. Det kan eller kanske inte medföra avfallshanteringskostnader som beror på om du tar bort gammalt gips eller inte.
Tätningsgips
För att försegla gips appliceras ett tätningsmedel, såsom dimbeläggning, på gipsskivorna. Flera lager kan behövas. Att få spackel förseglade kan kosta dig runt 650 till 1300 kr. Beroende på ytan på gipsen som du vill ha förseglat kommer det troligtvis att kosta cirka 150 till 300 kr när det gäller leveranskostnader. Medan arbetskraftskostnaderna kan komma någonstans i intervallet 500 till 1000 kr. Arbetskostnaderna förutsätter att en lägsta schablonbelopp på två timmars arbete ingår, vilket sannolikt kommer att vara cirka 500 kr.
Blåst gips
Om gips har blåst måste eventuell form som tas bort tas bort. Området skyddas sedan med en fuktig tätning eller någon form av fläckavvisande färg innan ytan torkas helt igen. Du kommer antagligen behöva spendera cirka 1000 till 2000 kr för små reparationer som rör blåst gips. Av denna summa kommer cirka 200 till 400 kr att hänföras till leveranskostnader medan arbetskraftskostnaderna kommer att utgöra cirka 900 till 1800 kr av delsumman.
Arbetskraftskostnader för gips
I det här avsnittet kommer jag att dela ner arbetskraftskostnaderna och hantverkarnas kostnader för att få ny gips installerad. Jag kommer att titta på priserna för jobb som att spackla en enda vägg eller kostnaden för att gipsa ett rum. Dessa kostnader exkluderar naturligtvis leverans- / materialkostnaderna. Arbetskostnaderna kommer att uppgå till cirka 1000 till 1500 kr för en enda vägg, 3000 till 3600 kr för att spackla ett helt rum, 2000 till 6000 kr för att täcka ett helt rum och kostnaden för att gipsa ett tak kommer att vara cirka 2000 kr till kr 2800.
Att ha två medelstora rum putsade kommer troligen att ge dig tillbaka 4000 till 6000 kr medan små reparationer kanske bara kostar mellan 1000 och 2000 kr. Dessa är uppskattningar baserade på den genomsnittliga svenska priset per timme som fastställts av professionella gipsarbetare och genom att även ta med de genomsnittliga hantverkarkostnaderna som en bråkdel av den totala installationskostnaden.
Ytterligare kostnader
Jag kommer nu att diskutera kostnaderna för ytterligare arbete du kan välja att använda.
Inredning och dekorering
Efter att ny gips har installerats kanske du vill att rummet ska målas och dekoreras. Detta kan uppnås genom färg- och dekorationsarbete. För att måla ett enda medelstort rum bör du budgetera för en kostnad på mellan 1000 och 3000 kr. Dekorationsarbete, som målning, kostar ungefär 150 till 200 kr per timme, och hur mycket du kan förvänta dig att betala för dekoration beror på omfattningen av det arbete du vill ha gjort. Du kommer sannolikt inte ådra dig en extra schablonbelopp eftersom detta arbete kommer att göras ovanpå gipsarbetet.
Nya golvlister
Det kommer sannolikt att kosta dig cirka 3000 till 5000 kr att få nya golvlister installerade. Om du behöver att listerna ska målas eller om ett rum fullt av möbler måste rensas innan arbetet kan börja, kan du förvänta dig att betala mer på grund av dessa extra kostnader.
Nytt golv
Beroende på ytan som ditt nya golv behöver täcka, kommer det troligtvis att kosta cirka 1000 till 1600 för att få nya trägolv installerade. För installation av laminatgolv kan du förvänta dig att betala någonstans i intervallet 3000 till 5000 kr, förutsatt att ett rum har en yta på 5 meter x 5 meter. Att ha vinylgolv installerat kommer troligen att kosta dig mellan 2000 och 4000 kr.
Nödvändiga verktyg för applicering av gips
Murslev
Det säger sig självt att för gips behöver du en murslev! Detta är vad du ska använda för att applicera gipsen på ytan, så det är utan tvekan det viktigaste verktyget av dem alla. Se till att välja en som kommer att vara tunga (jag föredrar modeller som är gjorda av metall eftersom de kommer att vara längre och lättare att flisa bort torkat gips).
Inte bara detta utan det är viktigt att tänka på storleken på din murslev – en finare ände på mursleven gör att du kan producera mjukare linjer när du avslutar jobbet, men också en större murslev gör att du kan hålla mer gips på en gång! Se upp för murslev som är gjorda av härdat rostfritt stål för att säkerställa styrka och hållbarhet när du arbetar.
Skopspackel
Du kommer också att behöva en hinkspackel. Formad något annorlunda än spacklet, den huvudsakliga användningen av skopspackeln är att transportera gipsskivorna från skopan (därav namnet!) Till hök. Detta hjälper till att säkerställa att du inte får för mycket gips samtidigt, och undviker att du måste räcka in i skopan för varje slag! Skopspackeln har ett relativt enkelt jobb, så du behöver inte tänka för mycket på vilken du ska köpa, se bara till att den kommer att vara tillräckligt stor för jobbet som du planerar att slutföra.
Handbräda
Handtavlan är ett spackelverktyg som kommer att rädda ryggen från mycket ansträngning medan du arbetar. En handbräda är utformad för att hålla gips medan du arbetar, så att mindre mängder åt gången kan överföras till mursleven. Detta sparar att du måste böja varannan sekund för att samla mer gips på din murslev.
De flesta handbrädor är desamma i design och storlek, se bara till att det är tillräckligt stort för att hålla en rimlig mängd gips och gjord av ett material som kommer att hindra att gipsen glider av sidan av brädet medan du inte tittar! Håll utkik efter hökar med ett mjukt grepp eller svamphandtag eftersom du kommer att hålla detta under längre perioder så det hjälper till att minska blåsor och trötthet.
Om du är nybörjare med gips kan det vara värt att köpa en lerkärl istället för ett handbräde. Visserligen kommer det att finnas mer avfall och det är mer tidskrävande att ta bort gipsskivorna ur lerkärlet, men det är mycket svårare att spilla gipsen tack vare de upphöjda sidorna, så undviker du ytterligare röra, som kan uppstå med hök om du är inte vana vid att använda den!
Skopa och blandpinne / paddel
Ganska självförklarande – en hink för att blanda gipsen och sedan hålla den medan du arbetar (se till att den är tillräckligt stor för att hålla gipsen och har starka, hållbara handtag eftersom gips kan vara tungt). Plus blandningspinnen eller paddeln – det här handlar om personliga preferenser vad du föredrar, det är helt enkelt där att gå med gipsblandningen och vattnet tillsammans så att du kan börja arbeta!
Det är en bra idé att ha två skopor när du spacklar. En för att blanda och hålla i gipsen, och den andra för att rengöra verktygen medan du arbetar. Om du gör detta undviker du att härdat gips fastnar på verktygen och skadar dem när du försöker ta bort det!
Spackelkniv
En spackelkniv är bara ett billigt verktyg – men det är verkligen ett som du inte kan göra utan om du planerar att spackla, eftersom det finns så många sätt på vilket det kommer att göra ditt liv enklare! Oavsett om du använder den för att skrapa överflödigt material från väggen som du spacklar, flisar bort bitar av korn eller använder det för att jämna ut svårare att nå platser, du kan inte få jobbet gjort utan en spackel! Inte bara detta, men om du har varit lite lat och lämnat rengöringen av dina verktyg för sent (låt mig vara ärliga, jag har alla gjort det då och då!) Så kommer en spackel att vara där för att rädda dagen i flisar bort torkat gips från dina andra verktyg!
Lista över bäst gips 2023
- Bäst i test:
- Populärast:
- Premiumval:
- Billigast:
Olika typer av gips
Gips är en process där grova ytor på vägg- eller tak byts eller vrids eller görs för att ge jämnhet. I början sprids våta material över blocket eller tegelverket och sedan används lämplig utrustning för att göra ytan jämn. Det huvudsakliga syftet med gips är att få en hård och slät yta som kan målas och ge fina estetiska utseende. Nyligen har väggytor i moderna hus avslutats med tegel eller block eller estetiskt tilltalande stenar för att visa vackra utseende. Våta material som sprids över vägg- eller takytor får inte vara mer än 0,3 cm.
Det finns dock ytor där oegentligheter är mer än 3 cm. I detta fall används underbeläggning med låg kostnad grovkornigt material för att göra ytan följt av ytbeläggning som är ett tunt lager av finkorniga material. Dessutom kan väggar konstruerade av oregelbundna stenar av olika storlek kräva tre beläggningar. Detta beror på att tjockt underlag tenderar att sjunka på grund av vikten av tjockt vått gips. Det är därför att sprida ett tunt lager och tillåta att härda följt av att använda andra under beläggning är den bästa metoden. Slutligen appliceras ytbeläggningen på ytan.
Kalkgips
Kalkblandningen består av sand och linje som blandas med 1 sand till 3 kalk i volym. Inte bara denna blandning används för underbeläggning utan används också som ytbeläggning. Kalkgips kan krympa efter torkning så djurhår på cirka 5 kg används i 1 kvadratmeter för att undvika sprickor och krympning av kalkgips. Kalkspackel kunde användas för restaurering och rehabilitering av forntida strukturer.
Cementgips
Portlandcement av grått pulver blandas med vatten i förhållandet mellan 1 cement och 3 eller 4 ren tvättad volym som underlag för hård bakgrund, till exempel tegelstensväggar och skiljeväggar. Blandning av sand och cement kan vara spackel och kräver erfaren och skicklig arbetskraft, därför tillsättes mjukgörare eller kalk till blandningen, vanligtvis i volymförhållandet 1 cement: 0,25 kalk: 3 sand eller 1 cement till 4 sand med mjukningsmedel. Mjukgörare är en vätska som tillsätts blandningen för att underlätta gipsspridning över ytan.
Gips
Gips är allmänt använda gipsmaterial som kan brytas naturligt eller produceras som en biprodukt. Så viktigt gips som används som underbeläggning, ytbeläggning och ersatt kalk och cement i stort. Dessutom anses liten expansion av gips vara betydelsefullt för att förhindra krympningar och sprickor.
Det finns olika typer av gips som produceras genom att värma gips i en viss grad, till exempel vattenfri gips som tillverkas genom att värma gips upp till 170 °C, hemihydrerar gips som produceras genom att värma gips mer än 170 °C. Dessutom, beroende på applikationer för väggar eller tak gips kan kategoriseras såsom gjutning, underyta, ytbehandling, ett lager och maskintillverkat gips.
Bakgrundsytor för gips
Typ av gips och dess tillämpning varierar beroende på ytan på väggen eller taket som är inställd på att putsas. Tegelstenar eller block med grova och solida ytor har mekanisk vidhäftning när gips appliceras på bakgrundsväggar eller tak. De mekaniska nycklarna som fäster härdat gips på ytorna skapas efter att våt underbeläggningsgips torkats. Gipsnycklar begränsar eller begränsar krympning av cementet som är huvudkomponenten i underbeläggningsgipsen. Maskinpressade tegelstenar med hög densitet och släta ytor absorberar lämplig mängd vatten som hjälper till att fästa spackel på ytor.
Graden av vattenabsorption av täta, släta tegelstenar som hjälper till vidhäftning av gips kallas sug. Block som tillverkas av lätt betong har stora sug som förhindrar att spackel fästs ordentligt på ytor. Det rekommenderas därför att minska vattenabsorptionsgraden med antingen flytande grundfärg eller sprutvatten innan du gipsar. Det finns två olika lösningar för ytor med låg sug inkluderar PVA-bindemedel och polymerbindningsmedel. I den tidigare metoden borstas polyvinylacetat på ytan och gips sprids över när PVA fortfarande är klibbigt vilket skapar bindning.
I den senare behandlas ytor genom kombination av kiselsand och polymer och bindningen tillhandahålls av kiselsandkorn efter det att polymeren torkats. Det finns olika typer av galvaniserade stålpärlor och stopp som tillverkas för att användas med gips och gipsskivor som vinkel- och stopparmering. Pärlorna används vid korsningen av gips från vägg till tak och gips till andra material. Galvaniserat stål som används som stopp för att skapa perfekta ytor vid förbindelser av gips till ett annat material i vinklar, runt fönster och dörrar och lister.
Gips till träbjälkar
Gipsspridning på timmerlåt är en gammal och traditionell teknik som brukade skapa en jämn yta på trägolvstaket och tak och tappväggar. Denna metod ersätts i stor utsträckning av gipsplattor, varför ytterligare detaljer inte ges. Gipsplattor är gjorda av hårt gipsspackel som är fäst vid två tunga papper som förhindrar skador till följd av hantering och installation av gipsspackel.
Den tillverkas med olika tjocklekar till exempel 0,95 cm, 1,25 cm, 1,5 cm. och 1,9 cm som applicerades som torrt foder eller som gipsbakgrund i olika storlekar. Gipsplattor används i stor utsträckning i tak av trägolv och tak som foder. Gipsskivor är avsevärt kostnadseffektiva och kan enkelt installeras och putsas. En annan enastående fördel är motståndskraftig mot brand eftersom den är obrännbar. Ändå är dålig ljudisolering och sprickor i rörelse eller vibrationer nackdelar med gipsskivor.
Kjol och arkitrav
Kjolar är smala band gjorda runt väggbas vid vägg- och golvkorsning och tillverkade tillräckligt starka för att motstå träffar. Det tjänar till att betona vägg- och golvkorsning. Det finns olika typer av golvlist som trä, metall, kakel och magnesit. Arkitrav är mögel eller former som används för dekorativa ändamål installerade runt dörrar och fönster.
Typer av gips som används i byggnadskonstruktion
Olika typer av gipsytor med olika utseende finns tillgängliga enligt följande.
Slät gjutgips
För att få en jämn gjutfinish bör murbruk som används vara i förhållandet 1: 3 [cement: sand]. Fin sand bör tas för att förbereda murbruk. För spridning av murbruk är spacklande flottör eller träflöte bäst lämpligt verktyg. Följaktligen erhålls en slät och jämn yta äntligen.
Grov gjutgips
Grov gjutning kallas också som sprutstreck. Murbruk som används för att få grov gjutning består av grovt aggregat tillsammans med cement och sand. Deras förhållande är cirka 1: 1,5: 3. Storleken på det grova aggregatet som används är 3 mm till 12 mm. Stora mängder murbruk tas med murslev och strömmas ner i ytan och planas med träflottor. Vanligtvis föredras denna typ av gipsfinish för externa återgivningar.
Sandgips
För att få sandfärgad yta krävs två lager spackel. För första skiktet föredras 12 mm tjockt cementmortel i förhållandet 1: 4. Den första pälsen ska tillhandahållas i sicksacklinjer. Och sedan är det tillåtet för härdning i 7 dagar. Därefter appliceras 8 mm tjockt lager av andra skikt med cement och sand i förhållandet 1: 1. Jämna ytan med svamp. Slutligen ta lite sand och skärma den för att få enhetlig kornstorlek. Den siktade sanden appliceras på det andra skiktet med spacklande flottör eller träflotta. Slutligen erhålls sandbelagd yta med enhetlig kornstorlek på sand.
Småstensgips
Småstensgips kräver mortellager med en tjocklek på 12 mm med cement och sand i förhållandet 1: 3. Efter gipsning rullas stenar av storlek 10 mm till 20 mm på den putsade ytan. Pressa dem sedan in i den putsade ytan med hjälp av träflotta långsamt. Efter härdning ger strukturen estetiskt utseende.
Skrotad gipsfinish
För att få en skrotad yta, applicera den slutliga ytan med tjockleken 6 till 12 mm och låt den torka. Efter en tid med stålblad eller -skrot skrotar det putsade skiktet upp till 3 mm djup. Skrotad yta är mindre utsatt för sprickor.
Texturerad gipsfinish
Texturerad yta erhålls från gipsning där olika texturer eller former görs på den slutliga beläggningen med lämpliga verktyg.
Extern rendering av byggnader
Generellt sett antas byggnadsverk byggda av betong- eller lerblock inte vara yttre och inte ger attraktiva utseende. Det är därför de yttre ytorna byts ut och återges av två eller tre lager kalk eller cement blandat med naturligt ballast och färdigt texturerat eller slätt. Rendering förbättrar och ökar dessutom väggbeständighet mot genomträngning av regn. Dessutom baseras extern rendering på stark bindning till bakgrunden, använda blandningar och ytfinish.
Vad du kan gipsa över
I den här guiden förklarar jag om du kan gipsa direkt över vissa ytbehandlingar i ditt hem. Vissa tillåter det och andra inte, men den här guiden hjälper dig att förklara vad som är möjligt innan du gör några dyra misstag.
Gips över tapet
Gips över tapeter är möjligt, men i de professionella dekoratörernas ögon rekommenderas det definitivt inte. Det största problemet vid spackling av gips över en tapetserad yta är att tapeten är väldigt torr och att gips behöver en klibbig, självhäftande yta att binda till. Att spackla rakt över tapeter skulle sannolikt resultera i att gipsen torkar snabbt än det borde. När gips har applicerats på en yta suger ytan fukt från gipsen.
Om tapeten under är helt torr, suger den in för mycket fukt som senare skulle leda till att gipsskivorna spricker och flagnar. Detta betyder dock inte att det bara kommer att göra tricket att bara vätta tapeten. Fukt tapet, eller tapet med en basbeläggning av PVA är fortfarande inte en livskraftig yta att överväga att spackla om du letar efter en professionell finish och en vägg med hög hållbarhet.
Att spackla över detta skulle mycket troligtvis kräva underhåll inom en snar framtid. De professionella råder dig alltid att ta bort alla spår av tapeter innan du spacklar en vägg. Att strippa ända ner till gammal gips kan vara ett extremt envis jobb, men med lite armbågsfett kan det göras. Här är stegen du ska ta när du tar bort tapeter ner till gammalt gips hemma
Skydda golvet
Se till att du täcker golvet för att undvika skador och för att göra spill eller röra lättare att rengöra efteråt. Du kan skydda golvet med maskeringstejp och antingen en spackeldropp, duk eller kolofoniumpapper. Om du inte har något av dessa föremål kan du göra det själv genom att fästa ett gammalt lakan på golvet med maskeringstejp. De mest effektiva materialen att använda är dock vattentäta material för att undvika vattenskador på golvet.
Riv av det yttre lagret
Ibland är det svårt att säga hur många lager av tapeter som har fästs på din vägg. Ju äldre hemmet är, desto mer kan hemmet ha renoverats, därför kommer du att ta itu med fler lager. Det första lagret (ansiktslagret) av tapeten är dock lättast att ta bort. För att ta bort det första tapetlagret, kontrollera hörnen på väggen eller runt eventuella väggarmaturer för tapetkanter. När du väl har hittat en kant kan du använda en skrapa för att lyfta den försiktigt så att du kan dra tapeten från väggen. Detta lager ska lossna i stora remsor och vara snabbt och enkelt.
Använd en svamp för att applicera varmt vatten
När du har tagit bort ansiktslagret av tapeten behöver resten lite mer kraft för att ta bort. Det bästa sättet att göra detta hemma är att använda en svamp för att applicera varmt vatten på väggen. Detta gör det lättare att skrapa av. När du använder den här metoden vill du först bestämma väggens material under.
Gips är mycket robust och kan hantera mycket vatten som appliceras på det utan skador, men gips är mycket mer mottagliga för skador om för mycket vatten läggs på ytan. Blöt väggen, men blöt den inte. Arbeta i små sektioner för att undvika att resten av väggen torkar medan du tar bort tapeten. Att arbeta i små sektioner begränsar också mängden vatten som appliceras, eftersom du inte behöver göra om sektioner, vilket begränsar skador på ytan under.
Skrapa av bakgrunden
Använd en metallspatel eller en metallspackel med rundade kanter för att skrapa bort tapeten. Att använda ett verktyg med runda kanter begränsar mängden skador som gjorts på gipsen eller gipsen under, eftersom det hjälper till att förhindra att bitar av gips tappas ut genom vassa hörn. Tryck inte för hårt vid skrapning, eftersom du inte vill skada ytan under.
Använd en tapetrivare
Om det behövs, investerar du i en tapetsprutare för att spraya på de envisa områdena som du inte kunde skrapa bort med enbart vatten. Spruta helt enkelt blandningen på områdena, låt blötlägga i 15-20 minuter och skrapa av. Dessa områden bör nu avlägsnas med lätthet. Se till att du torkar av tapeten av stripparen efteråt med en svamp innan du gipsar ytan.
Rengör ytan
Ta bort skräp och damm på ytan för att förbereda den för gips. Detta förhindrar att området ser ojämnt och klumpigt ut när det är klart Ett annat sätt att ta bort tapeter från en vägg är att hyra ut en ångbåt. Ångkokare används oftast av proffs som ett snabbt sätt att ta bort tapeter, men de kan vara röriga och farliga.
Om du vill hyra eller köpa en ångbåt, kom ihåg att denna utrustning lätt kan bränna dig om du inte har någon erfarenhet av att använda dem. Om du har envisa tapetområden som inte lossnar, håll bara ångaren över dem längre. Ångkokare bör användas som en sista utväg om du gör ditt eget hem.
Gipsa över artex
Har du någonsin tittat upp i taket och möts med snygga virvlar, mönster och struktur? Grattis, du har varit i närvaro av ett artexbelagt tak. Artex används oftast för takdekoration, men det är inte ovanligt att det finns på väggarna i ett hem. Ganska ofta fick väggarna en ojämn konsistens för att lägga till lite pizzazz i ett rum – ja, på 70-talet då förstås. Artex design är extremt daterad. Tillbaka på 1970-talet – för 50 år sedan, tro det eller inte – var texturerade väggar och tak på höjden av mode för heminredning. Från virvlar, till spikar och allt däremellan.
Efter att ha träffat 2000-talet av 2000-talet är jag dock inte så angelägna. Artex ytor är extremt svåra att reparera, en smärta i nacken att rengöra – och för att inte nämna, lite klibbig. Du kan gipsa över artexytor, men lita på mig, det är inte så enkelt som det ser ut. Vissa artexdesigner är mycket svårare att spackla än andra på grund av texturens höjd på ytan.
När du spacklar över artex eller spacklar över ett artextak måste du titta på texturhöjden och bestämma om det bästa sättet är att ta bort en del av höjden eller om den är tillräckligt platt för att bara spackla. Om konstruktionens höjd sticker ut mycket från ytan kan det vara bäst att först ta bort huvuddelen av dem. Ta bort dessa höga punkter med en metallverktyg som en golvskrapa eller en tapetskrapa, vilket gör ytan mjukare och lättare att arbeta med. Efter att detta steg har slutförts, följ stegen nedan
Applicera en basyta
Att applicera ett underlag på ytan är ett extremt viktigt steg. Om du inte applicerar ett underlag kan ytan suga ut fukten från gipsen och orsaka fläckning och sprickbildning i framtiden. Den grundläggande beläggningen är en PVA-emulsion. Du måste se till att du applicerar denna emulsion på hela ytan, så ett topptips när du gör detta är att lägga antingen livsmedelsfärg eller en handfull gips till blandningen. Detta ger PVA en liten nyans, vilket gör att du kan se de områden du har täckt.
Applicera ett andra lager
Beroende på ytans porositet kan du behöva lägga till ett andra lager. Om det första skiktet av PVA torkar helt, lägg till ett andra lager. Du vill att din PVA ska vara klibbig när du applicerar det första lagret av gips, eftersom detta säkerställer att det finns en limbindning mellan basbeläggningen och gips. Ofta är det bästa sättet att applicera ett andra lager PVA, bara för att vara säkert.
Spackla med gips
När din PVA har torkat och är klibbig, applicera ditt första lager av gips. Vänta cirka 7-10 minuter tills det här lagret har fastnat och använd sedan din murslev för att rensa upp eventuella kanter och platta ner gipsen. Detta säkerställer att det inte finns några ojämna ytor eller murslevsmärken när nästa lager appliceras. Vid det här laget spelar det ingen roll om gipsen tar formen av artexdesignen, eftersom du kommer att lägga till fler lager ovanpå den.
Lägg till en andra lager
Vänta ca 15-30 minuter tills ditt tidigare gipsskikt har torkat. Det här är den bästa tiden att applicera ett andra lager, eftersom du vill att den tidigare ytan fortfarande är fuktig. Applicera ditt andra skikt, som bör vara tjockare än det första skiktet, eftersom målet är att täcka höjdpunkterna i artexen helt. Vänta tills detta lager har fastnat i 7-10 minuter och upprepa sedan steget med att rengöra kanterna och platta gipsen.
Applicera ett tredje lager om det behövs
Du kanske inte behöver detta steg, men om du fortfarande kan se artexens struktur applicerar du ett tredje lager gips. Vänta 7-10 minuter och upprepa sedan rengörings- och plattningssteget. Ett tips du behöver för att se till att du följer när du applicerar gips över artex är att applicera ett nytt lager av gips endast när det föregående lagret är fuktigt. Håll 15-30 minuter regeln jag nämnde i åtanke.
Om du applicerar det nya lagret för tidigt och ytan är för våt kommer det att störa det tidigare lagret. Om du applicerar det för sent och ytan är torr, kan du uppleva sprickbildning och flagning inom en inte så avlägsen framtid. Detta beror på att det tidigare lagret av gips suger för mycket fukt ut ur nästa lager, vilket får det att torka för snabbt. Om du inte har tid att slutföra muren samma dag, applicera ett tunt lager vatten på det torra gipsskivorna innan du applicerar nästa skikt
Är Artex farligt?
Fram till 2000 innehöll artexmaterial asbest, vilket är ett mycket farligt ämne. Om din vägg eller ditt tak har dekorerats med artex, rekommenderas det att du INTE tar bort det. Asbest anses i allmänhet vara säkert, såvida det inte störs. När det förstörs kan partiklar av damm och skräp inandas, vilket är giftigt och kan skada dina lungor och orsaka allvarliga sjukdomar.
Även om artex innehåller ganska låga nivåer av asbest kan damm och fragment när det tas bort orsaka allvarliga hälsoproblem. Om du vill ta bort artex, se till att det görs av en professionell och kontrollera om dekorationen gjordes före eller efter 2000.
Gipsa över målarfärg
Det snabba svaret är ja, du kan gipsa över målade ytor. Det finns dock ett antal faktorer som måste övervägas innan du gör det. Den viktigaste faktorn som måste övervägas innan du spacklar över färg är tillståndet för den färg du överväger att skumma över. Om färgen är av god kvalitet och inte behöver något underhåll är det helt bra att skumma över den med gips!
När du spacklar över en målad vägg som är i gott skick, är det första steget du måste ta att rengöra ytan noggrant. Ganska ofta kan jag inte se smuts och ämnen som byggs upp på mina väggar, men de finns där och de kan skapa en ojämn yta och problem med din gips längre ner på linjen. Använd en svamp och tvålvatten för att rengöra smuts, skräp och fett från väggen innan du går vidare till nästa steg
Applicera ett baslager
Se till att du applicerar ett lager PVA-emulsion på din yta, eftersom detta skapar en limbindning mellan ytan och gipsen. Om du hoppar över det här steget kan ditt gips spricka och flaga.
Applicera din gips
Applicera ett första lager gips, vänta 7-10 minuter tills det har fastnat och platta sedan eventuella murslevsmärken och stötar. Efter cirka 15-30 minuter från appliceringen av det första lagret, applicera ditt andra lager av gips och upprepa plattningssteget 7-10 minuter efter det att det andra lagret har applicerats. Beroende på väggens tillstånd under kan du behöva applicera ett tredje lager, men detta är inte alltid nödvändigt.
Vänta
Innan du applicerar färg eller tapeter på den nyspacklade väggen måste du vänta tills den torkar helt. Gips kan ta upp till 6 veckor att torka helt. Jag rekommenderar att du väntar minst en vecka på att lägga något på väggen. Om färgen är gammal, som behöver repareras och flagnas från väggen, är det bästa första steget att ta bort all färg innan du gör något annat. Om du applicerar gips över en skadad målad vägg kan delar av gipsen lossna från väggen i framtiden, annars kan gipsen spricka och flingas.
För att ta bort färgen, tvätta väggarna med en svamp, tvål och vatten för att ta bort skräp, damm och fett. Använd en metallskrapa för att skrapa bort så mycket av den lösa färgen som möjligt. Om fläckar av färgen visar sig vara envisa kan du använda ett slipblock för att slipa bort färgen som ska lossa den innan du skrapar. Om allt annat misslyckas kan du investera i en kemisk färgborttagare som hjälper till att lyfta färgen, vilket gör det lättare att skrapa bort.
Kom ihåg att rengöra din vägg igen efteråt, för att ta bort eventuellt kvarvarande skräp innan du spacklar. Om din vägg har några sprickor eller skador, måste du sköta dessa först innan du spacklar. Du kan fylla mindre hål och sprickor i en vägg med hjälp av ett tätningsmedel som spackel. Större hål och sprickor måste fyllas med gips och nät, vilket kan vara ett jobb för en professionell.
Gipsa över plattor
Allt är möjligt, men det betyder inte alltid att du ska göra det. Gips över kakel kan göras, men det rekommenderas inte av proffs. Anledningarna till detta är att för det första är en kaklad vägg inte en bra miljö för limning av gips. När du spacklar en yta måste ytan kunna bindas till PVA-basbeläggningen. På grund av att de flesta plattor är extremt hala och inte kan suga in någon fukt, kommer PVA-basbeläggningsskiktet inte att binda till väggen, vilket skapar en mycket svag yta när din gips har applicerats.
Som ett resultat av att denna bindning inte har gjorts kommer gipsen att flaga och lossna lätt från väggen. Ett annat problem som uppstår när du spacklar över kaklade ytor är att du då inte kan borra i ytan. Majoriteten av kaklade ytor finns i kök och badrum som behöver apparater som toaletter, handfat, köksbänkar och mer. Dessa apparater måste fästas på en stark yta och borrning i gips fäst vid plattor skulle orsaka extrema sprickor och skador.
Det mest effektiva tipset att komma ihåg om du bestämmer om du vill putsa en kaklad yta är att ta bort kakel är en relativt enkel uppgift. Om du vill undvika en mängd problem i framtiden är det ett litet pris att ta bort brickor med mejsel och hammare för att få jobbet gjort bra. Om du trycker på för att skjuta och du bara har tid att gipsa väggen och inte ta bort brickorna, behöver du rätt material.
Bindemedel är det bästa verktyget att använda på plattor istället för PVA. PVA skapar inte ett band mellan sig själv och väggen, vilket är viktigt när man spacklar. Om du inte har tid att ta bort brickorna ska du applicera ett lager bindemedel på dem först som en grundfärg, låt det torka ordentligt i cirka 24 timmar innan du applicerar gipsskivorna. Till skillnad från vanlig PVA behöver bindemedel bara ett lager.
Gipsa över trä
Gips över trä är ett knepigt scenario. De flesta yrkesverksamma kommer att undvika det helt genom att ta bort träpanelerna, men det finns vägar runt det. Det rekommenderas inte att gipsas direkt på en träyta, eftersom trä är för poröst av ett material för att hålla en bindning med PVA-grundfärgen och gipsskikten. Att spackla direkt på trä skulle leda till att gipsen kopplas bort från ytan inom en mycket snar framtid, vilket skulle kosta mycket att reparera.
Det bästa sättet att gå på att spackla över en träyta är att använda en EML. En EML är kort sikt för Expanded Metal Lathing, som i grunden är plåtar av metallnät. EML tillåter viss konsistens för gipsen att fästa på, och den måste fästas på plats med skruvar eller spikar. Detta är den enklaste och mest kostnadseffektiva metoden. Ett annat sätt att spackla över trä skulle vara att störa ytan. Genom att skrapa och skapa textur i träets yta kan du skapa en yta som lättare grips av grunden och gipsen. Denna metod är dock inte alltid pålitlig och gipsen kan så småningom kopplas bort från träytan.
Om du har att göra med träpaneler är ett sista sätt att försöka täcka över dem genom att skjuta in gipsen mellan panelerna. När gipsskivorna trycks genom luckorna i träet klumpar det sig samman på andra sidan och hårdnar runt baksidan av varje panel. Detta är i grunden en metod för att hålla gipsen på plats genom att haka den runt varje del av träet. Detta är en sista utväg metod, och det rekommenderas inte av proffs eftersom det inte alltid är framgångsrikt eller tillförlitligt.
Gipsa över befintlig gips
Gips över gammalt gips är förmodligen ett av de enklaste materialen att arbeta med. Det finns dock fortfarande några saker du måste tänka på innan du börjar, och några steg du måste utföra för att förbereda din yta för gips. När du spacklar över en redan putsad vägg måste du först överväga hur lång tid det gamla spacklet har funnits där. Ju längre gipsen har funnits, desto mer poröst blir materialet.
Ju äldre och torrare gips, desto mer fukt suger den från gipsen du applicerar på den. Innan du börjar lägga mer gips på det måste du applicera ett baslager. Den vanligaste basbeläggningen som används för att grunda en vägg är PVA. PVA är i huvudsak ett limämne som håller fast vid ytan och bildar en bindning som håller ditt nya gips på plats. Om du hoppar över detta steg är det mycket troligt att du kommer att stöta på några problem i framtiden.
En vägg som har putsats utan grundfärg kommer så småningom att flaga och spricka, vilket kräver underhåll och underhåll – vilket kostar dig mer och mer pengar att reparera De flesta gamla gips behöver bara skummas. Att skumma över gammalt gips innebär att du bara applicerar några tunna lager snarare än flera tunga lager av gips. För att förbereda din vägg ordentligt måste du följa dessa steg
Rengör din vägg
Se till att du rengör damm, skräp och fett från väggen, eftersom det kan störa bindningen mellan ytan och de produkter du applicerar. Om väggen inte är ren och en tillräcklig bindning inte skapas kan gipsskivorna spricka och flagnas.
Applicera ett baslager
Applicera ett lager PVA-emulsion på din vägg och när den torkar, kontrollera hur den känns. Om det är helt torrt måste du applicera ett andra lager. Om det är klibbigt bör en päls vara tillräcklig. Ganska ofta med mycket gamla putsade väggar är det en bra idé att lägga till flera lager PVA-grundfärg för att säkerställa att spacklet har ett livskraftigt lim att hålla fast vid.
När du har applicerat det första grundfärgskiktet, kontrollera din vägg för ojämna fläckar och stötar och slipa ner dem med ett fint sandpapper. Tryck inte för hårt, eftersom du inte vill skada den omgivande väggen. Om du var tvungen att slipa ner några områden måste du applicera ett andra lager PVA.
Applicera din gips
Mellan varje lager av gips väntar du 7-10 minuter tills gipsskivorna har blivit lite fastare och rensar sedan upp eventuella problemområden med murslev. Applicera varje lager cirka 15-30 minuter efter att det föregående lagret applicerats. Du vill att ditt gips ska vara fuktigt, så nästa lager kan klistra fast det tillräckligt
Låt det torka
Låt din gips torka i minst en vecka innan du dekorerar din vägg. Ibland kan gips ta upp till 6 veckor att torka helt Om gipsen är mycket gammal och skadad måste du fixa eventuella sprickor och hål innan du spacklar över den. Du kan fylla mindre hål och sprickor i en vägg med hjälp av ett tätningsmedel som spackel. Större hål och sprickor måste fyllas med gips och nät, vilket kan vara ett jobb för en professionell.
Underlåtenhet att fylla hål och sprickor kan skapa en mycket ojämn yta på din nyligen putsade vägg och kan till och med orsaka ytterligare skador i framtiden, såsom sprickbildning, flingning och spacklet lossnar från ytan. Om din gips skadas allvarligt, kan du behöva ta bort den gamla gipsen och börja färskt. Detta är inte ofta nödvändigt, men i vissa fall kan det krävas.
Gipsa över befintliga gipsskivor
Gipsskivor skiljer sig från vanligt gips; därför kräver det olika metoder när man applicerar nytt gips på det. Gipsskivor är mindre formellt kända som gips och är i grunden ett ämne som kallas kalcinerat gips blandat med vatten som sedan kläms in mellan två olika lager papper och torkas. Gipsskivor är mycket snabbare än en vanlig gips, eftersom brädorna är färdiggjorda och skärs till byggnadens mått och sedan fästa vid ramverket. Gipsskivor har ofta små hål med spikar och skruvar i kanterna där det har fästs i ramverket bakom det.
Det betyder att det bästa alternativet att ge det ett friskt, rent utseende är att skumma det. Spackling är metoden att applicera ett tunt lager gips över en yta snarare än att applicera flera tjockare lager. Ofta behöver vissa mjukare ytor inte mer än ett tunt lager för att täcka dem. Innan du börjar gipsa över gipsskivväggen kanske du vill överväga att skarva fogarna. Skrapning förstärker gipsskivornas hörn, förstärker dem och täcker också alla linjer och hål.
För att göra detta ska du köpa lite tejp och fästa det i alla hörn, kanter och hål i gipsskivan innan du spacklar. När gipsen har skummats över toppen kommer den att sättas in i tejpens nät, vilket förhindrar sprickor och linjer som visas i framtiden. När du spacklar en gips, behöver du inte alltid applicera ett lager PVA som basbeläggning eftersom det vanligtvis görs med tanke på gips. Istället kan du dämpa ytan något med vatten – applicera dock inte för mycket vatten eftersom du kan skada ytan.
Om gipsskivan är ganska gammal kan det göra bättre med ett lager PVA först. Innan du börjar bestämmer du hur länge gipsskivan har varit där – om det är modernt, tillsätt vatten, om det är några decennier gammalt, lägg till ett lager PVA. Skummande gipsskivor ska bara behöva två tunna lager gips. Var noga med att vänta 7-10 minuter tills gipsskivorna har fastnat och jämna sedan ut eventuella brister innan du applicerar nästa skikt. Din nästa päls ska appliceras 15-30 minuter efter föregående päls.
Vanliga frågor om gips
Vad är gips?
Detta är en grundläggande fråga som är nödvändig för att förstå ämnets natur. När jag hör ordet gips tänker jag ofta på en murbruk, utjämningsstång, murslev och mycket smuts. Under tiden har gips blivit ett generiskt begrepp som täcker allt som kan läggas på väggen, från 20 mm kalkcementgips till 3 mm lerfyllmedel.
Enkelt uttryckt är det ett byggmaterial som används för att belägga och skydda innerväggar och tak, och i vissa fall även används på utomhusväggar. Intressant är att gipskonsten har funnits i åldrar, med civilisationer så gamla som egyptierna använde den. Numera används det inte lika mycket som ett dekorativt verktyg men är alltid närvarande i moderna hem.
Vad är ett ytlager?
om underbeläggningen är den duk som du ritar på är ytlagret själva målningen, och det är det sista beläggningsskiktet som krävs innan du målar över väggen. På grund av detta är blandningen vanligtvis mjukare än underlager, och den har mer vatten än de andra. Så, i ett treskiktssystem fortsätter ytlagret, annars känd som ytbeläggningen, efter repen och underbeläggningen.
Dessutom är det nödvändigt att blanda ytlager ordentligt eftersom det påverkar väggens jämnhet. Observera också att på grund av dess sammansättning måste ytbeläggningar blandas korrekt, och det är att föredra att blanda manuellt än att använda mekaniska verktyg.
Dessutom torkar ytlager mycket snabbare än underbehandling, och det är av den anledningen att det kan vara svårt att blanda dem när det torkar, det måste kastas och kan inte användas längre. Mer så kan en päls läggas till i listan eftersom den kan fungera som båda och är ett utmärkt alternativ för små reparationsjobb.
Hur mycket kostar en gipsare?
Så jag har tittat på alla typer av gips som finns och hur du kan blanda dem, men vill du verkligen göra allt det själv? Om du är en DIY-entusiast kan du köpa alla nödvändiga verktyg och komma till jobbet. Men om du är osäker på hur du ska gå vidare eller verkligen inte kan bry dig om alla steg behöver du en professionell.
Så, hur mycket kostar det att gipsa ett rum? Hur mycket kostar det att engagera en gipsare? Medan själva frågan är enkel är svaret inte lika enkelt som det finns flera faktorer att tänka på innan du anställer en professionell. Exempelvis är platsen för jobbet, storleken och typen av arbete allt som påverkar det totala priset. Men jag kan titta på några av de genomsnittliga priserna som gipsare tar ut.
De vanligaste jobben som du kan anlita en gipsmästare över är att gipsa eller pussa om ett rum eller ett hus. För det senare kan ett litet rum kosta allt från 2000 till 4000 kr och kan göras på en dag. Om rummet är av medelstor eller stor storlek ökar dock kostnaden och kan vara allt från 4500 till 7000 kr, och det tar mer än en dag att slutföra. Som sagt, att spackla rummet från grunden är ännu dyrare, och kostnaden för ett litet rum är vanligtvis mellan 5000 och 6000 kr. På samma sätt stiger priset för större rum också men ligger i allmänhet mellan 5000 och 9000 kr.
Eftersom spacklet görs från grunden kommer det dessutom att ta längre tid och är vanligtvis mellan 2-4 dagar. Under tiden, om du vill gipsa ett tak, kostar det vanligtvis mindre eftersom det inte är så stort som en vägg eller ett rum. Så för ett litet tak kan du få en gips för 1500 kr och den kan vara klar på under 12 timmar. Inte överraskande, större tak kostar mer och ligger mellan 3000 och 7000 kr. Med allt detta sagt, ibland betalas gipsare per kvadratmeter, och i sådana fall kommer du att citeras allt från 20 till 100 kr per kvadratmeter.
Så är det bättre att bara rulla upp ärmarna, eller ska du lämna det till proffs? Tja, om du inte är mycket säker på dina färdigheter eller har tidigare erfarenhet, kan det vara bättre för dig att få en professionell. De har mer erfarenhet av jobbet och är mer benägna att ge din vägg en ordentlig behandling än du kan. Dessutom, om du använder rätt kanaler är de flesta gipsare försäkrade, vilket innebär att du har viss garanti för ett anständigt jobb.
Utöver det, om du gör misstag i gipsjobbet, kanske det inte märks förrän långt senare när det kommer att kosta mycket mer att fixa. Och slutligen är det mer troligt att yrkesverksamma har rätt verktyg för jobbet och är bättre rustade att använda dem. Med det sagt betyder det inte att det inte finns några jobb du kan utföra själv, men om det är en stor uppgift är det bättre att överlämna det till proffsen.
Hur lång tid tar gips att torka?
Tiden det tar för att gips torkar varierar från typ till typ. Till exempel kan brunningsgips sättas inom två till tre timmar, men det rekommenderas alltid att du väntar ett tag innan du målar över det. Därför räknar många yrkesverksamma med att det tar cirka två till tre dagar att spackla torrt, medan spackel för underbeläggning tar upp till en vecka innan de är klara.
Medan du kanske tappar lite för att måla måste du vara tålmodig för att få bästa resultat, vilket innebär att du kan behöva vänta så länge som behövs innan du målar över nytt gips. Detta ger gips tillräckligt med tid för att torka ordentligt och se till att det inte finns några mörka fläckar på väggen.
Hur mycket kostar spackling?
I det här avsnittet kommer jag att titta på vad spackling är, när den används, hur du kan se om din vägg kräver spackling och kostnaden för gipsspackling. Spackling är i huvudsak processen att använda en finishpuss antingen på en icke-putsad vägg eller för att omgipsa en vägg. Detta uppnås genom att applicera ett tunt lager gips. En spacklad yta är också avsedd att vara särskilt slät. Det används ofta för att lägga till en jämn yta på en vägg (oavsett om den tidigare har putsats eller inte) så att färg eller tapeter kan appliceras bra.
Du kan välja att spackla en yta om den är full av brister eller / och har problem med värme eller ljudisolering. Du kommer naturligtvis att behöva ha rätt typ av gips spacklad på en yta baserat på vilka kvaliteter du vill lägga till ditt hems ytor. Om du vill installera ny tapet eller måla dina väggar eller tak kan du upptäcka att ytorna inte är tillräckligt släta, i vilket fall spackling kan hjälpa.
Ett spackelarbete kommer först att innebära att dina väggar eller tak förbereds, till exempel med en gipsfärg. Fogföreningen rullas sedan på ytorna innan den slätas ut för att uppnå en jämn estetik. Ytterligare ett lager eller två läggs till. Efter att väggen har torkat kan den slipas med sandpapper. När det gäller gipskostnaden kan du förvänta dig att genomsnittspriset för att gipsa ett rum genom spackling är cirka 4200 till 5500 kr.
Hur lång tid tar det att gipsa?
Jag kommer nu att diskutera hur lång tid det tar för olika gipsjobb att vara färdiga nedan förklarar jag du lång tid det tar att utföra gipsarbete som att spackla en enda vägg, spackla taket och reparera små spackel. I det här avsnittet kommer jag också att diskutera de olika ytterligare faktorer som kan påverka hur lång tid det tar innan gipsarbeten är färdiga.
Faktorer som kan påverka hur lång tid ett gipsjobb tar inkluderar storleken på det område som behöver gipsas, tillståndet i området, om gipsskivor behövs. Du måste också överväga om det bara är spackling som behövs, eventuella avfallshanteringsjobb som kan visa sig nödvändiga och var du befinner dig i Sverige.
Hur mycket kostar det att ta bort gips?
Fokus i det sista avsnittet i min guide för gipskostnader är kostnaden för att få bort gips. Du kan välja att ta bort gipsen eftersom den är gammal och sliten utom reparation och måste bytas ut. I andra fall kan du behöva ta bort den för isolering (för ljud eller värme) eller ledningar. Det kommer sannolikt att kosta dig någonstans mellan 1000 och 1500 kr att ta bort gammal gips, baserat på storleken på ett genomsnittligt rum i Sverige.
Avfallskostnader kommer förmodligen att uppgå till cirka 500 till 2000 kr beroende på hur mycket spackel du har tagit bort och hur det kasseras. Du kan kasta gips med en hoppa eller genom en “man och skåpbil” -tjänst som den som erbjuds av rensa ett bi.
Vad är kalkgips?
Kalkspackel är en annan variant som är gjord med sand, vatten och kalk. Den har använts av konstnärer, byggare och har använts så långt tillbaka som antiken. Detta är tydligt med upptäckter av kalkgips i sådana prestigefyllda byggnader som pyramidkammare och en arkeologisk plats i dagens Jordanien.
Dessutom har kalkspackel vissa fördelar, inklusive dess flexibilitet och hållbarhet, eftersom det var känt att skydda mjukare material från skjuvspänningar. Dessutom gjorde de förhöjda pH-nivåerna i kalkspacklet det till ett naturligt fungicid, vilket innebär att du knappt kunde hitta saker som mögel på väggarna. Å andra sidan är hydraulisk kalk ganska giftig när den är våt och kan utgöra en hälsorisk.
Vad är spackling?
Spackling är ett gipsbegrepp som används för en metod som innebär att väggen slätas med ett tunt lager av gips. Det används vanligtvis för att jämna ut ett redan putsat område och är därför ett mycket knepigt jobb. Så det rekommenderas alltid att du anlitar en professionell eftersom det kan göra att det ser ännu värre ut än om du gör det själv.
Medan spackling delar vissa likheter med gips, till exempel deras gemensamma användning för att dekorera och skydda väggar, är de också helt annorlunda. För det första används spackling för att uppdatera en byggnad och ge den en ny look, medan spackel görs med nya byggnader som just byggs. Dessutom är spacklade ytor mjukare än gipsade.
Hur rörigt är gips?
Även om resultaten vanligtvis är strålande är spackel ett av de mest röriga jobben där ute, och du borde veta detta innan du börjar. Om du vill göra det själv, se till att du rensar rummet från alla möbler och andra inventarier eftersom det kommer att hänga mycket damm runt. Det rekommenderas också att du blandar gipsen i ett utomhusområde så att du inte andas in för mycket damm.
Men om blandningen måste göras inomhus, se till att du öppnar alla dörrar och fönster. Å andra sidan, om du bestämmer dig för att anlita en professionell, se också till att du rensar ut rummet, inte bara för att se till att dina möbler inte är fläckade utan också för att skapa tillräckligt med utrymme för att gipsaren kan röra sig fritt och med lätthet. Bortsett från det kommer de flesta professionella gipstjänsterna att leverera byggpapper och dammark för att se till att de gör sin del för att hålla ditt hem så rent som möjligt med tanke på situationen.
Kan jag gipsa över min tapet?
Svaret på detta är nej. Om du vill gipsa en vägg med tapeter över är det bäst att ta av tapeten innan du går till jobbet eller innan proffsen anländer. Detta är nödvändigt eftersom gipsen måste hålla fast vid väggen och närvaron av en tapet äventyrar detta. När du väl har installerat ditt gips måste du vänta lite innan du målar på det, och det rekommenderas till och med att du tätar väggen med hjälp av spackel, som fungerar för att förhindra sug på vissa färger.
Så, med allt detta sagt, borde du inte ha några problem med din nästa renovering eftersom du har all information och verktyg du behöver för att göra det själv eller åtminstone vara medveten om vad en gipsare gör mot dina väggar.