Bästa skottkärran 2024 – Test av olika skottkärror

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Skottkärra Ekeby 90 L

Skottkärra Ekeby Omonterad 90 L

Skottkärra BL 2-HAST 130 kg

Skottkärra Record 80 L

Att äga en skottkärra är något som alla med trädgård borde göra. Möjligheterna med en skottkärra är i stort sett obegränsade och den går att använda till en mängd olika saker. Om du scrollar ner kan du även se att vi listat flera olika alternativ som finns att välja mellan.

Bortsett från att en skottkärra är extremt smidig då du kan transportera flertalet saker i den så skonar den också din kropp genom att du slipper bära på allt.

Det finns som sagt inga begränsningar på vad man kan använda sin skottkärra till men några vanliga saker att använda den till är att flytta till exempel planteringsjord, växter eller verktyg.

Avslutningsvis så ska du komma ihåg att välja rätt typ av skottkärra, det finns nämligen många olika. Om du till exempel ska låta dina barn använda den finns det skottkärror som lämpar sig för just barn.

>>> Letar du även efter en regntunna? Klicka då på länken! 

1. Bäst i test: Skottkärra Ekeby 90 L

Den här skottkärran från Hörby bruk är en klassiker med välbalanserad och stabil konstruktion. Designen på kärran är även ergonomiskt utformad och du behöver därför endast lyfta 15–20 % av vikten som är lastad.

För att man ska få en behaglig känsla av att hålla i kärran så är skalramarna gjorda i trä vilket ger en varm och behaglig greppskänsla.

För att skottkärran ska tåla vind och alla väderförhållande är den pulverlackerad vilket hjälper till att hålla skicket länge.

Vikten på själva skottkärran ligger på lite under 15 kg och materialet är i plåt och trä. Hjulen är gjorda i luftgummi och kärran kommer monterad vid leverans, vilket är väldigt skönt.

Även om detta inte är den billigaste skottkärran och därmed kanske inte passar alla kan man utan att tvekan säg att man får kvalitet. För att tillägga så är kärran även tillverkad i Sverige.

Klicka här för att se bästa priset

2. Populärast: Skottkärra Ekeby omonterad 90 L

Skottkärra Ekeby Omonterad 90 L

Den här kärran är likt vårt ”bäst i test” val tillverkad av det svenska varumärket Hörby bruk. Sedan 1920 har de tillverkat både skottkärror och andra typer av transportvagnar vilket gör det till ett starkt och seriöst varumärke

Den här kärran är i stort sett likadan som den vi nyss presenterat. Skillnaden är dock att denna kommer omonterad vilket gör att det hela tyvärr blir lite mindre smidigt.

Även om denna kärra inte kommer monterad ska man komma ihåg att man får den till ett rätt så attraktivt pris på 895 kr. Hade man istället velat ha den färdigmonterad vid leverans hade prislappen varit högre.  

Klicka här för att se bästa priset

3. Premiumval: Skottkärra BL 2-HAST 130 kg

Den här skottkärran från Makita är inte en klassisk utformad kärra utan en batteridriven sådan. Skottkärran drivs med 1×18 LXT batteri och det finns ett batterifack som har plats för två batterier.

Skottkärrans maximala lastkapacitet ligger på 130 kg och den har två separata hastigheter samt en växel för att backa. Den har även en handbroms med låsningsmekanism och för den som vill kan man använda ett lastflak eller plåtkorg till.

Denna variant är inte något som vi rent generellt skulle rekommendera till vanliga personer utan till någon med lite mer krävande behov.

För den som har dessa behov kan dock denna modellen vara ett intressant val även om man får betala lite drygt 11 000 kronor för maskinen.

Klicka här för att se bästa priset

4. Billigast: Skottkärra Record 80 L

Den här stabila och smidiga skottkärran från record är en modell som rymmer 80 liter. Hjulet på kärran är i rejält luftgummi och passar bra att använda i trädgården.

Tyvärr levereras kärran omonterad så om du köper denna så får du räkna med att lägga ner lite tid på att montera ihop den.

I och med att däcket är mönstrat så passar det som sagt väldigt bra att använda i trädgården och till olika former av lantbruk.

Klicka här för att se bästa priset

Köpguide för skottkärror

Vikt

Som man säkert kan förstå så varierar vikten väldigt mycket beroende på dels storlek, dels typ av design och konstruktion. En eldriven eller motordriven skottkärra väger ju till exempel med största sannolikhet mer än en vanlig.

Man kan räkna med att en vanlig trädgårdskärra väger runt 10 kilo medan en variant som används på byggarbetsplatser och liknande väger upp emot 30 kg.

När man pratar om vikt ska man även komma ihåg att byggnadsmaterialet är högst avgörande. Man ska inte heller direkt välja bort tyngre varianter då större vikt ofta innebär bättre kvalitet.

Bättre kvalitet innebär i sin tur förmodligen att skottkärran klarar av att transportera tyngre last. Däremot ska du såklart inte välja en tung modell i onödan då en smidig och lättviktig variant är lämplig för många.

Hjul

Det som får din kärra att fungera är i slutändan dess hjul. Utan bra hjul och däck till din skottkärra så kommer du omöjligt kunna utnyttja den till fullo. När du kollar på hjul och däck till din skottkärra bör du komma ihåg att det finns olika storlekar.

Vilken storlek som passar dig är svårt att säg då det beror på dels vilken typ av kärra du har, dels i vilken miljö och terräng den ska användas.

Det vanligaste är att hjulen till skottkärran pumpas upp med en kompressor eller pump men det finns också andra alternativ. Det finns till exempel däck i plast och gummi, nackdelen är att dessa oftast har sämre stötdämpning.

Typer av skottkärror

Även om man förmodligen endast tänker på den klassiska varianter så finns det faktiskt flera olika typer av skottkärror. Här en lista på de olika typerna:

  • Vanlig skottkärra
  • Eldriven skottkärra
  • Motordriven skottkärra

Den vanliga modellen känner ni med största sannolikhet redan till och den kräver därför ingen direkt presentation.

Detta är det bästa valet för de flesta människor och passar i stort sett alla som inte har något speciellt behov eller behöver den i sitt jobb. Denna variant finns också i flera färger och för den som vill sticka ut finns det möjlighet att köpa till exempel en rosa skottkärra.

Fortsättningsvis så finns det eldrivna skottkärror som ofta mer liknar en vagn. Dessa är oftast inget privatpersoner behöver utan något företag och proffs köper.

Det en eldriven skottkärra gör att den underlättar arbetet genom att den drivs av ett batteri. Därmed kan man både lasta mer och samtidigt slippa ta på sina krafter lika mycket. Som sagt är detta dock oftast inget privatpersoner har behov av.

Avslutningsvis så finns det även motordrivna skottkärror som är ungefär som en eldriven modell bortsett från att den drivs av bensin. Precis som de eldrivna varianterna är detta oftast inte något privatpersoner efterfrågar utan något som är till för att underlätta för proffs.

Allmänna tips

Ett viktigt tips som alla bör komma ihåg innan de köper sin kärra är att kolla måtten på eventuella dörrar man ska ta sig igenom. Gör man inte detta är risken tyvärr stor att man köper en modell som är för stor och därmed inte går att till exempel få in i sitt förråd eller dylikt.

Ett ytterligare tips är att se till att ta hand om din kärra så att du slipper köpa en ny. Ett konkret sätt att göra detta på är att olja in de delarna som är rörliga.  En simpel sak som att emellanåt tvätta av den är också att föredra.

Kapacitet

Kapaciteten i din kärra är något som definitivt har stor betydelse, speciellt om du ska transportera många saker eller stora volymer. För de flesta räcker en normalstor modell alldeles utmärkt och om man inte har några speciella behov behöver man därmed inte tänka så mycket på storleken.

Om du däremot vet att du har behov av att till exempel transportera större saker eller stora volymer jord bör du vara noggrann med att välja en tillräckligt stor modell.

Hållbarhet

I och med att kärrorna oftast får utsättas för rätt så mycket påfrestningar är det viktigt att de är tillräckligt tåliga för det. Rent generellt sett så bör man därför undvika de allra billigaste modellerna i och med att de tenderar att gå sönder lättare.

Med det sagt så är det inget fel att välja en billigare modell, speciellt inte om man endast ska använda den till uppgifter som inte är särskilt slitsamma.

Man ska även komma ihåg att det går att laga en trasig kärra även om det kan vara lite omständigt eller kräva att man är händig.

Pris

Priset är alltid något som har stor betydelse när man ska köpa en vara, samma sak gäller i det här fallet.

Generellt sett så bestäms priset på en skottkärra av bland annat materialet, märket och designen

I och med att man alltid vill få ut det mesta av sina pengar bör man därför fokusera på att inte lägga pengar på funktioner eller saker man inte har nytta utav.

Material

Det vanligaste materialet när man köper en skottkärra är någon form av metall eller plast. Som med allt annat så finns det både fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

Kort sagt så är det bästa materialet beroende av vad du har för behov och vad du ska använda din skottkärra till.

Med det sagt så är de olika typerna av material olika mycket tåliga så om du behöver en robust kärra ska du definitivt inte välja plast.

När man pratar kärror så finns det två olika delar, bågen och själva kärran. Bågen är den delen som stödjer resten av konstruktionen där du placerar det du ska transportera.

Man brukar säg att man vill att bågen ska vara gjord av ett material som är tillräckligt robust för att stödja kärran, generellt sett är stål passande.

Underhåll

För att hålla din produkt i bra skick så länge som bara möjligt är det viktigt att man också tar hand om den på ett vettigt sätt.

Som nämnt tidigare är en viktig sak att se till att rengöra hela skottkärran regelbundet för att förebygga att den tappar sitt skick.

Beroende på vilket skick den är i kan man antingen bara spola av den med en vattenslang eller om den är mer skitig skrubba av det värsta.

Slutligen är det viktigt att se till att man håller skottkärrans däck i bra skick och ser till att de alltid har tillräckligt med luft.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är skottkärror något alla kan ha användning utav. Det finns flera olika typer av modeller och dessa har även olika vikt och hjul.

Innan man köper en kärra är det viktigt att kolla så att den får plats i alla dörröppningar och liknande man kan tänkas köra den igenom.

När man väljer vilken man ska köpa är det också viktigt att man väljer en som har tillräckligt med kapacitet för det du avser att använda den till.

Avslutningsvis så är hållbarheten något som är väldigt viktigt om man vill slippa köpa en ny kärra eller lägga tid på att laga den. Detta är även väldigt förknippat med byggnadsmaterialet och hur pass mycket tid man lägger på att underhålla skottkärran.

Vanliga frågor om skottkärror

Vilken skottkärra är bäst?

Att ge ett kort svar på vilken skottkärra som är bäst kan vara väldigt svårt då det i stor utsträckning beror på dina egna preferenser och behov. Om du vill få lite inspiration eller ha några olika skottkärror att välja mellan kan du kika på alternativen vi listat på vår sida.

Hur många liter går det i en skottkärra?

Hur många liter skottkärran rymmer beror helt på modellen men många varianter rymmer runt 100 liter. Om du vill kolla eller jämföra lite olika skottkärror kan du enkelt göra det bland våra listade val.

När tillverkades första skottkärran?

Det sägs att den första skottkärran tillverkades för runt 2000 år sedan och att kineserna uppfann den. Det var dock först på medeltiden som den kom till Europa och som vi kan se används den än idag. Om du är intresserad av att köpa en skottkärra kan du ta en titt bland våra listade val.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen