Bästa spånsugen 2022 – Test av olika spånsugar

Bäst i test

METABO SPA 1702 W

Populärast

BOSCH GAS 35 M AFC

Premiumval

LUNA BDC 240

Billigast

METABO SPA 1200

Klicka här för att se fler spånsugar.

En spånsug är ett verktyg som möjliggör att på ett smidigt och enkelt sätt suga upp flisor och spån, lite som en slags dammsugare. Oavsett vad man tror är detta ofta utav större vikt än man kan tänka sig. Det är nämligen så att för mycket spån och flisor inte bara riskerar att skräpa ned utan även kan skada kroppen vid långvarig inandning.

Spånsugar är ofta rätt så stora maskiner och brukar därför vara försedda med hjul för att förenkla förflyttningen utav maskinen. Genom att spånsugen är utrustad med hjul möjliggör det även en betydligt enklare förflyttning av spånsugen. Därmed kan du snabbt och enkelt suga upp oönskade träflisor och spån.

Att äga en spånsug innebär samtidigt att du kan lägga större fokus på ditt huvudarbete, till exempel att kapa brädor. Detta då spånsugen både är ett extremt viktigt verktyg för att hålla rent och snyggt samtidigt som den kan förbättra din hälsa. Dessutom så slipper man allt koncentrationsnedsättande damm vilket även kan innebära att ens mående och fokus kan förbättras.

Recensioner

Bäst i test: METABO SPA 1702 W

METABO SPA 1702 W Spånsug
METABO SPA 1702 W Spånsug

Denna spånsugen från Metabo har ett spånutsug på 0,75 kW samt en behållare som möjliggör att suga upp en volym på 90 liter. Detta är rätt så generöst med kapacitet och något som räcker för de flesta.

Denna modell från Metabo har även L-klassificerade filter vilket innebär att den filtrerar bort 99 % av allt damm. Detta är väldigt viktigt då man vill eliminera risken att andas in damm så mycket som möjligt. Något som denna spånsugen från Metabo kan möjliggöra.

Dessutom medföljer en del tillbehör som bland annat en sugslang, filtersäck samt en spånsäck. En av nackdelarna är dock att denna spånsugen medföljs av en hyfsat hög prislapp vilket innebär att man får betala lite mer än för de billigaste modellerna.

Populärast: BOSCH GAS 35 M AFC

BOSCH GAS 35 M AFC Spånsug
BOSCH GAS 35 M AFC Spånsug

Denna spånsugen i grovdammsugarmodell från Bosch är både våt och torr kompatibel vilket möjliggör att man kan arbeta med fuktigare material och avfall. Detta kan inte alla modeller vilket gör att detta kan vara ett bra alternativ om man söker den egenskapen.

Denna modell från Bosch har en kapacitet på 35 liter vilket är nog för många men dessvärre mindre än de större enheterna. Söker man en spånsug med så mycket kapacitet som möjligt är det förmodligen bättre att välja en modell med större volymkapacitet.

Denna Bosch enheten har dock en filterrengöring var 15:e sekund för att se till att hålla en bra renlighet. Dessutom har den en M-klassificering vilket innebär att 99,9 % av dammet filtreras bort vilket minst sagt är väl godkänt.

Premiumval: LUNA BDC 240

LUNA BDC 240 Spånsug
LUNA BDC 240 Spånsug

Denna spånsugsmodell från Luna har ett stationärt spånutsug på 230 V och en imponerande sugkapacitet på 2 100 kubik per timme. Den är även försedd med en bottenplatta tillhörande fyra hjul och är försedd med insugningsgrenrör.

Trots sin lite högre prislapp som förmodligen många avskräcks av kan detta fortfarande vara ett bra val. Det tillkommer bland annat flera tillbehör som inkluderar ett hjulstativ, en filterhuv, en spånsäck samt ett grenrör.

Denna spånsug har även imponerande spånsäcksvolym på 120 L vilket är nästan fyra gånger mer än den mindre modellen från Bosch. Är kapacitet något som du värdesätter kan det alltså vara värt att betala för vad denna spånsugen kostar att köpa.

Billigast: METABO SPA 1200

METABO SPA 1200 Spånsug
METABO SPA 1200 Spånsug

Denna spånsugen från Metabo har ett spånutsug på 0,55 kW med en behållarvolym på 65 liter vilket ger en relativt god kapacitet. Modellen har även L-klassificerat filter vilket tar innebär att spånsugen filtrerar bort 99 % av allt damm.

Söker man en billig modell som fortfarande har möjlighet att suga upp hyfsade volymer kan detta vara ett alternativ. Nackdelen med denna modell från Metabo är att den i och med priset förmodligen inte kommer vara lika kraftfull.

Jämför man med vårt premiumval från Luna har denna modell mindre än hälften av sugkapaciteten. Satsar man på en så kraftig spånsug som möjligt kan alltså en annan modell vara att föredra. För den som inte behöver så mycket effekt kan dock denna variant vara ett alternativ värt att fundera på.

Köpguide för spånsugar

Ljudnivå

I och med att spånsugar kan vara väldigt bullriga och högljudda är det viktigt att man är medveten om detta vid köptillfället. Vet man med sig att man är väldigt känslig mot höga ljud och buller kan det därför vara klokt att välja en så tyst spånsug som möjligt.

Det är samtidigt viktigt att man inte tummar på prestandan då kraftiga spånsugar ofta tenderar att vara mer högljudda. Ett annat smidigt och bekvämt sätt att lösa problemet på är att använda ett par hörselskydd.

Genom att använda ett par hörselskydd vid användning av spånsugen slipper man tänka på att köpa en så tyst modell som möjligt. Då undviker du risken att behöva sätta ljudnivån framför prestandan samtidigt som du inte behöver lägga extra pengar på en tyst spånsug.

Sladdar

När det kommer till spånsugar är de flesta modellerna utrustade med sladd även om det finns mindre modeller som är utrustade med batterier. Därmed är det väldigt viktigt att man noga överväger vad för typ av sladd spånsugen man tittar på har.

Det är nämligen så att sladdlängden varierar mellan olika typer av spånsugar vilket innebär att din användningsyta också begränsas.

För somliga är dock detta inte ett problem om man endast arbetar på mindre ytor. För de som planerar att använda sin spånsug på avstånd som kräver en lång sladd är detta dock superviktigt.

Sladdlängd är dock inte det enda man behöver tänka på när det gäller sladdar utan det finns en del andra viktiga överväganden som spelar in.

De två viktigaste sakerna att tänka på utöver längden på sladden är materialet den är tillverkad av och hur pass tålig den är för dagligt slitage. Detta är väldigt viktigt om man vill se till att köpa en spånsug som håller så länge som möjligt.

Funktioner

I tider där elpriser och energi är väldigt dyrt vill man helst undvika maskiner som slukar för mycket el. Därför kan det vara smart att leta efter spånsugar som drar mindre el samt eller har energibesparande funktioner.

Man ska dock vara medveten om att många efterfrågar energisnåla enheter och därmed kan priset var lite högre. Det är dock inte omöjligt att det fortfarande är värt den extra pengen. Det är något varje person själv får utvärdera.

En av de viktigaste sakerna att ha med sig när man överväger ytterligare funktioner är kostnaden för dem. Det är nämligen inte bara inköpspriset som kostar utan även reparationer och regelbundet underhåll.

Med det sagt kan en automatisk avstängningsfunktion vara värt att överväga. Speciellt om du arbetar med material som innehåller vatten eller är fuktigt. Det din spånsug då gör är att stänga av sig när den når en maximal hanterbar vattennivå. Detta gäller dock inte för alla modeller utav spånsugar då vissa inte är kompatibla med vatten.

Kapacitet

Något som är väldigt viktigt när det kommer till spånsugar är själva kapaciteten den klarar av. Det är nämligen så att en spånsug består av en avfallsbehållare som minst sagt är avgörande. Detta då själva behållaren i högsta grad avgör hur mycket spån som maskinen klarar av att suga upp.

Därmed borde alla som ska köpa en spånsug noga överväga vad för typ av avfallsbehållare som passar ens egna behov. Det är nämligen både onödigt och dyrare att köpa en spånsug med för stor avfallsbehållare.

Samtidigt ska man inte snåla med kapaciteten då man ofta kan underskatta mängden spån som bildas vid träarbeten. Det klokaste är därför att man har en god uppfattning vad man behöver innan man bestämmer en storlek.

Bärbarhet och förflyttning

Smidighet och enkelhet när det kommer till förflyttning är centralt för i stort sett alla maskiner och verktyg, spånsugar är inget undantag. På grund av detta är de flesta större modellerna av spånsugar utrustade med hjul för att göra det möjligt med en snabb och lätt förflyttning.

Hjul har dock en nackdel och det är att de kan vara känsliga för ojämna ytor. Därmed är det viktigt att man har ett hyfsat jämt underlag om man inte vill överväga andra alternativ eller annorlunda hjul.

Vet du redan nu att en spånsug med hjul inte passar dina förhållanden så är en bärbar modell helt klart det du ska välja. När du gör det är det väldigt viktigt att du ser till att spånsugen inte är för tung eller oergonomisk.

Om du ofta ska förflytta spånsugen är det nämligen viktigt att det går hyfsat enkelt och bekvämt så du inte drar på dig skador. Som tur är finns det flera modeller, bland annat från Makita som endast väger ett par kg och därmed är enkla att flytta.

Filter

Beroende på till vilket ändamål du köper din spånsug till är det vissa saker som kommer skilja sig.

Köper du din spånsug i syfte att använda den industriellt krävs det ofta bättre filtrering.

Modellerna anpassade för industriella ändamål har nämligen en tvåstegsfiltrering vilket innebär att de kan samla en ännu större mängd smuts och skräp än vanliga modeller. Detta när dock inte nödvändigt om du endast planerar att arbeta med spån och träavfall.

Avslutningsvis finns det något som kallas för HEPA filter som du borde ha koll på vid köp av en spånsug. HEPA är en slags certifiering och innebär ökad uppsugningsförmåga. För att få klassas som HEPA måste maskinen ha en effektivitet på över 99 % och kunna suga upp dammpartiklar så små som 0,3 mikron.

Slang

Trots att mycket annat på spånsugen är viktigt har slangen en betydelse som inte någon av de andra delarna har. Slangen fyller nämligen den centrala rollen att faktiskt suga upp allt man vill bli av med.

I och med att slangen trots allt har en så viktig roll är det utav av betydande vikt att den är tillräckligt lång men även flexibel.

Genom att satsa på en flexibel slang möjliggör man även en enklare rengöring av svåråtkomliga områden som t. ex sprickor eller trånga utrymmen. Detta är något det brukar finnas gott om, speciellt i trånga verkstäder.

Motor

Grunden i alla spånsugar är själva motorn som får spånsugen att fungera. Det viktigaste när det kommer till själva motorn på spånsugen är självklart kraften och prestandan. En starkare motor innebär nämligen bättre effektivitet.

Däremot medför en stark motor bland annat en högre ljudnivå samtidigt som den garanterat kommer kräva mer el. Därför bör du noga överväga vad som är viktigast för dig.

Det kommer nämligen med största sannolikhet vara så att du behöver väga effektivitet, ljudnivå och energianvändning mot varandra. Alla kommer förmodligen inte dra samma slutsats och det är inte särskilt konstigt.

Är du en person som klarar av höga ljudnivåer och buller utan att bli störd kan du självklart prioritera effektiviteten. Samma sak fast tvärt om gäller såklart för någon som är känslig för ljud.

Vanliga frågor om spånsugar

Vad är skillnaden mellan spånsugar och grovdammsugare?

Maskinen som är mest lik spånsugen är utan tvekan grovdammsugaren. De är dock inte likadana och det finns en del saker som skiljer de åt.

Till att böja med är spånsugar specifikt gjorda för att suga upp spån och olika typer av träavfall. Detta är ofta något som grovdammsugare har svårt för då träavfallet kan vara för stort.

Vad är hälsonyttan med spånsugar?

Vid byggande och vid olika typer av arbeten som innebär stora mängder spån är damm ett stort problem.

Förutom att dammet kan smutsa ner och förstöra kan det även vara skadligt att andas in, speciellt i stora mängder. Denna skadliga inandning minimeras om man har en spånsug som tar hand om de dammande avfallen.

Vad gör en spånsug?

En spånsug suger upp spån, damm och annat avfall. Detta används främst i verkstäder där mycket avfall bildas när man arbetar med till exempel trä eller andra material som bildar damm.

Vad är skillnaden mellan bärbara och fasta spånsugar?

Skillnaden mellan bärbara och fasta spånsugar är flera. Den främsta skillnaden brukar vara kraften och effektiviteten där de fasta oftast är mer kraftfulla.

En ytterligare skillnad är såklart att den ena modellen är betydligt mer praktisk än den andra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top