Bästa skottkärran 2022 – Test av olika skottkärror

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Skottkärra Ekeby 90 L

Skottkärra Ekeby Omonterad 90 L

Skottkärra BL 2-HAST 130 kg

Skottkärra Record 80 L

Klicka här för att se fler skottkärror.

Bästa skottkärran 2022

Behöver du ett bra sätt för att transportera saker i trädgården? Då måste du köpa den bästa skottkärran. Med hjälp av en bäst i test skottkärra så kan du enkelt transportera en tung last i trädgården. Det är inte alls svårt att använda en skottkärra och de är dessutom inte så dyra. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en skottkärra bäst i test.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa en bra skottkärra på nätet. Det finns väldigt många olika modeller av skottkärror som även finns i olika prisklasser. Många affärer brukar också bara skriva om de positiva sakerna för att då säljs det bättre. Men detta innebär att du inte får en klar bild av hur bra skottkärran faktiskt är. Du vill ju absolut inte köpa något som inte är som du förväntat dig. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa något så enkelt som en skottkärra.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har satt ihop en köpguide. Genom att använda min enkellästa köpguide som en grund så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa skottkärran. Jag byggde upp den här köpguiden genom att använda mig av min egen kunskap om skottkärror. Jag har testat några olika skottkärror för att få en bra bild av vad ska leta efter när man köper en skottkärra. Men jag läste även igenom andra kundrecensioner för att se vilka skottkärror som är bäst. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt att köpa den bästa skottkärran.

Köpguide för bäst i test skottkärra 2022

Som jag skrev innan är det faktiskt ganska svårt att köpa en bra skottkärra på nätet. När du ska välja rätt skottkärra för dig så finns där en del viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa skottkärran:

 • Saker att fråga sig själv innan man köper en skottkärra
 • Användningsområden för skottkärror
 • Antal hjul
 • Materialval
 • Typ av skottkärra
 • Kapacitet
 • Vikt och storlek
 • Däck
 • Dumpning
 • Handtag
 • Lagring
 • Terräng
 • Hållbarhet
 • Budget
 • Viktgräns
 • Lastvolym
 • Syfte
 • Stöd
 • Rostbeständighet
 • Garantier
 • Hur man väljer en större skottkärra
 • Ytterligare funktioner och tillbehör

Saker att fråga sig själv innan man köper en skottkärra

Innan du köper en skottkärra, börja med att ställa följande viktiga frågor:

 • Hur stor är min trädgård? Små trädgårdar behöver kompakta och lätta skottkärror som är lätta att flytta. Om din trädgård är stor kan du investera i en större modell med mer bärförmåga.
 • Vad är min budget? Skottkärror kan sträcka sig från under 500 kr till långt över 10 000 kr. Bestäm din budget och hitta den modell som ger dig mest valuta för pengarna.
 • Vill jag ha manuell eller motoriserad? Motoriserade modeller är dyrare. De ger dig dock fördelen med mindre manuellt arbete. De är idealiska för damer, äldre och personer med hälsotillstånd.
 • Vad är den gjord av? Skottkärror kan tillverkas av plast, metall eller tyg. Pulverlackerat stål tål utomhusförhållanden. Din klassiska metallskottkärra kan rosta med tiden om den inte behandlas för rostbeständighet. Fällbara skottkärror har vanligtvis tygbrickor som inte håller så länge som skottkärror av metall.
 • Var ska jag förvara den? Om du planerar att förvara din skottkärra utomhus, se till att den är rostbeständig. Storleken på ditt förvaringsutrymme inomhus avgör hur stor skottkärran kan vara. Om du har begränsat utrymme är det ett alternativ att tänka på en vikbar modell.
 • Vilka funktioner behöver jag? De flesta skottkärror transporterar helt enkelt last genom att du trycker på dem och tippar dem manuellt. Några av de dyrare modellerna erbjuder automatisk tippning, en bra bonus. Avancerade modeller kan till och med ha tillbehör som snöblad och snökedjor.
 • Hur många hjul vill jag ha? Den vanligaste skottkärran har ett hjul. Dessa är mest sannolika att välta på ojämna ytor och kräver ett styrka för att kontrollera. De med två, tre eller fyra hjul är vanligtvis dyrare men är starkare.
 • Måste jag montera den? När du beställer en skottkärra online, kommer du troligen att upptäcka att den kommer platt packad med monteringsanvisningar. Om det inte är din sak – kanske du bör besöka din lokala plantskola eller järnaffär och köpa en färdig att gå!

Användningsområden för skottkärror

Om du inte äger en skottkärra saknar du bekvämlighet och komfort! Hur länge ska du ha stenar och kompost i handen? Tänk på mängden belastning manuellt arbete i trädgården kan lägga på ryggen. Numera har skottkärror blivit en av de viktigaste komponenterna i modernt landskapsarkitektur och trädgårdsunderhåll för både små och stora gräsmattor. Det finns bara så många applikationer av en trädgårdsvagn som gör upplevelsen mycket roligare och snabbare.

Lägga till kompost

När vintern är över måste du lägga massor av kompost i jorden för en sund växt- och grästillväxt. Det är dock viktigt att förstå att komponenten kan vara rejäl att lasta och lossa för hand. Det är där du kan få den bästa skottkärran för att transportera komposten till alla delar av din trädgård eller gräsmatta. Att bära påsar med denna viktiga trädgårdskomponent på dina axlar kan leda till skador och led- eller muskelsmärta.

Ta bort skräp

Har du flyttat runt i din trädgård och plockat upp små och stora bitar av skräp för hand nyligen? Om du har det borde du veta hur tidskrävande aktiviteten kan vara – vilket är desto mer skäl att du investerar i en mångsidig och ergonomisk skottkärra. Med en trädgårdsvagn kan du samla skräp som stenar, dålig jord, kompost eller andra element – samla och kasta allt samtidigt. Och du kommer bara att kunna göra det med en skottkärra. Dessutom är skottkärror rymliga, så att du kan fylla mycket skräp vid varje tillfälle.

Transportera krukväxter och ta bort stora stenar

Att bli av med tjocka bitar av trä och tunga stenar är omöjligt via hand – vilket förmodligen är anledningen till att du inte har utfört mycket av något underhåll alls, eller hur? Utan en skottkärra kommer denna fördröjning aldrig att upphöra. Du förstår, du kan förvandla några skottkärror till dockor som du kan använda för att ta ut krukväxter och placera dem någon annanstans i din trädgård. Du kan ta bort stora bitar av lövträ och bli av med stenar – allt utan att svettas.

Flytta små träd och buskar

En annan underbar en skottkärra är till nytta är att ta bort träd och buskar från hela din trädgård. Det kommer en tid då du måste ge din bakgård en ansiktslyftning. Och det betyder att flytta växter och vad inte. Det är främst där en multifunktionell, lätt och dubbelhjulad skottkärra kommer att vara till nytta. Och med en vagn kan du plocka träden direkt och flytta dem till ett annat område.

Lagring av verktyg

Om du inte har ett verktygshus eller om du har ett litet garage kan du använda en skottkärra som ett sätt att lagra liten landskapsutrustning som en ogräskniv, en handbladsträng, en transplanterad murslev, en såddplanter och vad som helst .

Icke-konventionella användningsområden

Medan en skottkärra är avsedd att flytta och transplantera växter, finns det flera andra kreativa användningsområden för din trädgårdshjälpare när det inte är den bästa arbetshästen i ditt verktygshus. Om du byter ut en gammal skottkärra kan du ge den ett nytt liv som planter eller stol.

Ishink

Har en fest? Det finns ingen anledning att gå ut och köpa en ishink eller dra ut flera iskistor. Ta bara tag i din skottkärra och fyll den med is och drycker. När festen är över kan du skicka skottkärran över till ett träd för att ge det en stor drink vatten.

Rundtur

Ge de små barnen i ditt liv en rundtur i din trädgård och gör det till en rolig upplevelse för dem. Fyll din skottkärra med hö och slå ett barn eller två i soptunnan. Ta dem sedan med en tur till trädgården och påpeka vad som är innan du åker tillbaka till huset.

Hundbad

Har du någonsin försökt bada en hund i ett badkar? Det är minst sagt besvärligt. I stället för att slänga ner din hund och skumma upp dem, försök att använda en stabil skottkärra som ett provisoriskt badkar. Skottkärror är högre än ett badkar, så du kommer inte att spänna ryggen så mycket. Du kan använda varmt vatten för att göra det bekvämare för hunden.

Antal hjul

Traditionellt hade skottkärror ett enda hjul, och detta är ett utmärkt alternativ om du kan utöva en hel del kontroll över skottkärran när den är fullastad. Enhjuliga skottkärror är enligt design mycket mindre stabila än de med fler hjul, så när de flyttas är det en tendens att de lutar sig åt det ena eller det andra. Det tar en viss balans och den bärande förmågan för användaren att hålla skottkärra stabil. Men du kommer också att märka att denna typ av skottkärra är mycket skickligare att navigera i hörn och av den anledningen är det ett av de mest populära valen. När allt kommer omkring är det inte så ofta att du bara behöver flytta din skottkärra i en rak linje.

Däremot kan du få tag på två, tre och till och med fyrhjuliga produkter, och även om de inte är lika bra på att svänga och navigera i trånga utrymmen, har de en stor fördel när det gäller kontroll och stabilitet. För människor med mindre styrka och balans kan en skottkärra med fler hjul vara en livräddare. När du manövrerar utrustningen har du inte den extra oro att den välter, och även när den är stilla är stabiliteten överlägsen.

Fördelar och nackdelar med olika antal hjul

Att bestämma hur många hjul som ska komma på din skottkärra är nästa viktiga steg.

Ett hjul
 • Fördelar: Den typiska skottkärran har ett hjul fram. Dessa manövrerar runt trädgården väl, vänder och navigerar med lätthet. En enkelhjulig modell kan skjutas uppför en smal ramp och är lättare att dumpa.
 • Nackdelar: En enhjulad skottkärra kan ha balansproblem när de är fulla och välter lätt. Du behöver större styrka för att hantera stativskottkärrorna.
Två hjul
 • Fördelar: En tvåhjulig skottkärra är stabilare än en skottkärra.
 • Nackdelar: Två hjul fram är svårare att manövrera och kan visa sig klumpiga i en trädgårdssituation.
Fyra hjul
 • Fördelar: Dessa barn är robusta! De är mer en trädgårdsvagn än en skottkärra, men de tjänar samma syfte. Och med fyra hjul går det inte att lyfta så de är de enklaste skottkärrorna att använda.
 • Nackdelar: Manövrerbarhet går långt ner med fyra på golvet.

Materialval

Skottkärarens byggda kvalitet och konstruktionsmaterial kommer att avgöra deras styrka och hållbarhet. För långvarig hållbarhet föredrar folk att använda rostfritt stål, och de som vill ha rostmotstånd bör föredra kraftig plast. Låt oss kolla på vilka material som används för att producera skottkärran.

Rostfritt stål – Det är robust metall som gör skottkärra lätt att hantera lätt till tunga uppgifter utan att förstöras. Det säkerställer hållbarhet och motståndskraft mot förstörelse från väderförhållanden som rost, och sprickbildning. Utför obegränsade transportuppgifter med tunga laster i din trädgård eller runt hemmet.

 • Fördelar – Mångsidig eftersom den kan användas i ett brett utbud av krävande jobb och tunga uppgifter. Inte utsatt för korrosion, rost, sprickor eller repor.
 • Nackdelar – De blir heta när de placeras i solen under lång tid och en användare med begränsade energinivåer var svår att manövrera på grund av dess stora vikt.

Plast – Det näst vanligaste materialet som används av människor som är budgetfreak. Det är lättare och bärbar skottkärra som gör den bekväm och enkel att manövrera och rostas inte när som helst. Används allmänt för att transportera föremål i mindre definierade passager.

 • Fördelar – Lätt och bärbar lätt. Billigare än stål eller andra metaller och finns i olika färger och mönster.
 • Nackdelar – Svagare och mindre hållbar. Kan vara benägen att förstöras när den utsätts för extrema temperaturer.

Trä – Det är inte benäget att spricka eller rosta, men när de utsätts för fukt under en längre tid blev det massivt, kanske inte splittras och möglar lätt. Den används för lagringsändamål och estetisk förbättring av området. De används för lätta till medelstora uppgifter och måste förvara den från fukt och vatten.

 • Fördelar – Inte utsatt för sprickor, rost och korrosion. Används för lätta till medelhöga uppgifter men inte för transport av tunga laster.
 • Nackdelar – Utsatt för vatten och fukt och kan ruttnas, splittras och formas lätt.

Duk / tyg – Lastkaret / brickan är tillverkad av slitstarkt canvasmaterial och har metallramar. Designad för enkel förvaring och laddning av föremål. Det är användbart för personer med begränsad lagringsutrymme, eftersom det kan vara flexibelt och vikbart. Det är inte lämpligt att transportera tunga laster från ett område till ett annat.

 • Fördelar – Lätt att ladda och lossa med markspolad design. Prisvärd, lättare och lätt att manövrera även genom den är fullastad.
 • Nackdelar – Passar inte för tunga laster och inte lämpliga för transport av sandkomponenter.

Karmaterial

Skottkärrornas kar kan vara gjorda av metall eller plast. Metallkar är starka; de kan dock rosta. Du kan behöva måla brickorna igen över tiden. Å andra sidan är plastkaren vattentäta och lätta. Dessa kar är mer motståndskraftiga mot saker som djuravfall. Om du vill ladda giftiga föremål är plastkaret bättre.

Typ

Jag har redan diskuterat de olika typerna av skottkärran som finns, men det är absolut nödvändigt att du funderar över vilka som fungerar bäst för dina behov. Att välja fel typ av skottkärra kan lämna dig strandad – om du till exempel kämpar för att lyfta tyngre vikter, kommer en traditionell, enkelhjulad produkt inte att visa sig någonstans lika fördelaktig som ett kraftfullt alternativ.

Kapacitet

Skottkärror kommer med två delar av information om vad de kan bära. Den första är deras storlek i liter, detta ger dig en tydlig uppfattning om storleken på badkaret, och om du kommer att bära vätskor eller cement är detta ett utmärkt sätt att veta om produkten är lämplig för ändamålet. Omvänt, om du planerar att flytta fasta föremål som kompost, spillror, trä eller stenar, kommer viktbelastningskapaciteten att ange styrkan på utrustningen. De flesta vanliga skottkärror klarar i genomsnitt cirka 100-150 kg, men det finns de som kan ta mer, och andra som är mycket mer tunga.

Om du ska flytta tyngre laster är det viktigt att du tittar på viktkapaciteten för att säkerställa att produkten kommer att kunna hantera vad du än kastar på den. Däremot, om du planerar att använda skottkärran för mycket mindre uppgifter som att flytta gräsklipp eller bära dina handverktyg runt trädgården, kan en större skottkärra visa sig vara för skrymmande för jobbet.

Vikt och storlek på skottkärran

Vissa skottkärror är otroligt lätta och är idealiska för dem som inte vill eller inte kan hantera någon extra vikt när karet är fyllt till kapacitet. Det lönar sig dock att komma ihåg att dessa lätta produkter sannolikt kommer att ha en mindre lastkapacitet – även om detta inte alltid är fallet. Det finns några extremt tunga skottkärror vars avlastade vikt är superlätt.

Vidare bör skottkärrans dimensioner beaktas. Om du ska flytta runt ett stort, öppet utrymme är det inte något som kommer att vara ett problem. För mindre områden som har smala öppningar och täta luckor är det dock viktigt med en mer kompakt produkt. Lyckligtvis är skottkärstillverkare ett steg före spelet och är fullt medvetna om detta behov. Av denna anledning hittar du många smala skottkärror som är idealiska för den lilla arbetsytan.

Däck

Jag har diskuterat hjul men den typ av däck som din skottkärra har är också en viktig punkt att tänka på. I huvudsak kommer du att märka att skottkärror kommer med pneumatiska (luftfyllda) däck och dessa har verkligen en fördel. De erbjuder tillräcklig stödnivå för tyngre laster, vars vikt vanligtvis överförs direkt till däcken. Dessutom fungerar däckens luftfyllda natur som en stötdämpare som är idealisk för att navigera över ojämn terräng och ger dig en mycket mjukare upplevelse.

Å andra sidan är många arbetsytor, särskilt de i den kommersiella sektorn, fyllda med vassa föremål som spikar, skruvar och bitar av vassa skräp. Detta är något av en mardröm för det pneumatiska däcket. Men det finns en lösning – punkteringssäkra däck, som nu finns på ett stort antal produkter. De är ofta gjorda av tjockt skum eller gummi och är otroligt hållbara. Om du planerar att använda skottkärran runt en perfekt anlagd trädgård som inte har någon punktering, är det tillräckligt med ett pneumatiskt däck; annars kanske du vill överväga ett mer gedigen alternativ.

Dumpning

Som jag nämnde tidigare gör tippvagnar i trädgården dumpningen av lasten mycket enklare, och dessa produkter är den perfekta följeslagaren för människor som saknar rätt mängd styrka för manuell lossning. När du använder en utrustning med en hjul kommer mycket av vikten att finnas i hjulet när du tippar upp produkten för att lossa den. Detta innebär att användaren måste kunna utöva en anständig mängd kontroll över lossningsprocessen, men detta är inte alltid möjligt. Den typ av lossning som du väljer bör passa dina förmågor.

Handtag

Bekväma handtag gör det inte bara möjligt för dig att använda en skottkärra under längre tidsperioder, men det kommer också att göra det lättare för dig att svänga och manövrera bågen runt en trädgård. Handtagen måste också vara tillräckligt långa – om de är för korta kommer du att slå dina ben mot skottkärran för varje steg du tar. Helst har handtagen också ett väl monterat plast- eller gummigrepp runt sig, vilket är särskilt användbart när du flyttar en tung last.

Traditionella kontra ergonomiska handtag

Handtag har samma betydelse som brickan, eftersom de kommer att avgöra skottkörningens manövrerbarhet och flexibilitet. Så, vilka som ska övervägas? Traditionella handtag ger mest manövrerbarhet. Dessutom gör de det mycket enkelt för arbetaren att luta och vända skottkärran. Dumpningen blir också en enkel process med en skottkärra med traditionella handtag. De kräver dock mer handstyrka.

Skottkärrmodeller med stängda handtag eller enkelstångsgrepp ger mer ergonomiska egenskaper. Enstångsgrepp är också bättre för mindre människor eller personer med smala axlar som kan kämpa för att kontrollera skottkärror med traditionella, fasta handtag. Om du tänker använda skottkärran regelbundet är det värt att tänka på att trä- och metallhandtag kan orsaka mest blåsor och obehag. För att optimera balans mellan effektivitet och komfort, leta efter gummigrepp som gör det lättare att hantera skottkärran och orsakar mindre obehag för dina händer.

Lagring

Det är ingen hemlighet att skottkärror är skrymmande verktyg som kan vara svåra att lagra – att titta på dina lagringsalternativ är avgörande när du väljer en skottkärra. Naturligtvis kan du köpa några krokkrokar för att hänga utrustningen på skjulväggen när den inte används, men det finns andra alternativ.

Att hålla en skottkärra utomhus när den inte används är inte perfekt. Medan de flesta produkter nu är väderbeständiga kan ingenting tåla för mycket och att lämna den utanför kommer att förkorta livslängden drastiskt. Om du saknar förvaring, överväga ett alternativ med hopfällbara handtag eller som lätt kan demonteras.

Terräng

För det mesta väljer människor skottkärra beroende på terräng, eftersom det måste navigera lätt genom lera och springa smidigt på din typ av terräng. Olika modeller av skottkärror fungerar olika på olika terräng. Så kolla typ av terräng och vet om skottkärran du köper ska överleva eller inte. Om terrängen är slät och platt, gå till enkelhjul eller vanlig skottkärra. Om terrängen är ojordad och stenig väljer du 2-3 hjulmodell.

Hållbarhet

Varans produkters hållbarhet beror på syftet varför du vill köpa. Så för detta måste du kontrollera materialtypen som används för transport. Om du använder för växter och grumliga element, välj helt enkelt en slitstark skottkärra med medelstort intervall. Om du vill använda den för flera ändamål som för transport av material, trädgårdsarbete, hushållssysslor, föredrar du att köpa en skottkärra med utökad hållbarhet.

Kullager

Detta är något som många inte tänker på när de letar efter en ny skottkärra, men din kärrkullager kommer att ha en direkt inverkan på:

 • Hur tung en vikt din kärra kan bära
 • Hur smidigt går skottkärran
 • Däckens livslängd

Se till att den skottkärra du överväger har högkvalitativa kullager, annars var beredd att byta ut dem någon gång inom en snar framtid.

Budget

Skottkärror kan komma in till ett mycket överkomligt pris, men det finns de som är mycket mer avancerade och därför mycket dyrare. Att ta hänsyn till din budget är viktigt eftersom det ger dig en klar uppfattning om vad du kan få för dina pengar. Några av de mer budgetvänliga skottkärrorna har några otroliga funktioner som kan skämma dem i den övre delen av skalan. Det är värt att shoppa för att se till att du får det bästa för pengarna.

Viktgräns

Varje skottkärstillverkare listar viktgränsen som skottkärrorna kan hålla. Tyngden beror på en skottkärrans konstruktion, med tyngre och stabilare byggda skottkärror som kan bära mer. Introduktionen av polyeten lastbäddar har dock gjort vissa skottkärror extremt lätta men har fortfarande en hög lastkapacitet.

Lastvolym

Lastvolym avser hur mycket utrymme du kan fylla i din skottkärra. De flesta skottkärror är i genomsnitt cirka 10 kubikmeter material. Volym är en viktig faktor att tänka på. De flesta tittar bara på vikten en skottkärra kan bära, men det spelar ingen roll att din skottkärra kan bära 600 kg om du inte kan få plats med 600 kg material! Tänk och planera vad du ska lägga i din skottkärra regelbundet. Detta påverkar storleken du behöver köpa.

Syfte

Vad ska du använda skottkärran till? Om du har enkla uppgifter med relativt lätta saker att bära kan du gå till en liten och rak skottkärra. Omvänt, om du behöver en för kommersiella ändamål eller en komplex hemuppgift, är något mer tungt. Det är också viktigt att tänka på terrängen du kommer att arbeta i. Ju mer utmanande terrängen desto större utbud av lämpliga funktioner behöver du.

Stöd

När skottkärran inte är i rörelse placeras den på stöden, som i allmänhet ligger längst bak på skottkärran, närmast handtagen. Stöd är vanligtvis inte monterade på fyrhjulsgrävare eller vagnar utan är fästa på utrustning som balanserar på ett eller två hjul. Det är viktigt att se till att stödens byggkvalitet är tillräcklig för att hantera dess avsedda ändamål; leta efter tunga metallstöd som är förstärkta mot böjning eller vridning. Skottkärrans viktgräns berättar om stödens kvalitet, eftersom produkterna bör testas noggrant för att säkerställa att de kan bära den mängd som tillverkaren kräver.

Rostbeständig

Om du inte använder din skottkärra inuti (inte troligt!), Vill du ha en som är motståndskraftig mot elementen. Om du får en med ett lastkar av plast behöver du bara oroa dig för solskador. Om du får en gjord av metall måste du oroa dig för rost, så försök att få en rostfri om möjligt.

Garantier

När du investerar i en trädgårdsmaskiner, särskilt en som är lite dyrare, är det alltid bra att kontrollera garantin. Vissa märken erbjuder bättre garantier än andra, så se till att kontrollera exakt vad som täcks och vad som inte är innan du köper. Ju bättre garanti, desto mer kan du lita på att företaget står bakom sin produkt. Tänk på det: varför skulle ett företag erbjuda en bra garanti om de visste att de tillverkade skottkärror av låg kvalitet? Det är helt enkelt inte meningsfullt.

Hur man väljer en stor skottkärra

Om du använder en skottkärra för några enkla trädgårdssysslor är chansen att du inte behöver något mer än en lätt, kompakt skottkärra för att få jobbet gjort. Däremot finns det de större jobb som kräver mycket mer tung och rymlig skottkärra. Det finns så många alternativ när det gäller att välja en enorm skottkärra, men inte alla kommer att ge dig den stabilitet och hållbarhet som krävs för att bära tyngre laster. Av denna anledning tyckte jag att det var viktigt att hitta några av de allra bästa stora skottkärrorna som för närvarande finns på marknaden, vilket ger dig friheten att välja något som du vet kommer att klara utmaningen.

Vad är stora skottkärror bra till?

Att ha en större skottkärra öppnar en värld av möjligheter när det gäller stora jobb. Man måste dock inse att det är liten poäng att ha en lätt skottkärra för att dra runt stenar, spillror och stora mängder jord – det skulle helt enkelt spännas under vikten och låta dig betala räkningen för något mer lämpligt. Om du vill minska antalet lossningsresor du behöver ta med din skottkärra så hjälper ett stort kapacitet dig att uppnå detta. Detta är särskilt användbart för de av er som ska använda skottkärran för kommersiellt bruk – inte bara kommer det att sänka lossningen utan det kommer också att förbättra produktiviteten.

Vad du ska tänka på inför köp av en stor skottkärra

Att köpa en skottkärra kräver ett noggrant öga för detaljer och möjligheten att välja funktioner som kommer att vara till nytta av anledningen till att du behöver utrustningen. Stora skottkärror är inget undantag och det är viktigt att du, när du köper en av dessa giganter, först tittar på vissa aspekter för att avgöra om det kommer att klara utmaningen.

Hjul

De bästa stora skottkärrorna har robusta däck som lätt kan ta tyngden på den tunga lasten inuti – även om du transporterar ganska lätta material, om du har fyllt till kapacitet kommer det fortfarande att bli en tung last. Det är den gammala gåten – vad är tyngre – ett ton tegelstenar eller ett ton fjädrar?

Även om antalet hjul inte gör för stor skillnad när det gäller bärande är det viktigt att tänka på navigationen. Ett hjul kommer alltid att ge dig större kontroll när du vrider skottkärran, men det kräver en anständig styrka. Om du kämpar för att lyfta tunga vikter kan det vara värt att överväga en skottkärra med fler hjul, för även om en del av den enkla manövreringsförmågan går förlorad behöver du inte oroa dig för att skottkärran välter.

Material

De flesta skottkärror är gjorda av antingen plast eller stål, självklart är stål mycket starkare än plast så det verkar som om det skulle vara det mest effektiva materialet för en större skottkärra. Även om detta är sant i vissa avseenden är moderna plastmodeller vanligtvis ganska starka. Det viktigaste att se upp för när du väljer material till din stora skottkärra är att den har en stark stålram. Det här är vad som kommer att ta större delen av vikten.

Din egen förmåga

Jag har redan nämnt att det kan vara svårt att trycka på en större skottkärra, och om du har någon form av problem med rörlighet eller styrka kan det vara ännu svårare att flytta utrustningen runt ditt utomhusutrymme. Det är inte värt att skada dig själv så det är viktigt att tänka på dina egna förmågor när det gäller hantering av skottkärran. Om du behöver välja något mindre, gör det eller om du tror att en stor skottkärra är det enda alternativet, kan det vara värt att överväga en motoriserad skottkärra som kommer att göra det mesta av det hårda arbetet för dig.

Ytterligare funktioner och tillbehör

Det finns några andra saker som kan leda ditt beslut när det gäller att välja en skottkärra framför en annan:

 • En skottkärra som har förvaringsställ antingen längs mitten eller på vardera sidan är superbekväm, eftersom du kan fylla dessa med dina andra trädgårdsredskap medan du tar dig runt i en trädgård.
 • Leta efter rostbeständiga beläggningar på stålkrukor, vilket hjälper till att förlänga deras livslängd.
 • Tippstången på framsidan av en enhjulad kärra är vanligtvis U-formad (detta är stången som fungerar som en paus och håller din kärra stabil när du tippar den). Fyrkantiga tippstänger tenderar att vara starkare och de gör det också lättare att stå upp en skottkärra när den inte används.
 • Medan de flesta grundläggande trädgårdskrukor inte kommer med någon garanti, är det här något du bör söka om du investerar i en dyr tung eller elektrisk skottkärra.

Lista över de bästa skottkärrorna 2022

 • Bäst i test: Hörby Bruk Ekeby 110
 • Populärast: Skottkärra Tippbar
 • Premiumval: Skottkärra BL 2-HAST
 • Billigast: Skottkärra Record

Snabbguide för hur man köper en skottkärra

En skottkärra kanske inte är det mest glamorösa du någonsin kommer att köpa till din trädgård. För de flesta av oss faller det i samma kategori som de flesta trädgårdsredskap: spendera så lite som möjligt och gå efter det som ser ut som det bästa erbjudandet. Några av oss shoppar runt, ofta med liten aning om vad jag letar efter.

De flesta köper när det finns saker som ska flyttas: kompost, jord, spillror, torv. Påbörja ett nytt trädgårdsprojekt är ofta stimulansen, med lite tanke på odjurets sysselsättning i framtiden. I verkligheten behöver alla med något mindre än den minsta trädgården en skottkärra. När du väl är van vid att ha en till hands är det svårt att trädgården utan den. Om du gör köpet kan du lika gärna köpa något som är upp till jobbet också och något som kommer att bestå och som du kommer att binda dig till under kommande år.

Så väljer du plast, grundläggande, innovativ, metallkropp, grön, galvaniserad, trendigt färgad, ett hjul eller två. Möjligheterna är oändliga. Det är också ofta svårt att ha en provkörning, oavsett om du köper online eller i ett trädgårdscenter. Du måste också bestämma vad som händer med det när det inte används. För de med små trädgårdar som inte har någonstans att lagra det är utseendet en viktig faktor.

Den färgade skottkärran kan se trendig och annorlunda ut, men den kommer definitivt inte att försvinna i bakgrunden i din trädgård. Å andra sidan, om du har någonstans att förvara den och den matchar dina gummistövlar, varför inte? Diskret, välbyggt och tilltalande att titta på är vanligtvis det bästa valet. Också något som är så väderbeständigt som möjligt: ​​galvaniserad stålram snarare än målad. En UV-beständig kraftig PVC eller galvaniserad metallkropp är viktigt.

Flat pack kärras är tilltalande när det gäller transport och erbjuds oftast online. Vanligtvis hålls ihop med muttrar och bultar de måste vara av god kvalitet och sätta ihop säkert. Efter tid och med tung användning har fixeringarna en vana att arbeta löst. Försök inte sätta ihop dem utan rätt verktyg: ett par nötknäppare och en nagelfil gör det inte, även om det var det första kit som kom till hands. Om du kämpar med Ikea-möbler rekommenderar jag dig men din kärra färdigbyggd!

Så ska du välja en PVC-kropp eller metall? Och hur stor? Uppenbarligen innebär större kapacitetsfästen färre resor till komposthögen. De är perfekta om du använder barren främst för löv, gräsklipp och lätt trädgårdsavfall. Fyllda med jord och tegelstenar är de tunga att trycka på, speciellt om du går i en sluttning som jag gör. Personligen skulle jag välja en kropp i standardstorlek, eventuellt med en av dessa förlängningssäckar att använda under hösten.

Kärras med galvaniserade metallkroppar är robusta och perfekta för jord, spillror, gödsel och för att flytta påsar med kompost och odlingsmedier. De är bullrigare att använda och säljs ofta som byggmästare, så de är byggda för hårt arbete. Målade metallkärrkroppar ser mer subtila ut i trädgården men de är oftast mer benägna att bära och rosta och den galvaniserade sorten skulle vara mitt val. PVC-kroppar är lätta, tysta att använda och rimligt hållbara. Men även de bästa har en vana att spricka om lidande tegelstenar kastas in i dem på en kall dag.

Du hittar kärras som erbjuds med två hjul snarare än de mer traditionella enhjuliga kärras. Dessa är mer stabila och relativt enkla på raka, solida vägar. De är inte i närheten så lätta runt hörnen och är svårare att manövrera. En välbalanserad enhjulskärr är den mest smidiga och skulle verkligen vara min preferens.

Nu är den mest utsatta delen av en kärra hjulet, och troligtvis ger dig mest hjärtesorg och frustration. Pneumatiska däck är bra att använda på alla terräng, men de är de mest problematiska när de punkteras. Om någon har försökt få en reparerad kommer de att veta vad jag menar. Den sista tunga pneumatiken med ett innerrör som jag tog för reparation kostade lika mycket som ett bildäck. Platsäkra pneumatiska däck är verkligen de bästa. De är nästan lika lätta att använda som pneumatiska, så länge de är tillräckligt feta. Smala hjul är svårare att använda på mjuk mark.

En skottkärra en väsentlig bit av trädgårdssats. Du kommer inte att köpa den så ofta, så du kan lika gärna göra en klok investering i första hand. När du väl har en kärra du vill använda kommer du att undra hur du någonsin lyckats utan den.

Skottkärror av olika material

Det kan överraska dig lite, men det finns flera olika typer av skottkärror att välja mellan, liksom olika typer av hjul som du vill överväga. Låt mig dyka in:

Träskottkärra

Träskottkärror är väldigt populära och ett av de mer traditionella alternativen. Vanligtvis är sängen gjord av plast eller metall, men handtagen är gjorda av massivt trä. Även om det finns risk för att dessa handtag går sönder (eller splittras) föredrar användare trähandtag framför metall eftersom de inte blir heta i solen! Det finns alternativ för alla träskottkärror, som vanligtvis bara används som dekoralternativ på uteplatsen eller som en planter för några färska blommor.

Stödd skottkärra

Vanligtvis kommer dessa skottkärror att ligga på två pinnstöd och ett enda hjul när de inte används. De finns i både trä- och rostfritt stålmönster samt helmetallkonstruktioner. Pinnarna ger ett extra slag av hållbarhet och stabilitet när du arbetar i och runt gården.

Kanvasskottkärra

Skottkärror av duk eller presenning är bra för resor! Om du flyttar eller behöver göra ett jobb i en väns hus, fälls de upp som en barnvagn. Dessa är också ett bra alternativ för dem som inte har så mycket lagringsutrymme – men de får fortfarande jobbet gjort. De är mest jämförbara med skottkärror av plast eftersom de är lika lätta och lätta att manövrera och hanterar dina vardagliga behov snyggt.

Metallskottkärra

En metallskottkärra är ett av de mer robusta alternativen, särskilt när det gäller handtagen. Om du vet att du kommer att fylla på tyngre material, tänk på att gå med ett metallalternativ som är mindre gillar säng och bryta än ett plastalternativ. Även om metall kommer att kosta lite mer, är det värt att hålla på lång sikt – kom bara ihåg att dessa skottkärror är lite tyngre och svårare att manövrera.

Skottkärra av plast

Skottkärror av plast är lätta att manövrera, lättare på plånboken och mångsidiga efter dina behov! Det här är ditt köp för dem som behöver en skottkärra för att slutföra vardagliga trädgårds- eller landskapsuppgifter. Större jobb som innehåller tyngre (och fler) material vill ha något mer hållbart och som inte kommer att böjas eller spricka.

Skottkärror av plast kontra stål

Låt mig först rensa ut att det inte finns någon klar vinnare här. Båda skottkärrorna är bra på vad de gör. I stället för att ta reda på vilken som är bättre bör du fråga dig själv vilken du behöver.

Skottkärror av stål

För döda trädgårdsmästare som behöver bära tunga förnödenheter är stålkärror en utmärkt följeslagare. Men eftersom de är gjorda av tungt stål kommer vikten att bli betydligt högre även när de är tomma. Förutom hanteringsdelen är stål utsatt för rost och korrosion. Om du inte hanterar det försiktigt kan skottkärran vid ett tillfälle bli oanvändbar.

Skottkärror av plast

Skottkärror av plast blir bättre och bättre varje dag. Eftersom det är ett lättare material är det mycket lättare att flytta det i din trädgård. Men det primära syftet med skottkärror av plast är att sänka kostnaden på lång sikt. Eftersom du inte behöver oroa dig för rost, blir underhållet halverat. Hur det än är, du kan inte förvänta dig att skottkärror av plast bär stenar och tunga stockar. Ändå är skottkärror av plast tillräckligt kapabla för att hantera en vanlig gräsmatta.

Typer av skottkärror

Det finns tre typer av skottkärror tillgängliga. Vilket du väljer beror på både trädgårdsförhållandena och dina egna personliga preferenser.

Hybrid skottkärror

Hybrida skottkärror är en blandning av klassisk skottkärrdesign som har uppdaterats för modern tid. Tidigare hade skottkärror ett enda hjul och ett lastbadkar som var så grunt att det inte skulle göra mycket. Nu kommer skottkärror med 1, 2 eller till och med 4 hjul och en mängd olika karstorlekar, beroende på vilken typ av last du behöver dra.

Kullskottkärror

Om du bor i ett kuperat område får du en tung skottkärra som är lättare att använda! De flesta traditionella skottkärror är lämpliga för kullar, men du vill välja en lätt skottkärra av plast eller poly skottkärra som är lätt att manövrera med tunga laster i. Kullagren i hjulen ska vara välsmorda och lövträhandtagen ska ha grepp för att dra uppför en kulle. Undvik en stålram för detta eftersom det ökar i vikt och gör en tung last ännu tyngre. Överväg också att få en skottkärra med två hjul så att du har extra stabilitet när du går upp eller ner för branta sluttningar eller navigerar i tuff terräng.

Elektriska skottkärror

Det mest högteknologiska alternativet för dig att överväga är den elektriska skottkärran. Som du kan föreställa dig är dessa dyrare än de traditionella eller hybridmodellerna. Även efter att du köpt en, finns det ytterligare underhållskostnader att tänka på. Även om det finns några av dessa på marknaden är de inte för populära och de är inte en av mina rekommendationer i den här guiden, helt enkelt för att de flesta inte behöver dem.

Delar i en skottkärra

Skottkärran är mycket användbar utrustning för trädgårdsskötsel. Den används också i byggnadsarbeten. Den bär tunga föremål från en plats till en annan. Det används också för att kassera material som smuts, löv etc. från trädgården. Skottkärror av bästa kvalitet har en mycket stel konstruktion så att de kan bära lasten. I moderna skottkärror har många funktioner och komponenter, men skottkärrans handtag, hjul och bricka är de vanligaste delarna. När du planerar att köpa en skottkärra måste du se till att dessa tre delar är av hög kvalitet.

Handtag

Du hittar två skottkärrahandtag för att skjuta den längs trottoaren eller trädgården. Handtagselementen är vanligtvis metall eller trä och längden på dessa handtag varierar från 90 cm till 150 cm. Dessutom beror längden på handtaget på skottkärrfackets storlek. För bättre hantering är dessa handtag täckta med plast, vinyl eller till och med glasfiber. Bra handtag hjälper dig att enkelt skjuta skottkärran utan mycket ansträngning.

Kar

Skottkärrfacket är där du bär sakerna, oavsett om det är grus, smuts, stenar, cement eller något annat. Dessa brickelement är trä, stål eller plast. Du kan byta ut karen så att du inte behöver köpa en ny skottkärra även om din bricka blir dålig. Vissa tillverkare ser till att brickorna är frätande.

Skottkärrahjul

Det finns olika typer av skottkärror på marknaden. Så du hittar ett hjul, två hjul eller till och med fyra hjul. Hjulen är luftfyllda och plattfria vilket ger bättre stabilitet. Dessutom kan hjul av god kvalitet klara tyngre belastningar. Olika tillverkare tillverkar däck i olika storlekar. Det beror på storleken på hela skottkärran så att en bra balans kan uppnås. Det hjälper till med bekväm rörelse längs alla svåra terräng. Dessa är de viktigaste delarna av en skottkärra och dessa måste vara välkonstruerade för att uppnå fantastiska resultat. Om skottkärlets handtag, bricka och hjul är av hög kvalitet kommer det att hålla länge.

Hur man använder en skottkärra på ett säkert sätt

Du kan inte slå skottkärror för bränsleekonomi och låga underhållskostnader. De är också säkra när de används korrekt. De används dock ofta på ett osäkert sätt vilket leder till allvarliga skador. Kanske beror det på att deras elementära design gör att vissa människor slarv. Men oavsett om du arbetar på gräsmattan eller på en arbetsplats, finns det förmodligen lite oro för hur du använder en skottkärra korrekt.

Liksom i det gamla skämtet om killen som stjäl skottkärror, gör enkel skottkärra och dess oskyldiga utseende lasten mer iögonfallande än skottkärran själv. Trots dessa försäkringar kan faktisk användning eller missbruk av skottkärror vara farligt. Om du till exempel använder en skottkärra för ett jobb som ska hanteras av en handbil kan du vara på väg mot problem. Din last kan skadas och skottkärran också. Ännu viktigare kan en skada uppstå.

I en nyligen publicerad säkerhetspublikation beskrivs ett typiskt exempel på en skottkärraolycka. En man rörde en laddad skottkärra när hjulet träffade en sten. Skottkärran tippade och handtaget slog hans knä och orsakade en smärtsam förlorad tidskada. I ett annat fall tog en man en skottkärra fylld med skrot till en skrotlåda. Skottkärran fick fart när den gick nerför en ramp och när hjulet slog i skrotlådans kant vred hela skottkärran. Mannen släppte inte handtagen och kastades i skrotlådan. Han fick dåliga sår på armar och ben och hade tur att det inte var värre.

Som några av er kanske redan har upptäckt är snedställda knogar vanliga skador när man flyttar skottkärror genom dörröppningar eller i andra trånga utrymmen. Det finns dock säkra procedurer som kan användas för att eliminera de smärtsamma aspekterna av att använda en skottkärra. Först och främst balansera belastningen över hjulet. Dessutom bör du höja och sänka handtagen med liknande försiktighetsåtgärder som för andra lyftjobb som kan hota din rygg. När du lyfter och sänker handtagen, håll ryggen och armarna raka och knäna böjda och använd dina benmuskler.

Du kommer att upptäcka att det lönar sig att planera framåt. Observera rutten du ska följa. Undvik hinder i din väg som kan kasta skottkärran ur balans och välta den.  Var noga med att hålla tätt grepp på handtagen och hålla din hastighet under kontroll. Om skottkärran går utom kontroll, släpp den. Ropa en varning om andra är i närheten. Skyddsglasögon, skyddsskor och hjälm, om det behövs för jobbet, är standardskyddsutrustning som erbjuder skydd. Dessutom bör arbetshandskar bäras. Om en skottkärra används konsekvent i trånga utrymmen, bör den vara utrustad med knogskydd.

Överbelasta aldrig en skottkärra eller försök att röra dig mer än du fysiskt kan hantera. Se alltid upp för andra arbetare och även utrustning eller föremål som kan skadas om du stöter på dem. Skottkärror ska smörjas ordentligt och förvaras i områden där de inte hindrar gångar, brandutrustning eller orsakar snubblingsrisker. Det bör vara uppenbart att även om körning av en skottkärra kräver ett minimum av träning, så kräver det också lämpliga försiktighetsåtgärder om den ska användas säkert.

Skottkärra kontra trädgårdsvagn

Alla trädgårdsmästare, hästägare och byggare behöver en skottkärra eller trädgårdsvagn. Det finns så många tillfällen när du behöver transportera föremål runt trädgården, stallgården eller byggarbetsplatsen. Många föremål är skrymmande men lätta, andra kan vara mycket tyngre. I stället för att bära föremål för hand eller göra flera resor är det mycket bekvämare att använda en skottkärra eller trädgårdsvagn. Vissa uppgifter är inte praktiska utan att använda en skottkärra eller en trädgårdsvagn.

Skillnaden mellan skottkärror och trädgårdsvagnar

En skottkärra och trädgårdsvagn är mycket lika i sin funktionalitet, men var och en har fördelar och nackdelar beroende på uppgiften.

Trädgårdsvagn

En trädgårdsvagn har vanligtvis vertikala sidor och en horisontell bricka. Trädgårdsvagnar är vanligtvis utrustade med fyra hjul och är utformade för att dras. Vissa trädgårdsvagnar kan fästas på en gräsklippare eller en liten motoriserad traktor. Trädgårdsvagnar har vanligtvis stora pneumatiska hjul som är lämpliga för släta ytor och grövre terrängytor. De kan vara svårare att manövrera än skottkärror på ojämna underlag.

Stora trädgårdsvagnar kan ha större lastkapacitet än skottkärror men kan behöva mer än en person för att dra dem när de är fullastade. Trädgårdsvagnar kan ha massiva sidor eller maskor, sidor kan vanligtvis sänkas för att underlätta lastning och lossning. Vissa trädgårdsvagnar levereras med ett invändigt foder som är viktigt när du transporterar små föremål om vagnen har masksidor.

Skottkärror

Skottkärror är vanligtvis avlånga. Sidorna lutar för att underlätta tippning. Skottkärror trycks bakifrån och är lättare att kontrollera och manövrera om de inte är mycket belastade eller tyngdpunkten för lasten är för hög. En skottkärra har vanligtvis ett hjul men vissa kommer att ha två. En tvåhjulskärra är inte lika smidig som en skottkärra med ett hjul men kan vara mer stabil vid tippning. Vissa kärras har en rundad näsa vilket innebär att de kan tippas i valfri vinkel medan flatnosade kärras bara kan tippas framåt. Det slutliga valet av trädgårdsvagn eller skottkärra kommer troligen att bestämmas av användaren. Du kan hitta en anledning att köpa en av var och en!

Att tänka på innan man väljer mellan skottkärror och trädgårdsvagnar

Vikt av last

Tänk på vikten på en typisk last. Rör du tegelstenar som är täta och tunga? eller flyttar du trädgårdsavfall som är skrymmande men lätt?

Utrymme

Kommer du att arbeta i ett begränsat utrymme? eller finns det åtkomstbegränsningar, t.ex. en smal dörröppning eller port? Se alltid till att din kärra eller vagn passar genom ditt smalaste utrymme.

Användarens förmåga

Om du har problem med rörlighet kan det vara lättare att dra en vagn snarare än att skjuta en skottkärra. För att ladda föremål i en skottkärra måste de lyftas högre än när du använder en trädgårdsvagn.

Storlek

Sälj bara en stor tung vagn eller kärra om du har styrkan att flytta den. Om du kommer att arbeta i ett stort område kan du bli frestad att köpa större än du klarar.

Konstruktion

Metall är stark men rostar, galvaniserad metall ger skydd för metallen men i slutändan kan du behöva måla metallen. Metallbrickor kan påverkas av giftiga ämnen och kan troligen påverkas av djuravfall om de används i en stallgård. Plastbrickor är lättare och mer väderbeständiga, men är inte lika starka som metallbrickor. Plast är mer motståndskraftigt mot vissa gifter, t.ex. djuravfall som kan äta i metallbrickor.

Däck

Pneumatiska däck absorberar vågor i terrängen men kan punktera, punktsäkra pneumatiska däck finns tillgängliga. Massiva däck punkterar inte, men körningen blir inte så jämn eller lika lätt när den är i tuff terräng.

Om du väljer en skottkärra:

Tänk först på det primära syftet med bågen.

 • Behöver du flytta tunga laster?
 • Behöver du flytta skrymmande föremål?
 • Är lasten giftig eller frätande?

En metallkärra är mer lämpad för tunga laster. En plastkärra kommer att vara något lättare än en metallkärra med samma volym, så du kan välja en något större (volym) plastkärra och inte behöva trycka mer än den mindre metallkärran. En plastkärra är mycket bättre lämpad för användning på en stabil gård eftersom den främst används för att flytta halm / spån / hö som är skrymmande och lätta och inte korroderas av hästavfall.

Tänk sedan på vad du kan flytta. Om du inte kan skjuta en stor kärra med full last, är det ingen mening att köpa en stor kärra. En mindre eller lättare kärra skulle ge mycket mer mening. Tänk sedan på det utrymme du har för att lagra borrkärran. De flesta kärras kan lagras utomhus men metall kärras rostar så småningom om de lagras utomhus under en lång period. En galvaniserad metallkärra är mindre benägen att rosta än en målad metallkärr. Identifiera vilket utrymme du behöver i ditt skjul, garage etc. om du planerar att förvara borrningen under skydd när den inte används.

Överväg sedan om du vill ha en enkel eller dubbel hjulkärra. En skottkärra är lättare att manövrera än en skottkärra men en dubbelkärra är stabilare än en skottkärra och kan vara lättare att tippa. En skottkärra med en kapacitet på 90 till 120 liter har en bra allmän storlek för de flesta applikationer.

Om du väljer en trädgårdsvagn:

Tänk först på det primära syftet med trädgårdsvagnen.

 • Behöver du flytta tunga laster?
 • Behöver du flytta skrymmande föremål?
 • Är lasten giftig eller frätande?

En trädgårdsvagn av metall är mer lämpad för tunga laster. En trädgårdsvagn med en plastbricka blir något lättare än en trädgårdsvagn av metall med samma volym. En trädgårdsvagn med plastbricka är mycket bättre lämpad för användning på en stabil gård eftersom den främst används för att flytta halm / spån / hö som är skrymmande och lätta och inte korroderas av hästavfall.

En vagnfodral kan vara användbar om du flyttar små föremål som kan falla genom vagnens sida om det är en maskkonstruktion. Tänk sedan på vad du kan flytta. Om du inte kan dra en stor trädgårdsvagn med full last är det ingen mening att köpa en stor vagn. En mindre eller lättare trädgårdsvagn skulle vara mycket vettigare, särskilt på ojämna ytor.

Tänk sedan på det utrymme du har för att lagra trädgårdsvagnen. De flesta vagnar är utformade för att förvaras under skydd. Om de förvaras utomhus under en lång period rostar de så småningom. Identifiera vilket utrymme du behöver i ditt skjul, garage etc. om du planerar att förvara trädgårdsvagnen under skydd när den inte används. En trädgårdsvagn med en kapacitet på 140 till 170 liter är en bra allmän storlek för de flesta applikationer.

Vanliga frågor om skottkärror

Är tvåhjulade skottkärror bättre än enhjulade?

Två hjulskottkärror ger dig mer stabilitet, särskilt om du har begränsad styrka. Dessutom är de en välsignelse för att flytta i branta områden. Dessutom kan viktbalansen på dessa leda till en drastisk förändring när du flyttar tunga föremål. Eftersom skottkärran inte lutar mot ena sidan är det troligt att den inte välter så lätt. Även när du använder dessa med en hand kommer balansen att finnas. Men att vrida två hjulkärror är inte lika enkelt som med dess motsvarighet, vilket gör dem olämpliga för små områden. Under alla omständigheter har två skottkärror överlägsenhet när du planerar att flytta tunga laster.

Vilka olika typer av skottkärror finns det?

Skottkärror finns i olika utföranden och konfigurationer. Här är de typer av skottkärror som du hittar hos online-återförsäljare.

 • Standard skottkärror – Den traditionella skottkärran innefattar ett lastrum med två handtag på vardera sidan och ett enda hjul fram. De är lätta att vrida och stöder vanligtvis laster upp till några hundra kg. De är det bästa valet för trädgårdsmästare och din genomsnittliga trädgårdsmästare gör mindre jobb.
 • Assisterade skottkärror – Dessa skottkärror är det bästa valet för entreprenörer och trädgårdsmästare som gör omfattande jobb som kräver mycket avlägsnande av byggmaterial. Dessa modeller har gasdriven eller elektrisk drift och de kan flytta tunga laster uppför brant terräng, vilket hjälper entreprenörer att göra mer arbete snabbare.
 • Kommersiella skottkärror – Dessa vagnar är som skottkärror, men de kör vanligtvis på fyra hjul eller hjul. Du bogserar vagnar i stället för att skjuta dem, och de kan vanligtvis bära mer vikt och belastning än skottkärror. De är det perfekta valet för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare, med plattbädden som gör att du kan flytta växter och blommor mellan sängarna utan att de välter i lastbågen.
 • Fällbara skottkärror – En hopfällbar skottkärrdesign är ett utmärkt val om du behöver kompakt förvaring och bärbarhet från din skottkärra. Dessa modeller har hopfällbara sidor så att du kan fälla bort dem för kompakt förvaring.
 • Barnskottkärror – Barn gillar trädgårdsarbete också! Om dina barn alltid ber om att hjälpa till med ditt trädgårdsarbete, få dem inblandade i en skottkärra för barn. Dessa modeller är lämpliga för lätt arbete och roligt i trädgården och inuti hemmet. De kostar en bråkdel av en skottkärra i full storlek, och det är massor av kul för dina barn.

Vad är en skottkärra egentligen?

En skottkärra är ett litet handdrivet trädgårdsfordon som används för trädgårdsskötsel, faming, konstruktion och andra. Mestadels utformad med ett hjul med två handtag bak för att skjuta eller styra av en person. Används för att transportera material, damm och andra saker runt trädgården för trädgårdsarbete.

Vad kan man använda en skottkärra till?

Skottkärra kommer med massor av användningsområden och den huvudsakliga användningen, den är utformad för att ha är lätt att transportera olika saker / grejer runt trädgården eller utomhusområdet. Man kan hitta deras användningsområden ganska vanligt i landskapsarkitektur, trädgårdsskötsel och konstruktion. Den fungerar som transportör för att transportera mark, transportera växter, flytta byggmaterial eller verktyg, ta bort pinnar och stenar etc. på sin bricka / badkar för en trädgårdsmästare eller för byggnadsarbetare.

Varför behöver man ens ha en skottkärra?

Trädgårdsskötsel i liten, medelstor eller stor skala är en skottkärra ett viktigt handdrivet fordon som används för att transportera jord, växter och gödselmedel tillsammans med olika trädgårdsredskap effektivt och enkelt från en plats till en annan i din trädgård när som helst för trädgårdsarbete.

Hur många hjul behöver man på en skottkärra?

Traditionella skottkärror har ett enda hjul, men du hittar också 2- och 4-hjulskärror där ute. Enhjuliga kärras är de lättaste och är också de lättaste att flytta runt i trädgården. Den största nackdelen med att bara ha ett hjul är att vissa skottkärror kan hamna om de är överbelastade, vilket lätt kan hända. Två hjul är stadigare och stabilare när det gäller tunga laster, men de är också svårare att manövrera, särskilt runt hörnen. Fyrhjuliga kärras är i grunden en trädgårdsvagn. De fyra hjulen gör bågen stark och robust, men de utgör också en utmaning när det gäller att flytta runt små utrymmen.

Vilket material i skottkärror har väderbeständighet?

Skottkärrkar av poly PVC-duk med ett lager rostfritt stål är bäst vatten- och väderbeständigt.

Hur mycket behöver jag betala för en bra skottkärra?

De billigaste skottkärrorna är vanligtvis plast med grunda badkar – du kan få en för så lite som 300 kr. Men var försiktig eftersom du köper en som är billigare kan bli en falsk ekonomi. Om du bara gör ett litet trädgårdsarbete och har ett garage för att lagra skottkärran i, borde en budgetplastmodell räcka. Men för ivrig trädgårdsmästare eller de av er som kommer att använda den på en byggarbetsplats är det värt att betala mer för en hållbar stålmodell. Dessa kostar vanligtvis runt 600 till 800 kr för grundläggande funktioner, men kan gå hela vägen upp till 2 000 kr.

Vilket typ av handtag är bäst på en skottkärra?

Traditionella raka handtag ger mest manövrerbarhet och gör det lättast att vippa, vända och tömma – men de kräver mer handstyrka. Stängda handtag och grepp i enstång är ergonomiskt överlägsna och gör det lättare att dra. Medan en enda stång kan användas bekvämt av människor i alla storlekar, är den traditionella tvåhanterade designen svårare för människor med smala axlar att hantera.

Hur ofta bör skottkärrans däck pumpas upp?

Vissa plattfria däck kommer inte att ha någon inflation alls, medan resten av däcken är lufttäta och måste pumpas upp en gång i veckan beroende på deras användning.

Hur stor skottkärra behöver jag?

Skottkärror finns i olika storlekar, så du måste välja en som inte bara passar dig utan också din trädgård. Ju större skottkärra, desto tyngre och svårare blir det att röra sig, särskilt genom smala dörröppningar och portar. En stor skottkärra kan dock spara så mycket tid när du arbetar i trädgården, eftersom den kommer att kunna bära en större volym material.

Vanligtvis kommer den genomsnittliga lätta skottkärran att kunna bära cirka 10 kubikmeter trädgårdsmaterial, men det kan vara för liten belastning för dem med stora trädgårdar. Glöm inte att tänka på förvaringsutrymme heller – för att förlänga livslängden på din skottkärra bör du förvara den under skydd, särskilt på vintern. Har du tillräckligt med utrymme för att lagra en mycket stor skottkärra?

Hur många hjul på skottkärran är perfekta att använda?

I allmänhet finns det enkla hjul, dubbla hjul och 4 hjul tillgängliga på marknaden och var och en har sina egna fördelar och användningsområden. En skottkärra med 1 hjul är perfekt för smala trädgårdar, med 2 hjul som används för rymliga gräsmattor och slutligen 4 hjulare är bra för tunga arbetsbelastningar.

Varför är en skottkärra viktig?

Jag vet alla hur det är – att arbeta utomhus innebär att du behöver ett pålitligt sätt att flytta dina verktyg, material och skräp på. Ganska ofta är detta svårt för hand, och en skottkärra kan vara oumbärlig av denna anledning. Dessutom, för de som inte har stora laster att röra sig på men kämpar med rörlighet eller styrka, ger en skottkärra dem chansen att fortsätta arbeta i trädgården. I kommersiellt arbete kan skottkärror betyda skillnaden mellan att få ett jobb gjort i tid och att avsluta sent.

Finns det några snabba tips för att välja en skottkärra?

 • Kontrollera måtten på skottkärran innan du köper, för att säkerställa att den passar genom din skjuldörr, grindar eller eventuella smala öppningar.
 • Kontrollera att handtagen är tillräckligt långa så att du inte slår på skenbenen på baksidan av badkaret.
 • Se till att skottkärran är fri från marken när du håller handtagen med raka armar.
 • Kontrollera att handtagen är välmonterade, eftersom de alltför ofta lossnar och det är lätt för båren att plötsligt tappa ur dina händer.

Vilken typ av handtag är bekväm att använda på en skottkärra?

Skottkärrahandtagen ska ha mjukt överdrag och vara tillverkade i antingen gummi eller plast för att manövrera dem bekvämt.

Hur lång och bred ska skottkärran vara?

Skottkärrans storlek beror på dess tillämpning / användningsområde. Den används för mångsidig användning som för trädgårdsskötsel, faming, byggande och djurhållning. Så alla behöver en skottkärra av olika storlek som passar för jobbet. Om längden och bredden på skottkärra måste man överväga applikationen i termer av kubikmeter.

Är pneumatiska eller icke-pneumatiska däck bäst?

Skottkärrors däck kommer antingen att vara pneumatiska eller icke-pneumatiska. Här är skillnaden mellan de två:

 • Pneumatisk – det här är däck som måste pumpas upp, med luft som pumpas antingen i ett rör, liknar en cykel eller i själva däcket. De är utmärkta för att smidigt glida över ojämna landskap, men regelbunden pumpning tillsammans med fixering av punkteringar är nackdelarna.
 • Icke-pneumatisk – dessa är gjorda av massivt gummi, vilket innebär att de inte innehåller luft. Det betyder också att du inte behöver pumpa upp dem eller hantera punkteringar, men utan luft för att ge dämpning kommer de att göra din skottkärra mycket ojämnare.

Ett annat hybridalternativ, även om det inte är allmänt tillgängligt, är semi-pneumatiska däck. Precis som icke-pneumatiska är de tillverkade av gummi och behöver inte pumpas upp. De innehåller emellertid också små luftfickor som ger bågen mjukare rörelser. Om du upptäcker däck av plast ska du undvika skottkärran eftersom plastdäck går sönder snabbt.

Vilken diameter på skottkärrans däck är bra?

Det har inga definitiva svar. Vanligtvis bör någon diameter på mer än 25 cm vara bra att gå.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med olika material?

Skottkärror är för det mesta konstruerade av stål eller plast – ramen är nästan alltid tillverkad av stål. Förr i tiden var plasten som används för att göra skottkärror sämre än den kvalitet som jag ser idag – men även om det finns en betydande skillnad kommer plast aldrig att vara så hållbar som stål.

Om du letar efter en skottkärra för tung användning rekommenderar jag alltid att du väljer en stålprodukt. De är rostskyddade och kommer inte att ge efter för det hårda vädret, medan en plastkärra kan spricka i kyla eller bli svag när den utsätts för de varma sommardagarna. Om du lagrar skottkärran på rätt sätt kommer den säkert att betjäna dig mycket längre, oavsett material.

Plast
 • Fördelar: En skottkärra av plast är lättare än metall och tystare när en spade slår mot den. Plastmodeller är den billigare skottkärran. En poly-skottkärra är en specifik plasttyp (polyuretan).
 • Nackdelar: Skottkärror av plast kan spricka under tunga belastningar eller haveri när de lämnas i elementen. Om de inte är förstärkta kan de vridas när de transporterar en tung last.
Metall
 • Fördelar: En skottkärra av metall är robustare och kan hålla längre.
 • Nackdelar: Metrisk skottkärror är tyngre. Om beläggningen eller färgen repas måste du vara noga med att ta hand om en metallhink så att den inte rostar. Det finns också mini-skottkärror gjorda av duk. Fäll upp lätt, men har inte mycket vikt.

Hur ofta måste skottkärrans däck pumpas upp?

Vissa plattfria däck behöver inte alls någon inflation. Resten av däcken är lufttäta, måste pumpas upp en gång i veckan (baserat på användning).

Varför behöver jag en skottkärra i min gård?

En skottkärra har så många fördelar runt gården. För trädgårdsmästare kan det hjälpa till att bära de tunga påsarna med gräsmatta och kompost. Bär nya plantor runt för plantering och flytta trädgårdsavfall till kompostbehållaren för bortskaffande. Landskapsarkitekt behöver en skottkärra för samma ändamål. Det hjälper dem att flytta material runt arbetsplatsen, vilket förhindrar arbetstagarnas trötthet. Entreprenörer använder kärras för att flytta runt spillrorna, skräp och byggmaterial. En skottkärra erbjuder dig ett bekvämt sätt att ta bort lasten från ditt arbete och spara ryggen från alla tunga lyft du gör runt trädgården.

Vilken typ av skottkärror är perfekta för barn?

Det finns några lätta och kompakta skottkärror som inte har så mycket kapacitet men är perfekta för barn.

Kan du lämna en skottkärra ute?

Beroende på vilka material skottkärran är tillverkad av kan vissa modeller lämnas utomhus. Om skottkärran har pulverlackerats eller behandlats med en rostbeständig beläggning tål den regn, sol, värme och kyla. Brickor av robust plast tål utomhusförhållanden men kan tappa färg och försämras med tiden. Fällbara skottkärror har vanligtvis ett tygfack och ska inte lämnas utanför. Elementen kommer så småningom att få tyget att försämras och eventuellt slita eller bli sprött och spricka.

1 hjul, 2 hjul eller 4 hjul – vilket val är bra?

Var och en av dessa har sina egna försäljningsställen. Enhjuling är bra för trånga trädgårdar, tvåhjulingar är för rymliga gräsmattor och fyrhjulingar är för tunga arbetsbelastningar.

Är skottkärrans hjul, handtag och däck universella?

Skottkärra däck indikeras vanligtvis med en uppsättning av två siffror som 4,00 – 6 eller 4,00 – 8. Det första numret är höjden på däcks sidovägg. Den andra är fälgdiametern. Genom att känna till dessa siffror kommer du att kunna byta dina däck med andra märken av samma storlek. Inte alla skottkärrahandtag är universella. Vissa har mönster som är specifika för den modell du har köpt.

Är skottkärrahandtag bekväma att använda?

När handtagen har mjuka överdrag kan du använda dem ganska bekvämt.

Vilken är den bästa skottkärran för entreprenörer och landskapsarkitekter?

Om du är entreprenör eller trädgårdsmästare kan du behöva en mekaniserad eller elektrisk skottkärra för din arbetsplats. Dessa maskiner använder bensindrivna eller elektriska motorer som hjälper hjulen på bågen att gå framåt. De kan bära tyngre laster över längre sträckor.

Sammanfattning

En skottkärra är ett ovärderligt verktyg som de flesta utomhusarbetare kommer att dra nytta av på ett eller annat sätt. Men när du handlar efter en av dessa väsentliga delar av trädgårdsutrustning finns det många saker som du bör tänka på. Hur du planerar att använda skottkärran kommer att spela en viktig roll i den typ du köper, och andra funktioner som lastkapacitet, material och antalet hjul kommer alla att påverka den modell du väljer.

Nu år 2022 finns några fantastiska skottkärror på marknaden, vilket ger konsumenterna ett stort val när det gäller denna typ av produkt. Det kan dock betyda att det kan vara förvirrande och överväldigande att köpa en skottkärra. Denna omfattande lista över de bästa skottkärrorna för 2022 visar nivån på spetskompetens och den stora mångfalden hos dessa produkter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top