Den bästa slagborren 2024 – Test av olika slagborrar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt val

Bosch GSB

Milwaukee M18

DeWalt DCD

Makita DHP

Klicka här för att se fler slagborrar.

När det kommer till att borra i hårdare material som betong eller tegel kan valet av rätt verktyg göra en enorm skillnad i slutresultatet.

Med många produkter på marknaden är det lätt att känna sig överväldigad, men hur avgör man vilken slagborr som verkligen gör jobbet bäst?

I vår omfattande granskning har vi testat flera populära modeller och här presenterar vi de insikter och rekommendationer vi kommit fram till, allt för att hjälpa dig att göra ett välgrundat beslut.

1. Bäst i test – Bosch GSB 18V-110C

Bosch GSB 18V-110C Slagborrmaskin

När vi testade Bosch GSB 18V-110C kunde vi verkligen känna att slagborren var designad med användarens behov i åtanke. Dess kraftfulla 18V-system och borstlösa motor ger en imponerande arbetshastighet. Med en möjlighet att nå upp till 2100 varv/min är den tillräckligt kraftfull för de flesta arbetsuppgifter.

En av de mer framstående aspekterna var det maximala vridmomentet på 110 Nm, vilket säkerställde att borrhastigheten förblev stabil även under hårdare förhållanden.

Ett element som verkligen skiljde sig ut under vårt test var den robusta chucken i helmetall. När vi satte borren på prov mot några av de svåraste arbetsuppgifterna på arbetsplatsen, stod chucken starkt. Det är tydligt att det är designat för att hålla och prestandan kom aldrig i kläm.

Vi uppskattade även säkerhetsfunktionerna, specifikt KickBack Control och det extra stödhandtaget som kommer med borren. Vid ett tillfälle när borren fastnade i ett material, var risken för en plötslig och oväntad reaktion minimal tack vare dessa funktioner.

Men Bosch GSB 18V-110C har också en begränsning, nämligen dess kompatibilitetsfråga. Vi märkte att den endast är kompatibel med andra produkter från den blå Bosch Professional-serien. Så för dem som kanske redan har produkter från den gröna Bosch DIY-serien, skulle detta vara en nackdel.

Ändå, baserat på vår erfarenhet, känner vi att Bosch GSB 18V-110C levererar solid prestanda med en uppmärksamhet på detaljer och säkerhet, vilket gör den till ett pålitligt val för alla som söker en kraftfull och pålitlig slagborr.

Fördelar

 • Kraftfull borstlös motor på 2100 varv/min
 • Maximalt vridmoment på 110 Nm
 • Robust chuck i helmetall
 • Säkerhetsfunktioner som KickBack Control

Nackdelar

 • Endast kompatibel med Bosch Professional

2. Bäst premiumval – Milwaukee M18 ONEPD2-502X

Milwaukee M18 ONEPD2-502X Slagborrmaskin

Under vårt test av Milwaukee M18 ONEPD2-502X blev vi genast imponerade av den innovativa One Key-styrningen. Tack vare denna funktion kunde vi enkelt anpassa slagborrmaskinens prestanda genom att koppla upp den via Bluetooth till OneKey-appen.

Detta gav oss möjlighet att justera allt från hastighet och vridmoment till LED-lampan och antispinnfunktioner, vilket ökade vår produktivitet och effektivitet avsevärt.

Maskinens Powerstate-motor bevisade sig vara utmärkt för de mer krävande uppgifterna med hög belastning, och den levererade imponerande resultat gång på gång.

Elektroniskt överlastningsskydd garanterade att verktyget inte bara hade en optimal prestanda utan också en förbättrad uthållighet, vilket ökade maskinens livslängd. Vidare gav den generösa chuckkapaciteten på 13 mm oss flexibilitet i arbetsprocessen och möjlighet att borra i en mängd olika material.

Ett särskilt intressant inslag var möjligheten att spara inställningar för specifika applikationer, vilket gjorde det snabbt och enkelt att justera verktyget för upprepade uppgifter. Denna funktion visade sig vara särskilt användbar vid uppgifter som behövde återupprepas med regelbundenhet.

Men ingen produkt är utan sina småfel. Trots alla imponerande egenskaper fann vi att verktyget, med sina 2,2 kg inklusive batteri, kan kännas något tungt efter längre användning. För en del användare kan detta vara något att beakta.

I slutändan levererade Milwaukee M18 ONEPD2-502X en robust prestanda som förstärktes av dess tekniska avancerade funktioner. Den anpassningsbara One Key-tekniken samt dess kraftfulla motor gör den till ett imponerande val för dem som söker en slagborrmaskin av hög kvalitet.

Fördelar

 • Anpassningsbar One Key-styrning
 • Powerstate-motor tål hög belastning
 • Möjlighet att spara inställningar
 • Elektroniskt överlastningsskydd

Nackdelar

 • Kan kännas tung efter längre användning.

3. Bäst budgetval – DeWalt DCD796NT

DeWalt DCD796NT Slagborrmaskin

Under vår tid med DeWalt DCD796NT blev vi förvånade över hur effektiv denna slagborrmaskin på 18V var. Med kolborstfri motorteknologi levererade den inte bara hög prestanda, utan även förbättrad effektivitet.

Att kunna borra i trä upp till 40mm med ett vridmoment på 70Nm visade sig vara en smidig uppgift. Den två-växlade växellådan i metall förbättrade maskinens gångtid och förväntade livslängd, vilket var ett tydligt plus i vår bok.

Vi uppskattade särskilt maskinens kompakta design och låga vikt. Denna kombination gjorde det enkelt att använda den i trånga utrymmen utan att kompromissa med komforten. Att maskinen har slagfunktion utökar dess användningsområde avsevärt, vilket gör att man kan borra i flera olika material.

När det kom till skruvdragning imponerade den 15 positioners momentkontrollen oss, vilket gav oss hög precision. Dessutom gav den intelligenta strömbrytaren oss fullständig kontroll över maskinen.

Den förbättrade ergonomiska designen och gummigreppet var även de värt att nämna då de verkligen ökade komforten under längre användningsperioder.

Där vi fann en brist var dock frånvaron av LED-belysning. I mindre upplysta arbetsområden eller när vi jobbade på sena eftermiddagar blev detta ett problem, då vi ibland behövde en extra ljuskälla.

Slutligen, med tanke på att DCD796NT är en del av den intelligenta XR Litiumjon-serien, kände vi att detta verktyg var utformat med effektivitet och hastighet i åtanke.

Med det medföljande litiumjonbatteriet, stål bältesklämman och den magnetiska bitshållaren, kändes det som en komplett uppsättning för de flesta borroch skruvbehoven.

Fördelar

 • Kolborstfri motorteknologi
 • Kompakt och lätt
 • 15 positioners momentkontroll
 • Förbättrad ergonomisk design

Nackdelar

 • Saknar LED-belysning

4. Populärt val – Makita DHP486Z

Makita DHP486Z Slagborrmaskin

Efter flera timmars användning av Makita DHP486Z har vi samlat våra intryck av denna slagborrmaskin. Det första vi lade märke till var verktygets kompakta storlek.

Med en längd på endast 182 mm var det smidigt att komma åt på trånga ställen, vilket var idealiskt för en mängd olika uppgifter. Dess robusta konstruktion, kombinerat med XPT-tekniken, garanterade förbättrad damm- och vattentålighet, vilket gav oss sinnesro när vi använde den i tuffa miljöer.

Det smala handtaget var en annan detalj vi uppskattade, eftersom det gav en behaglig grepp och ergonomi under användning. Den integrerade LED-lampan var otroligt användbar, särskilt i områden med dålig belysning. Den belyste arbetsområdet effektivt, vilket förenklade arbetet avsevärt.

På prestandasidan var Makita DHP486Z inget annat än imponerande. Med ett vridmoment på 130/65 Nm visade det sig vara en pålitlig följeslagare för professionella uppgifter.

Maskinens skyddssystem var dock en av dess mest noterbara funktioner. Det gav oss trygghet genom att stänga av maskinen när batterinivån blev för låg, vilket förlängde batteriets livslängd.

Även om detta verktyg visade sig vara exceptionellt på många sätt, var det något vi önskade. Det faktum att den levereras utan batteri och laddare kan vara ett hinder för dem som inte redan har Makita-batterier. Det skulle vara bekvämt om dessa tillbehör inkluderades, särskilt för dem som är nya med Makita-verktyg.

Sammanfattningsvis var Makita DHP486Z en pålitlig, robust och effektiv slagborrmaskin, som vi tror skulle passa perfekt för professionella montörer, byggare och underhållsarbetare. Dess höga prestanda och pålitliga funktioner gör den till ett bra verktyg att ha i verktygslådan.

Fördelar

 • Kompakt design med robust konstruktion
 • Smalt handtag för bättre ergonomi
 • Integrerad LED-lampa för bättre sikt
 • Effektivt batteriskyddssystem

Nackdelar

 • Kan upplevas som högljudd för vissa

5. Bäst kompakt – Milwaukee M12 FPDXKIT-202X

Milwaukee M12 FPDXKIT-202X Slagborrmaskin

Under vår testperiod med Milwaukee M12 FPDXKIT-202X, var vi omedelbart imponerade av dess 6-i-1 system, vilket betydde maximal mångsidighet för oss.

Den avtagbara chucken, med sina 3 olika tillsatser, ökade den redan imponerande mångsidigheten, och möjliggjorde för oss att använda verktyget för en rad olika applikationer, vilket sparade både tid och ansträngning.

Ett särskilt imponerande drag med denna slagborrmaskin var dess kolborstfria motor. Inte bara gav den oss en snabbare hastighet, men den gjorde det också i en otroligt kompakt storlek på bara 130 mm.

När vi behövde reducera längden ytterligare, kom 1/4″ Hex-fästet bakom den avtagbara chucken väl till hands, minskande längden till endast 138 mm.

En annan fördel var verktygets avancerade digitala överbelastningsskydd. Detta gav oss en säker känsla eftersom vi visste att både verktyget och batteriet var skyddade.

Prestandan under belastning förbättrades också märkbart. LED-lampan, även om den kan tyckas vara en mindre funktion, visade sig vara oerhört praktisk när vi arbetade i områden med svag belysning.

Även om vi överlag var nöjda med Milwaukee M12 FPDXKIT-202X, fann vi en mindre nackdel. Trots att den hade ett slagtal på upp till 25500/min och ett varvtal på högst 1700/min, kände vi att i vissa mer krävande situationer, kunde den ha gagnats av lite mer kraft.

Det medföljande tillbehöret, inklusive de två 2,0 Ah Li-ion batterierna, laddaren, väskan och chuck-tillsatsen, tillförde definitivt värde till detta redan imponerande verktyg. Sammantaget anser vi att Milwaukee M12 FPDXKIT-202X skulle vara ett värdefullt tillskott till varje verktygssamling.

Fördelar

 • Mångsidigt 6-i-1 system
 • Avancerat överbelastningsskydd
 • LED-lampa för arbetsbelysning
 • Kompakt design med avtagbar chuck

Nackdelar

 • Kan sakna kraft i vissa situationer

6. För industriellt bruk – DeWalt DCD999NT-XJ

DeWalt DCD999NT-XJ Slagborrmaskin

Under vår testning av DeWalt DCD999NT-XJ upptäckte vi att denna slagborrmaskin, med sin FLEXVOLT ADVANTAGE-teknik, verkligen sätter ribban högt.

När vi först satte in ett XR FLEXVOLT-batteri märkte vi en markant ökning av kraften. Denna kraftökning gjorde en märkbar skillnad i våra borroperationer.

Slagborrmaskinens robusta 3-växlade metallöverföring kändes stabil och tillförlitlig, vilket bidrog till en förlängd körtid och verktygslivslängd.

Vi uppskattade särskilt den elektroniska kopplingen med justerbar vridmomentreglering, eftersom den tillät oss att skruva med optimal precision.

Metallchucken gav ett utmärkt grepp om våra borr- och skruvdragartillbehör, vilket eliminerade eventuella problem med att tillbehören lossnade mitt under arbete.

Något som vi fann mindre imponerande var ljudeffekten på 105.0 dB(A) som kändes hög under intensiva borrningssessioner, och vi skulle rekommendera användning av hörselskydd när man arbetar med denna maskin i längre perioder.

En annan detalj som vi fann användbar var LED-belysningen vid fotänden med dess fördröjningsfunktioner, vilket gav en förbättrad översikt vid arbete i svagt ljus.

Den medföljande TSTAK-kompatibla lådan, sidohandtaget, bälteskroken och den magnetiska bitshållaren var alla välkomna tillskott som förbättrade vår upplevelse av produkten.

Sammantaget är DeWalt DCD999NT-XJ en pålitlig, kraftfull och mångsidig borrmaskin som levererar i de mest krävande situationerna, även om det kan vara klokt att ta pauser eller använda hörselskydd vid längre arbetspass.

Fördelar

 • Kraftig ökning med FLEXVOLT-batterier
 • Robust och hållbar 3-växlad metallöverföring
 • Justerbar vridmomentreglering
 • LED-belysning med fördröjningsfunktion

Nackdelar

 • Högt ljud vid intensiv användning
 • Relativt tung jämfört med liknande modeller
Hur vi utförde vårt test av slagborrar

Hur vi utförde vårt test av slagborrar 2024

Innan vi bestämde oss för vilken slagborrmaskin som var bäst i test ville vi säkerställa att varje produkt verkligen testades grundligt och rättvist.

För att göra detta ställde vi upp en rigorös testprocess. Vi ville vara säkra på att när du beslutar dig för att köpa en slagborr, kan du lita på våra rekommendationer och funderingar.

Uppställning av vår testmiljö

Att hitta den bästa slagborren handlade inte bara om att testa produkterna i en slumpmässig miljö. Vi såg till att ordna en specifik testmiljö för att säkerställa att testerna utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden.

Vi satte upp en arbetsstation i en lugn och isolerad plats för att undvika yttre störningar. Där valde vi att ha flera material tillgängliga, bland annat trä, metall och framför allt betong – då en slagborr för betong är en kritisk komponent i många verktygslådor.

Vår testmiljö var även utrustad med mätverktyg för att mäta effektiviteten hos varje makita slagborr och andra märken vi testade.

Hur vi genomförde vår testprocess

För att verkligen bestämma vilken billig slagborr eller premium slagborrmaskin som skulle utnämnas som bäst i test, krävdes det en detaljerad plan.

Vår testprocess involverade först att noggrant granska varje produkt, notera dess design och initiala intryck.

Därefter genomgick vi varje steg av bruk, från uppladdning (om det var en trådlös modell) till dess faktiska borrningsförmåga. Vi noterade:

 • Hur länge batteriet varade
 • Hur effektivt slagborr-funktionen fungerade på olika material
 • Ljudnivå under användning

Utförandet av varje test

När det kom till det faktiska utförandet av testerna, var vår metodik väldigt stringent. Varje slagborrmaskin testades minst tre gånger på varje material för att säkerställa konsekventa resultat.

Varje test övervakades noga, och vi registrerade hur lång tid det tog för varje borr att tränga igenom de olika materialen.

Under vår testning var det viktigt för oss att reflektera över hur varje produkt kändes i handen, dess vikt, balans och användarvänlighet.

En makita slagborr kan exempelvis kännas annorlunda än andra märken, och dessa skillnader noterades noga.

För att ge dig en översiktlig bild av vår testmetodik:

 • Varje slagborrmaskin testades minst tre gånger på varje material
 • Tiden det tog för varje borrning noterades
 • Vi beaktade användarkomfort och design

Genom denna rigorösa process hoppas vi kunna ge dig den information du behöver när du ska köpa en slagborr. Efter allt detta arbete, var vi stolta över att kunna utse vår vinnare av bäst i test-titeln.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört våra omfattande tester, tog vi oss tid att utvärdera varje slagborrmaskins prestanda.

Det var viktigt för oss att gå bortom bara borrfunktionen och se helheten, så att du, som kanske tänker köpa en slagborr, kan göra ett välgrundat val.

Vi jämförde hur snabbt och effektivt varje slagborr kunde borra genom olika material, hur användarvänlig den var, batterilivslängd (för trådlösa modeller) samt ljudnivå under drift.

Utifrån dessa kriterier kunde vi sedan kategorisera varje slagborrmaskin och besluta om vilken som skulle utses till bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Vi ville säkerställa att den slagborrmaskin som utnämndes till bäst i test inte bara presterade bra under några få användningar, utan skulle hålla över tid.

Därför utförde vi långtidstester där vi använde varje maskin regelbundet under en period av flera månader. Vi uppmärksammade särskilt tecken på slitage, huruvida borrkapaciteten minskade över tid och eventuella tekniska problem.

Det var här vi särskilt uppskattade att testa en makita slagborr, då detta märke ofta hyllas för sin hållbarhet.

Resultatet av dessa tester spelade en stor roll i vår slutgiltiga bedömning, eftersom hållbarhet är en avgörande faktor när man överväger att investera i en ny slagborrmaskin.

Säkerhet och pålitlighet

Vid test av verktyg, och särskilt när det gäller något så kraftfullt som en slagborrmaskin, är säkerheten av yttersta vikt.

Varje modell utvärderades baserat på dess säkerhetsfunktioner, som exempelvis en automatisk avstängning, en säker startmekanism och ett greppvänligt handtag.

Vi testade också varje slagborr under olika förhållanden och situationer för att se hur den reagerade på eventuella störningar.

En billig slagborr kan till exempel vara mindre pålitlig än en dyrare modell, så det var viktigt för oss att utvärdera denna aspekt.

Vi ville vara säkra på att den produkt vi rekommenderade inte bara var kraftfull, utan också säker och pålitlig för våra läsare att använda i alla tänkbara situationer.

Förberedelser innan användning av din slagborr

Förberedelser innan användning av din slagborr

Att använda en slagborrmaskin kan kännas överväldigande för första gången, särskilt om man inte är van vid verktyg.

Men oroa dig inte, vi har testat flera produkter och sammanställt några nyckeltips för att försäkra att du får bäst i test-upplevelse när du använder din nya slagborr.

Dessa tips grundar sig på våra erfarenheter under testprocessen och de vanligaste misstagen vi märkte.

Säkerhet först

Under vår testprocess upptäckte vi vikten av att alltid prioritera säkerheten. Innan du ens pluggar in eller sätter igång din slagborrmaskin bör du ha följande i åtanke:

 • Använd skyddsglasögon: Dammpartiklar, småsten eller andra föremål kan flyga upp under borrning, särskilt om du borrar i betong.
 • Ha skyddskläder: En långärmad tröja och arbetsbyxor kan skydda din hud från skräp.
 • Använd hörselskydd: Vissa slagborrar kan vara högljudda, särskilt om du jobbar med dem under en längre tid.

Förstå ditt verktyg

Innan du dyker in i ditt arbetsprojekt, ta dig tid att läsa igenom bruksanvisningen. Vi märkte under testet att många misstag kunde undvikas genom en enkel genomläsning av manualen.

Förstå skillnaden mellan en borrmaskin och andra verktyg som borrhammare, vinkelslip och slagskruvdragare. Även om de kan se liknande ut, har varje verktyg sina specifika användningsområden.

Välj rätt borrtyp

Beroende på vilket material du ska borra i, kommer du att behöva olika sorters borr. Under vår testprocess märkte vi att en slagborr för betong inte nödvändigtvis är den bästa för trä. Ha följande i åtanke:

 • Trä: Använd träborrar
 • Metall: Använd HSS-borrar eller koboltborrar
 • Betong eller sten: Använd slagborrar för betong

Se över ditt arbetsområde

En av de saker vi la märke till under vårt test var att en ren och välorganiserad arbetsyta inte bara gör arbetet lättare utan också säkrare. Se till att:

 • Alla kablar eller andra hinder är ur vägen.
 • Du har en kompressor till hands om du behöver rengöra området från damm eller skräp.
 • Din arbetsyta är stabil och att du har god belysning.

Avslutande tankar

Efter att ha testat flera produkter och utsett en till bäst i test, kan vi med säkerhet säga att förberedelse är nyckeln till framgång.

Även om en slagborrmaskin kan verka enkel att använda, är det många variabler som kan påverka resultatet av ditt arbete.

Genom att följa ovanstående tips hoppas vi att din upplevelse med din nya slagborr blir så smidig och effektiv som möjligt.

Vanliga frågor om slagborrar

Vanliga frågor om slagborrar 2024

Vad kostar det att köpa en slagborr?

Priset för en slagborr varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner, men man kan förvänta sig att betala allt från några hundralappar till flera tusen kronor för professionella modeller.

Var kan man köpa slagborr?

Slagborrar kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar rekommenderas det att köpa online, eftersom man där oftast har tillgång till fler recensioner, jämförelser och ofta bättre priser.

Vad är skillnaden på borrhammare och slagborr?

Borrhammare och slagborrar fungerar på liknande sätt men med en viktig skillnad: borrhammare använder en hammarmekanism som slår borren framåt, vilket gör den idealisk för borrning i mycket hårt material, medan en slagborr kombinerar roterande och slagande rörelser, lämplig för enklare borrningsuppgifter.

Måste man ha slagborr för att borra i betong?

Nej, det är inte absolut nödvändigt att ha en slagborr för att borra i betong, men det rekommenderas starkt. En slagborr är utformad för att hantera de utmaningar som betong presenterar, vilket ger snabbare och renare resultat än traditionella borrmaskiner.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen