Bästa sticksågen 2024 – Test av olika sticksågar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Bosch GST 18 V-LI B

Bosch DIY Advanced Cut 18

Makita DJV181RTJ Sticksåg

Makita JV101DZ

Klicka här för att se fler sticksågar.

Bästa sticksågen 2024

Behöver du ett bra elverktyg för att såga igenom olika typer av trä? Då måste du köpa den bästa sticksågen. Med hjälp av en bäst i test sticksåg så kan du enkelt såga igenom flera olika material. En sticksåg är lik tigersågen på det sättet att det är ett väldigt mångsidigt verktyg och  kan därför användas till många olika saker. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en sticksåg bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra sticksåg på nätet. Det är inte alltid så lätt att veta vilken sticksåg som är bäst. Det finns ju tyvärr affärer som bara skriver om de positiva sakerna och inte om de negativa. Då får man inte en klar bild av hur bra varan faktiskt är. När man väl får hem sticksågen så är den kanske inte som man förväntat sig. För att göra det ännu svårare så finns det en massa olika modeller att välja emellan. Dessa modeller finns också i olika prisklasser från billig till premium.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en komplex köpguide. Jag har nämligen gjort mitt eget sticksåg test. Med hjälp av min köpguide så kommer det bli mycket enklare att köpa en bra sticksåg. Jag byggde upp den här guiden genom att testa och använda mina egna sticksågar. Jag läste också igenom kundrecensioner så att jag kunde hitta den absolut bästa sticksågen. Jag använde mig sedan av all den här informationen för att göra en komplex köpguide. Efter att du har läst igenom min köpguide så kommer du enkelt att kunna köpa den bästa sticksågen.

Köpguide för bäst i test sticksåg 2024

Det kan alltså vara ganska svårt att veta vilken sticksåg som är bäst när man köper på nätet. Men genom att följa min köpguide så kommer det att bli mycket enklare. När du köper den bästa sticksågen så finns det ganska många viktiga saker som du måste tänka på. Det är även viktigt att du väljer rätt sticksåg utifrån dina egna behov. Här är vad du bör tänka på innan du köper en bäst i test sticksåg 2024:

 • Avsedd användning
 • Kraft
 • Varierande hastighet
 • Orbital vs. Ömsesidigt
 • Laserguide
 • Knivbyte
 • Bladstorlek
 • Bladstyrning
 • Bladutlösning
 • Vibrationer
 • Dammfläkt
 • Kugghjul av metall
 • Byggkvalité
 • Vikt
 • Enkel användning
 • Varumärke
 • Tillbehör
 • Handtagsstil
 • LED-strålkastare

Avsedd användning

Det finns olika typer av sticksågar du kan välja, beroende på vad du planerar att använda den till. Olika sågar är mest lämpliga för tillfällig användning jämfört med de som är avsedda för frekvent användning i en professionell arbetsmiljö. På samma sätt bör du överväga de material du ska klippa regelbundet med det.

Kraft

De flesta av de sladdade sticksågarna som vi granskade var mellan 5 och 7 ampere. Även om detta kanske inte verkar vara en stor skillnad, kan det verkligen vara. De sju-amp-sticksågarna tenderar att vara lite dyrare, men de är också mer stabila när de skär igenom svårt eller tjockt material.

Om du bestämmer dig för att du vill ha en trådlös sticksåg kommer effekten att klassas i volt i motsats till förstärkare. Sladdlösa sticksågar är kända för att vara lite mindre kraftfulla och ibland har problem med varierande hastigheter. Dewalt-modellen som vi rekommenderar fungerar bra och hanterar sig själv som en sticksåg med sladd.

Varierande hastighet

Variabel hastighet är en utmärkt funktion att ha i pusslet. Ibland styrs hastigheten av själva enheten och andra gånger styrs den av användaren. Om du vill ha förmågan att ändra hastigheten på din sticksåg med avtryckaren, se till att utlösningshastigheten är variabel. Vissa sticksågar har hastighetsinställningar som inte styrs av ditt finger. Utlösaren för variabel hastighet är en fråga om preferens. Vissa erfarna träarbetare känner att de behöver kunna styra verktyget i sina händer för att hålla en konsekvent kapning. Kom bara ihåg när du köper att inte alla variabla hastigheter skapas lika, kolla för att se vilka triggerfunktioner som är.

Orbital vs. ömsesidigt

Sticksågarna som vi granskade är alla orbitalsågar med flera banor. Det är viktigt att åtminstone förstå skillnaden mellan orbital och reciprokering. Orbital sågar används för mer invecklade skär, särskilt skär som vänder och vrider. En fram- och återgående såg skär i en push-pull, rak rygg och rakt framåt. Sticksågar är bra för rivning eller skärning av rör men fungerar inte lika bra för ett träbearbetningsprojekt.

Laserguide

Några av sticksågarna i vår recension hade en LED eller laserljus som hjälper dig att hålla dig på din linje. Detta är en trevlig funktion, särskilt om ditt arbetsområde inte är särskilt ljust. Några av dessa LED-lampor fungerar bättre än andra, och om dammfläkten inte rensar linjen ordentligt spelar det ingen roll hur ljus installationen är.

Knivbyte

Ett skaft är en del av bladet som är låst i en knivklämma. Det finns två huvudtyper av skaft i sticksågblad – T-skaft (eller tangskaft) och U-skaft.

Huvudskillnaden mellan dessa typer är hur de är låsta i bladklämman. T-skaftet tillåter nyckelfri klämning, och du behöver en insexnyckel för att låsa bladet av U-skaftet.

Bladklämman är det som håller ett blad på plats. Du kan hitta två typer av klämmor. Den första består av en eller två skruvar, och du behöver en insexnyckel för att byta blad.

För det andra är ett nyckelfritt knivspännsystem, som blir alltmer populärt eftersom de är mycket bekvämare att använda och att byta blad är väldigt enkelt.

Bladstorlek

Sticksågblad har olika längder och tjocklekar. Se till att bladets längd är mer än tjockleken på det material du ska klippa med det.

Knivens tjocklek och bredd avgör hur flexibel och snabb den kan vara.

För detaljerat och smutsigt arbete är tunna och smala blad det rätta valet. Denna typ av blad kan ge dig mer noggrannhet och smidig efterbehandling.

Den enda nackdelen med dem är att dessa tunna blad inte är så hållbara.

>>> Behöver du en sänksåg? Klicka då här!

Bladstyrning

Bladrullguide – en annan viktig funktion. Det förhindrar att bladet böjs och håller det fyrkantigt mot arbetsstycket. Det stöder bladet som är skårat mellan styrningen och ger det dess noggrannhet.

Du hittar den grundläggande rullguiden i grundläggande, billigare sticksågar. I de bästa sticksågsmodellerna hittar du vanligtvis en precisionsvalsstyrning, vilket gör det exakta skäret enklare.

Bladutlösning

De flesta sticksågar erbjuder en verktygslöst bladlösning. Detta hjälper till att skydda dina händer från bladet och värmen efter kapning. Vissa bladutlösningar är enkla att använda och släpper ut bladet med ett snabbt tryck på en knapp. Andra kan vara lite klibbiga och kommer fortfarande att få dig att ta tag i bladet och vrida ut det. På de billigare sticksågsmodellerna ser du ibland att bladet lossnar eller släpper när du är mitt i skärningen. Detta är ett absolut problem, men det händer.

Vibrationer

Låga vibrationer bidrar inte bara till en smidigare finish, utan har också mindre påverkan på dina händer, vilket är avgörande om du arbetar med verktyget under långa timmar.

Dammfläkt

Dammfläkten är utformad för att hålla din linje ren och din sikt hög. Vissa dammfläktar fungerar bättre än andra. Makita-sticksåg har ett vakuumfäste som tar bort dammet från din arbetsyta och lämnar det i vakuumet i stället för att bara blåsa det runt din butik. Ibland är fläkten på sticksåg inte tillräckligt stark, och det slutar bara med att blåsa dammet direkt i din linje. Enheterna med högre effekt har vanligtvis bättre framgång med dammfläktarna än andra mindre, mindre kraftfulla modeller.

Kugghjul av metall

Finns i de bästa sticksågmodellerna, det är viktigt för att skydda växellådan från alla former av missbruk och säkerställa verktygets hållbarhet.

Byggkvalité

Byggkvalitet kommer alltid först till oss, men det är särskilt viktigt för sticksågar. Eftersom de arbetar genom en fram och återgående åtgärd och är avsedda för invecklad skärning hittar du en luddig sticksåg bara är en mindre kraftfull Sawzall i slutändan.

Hela sågen måste hållas ihop bra, och det betyder ofta att de bästa av dem är lite tyngre än du förväntar dig. Det kan ta lite att vänja sig, men i slutändan betyder den extra vikten mindre vibrationer.

Av dem som vi testade hade två betydande spel i bladet, vilket gjorde dem värdelösa för oss. De gjorde verkligen inte vår lista, eftersom fokus sågs på sågarnas primära funktion.

Vikt

Om du är en helgkrigare som behöver sticksåg då och då för ett projekt kommer vikten inte att ha någon betydelse. Ju oftare du använder sticksåg, desto mer är vikten viktig. Vikt är en tvåfaldig sak. Ibland kommer en tyngre såg att hoppa mycket mindre och ge dig lite extra stabilitet. Baksidan på detta är att den tunga sågen lämnar dig trött om du arbetar med den för länge.

Ett råd att tänka på är att trådlösa sticksågar ofta verkar vara ganska lätta tills du lägger till batteriet. Batteriet kommer vanligtvis att lägga flera kilo till sågens totala vikt, så låt inte det fånga dig ur vakt.

Enkel användning

Slutligen är det du som ska få prioritet. Varje verktyg bör kureras i enlighet med mänsklighetens behov och krav.

Det finns ingen logik i att bygga en högteknologisk produkt som i slutändan inte uppfyller kraven på arbete. Designarna gör nya och avancerade verktyg för att göra människors liv bekvämare.

Även om det inte är något fel med att göra en produktfunktion tung, bör dessa funktioner kunna ge mervärde till arbetsplatsen. Du bör kunna använda funktionerna med lätthet snarare än att behöva ta reda på vad var och en gör.

Varje verktyg, särskilt de bästa sticksågarna, bör konstrueras genom att ge fördelarna med tvivel till köparna snarare än att fokusera på att bara få det att se bra ut.

Varumärke

Du kan välja att köpa en maskin från en prestigefylld tillverkare eller alternativt köpa ett sticksåg med vit etikett. Naturligtvis kommer varumärket du väljer att påverka priset på produkten. Vår rekommendation att välja en såg från ett erkänt varumärke om möjligt.

De bästa varumärkena erbjuder vanligtvis produkter av högre kvalitet. Dessutom har de mycket effektivare kundservice. På samma sätt är det viktigt att se till att tillverkaren erbjuder en garanti på minst två år. Således kommer du alltid att täckas i händelse av någon händelse eller haveri.

Tillbehör

Med vissa tillbehör kan du utföra vissa operationer där du behöver stor skicklighet. Några riktigt intressanta komplement är skärguiderna. De gör det mycket lättare att bibehålla en ordentlig linje när du gör en exakt skärning med sågen.

Ett annat tillbehör till stor hjälp är dammuttagen ansluten till en dammsugare som låter dig sömlöst absorbera det producerade dammet. På så sätt är det möjligt att arbeta med mer renhet och komfort. Glöm inte heller knivskyddet, vilket är viktigt för att undvika olyckor som kan uppstå om fingrar eller händer kommer för nära sågen.

Handtagsstil

Du måste behöva kontrollera handtaget på sticksåg innan du köper. Den vanligaste designen är fathandtag och D-format handtag.

Fathandtag är inte så bekväma men du har ett bra grepp om det. Och med D-format handtag får du ett bra grepp, även om du kan hålla det med en hand.

LED-strålkastare

LED-strålkastare hjälper dig också att arbeta exakt raka linjer eller invecklade mönster. LED-strålkastare lyser upp ditt arbetsområde vilket är till stor hjälp om du behöver arbeta på någon mörk plats.

Lista över de bästa sticksågarna 2024

 • Bäst i test: Bosch GST 18 V-LI B
 • Populärast: Hikoki CJ18DSL
 • Premiumval: Festool PSC 420 HPC
 • Billigast: Makita JV101DZ

Allt du borde veta om sticksågar

När du köper en sticksåg är det viktigt att ta hänsyn till ett antal faktorer så att du kan göra det bästa valet möjligt. När allt kommer omkring är information makt. I det här avsnittet behandlar vi därför en rad frågor för att klarlägga alla tvivel vi kan uppstå när vi köper en sticksåg.

Vad är en sticksåg exakt?

En sticksåg är en skärmaskin vanligtvis med en elmotor med varierande hastigheter. Kapningen sker genom en vertikal, alternerande rörelse av ett smalt skärblad. Rörelseöverföringen från motorn till bladet utförs av en skotsk okmekanism.

Skärverktyget är ett metallsågblad men, skiljer sig från en metallsåg. Dessa består av små och smala metallremsor, antingen med plana kanter eller med sågtänder. Bladen finns i olika storlekar och former. Det betyder att ett sticksåg kan användas med olika typer av material och för att klippa ett stort antal olika former.

Vilka är de viktigaste användningarna av sticksågar?

Sticksågar används för att göra exakta snitt med olika former och på ett mer konstnärligt sätt än andra sågar. Således tillåter de godtyckliga skärningar eller med malldesign. De kan användas med olika typer av material. De kan klippa trä, vinyl, aluminium, kork, stål, zink och så vidare tills de fyller en lång lista.

Kort sagt kan man säga att de används för konstruktion och ombyggnad av olika typer av delar och föremål. Den vanligaste användningen av sticksågar finns dock i snickeriarbeten. De används ofta för att uppnå skär som inte kan göras med manuella skär.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med sticksågar?

Den viktigaste fördelen med sticksågar är deras mångsidighet och att den kan användas för olika typer av material. Dessutom är de mycket mindre farliga verktyg än andra DIY-maskiner. Å andra sidan tillåter de inte mycket snabba nedskärningar, så vissa jobb kan vara lite tunga.

En annan fördel med sticksåg är dess pris. Dessa maskiner har en ganska låg prislapp. Deras skärblad är också prisvärda. Under alla omständigheter bör du alltid köpa knivar av god kvalitet för att undvika att skada eller böja knivarna medan du arbetar.

Varför är det lämpligt att köpa en sticksåg?

Sticksågar har blivit ett viktigt verktyg för både amatörer och professionella hantverkare. De erbjuder ett antal fördelar som precision och mångsidighet som inte bör förbises. Dessutom kan de användas för att arbeta med olika typer av material.

Fördelar

 • Mycket mångsidig
 • Används med ett brett utbud av material
 • Rimligt prissatta
 • Kan göra böjda snitt

Nackdelar

 • Gör inte snabba skärningar
 • Nödvändigt för att vidta säkerhetsåtgärder
 • Klippet kan avledas

Hur använder du en sticksåg?

Innan du börjar klippa är det en bra idé att rita skärlinjen med en penna eller marknad. Dessutom måste materialet som ska skäras säkras väl. För att börja klippa vilar du maskinens framsida på materialet du ska klippa. Du måste sätta på sågen innan bladet skär träet. För bladet närmare så kan du börja skära.

Om du vill göra en intern skärning måste du först använda en borr. När detta är gjort, gå in i bladet genom hålet och fortsätt enligt ovan. Naturligtvis bör du välja rätt blad för att klippa och vilket material som ska användas.

Zaha Hadid – Wikipedia

Zaha Hadid – Berömd arkitekt och urbanist

Människor tror att rätt sätt att bygga hus ligger i rätt vinkel eftersom det utnyttjar rymden bättre, men det är som att säga att ett landskap är slöseri med utrymme. Världen är inte byggd i rät vinkel.

Vilka är farorna med att använda en sticksåg?

Först och främst bör du läsa igenom bruksanvisningen nog innan du börjar använda sågen. Notera särskilt avsnittet om riskerna med dess användning. Innan du börjar är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på att inte klippa av nätsladden med sågen.

Dessutom rekommenderas det att du bär en lämplig mask för att skydda dig från damm. Vi föreslår att du använder en med minst en kod FFP2, eller kod FFP3 är ännu bättre. Du bör också använda skyddsglasögon för att skydda dig mot träflis som kan flyga upp när du använder sågen. Och glöm inte hörselskydd och protektiva handskar.

Ett bra sätt att minimera risken för skador är också att alltid jobba med en sågbock. På så sätt har du mer kontroll när du arbetar.

Vilken vård kräver en sticksåg?

Liksom alla andra precisionsverktyg kräver sticksågar grundläggande skötsel för att säkerställa att de fungerar smidigt. Korrekt underhåll hjälper dig att njuta av din sticksåg längre och i bättre skick. Annars tar det inte lång tid innan du måste köpa en ny.

Eftersom de arbetar med en elmotor är det viktigt att undvika att den kommer i kontakt med vatten. Dessutom är korrekt rengöring efter användning nödvändig för att förhindra dammansamling. Vi rekommenderar att du lagrar dem på en sval och torr plats, borta från frätande miljöer eller hög luftfuktighet.

Typer av sticksågar

Du hittar främst tre typer av sticksåg på marknaden. Och de är-

Sladdsticksåg

Bland de tre typerna är kabelsågar vanligast. Strömkällan för denna typ av sticksåg är elektricitet.

Sladdsticksåg är den kraftfullaste och perfekta för alla tunga projekt. Och eftersom de är anslutna till den konstanta strömförsörjningen är de mest pålitliga och du kan använda dem utan avbrott.

Men eftersom de drivs av el kan du inte använda dem på en våt plats och du kommer inte att kunna transportera den bort från strömkällan.

Trådlös sticksåg

Sladdlösa sticksågar körs med ett litiumjonbatteri. Så du kan ta den vart du vill, det betyder att de är bärbara. För detta har trådlösa sticksågar blivit populära idag.

Men de är mindre kraftfulla än kabelsågar. Och när batteriet tar slut måste du vänta med att ladda batteriet.

Pneumatisk sticksåg

Denna typ av sticksåg fungerar genom att synkronisera med luftkompressorn. De är lättare och kraftfulla än en sticksåg med sladd och används mest i professionellt kraftigt skärprojekt. De har ett självkylningssystem för att undvika överhettning.

Vanliga frågor om sticksågar

Nu börjar vi, vi har väntat oss några av dina frågor och svarat på våra granskare under testningen. Om vi ​​inte har svarat på din fråga kan du skicka en rad i kommentarerna så återkommer vi till dig vid första tillfället.

Hur gör jag en interiörskärning?

Använd en borrkrona av lämplig storlek för att borra ett hål i mallen som passar ditt sågblad och släpp sedan in det och skär. Det är lättare att använda en sticksåg för dessa snitt än en rullsåg eftersom du inte behöver flytta bladet, du kan bara ställa verktyget över hålet.

Behöver jag ett sticksåg eller en rullsåg?

Rullsågar kan göra mer invecklade skär lättare, men de kostar också mycket mer och är inte alls lika användbara för DIY-uppgifter. Ett sticksåg med rätt blad och tillräckligt skärdjup kan göra det genom en 2 × 4 utan skador, i motsats till de ömtåliga bladen på en rullsåg. Som sagt om du blir skicklig med en sticksåg kommer du inte att vara begränsad mycket jämfört med en rullsåg.

Finns det olika typer av sticksågblad?

Det finns två huvudtyper: U- och T-blad. De flesta moderna sågar använder T-blad, men du bör dubbelkolla innan du köper en uppsättning blad eftersom de inte kan bytas ut.

Vilket TPI är perfekt med en sticksåg?

När som helst träskärning går … ju fler tänder desto finare blir klippningen eftersom de flisar mindre material åt gången. Orbitalåtgärden på moderna sticksågar hjälper en hel del här, men ger mycket mjukare skär än vad du skulle få med en vanlig upp / ner-åtgärd.

Är en större bana bättre?

Inte nödvändigtvis. På de högsta inställningarna kan en sticksåg på allvar tugga genom trä men de största orbitalerna är inte lämpliga för andra material. Som alltid rekommenderas det att du använder lägsta möjliga inställning som fortfarande gör vad du vill.

Kan en sticksåg användas till att såga ved?

Om du regelbundet skär timmer bör du få något mer kraftfullt. Den lilla storleken på sticksågar och deras blad kommer att leda till överhettning ganska snabbt om du planerar att göra ett helt inramningsjobb med en eller något. Som sagt, så länge djupet är där och du kan hålla sågen rakt gör de ett bra jobb med att skära virke.

Vem behöver en sticksåg?

Sticksågar är smidiga småsågar som ofta används för att göra invecklade materialskärningar. Om en fram- och återgående såg bara är en motorbågsåg är det bäst att tänka på en sticksåg som en eldriven juvelerarsåg. De är mindre men möjliggör mycket mer invecklade nedskärningar.

Bosch 120 Volt toppsticksågssats JS365 3 Sticksågar finns med en mängd olika blad som är lämpliga för skärning av olika material. Plast, metall, trä och i stort sett allt annat än sten och glas kan skäras med en så länge du spenderar lite tid på att se till att du har rätt blad.

Större modeller kan också användas för att klippa 2×4 eller 2×2 i en nypa, även om de verkligen inte är det bästa verktyget för just det jobbet.

Sticksågar är inte en arbetshästsåg. Istället har de flesta ett särskilt syfte i åtanke när de börjar använda ett. De är mycket billigare än bandsågar, tack och lov, medan de bibehåller nästan samma verktyg, tenderar de bara att vara lite mindre exakta eftersom sågarna har en tendens att vibrera mer som alla handhållna verktyg.

Få ut det mesta av din sticksåg

Alla verktyg kräver en viss skicklighet att använda, men när resultaten från en sticksåg betyder lika mycket för operatörens skicklighet som för själva verktyget.

Klämmor är din bästa vän när det gäller skärning av kurvor. Att hålla arbetsstycket fast mot en yta gör det mycket lättare för dig. Se till att du ställer in hastighet och omloppskontroll till lämpliga inställningar för materialet.

Erfarenhet kommer självklart att vara slutbestämmaren för hur bra saker går. Att lära sig att klippa släta kurvor kommer att ta mycket tid och om du planerar framtida konstnärlig användning … ja, förvänta dig att bränna igenom några blad under inlärningsprocessen.

Tack och lov kan mallar enkelt hittas online. Du kan också arbeta med yttre kurvor genom att hitta silhuettdesigner och spåra dem på arbetsstycket.

För att få ut det mesta av din såg måste du spendera tid med den.

Lyckligtvis tenderar sticksågar att vara mer förlåtande för misstag än kraftiga sågar som bordssågar och fram- och återgående sågar. Du behöver vanligtvis inte ta itu med saker som kickback eller ett arbetsstycke som plötsligt hoppar när du skär igenom det.

Som sagt rekommenderas fortfarande skyddsglasögon och grundläggande försiktighet.

Det viktiga är att komma ut och ha kul, sticksågar kan öppna en helt ny värld av uttryck för de människor som verkligen tar till dem.

Läs också >>> Test av pressmaskiner

Slutsats

Sticksågar är grundläggande verktyg för DIY-älskare och proffs. De erbjuder hög prestanda som möjliggör exakta skärningar i olika typer av material. De kan användas för att arbeta på trä, plast, aluminium eller vinyl, bland annat material.

För att välja rätt för dig är det viktigt att du förstår aspekter som olika typer av befintliga sågar, deras funktion, fördelar och nackdelar. Dessutom är det värt att överväga några kriterier som pris, kraft, märke och tillbehör ingår. Det bästa sättet att göra rätt köp är att vara välinformerad.

Vi hoppas att du tycker att den här guiden är användbar. I så fall skulle vi uppskatta att du delar det med vänner och lämnar en kommentar. Under tiden hoppas vi att du gör ett bra köp och njuter av din nya sticksåg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen