Bäst i test | Populärast | Premiumval | Billigast |
MILWAUKEE M18 BDD-202C | DEWALT DCD991NT | BOSCH GSR 18V-28 | Hikoki DB3DL2 |
Alla kommer förmodligen att använda en skruvdragare någon gång i sitt liv, oavsett om man vill det eller inte. Skruvdragare är nämligen utan tvekan ett av de verktyg som alla kommer ha nytta utav någon gång.
Det går att använda skruvdragare till lite allt möjligt vilket gör att det är ett verktyg som de flesta borde ha hemma. Då vissa skruvdragare, som gipsskruvdragare, är bättre på vissa specifika områden, funkar den vanliga skruvdragaren suveränt till de flesta arbeten du kommer stöta på. Om man ska fästa till exempel en hylla eller något annat i hemmet kommer skruvdragaren vara din bästa vän.
I och med att skruvdragaren är en maskin som går att använda till så pass mycket innebär det även att det finns många olika modeller och prisklasser.
För den som endast ska använda maskinen ibland kanske det räcker med en billigare modell medan snickare och hantverkare kan behöva en dyrare och mer mångsidig variant.
1. Bäst i test: MILWAUKEE M18 BDD-202C
Den här skruvdragaren från Milwaukee har ett momentläge i 17 steg och har två olika hastigheter. Vridmomentet är 50Nm och den klarar av upp till 1800 varv per minut.
Milwaukee har även en 4-polsmotor som levererar maximal kraft i förhållande till vikt. Just denna modell är även rätt så kompakt med en längd på 185 mm. Med tanke på den kompakta designen gör det den till ett bra alternativ om man arbetar i små utrymmen.
Batteritekniken på denna modell ger även upp till dubbla batteritiden och 20% mer kraft än andra teknologier. Dessutom så fungerar batterisystemet till samtliga Milwaukee M18 batterier.
Även om detta inte är den billigaste skruvdragaren man kan hitta är den inte superdyr vilket gör det till ett alternativ många kan ha råd med.
Klicka här för att se bästa priset
2. Populärast: DEWALT DCD991NT
Denna modell från Dewalt är en borrskruvdragare med kolborstfri motor som fungerar till träborrning upp till 55 mm. Den har ett vridmoment på 95Nm och klarar av upp till 2000 varv per minut i tredje växeln.
Denna variant är dessutom utrustad med en LED-lampa som har tre olika inställningar beroende på hur mycket ljus man behöver.
Växellådan är 3-växlad och det finns en 11 positioners momentkontroll som ger optimal precision vid användning av skruvdragaren.
När man köper denna skruvdragare från Dewalt får man med en bälteskrok och magnetisk bitshållare på köpet. Om man vill ha ytterligare tillbehör är det tyvärr något man får köpa separat.
Klicka här för att se bästa priset
3. Premiumval: BOSCH GSR 18V-28
Om du är ute efter en kvalitativ och bra skruvdragare kan detta förmodligen vara en bra kandidat. Denna modell från Bosch är nämligen både ett mångsidigt och kompakt verktyg.
Tack vare en planetväxel med två hastigheter kan denna modell ha ett optimerat vridmoment och hastighet för borrning. Genom en 13 mm helmetallschuck blir maskinen även mer hållbar pågrund av det minskade slitaget.
Maskinen är även utrustad med ett elektroniskt motorskydd som ger den en längre livslängd. För att man ska slippa få slut på batteri är denna modell även utrustad med en batteriindikator så man enkelt kan hålla koll på när det är dags att ladda.
Nackdelen med denna modell från Bosch är att den dels är hyfsat dyr, dels att tillbehören från Bosch Professional endast är kompatibla med produkter i samma serie (Den blå serien).
Klicka här för att se bästa priset
4. Billigast: Hikoki DB3DL2
Detta alternativ utav märket Hikoki är en skruvdragare som kommer med både batteri och laddare. Den har en styrka på 3,6V och passar för att lossa samt dra åt träskruv, maskinskruv med mera.
Varvtalet ligger på 600 per minut och modellen är byggd i låg höjd vilket gör den lämplig för arbete i trånga utrymmen. Handtaget är belagt i grummi för att ge ett ergonomiskt grepp.
Med denna modell behöver man inte heller oroa sig för överbelastning då den har ett inbyggt överbelastningsskydd. Det finns dessutom ett integrerat LED-ljus vilket möjliggör arbeten i mörkare miljöer.
I och med att detta är en billig modell för endast 1 350 kronor och att den har en låg vikt på 0,4 kg innebär det också att man ska ha med sig att det förmodligen inte är det mest robusta alternativet.
Klicka här för att se bästa priset
Köpguide för skruvdragare
Typer av skruvdragare
I och med att det är en väldigt mångsidig maskin vi pratar om så är det förmodligen ingen chock att det finns olika modeller av skruvdragare. Detta är de tre vanligaste:
- Vanlig skruvdragare
- Borrskruvdragare
- Slagskruvdragare
Den vanliga skruvdragaren är den klassiska modellen som man tänker på när man hör ordet. Denna fungerar till att skruva men har inga ytterligare funktioner och för den som vill ha en liten skruvdragare borde det finnas flera alternativ.
Den vanliga modellen har oftast inbyggd bitshållare samt ett sexkantsfäste. I och med att det finns en inbyggd hållare till bits går det enkelt att sätta in en bits som passar beroende på vad för skruvar man ska arbeta med.
Det vanligaste är att motorn har en motor på 3,6 volt och att batteristyrkan ligger på 1,5 amperetimmar. Vridmomentet kan variera men brukar ligga någonstans mellan 3–5 newtonmeter.
Fortsättningsvis finns det borrskruvdragare och som man hör på namnet är detta en mix av en skruvdragare och borrmaskin. För de som vill kunna borra med sin maskin är alltså detta ett smidigt val.
Denna variant brukar även ha flera växlar samt en justerbar chuck som gör att man kan fästa olika tillbehör beroende på vad man ska göra. Slutligen brukar dessa modeller även vara utrustade med inbyggd broms.
Avslutningsvis så finns det slagskruvdragare som skiljer sig från de andra varianterna då den har en slagfunktion. Slagfunktionen innebär att maskinen kan ha ett mycket större vridmoment vilket betyder att du inte behöver hålla emot lika mycket.
För alla som arbetar mycket med tröga skruvar och vill jobba på ett så behagligt sätt som möjligt borde denna variant därför vara ett lämpligt alternativ till.
Batteri
I och med att skruvdragare i regel är batteridrivna är det viktigt att man ser till att köpa en modell med ett tillräckligt starkt och bra batteri.
Det finns två viktiga saker man bör överväga och det är storleken på batteriet och om man vill ha flera olika som man kan byta mellan.
Trots att ett stort batteri är bra då det förmodligen håller länge så för det med sig en större vikt. Detta kan vara problematiskt om man behöver en så smidig maskin som möjligt.
Det kan därför vara klokt att köpa åtminstone ett par lämpliga batterier och sedan byta batteri när de blir urladdade.
Belysning
Belysning är något de flesta modeller är utrustade med och något som faktiskt kan hjälpa till mer än man tror, speciellt i mörka och trånga utrymmen.
En kabelsökare är också att föredra att använda om du ska arbeta i områden där kablar kan gömma sig. Om du annars tycker belysning är något viktigt bör du kolla extra noga så att det ingår i den modellen du kollar på.
För den som jobbar i mörka utrymmen är belysning ett måste.
Momentinställning
De flesta borrskruvdragare har en ring med siffror på bakom chucken, här ställer man in hur pass hårt maskinen ska dra innan den slutar rotera.
Med denna funktion så kan man ställa in rätt moment och därmed slippa att skruven åker in i materialet och man skulle vara för sen med att släppa avtryckaren.
Chuck
Chucken används till att fästa borrar, bitshållare och andra tillbehör som kan komma att användas. De flesta chuckar går att ta av och på utan något verktyg och dess spännvidd anges i mm. Du bör även komma ihåg att större borr kan behöva bredare spännvidd.
Styrka
Beroende på vad man planerar att använda skruvdragaren till lämpar sig olika styrka. Man ska också komma ihåg att desto starkare maskin man köper desto större ansvar medföljer och desto mer svårhanterad blir den.
När man ska mäta styrkan bör man ha koll på några olika saker såsom volt, watt, ampere och newtonmeter. Volten står för vilken spänning som matas till verktyget alltså mer effekt om volten är högre.
Watt är måttet för den elektriska effekten och detta räknas ut genom att ta strömstyrkan gånger spänningen. När det gäller ampere är det själva styrkan i strömmen och amperetimmar innebär i stort sett hur stor kapacitet din maskin har.
Avslutningsvis är newtonmeter som vi pratat om innan själva vridmomentet, alltså hur hårt skruvdragaren drar.
Användarvänlighet
Som med allt annat vill man att det man köper ska vara behagligt och trivsamt att använda. Det gäller därför att den skruvdragaren man planerar att köpa fyller dessa kriterier.
Det första man bör ta reda på är hur pass bekväm den är att arbeta med. Detta kan man göra på flera olika sätt och det klokaste är att kika på flera olika saker.
Till att börja med är det viktigt att det modellen är utrustad med ett skönt handtag. Sedan så bör man känna till vikten så att man inte väljer en för tung skruvdragare. Att arbeta med för tunga maskiner är nämligen varken trivsamt eller hälsosamt.
Fortsättningsvis är det viktigt att balansen är bra och att man kan hålla maskinen stabilt. Är den inte stabil är risken stor att rörelserna leder till att du får ont i armen och handen.
Vibrationer är något man ska försöka undvika så mycket som möjligt då det kan leda till slitningar på kroppen.
Avslutningsvis är det viktigt att alla tillbehör och saker som medföljer arbetet är bekvämt och anpassat för dig.
Pris
I och med att det finns skruvdragare i många olika utföranden och modeller varierar även priset väldigt mycket. Det finns många olika faktorer som spelar in till hur ett pris sätts, några av dessa är:
- Prestanda
- Kvalitet
- Märke
- Modell
Med det sagt så bör man fundera på vad som är viktigt för ens egna behov och faktiskt välja den modell som lämpar sig bäst utefter det. Man bör även komma ihåg att desto mer krävande och avancerat det jobb man ska göra är desto dyrare modell kommer man behöva köpa.
Som vi nämnde ovan så får man vara beredd på att det tillkommer en premie på priset om man ska köpa ett känt märke. Med det sagt behöver det inte vara fel då många av de kända varumärkena förknippas med kvalitet.
Om du vill köpa det mest prisvärda så är det faktiskt ett verktygspaket som gäller. Detta är inte relevant för vissa förstås då alla kanske inte är ute efter de andra verktygen man får med i paketet.
Funktioner
I och med att skruvdragare som sagt är rätt så mångsidiga finns det många olika tillbehör och saker att köpa till. Man kan till exempel köpa en borste till skruvdragaren och för den som har behov av detta kan verkligen en skruvdragare med borste underlätta jobbet.
Skulle man vilja använda sin maskin till isborrning så finns den isborrar till skruvdragare. Just isborr är väl kanske inte det man tänker på när man pratar om skruvdragare men för alla som till exempel vill fiska på vintern är en skruvdragare med isborr verkligen till hjälp.
Precis som med isborrar så finns det även jordborrar till skruvdragare. Så för alla som ska arbeta med jord så kan en jordborr vara det som gör din maskin till den bästa skruvdragaren.
En skruvdragare är inte anpassad för att hantera muttrar, så om du behöver ett verktyg som kan göra detta behöver du en mutterdragare.
Bälteskrok
Om man ska använda sin skruvdragare i samband med klättring på stegar är det smartast att man använder en bälteskrok. Gör man detta så slipper man oroa sig lika mycket för att tappa skruvdragaren och man får ett smidigt ställe att fästa den på.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis så kan man säg att skruvdragare är ett mångsidigt verktyg som finns i flera modeller och oavsett om behöver en liten skruvdragare eller en stor så finns det många alternativ.
Man ska även veta att i stort sett alla är modeller som säljs är batteridrivna och har utbytbara batteri.
De flesta maskiner är även utrustade med belysning vilket är bra för alla som arbetar i mörka utrymmen eller behöver extra ljus.
Många skruvdragare har också en momentinställning där man kan ställa in hur pass hårt maskinen ska dra innan den slutar att rotera. Användarvänligheten är också viktig då man vill ha en modell som är behaglig att arbeta med.
Avslutningsvis ska man se till att hitta en maskin i en lagom prisklass och endast lägga pengar på de funktioner man har användning av. Man ska inte heller glömma att en bälteskrok är bra om man ska klättra på stegar.
Vanliga frågor om skruvdragare
Vilken är den bästa skruvdragaren?
Den bästa skruvdragaren är olika beroende på vad man har för behov. Du bör därför fundera på vad du främst ska använda den maskinen till. I och med att priset också är viktigt för många bör du ha det i beaktning när du väljer. På vår sida har vi listat flera olika val.
Vad ska man ha för skruvdragare?
Precis som med vilken skruvdragare som är den bästa ska man ha olika skruvdragare beroende på vad den ska användas till. Ta därför reda på vad för egenskaper du behöver och fundera på vilken variant som passar dig. På vår sida hittar du flera olika alternativ.
Hur mycket kostar en skruvdragare?
Att fråga hur mycket en skruvdragare kostar är ungefär som att fråga hur långt ett snöre är. Det beror alltså helt på vad för behov du har och vilket märke man köper. På vår sida har vi alternativ i flera prisklasser.
Hur länge håller skruvdragare?
Som med det mesta beror det helt på hur pass ofta man använder den och vad för modell man väljer att köpa. Desto dyrare skruvdragare man köper desto längre tenderar den även att hålla. Om du är nyfiken så kan du kolla och jämföra mellan flera modeller som vi listat på vår sida.