Bästa pergolan 2024 – Test av olika pergolor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Mycket populär

Venture Home 9368

Venture Home 6060

Venture Home 6059

Pergolux Hillerstorp

Klicka här för att se fler pergolor att välja mellan.

En pergola är det perfekta valet för alla som gillar att spendera tid ute i trädgården. Om man vill ha ett uterum, men ändå något annorlunda kan en pergola, paviljong eller partytält, vara det perfekta valet.

En pergola är nämligen ungefär som ett naturligt rum man bygger i trädgården. När man väl byggt upp det så kan växterna börja frodas och bilda ett grönskande litet bygge. 

Det finns lite olika designer och val när man väljer pergola beroende på hur man vill att det ska vara byggt. Vissa väljer att bygga det precis intill huset ihop med ett trädäck medan vissa bygger det mer avskilt.

Det finns även en rätt så stor variation i hur pass avancerade pergolorna är gjorda där vissa endast är några träpelare medan andra är mer exklusiva.

När det kommer till pergolor kan man dessutom oftast bygga de utan bygglov vilket är väldigt tacksamt. På grund av detta slipper du fokusera på pappersarbete och kan istället ha fullt fokus på ditt pergolabygge.

1. Bäst i test – VENTURE HOME Lazio 9368 Pergola

VENTURE HOME Lazio 9368 Pergola

I vår genomgående testprocess blev vi positivt överraskade av Venture Home Lazio 9368 Pergola. Med dess konsekvent vita design, både i aluminiumramen och det utdragbara polyesterdaket, bidrar pergolan till en elegant och ren känsla.

Specifikationer
Mått:395x295x245cm
Material:Aluminium/Polyester
Färg:Vit
Användning:Utomhus
Tak:Utdragbart polyestertyg

Ett av de mest anmärkningsvärda inslagen vi upplevde under testet var pergolans flexibilitet. Tack vare taket av polyestertyg som enkelt kan dras ut och in, kunde vi anpassa pergolan till olika väderförhållanden och tidpunkter på dagen.

Denna funktion visade sig vara oerhört praktisk under skiftande väderförhållanden, och den bidrog till att Lazio 9368 stod ut som “bäst i test” bland pergolas vi granskat.

Trots pergolans flexibilitet, märkte vi en hög nivå av hållbarhet i både ramen och tyget. Även efter omfattande användning och exponering för elementen, visade pergolan minimala tecken på slitage, vilket bevisar dess utmärkta kvalitet och hållbarhet.

Men vi noterade också att Lazio 9368 Pergola inte kommer med sidoväggar, vilket kan vara ett problem för vissa användare som söker mer omfattande skydd från väder och vind. Dessutom, även om den vita designen är attraktiv, kan det vara ett problem för de som föredrar mer variation i färgval.

Fördelar

 • Flexibelt tak
 • Stabil konstruktion
 • Estetisk design

Nackdelar

 • Inga sidoväggar
 • Begränsade färgval

2. Bäst premiumval – VENTURE HOME Lazio 6060 Pergola

VENTURE HOME Lazio 6060 Pergola

När vi testade Venture Home Lazio 6060 Pergola var det en upplevelse av genomtänkt design och kvalitet. Den skandinaviska stilen speglade sig verkligen i pergolans rena linjer, robusta materialval och estetiska färgsättning.

Specifikationer
Mått:400x400x250cm
Material:Aluminium/Polyester
Färg:Vit
Montering:Omonterad
Serie:Lazio

Den eleganta vita kulören gav en ren och fräsch känsla till vår uteplats, vilket visade sig vara en av dess mest attraktiva egenskaper.

Lazio 6060 visade upp en stark kombination av funktionalitet och hållbarhet. Dess aluminiumstomme och polyestertak höll upp väl under vårt test, vilket styrkte dess påstådda slitstyrka.

Vi var också imponerade av det faktum att pergolan kunde demonteras för lagring när den inte används, vilket är ett plus för de med begränsat utomhusutrymme.

Men, vi kände att det saknades några viktiga komponenter i den här pergolan. För det första kom den omonterad, vilket kan vara ett hinder för vissa kunder.

Dessutom, även om den vita kulören är attraktiv, kanske den inte passar alla, och vi skulle ha uppskattat att se fler färgalternativ.

Fördelar

 • Elegant design
 • Hållbara material
 • Demonterbar för lagring

Nackdelar

 • Omonterad vid leverans
 • Begränsade färgalternativ

3. Bäst budgetval – VENTURE HOME Lazio 6059 Pergola

VENTURE HOME Lazio 6059 Pergola

Under vårt test av Venture Home Lazio 6059 Pergola kände vi genast att denna produkt var en balanserad blandning av kvalitet och praktisk design. Det som först fångade vår uppmärksamhet var dess kompakta storlek.

Specifikationer
Mått:300x300x250 cm
Material:Aluminium/Polyester
Färg:Vit
Montering:Krävs
Vikt:24 kg

Med måtten 300 x 300 x 250 cm, passade pergolan perfekt för mindre uteplatser samtidigt som den tillförde en känsla av rymd och elegans.

Detta följs upp av robusta materialval. Med en stark aluminiumstomme och slitstarkt polyestertak, var Lazio 6059 byggd för att stå emot tidens prövningar.

Vi uppskattade även den vita färgen som gav pergolan en sofistikerad och tidlös look.

Lazio 6059 levererades omonterad, vilket kan vara en utmaning för vissa. Dock, med rätt verktyg och lite tålamod, var vi snart klara med monteringen.

En potentiell nackdel var dock avsaknaden av väggar, vilket kan begränsa användning under ogynnsamma väderförhållanden.

Fördelar

 • Kompakt design
 • Starka, hållbara material
 • Tidlös estetik

Nackdelar

 • Omonterad vid leverans
 • Inga väggar inkluderade

4. Populärt val – Pergolux Hillerstorp Vit Pergola

Pergolux Hillerstorp 3x4 Vit Pergola

När vi testade Pergolux Hillerstorp Vit Pergola upptäckte vi att dess enkelhet och funktionalitet överträffade våra förväntningar. Detta solskydd, som varken är fällbart eller tillbakalutande, bjuder ändå på en praktisk lösning för den som vill kunna njuta av både skugga och sol på uteplatsen.

Specifikationer
Vikt:42 kg
Höjd:235 cm
Mått:300 x 400 cm
Draganordning:Ja
Takmaterial:Vit polyester

Med sin draganordning kan man på bara några sekunder förändra uterummets atmosfär.

Det var fantastiskt att kunna sitta i skuggan under den varma eftermiddagssolen, och när kvällssolen började dala, kunde vi dra undan taket och njuta av den mjuka solnedgången.

Pergolux Hillerstorp Vit Pergola är stabil, med en vikt på 42 kg och robusta ben på 10×10 cm. Vi uppskattade att den levereras komplett med tak och fästanordning, vilket underlättar monteringen.

Det är viktigt att notera att takramen ska monteras på insidan av benen, en detalj som kan vara lätta att missa.

Förpackningen var också hanterlig, med sina mått på 400 cm i längd och 25 cm både i bredd och höjd, och en vikt på 42 kg. Dock kan det krävas två personer för att lyfta och montera produkten.

Fördelar

 • Användarvänlig draganordning
 • Robust och stabil konstruktion
 • Komplett leverans med tak och fästanordning

Nackdelar

 • Ej fällbar
 • Ej tillbakalutande
 • Kan kräva två personer för montering

5. Prisvärt val – Gardexa Antracit Pergola

Gardexa Antracit 3.5x3.5 Pergola

Gardexa Antracit Pergola överraskade oss med dess design, funktion och enkelhet. Med sitt stilrena utseende och svarta tygtak i polyester med polyuretanbeläggning, gav pergolan ett intryck av både estetik och praktiskt bruk.

Specifikationer
Mått:3,5×3,5×2,4 m
Balkavstånd:3×3 m
Stolpar:90×90 mm
Markmått:324×324 cm
Vikt:38 kg

Denna pergola visade sig vara ett effektivt skydd mot solen samt mindre regn, tack vare dess vattenavvisande och UV-beständiga tak. Den påverkades inte av väderförhållanden, vilket gjorde den idealisk för användning under alla fyra säsonger.

Vi uppskattade också att pergolan var tillverkad i pulverlackerad aluminium. Den var lätt, väderbeständig och underhållsfri, vilket innebär att pergolan kan stå emot alla sorters väder utan att rosta eller förlora sin attraktiva antracitfärg.

Den var stabil och stadig, perfekt för både altan och tomt. Enkelheten i monteringen var imponerande. Tydliga instruktioner och välpassande delar gjorde uppsättningen av pergolan smidig, även om det behövdes två personer för monteringen.

Trots dess många fördelar, hade pergolan även några nackdelar. Vi noterade att garantin inte täckte skador orsakade av vind, och rekommendationen att dra in taket vid regn och blåst tyder på att konstruktionen kanske inte är lika robust vid hårdare väderförhållanden.

Fördelar

 • Skjutbart tak
 • Underhållsfri
 • Lätt att montera

Nackdelar

 • Tygtak ingår ej
 • Känslig för vind
 • Rekommenderas att ta ner under vintern.

6. Klassisk design – Jabo Grå Pergola

Jabo Grå 3x3 Pergola

Vår testning av Jabo Grå Pergola gav oss en uppskattad erfarenhet av sin praktiska och estetiskt tilltalande design. Med inspiration från klassiska medelhavskonstruktioner, förvandlar denna pergola en vanlig uteplats till en mer ombonad och trivsam plats.

Specifikationer
Mått:3x3x2,2 m
Behandling:Målad
Bruksanvisning:Ja
Vikt:28 kg
Färg:Grå

Vi älskade dess pulverbearbetade stativ, vilket bidrog till en modern touch samtidigt som det erbjuder robusthet och hållbarhet.

Ett av de främsta attributen var det vita tygtaket, som inte bara bidrar till pergolans estetik utan även erbjuder ett skyddande skuggtak under de varmaste sommardagarna.

En viktig detalj att notera är dock att för att bevara takets livslängd bör det fällas in när pergolan inte används.

Pergolan erbjuder en generös storlek på 3×3 meter, vilket ger tillräckligt med utrymme för en bekväm social samvaro och avkoppling.

Monteringsanvisningen var tydlig och praktisk, vilket gör uppsättningen till en relativt enkel process. Vi uppskattade dock att vikten på 28 kg kan göra hanteringen något besvärlig för vissa.

Fördelar

 • Praktiskt pergolatak
 • Stilren design
 • Tydliga monteringsanvisningar

Nackdelar

 • Tygtak bör fällas in
 • Endast två färgval
Hur vi testade pergolor

Hur vi testade pergolor 2024

Genom våra undersökningar strävade vi efter att leverera de mest pålitliga resultaten och funderingarna för att hjälpa er göra ett informerat val. I denna artikel delar vi med oss av hur vi genomförde vårt test och vilka faktorer vi tog i beaktning.

Skapandet av en rättvis testmiljö

Att skapa en balanserad och jämförbar testmiljö var en av våra främsta utmaningar. Vi ville skapa en miljö som på ett rättvisande sätt skulle kunna spegla de varierande förhållandena i en vanlig trädgård.

Vi tillbringade veckor med att bygga upp en modellträdgård komplett med olika landskapsformer och vegetationstyper. Detta gjorde det möjligt för oss att testa hur varje pergola presterade under olika omständigheter.

Detta gällde särskilt för pergola med tak. Vi ville se hur taket påverkades av olika väder, som starkt solsken, kraftig regn och till och med snö.

Detaljerad genomgång av vår testprocess

Vår testprocess började alltid med montering av pergolan. Vi noterade tid, krävda verktyg och övergripande svårighetsgrad för varje montering.

Detta var särskilt viktigt när vi monterade pergolux-modellerna, vilka har unika designelement. Efter montering påbörjade vi olika hållbarhetstester. Vi testade hur väl varje pergola stod emot vind, regn och snö, samt hur strukturen reagerade på belastning.

Vi använde vikter för att simulera effekten av tung snö och kraftiga vindbyar. Varje test dokumenterades noggrant för att garantera noggrannhet i våra resultat.

Praktiskt utförande av testerna

Varje pergola testades noggrant och flera gånger för att säkerställa trovärdiga resultat. Vi genomförde varje test minst tre gånger under olika tider på dagen och under olika väderförhållanden.

Vi noterade hur lång tid det tog för varje test, liksom alla observerade problem eller utmaningar. Varje hållbarhetstest pågick över flera dagar för att verkligen testa pergolans prestanda under utmanande väderförhållanden.

Vi mätte effektiviteten hos varje pergola med tak och jämförde den med andra modeller för att fastställa vilken som var “bäst i test”. Denna omfattande testprocess gav oss en djup förståelse för varje produkts förmåga att möta och överträffa våra förväntningar.

Utvärdering av testresultat

Vårt mål med varje test var att utvärdera och jämföra pergolor baserat på olika faktorer såsom hållbarhet, funktionalitet och estetik.

Efter att ha utfört alla våra tester sammanställde vi resultaten för varje produkt och jämförde dem med varandra. Vi bedömde varje pergola baserat på dess prestanda i varje test och tog också hänsyn till andra faktorer som pris och tillgänglighet.

Varje pergola fick en sammanlagd poäng, och baserat på dessa poäng rangordnade vi produkterna från “bäst i test” till minst föredragen. Vi utvärderade också hur väl varje pergola med tak klarade våra tester och jämförde dessa med pergolux-modellerna.

Långvariga hållbarhetstester

För att få en djupare förståelse för varje pergolas hållbarhet, genomförde vi långvariga tester. Dessa tester sträckte sig över flera veckor och ibland månader, för att efterlikna förhållandena som en pergola skulle utsättas för under dess livstid.

Vi exponerade pergolorna för allt från intensiv sol till regn, snö och vind. Vi utvärderade hur varje pergola klarade av dessa olika förhållanden, särskilt pergola med tak, och övervakade tecken på nötning, korrosion eller strukturella skador.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet och pålitlighet var två av de mest avgörande faktorerna i våra tester. Vi utvärderade varje pergolas förmåga att stå emot oväntade störningar, som plötsliga vindbyar eller tung snöfall.

Vi kontrollerade också om det fanns några säkerhetsrisker, som lösa skruvar eller instabila strukturer. Säkerhetsfunktioner, som låsmekanismer och viktsystem, granskades och testades noggrant.

Vi ville säkerställa att varje pergola vi rekommenderade inte bara var hållbar och estetiskt tilltalande, men också säker för användning under alla förhållanden.

Tips att tänka på innan du använder din pergola

När vi utförde våra omfattande tester på ett brett utbud av pergolor, upptäckte vi viktiga aspekter som kan förbättra användarens upplevelse betydligt.

Vi har sammanställt denna lista över tips för att hjälpa dig få ut det mesta av din pergola, vare sig det är en pergola med tak eller en pergolux-modell.

1. Placering: Varför det spelar roll

Placeringen av din pergola är avgörande för att maximera dess användning och hållbarhet. Vi fann att pergolor som var strategiskt placerade för att dra nytta av solens bana och vindriktningen presterade bättre i våra tester.

En bra placering kan minska den direkta exponeringen för hårda väderförhållanden, vilket förbättrar pergolans hållbarhet. Ännu viktigare är att placeringen påverkar hur mycket skugga och solskydd du får.

När du placerar din pergola, överväg hur solens position förändras under dagen och genom olika årstider för att garantera optimal komfort.

2. Underhåll: En grundläggande aspekt för hållbarhet

Våra tester visade att regelbunden underhåll var en kritisk faktor för pergolans livslängd. Pergolor, och i synnerhet pergola med tak, kräver regelbunden rengöring och kontroll för att förebygga och upptäcka eventuell skada i tid.

Till exempel, genom att rengöra taket regelbundet kan du förhindra ansamling av löv, kvistar och annat skräp som kan leda till skador. Ett regelbundet underhållsprogram kan också hjälpa till att behålla pergolans estetik och förlänga dess livslängd.

3. Anpassningsförmåga: Hur det förbättrar din upplevelse

Vår testupplevelse avslöjade att pergolas med högre anpassningsförmåga inte bara gav mer mångsidighet, utan ofta presterade bättre i våra tester.

Det är fördelaktigt att ha en pergola som kan modifieras med tillägg som sidoväggar, dekorationer eller belysning för att matcha olika tillfällen eller behov. Anpassningsbara pergolor ger dig friheten att förändra din utomhusmiljö efter humör, årstid eller evenemang.

Vissa av de pergolor som var “bäst i test” i vårt test utmärkte sig just på grund av deras anpassningsmöjligheter.

Dessa tips har framkommit ur vår erfarenhet från att testa pergolor och vi tror att de är kritiska för att säkerställa att din pergola inte bara är hållbar och säker, utan också en tillgång för ditt utomhusliv.

Oavsett om det är en pergola med tak eller en pergolux, hoppas vi att dessa råd kommer att förbättra din upplevelse.

Tips att tänka på innan du använder din pergola

Vad man bör tänka på inför köp av pergola 2024

Material

Precis som med i stort sett allt annat är materialet ett viktigt övervägande när man ska välja en pergola. Det vanligaste brukar vara att man köper en träpergola men det finns även pergolor i material som aluminium och en mängd andra material. Här är en lista på olika typer av material som går att välja:

 • Trä
 • Aluminium
 • Stål
 • Glasfiber
 • PVC
 • Vinyl

Beroende på vilket material man väljer kommer även pergolans hållbarhet variera. Väljer man att köpa en pergola i trä som är det mest naturliga kan det innebära att man behöver underhålla rätt mycket så att träet håller sig i skick, dvs olja pergolan med träolja så träet håller sig i bra skick.

Väljer man istället en pergola i aluminium är det inte helt omöjligt att man kommer behöva behandla det också. Som med de flesta trädgårdsmöblerna eller byggnaderna är det nämligen inte helt omöjligt att till exempel alger eller annat oönskat växer fram.

Det är dock oftast inte ett problem då det idag finns flera medel som enkelt tar bort bland annat alger men det är fortfarande något man bör ta i beaktning vid köptillfället.

Det främsta man bör tänka på när det gäller aluminium i pergolor är att aluminium är ett väldigt lätt material och samtidigt motstår rost bra. Det är även förhållandevis underhållssnålt trots att såklart alger och annat kan uppstå om man har otur.

Nackdelen med aluminiumet är att det är dyrare än trä. När det kommer till stål är det mycket tyngre än aluminium och kommer kräva årligt underhåll. Det är däremot rätt så mångsidigt och hållbart.

När det kommer till glasfiber är det ett material med lång livslängd samtidigt som det är rätt så enkelt att montera bland annat belysning och fläktar. Precis som aluminium kräver glasfiber väldigt lite underhåll vilket gör att det kan vara värt den dyrare prislappen det brukar ha.

>>> Du vill kanske också köpa positionsstolar. Klicka då här! 

Ytterligare information om pergolors material

Fortsättningsvis så är PVC ett material som motstår fukt och ruttnande väldigt bra samt är väldigt enkelt att måla. Dessutom är det precis som flera av de andra materialen i stort sett fritt från underhåll. Nackdelen är att det är dyrare än trä.

Avslutningsvis så är vinyl ett svagare material än de andra alternativen trots att det tål tuffare väder och vind. När vi menar svagt så syftar vi främst på att det kan spricka med tiden vilket är en stor nackdel.

Det är dock det billigaste alternativet och samtidigt i stort sett fritt från underhåll vilket gör att det kan vara ett alternativ att överväga.

Montering

Oavsett om du planerar att montera din pergola själv eller inte kan det vara klokt att välja en modell som är så enkel som möjligt att montera. Då blir det nämligen betydligt enklare att montera den själv och du kanske slipper att be om hjälp eller betala ett proffs.

Hade du inte tänkt att göra det på egen hand kommer det definitivt inte heller att skada om den som ska hjälpa dig vet att det finns tydliga instruktioner.

En annan skön sak när det kommer till monteringen är att det oftast endast krävs en skruvmejsel och skiftnyckel, vilket de flesta har hemma.

Storlek

Beroende på hur många som ska vistas i din pergola är självklart storleken av stor betydelse.

“Om du har en större familj eller många vänner och stor släkt kan det vara klokt att köpa en lite extra stor modell.”

Däremot gäller det att pergolan får plats där du avser att placera den och därför är det väldigt viktigt att man mäter platsen den ska stå på innan man gör något köp. Om du också vill få plats med trädgårdsbelysning runt om pergolan är det ännu viktigare med rätt mått i förväg. 

Helst så ska man också ha lite marginal när man mäter så man slipper ha en känsla av att det är trångt när man använder pergolan. Lite luftiga ytor skadar nämligen aldrig, oavsett om man planerar att bygga till något.

Samtidigt vill man inte att pergolan står i vägen för andra saker i trädgården. Samtidigt får inte pergolan vara för hög så att den rör vid träd eller andra saker som riskerar att vara i vägen.

Form

Trots att pergolor i stort sett alltid är rätt så lika i formen finns det olika designer. Det uppenbarligen vanligaste är en kvadratisk pergola följt av rektangulära pergolor som är ett bra alternativ för den som önskar något större.

När det kommer till mindre vanliga pergolor finns det bland annat cirkulära och sexkantiga pergolor att välja mellan. Cirkulära pergolor är rätt så mycket svårare att montera än de kvadratiska då kräver fler pelare för att vara stabila.

För den som har ett utrymme där inte en vanlig form passar är dock inte detta ett otänkbart alternativ. När det gäller de sexkantiga pergolor är de vanligast att bygga på däckområden eller andra lite större ytor som har plats för de ytterligare pelarna.

>>> Kika även in myggmedel

Utseende och design

De nyare pergolorna tenderar att vara byggda utav material såsom metall, glasfiber och PVC samt se så minimalistiska ut som möjligt. Detaljerna är oftast mindre och mer diskreta vilket gör att de moderna och traditionella pergolorna skiljer sig åt.

De traditionella och äldre pergolorna brukar i stort sett alltid vara utav trä samt väldigt dekorerade. Det är inte ovanligt att man använder sig utav till exempel vinrankor för att öka växtligheten och göra det så fint som möjligt.

Vinrankorna är dock inte bara till för ögat utan fungerar även som en vägg när de har växt till sig. Vill man även ha extra avskildhet och verkligen skapa sitt eget utrymme är det väldigt vanligt att man sätter upp gardiner i sin pergola.

Användningsområden

Förutom att pergolor kan vara väldigt fina kan de också ha flera användningsområden. För det första kan en pergola på ett mycket effektivt sätt ge skugga om den har tillräckligt mycket växtlighet. Ett annat alternativ för dig som inte vill böka med växter är ett hängparasoll.

“En pergola är ofta perfekt en varm sommardag då man inte vill sitta inomhus men fortfarande inte stekas i solen.”

För den som tycker att sin trädgård är lite tråkig kan en pergola också hjälpa till att skapa lite färger och livlighet. Dessutom lär flera gynnsamma djur lockas när det skapas växtlighet i din trädgård och på det sättet kommer dina blommor att frodas ännu mer.

Sammanfattningsvis

Att investera i en pergola är ett utmärkt sätt att förbättra trädgården och skapa ett naturligt uterum. Med olika materialval, designer och storlekar kan man hitta en pergola som passar ens personliga stil och behov.

Material som trä, aluminium och glasfiber erbjuder olika fördelar och nackdelar när det gäller hållbarhet och underhåll. När det kommer till montering är det fördelaktigt att välja en modell med tydliga instruktioner och enkelhet i installationen.

Storleken och formen av pergolan bör anpassas till trädgårdens utrymme och individuella preferenser. Både moderna och traditionella designalternativ finns tillgängliga, med möjligheter att dekorera och skapa en personlig touch.

En pergola kan användas för att skapa skugga, ge färg och livlighet i trädgården samt erbjuda en avslappnad plats att njuta av utomhusmiljön. Genom att noggrant överväga dessa faktorer och välja rätt pergola kan man skapa en vacker och funktionell utomhusyta att njuta av under många år framöver.

Vanliga frågor om pergolor

Vad är en pergola?

Kort förklarat är en pergola en rätt så enkel konstruktion som fungerar som ett slags rum i din trädgård. Det vanligaste är att man väljer att låta växter växa på den så att det blir som ett naturligt rum. Man kan även ha pergolor på trädäck och vissa väljer att inte ha så mycket växter.

Kan man bygga sin egen pergola?

I och med att det som sagt är en rätt så enkel konstruktion går det absolut att bygga en pergola på egen hand. Däremot så är det vanligaste att man köper en färdigbyggd som man sedan själv monterar ihop.

Behöver man bygglov för en pergola?

Nej, i de flesta fall behöver man inte något bygglov för att kunna bygga en pergola men det finns vissa undantag. Man får bland annat inte bygga för nära sin grannes tomtgräns utan bygglov.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en pergola?

Det finns några viktiga saker att tänka på innan du helt bestämmer dig för vilken pergola du ska köpa. De viktigaste övervägandena är materialet, platsen och att du väljer en design som passar dig.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen