Bästa markvibratorn 2022 – Test av olika markvibratorer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Husqvarna LF60 LAT

Husqvarna LF75 LAT

Husqvarna LG204

Husqvarna LF50

Klicka här för att se fler markvibratorer.

Bästa markvibratorn 2022

Arbetar du ofta med att komprimera material som till exempel grus, lösa stenar eller sand? Då borde du se över att köpa den bästa markvibratorn. Med hjälp av en bra markvibrator så kan du enkelt komprimera mark. De mest avancerade modellerna kan även användas till att släta ut asfalt. Detta kan vara väldigt användbart och det är därför som markvibratorer har ökat i popularitet på senare tid.

Men det kan faktiskt vara ganska svårt att köpa den bästa markvibratorn på nätet. Det finns en massa olika faktorer som gör att köpet blir svårt. Det finns till exempel tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Affärerna nämner alltså inte de negativa sakerna eftersom då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra markvibratorn faktiskt är. För att göra det ännu svårare så finns markvibratorer i en massa olika modeller som även finns i olika prisklasser.

Men det är precis därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för markvibratorer. Genom att använda min köpguide som en grund så kommer det bli mycket enklare att köpa en bra markvibrator. Jag har gjort den här guiden genom att använda och testa min egen markvibrator. Men jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester. Den här informationen har jag sedan satt ihop till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa den bästa markvibratorn.

Köpguide markvibrator 2022

Det kan alltså vara ganska svårt att köpa den bästa markvibratorn på nätet. Det blir svårt eftersom där finns så mycket att tänka på. Men hela processen kan bli mycket enklare genom att använda min köpguide. Det finns en del viktiga saker som man ska tänka på när man köper en markvibrator. Som vanligt är det även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa markvibratorn:

 • Packningskraft
 • Motoreffekt
 • Motorkapacitet
 • Garanti
 • Framåthastighet per minut
 • Bekvämlighet
 • Typ av platta
 • Bränsleförbrukning
 • Transport
 • Underhåll
 • Plattans material
 • Plattans storlek
 • Plattans form
 • Handtag
 • Vattentank
 • Centrifugalkraft

Packningskraft

Komprimeringskraften hos en bra markvibrator är en av de viktigaste sakerna att kontrollera innan du köper en. Som du förväntar dig berättar den om mängden kompressionskraft som den utövar på marken för att komprimera den. Detta kraftbetyg ges i kg och inkluderar alternativ som 100 eller 200 kg. Jämfört med varandra ger den högre kilobetyg bättre prestanda för användaren. Sådana höga komprimeringskrafter är mer idealiska för tunga applikationer eller där du behöver komprimera jorden mycket.

Det gäller att man väljer en markvibrator till bra pris samtidigt som man väljer en med tillräckligt hög packningskraft.

Motoreffekt

Om du är bekant med markvibrator eller har gått igenom de olika alternativen som finns i den här artikeln, måste du veta att dessa generellt drivs av en bensinmotor. Som ett resultat är motorns kraft ganska viktigt att kontrollera om du vill se till att den kan komprimera jorden ordentligt på din arbetsplats och göra den mer kompakt. Precis som alla andra gasdrivna elverktyg kan du hitta detta betyg som 5 hästkrafter eller 7 hästkrafter i olika markvibratorer. Av dessa två alternativ erbjuder den högre 7 hk motoreffekten bättre prestanda för användaren.

Motorkapacitet

Du kan också kontrollera motorns kapacitet för en gaskompressors bensinmotor. Detta är ett annat bra sätt att få en uppfattning om prestandanumren för din markvibrator. Vanligtvis kommer en större motorkapacitet på 90 CC att erbjuda bättre prestanda än en 60 CC bensinmotor. Detta resulterar också i en högre motor-HP-betyg för mer kraft. Även gasmotorer med större kapacitet resulterar också i en hög bränsleförbrukning som kan minska räckvidden för en markvibrator. Därför bör du skaffa en markvibrator som erbjuder en balans mellan prestanda och bränsleeffektivitet.

Garanti

Garantin från en viss markvibrator är också ganska viktig. Detta beror på anledningen att om en markvibrator används länge kan den utsättas för mycket slitage över tiden. Sådana saker kan till och med orsaka problem med den givna plattpressaren senare. Därför bör du skaffa en markvibrator som har en lång garantiperiod för sinnesfrid. Medan de flesta modellerna där ute har 1 års eller 2 års garanti, erbjuder vissa pålitliga alternativ 3 års garanti som vanligtvis håller länge.

Framåthastighet per minut

Ju högre denna hastighet framåt per minut, desto snabbare får du jobbet gjort. Siffran som anges för detta värde är den maximala hastigheten. Det kan förändras beroende på vilket material som komprimeras och om det finns stötar eller höjdförändringar på terrängen.

Bekvämlighet

Vi har redan berört detta lite men det är viktigt att komma ihåg hur fysiskt beskattning det är att använda dessa maskiner, särskilt om du ska arbeta med ett stort område.

Typ av platta

Din markvibrator har antingen stål eller en järngjuten platta. Båda är bra alternativ, men järn är den starkare av de två och kommer att ha mer komprimeringskraft. Järn passar därför bäst för att utföra dina mest krävande projekt.

Bränsleförbrukning

Hur mycket bränsle förbrukar din markvibrator i förhållande till tid och prestanda? En bra maskin ska ha låg bränsleförbrukning. Energibesparande modeller är de bästa eftersom de hjälper dig att spara bränslekostnader.

Transport

Markvibrator är vanligtvis kraftiga maskiner och kräver mycket ansträngningar för att flytta. Vissa modeller innehåller funktioner i designen för att underlätta transport. Till exempel kommer vissa maskiner att ha lyfthandtag, medan andra inkluderar hopfällbara hjul. Innan du köper, tänk på hur du ska transportera enheten.

Underhåll

Rutinmässigt underhåll av markvibrator är nödvändigt för att förbättra hållbarheten. Till exempel blir gasförgasade motorer gummade om de inte serviceras regelbundet. Medan vissa modeller är utformade för att minska behovet av underhåll, kommer andra alltid att kräva din uppmärksamhet, beroende på design och material som används för konstruktionen. Se till att följa tillverkarens instruktioner om intervall, typer av olja och mängder när du utför underhåll.

Plattans material

Oavsett vilken mark du ska arbeta på, vill du se till att du väljer en markvibrator som har en tung platta. En som kan leverera mycket kraft och livslängd.

De flesta enheter har plattor som är gjorda av stål medan andra finns med gjutjärnsplattor. Båda metallerna ger en stel bas som effektivt kan komprimera nästan allt du behöver.

Men för bostadsändamål eller mindre jobb är en stålplåt ett idealiskt alternativ. Gjutna segjärnplattor är å andra sidan mycket styvare än deras motsvarigheter i stål.

De ger mer kompressionshållfasthet vilket gör dem mycket effektiva för större och mer involverade jobb. I grund och botten kan du välja något av alternativen beroende på vilken typ av jobb du planerar att utföra.

Plattans storlek

Plattorna på markvibratorerna finns i olika storlekar. De varierar vanligtvis från 40 till 65 cm i bredd. Om du ofta arbetar på små områden som en liten parkeringsplats, kanske du vill gå till en mindre platta förmodligen mellan 40 och 50 cm.

På samma sätt, om du arbetar på en hel parkeringsplats eller ett ganska stort område, behöver du en större platta, helst 50 till 65 cm bred. Observera att få en enhet med en större platta inte nödvändigtvis betyder bättre komprimering, speciellt om du kommer att arbeta med mindre projekt.

Se till att du väljer rätt storlek på paddans platta baserat på de projekt du planerar att arbeta med.

Plattans form

Plattans form är också något du vill tänka på eftersom det kan påverka packningen. De är i allmänhet rektangulära eller fyrkantiga. Vad som skiljer dem ut är om de är böjda eller inte.

I det här fallet bör du välja en enhet med en platta som är åtminstone något böjd. Kurvformen gör att plattan kan röra sig mycket smidigare på vilken yta som helst och hjälper till att förhindra att den tappar materialet du försöker pressa.

Ju mer krökt plattan är, desto lättare blir det också att manövrera, särskilt när du arbetar på trånga platser.

Handtag

Markvibratorer är tunga maskiner och att trycka dem längs marken medan de vibrerar kan vara ansträngande, speciellt om du täcker ett stort område. Därför vill du ha en enhet som är bekväm och enkel att använda, och vad som kan underlätta detta är att ha ett korrekt utformat handtag.

Handtagstil

Det finns två vanliga stilar du kan överväga, ett vibrationsdämpande handtag eller ett svängande handtag. Den förstnämnda minskar överföringen av vibrationer från basplattan till operatören och håller dig därmed bekvämare.

Du kan hålla fast vid den under en längre tid utan att slita dig. Det senare ökar din manövrerbarhet, vilket gör det lättare att flytta hela enheten. I allmänhet kan du gå med något av alternativen, men om du hittar en modell som kombinerar båda funktionerna, desto bättre.

Handtagsposition

Förutom stilen är det viktigt att du också kontrollerar handtagets placering. I vissa modeller är den monterad i mitten medan den i andra är monterad på enhetens baksida. Det perfekta alternativet, i detta fall, är ett centrummonterat handtag.

När handtaget är placerat i mitten av plattan, är dess arbetshöjd jämnare i vardera riktningen och vikten fördelas jämnt. Därmed är det bekvämare och lättare att kontrollera.

Vattentank

Du vill även överväga en markvibrator som är utrustad med en vattentank om du ska använda den för att släta ut varm asfalt. Vattnet hjälper till att skapa en barriär mellan plattan som normalt är kall och den heta asfalten.

Utan vattentanken kommer plattan sannolikt att hålla fast vid asfalten plus vattnet hjälper också till att kyla plattan när du komprimerar den på plats. Så se till att enheten du väljer kommer med en ganska stor vattentank så att du kan få ut det mesta av det.

Centrifugalkraft

Markvibratorn själv kommer att lägga ut en hel del kraft, mellan 100 och 200 kg av den, och det är vad som kommer att ge dig den faktiska kraften. Ju mer centrifugalkraft som läggs ut desto mer kraft och styrka får du från plattan och desto mer kommer den att komprimera jorden (eller vad du än vill) ner till ett platt ark. Du får ett bättre resultat av att en högre nivå av kraft påverkas men det betyder inte att du alltid behöver det största systemet där ute.

Grunderna i en markvibrator

 • Lär dig att sätta på och stänga av maskinen. De flesta har en av / på-brytare, då måste du starta motorn, ungefär som att starta en slåttermotor. Ett tryck på grundfärgen och bra att gå.
 • Använd rätt skyddsutrustning – uppenbarligen handskar och skyddsstövlar (och håll dem väl borta från maskinen under användning), samt skyddsglasögon och hörselskydd.
 • Undvik löst sittande kläder eller smycken när du använder maskinen.
 • Att veta hur man använder maskinen.
 • Att veta hur man fyller på bränsle
 • veta hur man säkert tar bort komprimeringsplattan från ditt fordon till det område som komprimeras (utan att ryggen bryts)
 • Genomföra en visuell inspektion för att se till att alla muttrar och bultar är så täta som de borde vara.
 • Läs och förstå hela användarhandboken innan du börjar. Långsiktigt hjälper det dig att hålla dig säkrare, mer informerad och kunna identifiera eventuella problem om något uppstår.
 • Om motorns hastighet kan justeras, leta efter gasreglaget och justera för att passa .. starta den små och på låga varvtal när du börjar.

Hur du använder din bra markvibrator

Bäst markvibrator
Det kan vara bra att läsa på innan man använder en billig markvibrator.

Om din markvibrator är en elektrisk modell, koppla bara in den och dra i spaken eller tryck på av / på-knappen för att börja komprimera. Följ stegen nedan om din maskin är bensin.

Om du antar att du bär rätt skyddsutrustning och har gjort alla nödvändiga säkerhetskontroller, fortsätt enligt nedan. På sidan av motorn ska du se två spakar – en är för bränsle och en är choken.

Starta din markvibrator

 1. Flytta bränsleskyddet åt höger helt. Detta kan lämnas så här hela dagen och stängas av på natten.
 2. För en kall motorstart ska du också skjuta chokreglaget åt höger.
 3. Om din motor nyligen har körts behöver du kanske inte choken helt på eller ens alls.
 4. Vrid motorns “av / på” -brytare till på-läge (vanligtvis en “1”)
 5. Ta tag i rekyldragaren. Detta är vanligtvis ett litet svart plasthandtag fäst vid repet som går inuti motorn.
 6. Håll maskinen ordentligt med en hand och dra åt höger i dragkabeln. Maskinen bör sätta i liv.
 7. Efter en kort stund kan du trycka chokespaken helt åt vänster.

Använd din markvibrator

En markvibrator är verkligen en enkel enhet. För att börja använda den måste du öka varvtalet (gasen). Maskinen använder en centrifugalkoppling som går i ingrepp när varvtalet är tillräckligt högt och tvingar markvibratorn i rörelse. Använd bara dina händer för att styra, tillsammans med lite kraft, för att säkerställa att det går i den riktning du reser. Helst skulle du röra dig upp och ner i remsor tills hela området har manipulerats.

När du är färdig

Förutsatt att det inte finns några maskinproblem, sänk varvtalet neråt och låt det köra i en minut eller två för att svalna, bara kryssa någonstans säkert ur vägen, så kan du slå strömbrytaren till av-läge (vanligtvis en “0”).

För ytterligare säkerhet, skjut bränslespaken åt vänster (avläge).

Säkerhetstips för användning av markvibratorer

För att bekräfta en fin finish med bra erfarenhet för ditt projekt kan du följa dessa enkla men användbara säkerhetstips:

 • Följ alltid riktlinjerna som beskrivs i bruksanvisningen.
 • Använd aldrig en markvibrator inne i en byggnad eller på en plats som inte är ordentligt ventilerad.
 • Håll alltid dina kläder och händer på avstånd från maskinens rörliga delar.
 • Undvik att använda alkohol eller någon form av droger när du ska använda maskinen.
 • Fyll på din markvibrator när motorn är helt av och sval.
 • Rensa allt skräp från ditt arbetsområde innan du använder maskinen.
 • Använd lämplig säkerhetsutrustning, som öron- och ögonskydd och huvudbonader innan du börjar arbeta med en markvibrator.
 • Använd aldrig din maskin på en icke kompakt eller helt kompakt yta, eftersom det kan skada markvibratorn.
 • Följ tillverkarens bruksanvisning för att underhålla maskinen.
 • När du har slutfört uppgiften, förvara din markvibrator ordentligt.

Jordpackning

Hittills har vi pratat om de bästa vibrationsplattor och de olika tillämpningarna av dessa maskiner i händerna på entreprenörer och byggmaskiner. Men många av er som läser den här artikeln kan vara helt nya för DIY-arbete och kan vara nyfiken på varför marken behöver komprimeras till att börja med. Låt oss börja med att definiera vad det betyder. Enkelt uttryckt är jordpackning det enklaste och mest praktiska sättet att öka jordens bärförmåga. När vi komprimerar jord minskar vi hålrummen eller tomma utrymmen mellan jordpartiklarna som normalt är fyllda med luft. Med andra ord ökar vi artificiellt densiteten för en given volym jord genom att applicera mekaniskt tryck (från en vibrationsverkan från en markvibrator).

Men varför måste vi komprimera jordpartiklarna? Varför kan vi inte bara gräva ett stort hål i marken och hälla betong eller lägga tegel på marken i sitt naturliga tillstånd? Det beror på att marken i sitt naturliga tillstånd saknar strukturell styrka för att stödja en byggnad eller parkeringshus i flera våningar. Flera tusen ton betong och stål som läggs ovanpå en ojämn yta som är benägen att bosätta sig eller förskjutas (lös jord som glider runt) är ett recept på katastrof. Även stenläggare du lägger på din uteplats eller uppfart kräver en stabil bas med en jämn yta som kan stödja en lastbil eller bil. Mekanisk komprimering av jord är som att sätta ihop ett pussel.

Det finns partiklar i olika former och storlekar i naturligt förekommande jord. Marken i sig finns i två huvudformer –

Sammanhängande: Sammansatt av extremt fina partiklar, vanligtvis en blandning av lera och silt. Sammanhängande jordar är plastiga när de är våta och kan formas till olika former. När den är torr kommer den här jorden att hålla sig samman på grund av attraktionskrafter. Detta ger marken skjuvhållfasthet och förhindrar att ett sammanhängande jordblock sönderfaller när du tappar den på marken.

Icke-sammanhållen (eller granulär): Till skillnad från sammanhängande jord består granulär jord av större partiklar som sand, grus, stenar etc. och saknar plasticiteten hos lerig jord när den är våt. När det är torr hålls granulär jord samman av friktionskrafter mellan de oregelbundet formade partiklarna. De grovare, tyngre partiklarna utövar friktionskrafter på varandra och markens beteende är beroende av dess egen vikt.

Fukt på jordpackning

Jordens fuktinnehåll kommer att påverka hur den komprimeras. Vatten som strömmar genom kapillärerna i ett jordlager kan fungera som smörjmedel, vilket hjälper jordpartiklarna att glida runt för att justera på ett tätare sätt. För mycket fukt påverkar jordens strukturella integritet negativt eftersom den blir lerig och kollapsar lätt. Precis rätt mängd vatten, särskilt i sammanhängande jordar, kommer att skapa en attraktionskraft mellan de små partiklarna som håller dem ihop.

”Handtestet” är ett utmärkt sätt att ta reda på hur mycket fukt det finns i ett givet jordprov på fältet. Sopa upp en jordkula i ena handen och pressa den tätt. Öppna nu näven och låt bollen falla till marken från midjehöjden. Om kulan är för torr splittras den vid kontakt med marken. Om det bara är tillräckligt vått för korrekt komprimering kommer det bara att bryta i några bitar som ligger något nära den övergripande kulstrukturen. Om jorden är för våt, lämnar den spår av vatten på din hand och stannar i en bit efter att ha tappats.

Vibratorstamp eller vibrerande markvibrator

Som jag förklarade tidigare finns det två typer av jord som används i konstruktionssammanhängande (lerig) och icke sammanhängande (granulär). Sammanhängande jordar består av små partiklar packade på ett tätt sätt. För att komprimeras måste sammanhängande jordar innehålla en viss mängd fukt (mellan 15 och 18 viktprocent). De starka speciella krafterna ger sammanhängande jord hög skjuvhållfasthet, och de små avstånden mellan partiklarna gör att det inte finns mycket utrymme kvar för justering genom högfrekvent vibration (vad en markvibrator gör). Så du behöver rå slaghållfasthet för att tvinga dig genom komprimeringsprocessen för sammanhängande jordar.

En vibratorstamp packar koncentrerad, kraftig komprimeringskraft. Till skillnad från markvibrator som använder en 15 ”x 20” platta, är vibratorstamp utrustade med mycket mindre kontaktplåster. Dessa kallas “skor”. En vibratorstamp fungerar med en mycket lägre frekvens, men eftersom den koncentrerar all den kraften till ett mycket mindre område är komprimeringstrycket flera gånger högre än en markvibrator. Och den har också en mycket större amplitud, eller “stroke” som gör att vibratorstampen komprimerar mycket tjockare jordlager än en markvibrator.

Komprimering av granulär jord kräver ett helt annat tillvägagångssätt. Icke-sammanhängande jord består av mycket större partiklar med mycket tomma mellanrum som är fyllda med luft. Istället för att smälla dem mot varandra och bekämpa friktionskrafterna som håller dem ihop använder en markvibrator högfrekvent vibration för att skaka dem som korn på en sikt. De mindre partiklarna slår sig in mellan de större partiklarna, och gruset riktar sig in i det läge som tar minst utrymme för en viss markvikt. Markvibratorer kan ge en mjukare yta och eftersom plattorna täcker ett större område kan du få jobbet gjort i färre pass. Men som en nackdel är de inte imponerande på sammanhängande jordar och kan inte komprimera så djupt som vibratorstamp eftersom kraften är utspridd över ett större område.

Vibratorstampar är också bättre inom diken, varför du kommer att se verktygsarbetare och rörläggare som använder dem hela tiden. För vägbyggande och asfaltläggning är vibrerande bra markvibrator det obestridda bästa valet. Som en början DIYer kan du hyra någon av markvibratorerna från din lokala hårdvaruuthyrningsbutik. Men om du är riktigt seriös med jordpackning eller om du äger ett företag rekommenderar vi starkt att du köper en av båda typerna. På så sätt kommer du att kunna komprimera alla typer av jord över en mängd olika terräng.

Köpa markvibrator
Det finns en del tips du bör veta om innan du bestämmer dig för att köpa en markvibrator.

Tips när du använder en markvibrator

 • Följ instruktionerna i handboken när du använder maskinen
 • Följ tillverkarens riktlinjer när du utför underhåll
 • Använd aldrig plattpressaren på en helt kompakt yta för att undvika skador
 • Använd alltid maskinen i miljöer med tillräcklig ventilation
 • Använd skyddsutrustning när du använder plattvredaren
 • Använd aldrig maskinen när du är full eller hög
 • Rensa först skräpet innan du använder plattpressaren
 • Tappa maskinen när motorn har svalnat ordentligt
 • Förvara plattvredaren ordentligt efter avslutat projekt
 • Börja med mindre krävande jobb om du är nybörjare
 • Håll handtaget med båda händerna när du använder plattvredaren
 • Vänta inte tills tanken blir tom innan du tankar
 • Undvik att bära lösa kläder eller tillbehör som kan fastna i rörliga delar

Vanliga frågor om markvibratorer

Vad ska jag leta efter när jag väljer markvibrator?

Flera saker måste övervägas, men motorn är den viktigaste faktorn som du behöver granska kritiskt. Detta beror på att motorer tenderar att ha olika förskjutningar; de med höga hästkrafter ger överlägsna resultat, medan de med låga hästkrafter presterar i genomsnitt. För att få bästa resultat är det lämpligt att välja en kraftfull motor.

Hur djupt går packningsplattan?

Detta beror på vilken typ av maskin du använder. Vissa maskiner kan uppnå ett packningsdjup på upp till 30 cm.

Vad är en markvibrator?

Markvibratorerna kommer i olika strukturer med olika tillbehör, men de betydande höjdpunkterna är stabila. Maskinens mitt är en väsentlig, jämn platta som ligger på marken när maskinen är avstängd. Plattan vibreras eller drivs här och där med antingen diesel- eller bränslemotorer.

Kan man använda en markvibrator som en asfaltläggare?

Markvibratorer används för att komprimera och sätta basen för att lägga utläggare på en trottoar eller uteplats och för att toppa beläggarna och sitta sand i fogarna efter att de har lagts. En markvibrator för slagplatta är för att introducera stenläggare.

Vad använder man en markvibrator till?

Markvibrator kan användas för en mängd olika saker. Deras främsta syfte är att komprimera mark, grus, lösa stenar eller sand innan du banar en väg, uppfart eller uteplats. Några mer kraftfulla och avancerade modeller kan till och med användas för att släta ut fläckar med ny asfalt. Det här är väldigt användbart i mindre utrymmen och trånga hörn där en vägvals inte kommer att kunna nå.

Det finns några olika typer av markvibrator som kan göra detta jobb. De gör alla i princip samma sak men fungerar lite annorlunda och är lämpliga för olika typer av jobb.

Den första typen är en hydraulisk markvibrator. Detta är avsett för stora byggarbetsplatser. Den monteras på en grävmaskin eller en traktorgrävare och kan komprimera nästan vad som helst. Hydrauliska markvibratorer används uteslutande av entreprenörer och andra yrkeserfarenheter med tunga maskiner.

Nästa är en ramstabilisator. Dessa är gruppens lättaste vikt och används för att förbereda interiörgolv för nexkonstruktion eller för att reparera gator, axlar och motorvägar.

Den sista typen är vår vibrerande markvibrator. Dessa maskiner har en vibrerande metallplatta som tvingar luft från marken så att det finns mindre risk för att sätta sig och skada i framtiden. I grund och botten hjälper de dig att få en bra grund för en slutkvalitet av bättre kvalitet. De är lätta att manövrera och är idealiska för trånga områden och hörn.

Vilken markvibrator behöver jag?

Som med de flesta verktyg beror det du behöver på jobbet du planerar att göra. Ju större och svårare att arbeta, desto större bör markvibratorn vara.

De flesta husägare använder dessa maskiner för att förbereda en ny uppfart, parkering, stig eller uteplats. Så länge du är bekant med din fastighet och vilken typ av material du arbetar med, borde du inte ha något problem att välja en som är rätt för jobbet.

Om du är intresserad för att få en att ta itu med ett större projekt eller att använda för ett landskaps- eller byggföretag, se till att du får en som är byggd för att klara av professionell användning. Tänk på det material du kommer att arbeta med men också hur mycket användning maskinen kommer att få. Att göra ett projekt i din trädgård varje sommar är en sak; att göra flera projekt i alla dina kunders trädgård varje vecka under sommaren är helt annorlunda.

Vem behöver en vibrerande markvibrator?

Måste du ha en vibrerande markvibrator för att göra projekt runt ditt hem och din trädgård? Nej, sanningen är att du förmodligen kan klara dig utan att någonsin ha en. Som sagt, det finns många bra skäl att investera i en, särskilt om du är någon som tycker om att göra utomhusförbättringar av din fastighet.

Om du har budgeten är det verkligen något som du kommer att få mycket nytta av under åren, särskilt om du äger ett hem. Om du vill, säg, lägga till en konkret stig från din gård till baksidan eller lägga till en annan sektion på din uteplats, behöver du definitivt en av dessa. Tänk också på det här: även om det kan vara lite av en ekonomisk investering, kan de projekt du gör i ditt hem potentiellt öka återförsäljningsvärdet mycket mer än maskinens kostnad.

Det här är den typ av saker som, när du väl har en, fortsätter du att hitta skäl att använda den. Du kan komprimera marken under dina blomsterbäddar innan du planterar dem på våren eller plana marken för en pool över marken. Dina grannar kommer sannolikt också att vara avundsjuka, så förvänta dig att folk frågar dig om de kan låna det.

Vad är plattan för något?

Plattan är den del av maskinen som får upprepad kontakt med ytan. De finns i olika storlekar, är något rektangulära eller fyrkantiga i form och brukar variera mellan 40 och 65 cm. Det finns mycket att tänka på om plattan eftersom det är den del av maskinen som kommer att göra det verkliga arbetet.

Exciterhastigheten är en viktig sak att tänka på. Detta kallas också “excentrisk frekvens” och mäter hur många vibrationer per minut plattan har. Tänk på det material du ska arbeta med när du väljer en markvibrator. I grund och botten, ju mer grovt material du komprimerar, desto högre VPM behöver du. Så för sand eller jord kan du använda en lägre VPM än för asfalt eller stenar.

Tänk också på plattmaterialet. De flesta är gjorda av stål men det finns också gjutjärn. För de flesta bostadsändamål är stål bra. Men för större mer involverade jobb är gjutjärnplattor effektivare eftersom de är lite styvare än stål, tro det eller inte. Den har mer kompressionshållfasthet och är därför lite bättre lämpad för jobbet.

Plattform påverkar också prestanda. De har alla i allmänhet rektangulär form men vissa är mer böjda än andra. Ju mer kurva en platta har, desto lättare är det att manövrera. Det kommer också att förhindra hål och rör sig mycket smidigare över en mängd olika ytor.

Vissa märken har en öppen plattform som möjliggör lågt underhåll och självrengöring. Om du gör mycket arbete och inte alltid har tid att rengöra i slutet av dagen, titta in i en vibrerande kompressor med en öppen platta.

Är det viktigt att ha ett handtag?

Dessa maskiner är ganska tunga och fungerar av operatören som skjuter dem längs marken under lång tid medan de vibrerar. Det är inte svårt att se varför handtaget är så viktigt. Nyare modeller av dessa maskiner har vibrationsdämpande handtag som gör det lite lättare att använda. Att ha ett mittmonterat handtag hjälper också, eftersom det håller vikten jämnt fördelad, vilket gör det lättare att kontrollera.

Några av produkterna i våra recensioner kommer med fällbara handtag. Den här funktionen hjälper verkligen när du försöker lagra maskinen mellan jobb.

Spelar plattans material någon roll?

Du bör välja en kraftig platta som kan tjäna dig med mycket kraft och lång livslängd. Innan du köper din markvibrator, se till att du får det gjutna duktila järnet eller stålet som kan komprimera vad som helst och allt effektivt som du behöver. Eftersom tunga metaller hjälper dig att komprimera vilket material som helst med en högre mängd centrifugalkraft.

Hur stor roll spelar centrifugalkraft?

För det andra gör komprimeringskraften som modellen kan producera också en enorm skillnad. För att vara exakt, ju större centrifugalkraft desto högre effektivitet. Ändå rekommenderas det inte att blindt välja det mest potenta alternativet endast för att få tillgång till hög effekt.

Det beror på att såvida du inte utför tunga jobb är kraftiga markvibratorer en absolut överdriven kraft. Det är perfekt att hålla mellan 100 – 200 kg alternativ för att få det bästa av två världar utan att spendera en förmögenhet.

Hur viktig är basplattformen?

Basplattan är det som fortsätter kraften att komprimera jorden under, och det ensamma förklarar varför du inte bör försumma denna grundläggande komponent. Det är viktigt att kontrollera om bottenplattan är tillverkad av hållbart kvalitetsmaterial, eftersom det avgör om den tål stöten.

Dessutom förhindrar en svagt böjd platta också att den böjs vid högre kraft under längre livslängd. Förutom det hjälper det dig också att arbeta exakt i små områden och höja ribban för bekvämlighet.

Ska man tänka på motorn hos en markvibrator?

Motorn är hjärtat på din markvibrator, och ju högre vibrationshastighet den ger desto högre prestanda. Innan du väljer en markvibrator, se till att motorn klarar den specifika uppgiften. Om du komprimerar grus kan de flesta markvibratorer hantera jobbet. Men om du tänker komprimera granulär jord behöver du en motor med hög VPM.

Hur viktig är plattans storlek?

Olika markvibratorer har olika plattstorlekar, och ju större plattan är, desto mer omfattande kommer du att täcka området åt gången. Stora blad föredras för mer krävande jobb som täcker ett omfattande område. Å andra sidan är små plattor bäst lämpade för mindre uppgifter och trånga utrymmen.

Varför behöver du en vattentank?

Asfalt är mycket klibbigt och kommer att fästa vid plattan under komprimering. Men du kan förhindra att detta händer om du applicerar vatten på plattan. Markvibrator som inkluderar vattentankar är bäst lämpade för hantering av asfaltjobb.

Hur mycket kostar en markvibrator?

Markvibratorer kostar allt ifrån 5000 kronor upp till extrema 100 000 kronor. Priset beror mest på markvibratorns märke och storlek. Slutligen kommer en mer robust motor att leda till att en enhet kostar mer.

Hur fungerar en markvibrator?

En markvibrator arbetar genom att eliminera stötar, luftfickor och andra problemfläckar genom att vibrera dess platta metallplatta om och om igen. Denna platta släpper ut den grova och ojämna smutsen genom att använda konstant kompression.

Markvibrator är idealiska för användning på granulär jord som sand och grus. Om du inte använder en markvibrator kan trycket orsaka att den skadade ytan spricker. Det betyder stötar på vägen, streckade linjer och andra möjliga faror.

Vilken storlek markvibrator behöver jag?

Vibratorplattor används för många projekt, från att installera grunden till ett hem till att förbereda en gård som ska täckas med konstgräs. För att hantera det här sortimentet finns markvibrator i flera storlekar.

I allmänhet är markvibratorer  40 till 65 cm breda. Det spelar ingen roll om produkten är för DIY-användning eller “professionell”, dessa verktyg finns bara i några få storlekar och dessa storlekar kommer att göra en liten skillnad för de flesta projekt.

Medan en större markvibrator kan täcka mer mark är det svårare att manövrera i trånga utrymmen och kan vara större än vissa projekt. Av denna anledning kan en husägare som letar efter en ny markvibrator välja en mindre modell eftersom dessa kan vara mer mångsidiga.

Om du vet att du bara kommer att använda den för en stor uppfart utomhus, eller om du vill börja installera torka, kanske du vill ha den största modellen du kan hitta. Storleken på vibrationsplattans spelar alltså mycket roll.

Hur använder man en markvibrator?

Denna utrustning liknar en klassisk push-mover. Istället för att ha ett klippblad är en tung stålplåt monterad på botten. Att använda enheten liknar allt du behöver göra är att långsamt skjuta maskinen framåt och låta den göra sitt jobb.

Att starta en markvibrator liknar också att starta en gräsklippare. Många markvibratorer har en dragstart förutom en choke och motoromkopplare. Nästan alla markvibrator drivs av bensin och olja.

Vad är vattentanken på en markvibrator?

När saker pressas ner tenderar de att springa upp igen. Beroende på vilket material du arbetar med kan detta leda till en klibbig situation. Markvibratorer utrustade med vattentankar förhindrar att packningsplattan fastnar vid vad den komprimerar.

Inte varje medium som håller fast vid vibrationsplattan. Varm asfalt är ett ämne som kräver att vatten appliceras på plattan. Detsamma kan sägas för andra klibbiga ämnen eller de som kan klamra sig som kanter.

Inte alla markvibratorer kommer med en vattentank. Om ditt projekt kommer att involvera ett klibbigt material, som asfalt, välj en modell som har en vattentank.

Ska man tänka på markvibratorns centrifugalkraft?

Mängden centrifugalkraft som genereras av en markvibrator kommer att påverka dess totala prestanda. Ju mer kraft som genereras desto mer styrka och kraft får du från plattan.

Därmed, med en enhet som har en högre centrifugalkraft, kommer du att kunna komprimera olika material mer effektivt till platta ark. För bästa resultat, leta efter smutsvibratorer som levererar mer än 100 kg centrifugalkraft.

Är det viktigt att ha en vattentank?

En vattentank skapar en barriär mellan packningsplattan, som är kall, och asfalt, som kan bli ganska varm. Om du letar efter något att arbeta med asfalt behöver du definitivt en vattentank som kan hjälpa till att hålla sakerna svalare och mer balanserade. Om du inte är försiktig och får ett system utan en vattentank kan plattan hålla fast vid asfalten om temperaturskillnaden är för hög. En större vattentank kan ge dig mer tid och mångsidighet till systemet, men en liten tank kan också göra jobbet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top