Bästa spånsugen 2022 – Test av olika spånsugar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Metoba SPA 1200

Luna BDC 240

Metoba SPA 1702

Makita DVC35OZ

Klicka här för att se mer spånsugar.

Bästa spånsugen 2022

Om du håller på mycket i verkstaden eller helt enkelt bara använder många elverktyg kan det vara bra att ha en eller flera spånsugar. Det är så himla enkelt att köpa en spånsug. Med hjälp av en kraftig spånsug så behöver du inte oroa dig för att andas in något spån. Du behöver inte heller sopa upp något spån eftersom även en liten spånsug tar hand om det istället. Det är bara att bygga en spånsug och så gör den jobbet åt dig. En bra spånsug kan alltså hjälpa till väldigt mycket när du håller på med olika typer av verktyg.

Det är dock inte alls så enkelt att köpa en spånsug på nätet som man kan tro. När jag skulle köpa min första spånsug var jag tvungen att söka upp information i flera dagar. Det finns hur många olika varianter som helst i flera olika prisklasser. Många affärer brukar också skriva om saker som de vill att du ska höra. Men när du väl får hem varan så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju absolut inte spendera en massa pengar på något som du inte tycker om.

Men det är just därför som jag på Hantverksproffset.se har skapat en komplex och enkelläst guide så att du kan köpa den bästa spånsugen. Jag vet själv hur svårt det var och därför har jag gjort en enkel köpguide. Jag har sammansatt den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap. När jag skulle köpa och bygga min egen spånsug så lärde jag faktiskt mig väldigt mycket. Men under mitt spånsug test har jag också använt mig av andra produkttester men även offentliga kundrecensioner. Med hjälp av allt det så har jag satt ihop en köpguide så att du kan köpa den bästa spånsugen.

Recensioner

Lista över de bästa spånsugarna

Bäst i test – Metabo SPA 1200

Specifikationer 
Max. luftflöde900 m³/h
Max. vakuum1600 Pa
Filteryta1 m²
Slangdiameter100 mm
Volym65 liter
Effekt0.55 kW
Mått830 x 450 x 1600 mm
Vikt22 kg

metabo SPA 1200 SpånsugHär kan du läsa om mitt Metabo SPA 1200 test. Med SPA 1200 från Metabo får du dig en effektiv och relativt tyst bra spånsug som fungerar perfekt till både stationära och halvstationära träbearbetningsmaskiner. Tack vare filtermaterialets L-klassificering filtrerar denna spånsug bort 99% av allt damm så att din arbetsplats hålls fri från damm. Dessutom har den integrerad jordning för att skydda mot elektrostatisk uppladdning. Denna spånsug har även ett vältsäkert understativ med en stöttad spånpåse så att du kan undvika olyckor på arbetsplatsen. Detta är något som faktiskt inte alla spånsugar brukar ha.

Denna kraftiga spånsug på 22kg står på mycket stabila hjul som gör den enkel att rulla samt att den är mycket simpel att koppla in så att du smidigt kan flytta rundor den på din arbetsplats så att du kan arbeta effektivare utan att behöva stå och pilla med struliga maskiner. Dessutom är kabellängden till denna spånsug 3 meter vilket innebär att du kan rulla med dig den rätt långt utan att behöva byta uttag.

Till SPA 1200 får du även med spånsug tillbehör så att du slipper köpa till det i efterhand. Du får med en sugslang till spånsug som suger med måtten 100 x 2500 mm vilket innebär att den har en relativt lång räckvidd vilket kan vara mycket händigt på visssa arbetsplatser. I paketet får du även med en filtersäck i nålfilt och spånsugens maximala luftflödet på 900m³ kombineras med en spånsäck med en volym på hela 65 liter som gör att du kan hålla på längre innan du behöver tömma säcken. Spånsugen kräver en del montering innan du kan använda den första gången men manualen är lätt att följa och det borde inte vara några problem för den rutinerade maskinarbetaren. I mitt spånsug test kom jag därför fram till att SPA 1200 är den bästa spånsugen. Så klicka nedan för att köpa spånsug och bli nöjd!

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Populärast – Luna BDC 240

Specifikationer 
Max. luftflöde2100 m³/h
Slangdiameter2x100mm + 1x125mm
Volym120 liter
Effekt1,5 kW
Vikt51 kg

Luna BDC 240 SpånsugDenna spånsug, också från metabo, lämpar sig för träbearbetningsmaskiner med en spånstos på både 125 och 100mm. Spånsug luna BDC 240 är mycket kraftfull och har en sugkapacitet på 2100 m³ vilket innebär att den är en perfekt hjälpreda till större arbeten som genererar med damm, spån och flisor.

Med en enorm kapacitet på 120 liter och en vikt på hela 51kg är detta främst en stationär bra spånsug som inte gör sig lämplig för arbetsplatser där den kan behöva flyttas ofta. Den har dock hjul så att den kan flyttas om det verkligen behövs. Luna BDC 240 är dock mycket smidig på ett annat sätt då den är försedd med ett snabbspänningsband vilket innebär att du enkelt kan byta från maskin till maskin när du arbetar.

När du köper denna spån sug så får du till ett antal tillbehör. Ett av tillbehören är hjulstativet som förser dig med möjligheten att flytta spånsugen när det behövs. Du får även med en filterhuv och en spånsäck på 120 liter som ger dig möjligheten att jobba länge med kraftfulla maskiner innan du måste tömma säcken. Till detta kommer även ett grenrör med måtten Ø2×100 mm. Det ingår även en strömbrytare med nollspänningsutlösning. Spånsäcker som inkluderas är gjord i plast och filtersäcker är gjord i textil.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Premiumval – Metabo SPA 1702 W

Specifikationer 
Max. luftflöde1010 m³/h
Max. vakuum1730 Pa
Filteryta1,1 m²
Anslutningsdiameter100 mm
Volym90 liter
Effekt0.75 kW
Mått882 x 562 x 1671 mm
Vikt24 kg

Metoba SPA 1702 WSPA 1702 W från Metabo är SPA 1200:s storebror och kommer välutrustad och är kraftfullare samt klarar mer än lillebrorsan. Med denna spånsug får du dig ett maximalt luftflöde på 1010 m³ och en riktigt stor spånsäck med 90 liters volym. Även denna kraftiga spånsug passar likt sin lillebror bra på arbetsplatser där du kanske behöver flytta rundor den mycket eller om du kanske vill putta undan den i någon hörna när den inte används.

Den fungerar förstås även mycket bra som en stationär spånsug. Filtret på SPA 1702 W är också L-klassificerat och filtrerar därför damm och spån lika bra som SPA 1200, det vill säga till 99%. Fördelen med denna version är att den är kraftfullare och har mycket större kapacitet samtidigt som den väger ungefär lika mycket på endast 24 kg.

Medan lillebror har en filteryta på 1,0m² och max vakuum tryck på 1600 Pa så kommer SPA 1702 W med en filteryta på 1,1 m² och max vakuum tryck på 1730 Pa vilket förstås är en uppgradering. Spånsugen kommer även med bra hjul som ökar flexibiliteten och ger dig möjlighet att arbeta med spånsugen på flera ställen i verkstaden. Att anslutningen är mycket simpel är förstås också det ett plus. Understativet på den här bra spånsugen är stabilt och är helt vältsäkert och spånpåsen är stöttad så att du slipper städa undan någon otrevlig olycka.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Billigast – Makita DVC35OZ

Specifikationer 
Max. luftflöde3,3 m3/min
Volym3 liter
Batterispänning18 V
Driftstid (max/min)10-20 min
Mått403 x 195 x 226 mm
Vikt2,1 kg

Makita DVC35OZ SpånsugMakita DVC35OZ är en portabel och liten spånsug som är mycket smidig och enkel att använda. Under mitt test av spånsug insåg jag att den här spånsugaren är väldigt portabel till ett billigt pris. Med den inkluderade axelremmen kan du enkelt bära den med dig för arbeten som kräver att din spånsug alltid är nära till hands. Exempel på detta kan vara när du arbetar högt på en stege eller i trånga utrymmen där en traditionell stor spånsug inte hade fungerat särskilt bra. Vid sådana tillfällen är det därför bättre att köpa en liten spånsug.

En sån här liten spånsug passar bäst för dig som inte behöver den största och värsta spånsugen. Med ett max luftintag på 3,3 m³/min passar denna spånsug bättre för mindre arbeten som inte genererar lika mycket damm och spån som större. Med en vikt på endast 2,1 kg kan du ta med dig denna bra spån sug var du vill hur enkelt som helst. Med en liten formfaktor blir den dessutom väldigt lätt att ta med sig eller lägga undan på en hylla. Eftersom den är portabel drivs den av ett batteri som ger dig en driftstid på ca 10–20 minuter.

Spånsäcken har en volym på endast 3 liter vilket innebär att du förstås inte kan använda den så länge ändå, så även om batteritiden kan kännas kort så borde det räcka väl ändå.  Värt att notera är att varken batteri eller laddare medföljer, så det måste du köpa separat. Både batteri och laddare kan du köpa via länken nedan.

Klicka här för att se pris och läsa mer.

Köpguide för bäst i test spånsug 2022

Som sagt så är det inte jätteenkelt att köpa en bra och kraftig spånsug på nätet. När du köper den bästa spånsugen så finns det flera faktorer som du måste tänka på. Det absolut viktigaste är dock att du bestämmer dig utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa spånsugen:

 • Sugkraft
 • Storlek
 • Våta / torra applikationer
 • Filter
 • Slanglängd och tillbehör
 • Inbyggd lagring och variabel hastighet
 • Hjul
 • Ljudnivå
 • Pris
 • Rengöringsförmåga
 • Kapacitet
 • Självrengöringskanal
 • Bärbar eller fast

Sugkraft

När vi talar om kraft i en bäst i test spånsug så talar vi om CFM-klassificeringen. När du ska bygga spånsug så är det viktigt att du tänker på detta. Detta visade sig tydligt i mitt spånsug test. CFM-betyget som står för kubikfot per minut bestämmer det grundläggande luftflödet som produceras för sugändamål. Modeller som har lägre betyg kommer inte att vara lika kraftfulla som de större storlekarna och det tar betydligt mer tid att suga en stor mängd damm.

Kom ihåg att ju högre CFM, desto snabbare blir arbetet gjort. Modeller med värdena 50-150CFM är lämpliga för lätta arbeten medan industrianläggningar kan gå upp till 300CFM eller högre. På vissa modeller har du möjlighet att justera sug beroende på vilket jobb det används för. När du ska köpa en spån sug så kan det vara bra att sikta på hög CFM.

Storlek

Även en liten spånsug kan inte jämföras med små dammsugare och tar därmed betydligt mer utrymme. Som användare måste du titta på ditt arbetsområde och hitta tillräckligt med utrymme för den här enheten. Ju större enheten är desto tyngre är den och desto mer lagringsutrymme tar den. Om du vill ha ett verktyg för lätta arbeten, välj en liten modell som är lätt att manövrera med.

Våta / torra applikationer

Ibland har vi inte ett val över vilken typ av röra som uppstår. När dessa fall uppstår bör din bra spånsug kunna hjälpa dig. Se till att du läser produktens specifikationer för att bekräfta om den stöder någon av dessa funktioner separat eller kombinerat. Samma princip gäller här i fallet att ju högre PSI desto mer vatten kommer du att kunna suga vid en given tidpunkt. Inte alla modeller kan användas för att rensa upp vatten så kontrollera alltid först.

Filter

Hela världen är bekymrad över andningsfrågor som de borde vara och det är därför säkerhetsmyndigheterna ser till att korrekta filter är monterade i dessa maskiner. Många modeller på marknaden kommer att upptäcka att de antingen använder HEPA-filter eller mikrofilter. Båda fungerar betydligt bra men HEPA-filter föredras i allmänhet på grund av deras bindande egenskaper.

HEPA-filter är bra för att fånga upp allergener och mikrober som är ansvariga för andningsbesvär. Dessa filter är också tillräckliga på grund av att de inte täpps lätt. Det är bättre att leta efter ett filter som kan tvättas och återvinnas. Det sparar pengar på lång sikt. Vissa modeller har även automatisk filterrengöring inbyggd i maskinen.

Slanglängd och tillbehör

Tillräckligt lång slang till spånsug är lika med tillräcklig räckvidd. Om du har en lång slang kan du nå platser som normalt skulle komma undan en kort slang till spånsug. Själva slangen ska vara gjord av kvalitetsmaterial som tål slitage vid ständig användning. Slangen ska monteras ordentligt på spånsugen för att förhindra att damm släpps ut i miljön oväntat.

En kraftig spånsug bäst i test täcker inte bara öppna ytor. Om du har rätt spånsug tillbehör kan du ta dig till dessa vinklar. Dessa spån sug tillbehör måste också säkras säkert och erbjuder enkel frigöring för att göra användare fungera lättare. Det kan alltså vara bra att köpa spånsug med extra tillbehör.

Inbyggd lagring och variabel hastighet

Inbyggd lagring är inte en funktion som du hittar i alla spånsugar, men det är ganska bekvämt. Oavsett om du arbetar inomhus eller utomhus kommer det extra förvaringsfacket att skydda föremål och verktyg du behöver. Dessutom rekommenderas bestämmelser för kabel- och slangförvaring för att hålla dessa funktioner borta.

Variabel hastighet är inte heller något som är vanligt i alla modeller. Det finns modeller som ger dig valet att välja vilken sugkraft som du vill arbeta med. Sugkraften regleras vanligtvis beroende på mängden material som ska rengöras och slangfästets diameter etcetera.

Hjul

För medelstora till stora modeller är det alltid en bra idé att bekräfta kvaliteten på hjulen. Det finns inget mer frustrerande än att försöka dra en tung maskin med dåliga hjul. Titta på antalet hjul som tillhandahålls och fråga efter byggmaterialen. Länkhjul föredras vanligtvis på grund av sin styrka.

Ljudnivå

Bullernivån påverkar dem som arbetar i bullerkänsliga miljöer. I det här fallet måste du bekräfta att dB-nivåerna är låga. Ju högre decibelbetyg desto sämre kommer dina grannar att klaga på. Maskiner som sträcker sig från 60-85dB är hanterbara, högre än 95dB, du behöver ljuddämpare för att skydda dina öron.

Pris

Hur mycket är du villig att spendera för att bygga spånsug? Om du vill spendera några tusen kronor eller mindre är valet ditt. Saken att komma ihåg är att se till att kvaliteten inom det prisintervallet är värt det. Om kvaliteten inte stämmer överens, leta efter en modell som ger dig den kvalitet du behöver.

Rengöringsförmåga

Att välja den bästa spånsugen kan bestämmas av dess prestanda. Ekonomiskt måste du söka efter en liten spånsug som är förnuftig blygsam samtidigt som du kan utföra önskad funktion. Ändå borde den perfekta vara något över själva värdet. Det är du som måste bestämma hur stor din spånsug är. Dessutom kommer du kanske också att rengöra torrt eller vått. Anta att om du behöver en bra spån sug som fungerar med en torr och våt yta och som också kan blåsa, måste den perfekta införliva dessa. Annars måste du köpa en extra maskin för dina rengöringsärenden.

Kapacitet

Avfallsbehållarens kapacitet i spånsugen är dessutom betydande när du får en. Om din rengöringsförlängning är enorm måste du som sagt söka efter spånsug som har en stor gräns för att lägga bort damm eftersom det kan uppmuntra dig att ta bort förlusten för att ordna inaktivitet innan du fortsätter att rengöra. Förresten, du borde också notera att ibland kan den enorma gränsfördelningen också kosta ett ton. Försök därför inte köpa en kraftig spånsug med enorm kapacitet om du inte ska fylla på den när du använder den; du kan anpassa ditt intresse till alla extraktorer som inbjuder till din ficka. I mitt Metabo SPA 1200 test kom jag fram till att det är viktigt att man har stor kapacitet.

Självrengöringskanal

Det exakta motsatta som du måste söka efter innan du hämtar spånsugen är att se om den har ett självrenande eller programmerat kanalrengöringssystem. Det är viktigt att din extraktor har denna komponent eftersom den kan spara massor av hjärnsmärta från att byta kanal mycket när du använder. Denna självrenande innovation gör det möjligt för kanaler att hålla längre än normalt. Det är därför som många beslutar om att köpa spånsug bäst i test med självrengöringskanal.

Bärbar eller fast

En bärbar spån sug kan lätt transporteras och används ofta i små arbetsytor. Fasta bäst i test spånsugar är vanligtvis stora och används mest i stora industrier medvetna om hur mycket damm de producerar. De fixeras på strategiska punkter och programmeras för att samla damm vid specifika intervaller.

Läs också >>> Bästa kompressorn

Fördelar med en bra spånsug

 • Förhindra andningsbesvär. Om du tillbringar större delen av dagen med träbearbetning måste du hitta ett effektivt sätt att bli av med sågspån för att förhindra att det kommer in i luftvägarna. Trästoft kan orsaka astma, kronisk bronkit och andra andningsbesvär.
 • Förbättra luftkvaliteten. Spånsugar kan också användas i hem eller kontor för att hålla luften ren. Fina dammpartiklar kan lätt fångas in, vilket också hjälper till att hålla möblerna rena.
 • Håll din verkstad ren. Om du lämnar stora träflisor och fint trädamm att sätta sig på din arbetsbänk, kan du ha ett “berg” av damm som staplar upp på eller under ditt arbetsbord. Att ha en effektiv liten spånsug är det bästa sättet att förhindra att det händer.
 • Gör det lättare att använda en dammsugare. Stora dammsugare är inte de bästa för att samla in fina dammpartiklar. De tenderar att täppa till, och du måste rensa dem. Å andra sidan är en spån sug bättre på att samla damm från ytor eller från den omgivande luften, och senare kan du använda en dammsugare för att samla upp de större partiklarna utan att uppleva igensättningsproblem.

Typer av kraftiga spånsugar

Filtreringssystem med enkelsteg

En liten spånsug i ett steg har ett enda, avtagbart filtermedium som fångar dammpartiklar från luften som passerar genom det. De flesta har ingen kraftfull motor och används mest för att rengöra luften i ett begränsat utrymme. De tenderar dock att lätt täppas till och filtret måste bytas ut så ofta som möjligt. När du ska bygga spånsug är detta det enkla alternativet.

Filtreringssystem med dubbelsteg

Ett filtreringssystem i två steg är utformat för att fånga upp både små och stora partiklar. Det första steget innehåller vanligtvis ett filter som kan fånga stora partiklar. Luften fortsätter att strömma till det andra steget, som har ett ytterligare filter som fångar de finare partiklarna genom det första filtret. Det andra filtret är mer vävt än det första som fångar upp partiklar som är så små som 2,5 mikron. En stor spånsug som är bäst i test med denna typ av teknik är dyrare och används mest i kommersiella verkstäder som producerar mycket damm.

För en bättre filtrering så ska du köpa spånsug med ett filtreringssystem med dubbelsteg.

Toppmärken för bäst i test spånsug

Black + Decker

bästa spånsug

Black + Decker är populärt känt för att tillverka några av de bästa elverktyg och spånsug tillbehör som används i trä-, konstruktions-, metall- och fordonsindustrin. Det grundades av Alonzo G. Decker 1910 och har sitt huvudkontor i Towson, Md.

Bosch

Bäst i test spånsug

Bosch är en tyskbaserad tillverkare av elverktyg, hushållsapparater och bildelar. Det grundades av Robert Bosch 1886 och har några populära dottervarumärken under sitt paraply, inklusive Dremel.

WEN

bästa bandsågen

Nick Anton grundade WEN 1951 som en tillverkare av högkvalitativa och pålitliga elverktyg. Det har sitt huvudkontor i Charlotte, N.C., och var det första företaget som introducerade slumpmässig omloppsteknik för att skapa buffertar, slipmaskiner och vaxmaskiner. Produktserien inkluderar motorsågar, slipmaskiner, roterande verktyg, snöslungor, generatorer och väen en liten spånsug.

Makita

Makita

Makita har mer än 100 års erfarenhet av att tillverka elverktyg. Det har sitt huvudkontor i Kalifornien och huvudkontor i Aichi, Japan. Den designar ett bredare utbud av motordrivna elverktyg, inklusive vinkelslipar, sågar, bandslipmaskiner, borrhammare, borrar och spånsug.

Läs också >>> Bästa bandsågen

Prissättning på bra spånsugar

 • Under 2 000 kronor: Budget så mycket för en spånsug i liten skala som används i en liten verkstad eller garage med begränsat utrymme. Spån sug här inkluderar handhållna dammsugare, nageldammsugare för nagelsalonger och enstegs luftfiltreringssystem.
 • 2 000 till 3 000 kronor: Detta är den prisintervall du kan förvänta dig om du letar efter en kraftig spånsug för ett större rum. De flesta bra spånsugar här har kraftfulla motorer som ökar luftflödeshastigheten och har större dammuppsamlingspåsar än de med lägre prisern. Du kan också hitta en kompakt dammsugare i två steg med utbytbara dammfilter.
 • 3 000 kronor och uppåt: Förvänta dig att spendera så mycket på en kommersiell kraftig spånsug bäst i test eller ett kraftigt dammfiltreringssystem som levereras med en stor hink eller påse. De flesta använder tvåstegsfiltreringsteknik för att bli av med de finaste dammpartiklarna. De dyrare alternativen kommer med extra filter eller dammuppsamlingspåsar.

Farorna med luftburet damm

Medan våra kroppar är utformade för att förhindra att farliga föroreningar tränger in i den, använder slem i näsan och näsgångarna, samt fina hårstrån, men mycket fint partikeldamm kan fortfarande komma åt dina lungor och övervinna kroppens naturliga försvar.

Dessa föroreningar kan orsaka alla möjliga hälsoproblem, inklusive dermatit, astma, silikos och rinit. Det är viktigt att notera att en kraftig spånsug inte ersätter personlig skyddsutrustning – det är bara ett komplement till det.

Undvik att andas in något luftburet damm med en liten spånsug, annars lär det skada dig!

Tips för att använda och köpa spånsug

När du beslutar om att köpa spånsug är det viktigt att förstå att luftflödet beräknas med rena filter.

Som du förmodligen kan förstå kommer dessa filter snabbt att täckas av damm och så är arbetsflödeshastigheterna faktiskt mycket mindre än vad tillverkaren har sagt. Det är viktigt att komma ihåg att dessa tillverkares specifikationer bara är en preliminär riktlinje.

I allmänhet är det mest effektivt att använda spånsugen direkt vid källan – detta är det mest effektiva sättet att hindra luftrisken för damm i luften. Dessutom kan du bära andningsskydd medan du arbetar.

Om du är nyfiken på hur mycket damm som finns i din verkstad, eller om du försöker bedöma hur väl en viss liten spånsug fungerar, är det ett solidt sätt att testa effektiviteten att kasta en stråle av solljus som kastas över din träbearbetningsbutik för att se hur mycket träpartiklar som hänger i luften efter att du har bearbetat lite.

En annan sak som du kan göra för att verkligen borra ner på hur väl din spånsug fungerar är att lysa en ficklampa på den eftersom den fungerar – detta ger dig en snabb känsla av hur mycket det faktiskt går igenom till filtren.

Läs också >>> Bästa vattenpasset

Vanliga frågor om spånsugar

Vilken är den bästa spånsugen för mig?

Att köpa rätt bra spånsug för dig beror på var du behöver använda den till. Om du till exempel behöver associera den med en bordssåg kommer en stor enhet att behövas. Trots att för olika applikationer, till exempel gränssnitt med en snickare, behöver du en modell med mer anmärkningsvärd sugkontroll och större hållkapacitet.

Hur fungerar en spånsug?

En bäst i test spånsug är en specialiserad typ av dammuppsamlingssystem och fungerar på sitt eget sätt på principen att fånga, transportera och samla upp. En motor genererar ett vakuum för att orsaka en stor volym luftflöde vid låg hastighet vilket i sin tur fångar upp en stor mängd löst damm. Luftflödet mäts i liter per sekund eller kubikfot per minut.

Detta damm transporteras genom spånsugens slang in i huset och dess ledningar, där det möter ett filter.

När luften med dammet rör sig genom röret och kanalerna, om någon, minskar dess hastighet, och detta – kanske kontraintuitivt – hjälper till i nästa steg med dammuppsamling.

Flis och stora partiklar samlas helt enkelt upp innan de når filtret med enbart tyngdkraft – de börjar helt enkelt falla in i huset och dyker ofta upp i själva slangen. Filtret stoppar de dammpartiklar som inte är mindre än filterets förmåga att tappa ut. Vissa extraktorer har tvåstegsfiltrering, ett vanligt filter och ett HEPA-filter. Medan vissa partiklar vidhäftar filtret, täpps det till, samlas en majoritet av partiklarna i den bifogade dammpåsen eller direkt i kapseln. Dammfri luft cirkulerar genom utloppsventilen.

En liten spån sug kan fästas via en adapter till eluttaget eller uttaget där det fångar upp damm eller den kan användas för att sväva upp damm direkt från golv eller arbetsbord.

Kan en dammsugare användas som en spånsug?

Det rätta svaret på den här knepiga frågan är “ja och nej.” Nej, för en dammsugare är per definition och ingenjörsvetenskap en dammsugare; ja, för uppnådda resultat uppnår båda liknande mål men med olika syften och mål.

I huvudsak använder en kraftig spånsug sug för att generera en stor volym luft som rör sig med låg hastighet genom ett rör med bred borrning medan tvärtom dammsugare fungerar genom att generera en liten luftvolym som rör sig med hög hastighet. Och det är vettigt eftersom dammsugare behöver “dammsuga” små mängder inbäddat, kakat eller djupt skiktat damm, till exempel från mattor. Å andra sidan är en bra spånsug bäst i test konstruerad för att plocka upp mycket större mängder damm som är lös och lätt tillgänglig antingen från en ansluten källa eller från en yta.

Så det slutliga svaret är att nej, du kan inte använda en dammsugare som en spånsug. Då är det bättre att köpa spånsug.

Slutsats

Behöver du alltså ett bra filtreringssystem för att enkelt undvika damm. Då måste du ju köpa en spånsug. Den kan hjälpa till ofattbart mycket och det är definitivt värt alla pengar. En bra spånsug låter dig suga upp allt damm samtidigt som du arbetar med ett annat verktyg. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är så himla bra att köpa en spånsug.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top