Bästa kap- och gersågen 2023 – Test av olika kap- och gersågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

MAKITA LS0815FLN

DEWALT DWS777

BOSCH GCM 8 SDE

METABO KS 216 M

För dig som behöver ett mångsidigt och användbart verktyg till att såga är en kap- och gersåg definitivt något du bör kika närmare på. Om du vill ha inspiration kan du scrolla ner och välja mellan våra listade alternativ.

Det fantastiska med kap- och gersågar är att det finns ett flertal olika modeller och märken att välja mellan vilket gör att alla kan hitta något som faller de i smaken.

De främsta faktorerna som skiljer olika modeller åt tenderar att vara priset man får betala, prestanda och kvalitet.

En stor fördel med en kap- och gersåg är att du med precision kan såga ut brädor och med enkelhet få ut exakta vinklar. Detta kan vara väldigt användbart för alla som pysslar med något hemmaprojekt eller helt enkelt behöver maskinen i sitt yrke.

1. Bäst i test: MAKITA LS0815FLN

Detta är en kompakt 1400 W kap- och gersåg som kan snedkapa upp till 48 grader åt vänster och 5 grader åt höger. Den kompakta designen gör den både enkel att förvara och förflytta.

Genom att vara utrustad med laser kan man tydligt markera snittet man vill såga och för de som behöver arbeta i dåligt ljus så finns det LED-belysning som underlättar för dig.

Vid köpet så medföljer inte endast själva maskinen utan även en sågklinga, en triangulär regel och ett materialstöd. Gersågen har en vikt på 14,1 kg och anslutningssladden är 2,5 meter lång.

Denna såg är ett bra allround val men för den som vill ha en batteridriven modell är detta tyvärr inget alternativ.

Klicka här för att se bästa priset

2. Populärast: DEWALT DSW777

Denna kap- och gersåg från Dewalt är en modell på 1800 W som ger möjlighet att utföra kraftfull sågning i alla material. Den är utrustad med en sågklinga på 216 mm och har ett sågdjup upp till 63 mm.

För att få så snabb och noggrann sågning som möjligt är denna modell utrustad med XPS såglinjesystem. Det finns även fasta geringslägen vid 15, 22,5, 30 och 45 grader samt en snabbkoppling upp till 50 grader.

Vid köpet ingår en TCT-klinga, en klingnyckel samt en materialklämma. Vikten ligger på 14 kg vilket i stort sett är lika mycket som vårt bäst i test val.

Klicka här för att se bästa priset

3. Premiumval: BOSCH GCM 8 SDE

Denna kap- och gersåg från Makita på 1600 W har en kapbredd upp till 312 mm och en kaphöjd upp till 70 mm. Den är även utrustad med variabelt varvtal, tvåsidig lutningsmöjliget, dubbel dammutsugningskanal och en lasermarkör.

Denna modell är även kompatibel med Bosch Professional- serien vilket gör det till ett vettigt val om du har flera produkter i serien.

Vid köpet så medföljer en sågklinga och en klämma. Geringsinställningen går att ställa in upp till 52 grader åt vänster och 60 grader åt höger.

För den som uppskattar så många funktioner och möjligheter som möjligt kan denna modell från Bosch definitivt vara en lämplig kandidat. Nackdelen är att man får betala ett högre pris än för de flesta andra varianter.

Klicka här för att se bästa priset

4. Billigast: METABO KS 216 M

METABO KS 216 M Kap- och gersåg

Denna modell från Metabo kan definitivt vara ett lämpligt val för dig som inte vill lägga för mycket pengar på din kap- och gersåg. Den har en effekt på 1350W samt en klinga på 216 mm för kapbredd upp till 120 mm.

Även om detta är något av ett budget-alternativ så finns det faktiskt en lasermarkör som hjälper dig när du ska såga dina material.

En stor fördel med denna variant är att den är kompakt och lättviktig som gör den smidig att transportera. Vikten ligger endast på 9,4 kg vilket är ca 5 kg lättare än de flesta andra modeller.

Nackdelen med detta alternativ är som med många andra billigare val att den inte är lika kraftfull och möjligen någorlunda mindre mångsidig.

Klicka här för att se bästa priset

Köpguide för kap- och gersåg

Belysning

När det kommer till belysning är det något som kan vara användbart i kombination med i stort sett alla maskiner. Utan belysning blir det nämligen väldigt svårt att arbeta i sämre ljus.

Om du är medveten om att ditt arbetsutrymme inte alltid har tillräckligt bra ljussättning bör arbetsbelysning därför vara en självklarhet.

LED- belysning är idag något som de flesta alternativ på marknaden är utrustade med. Du bör däremot kolla en gång extra i produktspecifikationen för att försäkra dig om att just den modell du kollar på har arbetsbelysning.

Arbetsbord

Att placera din kap- och gersåg rätt är extremt viktigt om du vill kunna utnyttja dess fulla potential. Vi kan därför rekommendera att du åtminstone tar en titt på kap och gersågar med bord.

Även om detta kanske innebär en extra kostnad kommer du definitivt ha enklare att arbeta med en gersåg med bord.

Om du vet att du är ute efter ett speciellt märke kan det vara en bra idé att kolla just vad den tillverkaren erbjuder för kap och gersåg med bord.

Säkerhet

När det gäller maskiner och saker i allmänhet är säkerheten alltid något man ska låta gå först. Med tanke på att kap- och gersågar är väldigt kraftiga verktyg bör man vara väldigt noggrann med att inte ta några onödiga risker.

Det mest grundläggande är att maskinen är utrustad med en skyddsskärm till klingan men funktioner såsom mjukstart och snabbstopp är definitivt önskvärt.

För att minska risken av att något går snett är det klokaste alltid att läsa användarriktlinjerna innan man börjar använda gersågen. Speciellt när du sågar metaller som aluminium är ett andningsskydd mycket viktigt då sågningen skapar små farliga metallpartiklar som du absolut inte vill andas in.

Kaphöjd och kapbredd

Kaphöjden kommer att avgöra hur tjockt material du kan hantera. Kapbredden är det som avgör hur pass brett material du har möjlighet att såga. Som med mycket annat är detta något som i regel anges i millimeter.

För de allra flesta användarna är detta inte något man behöver tänka särskilt mycket på när man gör sitt köp. Däremot kan det vara utav stor betydelse om ska göra saker såsom att snickra möbler eller bygga exempelvis en pergola.

Geringskapacitet

När man väljer vilken vinkel man ska använda så behöver man vrida såghuvudet åt antingen höger eller vänster. Oavsett vilken modell du väljer att köpa kommer du kunna vrida 45 grader åt båda håll, med vissa modeller ännu mer.

Vill du underlätta för dig själv kan du ställa in fasta lägen såsom 45 och 90 grader, därmed får du rätt vinkel snabbare.

Spånuppsamling

Om du redan nu vet att du kommer att skapa mycket damm och spån när du utför dina arbetsuppgifter kan det vara klokt att fundera på någon form av spånuppsamling, t.ex en spånsug.

Beroende på om du ska arbeta inomhus eller utomhus kommer problemet självklart vara olika angeläget. För dig som jobbar inomhus kan ett bra alternativ vara att man kopplar en grovdammsugare.

Bra funktioner

För dig som vill ha det där extra och se till att din maskin är så bekväm och smidig att arbeta med som möjligt finns det flera funktioner att överväga. Här är en lista:

  • Lasermarkör
  • Mjukstart
  • Spånuppsamling

För den som vill slippa fälla ner klingan för att kunna måtta är laser ett supersmidigt alternativ. En lasermarkör kan nämligen visa exakt vart snittet kommer hamna.

Nackdelen med laser är dock att den kan vara svår att se i dagsljus, det finns dock alternativ som löser detta vilket du bör läsa på mer om ifall att du är intresserad.

Fortsättningsvis så är mjukstart en funktion som ger dig en behagligare start av din maskin. Istället för att du den ska varva upp direkt så gör mjukstarten att det tar några sekunder. Detta kan vara väldigt skönt då man slipper den ryckiga känslan som kan uppstå när maskinen startar.

Den enda nackdelen med mjukstart är egentligen att det går lite långsammare. Så många av de som använder gersågen manuellt i sitt arbete kan det vara mer effektivt att jobba utan en mjukstart.

Lutningskapacitet

Som du kanske hör på namnet så anger detta hur pass mycket man kan luta klingan på maskinen. Beroende på vilken variant man använder kommer du att antingen kunna luta den åt båda håll eller endast åt vänster.

Fördelen med att kunna luta den åt bägge hållen blir att du kan utföra ditt arbete mycket mer effektivt. Om du sågar mycket brädor slipper du fundera lika mycket över hur du ska placera virket.

Batteri kontra sladd

Nuförtiden är det bara fler och fler produkter som blir batteridrivna, många maskiner kan nämligen prestera lika bra oberoende om det drivs av en sladd eller ett batteri.

Den stora nackdelen med att använda batteri som driftsätt är att när väl batteriet tar slut kan man inte göra något. Detta är en stor anledning till att många fortsätta att använda alternativ med sladd.

Just i kap- och gersågens fall så drar den mycket ström samtidigt som många använder den på samma ställe hela tiden. Av den anledningen finns det kanske inte lika stor vilja att välja ett alternativ som är batteridrivet.

Man ska dock inte räkna bort batteridrivna alternativ helt då det i vissa fall kan vara väldigt bra. För någon som till exempel åker runt till olika arbetsplatser eller där det finns dålig tillgång till uttag är batteri en fantastisk valmöjlighet.

Sågklinga

Även om man kan välja en väldigt bra kap- och gersåg så kommer sågklingan vara det som i slutändan avgör. När du väljer klinga finns det en rad olika faktorer som spelar in såsom:

  • Storlek
  • Tänder
  • Utformning
  • Vinkling

För att man ska kunna använda sin kap- och gersåg på rätt sätt är det superviktigt att sågklingan är i rätt storlek. Risken med att välja en för stor klinga är både att du kan skada dig själv och ditt verktyg.

Att välja en för liten klinga är bättre men inte heller optimalt då det finns en risk att den får för hög rotationshastighet.

När det gäller antal tänder på sågklingan beror det på vad som ska sågas eller kapas. Mindre antal tänder ger grövre och snabbare snitt medan fler tänder ger finare men långsammare snitt. Generellt sett så brukar klingorna ha mellan drygt 20 och 40 tänder.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är kap- och gersågar ett mångsidigt verktyg som är perfekt när man ska såga och kapa olika saker.

Det är inte heller något problem att arbeta med denna maskin i sämre ljus då de flesta modellerna på marknaden är utrustade med belysning. För alla som vill få en så smidig användarupplevelse som möjligt är ett arbetsbord definitivt att rekommendera.

Fortsättningsvis finns det ett flertal viktiga faktorer att överväga såsom till exempel kaphöjd, spånuppsamling, lutningskapacitet, sågklinga eller om man vill ha en manuell gersåg. Den viktigaste saken att tänka på är dock säkerheten då den alltid går först.

Avslutningsvis ska man komma ihåg att fundera på sina egna behov och om man till exempel har mest nytta av en batteridriven modell eller en variant som använder vanlig sladd.

Vanliga frågor om kap- och gersågar

Vilken kap- och gersåg är bäst?

I och med att denna fråga i högsta grad beror på dina behov och preferenser är det omöjligt att ge ett rakt svar. Det du dock kan göra är att kolla bland våra alternativ och se vilken kap- och gersåg som passar dig bäst.

Vad gör man med en gersåg?

En gersåg används bland annat till att kapa brädor och annat virke när man vill ha en exakt vinkel. Om du är intresserad av att läsa mer eller hitta en modell som passar dig kan du kika bland våra listade alternativ.  

Vilken klinga ska man ha till sin kap- och gersåg?

Vilken klinga som passar dig bäst beror på vad den ska användas till. Desto finare snitt du vill göra desto fler tänder bör du välja på din sågklinga. Är du mer intresserad och kanske vill läsa om olika kap- och gersågar kan du titta bland våra listade val.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen