Bästa pergolan 2022 – Test av olika pergolor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pergola GoP Florida Grå

Pergola Jabo Grå

Pergola Gardexa Justerbart Tak Vit

Pergola Gardexa Svart

Klicka här för att se fler pergolor.

Bästa pergolan 2022

Saknar du en plats där du bara kan koppla av och ta det lugnt? I så fall måste du köpa den bästa pergolan. Med hjälp av en bäst i test pergola så kan du enkelt koppla av i lugn och ro. Du behöver inte oroa dig för någonting utan kan bara vila. Dessutom så skyddar en pergola dig mot både dåligt väder och solen. Du kan alltså förmodligen förstå varför det är bra att ha en pergola bäst i test.

Men det är dock inte så enkelt att köpa en bra pergola på nätet. Det finns många affärer som endast brukar skriva om de positiva sakerna. Därmed får du inte reda på hela sanningen och när du väl får hem pergolan så är den kanske inte som du förväntat dig. Du vill ju definitivt inte spendera tusentals pengar på något som inte är bra. För att göra det ännu svårare finns det även en massa olika modeller med flera olika prisklasser. Om man inte är så insatt kan det därför bli väldigt svårt att köpa den bästa pergolan på nätet.

Men det är just därför som jag här på Hantverksproffset.se har sammansatt en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa pergolan. Jag har nämligen gjort mitt eget pergola test. Jag har gjort den här guiden genom att använda mig av min egen och andras kunskap. För att göra köpguiden och hitta de bästa pergolorna så testade jag några olika pergolor från nätet. Men när jag gjorde denna köpguide så läste jag även igenom andra tester och kundrecensioner för att göra ett så bra test som möjligt. Med hjälp av all information har jag satt ihop en komplex och enkelläst köpguide för pergolor. Efter att du har läst igenom min köpguide så kan jag garantera att du har hittat den bästa pergolan.

Läs också >>> Bäst i test paviljonger

Köpguide för bäst i test pergola 2022

Det kan alltså vara väldigt svårt att köpa en bra pergola på nätet. Det finns ju så många olika faktorer att tänka på. Men med hjälp av min köpguide så lär hela processen bli mycket enklare. I den här köpguiden så har jag listat allt du behöver tänka på när du köper den bästa pergolan. Men som jag brukar skriva så är det viktigaste att du väljer utifrån dina personliga preferenser. Här är vad du ska tänka på när du köper den bästa pergolan 2022:

 • Material
 • Enkel montering
 • Storlek
 • Avsedd användning
 • Syfte och typ
 • Form
 • Estetisk
 • Ytterligare egenskaper
 • Installation

Material

Den kanske viktigaste faktorn att tänka på är det material som används i pergola. Framför allt bestämmer det konstruktionens livslängd och hållbarhet. Pergolor använder olika material, varav vanligast är trä, aluminium och vinyl. Majoriteten av mina kortlistade produkter är träpergolor eftersom de är mest populära bland konsumenterna.

Så snygg som en träpergola kan se ut, det är högt underhåll i den bemärkelsen att du skulle behöva fläcka det en gång vartannat år (om inte tidigare). Det är där de andra alternativen som aluminium och vinyl kommer in i bilden. De ger en längre livslängd med problemfritt underhåll.

En annan faktor att tänka på om du ska åka efter en cederträpergola är om träbitarna i satsen är förfärgade eller ofärgade. Medan vissa människor föredrar förfärgat trä för att undvika extra kostnad, gillar andra att få obetsat trä och anpassa det enligt deras smak och preferenser.

Enkel montering

Att köpa en pergola är bara hälften av striden vann. Den verkliga kampen börjar när du tar emot produkten och det är dags att montera och installera den. De flesta produkter som inte kom in på min lista var inte lätta att montera. Detaljerade instruktioner som är lätta att följa är ett måste! Om du hittar en pergola som levereras med stegvisa illustrationer för montering, är det ännu bättre.

Alla träpergolor som jag har granskat levereras med förborrat och förskuret trä. Det är en förutsättning för en optimal pergola, eftersom ingen kund vill köpa en produkt som inte är färdig att monteras. Som en allmän tumregel bör du välja pergolor som kommer från kända varumärken för att säkerställa enkel montering och installation.

Storlek

Pergola storleken är en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Du vill att den ska ha en perfekt storlek – den ska inte se för stor ut i trädgården och inte heller vara för liten för att erbjuda försumbar funktionalitet. När allt kommer omkring är en pergola avsedd att förbättra varje utomhusutrymme.

Vissa människor placerar pergolor bredvid husets ytterväggar istället för uteplatsen eller trädgården. Om du tänker göra det bör du se till att storleken på pergola är optimal. På samma sätt är det bara ett fåtal husägare som kommer att gå till den mest enorma pergola som jag har rekommenderat.

Du måste vara uppmärksam på måtten på arbor toppen samt det inre utrymmet. Den totala höjden och måtten bör vara sådana att trädgrenar eller stenar inte hindrar strukturen på den plats där du tänker placera den. Det inre utrymmet avgör vad som kan placeras i pergolan.

Avsedd användning

Du kan använda en pergola för olika ändamål – en struktur vid poolen för att placera fåtöljer, en trädgård tillflyktsort att sitta och koppla av, eller uteservering utomhus. Baserat på den avsedda användningen kan du eliminera några av pergola och begränsa de mest lämpliga alternativen.

Om du till exempel vill använda pergolan för att äta middag eller för att placera en bubbelpool utomhus är det vettigt att ha taket täckt med ett tak för att skugga. Så du borde få en pergola som kommer med en baldakin eller lock.

Syfte och typ

En pergola ger en uppgradering till underutnyttjad gräsmatta eller uteplats samtidigt som det erbjuder skugga och integritet som för närvarande saknas i en trädgård. Vissa bifogade pergolor kan till och med öka värdet på ett hem eller en fastighet, vilket gör detta köp till en långsiktig investering. Pergolor skapar ett hemtrevligt utomhusutrymme för sociala evenemang, tyst solotid eller familjen middag. Medan syftet med en pergola endast är begränsat till din fantasi, finns det vissa typer av pergolor som kan vara mer anpassade till dina specifika behov, inklusive öppen topp, segel, gavel (som alla är fristående strukturer) och bifogade.

 • Öppna övre pergolor har ett öppet tak och lämnar inredningen utsatt för elementen. De är traditionellt utformade för att klättra växter för att vinda runt och ger ytterligare väderskydd när vinstockarna växer tjockare över tiden.
 • Segelpergolor använder tygmaterial som sträcker sig spänt mellan flera stolpar i olika höjder. Denna stil erbjuder mer UV-skydd än en öppen topp, men den kan fånga starka vindar och riva över tiden.
 • Gavelpergolor har ett lutande tak med triangulära gavlar i ändarna. Denna form erbjuder mer inre höjd och utrymme än plantak.
 • Bifogade pergolor använder en struktur, vanligtvis sidan av ett hus, för att stödja en eller flera sidor istället för ytterligare kolumner. De skapar en smidig övergång från inomhus till utomhus, men kan kräva tillstånd.

Form

En pergola ska ha form för en gård, uteplats eller däck, vilket innebär att den inte tränger ut andra trädgårdselement. Storlekarna sträcker sig från så små som 2 meter vid 2 meter till så stora som 6 meter med 6 meter. Pergolor kan vara ganska långa, så det är mycket viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme för att undvika att vidröra trädgrenar, markiser och andra hinder. Kolumnplacering är också avgörande så att strukturen har det stöd den behöver för att inte kollapsa.

Formerna av en pergola varierar, och valet bör baseras på både personlig stilpreferens och den bästa passformen för gården.

 • Fyrkantiga pergolor är ganska vanliga, med två till fyra kolumner som är lätta att placera i en trädgård eller på ett däck eller uteplats.
 • Rektangulära pergolor blir mycket vanligare för gårdar, särskilt som ett hemredskap. De skapar tillräckligt med utrymme för ett matbord utomhus och ytterligare utrymme för underhållning.
 • Sexkantiga pergolor är mindre vanliga än fyrkantiga eller rektangulära former eftersom de vanligtvis är för större däckutrymmen eller vid poolområdet. De tar upp mycket mer utrymme och kan ha ytterligare kolumner, vilket gör det svårare att placera dem.
 • Cirkulära pergolor är ett mer specialiserat alternativ eftersom de tenderar att vara större och kan kräva fler kolumner för att stödja den cirkulära formen. Dessa mer invecklade prylar är avsedda för större utrymmen och har material för valv och andra böjda former. De är lämpliga för stora gårdar, utomhusträdgårdar eller stora grillplatser.

Estetisk

Pergolor tenderar att passa in i en traditionell, modern eller modern estetik.

 • Traditionella pergolor är mer dekorativa och är vanligtvis gjorda av trä behandlat med ett skyddande tätningsmedel. Denna estetik använder element som rullade ändar på balkar och takbjälkar, även avstånd på taket och dekorativa pelare.
 • Moderna pergolor använder en enkel lådram med rena linjer. Tillverkad av en mängd olika material som metall, glasfiber och PVC, skapar denna estetik ett strömlinjeformat utseende med trubbiga ändar och minimala detaljer.
 • Samtida pergolor innehåller en mängd designelement som välvda toppar, kurvor och I-balkar. Denna estetik kan blanda delar av traditionell och modern estetik genom att använda flera material för att skapa en ny och anmärkningsvärd stil.

Att lägga till vinstockar, spaljéer eller gardiner kan förbättra estetiken hos en pergola.

 • Vinstockar kan klättra upp en spaljé eller den platta toppen av en pergola och skapa en levande vägg eller struktur.
 • Spaljéer på sidorna av en pergola bidrar till ytterligare integritet och skugga samtidigt som vinstockar en plats att klättra.
 • Gardiner kan installeras i en pergolor ram för integritet och en estetik i cabana-stil.

Ytterligare egenskaper

Specialiserade pergolor kan erbjuda extra funktioner som bänkplatser, inbyggda bord och motoriserade skärmar.

 • Bänkplatser kan byggas in i sidan av en pergola, ungefär som ett lusthus. Det ger en plats att njuta av utomhus utan att investera i ytterligare utemöbler. Dessa säten är vanligtvis gjorda av samma material som resten av pergola.
 • Inbyggda bord löser frågan om var du ska ställa in en bar, placera aptitretare eller spela kort. Eftersom dessa bord i allmänhet är högre än ett vanligt matbord kan användare stå vid eller sitta på avföring runt bordet.
 • Motoriserade skärmar är till nytta när solen sjunker lågt. Den platta toppen av Pergolan ger bara skugga när solen står högre upp på himlen. Med ett klick på en knapp sänks en motorskärm ned till precis rätt höjd för att hålla solen ur ögonen när den går ner.

Installation

Pergola innehåller typiskt nödvändiga förskurna och förborrade material, inklusive ankare; allt som krävs är tid och plats för montering. I de flesta fall behöver du bara några verktyg, till exempel en skiftnyckel och en skruvmejsel.

Det finns två installationsmetoder, beroende på om du köper en fristående eller en bifogad pergola.

 • Fristående pergolor är oberoende av andra strukturer – deras placering är mer flexibel av denna anledning. De måste vara ordentligt förankrade på en uteplats eller ett däck eller i betongfot som sjunker ner i gräsmattan för att förhindra att de faller över. Dessa pergola erbjuder enkla instruktioner för DIY-installation.
 • Fasta pergolor är lite mer komplexa eftersom de säkrar sig till ett hem eller en byggnad via en reskontokort. Baserat på hemmets eller byggnadens unika egenskaper och dimensioner kan fästmetoder variera. Om du inte är säker på dina DIY-färdigheter kan konsultation med en entreprenör vara det bästa alternativet för installation.

Läs också >>> Bästa lusthuset

Hur man väljer rätt trä för sin pergola

Pergolor och lusthus är en underbar accentstruktur att lägga till i en trädgård, uteplats eller otäckt däck. De är extremt mångsidiga och det perfekta sättet att skilja en sitt- eller nöjesplats från resten av gården. Dessutom tenderar pergolor att vara ganska enkla att konstruera, eftersom den genomsnittliga designen är rektangulär, taklös och består mestadels av balkar och pelare.

Trä används främst för pergola-konstruktion eftersom det tenderar att vara lätt tillgängligt, lätt att arbeta med och hållbart när det utsätts för utomhusförhållanden. Men innan du rusar till timmergården för att ta tag i dina material bör du överväga vilket träslag som är bäst för ditt projekt och dina behov.

Du kan bygga en pergola eller ett lusthus med i princip vilket trä du helst vill, men dessa fyra primära typer är de bästa alternativen för en struktur av professionell kvalitet.

Olika trätyper för pergolor

 • Tryckbehandlat trä – budgetval för konstruktioner med lägre krav på utseende
 • Röd ceder och sekvoja- dyrt alternativ och naturligt skyddat trä
 • Tropiskt lövträ – dyrt och vackert alternativ men svårt att få FSC-certifierat trä
 • Modifierat trä – det bästa valet för optimalt utseende, pris och prestanda

Tryckbehandlat trä

När budget är en stor faktor i materialvalet är tryckbehandlat trä ofta det bästa valet. Det är enkelt att arbeta med, mycket mångsidigt vad du kan göra med det och det finns i praktiskt taget alla hemförbättringsbutiker eller timmervaror. Genom den behandlingsprocess som den genomgår blir träet mer motståndskraftigt mot ruttning, sönderfall och insekter, vilket gör det till ett hållbart val för utomhusapplikationer som en pergola eller ett lusthus. De kemikalier som används i PT kan dock vara mycket giftiga, vilket är mindre än idealiskt för något som människor eller husdjur kan komma i kontakt med.

Medan tryckbehandlat trä verkligen är kostnadseffektivt, kanske de flesta husägare inte ser utseendet på det som attraktivt. PT-trä har ofta en grön nyans eller blå strimmor, varför det vanligtvis inte anses vara ett bra alternativ för utseendeprojekt. När du bygger en pergola eller ett lusthus med den här typen av trä väljer de flesta att fläcka den efter den färg de väljer för att få det snyggaste resultatet. Även om det är trevligt att välja färg på fläcken, betyder det också ett dyrare projekt med ytterligare underhållskostnader på vägen när det är dags att färga och täta träet igen.

Till grund för det är tryckbehandlat trä ett helt lönsamt alternativ för pergolor och lusthus, men det kanske inte är så ekonomiskt som det kan se ut när man tar hänsyn till underhållskostnader. Plus att kemikalier som trycksätts in i träet kan vara skadliga för familjer och husdjur.

Röd ceder och sekvoja

Röd ceder och sekvoja är de två mest använda träslagen för pergolor, förutom tryckbehandlat trä.

Röd ceder och sekvoja är båda naturligt fantastiska skogar och klumpas ofta ihop. Det finns dock några viktiga skillnader mellan de två. Först och främst, trots att ha “rött” i båda namnen, har sekvoja den mörkare rödbruna nyansen medan röd ceder är mer på den gula sidan. För det andra kan sekvoja hittas med en större sort och dess korn tenderar att vara mer på den subtila sidan jämfört med det mer rustika och uttalade kornet med tydlig ceder.

Båda arterna är naturligt rutt- och insektsresistenta, så du behöver inte oroa dig för skadliga kemikalier. Dessutom är de båda ganska slitstarka skogar, sekvoja är bara något starkare än röd ceder. Beroende på var du befinner dig kan du dock tycka att dessa är ganska dyra alternativ med begränsad tillgänglighet, vilket kan vara mycket frustrerande.

Om du vill ha en mer rustik och naturlig pergola är röd ceder och sekvoja båda bra alternativ. Var noga med att kontrollera lokal prissättning och tillgänglighet innan du förbinder dig till denna typ av trä för din pergola.

Tropiskt lövträ

För älskare av dött trä är tropiskt lövträ ett svårt val att slå för en riktig träpergola. Tropiska lövträd är allmänt kända för att vara idealiska för exteriörprojekt (dvs terrass, beklädnad etc.), vilket gör dem till ett underbart alternativ för pergolor. De vanligaste arterna av tropiskt lövträ inkluderar teak, ipe, mahogny och rosenträ.

Förutom sin skönhet är tropiska lövträd eftertraktade för sin täthet och motståndskraft mot elementen. Jankas betyg hänför sig direkt till träets densitet eller hårdhet. Ju hårdare trä, desto starkare och mer motståndskraftigt blir det.

För att sätta tropiska lövträ i perspektiv, tänk på att tryckbehandlad söder gul tall har ett Janka betyg på 690 och sekvoja kommer in på 450. Ett annat trä har ett Janka betyg på över 3 500. Alla tropiska lövträd har en 1 500 eller högre Janka, medan många är i 2000-tal och högre.

Varför är inte alla pergolor gjorda av tropiska lövträd då? De tre huvudfrågorna är tillgänglighet, kostnad och miljövänlighet eller brist på sådana. Tropiska lövträd kan vara svåra att få fram och även efter att du hittat en källa kan du bli chockad över att hitta hur dyra vissa arter kan vara. En pergola gjord av ett tropiskt lövträ blir 3 gånger dyrare än en högkvalitativ Sekvoja pergola och prisskillnaden är ännu mer drastisk jämfört med en PT-pergola. Även under omständigheter där priset inte är ett problem betraktas tropiska lövträd negativt för att de inte har miljön. Många tropiska lövträd skördas inte med ansvarsfullt skogsbruk, vilket har lett till en förödande förstörelse av några av jordens mest värdefulla skogar. Dessa träd tar åtminstone hundra år att växa och mogna, så utan ansvarsfull förvaltning och återväxtplaner kan tillväxten av tropiskt lövträ som en byggprodukt så småningom betyda förlusten av dessa skogar helt.

Så medan tropiska lövträ erbjuder otrolig hållbarhet, tenderar kostnaden, tillgängligheten och miljön att minska deras popularitet när det gäller pergolor och andra byggprojekt utomhus.

Modifierat trä

Modifierat trä kan bara vara det perfekta alternativet för en exceptionellt stark pergola som ger den riktiga träkaraktären utan att skada miljön.

Modifierat trä tar hållbara, snabbt växande arter och förbättrar träcellstrukturen med en giftfri biobaserad vätska. Efter att processen har slutförts är träcellens väggar mycket tjockare, vilket gör att träet fungerar som de mest hållbara tropiska lövträna. Dessutom har modifierat trä en vacker yta som belyser det naturliga kornet och så småningom kommer att vädra till en silvergrå patina (samma som arten som nämns ovan).

En stor fördel med modifierat trä är hur hållbart det är för en träprodukt. I själva verket är det i nivå med komposit och andra icke-trämaterial. Modifierat trä har ett Janka betyg på 1 600 vilket gör det till ett mycket tätt virke som fungerar som du förväntar dig att ett tropiskt lövträ ska göra.

Bäst av allt, modifierat trä kräver inga ytbehandlingar och bara den mest grundläggande rengöringen för vård. Det här materialet är mycket vattentätt, så mycket att det ofta används för bryggor och bryggor. Detta gör den perfekt för en orolig, långvarig pergola i våta, kustnära och högfuktiga områden.

Träet du väljer till din pergola kommer att avgöra hur länge din struktur håller, hur mycket underhåll den kommer att kräva och i slutändan hur mycket njutning du får av den. Balansera hållbarheten med det som visuellt tilltalar dig och för bästa resultat, välj modifierat trä till din pergola.

Tips för installation av en pergola

Innan du väljer en pergola, se till att mäta det område du planerar att placera den för att säkerställa att den passar. Platsen du väljer bör vara jämn, ett område där regn inte kommer att samlas och inte där din ränna är tömd. Innan du gräver hål, kontakta lokala myndigheter för att se till att du inte kommer i kontakt med vatten, avlopp eller ledningar.

Eftersom pergolor varierar så mycket i storlek, design och montering är det bäst att följa tillverkarens anvisningar om monterings- och installationskrav. Två personer krävs ofta för montering och installation. I allmänhet kan pergolor förankras i ditt däck med 90 graders remfästen. Det är bäst att skruva i däckets balkar, inte golvbrädorna. Om du inte kan placera den över en balk, placera en 2×6 bräda vinkelrätt under däcksbrädorna och skruva fast fästena i den. De ska förankras i marken genom att gräva 15 cm djupa stolparhål, fylla den med betong och sedan använda hammarsatsfästen för att hålla på plats och ansluta den till betongen. Om du inte känner dig bekväm att hälla betong är det bäst att kontakta en professionell.

Historia om pergolor

Ursprungligen konstruerad av sten och tegel, användningen av pergolor som trädgårdskonstruktioner går tillbaka till Egypten redan på 1400-talet med det första omnämnandet av ordet “pergola” som krediterades Sir John Evelyn 1645 i ett italienskt sammanhang. Senare, 1654, använde han ordet i ett engelskt sammanhang när han såg “hararnas korsning från en” pergola “byggd i Salisburys nedgångar för detta ändamål”.

I synnerhet under 1600-talet var pergola framträdande i trädgårdslandskap, ofta konstruerade av imponerande stenpelare. Från den latinska pergula, som hänvisar till “utskjutande takfot”, föll designen i favör i 1700- och 1800-talets naturalism, bara för att se en väckelse i slutet av 1800- och 1900-talet när de presenterades i trädgårdslandskapet i Sir Edwin Lutyens och Gertrude Jekyll.

Förflyttning till 2000-talet har pergola ökat i popularitet. Istället för att följa traditionella material och mönster har de gått bort från att bara använda trä eller sten. Moderna pergolor är konstruerade med en mängd olika material, inklusive glasfiber, aluminium, cellulär PVC (cPVC), stål och vinyl, men trä och sten är fortfarande alternativ. Dessa nya material kräver mindre underhåll och har fler alternativ för att anpassa designen än sina tidiga släktingar.

Delar av en pergola

Kolonner

En pergola innehåller minst tre kolumner för en fristående stil och minst två för en bifogad stil. Kolumner stöder balkarna som sträcker sig pergolans bredd, och det faktiska antalet beror på storleken på strukturen och stödet som behövs. De erbjuds i en mängd olika stilar från modern till klassisk, så man är säker på att perfekt komplettera pergola-designen.

Pelare

Stöds av pelarna, strålar sträcker sig pergolans bredd för att stödja takbjälkar och strängar. En fristående pergola använder två balkar medan en bifogad pergola använder en balk på ena sidan och en storbokstav på väggfäst sidan. Balkens ändar kan anpassas för att passa stilen i ett hem, företag eller landskap genom att följa en traditionell rullad ände eller en modernare vinkel. Andra anpassade slutkonstruktioner finns också, beroende på pergolans material.

Spärrar

Spärrar installeras över balkarna och löper vinkelrätt mot dem. Precis som med balkar kan spärrens ändar vara traditionella eller vinklade för att skapa önskad estetik.

Strängar

Installerade ovanför takbjälkar, strängar löper vinkelrätt mot dem och parallellt med balkarna. Strängar är vanligtvis jämnt fördelade över toppen av pergola och är vanligtvis fyrkantiga. Vissa pergolortrukturer avser strängar, men att lägga till dem i designen skapar ännu mer nyans för ett utomhusutrymme.

Material för pergolor

Medan många pergolor traditionellt har konstruerats av trä eller sten, använder moderna pergolor andra material som stål, aluminium, vinyl, glasfiber och cellulär PVC. Dessa material har ökat i popularitet som ett resultat av deras underhållsvård, fantastiska utseende och exceptionella variation.

Trä

En pergola i trä, vanligtvis konstruerad av skog som ceder eller Sekvoja, skapar ett naturligt utseende i en trädgård eller uteplats.

Trä kan färgas eller målas för att komplettera en mängd olika designstilar. Det blir dock väder och bleknar, så underhåll behövs under pergolans livslängd för att behålla eller måla om det behövs. Att täta träet mot elementen hjälper till att förhindra ruttnande och termiter, båda bekymmer med att använda trämaterial.

Ett annat problem med trä är att det kan splittras. På grund av detta är det viktigt att se till att träet är ordentligt slipat vid installationen. Träet ska sedan kontrolleras regelbundet för att säkerställa att det inte har splittrats eller blivit grovt. Denna typ av underhåll resulterar i ytterligare kostnader under pergolans livslängd.

Aluminium

Pergolor i aluminium är mycket anpassningsbara och perfekta för både kommersiella och bostadsapplikationer. Lättare vikt än trä, aluminium kräver mycket lite underhåll under hela dess livstid. Dess icke-porösa yta gör att pergolortrukturen kan stå upp mot elementen utan rädsla för att ruttna och aluminium skyddas av ett lager av aluminiumoxid som skyddar den från rost. Aluminiumstrukturer finns i många färger när de är färdiga via anodisering, flytande färg eller pulverlackering. Sublimering kan skapa ett träkornigt utseende, vilket gör efterbehandlingsalternativen för aluminiumpergolor öppna för mycket anpassning. För att hålla en pergola i aluminium snygg krävs en enkel årlig rengöring med ett giftfritt / icke-frätande rengöringsmedel samt att kontrollera om lösa anslutningar finns.

Stål

Stål är ett otroligt slitstarkt och mångsidigt pergolamaterial och vanligtvis 2,5 gånger tyngre än aluminium. Med den vikten kommer otrolig styrka som gör att stålkonstruktioner kan vara mycket större och täcka större ytor än andra material. Stål är normalt ytbehandlat i pulverlack eller flytande färg för att förhindra oxidation eller rost och kan kräva att ytbehandlingen ofta bibehålls beroende på installationsplatsen.

Det finns många billiga bostadsstålpergolalternativ som skapar ett vackert utrymme utan att förstöra budgeten. För att hålla en stålpergola snygg måste en årlig rengöring göras med ett giftfritt / icke-frätande rengöringsmedel, en kontroll av lösa anslutningar och eventuell punktlackering för att förhindra korrosion och rost.

Glasfiber

Glasfiber är ett exceptionellt starkt pergola byggmaterial. Och den här styrkan gör det möjligt att spänna över ett större utrymme mellan kolumnerna för att skapa en större och mer öppen struktur än trä eller andra underhållsmaterial.

Lämplig för traditionella och moderna pergola-design, både bostads- och kommersiella applikationer, kan färgen på en glasfiberpergola också anpassas för att smälta in i landskapet och befintliga designelement eller sticka ut som ett uttalande.

Fördelarna med glasfiberpergolor är att de är lätta och är gjorda med ihåliga komponenter som möjliggör enkel installation av belysning, fläktar och värmare, de kräver också lite underhåll under hela deras liv. För att hålla en glasfiberpergola snygg så krävs en enkel årlig rengöring med ett giftfritt / icke-frätande rengöringsmedel samt att kontrollera om lösa anslutningar finns.

PVC

Cellulär PVC är ett tillverkat material som används som ett alternativ till trä. Den motstår fuktinträngning och kommer inte att splittras eller ruttna på det sätt som trä kan. En cPVC-pergola är nästan ogenomtränglig för elementen och är 100% termitresistent.

Det här materialet är lättare att måla än trä och håller färgen exceptionellt bra. Det möjliggör också en hög nivå av anpassning i designen. Underhåll för en cPVC-pergola är nästan obefintlig utöver att se till att den rengörs regelbundet med en giftfri / icke-frätande rengöringsmedel samt en kontroll för lösa anslutningar.

Vinyl

Vinyl är det billigaste pergolamaterialet, men även med lägre kostnad äventyras hållbarhet och utseende. Behöver endast periodisk rengöring, vinyl pergolor tål elementen samtidigt som de ser fantastiska ut. Med detta material kan du skapa definierade utomhusbostadsutrymmen med en mindre budget.

Betong

Eftersom jag bygger starkt på tradition, kommer förgjutna stenar eller betongPergolor att stå igenom tid och element och göra ett uttalande i många år framöver. Underhåll är minimalt med endast enstaka behov för kraftvätt eller fläckrengöring. Sprickor eller flis repareras enkelt genom att blanda ytterligare betong och blanda den i det skadade området.

Typer av designer för pergolor

Fristående pergola

Fristående pergola står oberoende av andra strukturer. Eftersom de står på egen hand är deras placering mycket flexibel. De kräver normalt minst fyra kolumner för att stödja pergolortrukturen och måste förankras ordentligt. Kolumner kan förankras i betongfot, en uteplats i betong, ett däck, en byggnadskonstruktion, i en takapplikation eller med andra fästmetoder beroende på var strukturen kommer att installeras.

En fristående pergola skapar ett definierat utrymme som kan placeras var som helst skugga behövs för att skydda ett vardagsrum utomhus, grilluppsättning, cocktailbar eller i ovanstående fall, till och med ett överdimensionerat utomhuschacksats. Applikationerna är egentligen bara begränsade till vad fantasin kan drömma om.

Pergolor som står oberoende av en struktur kan behöva följa kommunala lagar som förhindrar att strukturer blockerar synen på grannar eller angränsande byggnader. Det är viktigt att undersöka det specifika området för att säkerställa att alla nödvändiga tillstånd förvärvas innan installationen påbörjas.

Ansluten pergola

Anslutna pergolor använder en struktur för att stödja en eller flera sidor snarare än kolumner. På den anslutna sidan löper ett huvudkort längs strukturen och stöder spärren som löper vinkelrätt mot den. Denna pergolortil kräver normalt minst två kolumner för att stödja sidan som inte är fäst vid en befintlig struktur. Kolumnerna måste förankras ordentligt för att ge strukturell integritet.

Att välja en ansluten pergola kan skapa en smidig övergång från inomhus- till utomhusutrymmen för bostadsapplikationer som däck, uteplats eller landskap. De är också perfekta för kommersiella applikationer som en uteplats i restaurangen, ett flerbostadsutrymme utomhus eller för att skugga terrassen nära en pool.

Pergolor som är fästa vid en struktur kan kräva tillstånd eller bli föremål för ytterligare skatter, så det är viktigt att undersöka innan du installerar en i ett kommersiellt eller bostadsområde.

Väggmonterad pergola

Väggmonterade pergolor är mycket smalare än en vanlig pergola och är fäst vid en struktur på ena sidan. De är monterade på en vägg och ger skugga över gångar, fönster, garageportar och ingångar. Eftersom de är så smala behöver de inte kolumner för att stödja den fästa sidan.

För att skapa en ögonbrynspergola fästs balkar direkt på stödstrukturen och sedan läggs takbjälkar och snöre. Baldakiner kan också läggas till för att ge extra skugga och solskydd.

Taktyper för pergolor

Som med många andra element i design av pergola och skuggstruktur, kan du välja vilken typ av tak du väljer med ett brett utbud av alternativ.

Traditionella pergolor

De mest traditionella pergolorna följer takkonstruktionen av minst två balkar som stöds av pelare (eller en befintlig struktur i fallet med en ansluten pergola) med takbjälkar som stöds av balkarna och löper vinkelrätt mot dem. Designen är toppad med jämnt fördelade strängar.

Denna struktur skapar skugga samtidigt som den låter ljuset filtrera igenom och skapar en trevlig utomhusbostadsyta.

Avvikande från den traditionella designen, väljer många pergola-design anpassade avstånd över jämnt fördelade takbjälkar och trådar. Ändarna på balkar och takbjälkar kan också anpassas för att skapa anpassade kurvor, trubbiga kanter eller strömlinjeformade vinklar.

Pergolor med lameller

För en skräddarsydd design och skuggupplevelse kan lameller läggas till taket på en pergola, som tar platsen för traditionella takbjälkar. Oavsett om det är motoriserat eller manuellt manövrerat kan lamellerna justeras så att solljus strömmar in eller skapar skugga vid behov.

Fast pergola för skugga

Beroende på pergolans syfte kan den behöva erbjuda mer skugga eller skydd än traditionella strängar ger. Detta är ett utmärkt tillfälle att integrera en hård eller fast kapell. Dessa baldakiner är vanligtvis tillverkade av polykarbonat.

Eftersom de är genomskinliga tillåter de fortfarande ljus från solen att filtrera genom baldakinen, men de blockerar också regn och snö från att förhindra att pergola används under mindre än idealiskt väder. Genom att lägga till denna typ av baldakin säkerställs att utrymmet under strukturen skyddas från elementen såväl som de som använder utomhusytorna.

Infällbar pergola

För ett mer flexibelt skärmtak är manuellt infällbara och motoriserade baldakiner utmärkta alternativ som gör det möjligt för användare att anpassa sin pergola från dag till dag, blockera sol eller regn efter behov.

Ett sätt på vilket dessa baldakiner installeras är att använda ett tråd- eller kabelsystem som är fäst vid pergolan som gör att öglorna som är installerade på tyget glider längs trådarna för att förlänga eller dra in tyget. De kan delvis eller helt dras tillbaka för att skapa den perfekta utomhusmiljön. Andra tygtak är draperade över spår och kan dras i den ena riktningen eller den andra för att skapa en skräddarsydd skuggad upplevelse.

Infällbara baldakiner finns i olika tygalternativ som inkluderar vattentäta eller vattentåliga tyger. Det finns också många färger och mönster att välja mellan som kommer att komplettera utformningen av pergola och omgivning.

Motoriserade baldakiner är ett bekvämt alternativ för att skapa sol- eller regnskydd med en knapptryckning. Motiv kan vara plana eller vinklade och delvis eller helt indragna för ett extra element av flexibilitet till pergola-designen.

Tyger för motoriserade pergola-baldakiner finns i många olika färg- och mönsterval som lämpar sig för en mängd olika designstilar. Det finns också alternativ som möjliggör vattentäta eller vattentåliga material.

Pergola i spänningstyp

Att lägga till en spänningsskuggsegel till en pergola är ett annat sätt att skapa ytterligare skugga för ett utomhusbostadsutrymme. Ett spännskärmsegel fäster vid pergolan och dras tätt och sträcker sig över det mesta av pergolans tak.

Det finns två sätt att säkra ett spänningsskärmsegel som skapar en estetiskt tilltalande kapell.

 • För det första – En tråd eller kabel ingår runt skuggseglets omkrets som gör att spänningen fördelas jämnt.
 • För det andra – Om du växlar höjden på fästpunkterna kan skuggseglet dras av motsatta krafter för att öka spänningsnivån. Denna höjdvariation är dock inte nödvändig, och spända skärmseglar kan också installeras med framgång på plana pergolor.

Ett korrekt spänt skuggsegel minskar fladdring till följd av vind och förlänger tygets livslängd.

Idéer för att skugga och skydda pergolor

Skärmad pergola

Beroende på pergolans placering och dess omgivning kan det behövas ytterligare skugga på sidorna för att skapa ett bekvämt utomhusbostadsutrymme. Solnedgången, luftiga vindar och regn är några faktorer som kan göra en pergola mindre bekväm och minska användningen under dessa tider.

Men att installera en pergola-nyans på en eller flera sidor kan blockera elementen och öka nivån på pergola-användningen samtidigt som det skapar ytterligare integritet.

Skärmar kan köpas i flera dimensioner eller skräddarsydda för att passa perfekt i strukturen. En mängd olika färg- och tygdensitetsalternativ innebär att det kommer att finnas en skärm som kompletterar och förbättrar varje pergola-design.

Arkitektonisk skärmad pergola

Arkitektoniska skärmar kan läggas till en pergola för att skapa ytterligare integritet och skugga samtidigt som man lägger till ett intressant visuellt designelement.

Pergola med spaljé

Att lägga en spaljé till en pergola-design ger vinstockar en extra plats att klättra på, vilket skapar en levande vägg som ger avskildhet och skugga när du njuter av uteplatsen.

Pergola med vinstockar

Ett av de mest traditionella användningsområdena för en pergola, förutom att skapa ett utomhusbostadsområde, är som en plats för vinstockar att klättra. Vinstockar slingrar sig upp i kolumnerna eller en extra spaljé och sprider sig sedan över pergolataket och skapar en naturlig vägg som kan skydda användarna från elementen och lägga till integritet.

Som alltid när det gäller växter är det viktigt att undersöka den specifika odlingszonen och välja den bästa växten för områdets väderförhållanden. Det är också viktigt att undersöka för att säkerställa att växterna inte skadar strukturen.

Pergola med gardiner

Att lägga till ett element av lyx och atmosfär till en pergola kan vara så enkelt som att installera utomhusgardiner runt omkretsen. Gardiner erbjuder också flexibilitet eftersom de kan vara helt eller delvis öppna eller stängda, beroende på väderförhållanden och önskad nivå av integritet.

Det finns många alternativ för utomhusgardiner, och det är lika enkelt att installera dem som att fästa en gardinstång utomhus på pergolans sidor och trä gardinerna på stången. Detta ganska enkla tillskott kommer i olika färger och mönster och skapar omedelbart känslan av en privat strandhytt eller lyxig trädgård. Var noga med att välja ett tåligt tyg som är resistent mot mögel och mögel. Du kan välja rena gardiner som släpper in mycket ljus och behandlar dem med en vattentät spray eller gå efter ett tyngre material som blockerar ljus och skapar en större mängd integritet.

Storlek på sina pergola planer

Storleken på en pergola beror på projektets specifika behov och passar det tillgängliga utrymmet. Pergolortorleken bestäms vanligtvis av dimensionerna på toppstrukturen, men kolonnplacering är ett avgörande krav. Bredden på pergolan är längden på balkarna som stöds av pelarna och utsprånget av pergolan är längden på takbjälken.

Om du känner till placeringen av dina kolumner, skulle du mäta kolumncentrum till kolumncentrum och lägga till 1 meter för att beräkna bredden och / eller projektionen av din struktur.

Användningar och funktioner av en pergola

Mer än bara en skuggstruktur, pergolor tjänar en mängd olika syften:

 • Skapa ett utomhusutrymme – oavsett om det är en bostads- eller kommersiell miljö, ger en pergola en förlängning av vardagsrum, matsal eller samlingsplatser. För ett hem skapar en pergola ett utrymme som gör det möjligt för husägare att njuta av utomhus med extra skugga och integritet. I ett kommersiellt utrymme definierar pergola utomhusområdet och uppmuntrar människor att samlas.
 • Öka värdet på bostäder eller fastigheter genom att lägga till en vacker och funktionell struktur i en bostads- eller kommersiell miljö kan öka bostads- eller fastighetsvärdet, vilket gör en pergola till en stor långsiktig investering.
 • Rymduppgradering – inkluderingen av en pergola i landskap, uteplats eller däck är en omedelbar rymduppgradering. Visuellt påverkar det, definierar utrymmet och möjliggör anpassade element som arkitektoniska skärmar och baldakiner som förbättrar resten av designen. I praktiken möjliggör det bekväm användning av utrymmen som annars kan bli oanvända.

Tillbehör till pergolor

Att lägga tillbehör till en pergola-design kan förbättra upplevelsen och skapa en skräddarsydd tillflyktsort för både bostads- och kommersiella applikationer. I vissa prefabricerade pergolor kan ledningar införlivas i pergola-designen, vilket möjliggör enklare installation av tillbehör.

Pergolaljus

Att lägga till lampor i en pergola är inte bara praktiskt eftersom det möjliggör pergola-användning på natten, det är också ett sätt att lägga till atmosfär i strukturen och skapa en vacker och fridfull upplevelse. Alternativen för belysning är breda. Här är några idéer:

 • Spotlights: Genom att lägga till en spotlight till pergola-designen som i exemplet ovan skapas behagliga pooler av ljus utan att bli överväldigande.
 • Taklampor: Taklampor som definierar eller förbättrar pergolans design och estetik kan hängas från strukturen. Finns i nästan vilken stil eller design som helst, det finns säkert en som fungerar perfekt.
 • Strängljus: Strängljus är ett enkelt tillskott till en pergola-design eftersom de kan fästas i strukturen eller lindas runt balkar, takbjälkar och snöre. Dessa lampor skapar mjuk belysning som ger ett avslappnande element till utomhusutrymmet.
 • Hängande lyktor: Hängande lyktor finns i en mängd olika stilar och färger för att komplettera och förbättra den befintliga designen.
 • Ljuskrona: För att göra ett riktigt uttalande och definiera utrymmet kan en ljuskrona läggas till som använder antingen ljus eller ljus. Detta tillägg ger pergola elegans samtidigt som den förbättrar designen.
 • Kolonnmonterade lyktor: Att montera lyktor på pergolakolonnerna är ett utmärkt sätt att definiera den yttre strukturen samtidigt som man bjuder in mjuk belysning i sitt- eller matsalen.

Alla dessa idéer kan förlänga antalet timmar som en pergola kan användas under hela dagen och skapa en härlig atmosfär för att simma, prata, äta eller bara koppla av. När du väljer belysning, se till att den är säker att använda utomhus.

Värmare för en pergola

I många områden, när hösten och vintern börjar, minskar pergolaanvändningen med det kalla vädret, och kylig vårluft kan fördröja användningen av en pergola, men att inkludera en värmare i pergola-designen kan förlänga tiden pergola kan användas under hela året . Värmare är också bra för kyliga sommarkvällar eller svala regniga dagar.

Tillsatsen av en elektrisk infraröd värmare gör det möjligt för utökad användning av pergola i det kallare vädret, våren, hösten och till och med vintern. Infraröda värmare använder strålningsvärme för att värma föremål snarare än att värma upp luften som bara kommer att blåsa bort.

En gasvärmare är också ett alternativ för att ge värme under en pergola och förlänga den tid det kan användas under hela året.

Fläktar till en pergola

Fläktar är ett pergolatillbehör som tjänar flera syften. Den lätta brisen som de ger kyler inte bara ut bostadsutrymmet utan hjälper också till att hålla buggar borta. Att välja en fläkt med integrerad belysning möjliggör också förlängd användning av pergolaen under nattetid.

Eftersom taket på en pergola är öppet är det viktigt att välja en fläkt som är klassad för våta förhållanden för att skapa en trevlig och långvarig utomhusupplevelse.

Högtalare för en pergola

Att titta på TV eller lyssna på musik är ett underbart sätt att njuta av en pergola eller skuggstruktur, och att integrera högtalare i pergola-designen är ett måste. Högtalare kan enkelt monteras på kolumnerna, så att de kan vara ur vägen samtidigt som de förbättrar lyssningsupplevelsen.

Pergola med eluttag

Eluttag kan läggas till i en pergola-design för att öka mängden flexibilitet som finns för att lägga till tillbehör. Oavsett om det är en telefonladdare, extra belysning, extra värmare eller en förlängningssladd, som innehåller eluttag skapar en extra bekvämlighet i pergola-designen.

Installation och byggmetod för en pergola

Det finns två primära sätt att konstruera och installera en pergola:

Bygga en egen pergola

En egenbyggd eller gör-det-själv-pergola kan byggas av en husägare eller av en professionell besättning. Att använda denna metod för att bygga en pergola innebär att efter att pergola har designats måste material köpas och transporteras till platsen. Material skärs sedan i storlek och pergola byggs på plats.

Fördelar: Att designa en pergola, köpa material och bygga pergola på plats ger hemmet eller företagets ägare fullständig kontroll över alla aspekter av pergola.

Nackdelar: I det här fallet kan proffsen snabbt bli en nackdel. Utan yrkeserfarenhet i pergolkonstruktion kan material slösas bort under mät-, kapnings- och installationsprocesser vilket ger extra kostnader. Arbetskostnaderna ökar också om de anställer en besättning eftersom de måste klippa material innan de börjar bygga.

Utan yrkeserfarenhet kan det vara lätt att underskatta eller överskatta styrkan i pergola, vilket kan leda till problem om den inte kan hantera väderförhållanden.

I allmänhet är egenbyggda pergolor konstruerade med trä och tar bort de hållbara alternativen av glasfiber, aluminium, cPVC och vinyl som en prefabricerad pergola erbjuder.

Förgjord pergola

En förgjord pergola är designad av ett expertteam av designers och ingenjörer. Förskuren och förborrad material levereras sedan så att de kan installeras på plats.

Fördelar: En förgjord pergola möjliggör snabb och enkel installation. Allt material ingår, så allt husägare eller besättning behöver göra är att montera pergola på plats. Att arbeta med proffs innebär att pergola kan anpassas för att passa specifika och unika designbehov, och pergola kommer att utformas för att motstå elementen.

Förgjorda pergolor finns i en mängd olika material som möjliggör mer hållbarhet och mindre underhåll än en träpergola. Glasfiber, aluminium, cPVC och vinyl är alla alternativ för en prefabricerad pergola som kan skapa en skräddarsydd design med lågt underhållsbehov och lång livslängd.

Nackdelar: Att välja en förgjord pergola innebär att samordning och kommunikation är nödvändig mellan hemmet eller företagets ägare, designteamet och ingenjörerna.

Läs också >>> Bästa växthuset

Vanliga frågor om pergolor

Vad är en pergola?

En pergola är ett utmärkt sätt att klä upp ditt utomhusutrymme och ge skugga på en soltvättad uteplats eller däck. Många husägare väljer att bygga en pergola från ett kit snarare än från grunden.

En pergola innehåller alla förskurna, skårade och borrade bitar av trä, vinyl eller annat material plus den nödvändiga hårdvaran du behöver för att montera och förankra din pergola. Vissa kit ger förbehandlat trä, medan andra kräver det extra steget att behandla och färga träet före montering.

Även om monteringsanvisningar ingår kan kvaliteten variera. Sök efter recensioner som visar svåra att följa eller förvirrande instruktioner innan du köper. Om du fastnar finns det användbara handledning och videor online med tips och instruktioner. Även om de flesta är inriktade på DIY-pergolaprojekt, är en stor del av stegen också tillämpliga på pergolor byggda från kit.

Vad ska man göra innan man köper en pergola bäst i test?

Att förstå skillnaden mellan en pergola, en spaljé, ett trähus och ett lusthus säkerställer att du väljer den perfekta typen av struktur för dina behov.

 • En pergola erbjuder ett skuggat utomhusbostadsutrymme. Den har kolumner som stöder ett gallerverk av balkar, takbjälkar och trådar som låter solen skina genom öppningarna.
 • En spaljé är en bit galler. Den kan stå ensam eller fästa vid en pergola, vilket gör det möjligt för vinstockar eller rosor att klättra upp på sidan av den.
 • Ett trähus är ett strukturellt element som liknar en pergola, förutom att det är mycket mindre; en träbom är avsedd som en plats att gå igenom istället för att sitta under.
 • Ett lusthus är en fristående rund eller sexkantig trädgårdskonstruktion med inre bänkplatser, låga väggar och ett komplett tak.

Pergolor är inte lämpliga för alla utomhusutrymmen eftersom de tenderar att vara ganska stora. För att köpa en pergola krävs det faktiskt ytterligare forskning om kommunala lagar eller stadslagar. Vissa lagar hindrar strukturer från att blockera utsikten över bostadsgrannar eller närliggande byggnader. Innan du köper en pergola, ta reda på om det finns begränsningar i ditt område för installation av fristående eller anslutna strukturer, och se om tillstånd krävs.

Vad finns det för egenskaper hos olika material för pergolor?

Pergolor kan vara gjorda av trä, aluminium, stål, glasfiber, cellulär PVC och vinyl. Varje material har olika egenskaper och en mängd fördelar och nackdelar som det är viktigt att tänka på när du handlar efter det bästa pergolapaketet för ditt utomhusutrymme.

Egenskaper hos trä:
 • Kan färgas eller målas men bleknar över tiden
 • Kan så småningom ruttna eller bli infekterad med termiter
 • Kräver fortlöpande underhåll
 • I allmänhet billigare än metall
 • Lövträ håller i allmänhet längre än behandlat barrved
Egenskaper hos aluminium:
 • Mycket anpassningsbar, lätt metall
 • Icke-porös yta som motstår ruttnande och rost
 • Kräver minimalt underhåll
 • Finns i många färger
 • Dyrare än trä
Egenskaper hos stål:
 • Hållbar och mångsidig
 • Mycket tyngre än aluminium
 • Tål elementen
 • Täcker ett större område med färre stödstrukturer
 • Kräver årligt underhåll
 • Dyrare än trä
Egenskaper hos glasfiber:
 • Lång livslängd
 • Anpassningsbara färger
 • Erbjuder ihåliga komponenter för att enkelt installera belysning, fläktar och uteplatsvärmare
 • Kräver minimalt underhåll
 • Kan spricka vid extrema temperaturförändringar eller förhållanden
 • Ett av de dyraste alternativen
Egenskaper hos cellulär PVC:
 • Tillverkat material
 • Motstår fuktinträngning, klyvning och ruttnande
 • Nästan ogenomtränglig för element
 • Lätt att måla
 • Underhåll är praktiskt taget obefintligt
 • Dyrare än trä
Egenskaper hos vinyl:
 • Svagare än andra material
 • Praktiskt taget underhållsfritt
 • Tål elementen
 • Kan bli sprött och spricka över tiden
 • Minst dyra alternativ

Vad beror den bästa pergolan för mina behov på?

Den bästa pergolan för dina behov beror på det tillgängliga utomhusutrymmet, vilken typ av pergola du föredrar, materialet som används för att konstruera det och andra personliga preferenser eller önskan om ytterligare funktioner.

Betraktas pergola som en permanent struktur?

Pergolor är en öppen struktur för en trädgård eller uteplats / däckutrymme. I de flesta fall behöver pergolor i allmänhet inte tillstånd, men i vissa kommuner kan det krävas tillstånd om det är en pergola som fäster vid huset. Innan du köper en pergola, ta reda på din specifika kommun- eller stadslagstiftning om pergola eller liknande strukturer.

Hur lång tid tar det att installera en pergola?

Installationstiden för en pergola beror på monteringens individuella funktioner och komplexitet. Att ha en eller flera personer hjälp med installationen gör det i allmänhet enklare och snabbare att sätta ihop.

Hur köper man en bra pergola på bästa sätt?

Det är faktiskt ganska enkelt att köpa en pergola, följ bara dessa stegen:

1. Hur kommer du att använda Pergola?

Sättet du använder pergola påverkar vilken typ du väljer. Den dagliga funktionen hos pergola och speciella tillfällen kommer båda att påverka stilen och storleken.

Medan vissa människor vill ha en plats att njuta av morgonkaffe och kanske söndagsbrunch, vill andra ha ett utrymme där de kan ha överdådiga fester med ett dussin gäster. Placeringen av pergola spelar också roll.

Alla dessa svar kommer att begränsa ditt val av pergola. Det är en bra sak. Massor av val är fantastiskt, men du måste begränsa dina val någon gång. Det görs bäst när du har funderat över din livsstil och dina strukturer.

En trädgårdspergola med klättrande vinstockar bör vara ett kompositmaterial som inte ruttnar eller försämras. Fukt från växterna kommer att ruttna trä med tiden. Om du planerar att ha många gäster behöver du rummet för att rymma dem. Det betyder en stor pergola.

2. Vilken typ av material behöver du?

Materialhänsyn bör gå lite längre än om det kommer att klättra vinstockar från din trädgård. Det underhåll som krävs bör också beaktas.

Vinyl- eller kompositmaterial kräver inte samma underhåll som trä. De har också några fantastiska material som ser ut som trä. Du kan få pergola i en färg som inte ser ut som trä alls.

Träpergolor kräver underhåll som färgning varje år. Du måste kontrollera pergolan för att säkerställa att vind och regn inte har gjort någon skada på strukturen också.

MetallPergolor är nästan oförstörbara. De kan enkelt installeras på gården, på en veranda eller på ett däck. De är lätta att rengöra och underhålla. Faktum är att du kanske inte behöver göra någonting mot pergolaen i flera år. Det kan vara tilltalande för många husägare.

3. Finns det mycket sol där du vill installera din Pergola?

Skuggan från din pergola borde vara en annan aspekt att tänka på i din trädgård. Om området är helt soligt större delen av dagen spelar pergolans skugga och kapell någon roll.

Många pergolor är öppna på toppen, men andra har ett tygprov som kan vävas genom takets lameller. Tyget kan förlängas nedåt och användas som en skuggvägg också.

Takläggningen kommer att ha betydelse för din plats. Belysning spelar också roll. Om du planerar att använda pergola på natten måste den tändas inifrån. En underbar trend inom belysning är strängljus. De lägger till en romantisk stämning för alla händelser.

Du kan också välja att ha standupbelysning eller en eldstad i strukturen för ljus och värme. Det är också saker du bör tänka på.

Saker att göra:
 • Mät platsen
 • Sök efter ledningar och andra blockeringar
 • Se hur nära utloppet är för belysning
 • Skissa bakgården och se hur pergola passar

När du har skisserat ditt utrymme och tänkt på alla funktioner du kan behöva är det dags att börja din sökning. De bästa pergolorna kan du se längst upp på den här sidan.

Vad finns det för olika typer av pergolor?

Först och främst var pergolor traditionellt gjorda av cederträ på grund av dess naturliga förmåga att avvisa rutt, svamp, förfall och skadedjur; och naturligtvis det faktum att den varma rödbruna färgen bara ser fantastisk ut.

I grund och botten är ceder ganska mycket det perfekta träet för utomhuskonstruktioner som pergolor. Du måste också komma ihåg att de inte heller hade vattentätning då, så träets naturliga motstånd spelar en ännu viktigare roll.

Men nu? Nu kan du få pergolor gjorda av andra träslag, eller till och med sådana av metall. Ingen av dessa två alternativ är dock bättre än en ceder. Visst, du kan kalla dem olika typer av pergola, men jag skulle inte säga att de verkligen skiljer sig från varandra förutom vad de är gjorda av.

Så bortsett från det, och bortsett från små skillnader i estetik, finns det två faktiska olika typer av pergola du kan få. Det finns de som har en platt trädtopp, som alla i den här guiden, och mindre vanligt finns det de med en gaveltopp.

Låt mig börja med att titta på toppstilen för gavlar, eftersom jag verkligen inte rekommenderar dem om du inte är helt kär i stilen. De är bara för mycket underhåll.

Här kommer jag att förklara.

Pergola med gaveltak

Ja, jag vet att det tekniskt sett är ett trädhus, inte en pergola, men det är ändå ett tillräckligt bra exempel för att visa dig vad jag menar.

De har ofta vinstockar på toppen. Du får samma täta massa vinstockar som kommer ihop på toppen av gaveltakpergolorna. Naturligtvis gör det mycket svårare att hålla det snyggt jämfört med att bara klippa Vinstockar som hänger ner från ett platt tak.

Dessutom är denna gavel- eller böjda takkonstruktion vanligtvis reserverad för arbors snarare än pergolor. Skillnaden mellan de två är att arbors är för gångvägar, som på bilden ovan, medan pergolor är ett socialt utrymme, för att sätta stolar och ett bord under.

I grund och botten är arbors för trädgårdsmästare, medan pergolor är för människor som vill förvandla sin bakgård till sin egen lyxiga medelhavsort.

Men hur som helst, den viktiga skillnaden här är att du bara går genom arbors i en riktning, medan du kan närma dig pergola från vilken riktning som helst. Det är en annan anledning till att gaveltakets design inte riktigt är lämplig för pergolor för att vara ärlig. Vinstockarna kommer att vara lägre vid de sluttande kanterna så att du får en ojämn effekt där.

Så ojämnt, faktiskt, att de kommer att komma i vägen på dessa sidor tills din pergola effektivt har förvandlat sig till en trädborr genom brist på underhåll. Det vill säga, om du inte håller vinstockarna trimmade innan de börjar blockera dessa inträdesvägar.

Pergola med platt tak

Ah, mycket bättre.

Titta hur mycket lättare att underhålla det är. Allt du behöver göra är att klippa Vinstockar som hänger för mycket. Det är allt som finns i det.

Det finns också att eftersom det finns mindre en klump av trassliga vinstockar på toppen och mer av ett platt lager, finns det faktiskt gott om luftflöde genom det. Tänk på det: även om ditt trä är mögligt och ruttnar, kommer inte vinstockarna att hantera brist på luftflöde om de alla har fastnat i ett stort gäng.

Det här är naturligtvis min personliga åsikt, men jag tycker att den här takstilen bara ser så mycket bättre ut. Det måste sägas.

Vad används pergolor till?

Ursprungligen användes de i Italien för att skapa snygga gångvägar. Det är rätt. Pergolor var en avfällare av arbors. Då kom något geni och tänkte, “Det här skulle vara en riktigt trevlig plats att bara umgås på,” och lade några stolar och ett bord under det.

Det är verkligen vad pergolor är för. De är bara fantastiska sociala utrymmen utomhus. Så mycket att människor vanligtvis inte ens bryr sig om att odla Vinstockar längre upp. Det beror på att de ser coola ut som de är, och det korsade filtrerade solljuset i skuggan som de kastar ser också coolt ut. Beroende på tid på dagen får du också en ganska anständig mängd skugga ur en bar pergola. Jag pratar de hetaste timmarna på dagen, där solen är något över huvudet, men på morgonen och kvällarna kastar solens vinkel skuggan ganska mycket utanför pergola helt.

Tyngdpunkten läggs också på “någon över”, eftersom en direkt overhead-sol bara kommer att skicka sina strålar rakt igenom luckorna i pergolataket. Du vill ha det så att de vertikala lamellerna på din pergolor tak fungerar som fönsterluckor, förstår du. Naturligtvis är det bara om skuggan är det du letar efter. Om du bara vill förbättra din uteplats eller din trädgård, kan du inte gå fel oavsett vad du gör

Varför har inte pergolor tak?

Det beror på att de korsade träbjälkarna på trädtoppen är tänkt att vara för vinstockar att växa över. Tänk på det, om du har löv som blockerar solen, varför skulle du behöva ett tak?

Naturligtvis blockerar löv inte regn för bra, men du kommer inte exakt att sitta ute i regnet, med dina trädgårdsstols kuddar genomblöt och din dryck fylls långsamt upp för minut. Men om du sitter utanför när det regnar låter tilltalande för dig, kanske du har det bättre med en paviljong eller åtminstone ett vattentätt solskydd.

Men jag måste varna dig, taket på en paviljong förstör det exotiska medelhavsutseendet på en pergola. De brukar bara se bra ut när de är massiva. Annars tenderar de att se lite besvärliga och på sin plats i en trädgård.

Vill man köpa en pergola eller en paviljong?

De är båda utomhuskonstruktioner, visst, men det är där deras likheter slutar. Du kan inte odla vinstockar upp i en paviljong. Jag menar, du kan försöka, men det är absolut inte gjort för det. En paviljong är ett slags permanent lusthus på hardtop, vanligtvis utan sidor, bara fyra stödpelare som en pergola har.

Nu har paviljonger inte samma exotiska atmosfär som pergolor, men om du vill att en paviljong verkligen ska se bra ut föreslår jag att du får några lampor på insidan av taket som pekar uppåt, så att de lyser upp taket runt kanterna. Det ser bra ut på kvällarna, vilket mer är paviljongens starka sida.

Tänk också på att med en paviljong får du komplett, total nyans. Så mycket nyans att det verkar ganska mörkt där under en solig dag. Å andra sidan, med en pergola, får du filtrerat solljus som kommer igenom även när du har vinstockar som växer över trädtoppen, lite som när du är i en skog under en solig dag.

Kan en pergola byggas på däck?

Ja, det kan det. Det är faktiskt tillrådligt att göra det, för du kan säkra det till marken med metallfästen mycket lättare än om du bara skulle sätta det rakt på gräset. Det enda riktiga sättet att säkra det på gräset skulle vara att lägga ner cementstolpar i marken som en grund för benen, så att du faktiskt kan använda metallfästen för att säkra dem. Det är naturligtvis extra ansträngning. Särskilt för att det handlar om att gräva.

Kan en pergola fästas i ett hus?

Det kan det säkert. Återigen vill du fästa det på golvet med metallfästen och sedan fästa det i ditt hus med ett huvudkort, efterskruvar och så vidare. Det är ett komplext träbearbetningsprojekt, eftersom du använder ditt hus som stöd istället för två av pelarna, så jag skulle bara rekommendera att du har din pergola bredvid ditt hus om du vill uppnå samma effekt utan att behöva ringa ut en professionell när det oundvikligen blir för komplicerat. Men jag förstår att en pergola kan se fantastisk ut när den är fäst vid ett hus.

I till exempel Italien kan du hitta riktigt fina pergolor. Du måste dock komma ihåg, ditt hus ser mycket annorlunda ut än deras byggnader. I själva verket kommer det bara att se bättre ut att ha din pergola bredvid ditt hus, med alla fyra benen säkrade på golvet, än om du hade den fäst vid ditt hus högst upp. De två pelarna på insidan ser faktiskt bra ut och att inte ha dem ger mer en känsla av att “vara på din uteplats” än att vara i ett socialt utomhusrum bredvid ditt hus. Det känns mindre fristående, om det är vettigt.

Hur underhåller man en pergola?

Först och främst vill du se till att du förseglar din pergola en gång om året. Det förväntas faktiskt av dig att göra det, i garantier från de flesta pergolatillverkare.

Oroa dig inte, det är dock super enkelt. Du behöver några trappsteg och denna Thompsons vattentätning för att kunna göra det. Det tar bara en päls, så du kan klara det ganska snabbt. Det är inte som ett omfattande projekt eller något.

Alternativt kan du använda denna All-in-One Thompsons Stainer and Water Sealer för att återställa till din ceder den varma rödaktiga färg som jag alla känner och älskar.

När ska du försegla en pergola?

Du vet när du behöver göra det eftersom du märker att vatten inte bildar droppar på utsidan. Själva Pergolan blir bara blöt. Det händer vanligtvis ungefär ett år efter sista gången det förseglades. Nu är ceder och kinesisk ceder utmärkta för att vara motståndskraftiga mot röta och mot fuktälskande svamp som mögel, men om du vill att din pergola ska fortsätta att se snygg ut än utsliten, så är det enkla sättet att uppnå tätning en gång om året den där.

Om din pergola redan ser lite smutsig ut eller vittrade, är det bästa du kan göra att hyra eller köpa en högtryckstvätt. Om du någonsin har sett denna fräckt namngivna subreddit, vet du hur otroliga kraftbrickor kan vara för att rengöra nästan vad som helst. Det gör tricket mycket bättre än någonting annat för att städa upp din pergola så att den ser ut som ny igen.

Du hittar till och med för det mesta att när du tror att träet på din pergola är blekt är det faktiskt bara smutsigt. När all smuts kommer av med en högtryckstvätt återställs träets verkliga färg igen. Allt du behöver göra är att låta det torka ordentligt innan du förseglar det igen.

Borde man tänka på syftet med sin pergola?

En av de första sakerna du måste tänka på är vad ska du använda din pergola till? Detta ger dig en tydligare bild av vilken typ av utrymme du behöver, hur mycket skugga du kan få, tillgång till det och hur privat du vill att det ska vara. En pergola kan användas för att markera en gångväg, ge skugga eller fungera som en utökad utomhusbostadsyta för att ha grill eller underhålla gäster.

När du väljer den bästa Pergola-designen för din trädgård beror storleken och formen på din pergola helt på det utrymme du har till hands. Vissa föredrar att ha det fäst vid sina hem, medan andra föredrar en fristående struktur. Oavsett vilken struktur du väljer, kom ihåg att den också bör vara kompatibel med ditt hems storlek och arkitektur för att ge det ett mer autentiskt och estetiskt utseende.

Bör man överväga formen och utformningen av sin pergola?

Medan en grundläggande pergola i sig är tillräcklig för att ge känsla för din trädgård eller trädgård, hjälper en extra design eller två med ett färgstänk att ge den en mer estetisk känsla. Det finns en rad former att välja mellan – sexkantiga, cirkulära, fyrkantiga och rektangulära. De fyrkantiga och rektangulära formerna är vanligare i hem.

När det gäller en bifogad pergola, var uppmärksam på att använda en cirkulär form, eftersom den inte fixar ordentligt. Det är bäst att gå med en halvcirkel, eftersom den fäster perfekt i ditt hem. Jag lever i intressanta tider, tider där du kan gå in i butiken och köpa ett gör-det-själv-kit för att bygga din egen pergola med en specifik design. Idag erbjuder DIY-kit en mängd olika former och mönster, så du är aldrig begränsad. pergola form

Vad är rätt material för sin pergola?

Trä

Detta är det mest konventionella och vanliga materialet som används för att bygga en pergola. Eftersom trä finns i ett brett utbud varierar individuella val och hjälper till att skapa en fräschare design. Lövträd är dyra, men mer hållbara och tilltalar äldre hem. Lövved är å andra sidan billigare och behandlas.

Den kan användas i byggstolpar och balkar. Träfläckar kan användas med barrved för att ge den en rik konsistens. Kom bara ihåg att träet måste planeras om du tänker använda träfläck. Inga bekymmer, de flesta trä kommer så att du enkelt kan fläcka det. Du kanske vill fläcka träet före montering eller innan du börjar forma pergola. På så sätt vet du att du har fläckat alla fläckar och det kommer inte finnas några svåråtkomliga områden om du gör det på detta sätt.

Trä kan ge Pergolan en mer organisk eller rustik känsla, men det kräver tillräckligt underhåll för att skydda träet från svampar, fukt och / eller termiter. Så använd en bra träbeläggning och träskyddsmedel. Oljebaserade konserveringsmedel är perfekta för trä och används utomhus. Vid röta behöver du en avhjälpande behandling av trä. Alternativt kan du välja Western Red Cedar som är naturligt resistent mot skadedjur och fukt.

Stål

Till skillnad från trä sönderfaller inte stål. Användning av kemiskt behandlat stål förhindrar också oxidation av materialet som resulterar i rost. Du kan installera stål snabbare än trä och det är också bekvämare att installera, eftersom det har lägre volym och behöver mindre stöd. Stål är därför ett mer modernt val.

Aluminium

Denna legering är lätt och lätt att underhålla. Det är det perfekta materialvalet för pergolor om du bor nära havet eftersom fukt och salt luft kan ge vika för korrosion. För extra skydd och färgalternativ kan du välja en pulverlackerad aluminium. pergola nyans

Är taket och belysningen något man borde tänka på?

Du kan trycka på knappen för att sätta ett tak över din pergola för att få skydd mot sol och regn. Om du vill blockera sol, vind och regn helt kan du peka fingret mot ett stål- eller halmtak. Detta är också mer livskraftigt om du bor särskilt i en storm- eller regnbenägen del av landet. Om du vill ha delvis skydd och lite solsken kommer in, är transparenta paneler eller segel precis saken för dig.

Du kan också välja att hänga vinstockar, eftersom de är lätta och attraktiva. Några majestätiska alternativ är kaprifol, trumpetvin, blåregn och clematis. Genom att installera belysning i din pergola kan du njuta av ditt utomhusbostadsutrymme efter solnedgången. Det kan vara ett sensationellt sätt att spendera tid med familj och vänner när det är mörkt.

Se till att du får en auktoriserad elektriker som installerar belysningen. Pergola blir mer av en trend och kommer att fortsätta att göra det. Och om du är den typ av person som älskar att vara utomhus – läsa en bok eller grilla – mitt i naturen, kan en pergola bara vara det du saknar i din trädgård.

Är pergolor samma sak som lusthus?

Även om alla dessa trädgårdsfunktioner delar vissa likheter, andra mer än andra, finns det vissa skillnader som “tekniskt” skiljer dem från varandra, åtminstone i var och en av de traditionella formerna. I modern tid är det ganska vanligt att se kombinationer av dessa olika strukturer som pergola / lusthus, men jag kommer snabbt att belysa skillnaderna mellan dem här för dig.

Pergolor är strukturer med platta, balkade och spärrade tak som stöds av stolpar eller pelare och de tjänar samma syfte som ett skuggsegel men ser mer naturligt ut. De är i allmänhet ganska stora strukturer, och det är inte ovanligt att se dem fästa vid byggnader och fungera som ett slags tillägg. Traditionellt tillverkade av murverk finns de idag med trä- eller metallramar.

Hamnar är mindre, fristående strukturer. Deras vanligaste form är en valv eller gateway. Arbors kan vara gjorda av trä, metall, vinyl och många andra material och är vanligtvis inte avsedda att användas som ett skyddat område att sitta under längre perioder som en pergola. Lusthus liknar också pergolor, men de har fulla, stängda tak och kan vara runda i form, du kan till och med få pop-up lusthus. De kan också vara ganska stora i skala men kan ofta skiljas från pergolor genom att de har ett upphöjt golv. De ser coola ut för att se den här bilden:

Vill du att den bästa pergolan ska vara en oberoende struktur?

Det finns två huvudtyper av pergolor. De som är fristående (men behöver säkras på marken på något sätt) och pergolor som är fästa vid väggen i ditt hem. Fasta pergolor kan täcka en uteplats och kan vara ett bra alternativ till vinterträdgårdar. De kan också ge intryck av att ansluta insidan till utsidan av hemmet på ett sömlöst sätt.

Fristående modeller är ett utmärkt sätt att skapa ett separat område bort från huvudbyggnaden, ett eget utrymme för avkoppling. De kan verkligen sticka ut i din trädgård och vara ett iögonfallande mittpunkt.

Vill man köpa en bäst i test pergola av trä eller metall?

Klassiska Pergolor hade vackert dekorerade stenpelare, men det är mycket vanligare att se trä- eller metallramade versioner idag. Du kan fortfarande få stenPergolor men de kommer inte att bli billiga, och du måste hitta specialföretag för att leverera dem.

Träramade pergolor är förmodligen de mest populära. De ger den avslappnade, naturliga känslan och känns fortfarande mer traditionell än metall. Om du ska köpa en pergola av trä, se till att träet har tryckbehandlats för att bekämpa ruttnor, och fortsätt också med underhållet på det, annars kanske du inte ser att det håller för länge. Du kan alltid fixa det själv med träbehandling och fläckar men så inga problem.

Å andra sidan, om du vill ha en mer modern utseende pergola, kan en inramad metall vara bättre. Aluminium är det bästa metallmaterialet för trädgårdsmöbler och -funktioner utomhus, på grund av att det är mycket motståndskraftigt mot rost och korrosion.

Är storlek viktigt hos en bäst i test pergola?

De flesta pergola-stilar kommer i ett antal storlekar, och även om det kan vara frestande att gissa den storlek du behöver, är det mycket klokare att få ut måttbandet och gå ut i din trädgård för att få en uppfattning om hur mycket utrymme tar det upp. Bara för att en stor pergola kommer att passa i din trädgård betyder det inte att den kommer att se väldigt bra ut om det inte finns något annat utrymme för något annat!

Vad är det bästa pergolamaterialet?

Du har beundrat pergolor i flera år. Du älskar utseendet och elegansen som de ger till en trädgård. Nu när du äntligen är redo att köpa en har du en fråga: vad är det bästa pergolamaterialet?

Vinyl, tryckbehandlat trä eller ceder – du har några alternativ. Det pergolamaterial du väljer bestämmer pergolapriset, stilen, underhållsbehovet och hur länge din pergola håller. På hantverksproffset är jag huvudkontoret för mycket, och jag är här för att hjälpa dig att hitta det bästa materialet för din pergola och därför även för din trädgård och din budget!

Tryckbehandlat trä

Det största antalet färgalternativ i kombination med det mest prisvänliga priset – det är lätt att se varför tryckbehandlat trä är ett av de bästa pergolamaterialen på marknaden. Träpergolor kan vara färgade eller målade och kan komplettera en elegant enkel rustik design – eller sticka ut som en djärv accentbit. Men även om mina träPergolor är tryckbehandlade för att motstå rutt, mögel och buggar, är de mer mottagliga för dessa än andra pergolamaterial.

Fördelar
 • Kan färgas eller målas för de flesta färgalternativen
 • Matcha både rustik och modern inredning
 • Budgetvänlig prislapp
Nackdelar
 • Kräver ommålning och omfärgning
 • Även med underhåll har den kortaste livslängden
Vinyl

Den mest populära pergola jag säljer – och den är inte ens nära. VinylPergolor har den klassiska och rena stilen som ser fantastisk ut på däck, uteplatser och andra utomhusutrymmen. Det eleganta utseendet på vit vinyl förbättrar nästan vilket som helst utomhusutrymme – samtidigt som det framstår som en äkta stil. På många sätt är vinyl det bästa pergolamaterialet eftersom det kommer att hålla en livstid med endast minimalt underhåll från din sida. Men alla dessa fördelar har ett pris – vinylpergola är det dyraste valet på marknaden.

Fördelar
 • Enastående scen-stjäl kvalitet
 • Helt ogenomtränglig för mögel, termiter och röta
 • Behöver aldrig målas eller färgas på nytt
Nackdelar
 • Högsta prispunkt
 • Kan inte målas
Cederträ

En annan typ av träpergola, ceder, har ett distinkt utseende och andra unika egenskaper. De västra röda cederträpergolorna som jag bygger är naturligt tuffa mot röta och insekter som skadar normalt virke. Dessutom har detta underbara virke ett distinkt cederträ som många husägare älskar. Även om dessa pergolor inte kan målas, kan de – och måste färgas – för att hålla den signaturen röd nyans. Rött cederträ är ett av de bästa materialen för pergolor och priset ligger mitt i mina andra två pergola-materialalternativ.

Fördelar
 • Unik röd färg
 • Tuff på buggar och ruttnar
 • Stor cederdoft
Nackdelar
 • Kräver fortfarande lite underhåll
 • Dyrare än tryckbehandlat trä
Insistera på det bästa materialet för pergolor

Tryckt behandlat trä, ceder och vinyl har alla sina beundrare och de ser alla fantastiska ut i en mängd olika bakgårdsmiljöer. Även om det kan vara svårt att välja det bästa materialet till en pergola, vet jag att det är en sak säkert: kvalitet är viktigt.

Stora affärer säljer pergolor till alltför bra för att vara sanna priser, och ibland tar husägare en chans på dem. Många gånger ångrar de detta beslut, och många slutar ersätta pergola några månader senare. Dessa monterade linjebyggda pergolor faller sönder snabbt, ser inte bra ut på nära håll och är inte alls anpassningsbara.

Vill du ha en bärbar pergola?

Om du planerar att flytta din skugga till olika områden i din trädgård – eller till och med olika platser, leta efter vinyl- eller aluminiumramar. Normalt väger dessa versioner mindre och är lättare att flytta. Dessutom gör dessa material dem superlätta att rengöra.

Å andra sidan gör strukturer med lättare vikt dessa pergolor mindre robusta, särskilt i blåsiga förhållanden. Se därför till att du har dem viktade eller ännu bättre, placerade nära eller fästa vid huset.

Hur vill man ha sin pergola bäst i test?

Pergolor av trä har ett mer traditionellt rustikt utseende, och de är vanligtvis utformade för att stanna på ett ställe året runt. Att köpa dem som prefabricerade kit gör dem enklare att montera. Dessutom kan du spara en massa pengar om du väljer att bygga dem själv.

Förresten, dessa kraftigare inbyggda träkonstruktioner är bra ställen att hänga på hängmattor på. De fungerar också bättre för att hänga Vinstockar eller andra vinstockar.

Vilka materiella alternativ har jag för en pergola?

Beroende på stilen i ditt hem, oavsett om det är modernt, klassiskt eller traditionellt, ska de material du väljer till din pergola komplettera stilen och de material som du har använt i din yttre struktur. Material som finns på både hemmamarknaden och den kommersiella marknaden för pergolor inkluderar metall, trä, plast, sten, komposit och glas.

Vad ska jag veta om pergolor av metall?

Om du vill ha en pergola som är stark och tål extrema väderförhållanden, är metall ett rekommenderat material att använda. Detta material är robust, kan hålla länge och rekommenderas för stora pergolor. En nackdel med pergolor gjorda av metall är att de kan rosta, vilket kräver mycket underhåll och ordentlig skötsel genom att galvanisera eller måla den och använda lämpliga tätningsmedel som kan förhindra rost.

Vad ska jag veta om pergolor i trä?

Trä är ett material som vanligtvis används för att bygga pergolor och de träslag som används för utomhusenheter inkluderar mahogny, ceder, rödved, ek och teak. Dessa träslag har naturliga oljor som gör dem mycket motståndskraftiga mot skadedjur och skevhet på grund av extrema väderförhållanden. Träets naturliga utseende ger karaktär, värme och en rustik touch till ett utrymme och det kan också målas lätt. En nackdel är dess pris eftersom ovannämnda träslag kan vara dyra.

Vad ska jag veta om pergolor i plast?

Plast är ett vanligt material för pergolor som ligger nära en vattenfunktion som en pool eller fontän. Den tjocka plasttypen är mycket motståndskraftig och kan spara problem som metall- och träpergolor har när de utsätts för extrema väderförhållanden.

Pergolor tillverkade i plast är lätta att underhålla och rengöra; de är relativt billiga och kan lätt hittas på både hemmet och den kommersiella marknaden. Ekologiskt är de inte de bästa att använda, men om du väljer återvunnen plast som ett material för din pergola kan du spara kostnader och samtidigt hjälpa miljön genom att använda ett återvunnet material som kan hålla länge.

Vad ska jag veta om pergolor i sten?

Om ditt hem är byggt med sten kan det vara perfekt att ha en pergola gjord av sten för att komplettera den befintliga fasaden. Denna typ av material ger mycket motstånd och är mycket hållbart med litet behov av underhåll.

Vad ska jag veta om sammansatta pergolor?

Denna typ av material består av en kombination av trä och plast; är mycket motståndskraftig mot atmosfäriska medel och är praktiskt taget underhållsfri. Det anses också vara ett eko-material och är 100% återvinningsbart.

Vad ska jag veta om pergolor i glas?

Vanligtvis finns det i moderna och moderna hem, glas är ett snyggt och snyggt material som vanligtvis används som pergolans tak och som väggar, installeras med en glidfunktion eller som en permanent enhet.

Vanligtvis används glas för pergolor som är väggmonterade eller fästa i hemmet och för fristående pergolor som är oberoende av huvudbyggnaden. En nackdel med detta material är att det kan vara dyrt och regelbunden rengöring krävs. Att installera det kan också ta mycket tid och ansträngning.

Hur väljer man rätt storlek för sin pergola?

När du bestämmer storleken på din pergola bör du titta på storleken på ditt hem och andra strukturer i området. En stor pergola som är väggmonterad till ett litet hus kan till exempel sätta skalan i proportion.

Utrymmet som din pergola kommer att uppta kan vara så brett som du vill om du väljer rätt robusta material som utgör pelarna och balkarna för att stödja taket. Många designers och tillverkare rekommenderar minsta höjd på en pergola som inte lägre än 230 cm för att ha gott utrymme.

Vad är de flesta pergolorna gjorda av som jag kommer se?

De flesta av pergolorna du ser är antingen trä eller vinyl. Det finns emellertid också pergolor av metall och glasfiber. Att bestämma vilken du föredrar beror verkligen på vilken du ser bäst ut, hur mycket du vill spendera och om du är villig att göra grundläggande underhåll för att din pergola ska hålla livet ut. Låt mig först visa de mest populära typerna av pergolor – trä och vinyl.

Pergolor i trä

TräPergolor ger definitivt en mer rustik, naturlig stil och känsla till ditt utomhusutrymme. Tryckbehandlat trä som är färgat eller målat tenderar att vara en av de billigare typerna av anpassade pergolor du kan köpa. När du börjar titta på cederträ eller lövträ efter din pergola kan priset stiga kraftigt.

Naturligtvis gör den naturliga skönheten och hållbarheten hos dessa hårda skogar det värt priset. Du förstår, där tryckbehandlad tall och andra typiska virke är ruttna och insektsbeständiga på grund av kemisk behandling, erbjuder ceder en naturlig beständighet, innehåller inga kemikalier, har en vackert naturlig färg (även om du kan måla och fläcka den) och har en väldigt tilltalande doft. Det tenderar dock att vara bättre för torrare klimat och så småningom torkar det till en gråaktig färg. Om du vill behålla sin naturliga färg är det bäst att lägga till ett tätningsmedel.

Tryckbehandlade pergolor av trä är bra för fuktigare klimat. De tenderar att ha ett lite grönt utseende men torka till en guldbrun färg. Om inte vatten förseglas eller fläckas torkar de så småningom till en gråaktig färg. Du måste dock vänta minst 90 dagar innan du applicerar fläck eller tätning för att låta träet torka hela vägen.

När det gäller de flesta träpergolor måste du utföra lite underhåll för att få den längsta livslängden från din pergola. Det betyder vanligtvis ommålning, färgning eller försegling vartannat vart fjärde år och det är alltid bäst att rengöra det ordentligt innan du gör det.

Pergolor i vinyl

Vinylpergolor erbjuder en elegant, elegant och ren look för din pergola. Plus, som de flesta vet, är vinyl praktiskt taget underhållsfritt. Med vinyl vill du utföra periodiska tvättar (var 1-3 år) för att avlägsna smuts, mögel, gräs etc. som kan dyka upp, särskilt i fuktigare klimat. Bortsett från det kan vinyl enkelt hålla hela livet, så länge företaget du köper från använder kvalitetsvinyl.

Under åren kan vinyl bli spröttare och lättare att knäcka eller räffla. Det är värt att spendera lite extra för att se till att din vinylpergola bara är tillverkad av förstklassiga material. Kanske en av nackdelarna med vinyl är att de finns i mestadels vita eller varianter av vitt. Det finns inte mycket färg att välja mellan. Men vinyl kan vara ett mycket prisvärt alternativ för din pergola, även om det tenderar att vara lite dyrare än tryckbehandlat trä.

Pergolor i glasfiber eller metall

Glasfiberpergolor har en utomordentligt lång livslängd, små underhållsbehov och glasfiberkompositen rostar inte, korroderar eller groper oavsett vilken miljö den är i. De håller också färgen extremt bra och absorberar inte fukt (den främsta orsaken till sprickbildning och skalning av färg).

Glasfiberbjälkar kan också spänna över längre avstånd än trä eller vinyl; deras styrka till viktförhållande hindrar dem från att sjunka under sin egen vikt. Dessutom ser de ut som vinylPergolor!

Med detta sagt är glasfiberpergola en av de dyraste typerna av pergolor. Även om det är ett robust och mångsidigt material att gå med, återspeglas det också i dess kostnad – kostnaden för glasfiberpergola är betydligt högre än vinyl och trä. Dessutom finns det bara en handfull tillverkare som gör glasfiber, så du kanske tittar på längre ledtider.

Olika metaller kan också användas för att bygga pergolor, inklusive aluminium och stål. Pergolor i aluminium är lätta och rostar aldrig, vilket gör dem idealiska för dem som bor nära havet. De måste dock vara försiktigt och ordentligt förankrade på grund av sin lätta natur, annars kan en stark vind vrida eller skada dem. När du använder pulverlackerad aluminium får du fler färgalternativ och bättre skydd.

En pergola i behandlat stål kommer uppenbarligen att vara ganska tung, men stark och klarar av elementen. De kan också täcka ett stort område med mindre stödstruktur.

Vad är typiska storlekar för pergolor och tillbehör?

Pergolor kan beställas eller byggas i olika storlekar för att passa alla utomhusutrymmen. Ofta kan du se dem dimensioneras perfekt i kvadrat, dvs: en 10×10 pergola eller en 12×12 pergola. Jag har definitivt märkt att rektangulära pergolor är mer populära, och jag har byggt ett brett utbud av storlekar, från en 10×14 bågad träpergola till en 10×45 radie pergola!

Om du köper en DIY-pergola som från andra affärer, har du mindre val på storlek och stil. Dessa pergolor är alla förskurna och förpackade, allt du behöver göra är att sätta ihop dem.

Anpassade pergolor från byggare ger dig ett stort utbud av alternativ, från storlek / form och material till installerade tillbehör. Jag har gjort raka, välvda och radie pergolor och några av de mest populära pergola tillbehören inkluderar:

 • Infällbara nyanser och tak
 • Gardiner
 • Speciella lampor
 • Planteringsmaskiner
 • Sekretessväggar

Hur mycket kostar en pergola?

Stor fråga! Och det ärliga svaret är att det varierar. Det beror verkligen på vilken storlek du letar efter och varifrån du köper.

Anständiga pergolor kan köpas ganska billigt (cirka 10 000 kronor) från stora affärer, men du får vad du betalar för. Det är ovanligt att dessa strukturer varar mer än ett par år, särskilt om ditt område utsätts för dåligt väder eller starka vindar.

Om du vill lägga till en bakgårdstruktur som kommer att pågå i årtionden, bör en anpassad byggare eller en lokal trädgårdsmästare eller utomhusbutik kunna tillgodose detta. Även då kommer kostnaderna att variera mycket, vanligtvis beroende på byggaren, materialkvaliteten, storleken på pergolan, platsen den byggs etcetera.

Jag sammanställde information om kostnadsanalys om pergolor. Titta här:

 • Ungefär 36 000 kronor är den nationella genomsnittliga kostnaden för en pergola (10×10 eller 10×12)
 • Ett typiskt intervall är 20 000 till 50 000 kronor.
 • En billig pergola kostar cirka 8 000 kronor.
 • En dyr pergola kostar i genomsnitt 90 000 kronor.

Vad behöver jag veta om historien om en pergola?

Nu har du förmodligen lärt dig mer om pergola än du någonsin brydde dig om att veta. Men ett sista roligt faktum: Det är möjligt att pergola är den äldsta utomhusbostadsstrukturen som fortfarande används idag.

När du ser bilder av pergolor, brukar du tänka på en vacker italiensk trädgård eller franska vinland. Pergolor verkar ha en distinkt känsla av Europa från svunna tider. Själva namnet kommer från den latinska pergola som hänvisar till en utskjutande takfot.

Men skulle du tro att pergolor kan komma tillbaka till det gamla Rom och Egypten?. Egyptierna använde pergolaen som ett träningssystem för att odla druvor. Medan detta avbildar en rundad struktur som är mer formad som ett trädhus, är det faktum att det var tillräckligt stort för att placera bänkar under det som en mer pergola. Det har också funnits bevis för strukturer av pergola-typ som finns i antika Asien. Så det är troligt att pergola är en av de äldsta stilarna i trädgårdsarkitektur som fortfarande används idag!

Vad brukar man använda till att bygga pergolor?

Man brukar använda flera olika typer av material:

 • Trä: Som det mest traditionella materialvalet erbjuder trä ett rustikt och klassiskt utseende. Cederträ, som ofta används, är ett naturligt, väderbeständigt och insektsbeständigt alternativ. Se till att täta igen eller fläcka strukturen varje år för att undvika rutt eller insektsskador.
 • Metall: Metallramar är slitstarka och erbjuder en enkel att montera struktur med sina klickbara ramar. De kan dock rosta över tiden om de inte tas om hand ordentligt.
 • Vinyl: Lätt att rengöra med en slang, pergolor i vinyl är ett lågt underhållsalternativ eftersom de inte ruttnar eller snedvrider. Om ditt hem har vinylbeklädnad kan pergolan lätt matcha.
 • Plast: Hartsplast rostar inte, ruttnar eller splittras. Tänk på plast för ett hållbart och billigare alternativ jämfört med tillverkat trä.

Vad består en bra pergola av?

En pergola är en struktur som vanligtvis består av parallella kolonnader som stöder ett öppet tak av balkar och tvärbjälkar

En pergola är en arkitektonisk funktion som består av pelare som stöder ett gallerverk av balkar, takbjälkar och trådar. Pergolor kan vara fristående eller fästa på en byggnad. Vanligtvis används för att förbättra vardagsrum och däck utomhus, de kan fungera som en enkel skuggstruktur eller bli mer komplexa som ram för ett utomhusrum eller matplats.

Hur gör man en design av en pergola?

Vid utformningen av en pergola för den specifika platsen kommer ingenjörer att ta hänsyn till markförhållanden som frostnivåer, vilken typ av uteplats eller däck som pergolan kommer att fästas till och placeringen av poolförkläden. Väderfaktorer beaktas också, inklusive vindhastigheter, snöbelastningar, potentiell seismisk aktivitet och isförhållanden i det angivna området.

Med CAD- och 3D-modellering kan en rendering av pergola skapas som gör att du kan visualisera den slutliga designen. Även om inte alla pergolor behöver konstrueras för bostadsbruk, kräver alla kommersiella projekt en konstruerad struktur för allmän säkerhet. Säkerhet är den främsta prioriteten under pergola-konstruktion.

Läs också >>> Regnvattentunna bäst i test

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top