Bästa skjutmåttet 2024 – Test av olika skjutmått

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst analoga

Limit 190140400
Mitutoyo 500-181-30
Ironside 151142
Ironside 151136

Limit

Mitutoyo

Ironside 42

Ironside 36

Klicka här för att se fler skjutmått att välja mellan.

Att välja rätt verktyg för jobbet kan vara en utmaning, särskilt när det kommer till precisionsmätning. Det är här skjutmåttet kliver in som en oumbärlig spelare.

Det är ett verktyg som kommer att förvandla ditt arbete, oavsett om du är en hantverkare, ingenjör eller bara en händig hemmafixare. Men med en myriad av alternativ på marknaden, hur vet du vilket skjutmått du ska välja?

Detta är den fråga vi försöker besvara i detta omfattande test av de mest populära skjutmåtten på marknaden. Vi belyser deras egenskaper, funktioner och ger dig insikten att göra det bästa valet. Låt oss börja.

1. Bäst i test – Limit 190140400

Limit 190140400 skjutmått

Limit 190140400 är ett digitalt skjutmått som erbjuder en otrolig precision och mångsidighet som vi observerade i vårt test. Tillverkat av härdad rostfritt stål enligt standard DIN 862, ger det en robust känsla och en tydlig indikation på att det är byggt för att hålla.

Specifikationer
Material: Härdad stål
Noggrannhet: 0,03mm
Upplösning: 0.0005 tum
Uppdatering: 3m/s
Måttenhet: mm, tum

Efter att ha ställt in vår testmiljö, blev vi imponerade av skjutmåttets förmåga att mäta både innediameter, ytterdiameter, höjd och djup med en otrolig precision.

Dessutom visade ritsfunktionen sig vara mycket praktisk i många situationer, vilket sparar tid genom att eliminera behovet av extra verktyg.

En av de främsta fördelarna med denna produkt är dess läsbarhet. De digitala avläsningarna i både mm och eng. tum var mycket tydliga, vilket minskade risken för avläsningsfel avsevärt.

Dessutom, med funktioner som relativ mätning, automatisk start och avstängning, var det mycket enkelt att använda, även för de i vårt testteam som hade mindre erfarenhet av skjutmått.

Men ingen produkt är perfekt. En liten nackdel vi observerade var att skjutmåttet inte har ABS-funktion, vilket kan vara en användbar funktion för vissa användare.

Trots detta, med dess mängd andra funktioner och den otroliga noggrannheten på 0,03mm, störde detta inte vårt övergripande positiva intryck av produkten.

Sammanfattningsvis är Limit 190140400 ett utmärkt val för den som söker ett hållbart, mångsidigt och noggrant digitalt skjutmått.

Fördelar

 • Hög precision
 • Robust konstruktion
 • Användarvänlig
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Ingen ABS-funktion

2. Bäst premiumval – Mitutoyo 500-181-30

Mitutoyo 500-181-30 skjutmått

Mitutoyo 500-181-30 skjutmått står ut genom dess ABSOLUTE-system och användarvänlighet, vilket vi noterade i vårt test.

Specifikationer
Mätområde: 0-150 mm
Noggrannhet: ±0,02 mm
Digital upplösning: 0,01 mm
Display: 9 mm LCD
Vikt: 168 g

Detta verktyg, utrustat med rostfria, härdade och läppade mätytor, ger pålitliga och precisa mätningar, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som behöver mäta med precision.

I vårt test fann vi att den patenterade kapacitiva mätsystemet och den flata djupmåttstickan tillförde extra nytta och funktionalitet, vilket gjorde att det var enkelt att mäta små hål och spår.

Mätområdet på 0-150 mm och noggrannheten på ±0,02 mm överträffade våra förväntningar, vilket framhölls genom tydliga mätningar på den kontrastrika LCD-displayen.

Vad som verkligen gjorde detta verktyg särskilt användarvänligt var dock ABSOLUTE-systemet, som eliminerade behovet av att nollställa vid varje påslag och erbjöd obegränsad avläsningshastighet. Den långa batterilivslängden (ca 5 år vid normal användning) var också en stor fördel.

Det enda kritiska vi kan säga är att avläsningssignalen kan påverkas av smuts på skalans yta vid mätningar över 300 mm. Detta är dock en mindre nackdel för det mesta arbete med tanke på verktygets övergripande prestanda och tillförlitlighet.

Fördelar

 • Utmärkt noggrannhet
 • Lättanvänd
 • Lång batterilivslängd
 • Robust och hållbar

Nackdelar

 • Avläsningssignal kan påverkas vid mätningar över 300 mm

3. Bäst budgetval – Ironside 151142

Ironside 151142 skjutmått

Det första som slår en med Ironside 151142 digitala skjutmått är dess tillförlitlighet och precision, vilket verkligen kommer till sin rätt i praktiska tester.

Specifikationer
Mätområde: 0-150 mm
Skänkellängd: 40 mm
Display: LCD
Material: Rostfritt stål
Batterityp: 1 st SR-44

Tillverkat av rostfritt stål, det här skjutmåttet är utrustat med alla de funktioner du behöver för att mäta med precision och lätthet, inklusive en djupmått och spetsar för invändig mätning.

Under våra tester, var vi imponerade av skjutmåttets fininställning och mätområde på 0-150 mm.

Den digitala upplösningen på 0,01 mm/0,0005″ garanterade pålitliga och exakta mätningar, vilket framgick tydligt på den lätta att läsa LCD-displayen.

Den enda egentliga nackdel som vi märkte under våra tester var batterilivet. Medan skjutmåttet använder ett enda SR-44 batteri, kan det gå igenom det ganska snabbt beroende på användningen.

Detta kan vara irriterande för dem som använder verktyget regelbundet och kan betyda att du behöver ha extra batterier till hands.

Men med tanke på Ironside 151142:s övergripande prestanda, är detta en liten invändning. Skjutmåttets styrka ligger i dess förmåga att leverera pålitliga och noggranna mätningar, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för alla som behöver mäta med precision.

Fördelar

 • Utmärkt noggrannhet
 • Enkel att läsa
 • Robust och hållbar

Nackdelar

 • Kort batterilivslängd
 • Display kan vara svår att läsa i dålig belysning

4. Bäst analoga – Ironside 151136

Ironside 151136 skjutmått

Vår erfarenhet av Ironside 151136 skjutmått börjar med en påtaglig känsla av robust kvalitet. Verktyget är tillverkat av rostfritt stål, med en mattförkromad skala som inte bara ger den ett elegant utseende, utan också erbjuder hållbarhet och pålitlighet.

Specifikationer
Material: Rostfritt stål
Gradering: 1 mm,1/20 mm
Mätområde: 0-100 mm
Fodral: Konstläder
Invändig mätning: Ja

Vid testning uppskattade vi verkligen hur lätt det var att läsa av skalan tack vare den graduerade mätningen i millimeter och nonien för 1/20 mm.

För att förbättra användarupplevelsen, kommer Ironside 151136 med ett djupmått och spetsar för invändig mätning, vilket gör det till ett mångsidigt verktyg för en mängd olika mätningar.

Vi noterade snabblåset som särskilt användbart, vilket tillät oss att säkert låsa mätningen vid behov.

Under våra tester fann vi endast en liten nackdel – skjutmåttet har ett mätområde på 0-100 mm, vilket kanske inte är tillräckligt för vissa större jobb. Trots detta, med tanke på Ironside 151136:s övergripande prestanda och precision, tror vi att denna lilla nackdel lätt kan förbises.

Ironside 151136 kommer också med ett konstläder-etui, vilket vi uppskattade. Inte bara erbjuder det extra bekvämlighet, men det skyddar också skjutmåttet och förlänger dess livslängd.

Fördelar

 • Stark och hållbar
 • Lätt att läsa skala
 • Praktisk snabblås
 • Levereras med fodral

Nackdelar

 • Begränsat mätområde
 • Analog

5. Bäst med mätklocka – Dasqua 495149

Dasqua 495149 skjutmått

Vår erfarenhet av Dasqua 495149 skjutmått var exceptionell. Från första stund vi höll verktyget, var vi imponerade av dess konstruktion och pålitliga känsla. Tillverkat i rostfritt stål, är Dasqua 495149 en robust partner på verkstaden, redo att mäta med extrem precision.

Specifikationer
Material: Rostfritt stål
Avläsning: 0,02 mm
Noggrannhet: ±0.02 mm
Mätområde: 0-150 mm
Mätspetsar: Precisionsslipade

Med ett mätområde på 0-150 mm, ger skjutmåttet en mängd användningsmöjligheter. Vi kunde utföra en rad olika mätningar med stor noggrannhet.

Vi var särskilt imponerade av precisionsslipade, härdade mätspetsar som inte bara levererade i form av korrekthet utan också stod emot slitage under vår testperiod.

Den analoga mätklockan på Dasqua 495149 skjutmått erbjöd en något nostalgisk känsla men missledde inte när det gällde prestanda.

Med en avläsning på 0,02 mm och en noggrannhet på ±0.02 mm, var vi mycket nöjda med de konsekventa resultaten vi fick.

Skjutmåttet har dock ingen snabblåsfunktion, vilket vi fann vara en mindre brist under testningen. Men det kompenserade för detta med sin exceptionella noggrannhet och robusta konstruktion.

Fördelar

 • Stark och hållbar konstruktion
 • Precisionsslipade mätspetsar
 • Hög noggrannhet

Nackdelar

 • Inget snabblås

6. Bästa paketet – Teng Tools 270170103

Teng Tools 270170103 skjutmått

När vi först öppnade Teng Tools 270170103 mätsats, möttes vi av ett välorganiserat och mycket komplett set av verktyg för noggrann mätning. Satsen kommer i en plastlåda med löstagbart lock, vilket gör det enkelt att hålla reda på verktygen och att transportera dem.

Specifikationer
Skjutmått: Analog, 150 mm
Fotvinkel: 100×70 mm
Stålskala: 150 mm
Ritspenna: Standard
Material: Stål

Vad som särskiljer denna mätsats är dess mångsidighet. Med ett analogt skjutmått på 150 mm, en fotvinkel på 100×70 mm, en stålskala på 150 mm, och en ritspenna, fann vi allt vi behövde för en rad olika mätoppgifter.

Vi upplevde att det var enkelt att växla mellan verktygen, tack vare plastlådans smarta design.

Skjutmåttet erbjöd exceptionell prestanda med sin smidiga glidfunktion och lättlästa analog skala.

Fotvinkeln och stålskalan var både robusta och tillförlitliga, vilket är kritiskt i en mätningssituation. Ritspennan visade sig vara ett ovärderligt verktyg vid markering av mått.

Ett mindre problem vi stötte på under vår testprocess var att skjutmåttet inte har en snabblåsfunktion, vilket gjorde det lite svårt att hålla en mätning när vi behövde flytta skjutmåttet. Men med tanke på mätsatsens övergripande kvalitet och funktion, var detta en mindre nackdel.

Fördelar

Nackdelar

 • Inget snabblås på skjutmått
 • Plastlådan kan bli skadad under intensivt användande

7. Allt och lite till – Mitutoyo 500-706-20

Mitutoyo 500-706-20 skjutmått

Mitutoyo 500-706-20 skjutmått presenterar sig själv som en robust och noggrann apparat, utformad för att klara av både det minsta och mest utmanande av mätuppgifter. Med sitt ABSOLUTE-system garanterar skjutmåttet konstant noggrannhet, oavsett hur ofta det används.

Specifikationer
Mätområde: 0-150 mm
Skänkellängd: 40 mm
Noggrannhet: ± 0.02 mm
Upplösning: 0,01 mm
Material: Rostfritt stål

Under vår testprocess märkte vi framförallt hur väl konstruerat skjutmåttet är. Det erbjuder en hög motståndskraft mot olika typer av vätskor, inklusive vatten, olja och skärvätskor, samt mot damm.

Denna egenskap, kombinerad med dess rostfria och härdade mätskänklar, ger skjutmåttet en imponerande hållbarhet som står emot tuffa arbetsmiljöer.

Displayen på Mitutoyo 500-706-20 skjutmått är särskilt lättläst, med stora och tydliga siffror som kan ses i en mängd olika ljusförhållanden.

Dessutom är ytter- och innermåttskänklarna slipade för mätning av små hål och spår, vilket gör skjutmåttet mycket mångsidigt.

Ett mindre problem vi upptäckte under testprocessen var dock att låsskruven är placerad upptill, vilket kan vara lite obekvämt för vissa användare. Men med tanke på skjutmåttets övergripande funktion och hållbarhet, ansåg vi detta vara en mindre kompromiss.

Fördelar

 • Robust och hållbar design
 • Hög noggrannhet
 • Lättläst display
 • ABSOLUTE-system för konstant noggrannhet

Nackdelar

 • Låsskruven är placerad upptill
Test av olika skjutmått

Hur vi genomförde vårt test av skjutmått 2024

Innan vi dyker in i de olika skjutmåttens prestanda, tycker vi det är viktigt att förstå hur vi genomförde detta test. Vårt mål var att säkerställa rättvisa, relevanta och repeterbara tester som kan hjälpa oss att identifiera vilket skjutmått som är bäst i test.

Testmiljöns uppställning

Vår första prioritet var att etablera en testmiljö som kunde ge enhetliga resultat. Vi valde en standardiserad miljö – ett lugnt, välbelyst och temperaturkontrollerat rum. Vår testmiljö var fri från yttre störningar som kunde påverka resultaten, som damm eller vibrationer.

Vi tog hänsyn till alla relevanta variabler för att säkerställa att varje skjutmått hade lika förutsättningar. I vår checklista för miljöförberedelser ingick bland annat följande:

 • Rumstemperatur: 20-23°C.
 • Arbetsyta: Stabil och plan.
 • Belysning: Ljusstark men inte bländande.

Vår testprocess

När testmiljön var ordnad, gick vi vidare till vår testprocess. Steg för steg kontrollerade vi först skjutmåttens utseende och konstruktion.

Vi kände på materialkvaliteten, kontrollerade om det fanns några skarvar eller hörn som kunde påverka användarkomforten och studerade detaljer som skalan och visaren.

Vi var noga med att notera initiala intryck för att köpa ett skjutmått inte bara handlar om dess prestanda, utan också hur det känns i handen.

Utförande av testerna

Vår testmetod innefattade flera olika aspekter av användningen. Varje skjutmått testades inte bara en gång, utan flera gånger under olika tidsintervaller.

Vi mätte en rad olika objekt, från tunna pappersark till tjockare metallbitar, för att testa den maximala och minimala mätkapaciteten. Dessutom testade vi precisionen genom att mäta samma objekt upprepade gånger och notera variationen i mätresultaten.

Under processen fann vi inte bara det bästa skjutmåttet, utan även vilka som var mer kostnadseffektiva, vilka som kan anses vara ett billigt skjutmått men ändå levererar bra prestanda. På så vis kunde vi hitta det bra skjutmått som passar just dina behov.

Utvärdering av resultaten

När testen var avslutade samlades alla data för att genomgå en noggrann utvärdering. Vi jämförde inte bara de direkta mätresultaten, utan även variabiliteten mellan testerna. Ett bra skjutmått skulle inte bara ge exakta mätningar, utan också konsekventa resultat.

Det var viktigt för oss att ta hänsyn till både prestanda och användarvänlighet, så vi övervägde även våra personliga upplevelser under testet.

Dessutom jämförde vi priserna för att identifiera vilket skjutmått som ger mest värde för pengarna. Så här kunde vi hitta det bästa skjutmåttet och det mest prisvärda alternativet.

Hållbarhet och långtidstest

Våra tester gick dock inte bara ut på att mäta och jämföra – vi ville även testa hållbarheten hos varje skjutmått. Vi genomförde långtidstester där vi använde varje skjutmått flera gånger om dagen, över flera veckor.

Vi observerade om det var någon nötning eller försämring i prestanda över tid. Varje skjutmått inspekterades noggrant för att leta efter eventuella tecken på slitage eller skada. Vi ville vara säkra på att det skjutmått du väljer att köpa kommer att hålla för långvarig användning.

Säkerhet och pålitlighet under test

Sist men inte minst, fokuserade vi på säkerhet och pålitlighet. Vi undersökte hur skjutmåtten klarade av störningar och oväntade situationer, som till exempel att tappas eller utsättas för vatten.

Vi kontrollerade också säkerhetsfunktionerna, som låsmekanismer och skyddshöljen. Pålitlighet var en annan viktig aspekt. Vi ville vara säkra på att du kan lita på ditt skjutmått, oavsett om det är ett dyrt professionellt verktyg eller ett mer billigt skjutmått för hemmabruk.

Genom att noggrant testa dessa aspekter kunde vi utse både det bästa skjutmåttet och det mest pålitliga för olika behov och budgetar.

Säkerhet och pålitlighet under test, använda skjutmått

5 användningstips för ditt skjutmått

Att använda ett skjutmått kan tyckas vara enkelt och intuitivt, men det finns faktiskt en del saker att tänka på för att garantera korrekta mätningar och säker användning.

Under vårt omfattande test av olika skjutmått, har vi identifierat några nyckelområden att fokusera på. Dessa tips kommer från våra egna erfarenheter och observationer under testprocessen. Låt oss dyka in i de viktigaste punkterna.

1. Förstå ditt skjutmåtts funktioner

Ett bra skjutmått är mer än bara ett enkelt mätverktyg. Det har ofta en rad olika funktioner och mätmöjligheter, som inre, yttre och djupmätningar. Innan du börjar använda ditt skjutmått, se till att du förstår alla dess funktioner.

Det kan till exempel finnas en skala för tum och en för millimeter, så det är viktigt att veta vilken du ska använda. Även om det bästa skjutmåttet i test hade dessa funktioner, såg vi att det inte alltid var fallet för alla skjutmått vi testade.

2. Använd rätt mätverktyg

Det är viktigt att komma ihåg att ett skjutmått är ett precisionsverktyg och bör inte användas för grova mätningar. För större objekt är ett måttband eller en tumstock mer lämpligt, medan en måttstock kan vara bättre för längre mätningar.

Ett skjutmått är bäst för små, detaljerade mätningar där precision är avgörande. Att använda rätt verktyg för rätt uppgift var något vi lade märke till i vårt test, och vi rekommenderar att du också gör det.

3. Hantera ditt skjutmått varsamt

Även det bästa skjutmåttet kan skadas om det hanteras felaktigt. Var särskilt försiktig med det tunna mätspetsarna, som kan vara känsliga för tryck och stötar. Under vårt test noterade vi att även ett billigt skjutmått kan ge bra resultat om det hanteras korrekt.

4. Rengör ditt skjutmått regelbundet

Rengöring och underhåll spelar också en stor roll för att ditt skjutmått ska hålla länge och fortsätta leverera precisa mätningar. Partiklar och smuts kan fastna mellan mätspetsarna eller i skjutmåttets mekanism och störa mätresultaten.

Under vårt test såg vi hur detta påverkade mätresultaten över tid. Regelbunden rengöring med en mjuk trasa kan göra stor skillnad.

5. Digitalt eller analogt?

En annan viktig aspekt att överväga är om du ska välja ett digitalt skjutmått eller ett analogt. Varje typ har sina fördelar. Ett digitalt skjutmått visar direkt avläsningen på en skärm, vilket kan vara mer bekvämt och minimerar risken för läsfel.

Ett analogt skjutmått kräver att du tolkar skalan själv, men det behöver inte batterier och kan vara mer hållbart över tid. Båda typerna fanns representerade i vårt test, och både digitala och analoga skjutmått kan vara bäst i test beroende på vad du prioriterar.

Sammantaget, att köpa ett skjutmått är bara första steget – att veta hur man använder det effektivt och tar hand om det är minst lika viktigt.

Genom att följa dessa tips kan du få ut det mesta av ditt skjutmått och garantera att det levererar precisa mätresultat under lång tid framöver.

Digitalt eller analogt skjutmått

Hur man hittar bästa skjutmåttet 2024

Innan du ska bestämma dig vilket skjutmått du vill köpa kan det vara klokt att ha lite mer kunskap om verktyget. Vi rekommenderar därför att du tar en kik på vår köpguide där vi nämnt en rad olika saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Om du känner att du inte vill eller har tid till detta går det bra att scrolla upp och kika direkt på de olika modeller vi listat.

Noggrannhet

Då vi trots allt pratar om ett verktyg som ska användas till att mäta saker är det högst aktuellt att prata om noggrannhet.

Något man bör ha i åtanke är att det kan skilja sig mellan olika modeller hur pass många decimaler de visar. För de flesta har detta ingen avgörande betydelse men för vissa kan det vara väldigt viktigt att det blir exakt. För de jobb som inte behöver vara så exakta kan ett simpelt måttband vara tillräckligt.

Om man till exempel arbetar som snickare eller något annat yrke där man utför tjänster eller säljer varor till andra vill man verkligen inte att det ska bli fel mått.

>>> Letar du även efter vinkelhakar? Klicka här för att läsa mer! 

Material

När man köper ett skjutmått vill man självklart att det ska vara tillverkat i ett bra och hållbart material. En sak som är viktig att tänka på är att man gärna vill ha rostfritt stål.

Fortsättningsvis vill man självklart att själva stålet ska vara kvalitativt så att det håller. Detta kan vara lite klurigt att veta men ibland står det mer ingående om detta i produktbeskrivningen.

Avläsning

Precis som med noggrannheten är det väldigt viktigt att man enkelt kan läsa av skjutmåttet på ett smidigt sätt. Hur lätt detta är kan skilja sig mellan olika modeller.

På digitala skjutmått är det rätt så enkelt då man slipper göra en manuell avläsning. På klassiska modeller behöver man dock veta att man läser av rätt och här har den mänskliga faktorn stor betydelse.

Det finns ett par saker att tänka på när det gäller icke digitala modeller och när det kommer till avläsningen.

Det första är att man bör se till att markeringarna är tydligt utsatta och tillräckligt precisa. Det andra man bör titta på är att siffrorna är tillräckligt bra ditsatta så att de inte bleknar eller slits bort.

Kalibrering

Som vi tidigare pratat om är det viktigt att verktyget är tillräckligt noggrant. För att detta ska vara möjligt är det viktigt att kalibreringen är korrekt utförd.

Oftast behöver man inte tänka på kalibreringen själv då de flesta modellerna är gjorda för att aldrig behöva kalibreras igen.

Det kan dock vara så att man behöver utföra viss kalibrering själv efter att man har köpt verktyget. Generellt sett är dock detta inget vanliga modeller kräver.

Man ska alltså komma ihåg att kalibreringen är något som kan vara väldigt avgörande för att verktyget ska fungera på ett tillfredställande vis.

Kapacitet

När man pratar om kapacitet syftar man på området som man kan mäta med sitt skjutmått. Detta kan nämligen variera mellan olika modeller och varianter.

För dig som har behov av att mäta breda eller långa saker kan det vara avgörande vilken mätkapacitet den modellen du väljer har.

Se därför till att vara medveten om vad den varianten du kollar på har för mätkapacitet. De flesta modellerna brukar kunna mäta upp till 150 mm men detta kan variera.

Pris

Även om det är lätt att stirra sig blind på olika modellers egenskaper och detaljer är det viktigt att inte glömma en väldigt viktig och grundläggande aspekt, nämligen priset.

Detta är faktor som är väldigt individuell då den kan ha olika stor betydelse från person till person. Det finns dock vissa saker som alla borde tänka på.

Man ska aldrig betala onödigt mycket för en vara om det inte finns vettiga skäl till det. Du bör därför inte köpa en modell med fler egenskaper än vad du behöver.

Avslutningsvis ska man komma ihåg att priset på varan kan ge en viss indikation på kvaliteten och funktionaliteten. Rent generellt sett brukar nämligen dyrare varianter vara det av en anledning.

Storlek

När det kommer till detta verktyg är oftast storleken inte särskilt väsentlig. Det kan dock ha betydelse om du vill kunna mäta stora föremål.

Som vi redan pratat om när vi diskuterade kapacitet kan det vara så att man behöver en modell som klarar av att mäta extra stora områden eller saker.

Om du vet att du behöver detta så bör du satsa på att köpa ett stort skjutmått och som helst har mer än 150 mm i mätningskapacitet.

Varumärke

Innan vi avslutar vår köpguide måste vi nämna varumärkets betydelse när du ska köpa ett skjutmått. Det är nämligen så att detta påverkar på flera sätt.

För det första så kan varumärket ha en stor betydelse när det gäller kvaliteten och hållbarheten. Kända tillverkare tenderar nämligen att producera kvalitet.

För det andra så kan varumärket ibland ha en omotiverat stor påverkan på priset. Detta kan innebära att det ibland kanske är värt att köpa en viss modell.

“Ett generellt råd är att köpa skjutmått som är tillverkade av välkända varumärken då det ger en stor trygghet i och med att man oftast får en bra produkt.”

Typer av skjutmått

Som vi tidigare nämnt finns det olika typer av modeller att välja mellan när man ska köpa sitt skjutmått. Här är några olika varianter som finns på marknaden:

 • Analogt skjutmått
 • Digitalt skjutmått
 • Skjutmått med mätklocka

Analogt skjutmått

Den analoga modellen är det man också kan kalla den klassiska varianter. Detta är den modell som flest känner igen och förmodligen har använt tidigare.

En stor fördel med denna design är att det inte finns så mycket som kan gå sönder och att det därmed håller länge.

Nackdelen med den analoga varianten är dock att det kan vara lite klurigt att läsa av måttet om man har lite dålig syn eller att mätskalan är sliten.

Digitalt skjutmått

Det digitala skjutmåttet är den mest populära modellen nuförtiden med tanke på att den digitala displayen gör verktyget väldigt bekvämt och enkelt att använda.

Till skillnad från den analoga varianten gör den digitala displayen att man slipper den manuella avläsningen.

Med tanke på den digitala egenskapen som ett digitalt skjutmått har så finns det också utrymme för fler smarta funktioner. Detta kan inkludera till exempel:

 • Sammansatta mätningar
 • Nollställning
 • Dataöverföring

Om man ska nämna en nackdel med denna variant är det att risken för skador blir större när man arbetar med digitala verktyg.

Skjutmått med mätklocka

Avslutningsvis så finns denna variant där man bytt ut mätskalan till en klockliknande visare. För den som vill kunna läsa av skjutmåttet enkelt men inte ha ett digitalt skjutmått kan detta vara ett lämpligt alternativ.

Vanliga frågor om skjutmått

Hur mäter man med ett skjutmått?

Hur du mäter med verktyget är väldigt enkelt. Det enda man behöver göra är att placera de två ”tänderna” på varsin sida av det du ska mäta och sedan läsa av måttet. Om du vill se lite olika modeller av skjutmått kan du kolla på vår hemsida.

Vad kan man mäta med ett skjutmått?

Det finns i stort sett inga gränser för vad du kan mäta med ditt skjutmått. Det enda som kan sätta käppar i hjulen är om det du ska mäta är för brett eller för långt, bortsett från det finns det inga självklara begränsningar.

Hur funkar skjutmått?

Ett skjutmått fungerar på det sättet att man använder sig av två ”tänder” eller piggar som man placerar på vardera sida av det man ska mäta. När man gjort detta kan man sedan läsa av måttet. Om du är intresserad av att jämföra olika modeller kan du se alternativen vi listat på vår sida.

Hur läser man av ett skjutmått?

Att läsa av skjutmått är oftast väldigt enkelt. Hur du går till väga varierar dock beroende på vilken modell du använder. Om du vill se lite olika typer av modeller kan du kika bland alternativen vi listat.

Sammanfattning

När du ska göra ditt köpbeslut är noggrannheten något som är utav ytterst stor vikt. Ett mätverktyg som inte är precist och noggrant är nämligen ingen bra kombination.

Fortsättningsvis är det viktigt att man köper en modell som gjord i kvalitativt och bra material så att man minimerar risken för skador och defekter.

Man ska också komma ihåg att det är viktigt att verktyget är lätt att läsa av och att kalibreringen är korrekt.

Till sist så bör du alltid överväga priset du får betala och om det är värt eller inte. Det finns nämligen modeller i varierande prisklass med olika egenskaper.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen