Bästa regntunnan 2022 – Test av olika regntunnor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Regntunna Greenline 200

Regntunna Greenline 100

Regntunna Tetrus Barrique 250

Regntunna Grön 210

Klicka här för att se fler regntunnor.

Bästa regntunnan 2022

Behöver du ett bra system för att kunna samla vatten? I så fall måste du köpa den bästa regntunnan. Med hjälp av en bäst i test regntunna så kan du enkelt samla stora mängder vatten. Det som är bra med en regnvattentunna bäst i test är att den faktiskt kan spara dig flera tusen kronor om året. Du behöver inte betala för lika mycket vatten eftersom du kan samla det själv med din bästa regnvattentunna. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en regntunna bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bäst i test regnvattentunna på nätet. Det kan bli ganska svårt att veta vad som är bäst när man inte alltid kan lita på affärerna. Ofta brukar online affärer endast skriva om de positiva sakerna. Man får alltså inte reda på de negativa sakerna och detta innebär att man inte får en så klar bild av hur bra en regntunna trä faktiskt är. Dessutom så blir det svårt att köpa rätt regntunna plast när där finns så många olika modeller i olika prisklasser. Man vill ju inte köpa en regntunna svart som man inte tycker om. Om man inte är så insatt kan det därför bli svårt att köpa den bästa regntunnan.

Men det är därför som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide för regnvattentunnor. Jag har nämligen gjort mitt eget regntunna test. Med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa en bra regnvattentunna. Jag gjorde den här guiden genom att använda och testa några olika regntunnor. Jag läste också igenom kundrecensioner för att hitta den absolut bästa regnvattentunnan. Med hjälp av all information så gjorde jag en köpguide för regntunna med slang men också vanliga regntunnor. Efter att du har läst igenom köpguiden så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa regntunnan.

Köpguide för bäst i test regntunna 2022

Det kan alltså vara ganska svårt att veta vilken regntunna med kran som är bäst. Det finns ju så mycket att tänka på. Men genom att följa min köpguide så kommer hela processen att bli mycket enklare. När du köper en bra regnvattentunna så finns det nämligen några viktiga faktorer som du måste tänka på. Det är även viktigt att du väljer rätt regnvattentunna utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa regntunnan 2022:

 • Kapacitet
 • Lock
 • Nät
 • Tapp
 • Överströmningsskydd
 • Design
 • Pris
 • Material
 • Funktioner
 • Säkerhet
 • Filtreringsskärm

Kapacitet

Regntunnor varierar i storlek från små tunna som rymmer så lite som 50 liter till modeller i industriell storlek som rymmer upp till 4 000 liter. Den bästa kapaciteten för ditt hem beror på en mängd olika faktorer, till exempel takets storlek, den typiska nederbörden i ditt område, frekvensen av nederbörd i ditt område och hur mycket regnvatten du använder runt ditt hem.

I allmänhet fungerar en 150 till 300 liter regnvattentunna bra för de flesta hem. Om du bor i ett särskilt regnigt område kan du behöva ett större regntunna. Du kan också ansluta flera regnvattentunnor till ditt hems rännsystem för att öka kapaciteten.

Lock

För att se till att djur inte faller ner i din regntunna trä så är det viktigt att välja en modell med lock som låses. Om du vill kunna fylla en vattenkanna genom att doppa den i regntunnan, välj en modell med ett låst lock så att du enkelt kan öppna locket när det behövs.

Nät

För att förhindra att löv, insekter och annat skräp kommer in i regnvattentunnan väljer du en modell med en nätskärm. En nätskärm är särskilt viktig för att förhindra att myggor kommer in i regntunnan, eftersom de lockas av stående vatten och snabbt kan angripa din trädgård.

Tapp

En regns tapp tappar ut det uppsamlade regnvattnet. Se till att tappen är placerad nära regnvattentunnans botten så att även vatten i botten av pipan kan matas ut. Om din regnvattentunna har en andra tapp, ska den sitta högre upp på pipan så att du bekvämt kan fylla en vattenkanna utan att böja. Det är också en bra idé att välja en regntunna med en tapp som fäster vid en slang, så att du kan få regntunnavatten direkt från din trädgårdsslang.

Överströmningsskydd

Under särskilt dåliga regnskurar kan en regntunna rinna över. För att undvika översvämning, välj en regntunna med en överströmningsventil som leder vatten när tunnan blir full. För att få det mest effektiva överflödesskyddet, leta efter en regntunna med dubbla överströmningsportar.

Design

Vissa regnvattentunnor har en utilitaristisk design – de är avsedda att samla regnvatten och inte tjäna ett dekorativt syfte. Andra regntunnor har en mer attraktiv design, så du behöver inte oroa dig för att tunnan tar bort från din gårds utseende. Tänk på var du ska placera din regntunna och hur synligt det kommer att vara för att bestämma den design som fungerar bäst för dig.

Om du är orolig för att din regntunna tar för mycket utrymme, leta efter en med en platt design. Den platta baksidan låter dig placera regnvattentunnan rakt mot sidan av ditt hus för att maximera utrymmet.

Pris

Regntunnor varierar i pris beroende på material och kapacitet, men du kan vanligtvis förvänta dig att spendera mellan 300 och 3 000 kronor.

 • 100 till 200 liter: För en regntunna i denna storlek betalar du vanligtvis mellan 300 och 1 000 kronor.
 • 200 till 300 liter: För en regnvattentunna i denna storlek betalar du vanligtvis mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Material

Plast

Regntunnor av plast är det mest populära materialet och med goda skäl. De är både hållbara och prisvärda. De finns också i en massa attraktiva mönster och former.

Trä

En regntunna trä har ett pittoreskt, klassiskt tilltal. Men om de inte behandlas ordentligt är de benägna att ruttna. Tänk på att en plasttunna formad för att se ut som trä, som kan hålla längre och väga mindre än äkta trä.

Sten eller lera

Vissa regnvattentunnor är sten eller keramik. Dessa brukar vara mindre och har en mer dekorativ än funktionell användning. Eftersom de är gjorda av sådana tunga material är de svåra att flytta.

Metall

Metallregntunnor har till stor del fallit ur mode eftersom de rostar och är tunga att flytta.

Funktioner

 • Omslag eller skärm: Vissa regntunnor har ett lock för att förhindra att skräp eller råvaror infiltrerar ditt vatten. Finskärmsskärmar förhindrar också allt utom det minsta av insekter och damm från att förorena ditt vatten. Detta kan du läsa mer om längre ner.
 • Tapp: En regntunna med en tapp är en trevlig funktion att ha så att du kan få ut ditt vatten och även fästa en slang till reservvattenförsörjningen. Mässingtappar är bättre än plast, som har en tendens att gå sönder eller spricka.
 • Utseende: Även om regnvattentunnor huvudsakligen är användbara föremål, kan de också vara snygga. Om du vill ha ett trä- eller stenutseende utan höft, välj en plastdesign som härmar dessa material. Vissa tunnor har till och med planteringar på toppen för att blomstra.

Säkerhet

Som trädgårdsutrustning går är en regntunna trä en relativt godartad produkt, men det har inte sina egna potentiella faror.

Det är inte ovanligt att djur och små barn försöker dricka det lagrade regnvattnet. Detta kan orsaka alla typer av hälsoproblem eftersom vatten som har kommit i kontakt med ditt tak och till och med själva pipan kan plocka upp gifter som – samtidigt som de är ofarliga – kan vara skadliga om de konsumeras.

Så om du har små barn eller husdjur kanske du vill överväga om ditt valda tunna är barn- och djurskyddat.

På tal om säkerhet, se till att basen du placerar ditt tunna på är stabil och säker så att den inte kan kastas om och orsaka skada.

Filtreringsskärm

Ett skärmskydd av hög kvalitet kan förhindra att getingar, myggor och andra buggar kommer in i ditt skördade regnvatten.

Utan ett ordentligt skydd kan tunnor som används för att skörda regnvatten fungera som en fristad för myggor och andra insekter.

För att inte nämna mängden smuts, skräp, kvistar och löv som kan arbeta sig in och förorena ditt vatten, vilket gör det osäkert och oanvändbart för användning i din trädgård.

Tack och lov kommer de flesta av de ledande regnvattentunnorna med en nätskärm överst för att hålla sådana saker ute. Jag rekommenderar att du bara köper en modell med en av dessa skärmar monterade.

Läs också >>> Häcksax test

Hur man ska tänka angående en regnvattentunnas design

Platt rygg

Vissa regntunnor har platta ryggar så att du kan placera dem jämnt med en vägg. Om de har ett mindre område för att rymma ett nedlopp kan det göra det lättare för dig att placera pipan.

Den platta baksidan kan emellertid skeva och expandera med trycket inuti en full tunna, särskilt i värmen. Rundade mönster blir inte förvrängda.

Var tappen sitter

Tappen är kran genom vilken du kan komma åt vattnet. Om tappen är för låg kan du inte placera en hink eller vattenkanna under den.

Du kan lyfta regnvattentunnan på block eller ett stativ, men det måste vara stabilt. En tung regntunna kan tippa av en osäker placerad stigare.

En hög tapp är idealisk för att fylla på en behållare, men skräp och skräp kan samlas i pipan under tappnivån. Ett dräneringshål eller en bred öppning längst upp gör att du enkelt kan rengöra det.

Du kan fästa en slang i nästan varje tapp. Vattnet rinner dock långsamt ut ur slangen. För mer tryck kan en regntunna med en stor öppning upptill rymma en pump.

Hur öppningen är högst upp

Vissa regntunnor har bara en liten rektangulär öppning för nedloppet. Dessa kan vara säkrare för användning med barn eller husdjur eftersom de inte utgör någon drunkningsrisk. De kan dock vara omöjliga att rengöra, vilket leder till en ökad risk för mögel att utvecklas inuti.

En större öppning är mer mångsidig. Du kan placera den under ett nedlopp eller lämna det ute i det fria, även om det inte kommer att samla regn så snabbt på detta sätt.

Om tappen redan är på

Nästan varje användare av en regnvattentunna kämpar med en del läckage runt tappen då och då. Du kan använda vattentät tätning eller specialtejp när du skruvar i tappen för att förhindra att detta händer. Vissa regntunnor levereras med tappen fäst. De flesta av dem kräver dock att köparen bifogar den vid ankomsten.

Hur man installerar sin vattentunna

När du köper din regnvattentunna är installation och installation ett problem. Om du köper en HDPE-modell är det en enkel installation. En hopfällbar design med PVC-material och stödstöd kan ta mer ansträngning, och flera personer, beroende på tunnans storlek.

Här är en kort guide om hur du ställer in ditt nya regntunna.

1. Plats, Plats, Plats

När du installerar din nya regntunna svart är dess plats i din trädgård den viktigaste aspekten av att ställa in den. Du måste ställa in pipan nära en nedlopp. Installationen måste tillåta dig att enkelt avleda vattenflödet i pipan.

2. Placera regnvattentunnan på en stabil, platt bas

När du har valt ditt installationsutrymme, undersök området där du befinner dig TTT vill ställa in basen. Golvet ska vara plant, med gott stöd.

Kom ihåg att en 200 liter regntunna plast väger cirka 450 kg, och det är mycket vikt. Du kan inte sätta den på en liten trästol och förvänta dig att den får nödvändigt stöd.

3. Montera regnvattentunnan på ett stativ

Välj ett stativ som håller regntunnan från marken. Denna strategi förhindrar att den kalla marken kyler ner vattnet och hindrar buggar från att hitta ditt regntunna. Att höja tunnan gör det enkelt att komma åt tappen.

4. Mät och planera var du ska placera din vattentunna

Innan du installerar och installerar ditt regnvattentunna, hånar det runt installationsplatsen. Ta exakta mätningar av basen och ta reda på var du vill placera kranarna och tappen.

5. Fäst locket och vänta på regnet

När du har ställt in ditt regntunna, säkra locket och vänta på stormen. Efter den första regnet, gå ut och kolla in ditt tunna för att se till att allt är ok. Ett vanligt rookie-fel för de flesta nya ägare lämnar tappen öppen. Som ett resultat av felet läcker pipan ut vattnet istället för att fylla det.

Tips för att installera och använda din regntunna

 • Det är viktigt att placera en regntunna trä på plan mark för att säkerställa att det är stabilt. När en regntunna är full kan det väga så mycket som 200 kg, så du vill inte att det vacklar eller faller plötsligt.
 • Stapla din regnvattentunna på ett stabilt block för att göra det enkelt att komma åt tappen. Detta gör det lättare att hålla en vattenkanna under regntunnan för att samla vatten för trädgårdsarbete.
 • Håll alltid locket på för att förhindra att djur faller i din regntunna. Locket kommer också att hindra myggor från att samlas runt din regnvattentunna.
 • Om du tycker att din regntunna inte samlar så mycket vatten som du vill, anslut andra regntunnor till ditt rännsystem för att öka kapaciteten.
 • Om du har ditt tak eller utsidan av ditt hem behandlat för ett insekts- eller annat skadedjursproblem, koppla bort din regnvattentunna i minst två veckor. I annat fall kan bekämpningsmedlen förorena vattnet.

Fördelar med vattentunnor

 1. Vattenbesparing – Din nya regntunna plast hjälper dig att spara vatten som är fördelaktigt för både ditt hushåll och samhället också.
 2. Förebyggande av brist – Om du lagrar tillräckligt med regnvatten under regnperioder, kommer du att ge tillräckligt med vatten under en torkperiod.
 3. Hemmets grundskydd – Genom att samla upp regnvatten arbetar du direkt med fuktskydd i ditt hem genom att reducera dess läckage till en källare eller till och med grund. Genom att använda en regnvattentunna kan du också kontrollera fuktnivån i jorden runt grunden för ditt hus, sänka risken för skador orsakade av översvämning och utveckling av mögel.
 4. Minska vattenkostnaderna – Tro det eller inte, genom att samla regnvatten kan du spara tusentals kronor varje år.
 5. Rent vatten för bevattning – Eftersom det inte innehåller kemikalier (inklusive tungmetaller och fluor) är destillerat regnvatten säkrare för trädgårdsarbete än kranvatten från staden.
 6. Minska föroreningar – Som ett resultat av mindre sopning av föroreningar, inklusive gödselmedel och skräp i vattenvägar, kommer jag att minska föroreningarna i mina floder, hav och hav.
 7. Förhindrar översvämningar – Organiserad och massiv uppsamling av regnvatten minskar jorderosionen, möjliga översvämningar och därmed förorening av sötvatten som de vanligtvis orsakar.
 8. Minskat efterfrågan på grundvatten – Om varje bostads-, jordbruks- och industrisektor skulle samla upp regnvatten skulle jag kunna minska efterfrågan på pumpande vattenlevande vatten för att få tillgång till grundvatten avsevärt.
 9. Minska skadorna på avloppssystem – Genom att samla in kommer mindre regnvatten att rinna direkt i avloppet och därmed minska slitaget och det inre trycket i avloppsrören.

Möjliga problem med att samla regnvatten i din trädgård

Så mycket som att samla regnvatten är en utmärkt och användbar sak, det finns flera omtvistade frågor angående denna aktivitet. Låt oss se.

Toxiner

Vissa respektabla resurser hävdar att regnvatten när det flödar över ditt tak kan samla alla gifter på väg. Det betyder att detta vatten kan vara farligt för dig om det används för att vattna ätbara växter.

Å andra sidan visar resultaten av några seriösa studier att det inte finns någon risk att använda regnvatten som samlats upp i din regnvattentunna eftersom endast ett fåtal föroreningar kan tvätta sig från dina takpaneler och hamna i ditt tunna.

Du kan dock alltid vidta några försiktighetsåtgärder för att se till att regnvattnet från din enhet inte utsätts för toxiner, skadligt avfall och till och med bakterier från ditt tak. Det räcker för att undvika att behandla ditt tak med kemikalier mot mögel och alger.

Det kommer också att vara till hjälp om du väljer taket som innehåller zinkremsor av hög kvalitet och installerar säkra kopparrännor. På detta sätt skyddar du regnvatten från exponering för skadliga ämnen så mycket som möjligt.

Mygglarver

Det är ganska säkert att din regnvattentunna är en idealisk plats för mygglarver att växa under varma sommardagar.

Eftersom du förmodligen inte vill ha en svärm av dessa irriterande varelser i din trädgård, försök att täcka över din enhet och använd organiska myggdroppar om det behövs.

Underhåll och rengöring

Ibland kan underhåll av din regntunna vara tröttsamt, men det är absolut nödvändigt att hålla det rent.

Du måste kontrollera ditt tak, nedlopp och rännor, regelbundet och ta bort skräp, beskära träd nära huset och töm och rengör din enhet för att förhindra alger.

Tänk på att även det bästa regnvattentunnan kan vara skadligt om du inte underhåller det ordentligt.

Bra material för vattentunnor

Plast

Idag är plasttunnor den mest populära lösningen eftersom de är lätta, praktiska, lätta att rengöra och billiga. Du hittar ett brett utbud av mönster, stilar, former och färger som passar din trädgård. Denna typ av regntunna trä är dock inte särskilt hållbar och UV-strålar kan lätt förstöra den över tid.

Om du bestämmer dig för att det bästa regntunnan för dig ska vara gjord av plast måste du välja en gjord av BPA-fri plast (du vill inte ha förorenat vatten) och hålla den i ett skuggat område. Tänk också på att tunnor gjorda av genomskinlig plast antagligen kommer att innehålla alger till skillnad från de som tillverkas av ogenomskinlig plast.

Trä

Vem kan motstå det rustika utseendet och attraktiviteten hos en regnvattentunna trä som påminner oss om goda, gamla, romantiska tider när jag njöt av naturen och skönheten? Eftersom det är ett naturligt material innehåller det inte kemikalier som kan förorena uppsamlat regnvatten.

Det är sant att en trätunna som utsätts för vatten är biologiskt nedbrytbart, det kommer att ruttna med tiden och slutligen kommer det att bryta ner. Du bör dock inte oroa dig för mycket. Det kommer att vara tillräckligt länge. Du kan köpa en och njuta av den naturliga harmonin i din trädgård i några år.

Tänk bara på att det är en regntunna av trä är dyrare än plast. Det enda jag kan säga är att det finns skäl till det.

Sten

Du kan hitta en regnvattentunna sten som är både dekorativa och användbara.

De har mindre kapacitet eftersom materialet är ganska tungt.

Om du föredrar en härlig, väldesignad, exklusiv tunna för att försköna din trädgård, bör du definitivt välja en regntunna sten. Å andra sidan är de svåra att installera och kostsamma.

Lera

Det är en mer dekorativ typ av regnvattentunna som är mer iögonfallande än en användbar bit. Dessa modeller är mindre, tunga och deras pris kan vara ganska högt.

Men om du inte planerar att samla in en stor mängd regnvatten, placera den här enheten på en vald plats så kommer den att göra jobbet bra.

Rostfritt stål

Det finns många fördelar med att välja denna typ av regntunna, inklusive hållbarhet, stor kapacitet och möjligheten för långvarig lagring av regnvatten.

Du kan använda dem för att lagra enorma mängder vatten under ganska lång tid. Därför är de ett vanligt val för industrianläggningar. Dessa tunnor är tåliga och motståndskraftiga mot UV-strålar.

Tyvärr kan du inte enkelt hitta en för dina behov, plus det kan vara problem att hitta kranar och andra funktioner för dem med tanke på att sådana tunna inte är utbredda för allmän användning.

Underhåll och rengöring av vattentunnor

 • Kontrollera om det finns skräp på taket som kan hindra vattenpassage.
 • Beskär träd med långsträckta stjälkar mot taket som kan lägga till skräpsamling
 • Kontrollera att takrännor och utloppsrör är läckage och reparera dem
 • Töm regnvattentunnan regelbundet för att förhindra uppbyggnad av alger
 • Tvätta de inre och yttre delarna av pipan och töm dess innehåll med slangen
 • Kontrollera om det finns läckage runt tunnorna och se till att överflödet är i gott skick
 • Var medveten om mygglarvernas tillväxt och använd myggdunkar om det behövs

Läs också >>> Sekatör test

Vanliga frågor om regntunnor

Kan jag inte göra en regnvattentunna själv?

Om du är behändig och motiverad kan du skapa en DIY regntunna. Konceptet är enkelt. I praktiken kan det dock bli komplicerat.

Först och främst måste du hitta en behållare som samlar tillräckligt med vatten för att göra det värt det. Du vill dock inte ha en tunna som innehåller kemikalier. Rester från kemikalierna kan tvätta sig in i din trädgård. Giftiga grönsaker, någon?

Den bästa designen med regntunnor inkluderar ett filter, lock eller skärm överst för att hålla bort skräp och en pip längst ner som du kan fästa en slang på.

Om du inte gör regntunnan ordentligt kan du skapa grogrund för myggor och andra skadedjur. Populär mekanik förklarar att hemlagade regnvattentunnor kan vara farliga för barn om de välter.

Du kan få mycket bättre valuta för pengarna genom att köpa en regnvattentunna. Du sparar tid och huvudvärk. Dessutom är de bästa regntunnadesignerna mer attraktiva än en ljusblå plastbit som sitter i varje hörn av ditt hem.

Vad är det bästa materialet för regntunnor?

Det sägs att användning av en regnvattentunna är ett idealiskt sätt att spara vatten. De flesta regntunnorna idag är gjorda av tung plast. Medan du kan göra din egen av en stor planterare eller trätunna är dessa naturliga material benägna att ruttna och förfalla.

Modern plast är gjord för att motstå UV-ljus och andra element. De kommer inte att korrodera eller hava insekter, och de är lätta att rengöra.

Du kanske vill veta om plasten som innehåller ditt vatten innehåller BPA. Många tillverkare offentliggör inte den informationen, så det kan vara nödvändigt att kontakta dem för ett specifikt svar.

Är det säkert att använda skördat regnvatten i din trädgård?

Många online-resurser hävdar att regnvatten kan samla upp gifter när det rinner ut från ditt tak. Därför föreslår vissa att du inte ska använda den för att vattna ätbara växter.

Enligt en sida är det dock ganska säkert att använda vatten från en regnvattentunna. Mycket få föroreningar tvättar faktiskt av takpanelerna för att göra det till ditt vatten. Forskare i New Jersey har bekräftat dessa resultat. Tester på grönsaker odlade från skördat regnvatten visade att de flesta var säkra att äta.

Du kan vidta försiktighetsåtgärder för att se till att din exponering för toxiner och bakterier är minimal när du använder en regntunna.

Du kanske inte vill använda en regntunna trä för att samla upp vatten från ditt tak om:

 • Ditt tak har behandlats med föreningar som dödar alger och mögel
 • Ditt tak innehåller zinkremsor
 • Ditt tak eller takrännor är gjorda av koppar

Vad du ska göra om du inte har ett idealiskt tak:

Om du inte har ett idealiskt tak för att skörda regnvatten kan du bygga ett separat uppsamlingssystem med en lutande yta och rännsten som kan leda vatten in i ditt regntunna.

När det inte har regnat på ett tag kan den första vattenspolningen från ditt tak vara mer förorenad med djuravfall och rester än senare avrinning. Släpp den ursprungliga avrinningen i marken.

Häll vattnet på jorden när du vattnar växterna. Jordfiltrerar många gifter och bakterier och förhindrar dem från att komma till växterna.

Kan man skapa en egen bäst i test regnvattentunna?

Om du har tid och skickligheten att göra dig en egen regnvattentunna kan du göra det med billiga material och några verktyg. Att göra en regntunna svart är inte raketvetenskap, men om du inte har någon erfarenhet av DIY-projekt är det en bättre idé att köpa ett prefabricerat kit.

Alla modeller i denna recension kommer med alla bitar du behöver för att göra en regntunna. De erbjuder enkel installation, även för någon som inte har någon tidigare DIY-upplevelse. Du kanske betalar lite mer för ett prefabricerat kit, men det är mindre tid och besvär än att försöka bygga en själv.

Vad är regntunnor ofta gjorda av?

Jag rekommenderar regntunnor som det bästa sättet att spara regnvatten för användning i din trädgård. Regnvattentunnor finns i två utföranden – fasta och hopfällbara. Fasta modeller har vanligtvis design och konstruktion med hållbara polymerer som högdensitetspolypropen (HDPE). Dessa modeller är stabila i många fall och finns i olika färger. HDPE är dock dyrt, och många husägare kan välja en mer kostnadseffektiv lösning.

Fällbara regntunnor har design och konstruktion med flexibla tyger som PVC. Dessa material ger utmärkt väderbeständighet samtidigt som det gör det lätt att bryta ner regntunnan för användning i olika områden runt gården.

Både HDPE och PVC är bra val för ditt material för regnvattentunna och de erbjuder utmärkt UV-beständighet. Plast fungerar bättre än metaller för ditt regntunna. Med polymerer får du inte korrosion eller kontaminering.

Vad ska man leta efter när man väljer en regntunna?

Det finns dussintals modeller av regnvattentunnor där ute. Även de tio i denna recension kan vara för mycket val för dig att hantera.

Om du tittar igenom alla funktioner och komponenter i en regntunna kan du skrapa huvudet i förvirring. I det här avsnittet packar jag upp egenskaperna och funktionerna hos en bra regntunna.

1. Säkerhet först

När du bedömer din trädgård för en regnvattentunna, kom ihåg att först kontrollera säkerheten. Se till att ditt hem inte använder några gamla blyfärgformuleringar på rännorna och kontrollera om det finns andra osäkra material på ditt tak som kan förorena din vattenförsörjning.

Tänk på bältros på ditt tak. Om du har tjära- eller grusbältros kan de försvinna, skicka skräp ner i rännorna och in i din regnvattentunna och orsaka ansamling av sediment. Sedimentuppbyggnad innebär att du måste tömma och rengöra regntunnan oftare.

2. Hur mycket regnvatten kan du samla i tunnan?

När du bedömer ditt perfekta regntunna, titta på modellens kapacitet innan du köper. För små gårdar är en kapacitet på 200 liter tillräcklig.

Med medelstora till stora gårdar i fristående hem kan du göra en kapacitet på upp till 250 liter. Gårdar, fruktträdgårdar och gårdar kan passa från lagermodeller som rymmer mer än 750 liter. Större storlekar kan vara nödvändiga för torrare regioner som får mindre nederbörd under hela säsongen.

3. Leta efter ett säkert lock och ett filter

Se till att du väljer en modell med ett säkert lock och filtersystem. Ett säkert skruvlock eller dubbla blixtlås är avgörande för ditt regntunna.

De bästa modellerna säkerställer att ingenting kan komma in i pipan, förvänta dig regnvatten. Leta efter modeller som inkluderar filtersystem. Filtret hjälper till att avlägsna trädgårdsrester som löv och kvistar som rinner nerför taket och genom rännan.

4. Leta efter en modell med överströmningsskydd och flera tappar

Din regnvattentunna ska ha en överflödessats för att förhindra problem med kapacitet när tunnan är fullt. En överströmningsventil hjälper till att avlägsna överflödigt vatten utan att kompromissa med pipans strukturella integritet. Tappar är en kritisk del av ditt regntunna trä och är väsentliga för tömnings- och vattentullar.

5. Leta efter en modell med en robust design

Om du köper en solid HDPE-modell behöver du inte oroa dig för installationen. det är en plug-and-play-design som passar direkt till ditt befintliga rännsystem. Men hopfällbara modeller tar mer ansträngningar för att ställa in och uppdelning.

Dessa modeller har robusta stöttor för att forma regntunnan. PVC-konstruktionen och nätdesignen gör tunnan flexibel men lätt. Som ett resultat får du en bärbar regnvattentunna som är lätt att flytta runt på din trädgård.

Är regnvatten säkert att dricka?

Om du bor ute i bergen, borta från industri och föroreningar, borde du inte ha några problem med dricksvatten som samlas i ditt regnvattentunna. Det kan dock orsaka en mild reaktion i tarmen, vilket ger dig lös avföring.

Om du bor i staden rekommenderar jag att du undviker att dricka vatten från din regntunna. Det finns gott om kemiska föroreningar och cancerframkallande ämnen i luften runt städer som slutar i regnvatten.

Du kan köpa specialiserade vattenrenare och rengöringsmedel för att göra ditt regnvatten drickbart, men de kommer vanligtvis med dyra prislappar. Här är några allmänna regler när det inte är säkert att dricka vatten från din regntunna.

 • Om ditt tak får behandling för patogener som mögel
 • Ditt tak har zinkremsor
 • Du har kopparrännor

Vad gör du med vattnet i din regnvattentunna?

Jag rekommenderar att du undviker att samla upp vattnet från säsongens första stora regn. Denna första storm kommer att rensa allt skräp, djuravfall och föroreningar från ditt tak och tvätta det.

Efter att den första stormen passerat, koppla ihop din regntunna plast till nedloppet och börja skörda regnvatten. Genom att undvika att samla in den första tvätten har du mindre skräp i ditt regnvattentunna, vilket minskar underhållsbehovet.

Hur underhåller man en regnvattentunna?

Din regntunna svart samlar en liten mängd skräp under regnperioden. Därför är det i slutet av säsongen en bra idé att städa bort det. Om du bor i ett kallare område, se till att du tömmer din regnvattentunna och packar bort den till nästa säsong.

Hur ofta behöver du tömma din regntunna?

Jag rekommenderar att tömma regnvattentunnan och rengöra den innan regnperioden börjar. Om du bor i en region som upplever frysningstemperaturer på vintern, kopplar du antingen bort regntunnan eller tar bort den tills marken tinar och regnet börjar.

Vad händer när en regnvattentunna når full kapacitet?

När regntunnan når maximal kapacitet, sparkar överflödet in och regnrännorna från pipan som vanligt. Det är dock viktigt att placera regntunnan korrekt. En full tunna på 200 liter kan väga upp till 450 kg.

Därför behöver du en stabil bas runt pipan så att den inte välter under vikten. Leta efter modeller med frigöringsventiler. Under kraftiga regnskurar hjälper den här ventilen till överflödet av överflödigt vatten.

Kan vatten i min regntunna bli dåligt?

Vatten blir inte “dåligt”. Vatten kan dock uppleva kontaminering med kemiska föreningar eller biologiska patogener. Om du förvarar vatten borta från kontakt med betong i ett mörkt, svalt område i ditt hem kan du behålla det på obestämd tid.

Vad är en regnvattentunna?

En regntunna är en stor behållare som samlar regnvattenavrinning. En regntunna ansluts till ditt hems rännsten med hjälp av en avluftare eller en modifierad nedlopp. Du kan använda vatten från en regntunna via en tapp eller en slang för trädgårdsskötsel, landskapsarkitektur och andra sysslor.

Vad är fördelarna med en regntunna?

 • Med en regntunna har du alltid mycket vatten för landskapsarkitektur och hushållssysslor även när ditt område är under vattenbegränsningar.
 • Vattnet som samlas upp från en regntunna är bättre för dina växter, eftersom det är fritt från kemikalier och mineraler som ofta finns i kranvatten.
 • En regnvattentunna hjälper till att minska avrenningsföroreningar. Regnvatten som samlas upp i en regntunna tar inte upp gödselmedel, bekämpningsmedel och andra föroreningar och matar dem i stormavlopp.
 • Regnvatten som samlas upp i en regnvattentunna hjälper till att förhindra erosion, vilket kan vara mycket viktigt i vissa områden.
 • Med en regntunna plast håller du regnvattenavrinning från att sippra in i hemmets fundament, källare eller kryputrymme, vilket förhindrar vattenskador.
 • En regnvattentunna kan minska din vattenräkning genom att sänka din vattenanvändning under viktiga trädgårds- och landskapsmånader.

Vilket material gör så att vattentunnor håller länge?

Plast

Plast är det vanligaste materialet som används för regntunna. Plast är lätt och billigt, så det är ett bra alternativ om du inte har använt en regnvattentunna. Regnstunnor av plast finns i ett brett utbud av färger och stilar. Regntunnor av plast är dock vanligtvis inte särskilt hållbara och kan brytas ned vid långvarig exponering för UV-strålar. Det är bäst att placera plasttunna i ett område som är skuggat från solen. Det är också viktigt att välja en regnvattentunna tillverkat av BPA-fri plast för att säkerställa att vattnet inte är förorenat.

Rostfritt stål

Rostfritt stål eller andra metaller används ofta för stora tunna. Rostfritt stål är extremt hållbart och perfekt för långvarig vattenlagring. Men inte alla har det utilitaristiska utseendet på rostfritt stål eller andra metallregn.

Trä

Trä är ett populärt material för regntunnor för sitt attraktiva utseende. Trä är också ett naturligt material, så du behöver inte oroa dig för kemikalier som BPA som förorenar vattnet. Men när det utsätts för vatten under längre perioder kan trä ruttna och brytas ner. Regnvattentunnor av trä är inte lika hållbara som modeller av plast eller rostfritt stål. En regntunna av trä tenderar också att bli dyrare.

Sten

Sten används för regnkapacitet med mindre kapacitet. Eftersom det är ett sådant tungt material är sten inte det bästa alternativet för större regnvattentunna. En regntunna sten har ett dekorativt utseende, så de är idealiska om du är orolig för tunnans utseende. Tänk på att en regntunna av sten kan vara dyr och svår att installera.

Är vatten från en regnvattentunna hälsosamt?

Medan vatten från en regntunna svart kan tjäna olika syften runt ditt hem, rekommenderas det inte att använda det för dricksvatten. Vattnet i en regntunna kan vara förorenat av flera faktorer, till exempel fågelavfall på ditt tak, och det kan utgöra en hälsorisk om du dricker det.

Vilken typ av underhåll kräver en regntunna?

Det är viktigt att hålla en regnvattentunna ren. Minst en gång om året, töm regntunnan och använd en långhårig borste för att skrubba inredningen med en mild tvål. Skölj regnvattentunnan väl så att inga tvålrester lämnas kvar. Se till att ditt rännsystem inte innehåller skräp för att förhindra att ansamlingen samlas i regnvattentunnan.

Måste jag lägga undan min regntunna trä för vintern?

De flesta regntunnor kan utelämnas under vintern, men se tillverkarens instruktioner för att vara säker. Du bör dock koppla bort regntunnan från dina takrännor för säsongen, så att det inte samlar vatten, vilket kan frysa och snedvrida formen på pipan.

Vad finns det för bra tips för att köpa en vattentunna bäst i test?

Plats

Det första du bör göra innan du handlar är att bestämma framtida plats för din regntunna. Det är en avgörande faktor för att välja storlek på din nya enhet.

Kapacitet

Det är en funktion som kan variera från en liten på endast 50 liter till enheter i industriell storlek som rymmer ännu mer än 4 000 liter.

Vilken kapacitet som är bäst för ditt hushåll beror på den genomsnittliga nederbörden och dess frekvens i din region, takets storlek på ditt hus, dina behov av regnvatten och den maximala mängd regnvatten du kan samla upp.

I allmänhet kommer en genomsnittlig tunna på 100 till 300 liter att vara ett perfekt val för dig.

Säkerhet

Eftersom den genomsnittliga tunnan rymmer minst 190 liter vatten måste du ta hand om skyddet av dina barn och djur runt omkring.

Det betyder att du måste förhindra eventuell vältning av pipan.

Nödvändiga tillbehör

När du väljer det perfekta regnvattentunnan för ditt hem måste du säkerställa att den har en automatisk överströmningsventil. Den här delen slås på när ditt tunna är fullt av regnvatten och förhindrar överflöd. Du behöver också en enhet med ett nätfilter (filter) för att förhindra att insekter och skräp kommer in i den.

Ett adekvat lock säkerställer att ditt husdjur eller andra vilda djur inte faller i ditt tunna, och en tapp hjälper dig att använda regnvatten som samlas upp i ditt tunnare bekvämare.

Vad är bra med en regnvattentunna bäst i test?

Den bästa regntunnan ger följande bra saker:

 • Ett överflöd av vatten som kan hålla dig hela trädgårdsperioden.
 • Lägger till det kritiska näringsämnet, kväve till dina växter.
 • Det finns inga kemikalier eller tillsatta mineraler.
 • Det hjälper till att förhindra jorderosion.
 • Det förhindrar avrinning från att sippra in i ditt hus.
 • Sparar pengar
 • Hjälper miljön

Vad ska jag tänka på när jag köper en regntunna?

Medan du köper de bästa regntunnan kan verka som en lätt uppgift, rekommenderar jag starkt att du överväger flera faktorer för att du ska vara mest nöjd.

 • Kapacitet – Regnvattentunnor varierar från små (200 liter) till extremt stora (4 000 liter). Den genomsnittliga trädgårdsmästaren borde ha en 200 liter regnvattentunna.
 • Lock – Detta är viktigt om du vill förhindra att myggor, ekorrar eller till och med barn kommer in i ditt tunna. Locken kan låsas eller låses.
 • Nätskärmar – Om det inte finns något lock vill du ha en nätskärm. Detta gör att löv, insekter och skräp inte kommer in i ditt vatten.
 • Tapp – Om du vill ansluta en slang till din regntunna med kran måste den ha en tapp. De flesta regntunnor levereras med 1 eller 2 tappar. Mässing är nyckeln för att förhindra sprickbildning!
 • Överströmningsskydd – Detta är kritiskt! De flesta regntunnor har 1 eller 2 överflödesskydd. Detta förhindrar att vatten rinner in i din foundation
 • Design – Detta kan sträcka sig från användbart till dekorativt, till rymdeffektivt.
 • Pris – Beroende på vad du köper kan priserna variera från 300 till 5 000 kronor. Den genomsnittliga 200 liter regnvattentunnan bör kosta mellan 300 och 1 000 kronor.

Vad kan en regnvattentunna tillverkas av?

Regntunnor kan tillverkas med fyra typer av material. De kan tillverkas med plast, sten / keramik, trä eller metall.

A) Plast

Plast är det mest populära alternativet när du söker efter bästa regntunna. Det är lätt och kostnadseffektivt.

När du letar efter en Vattentunna vill du se till att plasten är BPA-fri.

B) Sten / keramik

Sten eller keramiskt material är det perfekta materialet för små regnvattentunna. De passar bättre i små trädgårdar och är mycket dekorativa.

Samtidigt kan de vara ganska komplexa att installera. Dessutom kommer de att bli mycket dyrare än dina plastregn.

C) Trä

Trä är det perfekta materialet för att komplettera utomhusfärger och design. Det ger den perfekta bondgårdskänslan.

Trä tenderar att vara dyrare än sten / keramik eller plast. Det är också mer hållbart än plast men inte lika hållbart som metall eller sten / keramik.

D) Metall

För den vanliga trädgårdsmästaren vill du inte ha metall.

En regntunna av metall är vanligtvis permanent.

De är inte särskilt dekorativa i bostadsmiljö. De är extremt hållbara men är också de dyraste.

Hur använder jag en regnvattentunna?

Nedan följer flera tips om hur du använder en Vattentunna på ett effektivt sätt.

 • Håll locket tätt tillslutet och täckt. Detta minskar myggor, kondens och drunkningar.
 • Om din regnvattentunna har en tapp, se till att ansluta lämplig trädgårdsslang, el- eller manuell pump. Pumpar är effektivare men använder mer energi.
 • Placera din regntunna på plan mark, stabila blocks för att komma åt tapparna eller en regntunnabas.
 • Använd ditt lagrade vatten inom två veckor. Detta minimerar lukt och alger.
 • Slutligen kan det vara komplicerat att montera avloppsrännan eller rännan i ditt regnvattentunna. Jag rekommenderar starkt att du använder din manual och videon nedan.

Hur installerar jag en regntunna?

Även om det finns många användningar av Vattentunna är det först viktigt att se till att du installerar rännan / nedloppet korrekt i pipan.

 1. Identifiera avloppsrännan som ska användas
 2. Montera Vattentunna enligt dina instruktioner
 3. Förbered området där du ska placera din Vattentunna. Se till att området där du placerar det är plant och jämnt
 4. Placera din Vattentunna bredvid nedloppet
 5. Gör de nödvändiga nedskärningarna och placera avloppsröret i ditt regnvattentunna.
 6. Jämna ut regntunnan
 7. Rikta ditt överflöd från grunden
 8. Titta på videon nedan!

Hur tar jag hand om min regnvattentunna?

Nedan följer flera tips som tar hand om din Vattentunna:

 • Håll regnvattentunnan och rännorna rena varje vecka
 • Rengör Vattentunna varje månad
 • Skydda ditt hus med en bit trä mellan den och nedloppet
 • I slutet av varje säsong ska du kontrollera om det finns läckor och flytta inomhus. Medan du kan tippa din Vattentunna på sidan, kan du ta med den i en skjul, garage eller ditt hus för att förhindra att den vetter ut.
 • Om du planerar att lämna din regntunna hela året ska du tömma din regnvattentunna före vintern och rengöra det med varmt vatten och diskmedel.

Är det bra att hemmafixa en egen regnvattentunna?

Jag personligen skulle INTE göra min eget tunna.

 • För det första är det en komplicerad process. Det är bokstavligen inte värt din tid eller pengar eftersom de flesta regntunnor är rimligt prissatta.
 • Dessutom är det svårt att hitta rätt leveranser. Och det är ibland en kamp för att hitta en tillräckligt stor behållare.
 • Inte bara detta, men det blir svårare att ansluta tillbehör som slangar och tappar till DIY-regnvattentunna.
 • Du måste också vara extra försiktig med att köpa förnödenheter som kan innehålla farliga kemikalier.
 • Slutligen, om du inte bygger det rätt kan det vara farligt och leda till tippning, drunkningar eller myggor som bär dödliga sjukdomar.

Hur bestämmer man och slutför sitt köp av en bäst i test vattentunna?

När du köper en regntunna plast finns det några saker du behöver ta hänsyn till. Det första skulle vara att välja rätt storlek. Regnvattentunnor är skrymmande av naturen och medan de flesta börjar på 200 liter, kan vissa passa upp till 500 liter eller mer. Tänk på dina bevattningsbehov tillsammans med utrymmesbegränsningar innan du gör ditt köp.

Därefter måste du överväga estetiken i ditt regnvattentunna. De finns i alla möjliga mönster, och du bör välja den estetik som passar dig bäst. Planterare är också ett vanligt inslag i regntunna, och några av dem är till och med helt avtagbara. Du måste också ta hänsyn till priset eftersom regntunnor kostar mer än ett vanligt trädgårdshus. En bra regntunna svart är dock otroligt slitstark och kan hålla i en tid, så det är en investering som är värt att göra.

Slutligen bör du vara medveten om de olika typerna av material som kan användas för att göra en regnvattentunna. De viktigaste materialen som används är plast, terrakotta, betong och trä. Trä- och terrakottafälltunna är i allmänhet de tyngsta och är inte svåra att rengöra. För den genomsnittliga husägaren är en regnvattentunna plast mest populär, men gör din forskning i förväg och bestäm vilken som passar dina behov bäst.

Hur man väljer
 • Bestäm vilken estetik du vill ha. Regntunnor finns i olika utföranden, så du bör välja den som du tycker passar ditt utomhusutrymme bäst.
 • Ta reda på din budget. Regnvattentunnor finns i olika prispunkter, så du bör överväga hur mycket du vill betala för ditt regntunna.
 • Det finns många olika typer av material som används i regnvattentunna, och medan vissa kan vara tyngre än andra, måste du överväga vilket som är bäst för dig.
 • Kolla in recensioner. Innan du köper ditt regntunna, gör din forskning och kolla vad andra individer har att säga innan du gör ditt köp.

Ska man tänka på kapacitet när man köper den bästa vattentunnan?

De flesta regntunnor har en kapacitet mellan 150 och 300 liter. En 200 liter regnvattentunna är bland de mest populära. Om det inte regnar ofta där du bor, överväga en mindre kapacitet. Tänk också på hur mycket vatten du vill samla i taget.

Borde man tänka på en vattentunnas prisinformation?

En grundläggande regntunna som får jobbet gjort svävar mellan 300 och 1 000 kronor. Jag rekommenderar inte att spendera mindre än så eftersom det kan vara en sämre produkt som inte håller.

För ett mer attraktivt alternativ, förvänta dig att betala mellan 800 och 3 000 kronor för en regntunna med kran som är både praktisk och snygg.

För avancerad design och funktion kan du betala över 3 000 kronor för det bästa marknaden har att erbjuda.

Vad är gråvatten och kan jag använda vattnet som samlas upp i min regnvattentunna för andra ändamål?

Gråvatten är en term för behandlat vatten som kan användas för att spola toaletter, tvätt och bevattning. Det är inte säkert att dricka. I vissa kommuner anses vatten som samlas upp i en regntunna vara gråvatten och kan användas för dessa ändamål. Det rekommenderas inte att dricka vatten som samlats i regnvattentunna.

Vad kan en vattentunna fyllas av?

En 250 liter regnvattentunna placerat under ett rör från ditt tak kan fyllas från en genomsnittlig regnstorm. Om du bor i ett regnigt område kan du överväga att köpa fler tunna och ansluta dem med länkslangar. Industriella regntunnor med extra stor kapacitet finns också.

Hur ska man välja en regnvattentunna med rätt kapacitet?

Även en liten mängd nederbörd kan fylla en kapacitet på 200 liter ganska snabbt.

Om du räknar med en stor mängd nederbörd i ditt område, eller om du planerar att förvara mycket vatten under lång tid, kanske du vill gå till ett större alternativ snarare än en standardmodell på 200 liter. Detta kan verkligen hjälpa till med din vattenräkning.

Även om detta inte är allmänt sant, så är det i allmänhet så att ju större tunna desto högre kostnad, så om budgeten är en avgörande faktor är det något du måste tänka på.

På samma sätt känner jag ett ökande antal trädgårdsträdägare som föredrar att länka flera regnuppsamlingstunna.

Om du planerar att göra detsamma måste du leta efter ett alternativ som erbjuder ett utlopp för att fästa en länkslang. En eller två tappar gör också skillnad.

Vad för olika stilar av regntunnor finns det?

Som du förmodligen kan föreställa dig, kommer tunntunna av hög kvalitet i alla typer av stilar och är gjorda av alla slags material.

För att ta ditt miljövänliga trädgårdsarbete till nästa logiska steg, kanske du vill överväga att köpa en regnuppsamlingstunna tillverkat av återvinningsbara material.

Med det sagt är det en sak som de flesta husägare letar efter när man väljer en tunna som matchar utseendet och känslan i sitt hem- och utomhusutrymme.

Typiska alternativ inkluderar:

Polyeten eller plast

Det är ingen överraskning att formade regnvattentunnor av plast och vattenfri tunna av polyeten BPA är bland de mest populära valen där ute.

De är inte bara det lättaste alternativet utan de är också otroligt billiga jämfört med tunna tillverkade av andra material, vilket gör dem till en särskilt bra idé om du behöver hålla koll på din plånbok.

Dessutom finns de i ett stort utbud av former, storlekar och färger, vilket innebär att du är mer benägna att hitta en som passar bra in i ditt hem estetiska.

Ändå är inget i livet exakt perfekt, och dessa är inget undantag.

Att vara billig och lätt kan ha sina fördelar, men det betyder också att dessa är minst hållbara av alla olika tunntyper. Som sådan bör du förvänta dig att behöva bytas ut mycket tidigare än med ett mindre förstörbart alternativ.

Keramisk lera och sten

Vackert designade, sten- och lera alternativ är ett underbart tillskott till små prydnadsträdgårdar.

De är också ganska bra på att fånga större mängder nederbörd än plast- eller trämodeller, vilket gör dem till ett bra val om du har mycket vatten att förvara.

Tänk dock på att de i allmänhet är mycket tyngre och dyrare än andra sorter. De kan också vara svårare att installera, något som kan utesluta dem som en bra passform för nybörjare.

Rostfritt stål och metall

Om du förväntar dig mycket nederbörd eller om du helt enkelt tror att du kan behöva mer vattenförvaring än den genomsnittliga 200 liter stora kapacitetsmodellen kan ge, kan rostfritt stål mycket väl vara vägen att gå.

Vanligtvis byggda för industriell och kommersiell användning, kan de i allmänhet lagra mycket mer vatten än sina motsvarigheter i trä, plast eller keramik.

Men om estetik är viktigare än du kanske vill ge rostfritt stål en bred kaj.

Även om det finns några snygga alternativ där ute, lämnar de flesta regnvattentunnor av stål mycket att önska när det gäller design.

Trä

En äkta trätunna som den här kan lägga till en viss charm till din trädgård eller utomhus.

En trätunna är ett perfekt val för att lägga till en viss traditionell, rustik känsla i ditt utomhusutrymme.

För ett riktigt unikt utseende kan du hitta modeller tillverkade av återvunnet bokträ, hickory, ek och ceder.

Som med andra alternativ måste du dock vara uppmärksam på kostnaden eftersom du vanligtvis hittar trätunna i den övre änden av prisskalan. Se också vad mer en tunna kommer med – eventuella tillbehör eller tillbehör som en avstängningsventil av mässing.

Varför vill jag köpa en riktigt bra regnvattentunna?

Under den här guiden har jag pratat lite om hur du använder en kvalitetsregnvattentunna som kan hjälpa dig att begränsa miljöpåverkan av att ta hand om din trädgård genom att göra det möjligt för dig att återanvända regnvatten snarare än att dra från hemmets vattenförsörjning.

Men även om det kan vara den största fördelen är det inte den enda.

Här är ytterligare tre övertygande skäl till varför du kanske vill överväga produkter för skörd av regnvatten för ditt hem.

Naturligt regnvatten är bättre för din trädgård

Att använda naturligt regnvatten producerar friskare, mer livfulla blommor och växter än att använda vatten från kranen.

Visste du att kranvatten innehåller salt, fluor och klor?

Vissa experter föreslår att dessa kemikalier kan skada växtrötter och mikroorganismer. Under tiden har regnvatten ingen av dessa kemikalier, är väl oxiderad och har visat sig gång på gång leda till starkare, hälsosammare växtliv.

Samlat regnvatten skyddar ditt hem

Med tiden kan överskott av regn orsaka att fukt sätter sig runt grunden för ditt hem vilket kan orsaka mögel eller till och med översvämning.

Genom att skörda regnvatten begränsar du mängden fukt runt din egendom och minskar därmed, om inte helt, sådan skada.

Håll vattenfunktioner fyllda

Om din trädgårdsdesign innehåller en djurlivsdamm eller liknande vattenfunktion, kan du upptäcka att dessa har en tendens att torka upp under de varma sommarmånaderna.

Ditt regntunnavatten kan användas för att fylla dessa igen, så att de fungerar, ser vackra ut och till och med ger rätt miljö för att vilda djur ska blomstra runt ditt hem.

Vad gör jag när regnvattentunnan är full? Hur förhindrar jag att det rinner över?

De bästa regntunnorna har alltid en ventil eller dräneringslösning för att förhindra överflöd.

Det enklaste sättet är med en avledningssats för regnrännrännan som är utformat för att stängas av när pipan blir för full.

På det sättet börjar vattnet rinna igenom dina rännor tills du tömmer pipan för att göra plats för mer vatten.

Ett annat alternativ är att köpa en tunna med en överströmningsventil. Du kan sedan ansluta en gammal bit rör eller slang till den och kontrollera vart överflödigt vatten ska gå.

Med detta tillvägagångssätt kan du till och med ansluta två eller flera tunna tillsammans och rikta överflödet från det ena till det andra.

Behöver jag köpa ytterligare utrustning för att använda en regntunna?

Det är fullt möjligt att använda en tunna effektivt utan att någonsin investera i några andra produkter.

Om du har tillräckligt med ledningsrör som ligger runt kan du använda detta för att ansluta ditt tunna till rännan.

Med det sagt kan det hända att du köper några extra bitar av utrustning verkligen hjälper dig att få ut det mesta av din nya investering.

Stativ förbättrar också vattentrycket så att ditt vatten rinner snabbare genom slangrör och kan vara effektivt för att förhindra översvämning och överflöd.

Vad är det bästa sättet att ta hand om min regnvattentunna?

Tillsammans med mina råd om underhåll av regnvattentunna, var noga med att följa dessa bästa tips om hur du får ut det mesta av ditt nya tunna.

Bra skötsel och underhåll kommer att hålla din regntunna plast som bäst längre, så att du får maximal valuta för pengarna.

Den viktigaste uppgiften är att regelbundet rengöra både tunna och rännor för att förhindra den typ av blockeringar och uppbyggnader som kan leda till överflödsproblem.

På samma sätt vill du kontrollera om det finns hål och andra skador som kan leda till läckande vatten och översvämningar.

Det är också värt att tänka på vad du kommer att göra med din regnvattentunna under vintermånaderna när extremt väder kan skada det.

Om ditt tunna inte kommer att användas, överväga att ta med det inomhus eller åtminstone täcka det för att skydda det från väder och vind.

Hur kan jag annars spara vatten när jag sköter min trädgård?

Förutom att använda en tunna finns det många saker du kan göra för att minska din miljöpåverkan och minska din vattenanvändning samtidigt som du skapar ett vackert utomhusutrymme.

Dessa inkluderar:

Ta hand om din mark

Mulching och tillsättning av organiskt material i din jord kan hjälpa till att förbättra dess struktur så att den behåller mer fukt. Ju mer fukt din jord behåller naturligt, desto mindre behöver du vattna den.

Undvik övervattning

Många av oss vattnar mina trädgårdar mycket mer än vad jag behöver, så ett effektivt sätt att minska min vattenanvändning är att helt enkelt skära ner på hur ofta jag bryter ut slangröret.

Ett effektivt sätt att kontrollera om din jord verkligen behöver vatten är att skjuta en spade in i den. Titta på jorden omkring en spade-djupt ner. Om det fortfarande är fuktigt är det fortfarande bra.

Om det torkas ut, men ja, är det dags för lite vattning.

Vatten när det är kallt

Om du vattnar under glödande värmen från middagssolen kommer mycket av det vattnet helt enkelt att avdunsta, så du kommer att upptäcka att det hjälper till att vattna din trädgård tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det är kallare.

På det sättet behåller jorden mer fukt, vilket innebär att du får spendera mindre tid på att vattna din trädgård och mer tid på att bara luta dig tillbaka och njuta av den.

Vilka är de 6 bästa sakerna med att ha en regntunna?

Det finns många anledningar till att det är en bra idé att ha en regntunna. Här är sex viktiga fördelar med att ha en regntunna.

 1. Det minskar avrinning och förbättrar vattenkvaliteten. Eftersom en regntunna med kran samlar regnvatten som annars skulle rinna ut i avloppet och ta med sig bekämpningsmedel, gödselmedel och andra föroreningar som det plockade upp genom resor genom gräsmattor och längs uppfart och gator.
 2. Det är hälsosammare för dina växter. Om du har utomhusväxter får de redan regnvatten på det naturliga sättet. Men att använda vatten från en regnvattentunna till dina växter även på torra dagar är mycket bättre för dem än kommunalt vatten.
 3. Det förhindrar att jorden förstörs. Att samla regnvatten från dina rännor förhindrar att överflödigt vatten går genom din trädgård när det regnar. Att sakta ner detta minskar mängden erosion som händer och förhindrar att alla näringsämnen tvättas bort.
 4. Det sparar vatten. Genom att samla in och använda regnvatten för att sköta din trädgård, tvätta bilen, rengöra fönstren eller till och med ge hunden ett bad sparar du kranvattnet du brukar använda för dessa uppgifter.
 5. Det kommer till nytta i en torka. Om du bor i ett område där vatten är knappt på den heta sommaren och är begränsat till bevarande av vattnet, är det väldigt praktiskt att ha en regntunna full av vatten. Även om du inte kan dricka det kan du använda det för att göra flera sysslor runt huset och hålla din trädgård och gräsmattan fuktig när vattnet är knappt.
 6. Det sparar pengar. Eftersom du använder mindre kommunalt vatten minskar din vattenräkning. Tänk dig att du inte behöver betala för vattnet du använder för att sköta din gräsmatta eller trädgård genom att samla tillräckligt mycket från himlen under de regniga vårdagarna!

Hur tar jag reda på vilken regnvattentunna som passar min trädgård bäst?

Här är de saker du bör tänka på när du bestämmer dig för vilken regntunna som passar din trädgård.

 1. Se till att vattnet är säkert. De flesta nyare hem är bra men vissa äldre byggnader kan använda blyfärg eller andra material på taket eller takrännor som är osäkra. Tänk också på typ av bältros i ditt hem. Om tjära eller grus kommer att vara ett problem kanske en regntunna inte fungerar för ditt hem.
 2. Bestäm hur mycket vatten du kan samla i ditt regntunna. Titta på din vattenräkning för att få en upptunnatning om hur många liter du använder per månad. Du bör också överväga hur mycket regn som faller i ditt område. Om du bor i ett regnigt klimat kan du behöva ett större tunna än någon som bor i ett torrt område.
 3. Se till att du väljer en med ett filter och ett säkert lock. Det sista du vill ha är att många löv och skräp samlas i din regnvattentunna och förorenar vattnet. Du vill inte heller att nyfikna djur ska kunna komma in.
 4. Välj något som har UV-skydd. Tänk på det. Din regnvattentunna är ständigt ute i solen. Ju bättre skydd det har mot solen, desto längre håller det.
 5. Se till att tunnan du väljer har något slags överflödssystem. Om pipan fylls och det inte finns något överflödesskydd kommer vattnet att spilla ut ur hinken mot väggen i ditt hem och det kan samlas runt fundamentet. Detta kan orsaka omtunnatande skador över tiden.

Hur gör jag en regntunna reda för att ta upp vatten?

Varje regntunna är lite annorlunda så se till att följa instruktionerna som medföljer den produkt du valde. Som sagt, här är en allmän guide för installation av en regnvattentunna.

 1. Välj plats. Det viktigaste att komma ihåg är att det måste placeras inom några meter från en nedlopp. Du kan placera den i din trädgård för att göra den bekvämare att använda eller stoppa den på en plats som är på vägen bakom ditt hus.
 2. Se till att du har en jämn, stabil bas. När regntunnan är full är den extremt tung. Om marken under den inte är stabil och plan kan det hela välta. Att lägga ner betongbeläggare är en bra idé att lägga till stabilitet, se bara till att de är jämna.
 3. Du kanske vill lyfta pipan på ett stativ, beroende på var tappen är. Några av dessa tunnor har en tapp helt längst ner vilket kan vara väldigt besvärligt om du försöker fylla en hink eller vattenkanna.
 4. Bestäm höjden på regnvattentunnan och redogör för ett stativ om du väljer att använda en. Lägg en lång nivå över toppen av pipan mot nedloppet och markera platsen på nedloppet på toppen av pipans topp. Mät sedan ner 7,5 cm och gör ytterligare ett märke.
 5. Borra ett hål i nedloppet. Ibland innehåller regntunnan hålsågar för att göra det här steget enkelt men vissa gör det inte så att du kan behöva tillhandahålla din egen.
 6. På regncylindern väljer du var du ska borra hålet för den andra änden av avloppsröret om du har det här alternativet. Välj en plats närmast nedloppet.
 7. För in avledaren i nedloppet och säkra den med skruvar. Anslut sedan avledaren till regncylindern med en flexibel slang. Detta bör inkluderas. Slangen ska sitta under avledaren men bör inte ha för mycket slack.
 8. Sätt på locket och vänta på regn.

Hur använder man vatten från regntunna?

Vatten från en regntunna är perfekt för att sköta din trädgård, tvätta din bil, rengöra gräsmöbler eller vattna din gräsmatta.

Du bör inte använda regnvatten för att laga mat för att dricka om inte regnvattentunnan är särskilt utformad som livsmedelssäker. Även då måste du filtrera eller rena vattnet. Du bör aldrig inta något vatten direkt från något regntunna, oavsett vad det är gjort av.

Hur fungerar en regnvattentunna?

Handlingen att samla regnvatten genom ett avrinningssystem och lagra det för framtida bruk kallas regnvattenupptagning. Regnvatten är en av de renaste formerna av vatten på grund av den hydrologiska cykeln – naturens destillationsprocess.

Även om det inte är direkt tillgängligt för konsumtion såvida inte vattenreningstekniker implementeras, har regnvatten en enorm mängd praktiska användningsområden. Enligt EPA använder det genomsnittliga hushållet mer än 1 000 liter vatten per dag, varav 30 procent används för utomhusändamål (2018).

Med ett skördesystem för regnvatten på plats kan regn som annars skulle ha gått förlorat till stormavlopp samlas i en regntunna och lagras för senare användning, vilket i slutändan minskar vattenkostnaderna. I bredare skala kan regnvatten som fångas från hustaken användas för att förbättra dagvattenhantering, brandskydd och boskapshantering.

Regntunnor är också bra under torka eller i områden med vattenbegränsningstider. Med ett bra regnvattenavverkningssystem på plats kan en regnvattentunna vara en mycket effektiv vattenskyddstaktik.

Även om ordet ”tunna” antar den traditionella träkonstruktionen, kan en regntunna med kran tillverkas av flera typer av material och kan ha olika former och storlekar. I huvudsak är det en behållare som används för att samla regnvatten som kan återanvändas för olika hushålls- eller jordbruksändamål.

Regnvattentunnor har vanligtvis ett stort hål överst på vilket avrinningssystemet till avrinningssystemet är anslutet. Vatten från avrinningssystemet passerar genom nedloppet och sedan in i regnvattentunna.

Regntunnorna är vanligtvis försedda med kranar i botten som en trädgårdsslang kan anslutas för att vattna växter eller tvätta bilar. Vissa sofistikerade moderna regnvattentunnor har anslutningssystem som överför vatten till sprinklermaskiner och andra lagringsenheter.

Vad finns det för praktiska användningsområden med en vattentunna?

 • Vattenbevarande – En regntunna hjälper till att bevara vatten. Enligt ett test så kan ett regntunnassystem spara ett hushåll upp till 5 000 liter vatten under sommarmånaderna (2011).
 • Sänkta vattenkostnader – Att använda lagrat vatten kan minska vattenkostnaderna avsevärt. Enligt en tidning sparade en kvinnas familj cirka 20 000 kronor i vattenutgifter under en 5-årig löpning av kontinuerlig skörd av regnvatten.
 • Minskad efterfrågan på grundvatten – Kontinuerlig och omtunnatande skörd av regnvatten från bostads-, industri- och jordbrukssektorer kan minska efterfrågan på pumpvattenläggare för att få tillgång till grundvatten.
 • Rent vatten för bevattning – Regnvatten, destillerat, är mycket säkrare för trädgårdsskötsel i motsats till kranvatten i staden på grund av dess frånvaro av kemikalier som fluor och tungmetaller som bly.
 • Vattensäkerhet – Ett lagringssystem för regnvatten ger vattensäkerhet under torksäsongen.
 • Minskad skada på avloppssystem – Inre tryck och slitage i avloppsrör på grund av kontinuerlig användning minskar eftersom en majoritet av regnvattnet inte går direkt i avloppet.
 • Minskad förorening – Det minskar föroreningarna i mina vattenkroppar eftersom det finns mindre sopning av skräp, gödselmedel och andra föroreningar till vattenvägar.
 • Förhindrar översvämningar – Storskalig uppsamling av regnvatten kan minska sannolikheten för jorderosion och sötvattenföroreningar orsakade av översvämningar.
 • Förhindrar skador på hemvatten – Att skörda regnvatten kan minska läckage av vatten i hemmets fundament eller källare och därmed förhindra eventuella vattenskador.

Vad gör att en regnvattentunna är bra?

Som nämnts i inledningen är kvalitet avgörande. Ett helt system för skörd av regnvatten är bara lika starkt som dess regntunna. En läckande och dåligt utformat regntunna kan göra ett helt regnvattenavverkningssystem felaktigt, oavsett hur bra resten av systemet är.

Material av regntunna

Även om jag rekommenderar att använda plastharts (polyeten) regnvattentunnor för ditt hemsystem för skörd av regnvatten på grund av deras hållbarhet och användarvänlighet, diskuterar jag ett brett utbud av typer av regntunnor för din egen utbildning.

 • Plastharts – Plasthartstunna är överlägset den vanligaste typen av regntunna och med goda skäl. De är lätta och lätta att rengöra. De är inte biologiskt nedbrytbara och kan inte brytas ned på grund av bakterieverkan. Plast är lätt att forma i olika former och mönster för att tilltala en mängd olika utomhuspreferenser. Plasttunna är mycket billigare att producera jämfört med stentunna och är därför billigare. De är också mycket lättare att flytta på grund av det lätta materialet. Medan de flesta plast, polyetenbaserade tunna är UV-skyddade, de bör fortfarande hållas i skugga eller borta från solen under lång livslängd. Ogenomskinligt plastmaterial innehåller inte alger som genomskinlig eller transparent plast skulle göra. Jag rekommenderar starkt att du väljer en plasthartsregnvattentunna i motsats till något annat material.
 • Rostfritt stål – Rostfria ståltunna har de flesta fördelarna med plasthartstunna och används ofta för att lagra mycket stora kapaciteter under längre perioder. Används vanligtvis som industriella tankar eller cisterner för att försörja små samhällen, de är mer hållbara än plasttunna och tål UV-strålar mycket bättre. De är inte lika vanliga när det gäller lagring av regnvatten för hushållen, och därför kan viktiga funktioner som kranar, nätskärmar och överflödesskydd vara svårare att få tag på.
 • Lera eller sten – Lera eller stentunna finns ofta i mindre storlekar på grund av sin vikt och används ofta för dekorativa ändamål snarare än för ett fullblåst vattenbesparingssystem. De flesta som betraktar en lera eller ett stentunna är inte lika bekymrade över aspekten av skörden av regnvatten så mycket som för exteriör design. Ändå kan regnvatten fortfarande skördas effektivt genom dem. När en plats väljs för ett stenregn, är det vanligtvis en fast plats på grund av den vikt som ett helt stentunna kan ha.
 • Trä – Trätunna har använts genom historien för många ändamål, inklusive skörd av regnvatten. Och även om de kan se attraktiva ut, är det problem som man skulle gå igenom för att hålla en trätunna för regnvatten ganska långt. Trä är biologiskt nedbrytbart och kan lätt växa mögel och alger och är känt för att rymma insekter. När det gäller hållbarhet försämras trätunna med tiden och kan så småningom läcka. Även om det är möjligt att ordentligt behandla en trätunna för regnskörd, kan de flesta problem som orsakas av regnvattentunna trä som lösas genom att köpa en modern plasthartstunna.
Kapacitet

Regntunnor finns i olika storlekar och kan variera från dekorationstunna på 50 liter till industriella tankar på 20 000 liter. Valet av kapacitet beror på olika faktorer, såsom dess avsedda användning, takets storlek, nederbördens frekvens, antalet personer som är avsedda att dra nytta av det och den maximala mängd som kommunen tillåter. En regnvattentunna på 100 till 300 liter är optimalt för ett genomsnittligt hushåll.

Att beräkna den kapacitet som behövs är ett viktigt steg innan du köper och det finns en formel för att göra det. 1 mm nederbörd över en kvadratmeter ger cirka 1 liter vatten. Bestäm den genomsnittliga mängden nederbörd som du får under en månad, multiplicera den med rätt tal och multiplicera sedan den med bredden på ditt tak. Detta kommer att vara antalet liter som förväntas skördas på en månad.

Att lägga till och ansluta ytterligare tunna är alltid ett alternativ eftersom din efterfrågan på regnvatten ökar.

Design

En regntunnas design och funktion är en viktig faktor. Medan de flesta regnvattentunnor vanligtvis ser ut och fungerar på samma sätt, har vissa funktioner som bör övervägas. Tänk på en tunna som är brett vid basen, vilket ökar stabiliteten när det är fullt. Tunnor med en slät rygg kan lätt vila på väggen utan att välta. Alla regntunnor ska vara ogenomskinliga för att förhindra algernas tillväxt genom solljus. Större regnvattentunnor ska ha ett säkert skydd för att förhindra att djur och små barn faller in.

Funktioner
 • Nätfilter – Nätfilter hindrar insekter, löv och skräp från att falla ner i pipan. Stillastående vatten är en attraktiv plats för myggor att lägga ägg och därmed är ett nätskikt viktigt. Vissa tunna har en helt täckt topp med endast en öppning för nedloppet. Tunna utan silfilter bör överväga att använda myggdunkar för att förhindra tillväxt av larver i vattnet.
 • Tapp – Tappen är utloppet som avger vatten från pipan till miljön och kan användas för att fästa en trädgårdsslang eller fylla direkt i ett handtunna. Mässingstappar är mest idealiska för att förhindra rost. Tappen ska placeras längst ner på pipan så att tyngdkraften kan tillåta att innehållet i pipan flyter igenom. Vissa tunnor har ett gängat skott där en tapp kan fästas.
 • Överströmningsskydd – Under kraftigt regn kan mer samlas in än ursprungligen förväntat. En överströmningsventil reglerar och leder överflödigt vatten när pipan fylls till kapacitet. Överströmningsventiler kan anslutas till ytterligare en regntunna med kran eller till stora lagringstankar. Även om äldre mönster kanske saknar den här funktionen, är de flesta moderna regnvattentunnor byggda med en överströmningsventil.
 • Regncylinderavskiljarsatser – Regncylinderavskiljarsatser fungerar genom att avleda vattenflödet i regntunnan samtidigt som löv och annat skräp passerar genom nedloppet. Detta förhindrar igensättning av nedloppet och överflödet av regn tunna. Jag har skrivit en artikel som beskriver mer om omloppssatser för nedlopp, hur man installerar dem och var man kan köpa dem.

Hur ställer man in en regntunna?

Medan ett system för skörd av regnvatten är relativt enkelt och enkelt, finns det viktiga faktorer att tänka på när du installerar regnvattentunna.

 • Håll utkik efter platser med maximalt överflöd på ditt tak för att placera ditt tunna och se till att tappen är lättillgänglig. När pipan är placerad kommer det att vara svårt att flytta när den börjar fyllas.
 • Lyft en tunna genom att placera det på betongblock för att öka tappåtkomst och minska avståndet mellan nedloppet och pipöppningen.
 • Se till att du ansluter ett nedlopp direkt i pipans inlopp för att undvika att vattnet blinkar genom taket in i pipan. Detta kan orsaka fundamentproblem eller onödigt buller och vibrationer.
 • Kör ett test genom att leda vatten genom systemet för att kontrollera.

Hur mycket vattentryck kan jag få från en regnvattentunna?

Ju högre regntunnan är upphöjd, desto högre är vattentrycket vid dess lägsta utsläppspunkt. För att producera 1 PSI vattentryck bör vattennivån vara 0,7 meter över utgångspunkten, vilket typiskt skulle vara slutet på en slangfäste. Till exempel, för att uppnå 5 PSI vattentryck, bör toppen av regnbehållaren sitta 3,5 meter över slangens ände. Även om det verkar ganska högt bör en hög vertikal regnvattentunna som vilar ovanpå ett stativ flera meter från marken vara tillräckligt hög för att producera tillräckligt med vattentryck för utsläpp.

Kan en regntunna ta skada av att vara ute i kylan?

Det är bäst att tömma din regntunna under kalla årstider, eftersom vattnet kan frysa och potentiellt skada delar av pipan. De flesta tunnor är tillverkade av högdensitetspolyeten och tål hårda temperaturer, men mässingstappen och fästanordningarna kan spricka om vattnet förvandlas till is.

På vilka sätt kan en regnvattentunna förklädas?

Medan vissa tillverkare av en regnvattentunna anser att den estetiska faktorn är att ha en regntunna på gården, sticker de flesta regnvattentunnor ut markant. Vissa regnvattenupptagare bygger trähöljen runt en tunna för att ge diskretion. En annan populär idé är att linda kycklingtråd runt en tunna och låta vinstockar och blad växa längs den och slutligen täcka den.

Är regnvatten destillerat och kan man då dricka det?

Även om regnvattnet i sig är naturligt destillerat är det inte tillrådligt att konsumera det direkt eftersom det kan samla okända föroreningar på väg från taket till pipan. Regnvattenuppsamling är huvudsakligen avsedd att användas för trädgårdsskötsel och städning. Om regnvatten måste konsumeras för nödsituationer, se till att rena vattnet helt, antingen genom kokning, filtrering eller desinfektion.

Läs också >>> Arbetsbänk test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top