Bästa kap- och gersågen 2022 – Test av olika kap- och gersågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

MAKITA LS0815FLN Kap- och gersåg

DEWALT DWS777 Kap- och gersåg

BOSCH GCM 8 SDE Pro Kap- och gersåg

METABO KS 216 M Kap- och gersåg

Klicka här för att se fler kap- och gersågar.

Bästa kap och gersågen 2022

Om du är en person som behöver såga exakt likadant om och om igen så borde du köpa en kap och gersåg. En gersåg är utan tvekan ett av de mest användbara verktygen för alla hantverkare och hemmabyggare i allmänhet som ska såga någonting med exakt precision.

Men det är faktiskt inte så enkelt att köpa en bäst i test kap och gersåg på nätet. Det finns en massa olika modeller av kapsågar i olika prisklasser. Dessutom så brukar många affärer endast skriva om de positiva sakerna för då säljer det bättre. Affärerna skriver alltså inte om de negativa sakerna. Så när du väl får hem gersågen är den kanske inte som du förväntat dig. Det kan alltså vara riktigt svårt att köpa en bäst i test kap gersåg om man inte är så insatt i ämnet.

Men det är just av den anledningen som jag här på Hantverksproffset.se har gjort en köpguide så att du kan hitta den bästa kap och gersågen. Jag har nämligen gjort mitt eget kap och gersåg test. Genom att använda min avancerade och enkellästa köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa den bästa geringssågen. Jag skapade den här guiden genom att använda mig av min egen kunskap om kap och gersågar. För att göra guide ännu bättre så läste jag även igenom kundrecensioner på kap och gersågarna. Jag satte sedan ihop all informationen till en komplett köpguide. När du har läst igenom min köpguide så garanterar jag att du enkelt kan hitta den bästa kap och gersågen.

Läs även >>> Se vår bäst i test slipmaskin år 2022

Köpguide för bäst i test kap och gersåg 2022

Som jag skrev innan är det inte så enkelt att köpa den bästa ger och kapsågen på nätet. Men det kan bli mycket enklare om du följer min köpguide. När du köper en kapsåg så finns det några viktiga saker som du måste tänka på. Det är också viktigt att du väljer rätt gersåg utifrån dina egna personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa ger och kapsågen 2022:

 • Varför du bör köpa en gersåg
 • Hur man bedömer vilken geringssåg som är bäst för en själv
 • Innehåll och kapacitet
 • Bord
 • Gerskala
 • Ytterligare egenskaper
 • Skärhastighet
 • Finish
 • Energianvändning
 • Vinklar
 • Motorteknik
 • Kraft
 • Hastighet
 • Sågbladstyper
 • Material
 • Säkerhetsfunktioner
 • Laser LED-skärguider
 • Glidande gersågar och andra typer

Varför du bör köpa en gersåg

De flesta av oss försöker göra ett DIY-jobb utan att inse vilka verktyg vi behöver för att göra jobbet smidigt och snabbt. Hur ofta har du försökt ett jobb som du tycker är enkelt men den färdiga produkten ser hemsk ut och du måste börja om? Det är en ganska vanlig förekomst. När du väl har kommit på internet för att undersöka jobbet med mina recensioner med kapsågar får du snart reda på att ett bra verktyg kommer att göra jobbet i rekordhastighet och få den precision du vill ha. Det är fantastiskt, jag vet vilka verktyg jag behöver nu, men det är en burk med maskar i sig. Ändlösa hantverksbutiker online säljer många verktyg, men vilken är något för dig?

Det är där jag går in och guidar dig genom processen och lämnar ingen sten oförändrad när det gäller nybörjare och avancerade gerågsköpare. Alla större DIY-butiker och varumärken säljer sina egna modeller av kap gersågar, men är de bra? Nedan går jag igenom vad jag tycker är de bästa fyra i mina recensioner med gersåg, med en budget på cirka 700 kr upp till de professionella 7 000 kr modellerna. Jag täcker allt från nybörjare som kommer att använda kap och gersågen en gång i en blå måne till de hantverkare som kommer att använda den dagligen. Vissa av oss vill bara köpa en att ha till hands medan andra kanske behöver en för ett specifikt jobb.

Hur man bedömer vilken kap och gersåg man behöver

Okej, så du har läst mina recensioner av geringssågar, nu är du ganska lurad på alla sågens olika funktioner och du kan se att prisklassen är ganska stor. Så den stora frågan är vilken man ska välja. Det är mycket information a tt ta in, så jag kommer att försöka peka i rätt riktning för att bedöma rätt köp. Nedan ska vi titta på de olika faktorerna du bör tänka på i en liten guide för sågköpare. Detta hjälper dig att titta på de faktorer du behöver tänka på när du läser varje geringssåggranskning.

Vad du behöver såga

Många av oss vänder oss till 110v släppsågar när vi tittar på att ta ett jobb eller har börjat ett och har upptäckt att det tar alldeles för lång tid. När du börjar leta efter en produkt bör du använda mina recensioner för geringssåg för att kontrollera vilken typ av material du kan såga med varje modell. Vissa kommer med ett blad som är bara för trä och andra kommer med ett multifunktionellt geringssågblad som också skär metall och plast.

Ofta är dessa verktyg associerade med att bara skära ved men idag är de ett mycket mer mångsidigt verktyg. För DIY-användare där ute är det en bra idé att skaffa en multifunktionell klyvsåg eftersom den kommer att vara mycket användbar för ett antal jobb i framtiden, inte bara jobbet som jobbar för närvarande. Det är väl värt att titta på utvärderingarna Evolution och Bosch för geringssågar för ett brett utbud och stor mångsidighet.

Hur stort materialet du ska såga är

Chansen är att du ska köpa kap och gersågen för en specifik bit material som behöver skäras. Först och främst, kontrollera storleken på materialet du behöver såga, du kan se att djupet varierar mellan kapsågarna, så detta måste vara en av de största faktorerna. Ju större skärkapacitet desto dyrare blir modellen som tumregel.

De riktigt dyra versionerna kommer att skära några av de största byggnadsvirken för några seriösa byggjobb, men chansen är att de flesta av oss inte behöver den kapaciteten. När det gäller skärkapacitet är det värt att tänka på att köpa en skjutande kap och gersåg, eftersom de kommer att skära bredare bitar av material än de vanliga sammansatta versionerna. Dessa kallas ofta geringssågar. Om du tror att du kommer att använda kap och gersågen mycket under de kommande åren är det förmodligen värt att ha en snabb hjärnstorm om vilken typ av projekt du tänker på.

Om du ska göra något strukturellt arbete, skulle det vara klokt att mäta upp virket före ditt köp. Många av oss börjar bygga upp en uppsättning elverktyg som detta eftersom vi funderar på att göra fler jobb runt huset eller har många projekt som övervägs. Det är väl värt att undersöka storleken på timmerna som kan krävas i projekt som interiörhusrenoveringar eller bygga en skjul så att du är täckt under många år framöver.

Såga metall, plast och trä

En av de riktigt praktiska sakerna med några av motorsågsmodellerna är att många modeller levereras med blad som inte bara kommer att skära trä utan även metall och plast. Om du tänker på alla små DIY-jobb du behöver göra för att skära olika material, skulle du bli förvånad över hur ofta du skulle använda en multifunktionell bladmodell. Saker som att såga stolpar för garderober och fästa perspexöverdrag görs enkelt. De flesta manuella recensioner har en blad som bara skär ved och behöver byta blad för att ta itu med andra material.

Hur ofta du kommer att använda kap och gersågen

Detta är en enorm faktor när du läser mina recensioner och ger beslut om ditt köp. Kommer din sammansatta geråg att sitta på en hylla och användas ibland för lätta DIY-jobb eller tror du att du kommer att ta på dig några stora byggnadsjobb som byggnadsplattor eller stora områden med stängsel. Ju mer du kommer att använda produkten, desto kraftfullare behöver du motorn. Om kap och gersågen kommer att användas under långa perioder kontinuerligt behöver du en kraftfull motor för lång livslängd. Om du har ett hus som kommer att ha ett omfattande renoveringsjobb kommer en mer professionell kap och gersåg att vara något för dig, medan om du ska montera en uppsättning golvlister och lägga bort kap och gersågen i några månader är du förmodligen bäst att gå efter en budgetmodell.

När motorn arbetar under långa perioder lägger den mer tryck på motorn, så ju mer kraft du har desto längre håller den. De kraftfullare motorerna på över 1500 watt på vissa modeller är byggda för tung användning och motorn kommer inte att skjutas maximalt så ofta. Tänk på att en billigare droppsåg med en liten motor kan behöva bytas ut ganska ofta om den används mycket hårt, så det kanske inte fungerar så billigt trots allt. En mycket värdefull modell är Dewalt DW777 240V 216 mm tvärsnittssåg som har en mycket kraftfull 1800 watt motor för allvarligt tung användning, men är också mycket bra. Om du är orolig att du kan slita ut en billigare kap och gersåg bör du allvarligt överväga den här modellen.

Sågens komplexitet

Kap gersågar är utformade för att snabbt skära bitar av material till specifika vinklar. Alla modellerna i mina 4 bästa recensioner är bra på det här jobbet, men de varierar i termer av hur komplext ett projekt du arbetar med. Om du jobbar på jobb som behöver många standardvinklade snitt som montering av trall eller golvlist så kommer alla kap och gersågar att vara bra. De flesta skärningarna måste vara exakta och vinklarna bra för enkel och solid konstruktion, men de kommer inte att vara i sikte hela tiden.

När du går upp i prisklassen börjar du hitta funktioner som laserguider och dubbla fasade modeller som hjälper dig att få absolut noggrannhet i ditt snitt. För finare träbearbetning är det väl värt att köpa en mellan till högklassig modell som kan ge dig de bästa klippningarna så att projekten ser bra ut. Om du arbetar med att efterbehandla träverk som hyllor i massivt trä är ytbehandlingen nyckeln till att det ser bra ut och de högre modellerna i vårt översiktsavsnitt hjälper dig att uppnå den kvaliteten.

Vilken typ av finish du behöver

Detta kan låta som en uppenbar punkt, vi kommer alla att säga att vi vill ha en bästa finish. Alla dessa kap och gersågar kommer att ge dig en mycket bra finish men tänk på det så här, om du monterar MDF-golvbrädor som kommer att målas och små sprickor fylls så vill du att de ska passa bra men kommer inte att bli alltför störda om utseendet och råmaterialets finish. Å andra sidan, om du har spenderat en förmögenhet på eklistar där det inte finns några dolda fläckar kommer du verkligen att behöva en högkvalitativ finish. Detta är en viktig skillnad och en som du behöver för att få rätt innan du köper.

De dyrare professionella varumärkena som Dewalt har mycket överlägsen byggkvalitet än några av de billigare modellerna som garanterar en fantastisk kvalitet. Vinklarna kan ställas in mycket exakt och lasersidorna hjälper till att få den perfekta klippningen. De billigare modellerna i mina recensioner kommer alla att göra jobbet perfekt, men det beror på hur noga du är. Om du inte har ägt en kraftgenerationssåg tidigare kommer du att bli mycket förvånad över kvaliteten på klippningen från någon av modellerna i mina topp fyra.

Tillgängligt utrymme

Detta är något som många inte har tänkt på men är en allvarlig punkt. Olika modeller har mycket olika storlekar och alla kräver ett visst utrymme för att lagra dem. Om du har turen att ha en verkstad eller ett stort dubbelgarage så är det inte så mycket av ett övervägande. Å andra sidan, om du bor i ett normalt hus med tre sovrum och letar efter en DIY-modell, ta dig lite tid att ta reda på vad du kan klara av. Generellt, ju större kapacitet, desto större blir hela enheten, eftersom bladet blir större och kroppen måste vara mycket mer robust för att hantera arbetet med att såga stora material. Glidande kapsågar tenderar att vara större än de sammansatta hacksågarna eftersom de behöver utrymme för glidmekanismen.

Hur ofta kap och gersågen behövs flyttas

Ska du flytta kap och gersågen från jobb till jobb eller kommer den att fästas permanent på ett bord som är klart för användning? Om du ska flytta från jobb till jobb så vill du ha en lätt modell med ett bra handtag. Det kan enkelt bäras runt och ställas upp i motsats till en större, tyngre modell som kommer att bli svår att flytta. För handlare är detta särskilt viktigt. Om du arbetar hårt för att nå delar av en webbplats som ett tak och sedan flyttar till nästa plats, måste det vara en lätt bärbar modell.

110V kontra 240V gersåg

När vi tittar på specifikationerna och funktionerna för ett elverktyg i vårt granskningsavsnitt tenderar många av oss att förbise den spänning som krävs för att driva verktyget. Om du köper fel kommer du inte att ha mycket glädje och kommer förmodligen behöva skicka tillbaka den och få en annan för jobbet.

Det finns en tydlig skillnad mellan 110v geringssågar och 240v-modellerna. 240v gersågarna drivs direkt från elnätet, det betyder att du helt enkelt kopplar in kap och gersågen och den fungerar utan problem. Detta är definitivt den typ av strömförsörjning du bör välja om du köper en DIY-geringssåg eller om du arbetar med många inhemska jobb där den enda strömkällan är elnätet.

110v-modellerna är konstruerade för att fungera på en lägre spänning som matas av en transformator. Denna strömförsörjning är vanligtvis förknippad med arbete på byggarbetsplatser och du kommer ofta att upptäcka att du bara får använda 110v elverktyg av säkerhetsskäl. Om du behöver använda en 110v gersåg från en vanlig nätanslutning kan du använda en transformator som ger dig den nödvändiga nedströmsströmmen.

För de flesta av oss är det ett enkelt val, gå till 240v-modellen men näringsidkare måste överväga detta lite mer eftersom transformatorer är tunga att bära med sig och det är en annan utrustning du kommer att behöva köpa. Men om du kommer att arbeta med en blandning av hushålls- och platsarbete kan det mycket väl vara värt att titta på en 110v-modell och en transformator.

Elektrisk gersåg kontra handsåg

Många av oss har förmodligen använt en kap och gersåg för att göra små jobb. Att fixa små bitar av trä kan enkelt göras med en manuell kap gersåg. Du kanske också har funderat på en kraftverkssåg och vill veta om det finns några verkliga fördelar med att äga en. Kort sagt, det finns så många fördelar med att äga en elektrisk geringssåg över en handversion, och för att vara ärlig är det inte riktigt många argument i för att äga handversionen förutom en liten kostnadsbesparing.

Hur många av er har påbörjat ett så kallat ”snabbt” jobb som innebär att man skär ner material som har förvandlats till timmar med skärning, bara för att få ett mycket dåligt resultat. Det gjorde jag för några år sedan innan jag började på snickeri. Rätt uppsättning kap och gersågar (och andra elverktyg) gjorde mitt liv mycket enklare. Jag började med en kraftgenerationssåg och det är fortfarande ett av de mest använda verktygen i verkstaden. Även för ett fem-minuters DIY-jobb är det perfekt till det stora projektarbetet som att bygga stud-walling och nya skjul.

Sladdad kontra sladdlös

För det första är det lätt att dela upp sågområdet i två klasser: sladd och sladdlös. Båda har sina fördelar och nackdelar för en mängd olika användare, och du får en allmän förståelse för vad som passar dig bättre innan du läser den här guiden. Om inte, är det inte ett problem – det är vad den här guiden hjälper dig med. Först och främst börjar vi med den gjorda sågklassen.

Sladdad gersåg

Sladdgjorda kap och gersågar är otroligt kraftfulla verktyg, och som namnet antyder – hämtar de sin kraft från en sladdad, elektrisk källa. En av de positiva där den sladdgjorda kap och gersågen har över den sladdlösa kapsågen är kraft. Mätt i varv per minut kan gersågen nå ett varvtal på upp till 5000 i utvalda gersågar. Detta är otroligt användbart för att enkelt skära genom svåra skogar – oavsett vilken typ du använder. I allmänhet hittar du gjorda kap och gersågar differentierade efter storlek, där de mest populära och kända storlekarna är en 25 och 30 cm gersåg. Förutom storleksskillnaderna kan gersågen specialisera sig i vissa skär.

Sladdlösa gersågar

Den trådlösa gersågen befinner sig i inventeringen hos den allmänna hantverkaren och, särskilt – den professionella entreprenören. Vad är orsaken till detta? Detta beror på en huvudfaktor, dess kompakta design som är perfekt för bärbarhet. Sladdlösa geringssågar kan vara otroligt tunga och det är opraktiskt att transportera detta från plats till plats, men inget annat verktyg kan tillhandahålla funktionaliteten för vissa projekt som en geringssåg kan – så det trådlösa alternativet är det näst bästa. Sladdlösa gersågar drivs av ett batteri, och många tillverkare har sin egen plattform för batteridelning, ett system som är bra för dem som köper verktyg specifikt inom det ena varumärket.

Bara för att dessa kap gersågar är kompakta betyder det inte att de saknar kraft. Sladdlösa gersågmodeller som inkluderar en borstlös motor kan nå skärhastigheter på upp till 5700 varv / min – vilket är ganska otroligt jämfört med sladdklassen. Förutom att vara kraftfull, innehåller många trådlösa kapsågar aspekter som hjälper användare som arbetar i de hårdaste inställningarna, till exempel LED-tillbehör för att hjälpa till med skärningar under svaga förhållanden, och noggrannhetssystem som ger en siktlinje så att du kan göra säker på att du skär så effektivt som möjligt.

Innehåll och kapacitet

Det finns viss variation i de maximala ger- och avfasningsområdena, men alla kap och gersågar kommer att kunna skära 45 °. Du hittar några sammansatta kap och gersågar med 48 ° räckvidd och några dubbla sammansatta kap och gersågar med asymmetriska områden som 50 ° till vänster och 62 ° till höger. Det finns några knep för handeln för att såga udda vinklar, men det ligger utanför vårt räckvidd här. I nästan alla syften, förutom några udda vinklar för skickliga snickare, kommer varje kapsåg att ha de nödvändiga vinkelområdena.

Jag rekommenderar kap och gersågar med positiva stoppspärrar – vilket i alla fall nästan är en standardfunktion. En spärr är en mekanisk spärr som låser maskinens rörelse tills den släpps. På det här sättet finns det inga gissningar om exakta vinklar. Kapsågar bör ha spärrar i de vanligaste vinklarna: 90 °, 45 ° och minst 22,5 °. Leta efter en kap och gersåg med en lätt, smidig spärrstyrning som gör att du kan flytta kap och gersågen utan att spärren griper in i varje positivt stopp längs vägen och tillbaka. Kap och gersågar kommer sannolikt att ha färre avfasningsspärrar (och vissa har inga), men det är trevligt att ha dem åtminstone vid 0 ° och 45 °.

Bord

När du hör av bordet för en geringssåg hänvisar detta till basen som är fäst vid gersågen, vilket gör att du kan skära på. Det här är bordets huvuduppgift, och det är ganska viktigt att du är medveten om storleken på ditt bräde när du gör snitt för att kunna arbeta effektivt med bordet. Eftersom bordsutrymmet kan vara ganska begränsat har många DIY-tillverkare utformat sina egna gersågställ och bord för att ge längre längd för att skära längre brädor. Detta är något du definitivt kan titta på, särskilt om du passar den här kategorin.

Gerskala

Den sista av kärnfunktionerna i gersågen är gerskalan. På grund av den avsedda användningen av gersågen, kan gerskalan sägas vara dess verkliga syfte. Varför är detta? Tja, detta beror på de nedskärningar du gör, och vinklade nedskärningar kallas “gernitt”. På många mätvågar är “stopp”. Dessa stopp är några av de vanligaste vinklarna att skära från, som är 45 ° och 90 ° för att nämna några exempel – men det finns upp till 10-12 stopp på vissa märken av gersågar. Dessa stopp kan också låsas på plats, en funktion som är oerhört bekväm, speciellt när du arbetar med vissa vinklade upprepade gånger.

Ytterligare egenskaper

Förutom de kärnfunktioner som finns på en geringssåg finns det många ytterligare funktioner som kan hjälpa till att förbättra slutresultatet för ditt projekt. Några av de extra funktioner som vanligtvis finns på kapsågar inkluderar dammportar och påsar, som fångar dammresterna från dina skär. Gör sanering mycket enklare, eller hur? En annan anmärkningsvärd funktion som ofta återfinns på de främsta kap gersågarna innehåller såglinjer. Dessa kan vara i LED / siktlinje i både bärbara och sladdlösa gersågar, som skapar en synlig linje för att hjälpa dig med kapning. Det finns många andra ytterligare funktioner, inte bara begränsade till dessa jag har diskuterat. Låt mig veta om dina favoritfunktioner i kommentarsektionen längst ner i den här artikeln.

Skärhastighet

En av de främsta anledningarna till att använda en kraftmodell är hastighet. Allt du behöver göra är att ansluta det och ställa in vinklarna så är du borta. Det kommer att skära igenom materialet på några sekunder, så att du kan gå vidare med jobbet. När du arbetar med en enda bit material kanske hastighetsskillnaden inte är mycket, men när du tittar på att såga tjugo staket och brädor för att passa längs staketet kommer hastighetsskillnaden att vara stor. Du kan rada upp alla dina träbitar, ställa in gervinklarna och börja såga. Om tio minuter kommer hela partiet att klippas och vara färdigt att monteras. Föreställ dig nu att den mängd trä som skärs för hand, det skulle ta absolut åldrar, antagligen timmar som skulle få hela jobbet att vara mycket längre.

Finish

Att skära material med en handgjutningssåg kan ibland vara felaktigt. Om du inte håller materialet ordentligt på plats kan det ge dig ett felaktigt snitt mycket lätt eftersom det kan röra sig mycket när kap och gersågen skär. Kraft- och precisionssågarna i mina recensioner ger mycket noggranna skär. När materialet har klämts fast och vinklarna har ställts in snurrar bladet mycket snabbt och skär på några sekunder. Chansen att materialet rör sig är mycket lägre än om du själv skjuter och drar i bladet.

Energianvändning

Att använda en handsåg är mycket tröttsamt, särskilt om du inte är van vid det. Om du har ett stort jobb att göra måste du spara energi för hela uppgiften, inte bara såga trä eller metall. De flesta av oss är inte arbetare som är vana vid sågning, vi gör bara några jobb runt hemmet och behöver ett enkelt och effektivt alternativ.

Vinklar

Många handkapsågar är mycket begränsande i de inställningar de erbjuder, de kan ge dig bra gervinklar men ofta tillåter de dig inte att använda några fasningsvinklar. De flesta kraftversioner har ett enkelt eller dubbelt fasalternativ som gör att du kan såga i ett stort antal vinklar snarare än bara en gerinställning, vilket gör det till ett mer mångsidigt verktyg att ha i garaget.

Motorteknik

Motorn på en kraftgenerationssåg är en mycket viktig del av maskinen och är ofta en stor del i att bestämma kvaliteten på den modell du köper. Ju kraftfullare motorn är, i allmänhet desto längre håller den och desto hårdare kommer den att såga. Om du köper en kap och gersåg med stor kapacitet som kommer att skära timmer på 8 och 25 cm måste den ha en motor som är tillräckligt robust för att klara den.

Men motorns kraft är inte den fullständiga bilden när det gäller motorsäkerhet och livslängd på din geringssåg. Det finns i allmänhet två typer av motorer som används i gersågar. Den normala elmotorn med borstar och de moderna induktionsmotorerna. Induktionsmotorerna är dyrare men har många fördelar jämfört med den vanliga elmotorn. Nedan ser vi hur de två fungerar och vilka som är bäst för dig.

Induktionsmotor

Induktionsmotorn är relativt modern teknik och finns i många avancerade elektriska apparater som är byggda för att hålla. De grundläggande funktionerna för en induktionsmotor innebär att motorn snurrar med elektromagnetisk kraft snarare än borstar. Motorn snurrar med kraften och har relativt få rörande delar som kan gå fel. Dessa motorer är mycket mindre benägna att brinna ut än en vanlig elmotor och borde hålla länge och ge mycket jämn effekt utan problem.

Eftersom dessa motorer drivs av elektromagnetisk kraft istället för borstar är de också mycket tysta motorer. Detta är en stor fördel om du ofta använder din geringssåg eller arbetar i en verkstad som har ett antal maskiner som alla körs samtidigt. Det råder ingen tvekan om att det här är de bästa motorerna för jobbet, men den stora nackdelen är kostnaden. Om du är en tung användare av din kapsåg, skulle det vara värt att överväga, men för den genomsnittliga användaren blir det förmodligen lite för dyrt.

Standard elektrisk motor

Standardelektriska motorer har borstar som kan slits ut, och många av de mindre kraftfulla motorerna har varit kända för att brinna ut efter konstant användning, eller försöker skära ett särskilt tufft material. Om du har en vanlig elmotor är det klokt att inte försöka trycka kap och gersågen så långt det kan klippas medan den fungerar. Några av modellerna inklusive Evolution Rage 3+ levereras med reservborstar om de behöver bytas ut vilket är en fin touch vilket innebär att kap och kapsågen ska hålla länge.

Många kap gersågar som har tagits om och inte skjutits för hårt har arbetat lyckligt i många år på byggarbetsplatser och i hem med en standardmotor utan problem. Om du är en hantverkare som letar efter en kraftfull geringssåg för en verkstad är en induktionsmotor definitivt vägen att gå, men om du arbetar med en budget kommer en standardmotor att vara bra. Försök att köpa den mest kraftfulla motorn du har råd med och se efter den och se till att du inte trycker på den för hårt.

Kraft

Kraften i verktyget, som fallet med de flesta verktyg som går från eluttaget, ges vanligtvis i termer av ampere (ampere). De flesta modeller har 10, 12 eller 15 ampere och de mer kraftfulla gersågarna är bättre lämpade för kapning av lövträ och metall. När det gäller trådlösa gersågar specificeras kraft vanligtvis i volt. De flesta batteridrivna modeller har motorer som är klassade för 18V eller 20V, beroende på tillverkare.

Hastighet

Kapsågens hastighet ges vanligtvis i termer av varv per minut eller varvtal. Ju högre varvtal, desto snabbare kan kap och gersågen snurra bladet och desto renare kan de skära. De flesta sladdmodeller kör sina blad med cirka 3000 varv per minut eller snabbare.

Bladtyper

Gersågblad, som cirkelsågar och bordssågblad, är tandade bitar av metall tillverkade av höghastighetsstål eller hårdmetallmaterial (i de flesta fall). De flesta gersågblad har ett tandantal. Ju högre tandantal, desto fler tänder som bladet har och desto finare skär kan det göra. Gersågklingstillverkare kommer också att specificera en skårbredd eller mängden material som bladet kommer att ta ur lagret när det störtar in i det. De flesta träblad tar bort mindre än 0,25 cm material och blad som är gjorda för skärning av metall kan skära av ännu mindre.

Material

Gersågar är mestadels konstruerade av stål eller aluminium, även om knivskyddet och handtaget kan vara tillverkade av kraftig plast. De flesta gersågar är byggda för att klara en allvarlig arbetsbelastning. Några tips och råd för kraftgersåg: Överväg att köpa ett gersågställ för att stödja långa bitar av timmer medan du skär. Med ett stativ blir det mycket lättare att hålla arbetsstycket stadigt. Allt du behöver göra är att pressa materialet mot sågens staket och skjuta bladet stadigt in i träet. Låt alltid bladet göra jobbet åt dig; dra det aldrig genom träet.

Det är viktigt att ta hänsyn till bladstorleken när du väljer en gersåg. Bladen kommer vanligtvis i 20, 25 och 30 cm. Som du förväntar dig kan större blad göra längre skär. Andra alternativ att överväga är en laserguide för att göra exakta skärningar, en dammpåse för uppsamling av sågspån och elektriska bromsar för att snabbt stoppa bladet. Om du ska arbeta i ett område där tillgång till ett eluttag inte är ett alternativ kan du överväga att köpa en trådlös kapsåg. Tung användning kan snabbt tömma ett batteri, men överväga att köpa extra kraftpaket om du arbetar med ett stort projekt.

Säkerhetsfunktioner

Säkerhet är alltid en viktig fråga för alla sågtyper, så det är alltid bra när en gersåg har några extra säkerhetsfunktioner som bättre kan förhindra olyckor. Det finns tre huvudsakliga säkerhetsfunktioner. Den första och vanligaste är en trigger-liknande strömbrytare som ligger under handtaget. Genom att trycka ner strömbrytaren aktiveras kap och gersågen och avaktiveras så snart du släpper, vilket förhindrar att kap och gersågen bara snurrar på egen hand. Bladskydd är en annan viktig säkerhetsfunktion, men vissa agerar annorlunda än andra.

Knivskydd helt inkapslar sågklingan, varvid bottenpartiet antingen avlägsnas innan det skärs för hand eller rör sig från bladets botten när du sänker ner kap och kapsågen. Nästan alla gersågar har ett bottenbladskydd som rör sig ur vägen när du sänker ner bladet. Vissa skydd har ett gångjärn, medan de flesta för närvarande roterar in i den övre halvan av bladskyddet. Elektriska bromsar är en annan vanlig säkerhetsfunktion, men inte lika vanligt. Dessa bromsar aktiveras så snart du släpper av strömbrytaren, vilket gör att bladet stoppas på cirka 1-3 sekunder. Det är bra att använda en geringssåg med en elektrisk broms om du kan.

Laser LED-skärguider

Här är en intressant bit som exponentiellt påverkar skärets precision. Det kallas laser-LED-projektioner; de gjuts i en enda filstråle på arbetsstycket. Begreppet bakom dessa lysdioder i en kapsåg är att hjälpa användarna att göra raka linjer perfekta snitt. I Ryobis fall tjänar lasern sitt syfte, men kap gersågen gör inte exakta skär. Anledningen hänvisas till sågens lätta profil. Det skakar och skakar mycket när träarbetare matar arbetsstycket över bladet, varför laserns syfte besegras.

Dewalt tog samma koncept och implementerade idén att kasta skugglinjen på arbetsstycket. I stället för en laser kastar gersågen en fin linjeskugga på arbetsstycket. Det är ett exceptionellt utförande av en grundidé där användare har uppskattat Dewalt över Ryobi. Poängen jag försöker göra är att kategorin kapsåg, ensam, inte spelar någon roll. Det är också en kombination av funktioner och deras utförande som gör skärning till en trevlig upplevelse. En annan sak som jag vill säga är att dessa lasrar har olika kvaliteter. Vissa är starkt upplysta och kan ses när du arbetar utomhus, medan andra är svaga. I sistnämnda fall skulle du vara begränsad till att använda din gersåg i ett garage eller inomhus.

Glidande gersågar och andra typer

En sammansatt gersåg är ett stationärt produktverktyg; du kan inte skjuta armen eller luta den på båda sidor om bladhuvudet. Lutning kommer in när du vill göra ett vinklat snitt eller ett kronskär. Men innan jag pratar om en glidande gersåg, kommer jag att säga detta att de inte är helt nödvändiga när du vill göra enkla träbearbetningsuppgifter. När man går vidare är glidande gersågar de svalare motsvarigheterna till stationära kapsågar.

Denna kategori levereras med en svängarm som svänger i olika riktningar och glider också fram och tillbaka i en rak linje. Skjutblandade gersågar har en hög grad av användarvänlighet eftersom träarbetaren kan öka skärets längd. Nämnda träarbetare kan skjuta bladhuvudet från bakåt till framåt eller framåt till bakåt på arbetsstycket. Dessa typer av gersågar är perfekta för kapning av virke, tunna murbrädor och hela stockar loggar också – om du har en gigantisk geringssåg som ger dig.

Så småningom handlar det om att välja mellan stationär kapsåg och glidande kapsåg. Som tidigare nämnts har den glidande sammansatta gersågen den radiella armen som gör det möjligt för bladhuvudet att röra sig fram och tillbaka och hjälper också till att luta bladhuvudet. På samma sätt har dessa kap gersågar en bladdiameter som sträcker sig över 25-50 cm. Detta är för att hjälpa träarbetare i större skala.

Ett klokt beslut skulle vara att investera i en glidande geringssåg så att du aldrig vet när du behöver den. Även om stillastående sammansatta kap och gersågar är bra, kommer du att hitta deras övergripande användbarhet överflödig över tiden. Dina färdighetsnivåer kommer att avancera, och behovet av innovation måste också göras. Så varför inte köpa en glidande gersåg och kalla det en dag?

Lista över de bästa kap och gersågarna 2022

 • Bäst i test: DeWALT DCS365N
 • Populärast: Black & Decker BES710-QS
 • Premiumval: Bosch GCM 8 SDE
 • Billigast: Powerplus 421964

Hur man kalibrerar en gersåg

Inspektera bladet

Om dina korsningar, geringssågar och avfasningar inte är så täta som de borde vara, kan den skyldige vara ett bumblad. Eller så kan bladet bara vara smutsigt. Det är det enklaste stället att starta din undersökning när du lär dig att kalibrera en kapsåg. En liten visuell inspektion går långt. Snurra försiktigt bladet och leta efter varp, böjningar, trasiga tänder eller andra oegentligheter. Om du hittar någon är det dags för ett nytt blad. Men du kanske kan förbättra dina skär och förlänga bladets liv helt enkelt genom att rengöra det. Tonhöjdsuppbyggnad, saft, lim och allmänt skräp kan ackumuleras runt tänderna, spottarna och i en koncentrisk ring runt bladets breda sida. Lösningsmedel kan snabbt få dig tillbaka på vägen till riktiga nedskärningar.

Jämna ut bordet

De stora verktygstillverkarna kalibrerar gjutsågsbord till snäva toleranser. Men det finns en liten chans att en ny kap och gersåg – och kanske en större chans att en äldre kap och gersåg – har ett osant bord. För att testa det, lägg en tillförlitligt plan nivå på kanten över bordet. Kontrollera nu om det finns luckor mellan nivån och bordet – i vardera änden och i mitten. För att verkligen ringa in inspektionen, försök att skjuta ett pappersark under nivån för att avslöja luckor som du kanske inte kan se. I motsats till andra tips om hur man kalibrerar en geringssåg är det att göra ett bord sant mellan svårt och omöjligt. Om ett par pappersark kan passa in i luckan, kan bordet slipas / skrapas eller pressas platt i en maskinverkstad. Om det finns ett större gap bör du förmodligen shoppa!

Fixa till staketet

Tro det eller inte, kanske ditt gersågstaket inte är fyrkantigt mot bordet. Kickbacks och annan användning / missbruk kan slå den ur linje. För att ta reda på det drar du bladet ner till helt nedtryckt läge och låser armen på plats med hjälp av stiftet. Dra det ledade knivskyddet uppåt och ur vägen så att du kan placera en fyrkant mot bladet och staketet. Du kan använda en kombination kvadrat eller till och med plast triangel som kommer med många kap och gersågar idag.

Varje mellanrum mellan fyrkanten och bladet eller staketet innebär att bladet inte skär 90 °. Om så är fallet kommer det inte heller att såga exakta vinklar. För att åtgärda problemet, lossa skruvarna som håller staketet mot bordet och kvadratera det. Dra sedan åt skruvarna försiktigt. Se till att staketet inte rör sig under processen. Vissa kap och gersågar har ett fast staket medan andra har ett delat staket. Du kan kvadrera ena sidan av det delade staketet och sedan använda en nivå för att rikta den andra mot den första.

Vinkla

Nu är det dags att uppfylla fasningsvinkeln. Använd 45 ° eller hypotenusen på din fyrkant och luta kap och gersågen till dess 45 °. Om det finns ett mellanrum mellan bladet och fyrkanten 45 °, använd vinkeljusteringsbulten (ofta placerad nära baksidan av kapsågen) för att bringa vinkeln i linje. De flesta som säger att de vet hur man kalibrerar en geringssåg inser inte att du ens kan justera denna aspekt av verktyget.

Justera germätaren

Att veta hur man kalibrerar en gersågs germätare får dig tillbaka på siffrorna. Många kap och gersågar har orörliga vågskalor med hashmärken och siffror stämplade i metallen. På dessa kan du lossa skruven på indikatorn för att ge den lite justering. När du är säker på att staketet är kvadrat mot bladet och avfasningsvinkeln är korrekt, ta en snabb titt på germätaren. Matchar det dina justeringar? Om inte, kan du i de flesta fall få mätaren i linje med bara en stjärnskruvmejsel.

Vändtest

Ett snabbt sätt att kontrollera en kapsågs noggrannhet är vändtestet. Men det är ganska enkelt. Ställ upp kap och gersågen för en 90 ° -skärning och raka änden av ett virke. Gör sedan en ny klippning, bara den här gången gör den några centimeter lång. Längden spelar ingen roll. Vänd nu det nyskapade stycket så att den rakade änden stöter fram till slutet av det andra snittet. Se till att båda delarna ligger ordentligt mot staketet. Om geringen inte var perfekt 90 ° ser du ett triangulärt gap mellan bitarna. Justera därefter. Du kan också utföra samma test med avfasningar.

Sammanfattning

Lite sökning kommer att avslöja flera olika metoder – från enkla till sofistikerade – för hur man kalibrerar en gersåg. Jag har kokat ner det till de metoder som jag tycker representerar det som är störst för din (tids) pengar. Om du är proffs och har några tips om hur du kalibrerar en kap gersåg, lägg till dem i kommentarerna nedan.

Vad en avfasning är

För det första, vad är en avfasning? En avfasning används vanligtvis för golvlister och andra snickare som används runt hemmet och för andra fogar. Kap och gersågen lutas antingen till vänster eller höger sida till en viss vinkel och kommer att skäras in i träet i en vinkel. Avfasningsinställningen gör att du kan såga in i träet i mycket specifika vinklar eftersom du kan ställa in en avfasningsvinkel och en gervinkel.

Vinkelvinklar används tillsammans med gervinkeln för många mycket vanliga efterbehandlingsjobb runt huset som korniser eller kronlister och golvlister. Om du tänker dig att skära en del av taklisten som måste mötas i ett 90 graders hörn i väggen, kommer träet att behöva klippas i allmänhet i en gervinkel på noll grader och en fasningsvinkel på 45 grader. Där de två kornisstyckena möts måste avfasningsskärningarna gå i motsatta riktningar.

Det är här avfasningsinställningarna är mycket praktiska och används ofta. De skär korrekt och snabbt materialbitarna till önskad vinkel och längd på några sekunder. Om du arbetar på ditt eget hem kommer du att kunna avsluta ditt rum som en professionell. Nedan ser vi på fördelarna och nackdelarna med båda versionerna av geringssågen.

Dubbla avfasningssågar

En dubbelsågsnitt är en av de mest mångsidiga kap och gersågarna, speciellt om den också har en glidfunktion. Med dessa modeller kan du såga avfasningsvinklar på vänster eller höger sida, du kommer att kunna ställa in önskad vinkel på vardera sidan och snabbt göra dina snitt. När du klämmer fast ditt trä på staketet kan du ställa in fasvinkeln på båda sidor så att du snabbt kan skära en bit och sedan lägga till en annan för att skära på motsatt sidofas.

Den stora fördelen med detta är att du kan arbeta snabbt, för snickare som behöver såga många bitar snabbt och exakt med olika vinklar är det fantastiskt. För hantverkarna där ute är dessa verkligen de mest omfattande gersågarna. Generellt sett är kostnaden en stor nackdel med de dubbla fasade gersågarna, de är vanligtvis mycket dyra och är inte riktigt inom DIY-prisklassen.

En annan liten nackdel med de dubbla fasmodellerna är att de är mer komplicerade och har mer rörliga delar. Det betyder att det potentiellt finns mer som kan gå fel med kap och gersågen och det tar lite mer uppställningstid. Men det här är en liten nackdel, när du väl är van vid det blir du nöjd med resultaten. För DIY eller sällsynta användare är det förmodligen lite överdrivet när det gäller att köpa en kap och gersåg, du skulle förmodligen ha det bättre att köpa en snyggare kvalitetssåg som gör de flesta jobb men tar lite längre tid.

Enkla avfasningssågar

De flesta kap gersågar som ligger inom budgeten eller mellanområdet är enfasade modeller. Dessa modeller är fortfarande lysande kap och kapsågar och ger ofta bättre kvalitet för pengarna än att ha den dubbla fasningsversionen. De enkla snedsågarna skär alla samma vinklar som de dubbla snedsågarna, men kan behöva återställas för var och en av de olika vinkelskärningarna. Men om du skär 45 graders vinklar för taklistar kan du vända biten upp och ner för att få fogarna att passa utan att justera kap och gersågen.

Svårigheten kommer när du behöver såga två olika vinklar eller ha en mycket exakt skärning som måste vara på ett visst sätt. De flesta användare av en geringssåg kommer att säga att det enskilda fasningsalternativet fungerar bra för dem eftersom kostnadsbesparingar vanligtvis motiverar det. För de flesta användare är den vanliga fasningen vanligtvis mer än tillräckligt för alla jobb oavsett om det är DIY eller professionell, men om du är snickare eller gillar att ha verktyg som har maximal förmåga bör du välja de dubbla fasningsmodellerna. Vårt råd skulle vara att inte kompromissa med kvaliteten för alternativet dubbel fasning om du har en budget.

Säkerhetsfunktioner hos gersågar

När det gäller användning av elverktyg måste säkerhet vara av yttersta vikt. Motorsågar är inte annorlunda eftersom de kan orsaka allvarliga skador om de inte är väl underhållna och används ordentligt. Alla tillverkare arbetar hårt för att säkerställa att alla deras produkter har de bästa säkerhetsfunktionerna och gör det till ett säkert och effektivt elverktyg för DIY och professionell användare. Nedan tar vi en titt på några av de säkerhetsfunktioner som du hittar på de flesta modeller och vad som är värt att se upp för när du väljer din ideala kap och gersåg.

Handtaget

Detta kan tyckas uppenbart, men handtaget är en viktig del av sågens design och måste byggas för att göra det enkelt att använda, utan att böja sig ner eller behöva flytta till besvärliga vinklar för att se vad du gör. Åtgärden måste vara enkel att använda för att hålla dig och din hand långt borta från kniven och alla rörliga delar av kap och gersågen.

Bladöverdrag

Knivskyddet är en mycket viktig del av säkerhetsfunktionerna. De måste vara tuffa och välbyggda för att klara mycket tung användning. De flesta modeller har bladöverdrag som skyddar bladet medan det är uppåt och inte skär, och rör sig ur vägen för att exponera bladet när det skär i materialet. Detta för att se till att ingenting kan röra bladet medan det snurrar, förutom det önskade materialet som ska skäras. Att säga att alla fortfarande måste vara mycket noga med att hålla allt borta från bladet.

Laserguide

Många associerar laserguiden med skärvinklarnas noggrannhet. Det hjälper dig att få en bra klippning, men det har också vissa säkerhetsmässiga konsekvenser som inte bör ignoreras. Om du arbetar i områden med dåligt ljus och har svårt att få en tydlig bild av vad du jobbar med hjälper laserguiden dig att se vad du gör så att du inte behöver böja dig för att kontrollera att nedskärningen kommer att planera.

Dammpåse

Även om dammpåsen håller området rent och snyggt har det också några verkliga säkerhetsfördelar. Eftersom det samlar sågspån från jobbet kommer det att göra arbetsområdet mycket renare och lättare att se vad du gör, vilket gör det mycket säkrare att arbeta i. Om du skär mycket material inomhus är det viktigt att behålla luft så ren som möjligt eftersom dammet inte är bra för dig om du andas in hela tiden.

Många av budgetsågarna har en grundläggande dammpåse som samlar in små mängder damm som du kap och gersåg, men några av de högre modellerna har mycket mer omfattande dammhantering som kan samlas i en stor dammpåse eller ett dammhanteringssystem i en verkstad för att hålla miljön snygg och städad. Släppsågar som Bosch GCM 8 SJL har dammhanteringsanläggningar på kommersiell nivå.

Stå

När kap och gersågen används mycket, är de specialiserade gersågställen ett bra komplement till din installation. Om du skär långa längder av trä kan det vara svårt att hantera dem utan ett bra fast stativ för att stödja vardera änden och verkligen hålla virket på ett ställe. Ofta när kap och gersågen arbetar hårt kan den röra sig lite när den vibrerar på en normal yta. De specialbyggda stativen hindrar den från att röra sig och håller allt på ett ställe som är viktigt för säkerheten. Många företag som Evolution säljer specifika stativ separat för att passa kap och gersågarna.

Fötter

Som med stativet måste fötterna som är placerade på botten av gerågen vara robusta och ha mycket grepp. Om kap och gersågen placeras på en arbetsyta som inte är ett stativ, måste den stanna på ett ställe och inte röra sig. Specifika stativ är bäst för detta men fötterna bör också göra jobbet till en punkt.

Kontroller

Driften av kap och gersågen är en viktig designfunktion som måste göras korrekt för användarens säkerhet. Kontrollerna måste vara på en lätt att lokalisera och använda plats, vilket innebär att användaren inte behöver böja sig ner eller komma nära geringssågen när man skär. Skärområdet måste vara lätt synligt från stående läge eftersom det inte är en bra idé att böja sig ned för att titta på materialet medan du skär. För professionella kap och gersågar är design nyckeln eftersom de används hela dagen på jobb som behöver göras snabbt och säkert.

110 Volt säkerhet

Några av modellerna är byggda med en motor som är konstruerad för att köra med en 110 volts strömkälla. Detta är en obligatorisk funktion på många byggarbetsplatser och 240 volts verktyg är inte tillåtna. Detta beror på att den elektriska stöten som kommer från 110 volt är mycket mindre än en som kommer från 240 volt. 240-voltsmodellerna är helt säkra med strömkällan så länge de används på rätt sätt och uppmärksamhet ägnas hela tiden.

Hur man använder en gersåg

Funderar du på ett jobb inom byggande? Att förstå hur man använder en gersåg för trimarbete ger dig ett ben på en av de mest grundläggande färdigheterna på arbetsplatsen. En gersåg fungerar bäst för trimprojekt som kräver exakta raka, avfasade och / eller gerade skär. I sin enklaste form gör kap gersågen vinklade eller gerade skär över en brädes yta.

De mest populära modellerna inkluderar glidskenor för att öka klippets maximala bredd. Det översätts till förmågan att såga bredare brädor. Dyrare kap och gersågar möjliggör också avfasning åt båda sidor. Slutligen kan utdragbara staket och gersågstativ hjälpa till att stödja längre brädor. Jag vill se till att du förstår hur du bäst använder en geringssåg för trimarbete. Jag vill också att du ska veta när du ska använda det här verktyget.

När ska man använda en gersåg

Den första regeln kan vara – använd inte det här verktyget om du inte måste. En gersåg fungerar bäst för snickeri. Framför allt är detta ett efterbehandlingsverktyg. Om du tycker att du behöver såga 2x material på ett inramningsprojekt kan en sidewinder eller maskdrev vara det bättre valet. Jag har sett lärlingar rulla bort dessa från lastbilar bara för att få dem att sitta oanvända på arbetsplatsen.

En cirkelsåg tar hand om de flesta tvär- och vinkelskärningar. Varför använda en stor tung maskin och lyfta tunga brädor när du inte behöver? För 2X-material – ta bara en inramningsfyrkant och slutför snittet precis där materialet sitter. Om du emellertid behöver ett av dessa verktyg – fortsätt i alla fall att läsa. Förhoppningsvis kan jag hjälpa dig att förstå hur du använder dem på ett sätt som hjälper ditt arbetsflöde.

Säkerheten först

Innan jag lär dig hur du använder en geringssåg känner jag behovet av att påminna dig om säkerhet. Följ dessa säkerhetstips och håll dig säker: Använd alltid ögonskydd – inga undantag! Undvik lösa kläder och smycken som kan fastna på bladet Tänk var dina händer är hela tiden (de flesta kap och gersågar innehåller en varning för att hålla händerna ett visst avstånd från bladet). Du har en kraftfull motor som snurrar ett vass blad. Var noga med att ha en sund respekt för verktyget. Att använda dessa kap och gersågar kan bli riktigt farligt om du tappar fokus.

Lär känna din gersåg

Innan du börjar göra de första skärningarna bör du bekanta dig med verktyget. Bläddra igenom bruksanvisningen (om du hittar den). Lär dig platsen för alla lås och justeringar. Varje geringssåg skiljer sig från nästa, och även proffs måste bekanta sig med kontrollerna innan de börjar.

Kalibrera din kap och gersåg

Om du öppnar lådan till en perfekt kalibrerad kap gersåg kanske du vill prova lyckan i lotteriet. De flesta gersågar behöver åtminstone små justeringar innan du använder dem.

Ställ in din gervinkel

För att göra en grundläggande gerskärning låser du upp germätaren och skjuter den till den vinkel du behöver. De flesta kap och gersågar låter dig ger i båda riktningarna, så dubbelkolla bara skärvinkeln innan du snurrar upp bladet. De flesta kap och gersågar har också spärrar i vanliga vinklar på germätaren. Dessa låser kap och gersågen automatiskt på plats. Vanligtvis sker spärrar vid 0 °, 22,5 ° 31,6 ° och 45 °. Du kan hitta några variationer från en kap och gersåg till en annan. Om du behöver en annan vinkel, skjut bara pilen till önskad vinkel och lås ner bordet för att förhindra att det rör sig under skärningen.

Ställ in din vinkel

När du gör en avfasning ska du lämna germätaren vid 0 ° och låsa upp avfasningsmätaren. De flesta kap och gersågar har spärrar för att ställa in gemensamma vinklar. Oftast finns de vid 0 °, 33,9 ° och 45 °, men din kap och gersåg kan ha ytterligare stopp. Liksom germätaren kan du använda låset för att ställa in anpassade vinklar mellan spärrarna. Om du har en dubbelskärsåg så låser en frigöring vanligtvis höger sida av. Din ägarmanual hjälper dig att hitta den snabbt, eller så kan du vara som David C. Smith och tillbringa en timme med att njuta av din stolthet.

Behovet av skärning av sammansatta vinklar uppstår vid installation av kronformning bland andra applikationer. Det är en relativt enkel process för att ställa in både en gervinkel och en vinkel. Att veta vad dessa vinklar är dock en annan historia. Det finns många webbplatser som hjälper dig att räkna ut dem. Vissa kap och gersågar innehåller också en guide direkt på verktyget.

Dags att såga

Om din geringssåg inte glider är det enkelt att såga. Låt kap och gersågen snurra upp. Släpp bladet för att möta träet. Medan du låter kap och gersågen hålla ett högt varvtal, fortsätt sedan att sänka bladet tills du har avslutat sågningen. När du använder den extra kapaciteten för en skjutande ger, dra ut bladet mot dig och starta ditt snitt fram. Tryck sedan bladet igenom så att det bibehåller höga varvtal. När du har avslutat sågningen, låt bladet stoppa helt innan du låter det stiga tillbaka till sitt viloläge. Några av dessa verktyg inkluderar en bladbroms som stoppar bladet mycket snabbt.

Dammutsug

Dammuppsamling på en geråg är långt ifrån fenomenal, men en del är bättre än andra. I en butik, gör dig själv en tjänst och anslut en dammsugare eller ett vått / torrt vakuum för att hålla röran. Väskor fungerar som ett stoppgap om du inte har eller vill använda ett vakuum. Arbeta ute och du kan ofta komma undan med att hoppa över båda. Kontrollera bara vindriktningen!

Vanliga frågor om kap gersåg

Varför köpa en gersåg?

Har du någonsin sett sömlös kronformning eller obefläckad, anpassad trimning? I så fall var det troligen en kap gersåg involverad i skapandet. Föremål med fogar som är gjorda mellan två eller flera träbitar som tavelramar, fönster- eller dörrkarmar, möbler eller till och med däck är också produkter av en gersåg (även kallad geringssåg).

Gersågar skapar exakta, skarpa vinklar och är praktiska för att göra många snabba avfasningar och gersnitt om man behöver ha många små bitar. Mätningarna görs enkelt eftersom kap och gersågen är märkt vilket gör inlärningsprocessen mycket enklare. Låt oss börja såga in några detaljer! Det finns några olika storlekar på blad och märken (inklusive Dewalt, Makita och Hitachi) att vara medvetna om innan du köper.

Vilken är den viktigaste faktorn när man ska köpa en gersåg?

Naturligtvis är det säkerhet. Eftersom en geringssåg är ett skärverktyg kommer alltid säkerheten först. Har din geringssåg elektriska bromsar? Finns det en strömbrytare, en rörelsestopp eller en utlösare som automatiskt stänger av gersågen när den inte används. Kompromissa inte heller med att bära säkerhetsutrustning. Jag vet att tanken på sågspån pulveriserat över hela ditt ansikte ger dig ett manligt utseende, men hej, det här är seriöst. Du kan få höga poäng på stilpoäng, men i händelse av en skada anses kap gersågar vara den mest hänsynslösa kategorin elverktyg – andra än motorsågar och cirkelsågar. Lycka till med att köpa en lämplig produkt.

Vilken storlek ska man köpa?

Bladen finns vanligtvis i storlekar på 25 eller 30 cm. Att dechiffrera mellan vilken kap och gersåg du ska köpa beror på vad du planerar att skära. Men om du inte har ett frekvent behov av ett 30 cm blad skulle det vara säkert att köpa en 25 cm.

Behöver du en kap och gersåg med en laserguide?

Att köpa en laser till din geråg skulle vara en bra idé om du om ett projekt kräver exakta och rena skär. Laser fungerar i huvudsak som en guide genom att lysa en stråle mot materialet där bladet kommer att slå vid sänkning. På detta sätt vet en träarbetare exakt var bladet kommer att skära innan kontakt görs. Detta minskar risken för fel och är ett säkrare sätt att använda verktyget. Tänk på att lasern är svårare att se under starkt ljus, så det här är bäst för inomhusbruk.

Vad är gersågar och är de bra?

Ta dem som bänksågar; de sitter ovanpå en solid struktur, med eller utan en glidande bladarm. Det är det korta och fina trycket om gersågar, men det finns mycket mer. På samma sätt finns de så kallade gersågmodellerna i ett brett spektrum av funktioner som fyller sprickorna.

För att ytterligare upprepa definitionen av gersågar ska jag också fortsätta säga att de har en förbättrad förmåga att hjälpa användare att göra snedskärningar, kronskärningar, tvärsnitt – så vidare och så vidare. Det enklaste sättet att använda en geringssåg är att placera arbetsstycket på plattan mot staketet. Staketet är där för att se till att biten förblir på plats. Antingen flyttar du bladet via glidarmen över arbetsstycket, eller så gör du det i en lutande rörelse. Skärdelen beror helt på träarbetaren.

Vilka olika typer av sågblad finns det?

Utan bladet på en kap gersåg kan du inte göra några skär. Det är bladet som gör snittet på träet, och dessa finns i många olika varianter. För det första är de differentierade efter storlek. Om du använder en 30 eller 25 cm gersåg, är det bäst för respektive blad, eftersom det fungerar mer effektivt för dig. Bladen kan finnas i många former, med vissa märken som tillverkar blad från 32 till 100 tänder. Ju fler tänder ett blad har, desto mer betalar du i allmänhet – ändå kan de också nå maximala varvtal och såga trä otroligt snabbt med minimalt fel.

Du kommer att upptäcka att de flesta knivarna är gjorda av volframkarbid, men vissa kommer att tippas av titan och tillverkas av andra material. Det finns många valmöjligheter när det gäller knivar, vilket ger dig ett större utbud att välja mellan. Gersågblad är ganska hållbara och innehåller många ytterligare funktioner. Sådana funktioner inkluderar non-stick beläggningar för att förhindra uppbyggnad och ökade krokvinklar.

Hur starka är geringssågar?

Geringssågens hjärtslag ger motorn kraften att kanalisera genom kap och gersågen, så att bladet når höga hastigheter för effektiv kapning. Med de sladdade gersågarna genereras strömmen från ett eluttag, där den trådlösa klassen kommer att drivas tack vare batteriet. Motorer på den gjorda klassen av gersågar finns vanligtvis inom effektområdet 15 ampere och kan nå hastigheter från 3 200 till 5 000 RPM. Detta liknar den trådlösa klassen. När du väljer en trådlös geringssåg kommer du att upptäcka att många märken har batterier som kan delas mellan elverktyg av samma märke.

Många tillverkare skapar sina egna batteriplattformsystem som tillåter detta, och det kan vara till stor hjälp för din budget om du redan äger många trådlösa elverktyg från det ena märket. Förutom detta kommer du att upptäcka att motorn till en sladdlös kap gersåg antingen innehåller borstad, vilket är den traditionella men äldre metoden att bygga motorer med kopparborstar som slits över tiden. För sent har borstlösa motorer kommit in i striden och eliminerar behovet av fysiska borstar. Dessa motorer kommer att köra kylare och har en ökad livslängd än borstade motorer.

Varför är gersågar ofta det föredragna verktyget för DIY-tillverkare och entreprenörer?

Detta beror på deras mångsidighet och hur kvalster gör det möjligt att göra snabba vinkeljusteringar inom en kort tidsram, vilket ofta är begränsat inom träbearbetnings- och byggbranschen – särskilt när man arbetar med något stort. Eftersom de skär med sådan noggrannhet använder många byggare och de runt deras hemverkstäder gersågar för att snabbt såga bitar till mindre brädor utan att slösa för mycket tid.

Vilka andra funktioner är viktiga i gersågar?

Dessa funktioner är inte absolut viktiga, men deras närvaro eller frånvaro i en geringssåg kan påverka prestandan.

 • Positiva stopp: Positiva stopp är de vanligaste vinklarna som gjutsågsägarna använder under fasning. Stopparna nämns antingen i en roterbar skala eller på en vridbar ratt vid olika avläsningar, såsom 45, 15, 22 och 30 grader. Se till att du har låst geringssågen på plats efter att du har valt önskat positivt stoppläsning.
 • Staketstyp: Gersågsstaket ska helst förbli låsta / stadiga på plats. Vissa modeller har dock skjutbara staket. Oavsett vad du föredrar, se till att din gersågs staket har extremt hög kvalitet.
 • Avlägsnande av blad: Även om träarbetare inte tar bort gersågblad i frekvens, är det fortfarande en oundviklig nödvändighet. Du bör köpa en gersåg som levereras med ett enkelt alternativ för byte av blad. Eftersom tekniken har utvecklats involverar inte blad på elverktyg lika många skruvar och skiftnycklar jämfört med deras förfäder. Idealiskt sett bör en geringssåg tillåta knivbyte i ett eller två steg.

Varför är det så svårt att välja en bra gersåg?

Att välja en geringssåg är inte en lätt strävan på grund av de typer, kategorier och varumärke som ingår i detta scenario. Den till synes “tuffa” delen kommer när du måste välja mellan en sammansatt kap gersåg, statisk gersåg eller en skjutbar sammansättnin. Jag måste erkänna det med all ärlighet, även jag anser mig inte vara en expert trots att jag har använt dessa dåliga pojkar i flera år nu. Till exempel, på grund av vissa krav i ett projekt, kan jag hitta det nödvändigt att använda en glidande sammansatt gersåg.

Men igen, om ett projekt inte kräver det, kan jag lika gärna använda en enkel stationär gersåg i radiell stil. Vid det här laget har du förmodligen ingen aning om typer av gersåg, men jag kommer till dem senare i den här artikeln. Sammanfattningsvis kategoriseras typerna av gersågar och prioriteras framför varandra genom deras förmåga att göra tvärsnitt, avfasningar och vice versa. En vanlig missuppfattning om att köpa kap gersågar är att en produkt i slutändan är tillräcklig för att uppfylla ett stort antal krav på träbearbetning.

Vilka skärningar kan göras med en gersåg?

Så jag har tittat på varianterna av gersågar som finns tillgängliga, liksom de funktioner som definierar dessa elverktyg. Ändå, om du tittar på att köpa en geringssåg eller redan har en – är det mycket stor chans att det beror på de nedskärningar de kan göra. Låt oss titta på de skär du kan göra med en gersåg.

Gersågning

En gerskärning är vad gersågen används främst till. Det här är snitt som gjorts genom träet du skär, och löper diagonalt i en vinkel. För att göra dessa skärningar kan du använda gerskalan på gersågen och välja den bästa möjliga vinkeln för att göra de skär du behöver. De flesta gånger kommer gersågar att vinkla mot hissen. När du använder andra varianter av gersågar, som en dubbelsidig sågs gersåg, kan du också svänga bladet åt höger, med samma vinkel som det vänstra. Detta gör det mycket lättare att såga dina bitar, speciellt om du skär för snäva vinklade projekt, vilket eliminerar behovet av att vända brädorna för att göra snitt i båda vinklade riktningarna.

Korssågning

Kapningar är relativt enkla och kan effektivt göras på en majoritet av motorsågarna. Tvärskäret avser ett rakt snitt som är parallellt med brädets kanter. Till skillnad från en gerskärning där du måste bestämma en vinkel innan du tappar kap och gersågen för att göra sågningen. På grund av att du inte behöver justera kap och gersågen när du skär, är det en av de enklaste kapningarna du kan göra – och en mycket effektiv.

Vinkelsågning

Fasavskärningen görs i en vinkel, men skärningen görs genom träet i en annan vinkel än 90 °. Till skillnad från en gerskärning som gör ett rakt vinklat snitt, kommer snedskärningen att skära nedåt i träet. Många gersågar kan inte göra avfasningar, och det är bara ett antal variationer som kan göra detta. Varför skulle du göra avfasningar? De är väldigt användbara för ett diagonalt spännande bräde, särskilt de i komplexa vinklar. Att behärska en snedskärning, i kombination med kors- och gernitt som du kan göra med en gersåg, kan hjälpa till att höja både din skicklighet och finish eller dina skär, vilket förbättrar slutprojektet.

Behöver man en laserguide till sin geringssåg?

I åratal har kap gersågar använt en laserstråle för att markera bladets väg över materialet. Det är verkligen en premiumfunktion, så inte alla kap och gersågar har det. Även om de fungerar ganska bra, gör de verkligen inte korrekta snitt idiotsäkra. För det första är den röda laserdioden inte bunden till bladet, så det är möjligt att det kan bli av med ett hår. Jag har haft kap och gersågar som skulle lämna mina skärningar några tiotal millimeter korta om jag inte visste att bladet skär till höger om laserlinjen. Naturligtvis kan dioden bara fungera felaktigt och inte lysa.

Men kanske den största nackdelen är den vi associerar med röda lasernivåer i starkt ljus – de är ganska svåra att se. Och gersågen sitter ofta ute och minskar allvarligt skärlinjens användbarhet. Det är anledningen till att vissa premiumlasernivåer nu använder gröna dioder – de är lättare att se – men de är mycket dyrare än röda dioder. Så finns det en lösning? Tja, ja, och kanske ironiskt nog, det är mycket mindre sofistikerat än en laser. Flera kap och gersågar använder nu en LED-lampa för att kasta bladets skugga på materialet. Eftersom bladet skapar skuggan är det alltid korrekt. Även om lysdioden kan slockna är det lätt att se en skugga även på de ljusaste dagarna.

Hur viktigt är säkerhet när du köper en geringssåg?

Jag har aldrig låtit saker som går utan att säga komma i vägen för att prata om dem! Så säkerhet, säkerhet, säkerhet när det gäller vilket verktyg som helst, särskilt de som gersågen med ett exponerat, snurrande blad. Använd alltid ögonskydd och hörselskydd. Om du arbetar inomhus utan dammsugare är det klokt att ha på dig någon form av mask också. Se till att sågens bladbroms fungerar. När du har släppt avtryckaren bör bladbromsen stoppa bladet inom några sekunder – helst mycket snabbare än så.

Det är en säkerhetsfråga, men om du måste vänta på att bladet slutar snurra innan du tar bort material kan det verkligen äta upp lite tid. Det är också en bra idé att arbeta med gersågens ledade bladskydd på plats. Det skyddar dig från bladet eftersom det exponerar tillräckligt med det för att göra snittet. Förhoppningsvis hittar du några bra tips här om du köper en gersåg. När du har bestämt dig för vad du ska få, var noga med att kalibrera den innan något annat. Vad letar du efter när du köper en gersåg?

Vad kan gersågen göra för dig?

Gersågen, precis som namnet antyder, är perfekt för att göra gjutskär. Det går också bra med tvär- eller raka snitt för att skära träbitar till rätt längd. De flesta typer av gersågar idag kan justeras för att skära in i träet i en vinkel för att göra avfasningar, och de bättre gersågmodellerna kan göra en kombination av avfasning och gerskärning (samtidigt) kallad sammansatt skärning. Det handlar om omfattningen av nedskärningar det kan göra.

Gersågar är för det mesta cirkulära kap och gersågar monterade på en stabil arm och plattform så att den bara kan komma ner på materialet i fasta vinklar och glida fram och tillbaka. Cirkelsågen är utan tvekan det mer mångsidiga verktyget, eftersom det inte bara kan kapa dimensionvirke utan även brädor och plywood. För de flesta inramnings- och kapningsapplikationer gör gjutsågen så mycket klippning av lager med jämna längder och vinklar. Exakta vinklar och tvärsnitt är avgörande för att få ramar att sitta jämnt, liksom för att skära fogar som ser sömlösa ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top