Bästa kap- och gersågen 2024 – Test av olika kap- och gersågar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Bosch GCM 80 SJ

DeWalt DWS780

DeWalt DWS777

Bosch GCM 8 SJL

Klicka här för att se fler kap- och gersågar.

Att hitta den perfekta kap- och gersågen kan vara en utmaning med tanke på marknadens mångfald av valmöjligheter. En såg som kan utföra precisionsarbeten med perfektion kan vara skillnaden mellan ett framgångsrikt projekt och ett mindre lyckat.

Med en ständigt växande teknik och innovation inom verktygsindustrin, hur vet man vilken såg som verkligen lever upp till förväntningarna?

Vår omfattande granskning och test av kap- och gersågar syftar till att vägleda dig genom denna labyrint av val, och ge dig den information du behöver för att göra ett välgrundat köpbeslut.

1. Bäst i test – Bosch GCM 80 SJ

Bosch GCM 80 SJ Kap- och gersåg

När vi tog oss an att testa Bosch GCM 80 SJ, en kap- och gersåg med imponerande 1400W, blev vi genast fascinerade av dess kraft och precision. Med en kapbredd upp till 270 mm och en kaphöjd upp till 70 mm, kan denna maskin enkelt hantera en mängd olika arbetsuppgifter, från stora snitt till finjusterade detaljer.

Mjukstartsfunktionen är en uppskattad detalj som gör startprocessen gradvis och kontrollerad, vilket minskar den plötsliga belastningen på motorn.

Dess dubbla dammutsugningskanal, som lovar en bättre dammutmatning, levde verkligen upp till våra förväntningar. Även under intensiva arbetspass märkte vi att arbetsområdet förblev relativt rent, vilket både optimerar arbetsförhållandena och livslängden på maskinen.

Den lätta vikten på 13,5 kg kombinerat med de inbyggda bärarmarna och handtaget med Softgrip gör hanteringen av sågen enkel och smidig. En annan anmärkningsvärd funktion är dess vertikala handtag som tillåter användning för både höger- och vänsterhänta.

Kompatibiliteten är något som kan upplevas som en dubbelbottnad svärd. Maskiner och tillbehör från Bosch Professional är bara kompatibla med andra produkter från samma blåa serie. Så även om detta betyder att de håller en konsistent kvalitet inom serien, kan det bli besvärligt om du redan har verktyg från den gröna Bosch DIY-serien.

Det medföljande tillbehöret, inklusive en 216 x 30 mm sågklinga, en tving och en klingnyckel, kompletterar maskinen väl och gör det möjligt att komma igång med arbetet direkt efter uppackning. För de som är särskilt måna om sina verktygs livslängd är det en trevlig överraskning att garantin kan förlängas till 3 år om verktyget registreras inom 4 veckor från inköp.

Sammanfattningsvis är Bosch GCM 80 SJ en pålitlig, kraftfull och användarvänlig kap- och gersåg som kommer att vara en tillgång i verkstaden eller på arbetsplatsen, så länge du är medveten om dess specifika kompatibilitetskrav.

Fördelar

 • Kraftfull med 1400W och bred kapacitet
 • Effektiv dubbel dammutsugningskanal
 • Lätt och smidig hantering med Softgrip
 • Förlängd garanti vid registrering

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch Professional

2. Bäst premiumval – DeWalt DWS780

DeWalt DWS780 Kap- och gersåg

Under vår testperiod med DeWalt DWS780 blev vi snabbt imponerade av maskinens mångsidighet och kraft. Denna kap- och gersåg på 1675 W är inte bara avsedd för de traditionella uppgifterna. Dess unika djupstopp möjliggör även spårnings- och falsningsarbeten, vilket öppnar upp för en rad olika användningsområden.

Det första vi lade märke till var XPS såglinjesystemet med LED-ljus. Denna funktion var inte bara hjälpsam för att förbättra precisionen, utan ljuset lyser även upp arbetsstycket på ett sätt som underlättar arbetsprocessen.

Snabb vinkelinställning ger flexibilitet med geringsvinklar upp till 49° både åt vänster och höger, vilket ger dig en otrolig frihet att jobba med olika projekt.

En annan framträdande funktion var den enastående dammkontrollen. Detta var inte bara en lättnad för arbetsmiljön, utan även ett viktigt steg mot att bibehålla en hög kvalitet på de snitt man utför. Elektronisk hastighetskontroll är särskilt nyttig när man hanterar icke-järnhaltiga material, vilket kan kräva olika såghastigheter.

Denna finjustering av hastigheten, tillsammans med maskinens robusta design och bronslagrade parallella glidstänger, garanterar precision även vid kapning av breda arbetsstycken.

Om vi skulle peka ut något negativt skulle det vara maskinens tyngd på 24,8 kg, vilket kan göra den lite mer besvärlig att flytta runt på arbetsplatsen. Trots detta är DeWalt DWS780 en robust och pålitlig kap- och gersåg som levererar exceptionella resultat över ett brett spektrum av arbetsuppgifter.

Fördelar

 • XPS såglinjesystem med LED-ljus
 • Mångsidighet med unikt djupstopp
 • Enastående dammkontroll
 • Flexibel vinkelinställning

Nackdelar

 • Ganska tung, vilket kan göra den svår att flytta

3. Bäst budgetval – DeWalt DWS777

DeWalt DWS777 Kap- och gersåg

Under vår testning av DEWALT DWS777 blev vi positivt överraskade över maskinens prestanda och design. Med en kraftfull motor på 1800W, garanterade sågen en effektiv sågning i alla typer av material vi prövade. Den 216mm klingan tillhandahöll ett sågdjup på upp till 63mm, vilket var tillräckligt för de flesta av våra projekt.

Något som verkligen stod ut var XPS såglinjesystemet. Inte nog med att det underlättade sågning genom att ge en tydlig indikation på var klingan skulle träffa materialet, men ljuset som det avgav var också mycket behändigt, särskilt under sämre ljusförhållanden.

Airlock-kompatibla dammporten var en annan vinnare i vårt test, vilket hjälpte till att hålla arbetsområdet rent och dammfritt.

Maskinens design är en kombination av klassisk DeWalt kvalitet och modern innovation. Planfrästa bord och anslag uppfyllde definitivt de höga precisionkrav vi hade, vilket var en tydlig förbättring jämfört med andra maskiner vi tidigare testat. Det nya handtagsgreppet för frigörande av såghuvudet kändes intuitivt och gjorde sågningen ännu smidigare.

Fastän DWS777 hade fasta geringslägen som var hjälpsamma, fann vi det lite begränsande med tanke på de fasta vinklarna. Detta kunde dock lösas med snabbkopplingsfunktionen upp till 50°, vilket gav oss lite mer flexibilitet.

I slutändan var DEWALT DWS777 en imponerande kap- och gersåg som definitivt kommer att uppfylla kraven för de flesta hantverkare och DIY-entusiaster.

Fördelar

 • Kraftfull 1800W motor
 • XPS såglinjesystem med belysning
 • Planfrästa bord och anslag för hög precision
 • Kompakt design med stor sågkapacitet

Nackdelar

 • Fasta geringslägen kan vara begränsande
 • Ingen inbyggd lasermarkör

4. Populärt val – Bosch GCM 8 SJL

Bosch GCM 8 SJL Kap- och gersåg

Efter att ha testat Bosch GCM 8 SJL Professional i vårt senaste projekt kan vi konstatera att det är en pålitlig kap- och gersåg med flera framstående egenskaper.

Med sin 1600W motor var den tillräckligt kraftfull för alla de material vi använde oss av, inklusive trä, timmer och träkomposit. Kapbredden på 312 mm och kaphöjden på 70 mm erbjöd den flexibilitet som krävdes för diverse skärningar.

En särskilt uppskattad funktion var lasermarkören, som tydligt markerade sågsnittet och därmed gav oss extra precision i arbetet. Mjukstartsfunktionen bidrog också till en smidig drift, vilket var särskilt viktigt vid hantering av känsligare material.

Vi märkte dessutom att dubbel dammutsugningskanalen verkligen optimerade dammutmatningen, vilket resulterade i en renare och mer effektiv arbetsmiljö.

Kompatibiliteten med Bosch Click & Clean dammutsugssystem var också ett plus, även om det ska noteras att maskinen endast är kompatibel med den blå Bosch Professional-serien. Detta kan vara en begränsning för dem som redan har verktyg från den gröna Bosch DIY-serien.

Vi uppskattade den intuitiva sidolåsningen för snedkapsinställning och djupanslaget för spårsågning, vilket underlättade vårt arbete betydligt. Handtaget med Softgrip gjorde också hanteringen av maskinen bekväm under längre arbetspass.

Sammanfattningsvis är Bosch GCM 8 SJL Professional en solid och pålitlig maskin som lever upp till det mesta man kan förvänta sig av en kap- och gersåg.

Fördelar

 • Kraftfull motor med stor kapacitet
 • Inbyggd laser för ökad precision
 • Dubbel dammutsugningskanal
 • Mjukstartsfunktion

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch Professional
 • Relativt tung

5. Bra alternativ – Metabo KGS 216 M

Metabo KGS 216 M Kap- och gersåg

Efter att ha använt Metabo KGS 216 M i vårt senaste byggprojekt har vi bildat oss en bra uppfattning om dess kapacitet och prestanda.

För att börja med var kap- och gersågens kraftfulla 1500W-motor imponerande. Med en 216 mm klinga kunde vi lätt hantera arbetsstycken med kapbredd upp till 305mm och sågdjup på 65mm.

Den inbyggda lasermarkören, som tydligt lyser upp arbetsstycket, var till stor hjälp och garanterade precision i varje snitt. Vad vi särskilt uppskattade var dragfunktionen som kom väl till pass för breda arbetsstycken. Designen av sågen förtjänar också beröm.

Dess kompakta och lätta struktur gjorde det enkelt för oss att transportera den med bara en hand. Tack vare den robusta konstruktionen i formgjutet aluminium kunde den tåla mycket hårda påfrestningar, något som är oumbärligt på en hektisk byggarbetsplats.

En annan fördel var det effektiva spånutsugssystemet med integrerad spåntratt. Det höll arbetsområdet rent och minskade risken för skräp-relaterade hinder. Den intuitiva betjäningen av alla skalor och manöverelement, alla synliga från arbetspositionen, underlättade användningen. Även byte av sågklingan var smidigt tack vare spindellåsningen.

Trots alla dessa positiva egenskaper märkte vi en nackdel: frånvaron av en mjukstartsfunktion. Detta skulle ha bidragit till en ännu smidigare uppstart och möjligen ökat livslängden på motorn.

Fördelar

 • Lasermarkör för precision
 • Kompakt och lätt för transport
 • Robust konstruktion i aluminium
 • Effektivt spånutsugssystem

Nackdelar

 • Ingen mjukstartsfunktion

6. Bäst batteridriven – Milwaukee M18 FMS190-0

Milwaukee M18 FMS190-0 Kap- och gersåg

När vi tog i bruk Milwaukee M18 FMS190-0, en batteridriven kap- och gersåg, blev vi genast imponerade av dess konstruktion och prestanda. Med en 18V-motor och en 190mm sågklinga, levererade sågen en oerhört noggrann kapning, vilket är av yttersta vikt när man strävar efter perfektion i snickeri och byggprojekt.

En av de mest framträdande egenskaperna är POWERSTATE™ kolborstfria motorn tillsammans med REDLINK PLUS™ elektroniken.

Denna kombination garanterade inte bara en smidig drift utan också en hållbarhet som borde tjäna användaren väl under många år. Den inbyggda LED-lampan var praktisk, särskilt i dåligt belysta arbetsområden, vilket hjälpte oss att se exakt var vi kapade.

Vi fann snabbfästet vara en verklig tidssparare, eftersom det tillät oss att enkelt låsa sågen i olika geringslägen, både till höger och till vänster, med en maximal vinkel på 47°.

De stora ledstängerna gav maximalt stöd till materialet som kapades, vilket garanterade en stabil sågning, medan det slitstarka stålbordet med fasta stopp garanterade upprepad precision vid geringssågning.

Men även om denna såg hade många fantastiska funktioner märkte vi att den saknade en mjukstartsfunktion. Detta kan vara något att beakta för de som är beroende av den mjuka uppstarten för att minimera risken för skador på arbetsstycket.

En annan positiv överraskning var den lätta vikten på endast 12,7 kg, vilket gjorde transport och hantering betydligt enklare.

Och om någon skulle vara orolig för verktygets hållbarhet, erbjuder Milwaukee en möjlighet att förlänga garantin till 3 år om verktyget registreras inom 4 veckor från inköp.

Fördelar

 • Kraftfull kolborstfri motor
 • Lätt att låsa i olika geringslägen
 • LED-lampa för bättre synlighet
 • Lättviktigt och portabelt

Nackdelar

 • Ingen mjukstartsfunktion
 • Ingen lasermarkör
Hur vi utförde vårt test av kap- och gersågar

Hur vi utförde vårt test av kap- och gersågar 2024

Att hitta den bästa kap- och gersågen på marknaden kan vara en utmaning. Det finns många märken och modeller att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som faktiskt levererar det man förväntar sig.

Därför beslutade vi oss för att genomföra ett omfattande test av de mest populära modellerna. Vårt mål var att utse en tydlig vinnare som vi kan kalla för “bäst i test”.

I denna del av artikeln kommer vi att detaljera hur vi utförde detta test, och vilka steg vi tog för att säkerställa att vårt test var rättvist, konsekvent och av hög kvalitet.

Skapande av den optimala testmiljön

När vi påbörjade vårt test var det viktigt för oss att skapa en miljö som skulle efterlikna de förhållanden som de flesta användare av en kap- och gersåg kan tänkas stöta på.

Vi valde en välventilerad verkstad med stabil elanslutning och jämnt underlag. Vi såg till att:

 • Alla verktyg och tillbehör var i bästa skick för att undvika snedvridna resultat.
 • Vi hade tillräckligt med belysning för att se alla detaljer tydligt.
 • Säkerheten var högsta prioritet, med ordentlig skyddsutrustning på plats.

Steg-för-steg genom vår testprocess

Vår testprocess var utformad för att ge en bred översikt av varje produkts prestanda. Vi började med att:

 1. Läsa igenom varje produkts manual för att försäkra oss om att vi använde den korrekt.
 2. Förberedde virke av olika tjocklek och kvalitet för att simulera olika arbetsuppgifter.
 3. Noterade första intrycket vid uppackning; var det enkelt att montera ihop och förstå instruktionerna?
 4. Jämförde varje kap- och gersågs pris för att se vilken som gav mest valuta för pengarna, vilket hjälpte oss att identifiera vilken som kan anses vara en billig kap- och gersåg.

Utförandet av varje test

Vid själva utförandet av testet var det avgörande för oss att varje kap- och gersåg fick genomgå samma procedur. För detta:

 • Testade vi varje produkt minst tre gånger för att säkerställa konsekvens i resultaten.
 • Varje test varade i ungefär 20 minuter, där vi bedömde sågens prestanda, noggrannhet, och hur lätt den var att hantera.
 • Vi använde virke från samma parti för varje test för att hålla variablerna konstanta.
 • Efter varje test diskuterade vi våra upplevelser och funderingar kring sågens kvalitet, med särskilt fokus på märken som dewalt kap- och gersåg och bosch kap- och gersåg.

Genom detta noggranna test kunde vi komma fram till vilken kap- och gersåg som förtjänade titeln “bäst i test”. Vi hoppas att vår insats och dedikation till denna process hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut när du ska köpa en kap- och gersåg.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört alla test var det dags att sätta oss ner och utvärdera alla insamlade data. Detta innebar inte bara att jämföra prestanda utan också att väga in andra faktorer som pris, varumärkesrykte och användarvänlighet.

Vi använde oss av ett poängsystem för att kategorisera varje kap- och gersåg baserat på deras prestanda inom olika områden. De kategorier vi tittade på inkluderade skärprecision, motorstyrka, design och prisvärde.

I vår strävan efter att hitta den bästa kap- och gersågen använde vi också feedback från verkliga användare, vilket hjälpte oss att bättre förstå de långsiktiga fördelarna och nackdelarna med varje modell.

Intressant nog upptäckte vi att makita kap- och gersåg och metabo kap- och gersåg ofta fick höga poäng när det gällde användarrecensioner, vilket gav ytterligare insikt i vårt beslut.

Hållbarhet och långtidsprestanda

När det gäller verktyg som en kap- och gersåg är det absolut nödvändigt att produkten är hållbar. Vi ville inte bara rekommendera en produkt som fungerade bra under vårt initiala test utan en som också skulle hålla länge.

Därför utsatte vi varje såg för långtidstester där vi använde dem intensivt under en veckas tid. Vi kontrollerade också eventuellt slitage på bladen, motorernas hållbarhet och andra komponenter.

Det var under dessa långtidstester som vi verkligen fick uppleva skillnaderna mellan en billig kap- och gersåg och en av högre kvalitet. Det var tydligt att vissa märken, som dewalt kap- och gersåg och bosch kap- och gersåg, stod ut när det gällde hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är ovärderligt när det kommer till kraftfulla verktyg. Under vårt test var vi noga med att notera alla säkerhetsfunktioner, från bromssystem till skyddshöljen. Vi utvärderade också hur pålitlig varje kap- och gersåg var i situationer som strömavbrott eller andra oväntade störningar.

Lyckligtvis var de flesta av de testade produkterna utrustade med avancerade säkerhetsfunktioner, vilket gav oss extra sinnesro när vi använde dem.

Oavsett om du väljer att köpa en kap- och gersåg från DeWalt, Bosch, Makita eller Metabo kan du känna dig trygg med att du får en produkt som har din säkerhet i åtanke. Vi fann att trots skillnader i pris och varumärkesrykte, var säkerhet en gemensam prioritet bland de flesta tillverkare.

Förberedelser inför användning av din kap- och gersåg

Förberedelser inför användning av din kap- och gersåg

Att använda en kap- och gersåg kan vara en upplyftande upplevelse, särskilt när du upptäcker den perfekta sågen som möter alla dina behov.

Vårt test har visat att vissa förberedelser kan göra en stor skillnad i din användarupplevelse och slutresultat. Här kommer våra bästa tips, baserade på vad vi upptäckt under vårt test, för att få den bästa möjliga upplevelsen med din såg.

Rätt plats och underlag

Ett av de första stegen innan du sätter igång med din kap- och gersåg är att säkerställa att du har en stabil yta att arbeta på. Detta blev mycket tydligt under vårt test när vi insåg hur viktig stabiliteten var för en ren och exakt sågning.

 • Sågbord: Ett sågbord kan vara ett utmärkt val för detta. Ett robust sågbord ger inte bara den stabilitet som behövs utan säkerställer också att du arbetar på en höjd som är ergonomisk och bekväm.
 • Sågbock: För större projekt kan även en sågbock vara användbar. Den erbjuder en flexibel arbetsyta, särskilt när du behöver såga längre materialbitar.

Säkerhet först

Under vårt test märkte vi att oavsett hur avancerad eller “bäst i test” en kap- och gersåg kan vara, så är personlig säkerhet alltid prioritet nummer ett.

 • Skyddsglasögon: Alltid bära skyddsglasögon för att förhindra att sågspån och skräp kommer in i ögonen.
 • Hörselskydd: De flesta sågar, inklusive kap- och gersågar, kan vara högljudda. Skydda dina öron med hörselskydd.

Rätt verktyg för jobbet

Även om en kap- och gersåg kan vara otroligt mångsidig, så finns det tillfällen då andra verktyg kan vara mer lämpliga. Under vårt test märkte vi hur viktigt det var att välja rätt verktyg för rätt jobb.

 • Cirkelsåg: Perfekt för raka snitt i tjocka material som trä. Om du behöver göra ett långt rakt snitt i ett stort trästycke, kan en cirkelsåg vara ett bättre alternativ.
 • Bandsåg: För mer komplicerade och kurviga snitt, särskilt i tjockare material, kan en bandsåg vara ovärderlig.

Sågbladets skick och kvalitet

Ett annat viktigt tips som framkom under vårt test var att alltid kontrollera skicket på sågbladet innan användning. Ett trubbigt eller skadat blad kan leda till ojämna snitt och ökar också risken för olyckor.

Byt ut bladet regelbundet eller slipa det för bäst prestanda.

Sammanfattning

Användning av en kap- och gersåg kan vara mycket givande, men det är viktigt att förbereda sig ordentligt för att få bäst möjliga resultat.

Genom att följa dessa tips, som baseras på våra erfarenheter under testet, kan du säkerställa att du får mest ut av din såg varje gång du använder den. Och kom ihåg, oavsett vilket verktyg du väljer att använda, är säkerheten alltid det viktigaste.

Vanliga frågor om kap- och gersågar

Vanliga frågor om kap- och gersågar 2024

Vad kostar det att köpa en kap- och gersåg?

Priset på en kap- och gersåg varierar beroende på märke, modell och funktioner. En enkel modell kan kosta några hundra kronor, medan avancerade professionella modeller kan gå upp i flera tusen kronor.

Var kan man köpa kap- och gersåg?

Man kan köpa kap- och gersågar både online och i fysiska butiker. Många väljer att handla online på grund av bekvämligheten och möjligheten att jämföra priser, men det finns också specialiserade butiker som säljer dem.

Vad är en kap och gersåg?

En kap- och gersåg är ett elektriskt verktyg designat för att göra snabba och precisa tvärsnitt i arbetsstycken vid både raka och vinklade snitt. Den har en monterad cirkelskiva som kan roteras för olika vinklar.

Vad kan man göra med en kap och gersåg?

Med en kap- och gersåg kan man göra exakta tvärsnitt och vinklade snitt i trä, plast och vissa metaller. Den används ofta för att skära lister, ramar, paneler och andra byggmaterial.

Hur använder man en gersåg?

För att använda en gersåg justerar man först vinkeln på sågbladet beroende på vilken typ av snitt man vill göra. Sedan fixerar man arbetsstycket med hjälp av klämman, startar sågen och för bladet genom arbetsstycket för att göra snittet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen