Bästa skjutmåttet 2022 – Test av olika skjutmått

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

LIMIT 23474-0101 Skjutmått

TENG TOOLS 270230105

MITUTOYO 500-706-20 Skjutmått

IRONSIDE 151142 Skjutmått

Klicka här för att se fler skjutmått.

Bästa skjutmått 2022

Medan digitala skjutmått ofta ses som ett specialinstrument för professionella är dessa smidiga och händiga verktyg faktiskt enkla att använda och tillåter både entusiastiska amatörer och proffs att arbeta och mäta med mycket större precision än vad som kan uppnås med ett måttband eller en linjal.

Men det är dock inte så enkelt att köpa det bästa skjutmåttet på nätet. Det beror på att där finns en massa olika saker som gör att köpet blir ganska svårt. Skjutmått finns till exempel i flera olika modeller som även finns i olika prisklasser. Det finns också tyvärr affärer som endast skriver om de positiva sakerna. Affärerna nämner alltså inte några negativa saker eftersom då säljer det så klart bättre. Men detta innebär även att man inte får en klar bild av hur bra ett skjutmått faktiskt är. Om man inte är så insatt kan därför köpet bli hyfsat svårt.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för skjutmått. Jag vet själv att det inte är så enkelt att köpa ett bra skjutmått på nätet. Men därför har jag gjort ett eget skjutmått test. Jag har satt ihop en köpguide genom att använda och testa flera olika typer av skjutmått. Jag har även läst igenom kundrecensioner och andra tester på nätet. Den här informationen har jag sedan sammansatt till en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan köpa det bästa skjutmåttet.

Se även >>> Bästa måttbandet som finns att köpa.

Köpguide för bäst i test skjutmått 2022

Det är alltså ganska svårt att köpa det bästa skjutmåttet på nätet. Det är för att där finns många olika saker som man måste tänka på när man köper ett bäst i test skjutmått. Hela köpet kan dock bli mycket enklare genom att följa min strukturerade köpguide.

I guiden så skriver jag nämligen om de viktigaste sakerna att tänka på när man köper ett skjutmått bäst i test. Ovan rekommenderar jag även de bästa skjutmåtten som man kan köpa just nu. Kom dock ihåg att du alltid ska välja ett bäst i test skjutmått utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper det bästa skjutmåttet 2022:

 • Varför du bör köpa ett digitalt skjutmått
 • Storlek
 • Digital läsning
 • Batteri
 • Syfte
 • Digital eller analog
 • Material
 • Noggrannhet
 • Djupmätare
 • Pålitlighet
 • Hållbarhet
 • Inre / Yttre käftar
 • Ytterligare egenskaper
 • Skyddsintyg
 • Enkel användning
 • Tips
 • Extra funktioner

Varför du bör köpa ett digitalt skjutmått

Mät noggrant tjocklekar och diametrar. Ja, du kan mäta stort sett vad som helst med en enkel linjal, men knepiga områden som diameter på en cylinder eller tjockleken på en metallplatta är svåra att upptäcka genom att enbart se. Det här är hela poängen med en skjutmått. Oavsett om du mäter en inre eller yttre diameter på en del eller dess allmänna tjocklek, är det viktigt att du har en exakt skjutmått för bästa möjliga mätning.

Gör delbyten och uppgraderingar enklare för dig själv. Om du inte vet vilken del ditt fordon behöver för en rutinbyte eller en viss uppgradering kan ett digitalt skjutmått spara lite tid och huvudvärk. Medan många storlekar är standard är det inte ovanligt att hitta en del med begränsad kompatibilitet. Detta gäller särskilt för fästelement och andra delar som skruvas in i gängade hål i ramen. Om du inte känner till storleken eller inte hittar informationen någonstans är det enklaste att göra en noggrann mätning med en skjutmått.

Mät saker snabbare. Den “digitala” delen av ett digitalt skjutmått är där denna typ av mätanordning verkligen lyser. Till skillnad från urtavla med markeringar på sidan och en urtavla, ger digitala mätare dig mätningen direkt från avläsningen när du skjuter den fram och tillbaka. Det är inte bara mer exakt i dessa fall, men det kan också vara mer tillförlitligt när det gäller att läsa inkrementella mätningar som decimaler och bråk.

Storlek

Mer än någonting annat är storlek den sak som påverkar en mätområdes mätområde mest. Vanliga storlekar inkluderar 6, 12 och 24 tum i längd (vilket betyder avståndet som mätaren faktiskt kan mäta). Större skjutmått är bättre för större bildelar, men något runt 6 tum är mer än tillräckligt för typiska reparationer och uppgraderingar. En bra låsskruv på tumhjulet är också till hjälp för exakta mätningar.

Digital läsning

Bekvämligheten med ett digitalt skjutmått kommer från en extra stor LCD-skärm. Att kunna titta på den digitala skärmen för att se mätningen sparar tid och ökar noggrannheten över att försöka mäta den med tryckta markeringar. Därför är det bra att ha en stor skärm med olika visningsalternativ som metriska enheter och imperiala konverteringar, bråkomvandlingar och övergripande korrekta avläsningar.

Batteri

Ett digitalt skjutmått är bara bra som dess batteritid. De flesta använder ett enkelt klockbatteri som ger gott om kraft, så länge det sitter kvar i skjutmåttet. Detta gör batterifacket viktigt. Många billigare skjutmått tar genvägar i facket, särskilt locket. Locket kan vara mer benägna att falla ut eller gå sönder vid avslappnad användning. För att spara lite huvudvärk och använda den digitala skjutmått längre (utan att behöva extra batteri), investera i en med ett mer hållbart lock och en automatisk avstängning om LCD-skärmen är påslagen.

Syfte

Mekanik, designers och andra yrkesverksamma inom fordon som använder skjutmått dagligen brukar ha flera storlekar i närheten för olika saker. Eftersom rätt storlek på en skjutmått beror på de saker du mäter hjälper det att planera framåt i termer av vad du behöver. För typiska bildelar räcker till exempel vanligtvis en 6-tums skjutmått. Större delar behöver uppenbarligen större skjutmått, men det finns en avvägning mellan skjutmåttens användbarhet i trånga utrymmen.

Om väder eller vätskor är ett problem och du behöver något som är vattentätt, leta också efter en skjutmått med IP54-skydd. Ett robust plastfodral kan också hjälpa till med skyddet. Tryckta markeringar: De flesta köper ett digitalt skjutmått för avläsningen, men om du vill ha det bästa av den digitala och analoga världen, hitta något med tryckta markeringar på storleken. Det är bra att ha både metriska och SAE-markeringar uppdelade i användbara steg för de mest exakta resultaten.

Digital eller analog

Skjutmått har funnits i århundraden och har testats som ett av de mest effektiva och exakta mätverktygen. Även om flera typer av skjutmått är tillgängliga för att fungera olika funktioner, har vernier skjutmått visat sig vara det bästa alternativet för allmänna ändamål för att mäta ytterdiameter, innerdiameter och djup på olika föremål. Vernier skjutmått fanns en gång endast i analoga versioner som visade sina mått på en rund urtavla, men tekniska framsteg har lett till den senaste innovationen inom skjutmåttdesign: den digitala skjutmått.

Digitala skjutmått har flera fördelar jämfört med sina analoga kamrater som gör att de kan göra extremt exakta mätningar. För att dra nytta av allt som digitala skjutmått har att erbjuda, läs vidare för att upptäcka hur du väljer de bästa digitala skjutmåtten. Digitala  har flera komponenter som går in i deras övergripande funktion och design.

De innehåller inre / yttre käftar för att mäta inre och yttre diametrar, en djupmätare, en LCD-skärm som visar mätningarna på en digital skärm, en huvudskala och ett tumhjul som rör käftarna upp och ner på skalan. Var och en av dessa komponenter har egenskaper som påverkar dess funktion, så när du letar efter de bästa digitala skjutmåtten för dina specifika behov, kan du förstå dessa element och hur de fungerar hjälpa dig att göra det bästa valet.

Material

Digitala skjutmått är tillverkade av rostfritt stål, kolfiber eller plast, och varje material har sin egen uppsättning fördelar och nackdelar. Rostfritt stål är det material som oftast används på avancerade digitala skjutmått. Den är stark och tung och motstår vatten, smuts och olja. Digitala skjutmått i rostfritt stål är också oftast de dyraste.

Kolfiber är lätt med en måttlig hållbarhet. Dess tätt vävda delar av kolpolymerfibrer är lika starka som stål med en bråkdel av vikten. Kolfiber är dock inte lika korrosionsbeständigt som rostfritt stål, och det kan försämras snabbare om det utsätts för vatten, smuts eller UV-strålning. Med några få undantag är kolfiberskjutmått oftast billigare än rostfria skjutmått.

Plastskjutmått är ofta de billigaste och lättaste, men de är minst hållbara. Plastskjutmått av plast används sällan av proffs eller seriösa DIYers. Slutligen är kompositmätare en hybridkombination av standardplast och kolfiber som erbjuder en mellanväg mellan plast och kolfiber i hållbarhet och prisvärdhet.

Noggrannhet

En av de främsta fördelarna med digitala skjutmått är deras förmåga att göra mycket noggranna mätningar. Digitala skjutmått kan mäta i steg så små som 0,25 mm eller 0,0125 mm, beroende på kvaliteten på skjutmått och operatörens skicklighetsnivå. De elektroniska komponenterna som översätter avståndet mellan insidan och utsidan av käftarna har störst inverkan på skjutmåttens noggrannhet. Men vissa hårdvarukomponenter kan också spela en roll.

Digitala skjutmått av polerat rostfritt stål ger vanligtvis en jämnare rörelse av mätbackarna. Genom att ge extra grepp för fingrarna för att skjuta käftarna upp och ner, kan ett stort, strukturerat drivhjul också göra mer förfinade justeringar. Den totala noggrannheten för ett par digitala skjutmått beror på en kombination av användarens skicklighet och enhetens individuella funktioner.

Djupmätare

När du tänker på skjutmått, förmodar du förmodligen de två uppsättningarna mätbackar som öppnas och stängs på den övre delen av vågen. Djupmätaren, det tredje verktyget, är en liten stav som sträcker sig och dras tillbaka från änden av skjutmåttstången. Använd den för att mäta djupet på hål, håligheter och andra lågkonjunkturer.

Så användbara som de är, kan djupmätaren vara otroligt ömtålig i skjutmått av låg kvalitet. Om djupmätaren är viktig för dina behov, se till att den är tillräckligt robust för att klara regelbunden användning. Rostfritt stål och kolfiber passar vanligtvis; plast eller kompositmaterial rekommenderas inte.

Pålitlighet

När du väl läst bör du kunna reproducera den oavsett hur många gånger du mäter något. Detta säkerställer att om du måste mäta liknande objekt, kommer resultaten alltid att vara desamma om de ska vara. Detta hjälper dig också att identifiera eventuella brister eller avvikelser från vad mätningen ska vara.

Hållbarhet

Även om det är osannolikt att du använder din skjutmått för något ansträngande ändamål, bör det fortfarande vara rimligt hållbart. Om du tappar den, till exempel, ska den inte böjas eller brytas lätt. Omkalibrering borde inte heller vara så stort om problemet först inte var så hårt. Detta säkerställer att om du av misstag tappar, slår eller kliver på skjutmåttet, kommer det fortfarande att fungera som avsett.

Inre / yttre käftar

De mest använda delarna av en uppsättning digitala skjutmått, kuddarna på insidan och utsidan, används för att mäta ett objekts inre och yttre dimensioner. De ligger på motsatta sidor av skjutmåttens huvudskala, och de yttre käftarna är större än de inre käftarna. Använd ytterkäftarna för att mäta ett föremåls ytterdiameter och de inre käftarna för att mäta ett föremåls innerdiameter.

Precis som djupmätaren rör sig käftarna på insidan och utsidan när du vrider tumhjulet tills tänderna kommer i kontakt med föremålet. För att säkerställa genomgående noggranna mätningar bör de digitala skjutmåtten ha starka, stabila käftar på insidan och utsidan. Var särskilt uppmärksam på byggkvaliteten på de inre käftarna.

Ytterligare egenskaper

Tillsammans med det väsentliga som diskuterats ovan, leta efter flera ytterligare funktioner på ett par digitala skjutmått, inklusive:

 • Stor LCD-skärm
 • Återställningsknappen, även kallad ”nollknappen”, gör att mätningen på displayen kan återställas till noll
 • Låsskruven låser käftarna på insidan och utsidan
 • Automatisk avstängning av LCD-skärmen för att bevara batteriets livslängd
 • Dataöverföringsport för att ladda upp mätningar till specialprogramvara

Skyddsintyg

Vissa digitala skjutmått är utformade för att användas i miljöer som är ogynnsamma för elektronik, såsom maskinverkstäder eller utomhus. Om detta är en prioritet, se till att de digitala skjutmått som du väljer tål dessa svåra förhållanden, det är där en IP-klass (eller inträngningsskydd) kommer in. IP-testning är en tredjepartscertifieringsprocess som verifierar miljöbeständigheten hos elektroniska komponenter. .

Det första numret efter “IP” representerar artikelns skyddsnivå mot fasta ämnen, och det andra numret representerar verktygets fuktighetsbeständighet. För ett digitalt skjutmått är industristandarden IP54. “5” betyder att den kan motstå damm, medan “4” betyder att den kan motstå vattenstänk från alla håll. Om dina digitala skjutmått kommer att uppleva svåra förhållanden, särskilt utomhusmiljöer, leta efter ett IP54-skyddsintyg.

Enkel användning

Att ta detaljerade mätningar kan vara tråkigt nog, så de flesta användare letar efter skjutmått som är lätta att använda. Lyckligtvis gör de flesta av funktionerna som bidrar till noggrannheten hos ett par digitala skjutmått dem också lättare att använda, till exempel polerade rostfria delar och ett stort, strukturerat tumhjul. Många ytterligare funktioner hjälper också till att göra skjutmått lättare att använda, till exempel en stor LCD-skärm och låsskruv.

Tips för användning av digitala skjutmått

Även med de bästa digitala skjutmått som pengar kan köpa måste användarna veta hur man använder verktyget korrekt. Här är ett par grundläggande användningstips. Kontrollera först att “nollställa” / återställa avläsningen på LCD-displayen innan du gör en mätning. När displayen visar “0” börjar du vrida på tumhjulet tills käftarna på insidan eller utsidan kommer i kontakt med objektet.

Använd de yttre (nedre) käftarna för att avläsa ytterdiametern på ett föremål och använd de inre (övre) käftarna för att mäta innerdiametern. För att mäta djupet på ett objekt, spår eller lågkonjunktur, använd djupmätaren. Se till att tjocklekens botten är vinkelrät mot föremålet som ska mätas och skjut tumhjulet tills djupmätarens spets bottnar ut i objektet.

Några tips till:

 • Dra åt låsskruven efter en mätning för att spara eller överföra den.
 • Kontrollera regelbundet om det finns tecken på slitage, t.ex. repor eller grader, på käftarna och skalan som kan påverka noggrannheten i dina mätningar.
 • Kalibrera skjutmått en gång om året, antingen professionellt eller med en kalibreringsmätare, för att säkerställa korrekta mätningar. Om skjutmått inte har ett kalibreringscertifikat, kalibrera dem efter det första köpet.

Tips för skötsel och underhåll av digitala skjutmått

Digitala skjutmått är precisionsmätverktyg. Om de inte tas om hand ordentligt kommer de att göra felaktiga mätningar och kan orsaka stora problem med alla projekt du utför. Korrekt skötsel innefattar att se till att skjutmåttet är avstängt och lagras korrekt i slutet av varje användning. Om det kommer med ett skräddarsydd fodral, se till att det används. Andra steg som du kan vidta för att säkerställa att din digitala skjutmått bibehåller sin noggrannhet inkluderar:

 • Olja lätt skjutmåttets axel och linda in i korrosionsbeständigt papper
 • Förvara i en miljö med låg luftfuktighet
 • Förvaras åtskilt från frätande kemikalier
 • Använd den inte för något annat syfte än de som den är avsedd för
 • Undvik att tappa skjutmått eftersom det kan påverka kalibreringen
 • Lägg inte något tungt ovanpå det
 • Håll borta från alltför hög värme
 • Kontrollera regelbundet att batteriet fungerar på en optimal nivå
 • Om du förvarar skjutmåttet under en längre tid ska du ta bort batteriet för att minska risken för läckage och korrosion.

Extra funktioner att se över hos skjutmått

Glidhastighet

Visar din skjutmått konstig läsning när du skjuter den för snabbt? Det är ett tecken på låg kvalitet. Jag måste använda skjutmått bekvämt. Det blir väldigt irriterande om jag måste använda det långsamt hela tiden för att inte störa läsningen? Vilket slöseri med tid. Att ta hänsyn till gränsen för glidhastighet är mycket avgörande när du behöver den för professionellt bruk.

Absolut ursprung

Detta är en funktion i den digitala skjutmått som du måste oroa dig för. Till skillnad från mikrometern fungerar inte rulltummen i skjutmåttet som spärrmekanismen, där spärren roterar fritt när kraften överbelastas. Så om jag trycker på rullen för starkt kan käftarna stängas tätt och en liten förändring av avståndet från nollpunkten kan inträffa som visas på avläsningen.

Det är vanligtvis i minus. Omvänt, när käftarna stängs svagt kan det hända att mätningen inte visar 0 avläsning. Lösningen är mycket tydlig. En skjutmått måste utformas med en absolut ursprungsfunktion. Detta är en funktion när käftarna är stängda, den visar exakt 0 avläsning. Och denna 0-mätning måste inbäddas i systemet på ett sådant sätt av företagets teknik. Företaget måste ställa in det från fabriken.

Noggrannheten för den 0-läsningen är mycket stor. Om skjutmåttets minnessystem inte ger en exakt korrekt position, kommer det att ändra mätresultatet vilket automatiskt resulterar i felaktighet. Dessutom, om din digitala skjutmått inte har något absolut ursprung, kommer den sannolikt att förlora sin senaste avläsning när skjutmåttet stängs av. Föreställ dig hur ”inte lätt” det är om du måste sätta tillbaka nollan varje gång den stängs av.

Hårdmetallkäftar

Detta är valfritt för vissa människor. För dem som vill mäta hårda föremål mycket ofta är hårdmetall användbart för att motstå slitage på käftarna. Detta material kan hjälpa käftarna att hålla längre. Sten och liknande kan orsaka att dina skjutmått krossas. Däremot kommer en plastkäft helt enkelt att falla sönder när man säkrar en sten, slipstenar, grovbearbetade bitar etc.

Överförbar data

Detsamma med hårdmetallbackar, det här är en extra funktion du kanske vill ha. Du kanske vill göra flera mätningar och spara resultaten i ett kalkylblad. Inget behov av att skriva ner det längre. Anslut bara kabeln. Varje gång du trycker på den definierade knappen visas avläsningen i kalkylbladet. Oavsett om det är i dator, surfplatta eller smartphone så är det okej så länge det kan stödja programvaran.

Recensioner

Kundrecensionerna hjälper mig att upptäcka hur det fungerar i verkligheten. Oavsett vilket företag som annonserar för produkten är de verkliga kundrecensionerna obetydliga. Företaget annonserar normalt sina produkter med perfekta löften som om deras verktyg kommer att vara för evigt och prestera bra varje dag som en ny. I verkligheten är människors recensioner den mest verkliga pålitliga reklamen jag kan hänvisa till. Därför bäddar jag in ​​några köparrecensioner för att hålla mina läsare utbildade om hur skjutmått egentligen är.

Integrerad kropp

En högkvalitativ vernier skjutmått har glidbackarna och skalansidan integrerad som en enda kropp. Denna konstruktionsdesign är avsedd för noggrannhet. Konstruktionen av lägre kvalitet använder skruvar för att hålla vågen på glidbackarna. När skruvarna är snickaren är chansen att spela när du skakar är verklig. Detta genererar till och med så småningom felaktiga mätningar. Det vanligaste och enklaste fallet är när du nollställer skjutmåttet. Även om både de yttre och de inre käftarna har fastnat varandra ser du inte att det visar nollläsning.

Synlighet

Sikt är viktigt i vårskyddet eftersom jag tar avläsningen manuellt. Chansen för parallaxfel är hög. Du måste få skalan som är etsad snarare än tryckt. Den etsade skalan håller längre och tappar inte lätt jämfört med den tryckta. Förutom synligheten måste du ta hänsyn till siffrornas storlek. Vissa människor som har dålig syn kan svårt att se siffrorna.

Lista över de bästa skjutmått 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man använder ett skjutmått

En uppsättning digitala skjutmått är nästan obligatorisk för alla verkstäder. Till och med en liten butik eller bara någon som är en tinker kommer att vilja ha en uppsättning. Digitala skjutmått kan finnas i flera varianter, men den vanligaste stilen är känd som vanligt skjutmått. Innan de var digitala hade antingen en skjutskala eller en urtavla.

Oavsett är de mycket funktionella och ger inte ett, utan fem olika sätt att mäta ett objekt. I sin mest exakta definition är skjutmått utformade för att mäta avståndet mellan två motsatta sidor av ett objekt. De flesta digitala skjutmått mäter ner till tre decimaler (tusen tum eller millimeter), även om vissa avancerade skjutmått mäter ännu mindre steg.

Skjutmått kan köpas som har en imperial skala, en metrisk skala eller oftast båda skalorna. Om du inte har en uppsättning måste du gå vidare till din lokala träbearbetningsbutik eller hemförbättringsbutik och beställa en uppsättning. Ingen verkstad borde vara utan! Så nu när du vet att du behöver en, låt mig prata om hur du använder dem; den rätta vägen! Det finns fem olika men ändå olika sätt att mäta något med digitala skjutmått.

 • Utvändig mätning med de stora käftarna.
 • Invändig mätning med små käkar.
 • Djupmätning med djupmätaren.
 • Stegmätning med hjälp av skjutmåttens huvud.
 • Skillnadsmätning med valfri käft och återställning av nollpositionen.

Så låt mig ta en minut att bryta ner det här och prata om varje väg. Du använder dina digitala skjutmått på rätt sätt på nolltid!

Utvändiga mätningar

De stora käftarna på dina digitala skjutmått är för att mäta ett yttre mått. Det här kan vara ett bulthuvud, en pluggstång, en del av virke, en del du bearbetar eller till och med för att kontrollera dina trävarvande dimensioner! För att mäta utvändiga dimensioner stänger du först skjutmåttet. Tryck på nollknappen för att kalibrera skjutmått igen från tidigare användning. Öppna sedan skjutmått och placera de stora käftarna runt objektet. Använd tumskruven på skjutmått för att långsamt stänga käftarna tills du har fått fast kontakt med båda käftarna. Läs mätningen på indikatorn. Det är allt som finns i det.

Inre mätningar

De mindre käftarna på dina digitala skjutmått är för att mäta ett objekts innermått. Exempel på inre dimensioner skulle vara det inre hålet på en bricka, diametern på ett befintligt hål för att bestämma vilken borrkrona eller bultdiameter som ska användas, avståndet mellan fenorna på en radiator eller utrymmet mellan tangenterna på datorns tangentbord. För att mäta innerdiametern, stäng igen dina skjutmått. Vid varje ny mätning är det alltid en bra idé att trycka på nollknappen för att kalibrera skjutmått igen innan du börjar. Detta säkerställer en exakt och korrekt mätning. Sätt in de små käftarna på de digitala skjutmåtten i hålet när de är stängda. Öppna långsamt skjutmått med tumskruven tills båda käftarna kommer i kontakt med objektet. Läs mätningen på den digitala indikatorn!

Djupmätningar

Vid basen på nästan varje par digitala skjutmått finns en djupmätare, ibland kallad en “djupprob”. Denna sond kan sättas in i objekt för att bestämma hur djupt ett hål eller skär ut i ett objekt. För att göra en djupmätning vill du åter stänga dina skjutmått och trycka på nollknappen för att kalibrera de digitala skjutmåtten. Placera skjutmåttns bas över hålet och sänk sonden sakta ner i föremålet med hjälp av tumskruven tills den kommer i kontakt med urtagets botten. Läs mätningen på skärmen.

Stegmätningar

Inte alla digitala skjutmått är utformade för att ta stegmätningar. Men de flesta av de goda är. Om dina skjutmått inte har den här förmågan kan du använda djupmätaren i en nypa för att replikera den här funktionen i en nypa. En stegmätning använder mätarens huvud för att mäta stegskillnaden mellan två sektioner av material. Tänk på att mäta en trappa. Den nedre käften på skjutmått vilar på ett steg, medan den övre käken kommer att komma i kontakt med nästa steg. Detta är mycket praktiskt när du arbetar med små föremål eller bygger skalmodeller för större föremål.

Skillnadsmätningar

En skillnadsmätning kan kombineras med något av ovanstående mätalternativ. En skillnadsmätning ger dig skillnaden mellan objektets dimensioner. För att göra en skillnadsmätning, stäng först skjutmått och tryck på nollknappen. Utför din första mätning med hjälp av någon av teknikerna ovan. Utan att flytta eller stänga skjutmått, tryck igen på nollknappen. Mät det andra föremålet igen med någon av teknikerna ovan.

Läs mätningen på LCD-skärmen. Detta tal representerar skillnaden i dimensioner mellan de två objekten! Vissa digitala skjutmått av högre ände har nu en knapp som heter “läshåll” som kan användas i stället för att nollställa skjutmåtten till noll. För att använda läshållet tar du helt enkelt din första mätning, trycker på hållknappen och gör din andra mätning. Skjutmått beräknar och visar skillnaden mellan de två.

Sammanfattning

Tänk på att för att behålla och underhålla noggranna mätningar från dina digitala skjutmått, vill du hålla det rent och fritt från skräp som damm, smuts eller metallspån. När du gör mätningar ner till tusen tum eller millimeter, kan dessa partiklar byggas upp på skjutmåttens käftar orsaka kaos på dina avläsningar och orsaka stora fel.

Detsamma gäller föremålen du mäter. Var noga med att ta bort smuts eller skräp från dem också. Nu är du rätt sätt att använda digitala skjutmått för att göra de bästa mätningarna för dina projekt! Dela kunskapen med dina vänner, familj och andra butiksmissbrukare! Om du har några andra tips eller tricks för att använda digitala skjutmått på rätt sätt, lämna dem i kommentarfältet!

Det viktigaste att tänka på inför köp av skjutmått

Om du aldrig har köpt eller ens använt den här typen av mätverktyg är den här köparen för digitala skjutmått definitivt något för dig. Anledningen till att jag har skrivit den här guiden på hantverksproffset.se är att låta dig veta vad du ska se upp för när du köper digitala skjutmått för att se till att du gör rätt val för dig. Det första du behöver inse är att vissa digitala skjutmått behöver kalibreras.

De flesta modeller som finns på marknaden idag självkalibrerar och detta är viktigt om du inte har erfarenhet av att använda digitala skjutmått. Det sparar också mycket tid även om du är expert. En digital kvalitetsmätare av god kvalitet med självkalibrering gör att du kan göra mätningar snabbt utan krångel, samt ge dig trygghet att resultaten är korrekta. En annan fråga som uppstod med tidiga digitala skjutmått var små felaktigheter vid konvertering mellan mätvärden.

Detta har mestadels stämplats ut och när jag testade alla modeller i denna bästa digitala skjutmått, fann jag inga avvikelser. Men när du arbetar med sådana exakta mätningar bör du alltid testa din digitala skjutmått först för att säkerställa att den är full i fungerande skick. Du vill inte riskera att beställa fel storlek på grund av ett tekniskt fel. På hantverksproffset.se jag gjort en lista över alla saker du behöver tänka på och varför innan du köper ett digitalt skjutmått. Det här är vad jag kom på:

Kalibrering

Som jag tidigare nämnde är det svårt att säga hur bra digitala skjutmått är kalibrerade om du inte har erfarenhet av kalibreringsprocessen. Jag rekommenderar att du läser igenom den specifika kalibreringsprocessen för den modell du köper på tillverkarens webbplats för att få bästa information.

På hantverksproffset.se är min rekommendation att köpa digitala skjutmått som kalibrerar sig själva så att du kan använda dem direkt från lådan. Detta är en stor fördel med att använda digitala skjutmått jämfört med vanliga vernierskjutmått som kan vara tidskrävande att kalibrera varje gång du behöver använda dem. Vikten av att se till att din digitala skjutmått är fullständigt kalibrerad är att se till att dina mätningar är så exakta och korrekta som möjligt.

Om inte, kan du befinna dig i knepiga situationer där felaktiga mätningar får dig att beställa material i fel storlek eller felaktiga snitt som kan skada dina invecklade projekt. En annan fördel med att köpa självkalibrerande digitala skjutmått är det rättsliga skydd du har om verktyget fungerar felaktigt. Detta är sällsynt men kan ge sinnesro att om verktyget fungerar felaktigt och orsakar potentiellt dyra problem i projekt kommer du att täckas.

Mätnoggrannhet

Mätnoggrannheten hos digitala skjutmått är en annan uppenbar övervägning som du måste ta hänsyn till innan du gör ett köp. Digitala skjutmått varierar i mätnoggrannhet, med vissa mätningar till olika decimaler. Anledningen till att människor använder digitala skjutmått är för invecklade mätningar så att decimalerna verkligen betyder något. Om du använder ett digitalt skjutmått för DIY eller personliga projekt kan en decimal på 0,1 mm vara lämplig för dig. Men om du arbetar professionellt med kontrakt är den extra precision som en 0,01 mm digital skjutmått kan ge nödvändig.

De olika mätvågarna som finns är något annat du bör ta hänsyn till. De flesta vanliga digitala skjutmått (inklusive alla de som ingår i min bästa digitala skjutmått) ger mätningar i både metriska och imperialistiska värden. Dessutom ger de flesta bra digitala skjutmått en lättanvänd konverteringsknapp som gör att du snabbt kan konvertera mellan mätvågar. Detta sparar tid att konvertera mätningar själv om du följer instruktioner eller beställer delar i olika skalor. Det bör också noteras att vissa digitala skjutmått erbjuder ytterligare mätvågar som fraktioner.

Vilken skala du vill mäta och vilka skalor du behöver är något du bara vet, så se till att du tänker på detta innan du gör ditt val. Det sista du bör ta hänsyn till när du tittar på mätnoggrannheten för digitala skjutmått är “Zero Setting” som vissa modeller har. Detta gör att du enkelt kan göra jämförelser mellan mätningarna. Om du regelbundet mäter invecklade objekt och behöver göra jämförelser, skulle ett digitalt skjutmått som erbjuder den här funktionen definitivt vara till nytta.

Mätningstyper

Även om det är viktigt att mäta avståndet mellan två punkter finns det inte bara ett sätt att göra detta – helst vill du ha skjutmått som kan mäta både insidan och utsidan av ett valt avsnitt. Vissa kommer också att ha en stegmätningsfunktion, och det finns specifika mönster som använder en utdragbar djupmätpinne för att bedöma hur djupt ett hål eller en bucklan är i en yta.

Inte alla dessa är nödvändiga, särskilt om du bara planerar att använda dina skjutmått för ett mycket specifikt syfte, men de kan göra stor skillnad om du gillar DIY eller behöver dem för ett professionellt jobb. Att kunna mäta på fler sätt öppnar fler möjligheter att söka efter misstag, vilket förbättrar kvaliteten på vad du än bygger utan att tvinga dig att köpa helt nya verktyg. En nollinställning kan också göra skillnad eftersom den låter dig jämföra två mätningar utan att behöva spela in dem separat.

Även om det inte är särskilt utmanande att göra detta sparar det fortfarande mycket tid och kan hjälpa dig att undvika mätfel genom att visa dig jämförelsen direkt. Tips: Vissa digitala skjutmått som erbjuder funktionen ”Zero” använder ibland samma knapp för att återställa. Om du har svårt att göra detta, flytta sedan skjutmåttens käftar tillbaka till läge 0 och tryck på knappen igen för att återställa verktyget.

Varaktighet

Jag försöker alla göra mitt bästa för att hålla mina verktyg borta från elementen, men när du arbetar med projekt är det inte alltid möjligt. Det är ett standardproblem med metallverktyg som slitage, olja och rost kan påverka prestandan, dessa faktorer kan orsaka felaktigheter i mätningar som gör skjutmått värdelösa. Det är viktigt att bedöma hållbarheten hos digitala skjutmått innan du fattar ditt beslut, särskilt om du är mekaniker till exempel där det är omöjligt att hålla din digitala skjutmått bort från olja.

Anledningen till att jag har valt de 10 digitala skjutmåtten i min recension beror på att de alla är välbyggda och hållbara. Min rekommendation är att köpa en rostfri digital skjutmått på grund av materialets resistenta egenskaper. Detta bör innebära att ditt typiska vatten, olja, damm och skräp lätt kan rengöras från skjutmått utan att det påverkar prestandan negativt. Dessutom är extra hållbarhet ibland värt extra kostnad eftersom en högkvalitativ digital skjutmått som har lång livslängd är billigare än att köpa flera billigare versioner.

Vad ett digitalt skjutmått är för något

Digitala skjutmått består vanligtvis av käftar som är anslutna till en balk som har en markerad skala. De kan ge både inre och yttre mätningar, vilket kan vara särskilt användbart beroende på vad du mäter. Dessutom har de flesta digitala skjutmått djupsondslider på strålen vilket ger dig en extra djupmätning.

Denna typ av mätverktyg fungerar genom att placera den fasta delen av den digitala mätmarkören runt ett objekt och använda den andra käken för att glida in i motsatt sida av föremålet du behöver mäta. När glidbacken är i rätt läge tar den digitala mätaren en elektronisk avläsning av mätningen och presenterar den på den högupplösta digitala skärmen.

Som jag tidigare nämnde används vanligtvis digitala skjutmått för att mäta föremålens tjocklek, men de tillagda mätningarna du kan göra kan vara riktigt användbara. Förmodligen den näst mest uppmätta mätningen av ett digitalt skjutmått är insidan av ett objekt. För att utföra denna mätning placerar du den fasta sidan av skjutmåttet mot springans insida och skjuter skjutmåttens käft mot motsatt sida av springan. Genom att byta den digitala mätaren till att läsa utvändiga mätningar i motsats till inre mätningar får du din exakta mätvärde visas på den digitala skärmen.

Ett digitalt skjutmått är också ett utmärkt verktyg för att enkelt mäta i olika mått. Dagarna med att snabbt omvandla metriska och kejserliga mätningar är bakom mig. Ett snabbt tryck på en knapp på din digitala skjutmått gör att du enkelt kan växla mellan olika metriska enheter. Så nu är du klar över vad digitala skjutmått kan göra och hur de fungerar. Du är redo att läsa min recension av de bästa digitala skjutmåtten.

 

Typer av skjutmått

Ett faktum inom reparations- och avstämningssektorn är att din praxis är lika bra som de verktyg du har. Även om citatet kan verka kliché, har det viss sanning eftersom en mängd olika enheter betyder att du är mångsidig att hantera alla uppgifter. Bland instrumenten måste du ha skjutmått. Det finns olika typer av skjutmått i reparationssektorn, och det är klokt om du kände till dem.

De mäter verktyg, och de finns i en mängd olika former och har olika specifikationer för att utföra sin roll därefter. De är bland de mest utbredda instrumenten, och de finns inom olika områden som i labbet, i workshops och även i kartstudier. Ett par skjutmått har två rörliga spetsar, som du använder för att mäta två motsatta sidor av ett föremål. De är mycket korrekta i sin läsning, och det förklarar deras omfattande användning. Här är de olika typerna av skjutmått som du kan hitta i en verktygslåda för mekanik.

Inuti skjutmått

Inuti skjutmått är standardverktyg i ett bilgarage eller verkstad, och de är användbara för att mäta föremålens inre avstånd. De är också idealiska för att bestämma den inre linjära dimensionen på ytor med spår, hål eller öppningar. Den inre skjutmått har två ben med fötter som skjuter utåt.

Det finns flera mätinstrument av detta slag, varav ett har en manuell justering, där du manuellt justerar benen när du gör dina mätningar. Den mer avancerade typen har en skruvjustering nära skjutmåttens svängning. Du sträcker ut benen genom att vrida skruven. Denna typ har mer exakta resultat eftersom benen är fastare.

Utanför skjutmått

Den yttre skjutmått är en annan typ av skjutmått som du kan stöta på i en verkstad eller ett laboratorium. En yttre tjockleksdefinition bygger på dess bågformade ben. Designen gör den idealisk för mätning av böjda ytor som rör. Bågbenen ger denna workshop redskapet att bestämma värdena för tredimensionella föremål, och de är exakta medan de är på. De ger en stor vinkel vid skalning på grund av fötternas töjbarhet. Denna funktion gör dem lämpliga för att mäta långa sträckor. Liksom de inre skjutmåtten finns det manuella och skruvjusterade sorter.

Avskiljarskjutmått

Avdelaren har en framträdande plats inom arkitektur, konst och även i kartläggning. De kallas ibland för ett par kompasser, och de är idealiska för skalningsavstånd mellan två regioner. Dess två ben är vassa vid spetsarna, vilket hjälper till att göra punkter mellan de två punkterna du mäter. De är några av de mest mångsidiga utrustningarna i mekanikens verktygslista.

Ett typiskt sätt att använda detta skalningsverktyg är att placera en vass punkt vid ursprunget och den andra vid slutpunkten. Det är utmärkt vid bestämning av linjära avstånd. När du mäter oregelbundna avstånd lägger du först på en linjal för att få sitt bågavstånd och använder det på ett svängande sätt på din yta. Detta sätt att beräkna är framträdande inom arkitektur och kartläggning.

Jenny skjutmått

Jenny skjutmått är också känd som hermafrodit eller udda benmätare är ett unikt instrument på grund av dess funktioner. Ett av benen är böjt och har en nål på spetsen för att skriva, medan det andra benet har en trubbig spets och är rak.

Den är idealisk för att rita linjer parallellt med den kant du arbetar med. I bilverkstaden kan du använda den för att bestämma den centrala punkten för föremål som skivor, speciellt om du arbetar med att bygga om och renovera motorer. Vissa har en utbytbar nål som du kan förnya om den slits på grund av upprepade skrivarbeten.

Vernier skjutmått

Vernier skjutmått är ett av de mest exakta mätverktygen, och de är en standardartikel i laboratorier och tillverkningshallar. Det är en 1631-uppfinning av fransmannen Pierre Vernier, en matematiker och regeringschef. Dess struktur ser ut som en linjal med en uppsättning käkar nära kanten.

De två uppsättningarna käkar består av ett stort par som mäter den yttre diametern, på samma sätt som en utvändig skjutmått. Den mindre uppsättningen käkar fungerar på samma sätt som ett par inre skjutmått för att gradera inre bredd. Den har två vågar, metriska och Vernier-vågar, som bidrar till precisionen hos detta par skjutmått. Det finns olika typer av Vernier-skjutmått, och nedan är några exempel.

Skjutmått med urtavla

Att läsa Vernier-skjutmått är svårt och kräver lite erfarenhet för att du ska kunna läsa noggrant genom att kontrollera värdena både på huvud- och Vernier-skalan. Måttmarkören är en typ av Vernier-verktyg som har en urtavla som ger avläsningarna. Du behöver inte anstränga dig mycket för att läsa den som standard Vernier eftersom den visar slutresultatet.

Digital skjutmått

Ett digitalt skjutmått är ett alternativ för den analoga urtavlan. Den har en uppsättning käkar som en vanlig skjutmått, skillnaden är att den har en elektronisk urtavla som visar dina mått. Det är ett effektivt verktyg på grund av dess användarvänlighet, vilket gör det enkelt att använda, även för nybörjare. Det finns flera andra klassificeringar av skjutmått, som fokuserar på öppningsmekanismen, och även sättet att läsa av mätarna.

Under den tidigare kategorin har jag den fasta fogen och fjädern. Den fasta skarvsorten behöver att du flyttar benen manuellt när du mäter avståndet på två punkter. Å andra sidan låter fjäderskjutmåtten dig förlänga benen när du skalar med en skruv nära skjutmått. När jag tittar på sättet att läsa av har jag en mikrometer skjutmått. Den använder en kalibrerad skruvmätare för att berätta om dina avläsningar.

Fjäder skjutmått

En fjäderfogskjutmått finns i tre typer: en inre skjutmått med utåtriktade käftar för att ta inre mätningar, en yttre skjutmått med inre vänd käftar för att göra yttre mätningar och en avdelare för att mäta mellan två fläckar på en plan yta. Oavsett typ har de en gemensam funktionell design, som inkluderar de två benen / käftarna, en fjäder som drar dem mot varandra och en justeringsskruv / mutter.

Mätningar görs genom att justera skruven så att käftarna kommer i kontakt med ett yttre / inre yta eller punkterna på den plana ytan. C-fjädern uppe håller spänningen på benen medan skruven håller dem stadigt på plats. Detta säkerställer att de inte rör sig och resulterar i nollfel när du kontrollerar mätningen mot en linjal. Som sådan är denna skjutmått något bättre än en jenny skjutmått.

Mikrometer

Mikrometrar finns i olika typer som insida, utsida, djup, tum och metriska mikrometer. Som namnet antyder mäter de i mikron (till hundradels millimeter), vilket hjälper till att förbättra noggrannheten. Mätsektionen öppnas genom att vrida vredet på fingerborget och detta öppnar skalan på pipan. Denna tunnskala ger avläsningen i heltal medan fingerborgsskalan ger mätningen som ett decimalvärde till två decimaler. I kombination får du exakta avläsningar med en upplösning på 0,01 mm. Denna skjutmått är dock endast idealisk för mätning av små avstånd.

Hur man läser av ett skljutmått

Skjutmått är mätverktyg som används för att exakt bestämma bredden på ett gap eller objekt, mycket mer exakt än ett måttband eller linjal. Förutom digitala modeller, som använder en elektronisk skärm, kan en skjutmått visa mätningen på en skala eller urtavla. Identifiera din skjutmått. Använd instruktionerna för tjocktang om ditt verktyg har två skalor, en glider över den andra. Om ditt verktyg har en skala och en rund urtavla istället, se inställningarna för urtavlan.

Om du använder ett digitalt skjutmått bör mätningen visas på en elektronisk skärm, vanligtvis med möjlighet att växla mellan mm (millimeter) och tum (tum). Innan du gör mätningen, stäng de större käftarna helt och tryck på Zero-knappen för att ställa in stängt läge till ett värde på noll. Kontrollera om det inte finns några fel.

Lossa skruven eller skruvarna som håller glidskalan på plats. Flytta glidskalan tills skjutmåttens större käftar är helt pressade mot varandra. Jämför 0-positionerna på glidskalan och den fasta skalan, som är graverad på skjutmåttets kropp. Om de två 0-märkena är exakt uppradade kan du gå vidare och läsa mätningen. Fortsätt annars till nästa steg för att rätta till felet.

Läs av mätningen

Justera käftarna så att de mäter. Kläm fast de stora, platta käftarna runt ett objekt för att mäta en yttre dimension. Sätt in de mindre, böjda käftarna i ett objekt och expandera dem utåt för att mäta den inre dimensionen. Dra åt låsskruven för att hålla vågen på plats. Skjut vågen för att öppna eller stänga käftarna.

Om din skjutmått har en finjusteringsskruv kan du använda den för att göra mer exakta justeringar. Läs det fasta skalvärdet. När du har tjockkäftarna i rätt position, titta på den fasta skalan, graverad på skjutmåttets kropp. Vanligtvis finns det en imperial och en metrisk fast skala; någon kommer att fungera. Ta de här stegen för att hitta de första par siffrorna i din mätning:

 • Hitta 0-värdet på den mindre, skjutbara skalan bredvid den fasta skalan du använder.
 • På den fasta skalan hittar du närmaste markering till vänster om 0 eller exakt på den.
 • Läs märkets värde precis som om du skulle läsa en linjal – men observera att den kejserliga sidan av en tjocklek delar varje tum i tiondelar, inte sextondelar som de flesta härskare gör.

Kontrollera glidskalan för ytterligare siffror. Undersök glidskalan noggrant, börja vid 0-märket och flytta åt höger. Stoppa när du hittar ett märke som stämmer exakt med något märke på den fasta skalan. Läs det här värdet på glidskalan som med en vanlig linjal, med den enhet som är graverad på glidskalan. Värdet på den fasta skalan gör ingen skillnad. Du behöver bara läsa värdet på glidskalan. Lägg till de två värdena för att få ditt slutliga svar.

Detta bör vara ett enkelt fall för att skriva siffror i fast skala och sedan skriva siffrorna för glidskala efteråt. Kontrollera att enheten är graverad på varje våg bara för att vara säker. Till exempel mäter din fasta skala 1,3 och är märkt “tum”. Din glidskala mäter 4,3 och är märkt “0,01 tum”, vilket innebär att den representerar 0,043 tum. Den exakta mätningen är 1,3 tum + 0,043 tum – 1,343 tum. Om du hittade ett nollfel tidigare, glöm inte att dra det från din mätning.

Läs av ett indikatorskjutmått

Kontrollera om det finns ett nollfel. Stäng käftarna helt. Om nålen på ratten inte pekar mot noll, vrid ratten med fingrarna tills nollan är under nålen. Du kan behöva lossa en skruv längst upp eller på botten av urtavlan innan du kan göra detta. Om så är fallet, kom ihåg att dra åt skruvarna igen efter justeringen. Gör mätningen. Stäng de större, plana käftarna runt ett föremål för att mäta ytterdiametern eller bredden, eller sätt in de mindre, böjda käftarna i ett föremål och expandera för att mäta den inre diametern eller bredden.

Läs skalvärdet. Skalan som är graverad på din skjutmått kan läsas precis som med en vanlig linjal. Hitta värdet vid den inre kanten av din skjutmått. Vågen ska märkas med en enhet, vanligtvis cm (centimeter) eller i (tum). Observera att tumskalan på en skjutmått är vanligtvis en ingenjörsskala, med varje tum uppdelad i tio delar eller fem delar. Detta skiljer sig från de flesta linjaler, som visar sextondels eller åttondels tum. Läs uppringningsvärdet. Nålen på ratten pekar på ett tilläggsvärde för mer exakt mätning.

Enheterna ska märkas på urtavlan, vanligtvis 0,01 eller 0,001 cm eller in. Lägg till de två värdena tillsammans. Konvertera båda mätningarna till samma enhet och lägg sedan i dem. För många applikationer behöver du kanske inte använda de mest exakta siffrorna. Till exempel visar den fasta skalan 5,5 och är märkt cm. Nålen på urtavlan pekar på 9,2 och är märkt 0,001 cm, så detta representerar 0,0092 cm. Lägg dem ihop för att få ett mått på 5,5092 cm. Om du inte arbetar med ett projekt som kräver extrem precision, du kan nog runda detta till 5,51 cm.

Vanliga frågor om skjutmått

Hur fungerar digitala skjutmått?

Digitala skjutmått använder en digital kodare som visar mätningar på ett digitalt gränssnitt istället för kuggstångssystemet som analoga skjutmått visar på en rund ratt.

Vilka viktiga saker ska man tänka på när man köper ett skjutmått?

Även om du nu är bekant med de översta produkterna som finns på marknaden just nu, kan det fortfarande vara svårt att välja en idealisk digitalt skjutmått som uppfyller dina behov med precision. Detta beror på att de flesta av mig inte är medvetna om vad som ska göras när det gäller den här produkten.

Oroa dig inte; det är här en köparguide kommer till handling. Här har jag tagit med kärnfunktionerna och tipsen som kan vara till hjälp för dig när du köper och använder ett digitalt skjutmått. Så, låt mig börja med de viktigaste funktionerna, eller hur?

 • Djupmätare
  • Djupmätaren är utan tvekan den viktigaste egenskapen hos ett digitalt skjutmått, eftersom det låter mig mäta det exakta djupet på ett hål. Dessutom är den här funktionen användbar för att mäta den exakta tjockleken på vilket material som helst. Så se till att den produkt du är intresserad av att köpa har en hållbar djupmätare.
 • Låsskruv
  • Vad är bra med en skjutmått som inte låses ordentligt? Ja, låsskruvarna ser till att mätbackarna är tillräckligt låsta så att mätningarna blir mer exakta. Med det sagt kommer olika produkter på marknaden med låsskruvar av låg kvalitet, så var smart och se upp.
 • Inuti / yttre käftar
  • De inre / yttre käftarna används för att mäta ett inre och yttre dimensioner. Nu har de flesta produkterna på marknaden mycket känsliga mätbackar som lätt kan skadas. När du köper ett digitalt skjutmått, se till att dubbelkontrollera att dess mätbackar är byggda med robust och slitstarkt material.
 • Längd
  • Enkelt uttryckt, ju längre tjocklek, desto högre effektivitet. Om du är professionell skulle det inte hjälpa dig att köpa en liten / standardmätare. Å andra sidan kan du göra underverk med en standard sex-tums skjutmått som nybörjare.
 • Nollknapp
  • Huvudsakligen är denna funktion praktisk när du återställer enheten på noll på ett ögonblick för att börja med nästa mätning. Den används också som på / av-brytare i många digitala skjutmått och finns ofta i elektriska skjutmått nuförtiden.
 • LCD
  • På grund av att det är en mätanordning måste en idealisk elektrisk skjutmått visa avläsningarna tydligt för användarens bekvämlighet. Varumärken som Neiko och Mitutoyo erbjuder en relativt större LCD-skärm än de andra.
 • Enkel användning
  • Som köpare föredrar jag oftast enheter som är lätta att använda. På samma sätt måste en idealisk elektrisk skjutmått ha mjuka käkarörelser, ett lättanvänt gränssnitt och känsliga hjul. Annars gör det jobbet mycket mer tidskrävande och svårare.
 • IP54-skydd
  • Professionella använder ofta elektriska skjutmått under svåra förhållanden, vilket kräver att verktyget är mycket motståndskraftigt mot skador. På den noten förbättrar IP54-skyddet hållbarheten hos en elektrisk skjutmått eftersom det ökar motståndet mot olja, smuts och vatten.

Vilka är fördelarna med digitala skjutmått?

Digitala skjutmått kan göra mycket noggranna mätningar av ett objekts innerdiameter, ytterdiameter och djup. Digitala skjutmått kan automatiskt konvertera mellan standard- och metriska mätsystem, har en lättläst digital display och en högre noggrannhet.

Behöver jag en vattentät digitalt skjutmått?

Om du mäter saker under vattnet eller i en situation där skjutmåttet kommer att bli vått, skulle en vattentät kvalitet vara mycket fördelaktig. Det finns utmärkta digitala skjutmått som kan ge stora, kristallklara skärmar även när de blir våta. Att använda en konventionell, analog skjutmått skulle också fungera, men risken för fel blir högre när du använder det här alternativet.

Vad kan jag använda min skjutmått till?

En skjutmått kan användas för jobb som kräver mycket precision, såsom tappar för att passa perfekt i hålen. Detta är vanligt vid utformning av komplexa maskiner, byggnader, rum, möbler, prylar och många fler. Om du bara vill använda den hemma kan det vara till hjälp att ge dig storleken på vanliga hushållsföremål som rör, ljusuttag, ventilationsöppningar och så vidare.

Vilket är bättre, ett digitalt skjutmått eller en analog skjutmått?

De har båda sina för- och nackdelar. Ett digitalt skjutmått är lättare att läsa och kan ge fler mätfunktioner på ett bekvämt sätt. En analog skjutmått är vanligtvis hårdare, mer motståndskraftig mot skador eller korrosion och kan användas i praktiskt taget alla miljöer. Det finns också frågan om vattentålighet, men båda typerna kan vara vattentäta i viss utsträckning.

Vilken funktion har en skjutmått?

Detta är ett verktyg som är avsett att mäta bredden, djupet, diametern eller tjockleken på vissa föremål i syfte att bygga eller forma. De ger korrekt feedback om vad du ska raka av, slipa, minska eller kasta bort. En skjutmått är ett viktigt verktyg för ingenjörer, arkitekter, byggnadsarbetare, hantverkare och hobbyister.

Hur använder du digitala skjutmått?

För att mäta ytterdiametern på ett objekt, vila de yttre käftarna parallellt med sidorna på objektet som mäts genom att justera tumhjulet tills käftarna kommer i kontakt med objektet vila de inre käftarna parallellt med objektets sidor för den inre diametern; och placera basen på skjutmåttet vinkelrätt mot objektet för att mäta djupet.

Vad är ett digitalt skjutmått?

Ett digitalt skjutmått är en modern, digital version av en skjutmått som ofta kallas en digital vagn. Tekniken har utvecklats i en anmärkningsvärd takt och nu möjliggör ett digitalt skjutmått extremt exakta och exakta mätningar jämfört med äldre analoga stilskjutmått. Den digitala skärmen ger tydlig och kortfattad information om mätningarna som är läsbara även från avstånd. Eftersom LCD-skärmarna är så tydliga kan de lätt läsas, vilket gör det enkelt och snabbt att använda ett digitalt skjutmått.

Vilka är fördelarna med att använda ett digitalt skjutmått?

 • Noggrannhet – En av de största fördelarna med ett digitalt skjutmått är graden av noggrannhet som de kan ge. De flesta digitala skjutmått kan mäta upp till 0,01 mm (0,0005 tum).
 • Flera mätningar – De flesta digitala skjutmått kan skilja mellan både metriska och imperiala mätningar och kan ibland också erbjuda bråkmätningar. Med ett enkelt tryck på en knapp kan användaren växla mellan mätningstyper för enkel användning.
 • Nollfunktion – Många digitala skjutmått har en nollknapp. Nollknappen möjliggör mätning av skillnader mellan mätningar och den här funktionen gör kalibreringen mycket mer rakt fram än med andra typer av skjutmått. För att använda denna funktion, mät bara referensobjektet, tryck på noll och mät sedan objektet som ska jämföras. Det visade värdet kommer att vara skillnad mellan de två dimensionerna, en riktigt användbar och praktisk funktion.
 • Datoranslutning – Vissa digitala skjutmått har möjligheten att anslutas direkt vilket innebär att mätdata sedan automatiskt kan överföras till ett kalkylblad eller liknande än att matas in manuellt. Detta sparar tid och ansträngning och ökar produktiviteten avsevärt.

Vad kan ett digitalt skjutmått användas till?

Exakta och exakta mätningar – När du arbetar på fordon, finns det tillfällen då en linjal eller gästvakt bara inte gör det, det är när en digital mätare kan vara en livräddare. Det kan ge extremt exakta och exakta digitala mätningar som kan göra skillnad när du utför en uppgift.

Jämförande mätningar – Ett digitalt skjutmått gör att du kan göra jämförande mätningar som kan vara viktiga. Detta kan till exempel vara användbart när du borrar ett nytt hål för en uppsättning högtalare, brytare, ledningar etc.

Delbyte – Ett bra exempel på detta är att ersätta något som en gummitätning på din bil. Du kan ha en liten gummitätning som orsakar läckage och behöver bytas ut men du är osäker på den exakta måtten och mätningen. I stället för att gå till en huvudhandlare och betala ett dyrt pris för en ersättare, kan du med ett digitalt skjutmått köpa ett mycket billigare alternativ från tredje part, eftersom du får exakta mått som du behöver lämna. Detta sparar pengar och också tid.

Vad är principen för Vernier skjutmått?

Vernier skjutmått är en av de mest avancerade mätverktygen, och dess arbetsprincip bygger på Vernier-skalan för precision. För att förstå detta par mätanordningar måste du förstå alla dess komponenter; här fokuserar jag på käften. Den har två par käftar, en för att mäta de inre dimensionerna av ett objekt, medan den andra graderar externa mätningar. Det finns också djupproben, en metallplåt som löper över skjutmåttens längd, som kvantifierar hålavstånd.

När du läser en skjutmått placerar du käftarna på det föremål du mäter. Käftarnas rörelse får även Vernier-skalan att röra sig. Siffran på huvudskalan intill noll är den första delen av avläsningen. Titta på millimeter- eller bråkmärket på Vernier-skalan, motsvarande märket på huvudskalan. Detta är den sista delen av läsningen. Om märket på huvudskalan var 7,2 cm på huvudskalan och ligger i linje med 3,2 mm på Vernier-skalan, blir din slutliga mätning 7,232 cm efter att du har konverterat millimeter till centimeter.

Vilken typ av skjutmått är lättast att använda?

Frågan om den enklaste tjockleken att använda är relativ och ser på det mest användarvänliga paret du kan få. Den manuella utvändiga eller inre skjutmått är enkel och kan vara lätt att använda, mer om de är vårens sort. Ratten och de digitala Vernier-skjutmått är de mest användarvänliga skjutmåtten eftersom de har hög grad av noggrannhet. De ger också de slutliga avläsningarna utan mycket krångel när det gäller tolkning.

Vilka är de viktigaste delarna av en skjutmått?

Vernier-skjutmåttdelarna består av en linjalliknande enhet med två uppsättningar käkar, en på den övre regionen och en annan på den nedre delen. De nedre käftarna mäter ytterdiametern, medan de övre graderar inre dimensioner. Djupproben är metallplåten som löper horisontellt över linjärens linjal och skalar djupen.

Behöver digitala skjutmått batterier?

Ja, ett digitalt skjutmått kräver ett litet batteri för att driva skärmen och visa mätdata. Ett batteri ingår vanligtvis i paketet och kommer att hålla länge eftersom det är mycket lätt på strömförbrukningen.

Varför behöver jag ett digitalt skjutmått?

Att använda ett måttband är bra för en tavla, men när du gör byggnadsarbeten eller gräver en blomsterrabatt spelar inget mindre än en åttondels tum någon roll. När du mäter insidan av en bussning, gängsteget på en trassig bult eller någon av hundratals andra små och exakta delar av ditt fordon är siffran efter nollan mycket viktigare. Så istället för att försöka räkna ut de små fraktionerna av ett måttband, tar en skjutmått fast delen. Det gör det inte bara lättare att mäta utan gör mätningen mer användbar. När du är klar med att sätta ihop motorn igen eller inte behöver slipa ut en gummibussning blir du glad att du hade din pålitliga skjutmått.

Vilka olika typer av skjutmått finns?

Först och främst måste du tänka på applikationsmiljön: det finns många skjutmått som är konstruerade för att användas i kontakt med vatten och vätskor, medan andra är perfekta för torra miljöer. Då måste du komma ihåg den noggrannhet du behöver: om du ska göra ett mycket professionellt och exakt jobb behöver du en professionell digital modell med en upplösning mellan 0,005 mm och 0,001 mm. Varje typ av skjutmått har sina fördelar och fel, så vilken som ska välja är det upp till dig. Här är en kort guide om de vanligaste typerna av detta verktyg du kan hitta på marknaden.

Vernier skjutmått

Dessa liknar en bildregel: de är helt stick shift, så de är perfekta för dem som inte lätt blir förvirrade när det gäller att läsa siffror och mått. De har ingen ratt eller display, så läsningen måste beräknas direkt på kroppen (med fodrade steg): på grund av felaktig tolkning är de svåra att läsa. Ändå är de robusta och stötsäkra, förutom att de är billigare än urtavlor och digitala modeller.

Skjutmått med urtavla

Denna typ av skjutmått är relativt lätt att använda: de har en fodrad ratt som visar mätningen, så att allt du behöver göra är att lägga till glidmätningen för att få den exakta och slutliga mätningen. Deras kostnad är lite högre och de är mindre stötsäkra jämfört med vernier, men de är perfekta verktyg för dem som behöver en professionell och exakt skjutmått utan att spendera mycket.

Digitala skjutmått

Dessa är de ultimata verktygen för dem som definitivt inte är matematikmänniskor, men också för att göra mycket exakta mätningar. De visar exakt upp till 0,025 mm och kan göra absoluta och inkrementella mätningar. Uppenbarligen är det mer sannolikt att digitala skjutmått skadas av en chock. Dessutom kan de förlora noggrannheten om du arbetar i kontakt med olja eller damm och de är dyrare än andra typer.

Kom alltid ihåg att ha batterier med dig, så att du inte riskerar att hitta dig själv med en död skjutmått medan du arbetar. Oavsett vilken modell du väljer att välja, kom ihåg att undvika skjutmått av plast, eftersom de är mer benägna att gå sönder efter bara ett par användningsområden. Du bör också undvika att köpa verktyg som inte är smidiga när de används, eftersom detta kan bromsa ditt arbete.

Vad ska man leta efter i ett digitalt skjutmått?

Den viktigaste delen av ett digitalt skjutmått är dess noggrannhet, precision och upplösning, men hur viktigt det är för dig beror på vad du gör. Bygga NASCAR-motorer i en maskinverkstad? Spendera stort och få alla certifieringar. För normal hemmabruk är något med mindre upplösning och som mäter till 0,1 mm istället för 0,001 bara bra. Rostfritt stål är mer hållbart, men nylon är överkomligt och bekvämt för tillfällig användning.

För användbarhet är en tumskruv för motstånd en funktion du behöver, liksom en ratt under för att dra åt käftarna. Om du inte är bra på att hålla extra batterier kvar kan en tydlig, lättläst analog skala vara ett måste för dig. Ett förvaringsfodral är alltid praktiskt, men om du har en bra uppsättning verktygslådor kanske det inte betyder något för dig.

Hur använder man ett digitalt skjutmått?

Till skillnad från sina analoga motsvarigheter är digitala skjutmått extremt användarvänliga. Steg ett är att sätta på dem, stänga käftarna och se till att displayen visar noll. Om det inte gör det, var inte orolig. Det borde finnas en knapp som du kan trycka på markerad Noll eller Ursprung som du kan trycka på för att återställa skalan. Sedan finns det tre sätt att mäta.

Lägg ett föremål inuti skjutmåttens käftar och du har det yttre måttet på det föremålet. För att mäta innerdimensioner, som insidan av en bussningsbärare eller maskinmutter, stäng skjutmåttens käftar och placera de inre mätspetsarna (på skjutmåttens ovansida) inuti objektet och öppna dem så långt som möjligt. För att mäta djupet på ett objekt, som ett hål, placera den platta änden av skjutmåttet på kanten av hålet och öppna käftarna. Djupmätningstummen kommer ut tills den träffar botten av hålet och det är din mätning.

Om käftarna rör sig för fritt, vilket gör det svårt att hålla i siffran, dra åt tumskruven försiktigt för att öka friktionen. En liten ratt på undersidan av vissa digitala skjutmåttmodeller låter dig rulla käftarna istället för att bara trycka på dem med händerna.

Efter användning, se till att ta bort vätskor, damm eller annat skräp från skjutmåttet. Dessa är känsliga instrument och felaktig vård kan göra deras mått värdelösa. Om ett ärende inte ingår kan du köpa ett.

Vilka funktioner bör det bästa skjutmåttet ha?

Digitala skjutmått används oftast inom metallbearbetning, snickeri, maskinteknik och bearbetning. Det är ett instrument som ger exceptionellt noggranna mätningar. Jämfört med urtavla ger en digital version mer exakta avläsningar och är enklare och snabbare att använda. Emellertid betyder dess elektroniska natur också att den är mer ömtålig i många aspekter och kräver större vård.

De flesta digitala skjutmått har antingen standard- eller metriska enheter, medan andra låter dig enkelt konvertera mellan tum, millimeter och bråk. Vissa digitala skjutmått gör att du kan mata in informationen direkt till en dator eller liknande enhet via en datakabel. Det här är alla aspekter som måste tas i beaktande när du väljer rätt digital skjutmått för dina uppgifter. Den bästa digitala skjutmått bör ha åtminstone följande funktioner:

 • Djupmätare – det här låter dig mäta ett objekts tjocklek såväl som håldjupet.
 • Låsskruv – Som namnet antyder låser det skjutmåttens käftar på plats så att de inte rör sig eller glider under mätningen.
 • Stegmätare – det här låter dig mäta från kanten till punkten för ett objekt.
 • ABS-knapp – låter dig ställa in mätningen till noll tillfälligt.
 • Användarvänlighet – den bästa skjutmått för dina behov är enkel att använda. Den ska ha en läsbar skärm, en jämn käkarörelse och ett känsligt tumhjul för att förbättra dess effektivitet.
 • Längd – Digitala skjutmått finns i olika längder. Alla skjutmått på min lista är 6-tums skjutmått, men de flesta modellerna har längder mellan 4 och 12 tum. För professionellt bruk kan du dock behöva en längre skjutmått, så det är viktigt att kontrollera mätområdet innan du gör ditt slutliga val.
 • Utvändiga käftar – för att mäta ett objekts innermått.
 • Inuti käftar – för att mäta ett föremåls yttre dimensioner. Skötsel behövs med dessa käkar eftersom de ofta är känsliga, vilket gör dem benägna att gå sönder.
 • IP54-skydd – detta skyddar din skjutmått mot damm, smuts, vattenstänk och insekter. Även om digitala skjutmått med den här funktionen kan kosta mer, tenderar de att vara längre, vilket gör dem mer kostnadseffektiva på lång sikt.
 • Nollknapp – detta sätter din nuvarande position till noll och är ofta också startknappen.
 • In / mm-knapp – det här omvandlar dina avläsningar från tum till millimeter. De allra bästa skjutmåtten omvandlar också mätningar till bråk.
 • Automatisk avstängning – detta sparar batteriström genom att stänga av enheten om den står på tomgång under en tidsperiod. De flesta stängs av efter fem minuters inaktivitet.
 • Rostfri stålkonstruktion – gör skjutmåttet robustare och erbjuder en mjukare yta för en mjukare rörelse, vilket gör dem mer exakta än skjutmått tillverkade av andra material.
 • Stor LCD-skärm – lättare att läsa och minskar risken för att göra fel när du registrerar mätningar.

 Är alla digitala skjutmått rostfria?

Nästan alla digitala skjutmått är tillverkade av härdat stål som har ett rostskyddsskikt applicerat på det, men inte alla. Vissa digitala skjutmått kan vara konstruerade av olika material som kanske inte motstår korrosion.

Hur vet jag om min digitala skjutmått är korrekt?

Det här är väldigt enkelt att testa och verifiera. Ta bara något som du känner till måttet på (dvs ett rör, en klocka, en bit trä) och mät den. Uppgifterna kommer att berätta hur exakt din digitala mätare är.

Sammanfattning av köpguide för skjutmått

Att köpa ett digitalt skjutmått är värt vartenda öre så länge de uppfyller kraven. Det finns några fördelar som gör mitt liv bekvämt med hjälp av digitala skjutmått: lätt att använda och snabb att läsa. De låter dig arbeta snabbt. De behöver dock ett batteri för att använda och eventuellt ge en falsk avläsning om kretskortet skadas.

Därför måste den uppfylla vissa standardtester mot vatten och damm. Att välja den bästa digitala skjutmått är en annan utmaning. Alla digitala skjutmått erbjuder fantastiska funktioner, men konsumenternas verkliga användning är verkligheten. Att ta hänsyn till deras recensioner är därför ett klokt steg innan du köper.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top