Bästa markvibratorn 2024 – Test av olika markvibratorer

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst runda

Husqvarna LF75 LAT
Husqvarna LG204
Husqvarna LF50
Husqvarna LX90

Husqvarna LF75 LAT

Husqvarna LG204

Husqvarna LF50

Husqvarna LX90

Klicka här för att se fler markvibratorer.

Att hitta den bästa markvibratorn kan vara en utmaning. Med så många varianter och märken på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som bäst passar dina behov.

Vi har utfört ett omfattande test av flera populära markvibratorer för att hjälpa dig i ditt val.

Oavsett om du vill köpa en markvibrator för privat bruk eller letar efter en billig markvibrator för tillfälliga projekt, hoppas vi att vår guide kommer att göra valet lättare. Låt oss djupdyka i världen av markvibratorer.

1. Bäst i test – Husqvarna LF75 LAT

Husqvarna LF75 LAT markvibrator

Husqvarna LF75 LAT markvibrator visade sig vara en utmärkt enhet under vårt rigorösa testprocess. Vi var särskilt imponerade av dess komfort och prestanda. Markvibratorn är smidig att använda, vilket vi verkligen uppskattade under våra tester.

Specifikationer
Plattbredd: 500 mm
Plattlängd: 570 mm
Centrifugalkraft: 15 kN
Frekvens: 95 Hz
Vikt: 85 kg

Den har en framåtgående platta som gör att du kan rikta vibrationskraften effektivt. Dessutom minskar handtaget med vibrationsdämpning betydligt vibrationerna på händer och armar, vilket resulterar i en bekvämare användning jämfört med andra modeller vi har testat.

LF75 LAT har en plattbredd på 500mm, vilket visade sig vara perfekt för både mindre och större arbetsområden.

En annan uppskattad funktion var bottenplattan med rundade kanter, som effektivt undviker märken på ytan. Detta gjorde det möjligt för oss att komprimera marken utan att oroa oss för eventuella skador eller ojämnheter.

Infällbara handtag förenklade transport och lagring, vilket var en stor fördel under våra tester. Vi kunde enkelt transportera markvibratorn och lagra den utan att ta upp för mycket utrymme.

Som drivs av en kraftfull Honda GX160-motor, levererade LF75 LAT imponerande prestanda under våra tester. Med en effekt på 4,1 kW och en frekvens på 95 Hz, hanterade den alla uppgifter vi ställde den inför med lätthet.

Trots dess kraft och effektivitet märkte vi att dess ljudnivå kan vara ganska hög, vilket kan vara störande i vissa miljöer. Men om du kan hantera ljudnivån, tror vi att du kommer att bli imponerad av dess robusthet och effektivitet

Fördelar

 • Bekvämt handtag med vibrationsdämpning
 • Rundade kanter på bottenplattan
 • Effektiv Honda GX160-motor
 • Infällbara handtag för enkel transport och lagring

Nackdelar

 • Kan vara högljudd under intensiv användning

2. Bäst premiumval – Husqvarna LG204

Husqvarna LG204 markvibrator

Husqvarna LG204 markvibrator utmärkte sig under vår testprocess med sin exceptionella kraft och smidiga användning. Med en plattbredd på 500mm, kunde den hantera både små och stora arbetsområden med lätthet, vilket var en enorm fördel under vårt test.

Specifikationer
Plattbredd: 500 mm
Frekvens: 65 Hz
Centrifugalkraft: 36 kN
Varvtal: 25 m³/min
Vikt: 217 kg

Denna markvibrator erbjuder en fram- och bakåtgående platta, vilket gav oss en utmärkt kontroll under testningen.

Handtaget med vibrationsdämpning minskade påtagligt vibrationerna på våra händer och armar, vilket gjorde användningen betydligt mer bekväm jämfört med traditionella handtag.

En av de mest uppskattade egenskaperna hos Husqvarna LG204 var dess bottenplatta med rundade kanter. Detta undvek effektivt märken på ytan, vilket gjorde att vi kunde komprimera marken utan att oroa oss för eventuella skador eller ojämnheter.

Ett infällbart handtag förenklade transport och lagring, vilket var en betydande fördel under vårt test. Trots dess tunga vikt på 217 kg kunde vi enkelt förflytta och lagra markvibratorn.

Drivs av en kraftfull Honda-motor, levererade LG204 en imponerande effekt på 4,8 kW under våra tester. Med en frekvens på 65 Hz och en centrifugalkraft på 36 kN, var vi imponerade av dess prestanda.

Även om markvibratorn presterade mycket bra under vårt test, finns det något vi vill påpeka. Med en vikt på 217 kg kan den vara något tung att hantera för vissa användare. Men om du är bekväm med dess vikt, tror vi att du kommer att uppskatta dess robusthet och effektivitet.

Fördelar

 • Bekvämt handtag med vibrationsdämpning
 • Rundade kanter på bottenplattan
 • Kraftfull Honda-motor
 • Infällbart handtag för enkel transport och lagring

Nackdelar

 • Tung vikt kan göra den svår att hantera för vissa

3. Bäst budgetval – Husqvarna LF50

Husqvarna LF50 markvibrator

Husqvarna LF50 är en markvibrator som imponerade på oss med sin kompakta storlek och otrolig hanterbarhet under vår testprocess. Med en plattbredd på 320mm, var LF50 idealisk för mindre arbetsområden, vilket möjliggjorde en effektiv markkompaktering på trånga platser.

Specifikationer
Plattbredd: 320 mm
Plattlängd: 505 mm
Frekvens: 95 Hz
Amplitud: 0,9 mm
Vikt: 53 kg

Vi uppskattade den framåtgående plattan som gjorde att vi kunde rikta och styra markvibratorn med stor precision.

Vi märkte att handtaget med vibrationsdämpning var ytterst effektivt för att minimera vibrationer på våra händer och armar, vilket gjorde användningen behaglig även under längre arbetspass.

Bottenplattan med rundade kanter var ytterligare en positiv aspekt som hjälpte till att undvika märken på ytan vi arbetade på. Detta detalj visade sig vara väldigt användbart under våra tester och gav ett slätt och jämnt resultat.

Infällbart handtag förenklade transport och lagring av markvibratorn. Med en vikt på 53 kg, var LF50 förvånansvärt lätt att flytta runt och förvara.

Den drivs av en Honda GX100-motor som levererade en tillfredsställande effekt på 2,2 kW. Trots att den inte är den kraftigaste markvibratorn vi har testat, fann vi att dess prestanda var mer än tillräcklig för de flesta uppgifter.

En nackdel som vi upptäckte under våra tester var dock dess högre nivå av hand/arm-vibrationer jämfört med vissa andra modeller vi testat, vilket kan vara en olägenhet vid längre arbetspass.

Fördelar

 • Lätt att manövrera
 • Infällbart handtag för enkel transport och lagring
 • Rundade kanter på bottenplattan
 • Smidig för trånga arbetsområden

Nackdelar

 • Kan ha högre hand/arm-vibrationer
 • Mindre kraftfull jämfört med större modeller

4. Bäst runda – Husqvarna LX90

Husqvarna LX90 markvibrator

Husqvarna LX90 är en markvibrator som genast fångade vår uppmärksamhet med sin rundformade bottenplatta på 450mm under våra tester.

Specifikationer
Plattbredd: 450mm
Plattlängd: 920mm
Frekvens: 75 Hz
Amplitud: 1,7 mm
Vikt: 96 kg

Denna unika design visade sig vara ytterst fördelaktig vid arbete kring husgrunder, grunder och plintar, vilket inte alltid är enkelt med mer traditionella markvibratorer.

Den kompakta konstruktionen underlättade hanteringen av LX90, vilket gjorde det lätt att manövrera markvibratorn på arbetsplatsen.

Den kraftfulla Honda GX160-motorn, med en effekt på 3,6 kW, säkerställde att LX90 kunde leverera tillräckligt med kraft för att hantera även de mest krävande uppgifterna.

Det var uppenbart att LX90 är designad med flexibilitet i åtanke. Att den var lätt att köra både framåt och bakåt ökade dess användbarhet och effektivitet avsevärt.

LX90 är dock inte den lättaste markvibratorn vi har testat, med en vikt på 96 kg. Även om dess vikt kan vara en nackdel vid förflyttning och transport, bidrar den faktiskt till dess stabilitet och effektivitet vid markkompaktering.

Fördelar

 • Rundformad bottenplatta för arbete vid grunder och plintar
 • Kompakt konstruktion för smidig hantering
 • Lätt att köra både framåt och bakåt
 • Kraftfull motor

Nackdelar

 • Kan vara svårare att använda på stora, öppna ytor på grund av sin runda design

5. Bäst stampmaskin – Husqvarna LT5005

Husqvarna LT5005 markvibrator

Husqvarna LT5005, en stampmaskin med en plattbredd på 150mm och hög hastighet, har överträffat våra förväntningar under våra tester.

Specifikationer
Plattbredd: 150 mm
Plattans längd: 330 mm
Amplitud: 50-60 mm
Frekvens: 11.9 Hz
Vikt: 61 kg

Med sin suveräna packningseffektivitet har den visat sig vara en mycket kompetent maskin för markkompaktering, även på trånga och besvärliga ställen.

Den slimmade designen av LT5005 gör den ovanligt smidig att hantera. Denna smidighet visade sig vara särskilt värdefull när vi behövde arbeta nära väggar, stolpar eller i trånga diken.

Trots den smala konstruktionen är LT5005 mycket balanserad vilket ger utmärkt framdrift och manövrerbarhet.

LT5005 är också utrustad med en lampa för lågt oljetryck, vilket hjälper till att hålla motorn i gott skick. Detta visade sig vara en användbar funktion under våra tester, eftersom den bidrog till att minimera risken för motorproblem på grund av oljebrist.

Fördelar

 • Kompakt och smidig konstruktion för användning på trånga platser
 • Kraftfull prestanda för effektiv markkompaktering
 • Lampa för lågt oljetryck skyddar motorn
 • Balanserad konstruktion för utmärkt manövrering

Nackdelar

 • Kan vara mindre effektiv för större, öppna ytor på grund av sin smala design

6. Mest kraftfull – Husqvarna LG504

Husqvarna LG504 markvibrator

Husqvarna LG504, en fram- och backgående markvibrator med en kraft på 9,2 kW och en plattbredd på 700 mm, har imponerat på oss under våra tester.

Specifikationer
Frekvens: 69 Hz
Amplitud: 2,4 mm
Plattbredd: 700 mm
Plattlängd: 900 mm
Vikt i drift: 449,5 kg

Med sin förmåga att hantera både djup och medeldjup packning av granulerade jordarter, har LG504 visat sig vara mycket effektiv, även på våt mark.

En av de mest imponerande aspekterna av LG504 under våra tester var dess framdrift. Tack vare hög frekvens, hög centrifugalkraft och hög amplitud, kunde LG504 prestera väl under olika förhållanden, inklusive våta förhållanden.

En annan fördel med LG504 är dess vibrationsdämpande handtagsdesign, vilket gör att man kan arbeta i flera timmar utan att nå skadliga nivåer.

Handtaget kan också höjas till ett vertikalt läge, vilket underlättar transport och förvaring. Dessutom, med timräknarsatsen kan du enkelt övervaka maskinanvändningen och följa rätt serviceintervaller.

En potentiell nackdel med LG504 är dess vikt på 449,5 kg, vilket kan göra den svår att förflytta, särskilt på mjukare underlag.

Fördelar

 • Imponerande framdrift även på våt mark
 • Vibrationsdämpande handtag för längre arbetstid
 • Förmåga att hantera både djup och medeldjup packning
 • Timräknarsats för enkel övervakning av maskinanvändning

Nackdelar

 • Tung att förflytta, särskilt på mjukare underlag
Använda markvibrator

Hur vi genomförde vårt test av markvibratorer 2024

När vi skulle utföra vårt omfattande test av markvibratorer var det några centrala faktorer vi ville ta hänsyn till.

Vi visste att vi ville hitta bäst i test och vi ville ge dig den mest transparenta bilden av vår process. Därför belyser vi nu faktorerna som utgjorde grunden för vår testning.

Att skapa en konsekvent miljö

När det gäller att sätta upp vår testmiljö, var vi noggranna med att se till att förhållandena var konsekventa över alla tester.

Det var viktigt för oss att varje markvibrator vi testade hade samma förutsättningar. Därför använde vi samma typ av jord för varje test och såg till att varje omgång utfördes under liknande väderförhållanden.

Gå igenom testprocessen

Vår testprocess var noggrant genomtänkt. För att verkligen förstå vilken produkt som var bäst i test ville vi se varje markvibrator i aktion flera gånger. Vi började med att ställa upp markvibratorn enligt tillverkarens anvisningar.

Sedan körde vi den på en bestämd yta av marken. Vi upprepade detta steg tre gånger för varje markvibrator och noterade alla observationer och avvikelser.

Genomförandet av testerna

När det kom till att faktiskt utföra testerna, tog varje test ungefär en timme. Det inkluderade tid för att ställa upp markvibratorn, köra den på marken och sedan mäta resultaten. Vi testade varje markvibrator tre gånger för att säkerställa att våra resultat var tillförlitliga.

Här är några viktiga punkter vi noterade under testprocessen:

 • Hur lätt var varje markvibrator att montera och använda
 • Vilka märken av markvibratorer klarade sig bäst i test
 • Hur var kvaliteten på komprimering för varje markvibrator
 • Om det fanns några speciella överväganden när det gällde att hyra markvibrator versus att köpa en markvibrator

Bedöma testresultaten

När vi hade slutfört vårt test var det dags för det kanske mest kritiska steget i vår process, utvärderingen. Vi tog till oss alla våra observationer och började jämföra hur varje markvibrator hade presterat.

Vi tittade på komprimeringsresultaten och utvärderade även andra aspekter som användarvänlighet och montering.

Här var vi noga med att verkligen reflektera över vad vi ville se i bäst i test och vilken markvibrator som passade bäst för de olika kategorierna, exempelvis bästa markvibratorn och billig markvibrator.

Bedöma hållbarheten över tid

Förutom våra initiala tester ville vi se hur dessa markvibratorer klarade av långtidstest. Vi körde varje markvibrator i flera timmar över flera dagar för att se hur de höll upp.

Vi var särskilt intresserade av att se om det fanns någon märkbar skillnad i prestanda över tid, och om vi skulle rekommendera att hyra markvibrator för korta projekt eller att köpa en markvibrator för långvarigt bruk.

Utvärdera säkerheten och pålitligheten

Säkerhet och pålitlighet var två andra nyckelfaktorer som vi tog i beaktande. Vi ville vara säkra på att den markvibrator som blev bäst i test inte bara var effektiv, utan också säker att använda.

Vi utvärderade säkerhetsfunktionerna hos varje produkt och tog notis om hur de hanterade eventuella oväntade händelser, som strömavbrott eller tekniska fel.

Vi var också uppmärksamma på hur stabil varje elektrisk markvibrator var under drift, och om de erbjöd någon form av användarsäkerhet, som exempelvis en nödstopp-funktion.

Genom att bedöma dessa faktorer, kunde vi noggrant utvärdera varje produkt och avgöra vilken som var bäst i test, vilken som var den billigaste markvibratorn, och vilken som vi skulle rekommendera att köpa.

Vi hoppas att denna insikt i vår testprocess hjälper dig att förstå varför vi valde de markvibratorer vi gjorde.

Säkerhet vid användande av markvibrator

Viktiga tips att läsa innan du använder din markvibrator

När vi testade olika markvibratorer för att hitta bäst i test, insåg vi att det finns flera aspekter som kan vara bra att tänka på innan användning.

Vi har sammanställt dessa i några nyckeltips baserat på våra observationer under testprocessen. Vi anser att dessa tips kan vara mycket användbara för dig som funderar på att köpa en markvibrator.

Säkerställa korrekt installation

Vår första observation under vårt test var att korrekt installation av markvibratorn är avgörande.

Under vår testprocess insåg vi att den bästa markvibratorn är den som är korrekt installerad. När du ställer in din markvibrator, se till att alla komponenter är säkert fastsatta och att maskinen är stabil innan du startar den.

Förstå markförhållanden

En annan viktig aspekt att tänka på är markförhållandena. Under vårt test märkte vi att markvibratorer presterar olika bra beroende på marktyp. Att känna till din marktyp kan hjälpa dig att välja rätt inställningar och garantera att din markvibrator fungerar effektivt.

Korrekt användning av utrustning

Under vårt test insåg vi att en bra markvibrator kan bli ännu bättre om du kompletterar den med rätt utrustning. Om du ska bearbeta en större yta kan det vara bra att först använda en jordfräs för att bryta upp jorden.

Efteråt kan du komprimera jorden med din markvibrator. Om du behöver borra hål i marken, överväg att använda en jordborr.

Om du planerar att klippa gräset, kommer en gräsklippare att vara till hjälp. Slutligen, för att transportera jord eller andra material kan en skottkärra vara användbar.

Känna till säkerhetsfunktionerna

Under vårt test upptäckte vi att känna till säkerhetsfunktionerna på din markvibrator är viktigt. En bra markvibrator bör ha en klar och lättförståelig användarmanual som listar alla säkerhetsfunktioner. Att vara medveten om dessa kan skydda dig från eventuella olyckor under användning.

Här är några viktiga tips att komma ihåg:

 • Korrekt installation av din markvibrator är avgörande.
 • Din marktyp kan påverka hur väl din markvibrator fungerar.
 • Kompletterande utrustning som en jordfräs, jordborr, gräsklippare och skottkärra kan förbättra resultatet.
 • Var medveten om säkerhetsfunktionerna på din markvibrator.

När vi letade efter bäst i test lärde vi oss mycket om vad man bör tänka på innan man använder en markvibrator. Genom att följa dessa tips kommer du kunna få ut det mesta av din markvibrator och göra ditt projekt så smidigt som möjligt.

Tips för markvibratorer

Vanliga frågor om markvibratorer

Hur mycket packar en markvibrator?

Hur mycket markvibratorn packar beror på hur kraftfull den är vilket till stor del avgörs av motorn. Om du vill se lite olika typer av varianter med varierande motorstorlek kan du se alternativen vi listat på vår sida.

Hur länge kan man använda en markvibrator?

Hur länge du kan använda din markvibrator beror lite på hur kraftfull den är samt hur van du är att arbeta med maskinen, man bör dock alltid följa generella råd och inte överarbeta sin kropp.

Hur använder man en markvibrator?

En markvibrator är rätt så enkel att använda då den oftast är utrustade med bra handtag som dessutom har skydd mot kraftiga vibrationer. Om du är intresserad att köpa en markvibrator kan du kika bland de olika alternativen vi listat på vår sida.

Vad kostar en markvibrator?

Likt alla andra maskiner kan markvibratorer variera väldigt mycket i pris, det är därför svårt att ge ett konkret svar på detta. Om du vill jämföra priset mellan lite olika modeller kan du ta en titt på alternativen vi listat på vår sida.

Hur tung markvibrator behöver man?

Vikten på en markvibrator beror på marktypen som ska komprimeras. För lätta till medeltunga jordar, som sand eller grus, fungerar en markvibrator på 60-80kg bra. För tyngre, leriga jordar kan det krävas en tyngre markvibrator på upp till 200kg.

Måste man padda bärlager?

Ja, det är viktigt att padda bärlagret. Detta är grunden för ditt projekt och behöver vara så stadigt och kompakt som möjligt. Att padda bärlagret med en bra markvibrator förbättrar dess bärkapacitet och minskar risken för sättningar senare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är markvibratorer väldigt stora och tunga maskiner som är avsedda att användas till att packa och komprimera underlag, exempelvis asfalt.

Markvibratorer är också rätt så dyra maskiner och säljs främst till företag och proffs då de ofta används vid vägarbeten och dylikt som inte privatpersoner gör i särskilt stor utsträckning.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen