BĂ€sta markvibratorn 2022 – Test av olika markvibratorer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Husqvarna LF60 LAT

Husqvarna LF75 LAT

Husqvarna LG204

Husqvarna LF50

Klicka hÀr för att se fler markvibratorer.

BĂ€sta markvibratorn 2022

Arbetar du ofta med att komprimera material som till exempel grus, lösa stenar eller sand? DÄ borde du se över att köpa den bÀsta markvibratorn. Med hjÀlp av en bra markvibrator sÄ kan du enkelt komprimera mark. De mest avancerade modellerna kan Àven anvÀndas till att slÀta ut asfalt. Detta kan vara vÀldigt anvÀndbart och det Àr dÀrför som markvibratorer har ökat i popularitet pÄ senare tid.

Men det kan faktiskt vara ganska svÄrt att köpa den bÀsta markvibratorn pÄ nÀtet. Det finns en massa olika faktorer som gör att köpet blir svÄrt. Det finns till exempel tyvÀrr affÀrer som endast skriver om de positiva sakerna. AffÀrerna nÀmner alltsÄ inte de negativa sakerna eftersom dÄ sÀljer det sÄ klart bÀttre. Men detta innebÀr Àven att man inte fÄr en klar bild av hur bra markvibratorn faktiskt Àr. För att göra det Ànnu svÄrare sÄ finns markvibratorer i en massa olika modeller som Àven finns i olika prisklasser.

Men det Àr precis dÀrför som jag hÀr pÄ Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för markvibratorer. Genom att anvÀnda min köpguide som en grund sÄ kommer det bli mycket enklare att köpa en bra markvibrator. Jag har gjort den hÀr guiden genom att anvÀnda och testa min egen markvibrator. Men jag har Àven lÀst igenom kundrecensioner och andra tester. Den hÀr informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har lÀst igenom min köpguide sÄ garanterar jag att du enkelt kan köpa den bÀsta markvibratorn.

Köpguide markvibrator 2022

Det kan alltsÄ vara ganska svÄrt att köpa den bÀsta markvibratorn pÄ nÀtet. Det blir svÄrt eftersom dÀr finns sÄ mycket att tÀnka pÄ. Men hela processen kan bli mycket enklare genom att anvÀnda min köpguide. Det finns en del viktiga saker som man ska tÀnka pÄ nÀr man köper en markvibrator. Som vanligt Àr det Àven viktigt att du vÀljer utifrÄn dina egna personliga behov. HÀr Àr vad du ska tÀnka pÄ nÀr du köper den bÀsta markvibratorn:

 • Packningskraft
 • Motoreffekt
 • Motorkapacitet
 • Garanti
 • FramĂ„thastighet per minut
 • BekvĂ€mlighet
 • Typ av platta
 • BrĂ€nsleförbrukning
 • Transport
 • UnderhĂ„ll
 • Plattans material
 • Plattans storlek
 • Plattans form
 • Handtag
 • Vattentank
 • Centrifugalkraft

Packningskraft

Komprimeringskraften hos en bra markvibrator Àr en av de viktigaste sakerna att kontrollera innan du köper en. Som du förvÀntar dig berÀttar den om mÀngden kompressionskraft som den utövar pÄ marken för att komprimera den. Detta kraftbetyg ges i kg och inkluderar alternativ som 100 eller 200 kg. JÀmfört med varandra ger den högre kilobetyg bÀttre prestanda för anvÀndaren. SÄdana höga komprimeringskrafter Àr mer idealiska för tunga applikationer eller dÀr du behöver komprimera jorden mycket.

Det gÀller att man vÀljer en markvibrator till bra pris samtidigt som man vÀljer en med tillrÀckligt hög packningskraft.

Motoreffekt

Om du Àr bekant med markvibrator eller har gÄtt igenom de olika alternativen som finns i den hÀr artikeln, mÄste du veta att dessa generellt drivs av en bensinmotor. Som ett resultat Àr motorns kraft ganska viktigt att kontrollera om du vill se till att den kan komprimera jorden ordentligt pÄ din arbetsplats och göra den mer kompakt. Precis som alla andra gasdrivna elverktyg kan du hitta detta betyg som 5 hÀstkrafter eller 7 hÀstkrafter i olika markvibratorer. Av dessa tvÄ alternativ erbjuder den högre 7 hk motoreffekten bÀttre prestanda för anvÀndaren.

Motorkapacitet

Du kan ocksĂ„ kontrollera motorns kapacitet för en gaskompressors bensinmotor. Detta Ă€r ett annat bra sĂ€tt att fĂ„ en uppfattning om prestandanumren för din markvibrator. Vanligtvis kommer en större motorkapacitet pĂ„ 90 CC att erbjuda bĂ€ttre prestanda Ă€n en 60 CC bensinmotor. Detta resulterar ocksĂ„ i en högre motor-HP-betyg för mer kraft. Även gasmotorer med större kapacitet resulterar ocksĂ„ i en hög brĂ€nsleförbrukning som kan minska rĂ€ckvidden för en markvibrator. DĂ€rför bör du skaffa en markvibrator som erbjuder en balans mellan prestanda och brĂ€nsleeffektivitet.

Garanti

Garantin frÄn en viss markvibrator Àr ocksÄ ganska viktig. Detta beror pÄ anledningen att om en markvibrator anvÀnds lÀnge kan den utsÀttas för mycket slitage över tiden. SÄdana saker kan till och med orsaka problem med den givna plattpressaren senare. DÀrför bör du skaffa en markvibrator som har en lÄng garantiperiod för sinnesfrid. Medan de flesta modellerna dÀr ute har 1 Ärs eller 2 Ärs garanti, erbjuder vissa pÄlitliga alternativ 3 Ärs garanti som vanligtvis hÄller lÀnge.

FramÄthastighet per minut

Ju högre denna hastighet framÄt per minut, desto snabbare fÄr du jobbet gjort. Siffran som anges för detta vÀrde Àr den maximala hastigheten. Det kan förÀndras beroende pÄ vilket material som komprimeras och om det finns stötar eller höjdförÀndringar pÄ terrÀngen.

BekvÀmlighet

Vi har redan berört detta lite men det Àr viktigt att komma ihÄg hur fysiskt beskattning det Àr att anvÀnda dessa maskiner, sÀrskilt om du ska arbeta med ett stort omrÄde.

Typ av platta

Din markvibrator har antingen stÄl eller en jÀrngjuten platta. BÄda Àr bra alternativ, men jÀrn Àr den starkare av de tvÄ och kommer att ha mer komprimeringskraft. JÀrn passar dÀrför bÀst för att utföra dina mest krÀvande projekt.

BrÀnsleförbrukning

Hur mycket brÀnsle förbrukar din markvibrator i förhÄllande till tid och prestanda? En bra maskin ska ha lÄg brÀnsleförbrukning. Energibesparande modeller Àr de bÀsta eftersom de hjÀlper dig att spara brÀnslekostnader.

Transport

Markvibrator Àr vanligtvis kraftiga maskiner och krÀver mycket anstrÀngningar för att flytta. Vissa modeller innehÄller funktioner i designen för att underlÀtta transport. Till exempel kommer vissa maskiner att ha lyfthandtag, medan andra inkluderar hopfÀllbara hjul. Innan du köper, tÀnk pÄ hur du ska transportera enheten.

UnderhÄll

RutinmÀssigt underhÄll av markvibrator Àr nödvÀndigt för att förbÀttra hÄllbarheten. Till exempel blir gasförgasade motorer gummade om de inte serviceras regelbundet. Medan vissa modeller Àr utformade för att minska behovet av underhÄll, kommer andra alltid att krÀva din uppmÀrksamhet, beroende pÄ design och material som anvÀnds för konstruktionen. Se till att följa tillverkarens instruktioner om intervall, typer av olja och mÀngder nÀr du utför underhÄll.

Plattans material

Oavsett vilken mark du ska arbeta pÄ, vill du se till att du vÀljer en markvibrator som har en tung platta. En som kan leverera mycket kraft och livslÀngd.

De flesta enheter har plattor som Àr gjorda av stÄl medan andra finns med gjutjÀrnsplattor. BÄda metallerna ger en stel bas som effektivt kan komprimera nÀstan allt du behöver.

Men för bostadsÀndamÄl eller mindre jobb Àr en stÄlplÄt ett idealiskt alternativ. Gjutna segjÀrnplattor Àr Ä andra sidan mycket styvare Àn deras motsvarigheter i stÄl.

De ger mer kompressionshÄllfasthet vilket gör dem mycket effektiva för större och mer involverade jobb. I grund och botten kan du vÀlja nÄgot av alternativen beroende pÄ vilken typ av jobb du planerar att utföra.

Plattans storlek

Plattorna pÄ markvibratorerna finns i olika storlekar. De varierar vanligtvis frÄn 40 till 65 cm i bredd. Om du ofta arbetar pÄ smÄ omrÄden som en liten parkeringsplats, kanske du vill gÄ till en mindre platta förmodligen mellan 40 och 50 cm.

PÄ samma sÀtt, om du arbetar pÄ en hel parkeringsplats eller ett ganska stort omrÄde, behöver du en större platta, helst 50 till 65 cm bred. Observera att fÄ en enhet med en större platta inte nödvÀndigtvis betyder bÀttre komprimering, speciellt om du kommer att arbeta med mindre projekt.

Se till att du vÀljer rÀtt storlek pÄ paddans platta baserat pÄ de projekt du planerar att arbeta med.

Plattans form

Plattans form Àr ocksÄ nÄgot du vill tÀnka pÄ eftersom det kan pÄverka packningen. De Àr i allmÀnhet rektangulÀra eller fyrkantiga. Vad som skiljer dem ut Àr om de Àr böjda eller inte.

I det hÀr fallet bör du vÀlja en enhet med en platta som Àr Ätminstone nÄgot böjd. Kurvformen gör att plattan kan röra sig mycket smidigare pÄ vilken yta som helst och hjÀlper till att förhindra att den tappar materialet du försöker pressa.

Ju mer krökt plattan Àr, desto lÀttare blir det ocksÄ att manövrera, sÀrskilt nÀr du arbetar pÄ trÄnga platser.

Handtag

Markvibratorer Àr tunga maskiner och att trycka dem lÀngs marken medan de vibrerar kan vara anstrÀngande, speciellt om du tÀcker ett stort omrÄde. DÀrför vill du ha en enhet som Àr bekvÀm och enkel att anvÀnda, och vad som kan underlÀtta detta Àr att ha ett korrekt utformat handtag.

Handtagstil

Det finns tvÄ vanliga stilar du kan övervÀga, ett vibrationsdÀmpande handtag eller ett svÀngande handtag. Den förstnÀmnda minskar överföringen av vibrationer frÄn basplattan till operatören och hÄller dig dÀrmed bekvÀmare.

Du kan hÄlla fast vid den under en lÀngre tid utan att slita dig. Det senare ökar din manövrerbarhet, vilket gör det lÀttare att flytta hela enheten. I allmÀnhet kan du gÄ med nÄgot av alternativen, men om du hittar en modell som kombinerar bÄda funktionerna, desto bÀttre.

Handtagsposition

Förutom stilen Àr det viktigt att du ocksÄ kontrollerar handtagets placering. I vissa modeller Àr den monterad i mitten medan den i andra Àr monterad pÄ enhetens baksida. Det perfekta alternativet, i detta fall, Àr ett centrummonterat handtag.

NÀr handtaget Àr placerat i mitten av plattan, Àr dess arbetshöjd jÀmnare i vardera riktningen och vikten fördelas jÀmnt. DÀrmed Àr det bekvÀmare och lÀttare att kontrollera.

Vattentank

Du vill Àven övervÀga en markvibrator som Àr utrustad med en vattentank om du ska anvÀnda den för att slÀta ut varm asfalt. Vattnet hjÀlper till att skapa en barriÀr mellan plattan som normalt Àr kall och den heta asfalten.

Utan vattentanken kommer plattan sannolikt att hÄlla fast vid asfalten plus vattnet hjÀlper ocksÄ till att kyla plattan nÀr du komprimerar den pÄ plats. SÄ se till att enheten du vÀljer kommer med en ganska stor vattentank sÄ att du kan fÄ ut det mesta av det.

Centrifugalkraft

Markvibratorn sjÀlv kommer att lÀgga ut en hel del kraft, mellan 100 och 200 kg av den, och det Àr vad som kommer att ge dig den faktiska kraften. Ju mer centrifugalkraft som lÀggs ut desto mer kraft och styrka fÄr du frÄn plattan och desto mer kommer den att komprimera jorden (eller vad du Àn vill) ner till ett platt ark. Du fÄr ett bÀttre resultat av att en högre nivÄ av kraft pÄverkas men det betyder inte att du alltid behöver det största systemet dÀr ute.

Grunderna i en markvibrator

 • LĂ€r dig att sĂ€tta pĂ„ och stĂ€nga av maskinen. De flesta har en av / pĂ„-brytare, dĂ„ mĂ„ste du starta motorn, ungefĂ€r som att starta en slĂ„ttermotor. Ett tryck pĂ„ grundfĂ€rgen och bra att gĂ„.
 • AnvĂ€nd rĂ€tt skyddsutrustning – uppenbarligen handskar och skyddsstövlar (och hĂ„ll dem vĂ€l borta frĂ„n maskinen under anvĂ€ndning), samt skyddsglasögon och hörselskydd.
 • Undvik löst sittande klĂ€der eller smycken nĂ€r du anvĂ€nder maskinen.
 • Att veta hur man anvĂ€nder maskinen.
 • Att veta hur man fyller pĂ„ brĂ€nsle
 • veta hur man sĂ€kert tar bort komprimeringsplattan frĂ„n ditt fordon till det omrĂ„de som komprimeras (utan att ryggen bryts)
 • Genomföra en visuell inspektion för att se till att alla muttrar och bultar Ă€r sĂ„ tĂ€ta som de borde vara.
 • LĂ€s och förstĂ„ hela anvĂ€ndarhandboken innan du börjar. LĂ„ngsiktigt hjĂ€lper det dig att hĂ„lla dig sĂ€krare, mer informerad och kunna identifiera eventuella problem om nĂ„got uppstĂ„r.
 • Om motorns hastighet kan justeras, leta efter gasreglaget och justera för att passa .. starta den smĂ„ och pĂ„ lĂ„ga varvtal nĂ€r du börjar.

Hur du anvÀnder din bra markvibrator

BĂ€st markvibrator
Det kan vara bra att lÀsa pÄ innan man anvÀnder en billig markvibrator.

Om din markvibrator Àr en elektrisk modell, koppla bara in den och dra i spaken eller tryck pÄ av / pÄ-knappen för att börja komprimera. Följ stegen nedan om din maskin Àr bensin.

Om du antar att du bĂ€r rĂ€tt skyddsutrustning och har gjort alla nödvĂ€ndiga sĂ€kerhetskontroller, fortsĂ€tt enligt nedan. PĂ„ sidan av motorn ska du se tvĂ„ spakar – en Ă€r för brĂ€nsle och en Ă€r choken.

Starta din markvibrator

 1. Flytta brÀnsleskyddet Ät höger helt. Detta kan lÀmnas sÄ hÀr hela dagen och stÀngas av pÄ natten.
 2. För en kall motorstart ska du ocksÄ skjuta chokreglaget Ät höger.
 3. Om din motor nyligen har körts behöver du kanske inte choken helt pÄ eller ens alls.
 4. Vrid motorns “av / pĂ„” -brytare till pĂ„-lĂ€ge (vanligtvis en “1”)
 5. Ta tag i rekyldragaren. Detta Àr vanligtvis ett litet svart plasthandtag fÀst vid repet som gÄr inuti motorn.
 6. HÄll maskinen ordentligt med en hand och dra Ät höger i dragkabeln. Maskinen bör sÀtta i liv.
 7. Efter en kort stund kan du trycka chokespaken helt Ät vÀnster.

AnvÀnd din markvibrator

En markvibrator Àr verkligen en enkel enhet. För att börja anvÀnda den mÄste du öka varvtalet (gasen). Maskinen anvÀnder en centrifugalkoppling som gÄr i ingrepp nÀr varvtalet Àr tillrÀckligt högt och tvingar markvibratorn i rörelse. AnvÀnd bara dina hÀnder för att styra, tillsammans med lite kraft, för att sÀkerstÀlla att det gÄr i den riktning du reser. Helst skulle du röra dig upp och ner i remsor tills hela omrÄdet har manipulerats.

NÀr du Àr fÀrdig

Förutsatt att det inte finns nĂ„gra maskinproblem, sĂ€nk varvtalet nerĂ„t och lĂ„t det köra i en minut eller tvĂ„ för att svalna, bara kryssa nĂ„gonstans sĂ€kert ur vĂ€gen, sĂ„ kan du slĂ„ strömbrytaren till av-lĂ€ge (vanligtvis en “0”).

För ytterligare sÀkerhet, skjut brÀnslespaken Ät vÀnster (avlÀge).

SÀkerhetstips för anvÀndning av markvibratorer

För att bekrÀfta en fin finish med bra erfarenhet för ditt projekt kan du följa dessa enkla men anvÀndbara sÀkerhetstips:

 • Följ alltid riktlinjerna som beskrivs i bruksanvisningen.
 • AnvĂ€nd aldrig en markvibrator inne i en byggnad eller pĂ„ en plats som inte Ă€r ordentligt ventilerad.
 • HĂ„ll alltid dina klĂ€der och hĂ€nder pĂ„ avstĂ„nd frĂ„n maskinens rörliga delar.
 • Undvik att anvĂ€nda alkohol eller nĂ„gon form av droger nĂ€r du ska anvĂ€nda maskinen.
 • Fyll pĂ„ din markvibrator nĂ€r motorn Ă€r helt av och sval.
 • Rensa allt skrĂ€p frĂ„n ditt arbetsomrĂ„de innan du anvĂ€nder maskinen.
 • AnvĂ€nd lĂ€mplig sĂ€kerhetsutrustning, som öron- och ögonskydd och huvudbonader innan du börjar arbeta med en markvibrator.
 • AnvĂ€nd aldrig din maskin pĂ„ en icke kompakt eller helt kompakt yta, eftersom det kan skada markvibratorn.
 • Följ tillverkarens bruksanvisning för att underhĂ„lla maskinen.
 • NĂ€r du har slutfört uppgiften, förvara din markvibrator ordentligt.

Jordpackning

Hittills har vi pratat om de bÀsta vibrationsplattor och de olika tillÀmpningarna av dessa maskiner i hÀnderna pÄ entreprenörer och byggmaskiner. Men mÄnga av er som lÀser den hÀr artikeln kan vara helt nya för DIY-arbete och kan vara nyfiken pÄ varför marken behöver komprimeras till att börja med. LÄt oss börja med att definiera vad det betyder. Enkelt uttryckt Àr jordpackning det enklaste och mest praktiska sÀttet att öka jordens bÀrförmÄga. NÀr vi komprimerar jord minskar vi hÄlrummen eller tomma utrymmen mellan jordpartiklarna som normalt Àr fyllda med luft. Med andra ord ökar vi artificiellt densiteten för en given volym jord genom att applicera mekaniskt tryck (frÄn en vibrationsverkan frÄn en markvibrator).

Men varför mĂ„ste vi komprimera jordpartiklarna? Varför kan vi inte bara grĂ€va ett stort hĂ„l i marken och hĂ€lla betong eller lĂ€gga tegel pĂ„ marken i sitt naturliga tillstĂ„nd? Det beror pĂ„ att marken i sitt naturliga tillstĂ„nd saknar strukturell styrka för att stödja en byggnad eller parkeringshus i flera vĂ„ningar. Flera tusen ton betong och stĂ„l som lĂ€ggs ovanpĂ„ en ojĂ€mn yta som Ă€r benĂ€gen att bosĂ€tta sig eller förskjutas (lös jord som glider runt) Ă€r ett recept pĂ„ katastrof. Även stenlĂ€ggare du lĂ€gger pĂ„ din uteplats eller uppfart krĂ€ver en stabil bas med en jĂ€mn yta som kan stödja en lastbil eller bil. Mekanisk komprimering av jord Ă€r som att sĂ€tta ihop ett pussel.

Det finns partiklar i olika former och storlekar i naturligt förekommande jord. Marken i sig finns i tvĂ„ huvudformer –

SammanhÀngande: Sammansatt av extremt fina partiklar, vanligtvis en blandning av lera och silt. SammanhÀngande jordar Àr plastiga nÀr de Àr vÄta och kan formas till olika former. NÀr den Àr torr kommer den hÀr jorden att hÄlla sig samman pÄ grund av attraktionskrafter. Detta ger marken skjuvhÄllfasthet och förhindrar att ett sammanhÀngande jordblock sönderfaller nÀr du tappar den pÄ marken.

Icke-sammanhÄllen (eller granulÀr): Till skillnad frÄn sammanhÀngande jord bestÄr granulÀr jord av större partiklar som sand, grus, stenar etc. och saknar plasticiteten hos lerig jord nÀr den Àr vÄt. NÀr det Àr torr hÄlls granulÀr jord samman av friktionskrafter mellan de oregelbundet formade partiklarna. De grovare, tyngre partiklarna utövar friktionskrafter pÄ varandra och markens beteende Àr beroende av dess egen vikt.

Fukt pÄ jordpackning

Jordens fuktinnehÄll kommer att pÄverka hur den komprimeras. Vatten som strömmar genom kapillÀrerna i ett jordlager kan fungera som smörjmedel, vilket hjÀlper jordpartiklarna att glida runt för att justera pÄ ett tÀtare sÀtt. För mycket fukt pÄverkar jordens strukturella integritet negativt eftersom den blir lerig och kollapsar lÀtt. Precis rÀtt mÀngd vatten, sÀrskilt i sammanhÀngande jordar, kommer att skapa en attraktionskraft mellan de smÄ partiklarna som hÄller dem ihop.

”Handtestet” Ă€r ett utmĂ€rkt sĂ€tt att ta reda pĂ„ hur mycket fukt det finns i ett givet jordprov pĂ„ fĂ€ltet. Sopa upp en jordkula i ena handen och pressa den tĂ€tt. Öppna nu nĂ€ven och lĂ„t bollen falla till marken frĂ„n midjehöjden. Om kulan Ă€r för torr splittras den vid kontakt med marken. Om det bara Ă€r tillrĂ€ckligt vĂ„tt för korrekt komprimering kommer det bara att bryta i nĂ„gra bitar som ligger nĂ„got nĂ€ra den övergripande kulstrukturen. Om jorden Ă€r för vĂ„t, lĂ€mnar den spĂ„r av vatten pĂ„ din hand och stannar i en bit efter att ha tappats.

Vibratorstamp eller vibrerande markvibrator

Som jag förklarade tidigare finns det tvÄ typer av jord som anvÀnds i konstruktionssammanhÀngande (lerig) och icke sammanhÀngande (granulÀr). SammanhÀngande jordar bestÄr av smÄ partiklar packade pÄ ett tÀtt sÀtt. För att komprimeras mÄste sammanhÀngande jordar innehÄlla en viss mÀngd fukt (mellan 15 och 18 viktprocent). De starka speciella krafterna ger sammanhÀngande jord hög skjuvhÄllfasthet, och de smÄ avstÄnden mellan partiklarna gör att det inte finns mycket utrymme kvar för justering genom högfrekvent vibration (vad en markvibrator gör). SÄ du behöver rÄ slaghÄllfasthet för att tvinga dig genom komprimeringsprocessen för sammanhÀngande jordar.

En vibratorstamp packar koncentrerad, kraftig komprimeringskraft. Till skillnad frĂ„n markvibrator som anvĂ€nder en 15 ”x 20” platta, Ă€r vibratorstamp utrustade med mycket mindre kontaktplĂ„ster. Dessa kallas “skor”. En vibratorstamp fungerar med en mycket lĂ€gre frekvens, men eftersom den koncentrerar all den kraften till ett mycket mindre omrĂ„de Ă€r komprimeringstrycket flera gĂ„nger högre Ă€n en markvibrator. Och den har ocksĂ„ en mycket större amplitud, eller “stroke” som gör att vibratorstampen komprimerar mycket tjockare jordlager Ă€n en markvibrator.

Komprimering av granulÀr jord krÀver ett helt annat tillvÀgagÄngssÀtt. Icke-sammanhÀngande jord bestÄr av mycket större partiklar med mycket tomma mellanrum som Àr fyllda med luft. IstÀllet för att smÀlla dem mot varandra och bekÀmpa friktionskrafterna som hÄller dem ihop anvÀnder en markvibrator högfrekvent vibration för att skaka dem som korn pÄ en sikt. De mindre partiklarna slÄr sig in mellan de större partiklarna, och gruset riktar sig in i det lÀge som tar minst utrymme för en viss markvikt. Markvibratorer kan ge en mjukare yta och eftersom plattorna tÀcker ett större omrÄde kan du fÄ jobbet gjort i fÀrre pass. Men som en nackdel Àr de inte imponerande pÄ sammanhÀngande jordar och kan inte komprimera sÄ djupt som vibratorstamp eftersom kraften Àr utspridd över ett större omrÄde.

Vibratorstampar Àr ocksÄ bÀttre inom diken, varför du kommer att se verktygsarbetare och rörlÀggare som anvÀnder dem hela tiden. För vÀgbyggande och asfaltlÀggning Àr vibrerande bra markvibrator det obestridda bÀsta valet. Som en början DIYer kan du hyra nÄgon av markvibratorerna frÄn din lokala hÄrdvaruuthyrningsbutik. Men om du Àr riktigt seriös med jordpackning eller om du Àger ett företag rekommenderar vi starkt att du köper en av bÄda typerna. PÄ sÄ sÀtt kommer du att kunna komprimera alla typer av jord över en mÀngd olika terrÀng.

Köpa markvibrator
Det finns en del tips du bör veta om innan du bestÀmmer dig för att köpa en markvibrator.

Tips nÀr du anvÀnder en markvibrator

 • Följ instruktionerna i handboken nĂ€r du anvĂ€nder maskinen
 • Följ tillverkarens riktlinjer nĂ€r du utför underhĂ„ll
 • AnvĂ€nd aldrig plattpressaren pĂ„ en helt kompakt yta för att undvika skador
 • AnvĂ€nd alltid maskinen i miljöer med tillrĂ€cklig ventilation
 • AnvĂ€nd skyddsutrustning nĂ€r du anvĂ€nder plattvredaren
 • AnvĂ€nd aldrig maskinen nĂ€r du Ă€r full eller hög
 • Rensa först skrĂ€pet innan du anvĂ€nder plattpressaren
 • Tappa maskinen nĂ€r motorn har svalnat ordentligt
 • Förvara plattvredaren ordentligt efter avslutat projekt
 • Börja med mindre krĂ€vande jobb om du Ă€r nybörjare
 • HĂ„ll handtaget med bĂ„da hĂ€nderna nĂ€r du anvĂ€nder plattvredaren
 • VĂ€nta inte tills tanken blir tom innan du tankar
 • Undvik att bĂ€ra lösa klĂ€der eller tillbehör som kan fastna i rörliga delar

Vanliga frÄgor om markvibratorer

Vad ska jag leta efter nÀr jag vÀljer markvibrator?

Flera saker mÄste övervÀgas, men motorn Àr den viktigaste faktorn som du behöver granska kritiskt. Detta beror pÄ att motorer tenderar att ha olika förskjutningar; de med höga hÀstkrafter ger överlÀgsna resultat, medan de med lÄga hÀstkrafter presterar i genomsnitt. För att fÄ bÀsta resultat Àr det lÀmpligt att vÀlja en kraftfull motor.

Hur djupt gÄr packningsplattan?

Detta beror pÄ vilken typ av maskin du anvÀnder. Vissa maskiner kan uppnÄ ett packningsdjup pÄ upp till 30 cm.

Vad Àr en markvibrator?

Markvibratorerna kommer i olika strukturer med olika tillbehör, men de betydande höjdpunkterna Àr stabila. Maskinens mitt Àr en vÀsentlig, jÀmn platta som ligger pÄ marken nÀr maskinen Àr avstÀngd. Plattan vibreras eller drivs hÀr och dÀr med antingen diesel- eller brÀnslemotorer.

Kan man anvÀnda en markvibrator som en asfaltlÀggare?

Markvibratorer anvÀnds för att komprimera och sÀtta basen för att lÀgga utlÀggare pÄ en trottoar eller uteplats och för att toppa belÀggarna och sitta sand i fogarna efter att de har lagts. En markvibrator för slagplatta Àr för att introducera stenlÀggare.

Vad anvÀnder man en markvibrator till?

Markvibrator kan anvÀndas för en mÀngd olika saker. Deras frÀmsta syfte Àr att komprimera mark, grus, lösa stenar eller sand innan du banar en vÀg, uppfart eller uteplats. NÄgra mer kraftfulla och avancerade modeller kan till och med anvÀndas för att slÀta ut flÀckar med ny asfalt. Det hÀr Àr vÀldigt anvÀndbart i mindre utrymmen och trÄnga hörn dÀr en vÀgvals inte kommer att kunna nÄ.

Det finns nÄgra olika typer av markvibrator som kan göra detta jobb. De gör alla i princip samma sak men fungerar lite annorlunda och Àr lÀmpliga för olika typer av jobb.

Den första typen Àr en hydraulisk markvibrator. Detta Àr avsett för stora byggarbetsplatser. Den monteras pÄ en grÀvmaskin eller en traktorgrÀvare och kan komprimera nÀstan vad som helst. Hydrauliska markvibratorer anvÀnds uteslutande av entreprenörer och andra yrkeserfarenheter med tunga maskiner.

NÀsta Àr en ramstabilisator. Dessa Àr gruppens lÀttaste vikt och anvÀnds för att förbereda interiörgolv för nexkonstruktion eller för att reparera gator, axlar och motorvÀgar.

Den sista typen Àr vÄr vibrerande markvibrator. Dessa maskiner har en vibrerande metallplatta som tvingar luft frÄn marken sÄ att det finns mindre risk för att sÀtta sig och skada i framtiden. I grund och botten hjÀlper de dig att fÄ en bra grund för en slutkvalitet av bÀttre kvalitet. De Àr lÀtta att manövrera och Àr idealiska för trÄnga omrÄden och hörn.

Vilken markvibrator behöver jag?

Som med de flesta verktyg beror det du behöver pÄ jobbet du planerar att göra. Ju större och svÄrare att arbeta, desto större bör markvibratorn vara.

De flesta husÀgare anvÀnder dessa maskiner för att förbereda en ny uppfart, parkering, stig eller uteplats. SÄ lÀnge du Àr bekant med din fastighet och vilken typ av material du arbetar med, borde du inte ha nÄgot problem att vÀlja en som Àr rÀtt för jobbet.

Om du Àr intresserad för att fÄ en att ta itu med ett större projekt eller att anvÀnda för ett landskaps- eller byggföretag, se till att du fÄr en som Àr byggd för att klara av professionell anvÀndning. TÀnk pÄ det material du kommer att arbeta med men ocksÄ hur mycket anvÀndning maskinen kommer att fÄ. Att göra ett projekt i din trÀdgÄrd varje sommar Àr en sak; att göra flera projekt i alla dina kunders trÀdgÄrd varje vecka under sommaren Àr helt annorlunda.

Vem behöver en vibrerande markvibrator?

MÄste du ha en vibrerande markvibrator för att göra projekt runt ditt hem och din trÀdgÄrd? Nej, sanningen Àr att du förmodligen kan klara dig utan att nÄgonsin ha en. Som sagt, det finns mÄnga bra skÀl att investera i en, sÀrskilt om du Àr nÄgon som tycker om att göra utomhusförbÀttringar av din fastighet.

Om du har budgeten Àr det verkligen nÄgot som du kommer att fÄ mycket nytta av under Ären, sÀrskilt om du Àger ett hem. Om du vill, sÀg, lÀgga till en konkret stig frÄn din gÄrd till baksidan eller lÀgga till en annan sektion pÄ din uteplats, behöver du definitivt en av dessa. TÀnk ocksÄ pÄ det hÀr: Àven om det kan vara lite av en ekonomisk investering, kan de projekt du gör i ditt hem potentiellt öka ÄterförsÀljningsvÀrdet mycket mer Àn maskinens kostnad.

Det hÀr Àr den typ av saker som, nÀr du vÀl har en, fortsÀtter du att hitta skÀl att anvÀnda den. Du kan komprimera marken under dina blomsterbÀddar innan du planterar dem pÄ vÄren eller plana marken för en pool över marken. Dina grannar kommer sannolikt ocksÄ att vara avundsjuka, sÄ förvÀnta dig att folk frÄgar dig om de kan lÄna det.

Vad Àr plattan för nÄgot?

Plattan Àr den del av maskinen som fÄr upprepad kontakt med ytan. De finns i olika storlekar, Àr nÄgot rektangulÀra eller fyrkantiga i form och brukar variera mellan 40 och 65 cm. Det finns mycket att tÀnka pÄ om plattan eftersom det Àr den del av maskinen som kommer att göra det verkliga arbetet.

Exciterhastigheten Ă€r en viktig sak att tĂ€nka pĂ„. Detta kallas ocksĂ„ “excentrisk frekvens” och mĂ€ter hur mĂ„nga vibrationer per minut plattan har. TĂ€nk pĂ„ det material du ska arbeta med nĂ€r du vĂ€ljer en markvibrator. I grund och botten, ju mer grovt material du komprimerar, desto högre VPM behöver du. SĂ„ för sand eller jord kan du anvĂ€nda en lĂ€gre VPM Ă€n för asfalt eller stenar.

TÀnk ocksÄ pÄ plattmaterialet. De flesta Àr gjorda av stÄl men det finns ocksÄ gjutjÀrn. För de flesta bostadsÀndamÄl Àr stÄl bra. Men för större mer involverade jobb Àr gjutjÀrnplattor effektivare eftersom de Àr lite styvare Àn stÄl, tro det eller inte. Den har mer kompressionshÄllfasthet och Àr dÀrför lite bÀttre lÀmpad för jobbet.

Plattform pÄverkar ocksÄ prestanda. De har alla i allmÀnhet rektangulÀr form men vissa Àr mer böjda Àn andra. Ju mer kurva en platta har, desto lÀttare Àr det att manövrera. Det kommer ocksÄ att förhindra hÄl och rör sig mycket smidigare över en mÀngd olika ytor.

Vissa mÀrken har en öppen plattform som möjliggör lÄgt underhÄll och sjÀlvrengöring. Om du gör mycket arbete och inte alltid har tid att rengöra i slutet av dagen, titta in i en vibrerande kompressor med en öppen platta.

Är det viktigt att ha ett handtag?

Dessa maskiner Àr ganska tunga och fungerar av operatören som skjuter dem lÀngs marken under lÄng tid medan de vibrerar. Det Àr inte svÄrt att se varför handtaget Àr sÄ viktigt. Nyare modeller av dessa maskiner har vibrationsdÀmpande handtag som gör det lite lÀttare att anvÀnda. Att ha ett mittmonterat handtag hjÀlper ocksÄ, eftersom det hÄller vikten jÀmnt fördelad, vilket gör det lÀttare att kontrollera.

NÄgra av produkterna i vÄra recensioner kommer med fÀllbara handtag. Den hÀr funktionen hjÀlper verkligen nÀr du försöker lagra maskinen mellan jobb.

Spelar plattans material nÄgon roll?

Du bör vÀlja en kraftig platta som kan tjÀna dig med mycket kraft och lÄng livslÀngd. Innan du köper din markvibrator, se till att du fÄr det gjutna duktila jÀrnet eller stÄlet som kan komprimera vad som helst och allt effektivt som du behöver. Eftersom tunga metaller hjÀlper dig att komprimera vilket material som helst med en högre mÀngd centrifugalkraft.

Hur stor roll spelar centrifugalkraft?

För det andra gör komprimeringskraften som modellen kan producera ocksĂ„ en enorm skillnad. För att vara exakt, ju större centrifugalkraft desto högre effektivitet. ÄndĂ„ rekommenderas det inte att blindt vĂ€lja det mest potenta alternativet endast för att fĂ„ tillgĂ„ng till hög effekt.

Det beror pĂ„ att sĂ„vida du inte utför tunga jobb Ă€r kraftiga markvibratorer en absolut överdriven kraft. Det Ă€r perfekt att hĂ„lla mellan 100 – 200 kg alternativ för att fĂ„ det bĂ€sta av tvĂ„ vĂ€rldar utan att spendera en förmögenhet.

Hur viktig Àr basplattformen?

Basplattan Àr det som fortsÀtter kraften att komprimera jorden under, och det ensamma förklarar varför du inte bör försumma denna grundlÀggande komponent. Det Àr viktigt att kontrollera om bottenplattan Àr tillverkad av hÄllbart kvalitetsmaterial, eftersom det avgör om den tÄl stöten.

Dessutom förhindrar en svagt böjd platta ocksÄ att den böjs vid högre kraft under lÀngre livslÀngd. Förutom det hjÀlper det dig ocksÄ att arbeta exakt i smÄ omrÄden och höja ribban för bekvÀmlighet.

Ska man tÀnka pÄ motorn hos en markvibrator?

Motorn Àr hjÀrtat pÄ din markvibrator, och ju högre vibrationshastighet den ger desto högre prestanda. Innan du vÀljer en markvibrator, se till att motorn klarar den specifika uppgiften. Om du komprimerar grus kan de flesta markvibratorer hantera jobbet. Men om du tÀnker komprimera granulÀr jord behöver du en motor med hög VPM.

Hur viktig Àr plattans storlek?

Olika markvibratorer har olika plattstorlekar, och ju större plattan Ă€r, desto mer omfattande kommer du att tĂ€cka omrĂ„det Ă„t gĂ„ngen. Stora blad föredras för mer krĂ€vande jobb som tĂ€cker ett omfattande omrĂ„de. Å andra sidan Ă€r smĂ„ plattor bĂ€st lĂ€mpade för mindre uppgifter och trĂ„nga utrymmen.

Varför behöver du en vattentank?

Asfalt Àr mycket klibbigt och kommer att fÀsta vid plattan under komprimering. Men du kan förhindra att detta hÀnder om du applicerar vatten pÄ plattan. Markvibrator som inkluderar vattentankar Àr bÀst lÀmpade för hantering av asfaltjobb.

Hur mycket kostar en markvibrator?

Markvibratorer kostar allt ifrÄn 5000 kronor upp till extrema 100 000 kronor. Priset beror mest pÄ markvibratorns mÀrke och storlek. Slutligen kommer en mer robust motor att leda till att en enhet kostar mer.

Hur fungerar en markvibrator?

En markvibrator arbetar genom att eliminera stötar, luftfickor och andra problemflÀckar genom att vibrera dess platta metallplatta om och om igen. Denna platta slÀpper ut den grova och ojÀmna smutsen genom att anvÀnda konstant kompression.

Markvibrator Àr idealiska för anvÀndning pÄ granulÀr jord som sand och grus. Om du inte anvÀnder en markvibrator kan trycket orsaka att den skadade ytan spricker. Det betyder stötar pÄ vÀgen, streckade linjer och andra möjliga faror.

Vilken storlek markvibrator behöver jag?

Vibratorplattor anvÀnds för mÄnga projekt, frÄn att installera grunden till ett hem till att förbereda en gÄrd som ska tÀckas med konstgrÀs. För att hantera det hÀr sortimentet finns markvibrator i flera storlekar.

I allmĂ€nhet Ă€r markvibratorer  40 till 65 cm breda. Det spelar ingen roll om produkten Ă€r för DIY-anvĂ€ndning eller “professionell”, dessa verktyg finns bara i nĂ„gra fĂ„ storlekar och dessa storlekar kommer att göra en liten skillnad för de flesta projekt.

Medan en större markvibrator kan tÀcka mer mark Àr det svÄrare att manövrera i trÄnga utrymmen och kan vara större Àn vissa projekt. Av denna anledning kan en husÀgare som letar efter en ny markvibrator vÀlja en mindre modell eftersom dessa kan vara mer mÄngsidiga.

Om du vet att du bara kommer att anvÀnda den för en stor uppfart utomhus, eller om du vill börja installera torka, kanske du vill ha den största modellen du kan hitta. Storleken pÄ vibrationsplattans spelar alltsÄ mycket roll.

Hur anvÀnder man en markvibrator?

Denna utrustning liknar en klassisk push-mover. IstÀllet för att ha ett klippblad Àr en tung stÄlplÄt monterad pÄ botten. Att anvÀnda enheten liknar allt du behöver göra Àr att lÄngsamt skjuta maskinen framÄt och lÄta den göra sitt jobb.

Att starta en markvibrator liknar ocksÄ att starta en grÀsklippare. MÄnga markvibratorer har en dragstart förutom en choke och motoromkopplare. NÀstan alla markvibrator drivs av bensin och olja.

Vad Àr vattentanken pÄ en markvibrator?

NÀr saker pressas ner tenderar de att springa upp igen. Beroende pÄ vilket material du arbetar med kan detta leda till en klibbig situation. Markvibratorer utrustade med vattentankar förhindrar att packningsplattan fastnar vid vad den komprimerar.

Inte varje medium som hÄller fast vid vibrationsplattan. Varm asfalt Àr ett Àmne som krÀver att vatten appliceras pÄ plattan. Detsamma kan sÀgas för andra klibbiga Àmnen eller de som kan klamra sig som kanter.

Inte alla markvibratorer kommer med en vattentank. Om ditt projekt kommer att involvera ett klibbigt material, som asfalt, vÀlj en modell som har en vattentank.

Ska man tÀnka pÄ markvibratorns centrifugalkraft?

MÀngden centrifugalkraft som genereras av en markvibrator kommer att pÄverka dess totala prestanda. Ju mer kraft som genereras desto mer styrka och kraft fÄr du frÄn plattan.

DÀrmed, med en enhet som har en högre centrifugalkraft, kommer du att kunna komprimera olika material mer effektivt till platta ark. För bÀsta resultat, leta efter smutsvibratorer som levererar mer Àn 100 kg centrifugalkraft.

Är det viktigt att ha en vattentank?

En vattentank skapar en barriÀr mellan packningsplattan, som Àr kall, och asfalt, som kan bli ganska varm. Om du letar efter nÄgot att arbeta med asfalt behöver du definitivt en vattentank som kan hjÀlpa till att hÄlla sakerna svalare och mer balanserade. Om du inte Àr försiktig och fÄr ett system utan en vattentank kan plattan hÄlla fast vid asfalten om temperaturskillnaden Àr för hög. En större vattentank kan ge dig mer tid och mÄngsidighet till systemet, men en liten tank kan ocksÄ göra jobbet.

Dela med dina vÀnner
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top