Bästa spånsugen 2024 – Test av olika spånsugar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst grovdammsugare

METABO SPA 1702 W

LUNA BDC 240

Pela 64742

BOSCH GAS 35 M AFC

Klicka här för att se fler spånsugar.

När det kommer till träarbete, kan den rätta utrustningen göra all skillnad. Från snabbhet och precision, till säkerhet och renlighet, det är ingen hemlighet att rätt verktyg för jobbet är en nödvändighet.

Bland dessa är spånsugen en osynlig hjälte, en som hjälper till att hålla arbetsytan fri från spån och damm. Det finns en enorm variation av spånsug på marknaden, alla med sina unika förmåner och brister.

Följ med oss när vi dyker djupt in i detta ämne, belyser de bästa, de billigaste, och allt däremellan. Välkommen till vårt omfattande test av spånsug.

1. Bäst i test – Metabo SPA 1702 W

Metabo SPA 1702 W spånsug

Metabo SPA 1702 W spånsug uppenbarade sig vara en pålitlig partner under vårt test, särskilt när det kom till att hantera krävande arbetsförhållanden.

Specifikationer
Luftflöde: 1010 m³/h
Behållare: 90 l
Vikt: 24 kg
Effekt: 750 W
Mått: 88x56x167 cm

Med en kraftfull motor på 750 W och en imponerande behållarvolym på 90 liter, levererade den utmärkt prestanda och hade gott om utrymme för att hantera omfattande arbetsuppgifter.

Under vårt test uppskattade vi hur effektivt spånsugen minskade dammhalten. Dess filtermaterial i dammklass L lyckades filtrera bort 99% av dammet, vilket bidrog till att hålla arbetsområdet rent och säkert. Vi fann att denna kapacitet var avgörande när vi arbetade med större verktyg som slipmaskiner och vinkelslipar.

Vi uppskattade även dess portabilitet. Trots sin storlek och kapacitet var Metabo SPA 1702 W utrustad med stabila hjul, vilket underlättade flytten mellan olika arbetsstationer.

Dess enkla anslutning var också en stor fördel, vilket gjorde det möjligt för oss att snabbt byta arbetsplats utan att behöva göra stora justeringar.

Metabo SPA 1702 W hade dock en liten nackdel. Tack vare sin kraftfulla motor och stora kapacitet, var den ganska bullrig under användning. Detta var inte ett stort problem för oss, men kan vara något att tänka på för de som behöver arbeta i tysta miljöer.

Allt som allt, Metabo SPA 1702 W imponerade under vårt test och visade sig vara ett effektivt, pålitligt och portabelt spånsug, trots något högre ljudnivåer.

Fördelar

 • Hög kapacitet
 • Utomordentligt dammreducerande
 • Lätt att flytta
 • Enkel anslutning

Nackdelar

 • Bullrig under användning

2. Bäst premiumval – Luna BDC 240

Luna BDC 240 spånsug

Vårt test av Luna BDC 240 spånutsug blev en positiv upplevelse. Vad som verkligen stack ut var den imponerande sugkapaciteten på 2100 m³/h.

Specifikationer
Effekt: 1500 W
Behållare:120 l
Sugkapacitet: 2100 m³/h
Vikt: 51 kg
Ljudnivå: 84 dB

Detta märktes verkligen under testets gång då spånsugen effektivt samlade upp alla spillprodukter från våra träbearbetningsmaskiner.

Luna BDC 240 visade sig vara en robust och kraftfull maskin. Den klarade av att hantera hyvlingar upp till 350 mm, vilket gav oss stor flexibilitet i vårt arbete. Fläkthuset, med sitt välbalanserade fläkthjul, upplevdes som stabilt och driftsäkert under hela testperioden.

Spånutsugens användarvänlighet var en annan stark fördel. Dess snabbspänningsband gjorde byten både enkla och snabba. Spånsäcken, som rymde hela 120 liter, vilar på bottenplattan utrustad med fyra hjul, vilket gjorde maskinen både rörlig och lätt att hantera.

En nackdel vi märkte var dock ljudnivån. På 84 dB (A) var maskinen något bullrig under användning. Trots detta tycker vi att Luna BDC 240 är ett starkt alternativ för alla som behöver en robust och effektiv spånutsug.

Fördelar

 • Imponerande sugkapacitet
 • Användarvänlig
 • Stor spånsäck
 • Robust och stabil

Nackdelar

 • Bullrig under användning

3. Bäst budgetval – Pela 64742

Pela 64742 spånsug

Pela 64742 är en 740 W spånsug som vi nyligen fick chansen att testa. Vi blev omedelbart imponerade av dess smidighet, vilket är det mest framträdande med denna maskin. Trots sin kompakta storlek levererade Pela 64742 effektiv spånsugning som passar utmärkt för mindre snickerimaskiner.

Specifikationer
Motoreffekt: 740 W
Sugkapacitet: 1050 m³/h
Stativ:Med hjul
Anslutningstos: 100 mm
Spänning: 230 V

Under testperioden uppskattade vi särskilt Pela 64742’s mobilitet. Med sitt praktiska stativ och hjul var det enkelt att flytta runt den i verkstaden, vilket optimerade vår arbetsprocess. Vi kunde snabbt och smidigt flytta maskinen till det område där den behövdes mest, vilket var mycket praktiskt.

Sugkapaciteten på 1050 m³/h var mer än tillräcklig för våra behov.

Trots sin kompakta storlek levererade Pela 64742 pålitlig prestanda och en jämn flödeshastighet, vilket gjorde det till ett effektivt verktyg för att hantera spån och annat avfall från våra snickeriprojekt.

En aspekt vi dock stötte på under testet var att Pela 64742 inte är lämplig för en pla

nhyvel. Detta begränsade till viss del dess användbarhet, men för den som inte behöver dessa specifika funktioner, så är denna spånsug ändå ett starkt alternativ.

Fördelar

 • Smidig och kompakt
 • God sugkapacitet
 • Mobil tack vare hjul
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Ej lämplig för planhyvlar

4. Bäst grovdammsugare – Bosch GAS 35 M AFC

Bosch GAS 35 M AFC grovdammsugare och spånsug

Bosch GAS 35 M AFC Professional, en våt- och torrdammsugare på 35 liter med en rad imponerande funktioner, visade sig vara ett pålitligt verktyg under vår testperiod.

Denna dammsugare utmärker sig med sin automatiska filterrengöring som sker var 15:e sekund, vilket säkerställer konstant, hög sugeffekt och minimerar manuell rengöring.

Specifikationer
Effekt: 2500 W
Behållare: 35 liter
Vikt: 12,4 kg
Våtdammsugning: Ja
Automatisk filterrengöring: Ja

Denna dammsugare har en kraftig motor på 1200 W, vilket ger en utmärkt sugförmåga med ett undertryck på upp till 254 mbar. Dessutom kan sugeffekten justeras steglöst, vilket gör den anpassningsbar till olika uppgifter.

Något vi verkligen uppskattade var dammsugarens automatiska start/stopp-funktion för elverktyg. Vi kunde ansluta våra elverktyg direkt till dammsugaren, vilket resulterade i en mindre stökig arbetsplats och ett effektivare arbetssätt.

Bosch GAS 35 M AFC är M-klassificerad, vilket innebär att den tar bort 99,9% av dammet. Detta innebär att den kan hantera fint trädamm, koldamm, målardamm, keramiskt damm, plastdamm, betongdamm och sågspån av trä, vilket gör den till en idealisk kompanjon på arbetsplatsen.

Trots dess imponerande prestanda och funktionalitet, fann vi att dammsugaren endast är kompatibel med produkter från Bosch Professional-serien. Detta kan begränsa dess användbarhet för de som redan har verktyg från den gröna Bosch DIY-serien.

Fördelar

 • Automatisk filterrengöring
 • Kraftig sugförmåga
 • M-klassificerad
 • Automatisk start/stopp-funktion för elverktyg

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch Professional-serien

5. Billig men bra – Pela 74181

Pela 74181 spånsug

Pela 74181 är en spånsug som vi upplevde som väldigt praktisk och effektiv under vår testperiod. Den har designats för mindre snickerimaskiner och kommer med ett stativ utrustat med hjul, vilket gör den lätt att manövrera och förflytta runt i arbetsområdet.

Specifikationer
Motoreffekt: 750 W
Sugkapacitet: 850 m³/h
Ljudnivå: 82,2 dB
Rörlighet: Stativ med hjul
Passar: Mindre snickerimaskiner

Med ett insug och utblås på 100 mm var Pela 74181 effektiv för att samla upp spån från de mindre snickerimaskiner vi testade den med. Dess 750 W motor och sugkapacitet på 850 m³/h möjliggjorde en snabb och effektiv uppsamling av spån.

Något vi uppskattade var dess relativt tysta drift, med en ljudnivå på 82,2 dB. Även om det inte är tyst, var det mindre störande än många andra verktyg i en verkstadsmiljö.

En punkt som vi dock märkte var att Pela 74181 inte är lämplig för rikt och planhyvel. Detta begränsar dess användbarhet något och är en faktor att ta hänsyn till beroende på vilka maskiner du använder i ditt snickeri.

Fördelar

 • Kraftig motor
 • Bra sugkapacitet
 • Lätt att förflytta
 • Relativt tyst

Nackdelar

 • Ej lämplig för rikt och planhyvel

6. Liten men kraftfull – Dewalt D25304DH

Dewalt D25304DH spånsug, dammsamlare

Dewalt D25304DH är en dammutsugare som verkligen imponerade på oss under vår testperiod. Denna maskin var skapad för dammfri borrning upp till 26 mm i diameter och passade till flera modeller av Dewalt borrhammare.

Specifikationer
Vikt: 1,4 kg
Max. borrlängd: 250 mm
Kompatibilitet: Dewalt-modeller
Upptagning: 99,5 %
Enhandskoppling: Ja

Dess förmåga att klara dammpartiklar ner till 0,3 mikrometer var imponerande. Med sitt högkvalitativa tvättbara HEPA-filter, som erbjuder en upptagningsförmåga på 99,5%, garanterar Dewalt D25304DH en ren arbetsplats.

Denna funktion var exceptionell under testet, och vi kunde borra upp till 180 mm djupt utan att förlora upptagningsförmåga.

Designen var också ett plus. Dammutsugaren var både kompakt och lätt, vilket gav utmärkt komfort och balans när vi använde den. Dessutom, med den enhandskopplingen, kunde vi lätt koppla bort den från borrhammaren.

Dock märkte vi att den bara är kompatibel med Dewalt-modellerna DCH283, DCH323, DCH333, DCH334, D25333 och D25334. Så om du använder en borrhammare från en annan tillverkare eller en annan Dewalt-modell, kommer Dewalt D25304DH inte att vara ett alternativ för dig.

Fördelar

 • Dammfri borrning
 • Kvalitetsfilter
 • Lätt och balanserad
 • Enhandskoppling

Nackdelar

 • Begränsad kompatibilitet

7. Industriell modell – Milwaukee MXF LSDP-301

Milwaukee MXF LSDP-301 spånsug och rensmaskin

Milwaukee MXF LSDP-301, en batteridriven rensmaskin, erbjuder en imponerande kapacitet och effektivitet i vårt test. Detta verktyg har en trumkapacitet för 30 m x 16 mm eller 30 m x 20 mm kabel, vilket gör det mycket mångsidigt.

Specifikationer
Fotpedal: Elektronisk
Rörkapacitet: 75 – 200 mm
Batterityp: 3,0 Ah
Spårning och säkerhet: ONE-KEY
Transport: Trappklättrare

Det som särskilt imponerade oss var maskinens kraft. Den klarade av att rensa rötter på upp till 60 m och avloppsledningar upp till 200 mm i diameter, en prestanda som vanligtvis kräver större, mindre portabla maskiner.

Detta, tillsammans med den inbyggda trumbromsen och den elektroniska och halkskyddade fotpedalen, ger användaren optimal kontroll och effektivitet.

En unik funktion i Milwaukee MXF LSDP-301 är POWERTREDZ trappklättraren, vilket möjliggör att en person själv kan transportera maskinen. Detta var en verklig spelväxlare under vår testperiod, vilket avsevärt förenklade processen att flytta maskinen mellan olika platser.

Enheten kommer också med ONE-KEY för spårning, säkerhet och lagerstyrning, vilket är en viktig funktion för att förhindra förlust och stöld.

Dessutom inkluderar den 1 styck MXF 3,0 Ah REDLITHIUM-batteri, 1 styck MXF C laddare, 2 stycken renskablar (7.6 och 15.2 meter) och en 9-delars rensverktygssats.

Ett negativt inslag var dock enhetens vikt, inklusive batteri, som väger in på 56,6 kg. Detta gjorde maskinen något otymplig att hantera vid vissa tillfällen, trots dess mobilitetsfunktioner.

Fördelar

 • Kraftfull prestanda
 • Mångsidig trumkapacitet
 • Användarvänliga funktioner
 • Praktisk mobilitet

Nackdelar

 • Tung maskin
Använda spånsug

Hur vi genomförde vårt test av spånsug 2024

Att genomföra ett test kräver en gedigen förberedelse och en rigorös process för att säkerställa att resultaten är rättvisa och relevanta. Vårt spånsugtest var inget undantag. Låt oss ta er genom de steg vi tog för att se till att vi hittade det bästa spånsuget på marknaden.

Skapa rätt förutsättningar

Vi började med att noggrant förbereda vår testmiljö. I en verkstad ställde vi upp ett standardiserat arbetsområde med en mängd olika träslag och maskiner.

Vi ville testa spånsug under olika förhållanden, från fin slipning till grovkapning, för att täcka så många scenarier som möjligt. Här är en snabb lista över arbetsförhållandena:

 • Olika träslag från furu till ek
 • Varierande bearbetningsmetoder som kapning, fräsning och slipning
 • En rad olika verktyg och maskiner

En metodisk testprocess

Sedan kom vår noggrant utformade testprocess. Varje spånsug blev satt på prov i varje scenario, och vi gjorde oss detaljerade anteckningar om dess prestanda.

Vi gjorde noggranna observationer för varje arbetsförhållande, inte bara för att se hur bra spånsuget rensade spån och damm, utan också för att förstå hur det hanterade olika sorters spån.

Genomförandet av testerna

Vår testprocess var inte över på en dag. Vi utförde varje test om och om igen för att säkerställa att vi hade pålitliga resultat.

Vi körde varje test minst tre gånger, med noggranna pauser mellan varje för att rengöra och förbereda arbetsområdet på nytt. Detta var inte bara ett test av vilket spånsug som var bäst i test, utan också av vilket som erbjöd mest konsistenta resultat.

I denna process upptäckte vi många viktiga insikter om vad man bör tänka på när man ska köpa spånsug, inklusive vikten av att hitta ett kraftigt spånsug för större jobb och vikten av de olika tillbehören.

Oavsett om du letar efter ett billigt spånsug eller det bästa spånsuget oavsett kostnad, finns det många faktorer att överväga. Vår metodiska testprocess hjälpte oss att identifiera dessa.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört varje test, satte vi oss ner för att utvärdera våra anteckningar och samla våra tankar. Vi tittade noggrant på prestandan hos varje spånsug, och jämförde dem i varje testscenario.

Men det var inte bara prestandan som var viktig. Vi tänkte på vilket spånsug som var mest användarvänligt, vilket som var mest kostnadseffektivt, och vilket som erbjöd de bästa tillbehören.

Detta hjälpte oss att dela in spånsugarna i olika kategorier, inklusive det bästa spånsuget, det billigaste spånsuget och det mest kraftiga spånsuget.

Hållbarhet och långtidstest

Efter att vi utfört våra initiala tester, satte vi igång med våra långtidstester. Vi ville se hur varje spånsug skulle hålla över tid, så vi fortsatte att använda dem i vårt dagliga arbete i verkstaden. Under dessa tester fick vi se hur bra spånsugen höll upp efter långvarig användning. Detta gav oss en bra uppfattning om hållbarheten hos varje spånsug, och hjälpte oss att identifiera de bästa spånsugen för långvarig användning.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är oerhört viktiga när det kommer till verkstadsutrustning, och spånsug är inget undantag. Under våra tester observerade vi hur varje spånsug hanterade säkerhetsfunktioner, och hur de klarade av potentiella störningar och problem. Vi noterade om de hade överbelastningsskydd, och hur effektivt det fungerade.

Vi undersökte också hur pålitligt varje spånsug var i sina prestanda, och om det kunde hantera en stor mängd spån och damm utan problem. Vi ville se vilket spånsug som var bäst i test när det gällde pålitlighet och säkerhet, och vi var noga med att titta på varje aspekt av detta.

Säkerhet vid användning av spånsug

4 tips att läsa innan du börjar använda din spånsug

Innan du dyker in i ditt arbete med ditt nyinköpta spånsug, finns det några viktiga saker att tänka på. Under vår omfattande testprocess upptäckte vi några viktiga tips som kan hjälpa dig att få ut det mesta av ditt spånsug och säkerställa att det håller över tid.

1. Förbered ditt arbetsområde

Först och främst, det är viktigt att du noggrant förbereder ditt arbetsområde innan du börjar använda ditt spånsug.

Under vårt test fann vi att det kan vara lätt att skapa ett rörigt arbetsområde, speciellt när du arbetar med större verktyg som cirkelsågar och vinkelslipar.

Att hålla arbetsytan ren och välorganiserad hjälper inte bara till att förbättra prestandan hos ditt spånsug, utan gör det också säkrare att arbeta.

2. Känn din maskin

En annan viktig insikt från vårt test var betydelsen av att förstå hur ditt spånsug fungerar. Varje maskin har sina egna specifikationer och funktioner, och att lära sig dessa kan hjälpa dig att maximera dess effektivitet. Även om det kan ta lite tid i början, kan det ge stora fördelar på lång sikt.

3. Använd rätt verktyg för jobbet

Under vårt test märkte vi att vissa spånsug fungerade bättre med vissa verktyg. Till exempel, när vi använde en slipmaskin, var det en klar skillnad i prestandan hos olika spånsug. Att välja rätt spånsug för dina specifika behov kan göra en stor skillnad i kvaliteten på ditt arbete.

4. Ta hand om din spånsug

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att ta hand om ditt spånsug. Under vårt långtidstest märkte vi att regelbunden rengöring och underhåll kan förbättra prestandan och förlänga livslängden på spånsugen. Här är några snabba tips:

 • Töm behållaren regelbundet för att förhindra överfyllning
 • Rengör filtret efter varje användning
 • Kontrollera slangen för eventuella blockeringar

Hur man hittar de bästa spånsugen 2024

Ljudnivå

I och med att spånsugar kan vara väldigt bullriga och högljudda är det viktigt att man är medveten om detta vid köptillfället. Vet man med sig att man är väldigt känslig mot höga ljud och buller kan det därför vara klokt att välja en så tyst spånsug som möjligt.

Det är samtidigt viktigt att man inte tummar på prestandan då kraftiga spånsugar ofta tenderar att vara mer högljudda. Ett annat smidigt och bekvämt sätt att lösa problemet på är att använda ett par hörselskydd.

Genom att använda ett par hörselskydd vid användning av spånsugen slipper man tänka på att köpa en så tyst modell som möjligt. Då undviker du risken att behöva sätta ljudnivån framför prestandan samtidigt som du inte behöver lägga extra pengar på en tyst spånsug.

Sladdar

När det kommer till spånsugar är de flesta modellerna utrustade med sladd även om det finns mindre modeller som är utrustade med batterier. Därmed är det väldigt viktigt att man noga överväger vad för typ av sladd spånsugen man tittar på har.

Det är nämligen så att sladdlängden varierar mellan olika typer av spånsugar vilket innebär att din användningsyta också begränsas.

För somliga är dock detta inte ett problem om man endast arbetar på mindre ytor. För de som planerar att använda sin spånsug på avstånd som kräver en lång sladd är detta dock superviktigt.

Sladdlängd är dock inte det enda man behöver tänka på när det gäller sladdar utan det finns en del andra viktiga överväganden som spelar in.

De två viktigaste sakerna att tänka på utöver längden på sladden är materialet den är tillverkad av och hur pass tålig den är för dagligt slitage. Detta är väldigt viktigt om man vill se till att köpa en spånsug som håller så länge som möjligt.

Funktioner

I tider där elpriser och energi är väldigt dyrt vill man helst undvika maskiner som slukar för mycket el. Därför kan det vara smart att leta efter spånsugar som drar mindre el samt eller har energibesparande funktioner.

Man ska dock vara medveten om att många efterfrågar energisnåla enheter och därmed kan priset var lite högre. Det är dock inte omöjligt att det fortfarande är värt den extra pengen. Det är något varje person själv får utvärdera.

En av de viktigaste sakerna att ha med sig när man överväger ytterligare funktioner är kostnaden för dem. Det är nämligen inte bara inköpspriset som kostar utan även reparationer och regelbundet underhåll.

Med det sagt kan en automatisk avstängningsfunktion vara värt att överväga. Speciellt om du arbetar med material som innehåller vatten eller är fuktigt. Det din spånsug då gör är att stänga av sig när den når en maximal hanterbar vattennivå. Detta gäller dock inte för alla modeller utav spånsugar då vissa inte är kompatibla med vatten.

Kapacitet

Något som är väldigt viktigt när det kommer till spånsugar är själva kapaciteten den klarar av. Det är nämligen så att en spånsug har en avfallsbehållare som minst sagt är avgörande.

Detta då själva behållaren i högsta grad avgör hur mycket spån som maskinen klarar av att suga upp. Om du sågar mycket virke med en kap och gersåg skulle jag säga att en spånsug är prio ett.

Därmed borde alla som ska köpa en spånsug noga överväga vad för typ av avfallsbehållare som passar ens egna behov. Det är nämligen både onödigt och dyrare att köpa en spånsug med för stor avfallsbehållare.

Samtidigt ska man inte snåla med kapaciteten då man ofta kan underskatta mängden spån som bildas vid träarbeten. Det klokaste är därför att man har en god uppfattning vad man behöver innan man bestämmer en storlek.

Bärbarhet och förflyttning

Smidighet och enkelhet när det kommer till förflyttning är centralt för i stort sett alla maskiner och verktyg, spånsugar är inget undantag. På grund av detta är de flesta större modellerna av spånsugar utrustade med hjul för att göra det möjligt med en snabb och lätt förflyttning.

Hjul har dock en nackdel och det är att de kan vara känsliga för ojämna ytor. Därmed är det viktigt att man har ett hyfsat jämt underlag om man inte vill överväga andra alternativ eller annorlunda hjul.

Vet du redan nu att en spånsug med hjul inte passar dina förhållanden så är en bärbar modell helt klart det du ska välja. När du gör det är det väldigt viktigt att du ser till att spånsugen inte är för tung eller oergonomisk.

Om du ofta ska förflytta spånsugen är det nämligen viktigt att det går hyfsat enkelt och bekvämt så du inte drar på dig skador. Som tur är finns det flera modeller, bland annat från Makita som endast väger ett par kg och därmed är enkla att flytta.

Filter

Beroende på till vilket ändamål du köper din spånsug till är det vissa saker som kommer skilja sig.

“Köper du din spånsug i syfte att använda den industriellt krävs det ofta bättre filtrering.”

Modellerna anpassade för industriella ändamål har nämligen en tvåstegsfiltrering vilket innebär att de kan samla en ännu större mängd smuts och skräp än vanliga modeller. Detta när dock inte nödvändigt om du endast planerar att arbeta med spån och träavfall.

Avslutningsvis finns det något som kallas för HEPA filter som du borde ha koll på vid köp av en spånsug. HEPA är en slags certifiering och innebär ökad uppsugningsförmåga. För att få klassas som HEPA måste maskinen ha en effektivitet på över 99 % och kunna suga upp dammpartiklar så små som 0,3 mikron.

Slang

Trots att mycket annat på spånsugen är viktigt har slangen en betydelse som inte någon av de andra delarna har. Slangen fyller nämligen den centrala rollen att faktiskt suga upp allt man vill bli av med.

I och med att slangen trots allt har en så viktig roll är det utav av betydande vikt att den är tillräckligt lång men även flexibel.

Genom att satsa på en flexibel slang möjliggör man även en enklare rengöring av svåråtkomliga områden som t. ex sprickor eller trånga utrymmen. Detta är något det brukar finnas gott om, speciellt i trånga verkstäder.

Motor

Grunden i alla spånsugar är själva motorn som får spånsugen att fungera. Det viktigaste när det kommer till själva motorn på spånsugen är självklart kraften och prestandan. En starkare motor innebär nämligen bättre effektivitet.

Däremot medför en stark motor bland annat en högre ljudnivå samtidigt som den garanterat kommer kräva mer el. Därför bör du noga överväga vad som är viktigast för dig.

Det kommer nämligen med största sannolikhet vara så att du behöver väga effektivitet, ljudnivå och energianvändning mot varandra. Alla kommer förmodligen inte dra samma slutsats och det är inte särskilt konstigt.

Är du en person som klarar av höga ljudnivåer och buller utan att bli störd kan du självklart prioritera effektiviteten. Samma sak fast tvärt om gäller såklart för någon som är känslig för ljud.

Motor spånsug

Vanliga frågor om spånsugar

Vad är skillnaden mellan spånsugar och grovdammsugare?

Maskinen som är mest lik spånsugen är utan tvekan grovdammsugaren. De är dock inte likadana och det finns en del saker som skiljer de åt. Till att böja med är spånsugar specifikt gjorda för att suga upp spån och olika typer av träavfall. Detta är ofta något som grovdammsugare har svårt för då träavfallet kan vara för stort.

Vad är hälsonyttan med spånsugar?

Vid byggande och vid olika typer av arbeten som innebär stora mängder spån är damm ett stort problem. Förutom att dammet kan smutsa ner och förstöra kan det även vara skadligt att andas in, speciellt i stora mängder. Denna skadliga inandning minimeras om man har en spånsug som tar hand om de dammande avfallen.

Vad gör en spånsug?

En spånsug suger upp spån, damm och annat avfall. Detta används främst i verkstäder där mycket avfall bildas när man arbetar med till exempel trä eller andra material som bildar damm.

Vad är skillnaden mellan bärbara och fasta spånsugar?

Skillnaden mellan bärbara och fasta spånsugar är flera. Den främsta skillnaden brukar vara kraften och effektiviteten där de fasta oftast är mer kraftfulla. En ytterligare skillnad är såklart att den ena modellen är betydligt mer praktisk än den andra.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen