Den bästa slagborren 2023 – Test av olika slagborrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

MILWAUKEE M18 BH-0 Slagborr

Makita HR2811FT Slagborr

Bosch GBH 5-40 DCE Slagborr

Metabo BHE 2444 Slagborr

Klicka här för att se slagborrar.

Bästa slagborren 2023

Oavsett om du ska använda din slagborr privat eller till ditt företag är det lika viktigt att välja rätt slagborr. Beroende på vad den primärt ska användas till kan det skilja enormt vilken slagborr som bäst matchar behoven. Genom att överväga ditt köp och kolla på olika modeller kommer risken att du får hem en dålig slagborr minska avsevärt. Ingen vill ju investera pengar i ett verktyg som går sönder eller visar sig fungera dåligt.

Det är förvånansvärt nog ganska svårt att veta vilken slagborr som faktiskt är bäst. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser blir det ofta krångligt att välja rätt, och för att göra det hela ännu svårare så undanhåller onlineaffärer ofta de negativa aspekterna med deras produkter. För att öka sin försäljning lyfter butikerna endast fram de positiva och innovativa aspekterna, medan de verkliga problemen skuggas över. Detta innebär förstås att du endast får en halvklar bild av hur bra den slagborr du kollar på faktiskt är.

När du då väl får hem din slagborr är den kanske inte alls som du tänkt dig, och alla vet hur tråkigt det är att bli missnöjd med en produkt som man spenderat pengar på och ser fram emot att använda. Om man inte är så insatt blir det därför ganska svårt att köpa den bästa slagborren. Det är just av den anledningen som vi här på hantverksproffset.se har gjort en köpguide för den bästa slagborren. Vi har nämligen utfört djupgående forskning för att hitta den bästa slagborren på den svenska marknaden, och eftersom vi själva redan har mycket personlig erfarenhet när det kommer till slagborrar så har vi lyckats sammanställa en tabell med de bästa slagborrarna inom varje kategori.

För att säkerställa att produkterna vi tagit fram till tabellen är av hög kvalitet har vi dessutom läst otaliga mängder kundrecensioner från ett tjugotal olika sajter som säljer slagborrar, svenska som engelska. Med hjälp av all denna information så har vi satt ihop denna köpguide och tabell. Om du snabbt vill ha den bästa slagborren kan du välja i tabellen ovan, men om du vill ha en slagborr som är mer baserad efter dina egna behov och önskemål kan du läsa vidare nedan!

Köpguide för bäst i test slagborr 2023

Som sagt så kan det faktiskt vara ganska svårt att veta vilken slagborr som är den bästa. Det finns så otroligt många olika modeller av slagborrar som dessutom hittas inom ett flertal olika prisklasser. Det är därför vi har skapat en köpguide som gör hela processen mycket enklare. När du ska köpa den bästa slagborren så finns det några viktiga aspekter som du bör fundera över. Det är förstås även viktigt att du väljer utifrån dina egna personliga behov. Här är vad du ska tänka på när du ska köpa den bästa slagborren 2023:

 • Batterikapacitet
 • Vridmoment
 • Batteri
 • Vikt
 • Storlek
 • Säkerhet
 • Hastighet
 • Effektivitet
 • Användarbarhet
 • Användningsfrekvens
 • Kraft
 • Motor
 • Spänning
 • Snabbhet
 • Kontroll
 • Ergonomi
 • Arbetslampa och bälteskrok

Batterikapacitet

För sladdlösa modeller mäts batterikapaciteten i Amp timmar (Ah). Ju högre Ah, desto större kapacitet har batteriet, desto längre räcker det mellan laddningarna. De populära elverktygsmärkena kommer vanligtvis att innehålla batteripaket som är utbytbara med deras andra verktyg, särskilt om din slagborrar kommer i en kombinationssats med, säg, en vanlig borr och är vanligtvis mycket bättre än att köpa allt individuellt.

Vridmoment

Det här är mängden “vridkraft” som en slagborrar erbjuder, och det avgör hur bra verktyget kommer att prestera. Ju högre vridmoment, desto mer vridkraft. En liten slagborr med ett vridmoment räcker för att skruva in skruvar i en verkstadsmiljö, medan en slagborr med ett vridmoment på 2 000 är bättre lämpad för att driva flera stora skruvar, till exempel de som används för att konstruera ramen på ett hus.

Vridmoment är kännetecknande för kategorin slagförare. Som vi nämnde, för långa, tjocka eller envisa fästelement som går in i eller kommer ut ur hårt material, kan du helt enkelt inte slå effektens användbarhet. Det packar en väska som andra verktyg inte kan matcha. Räkna med att 12V-slagdrivrutiner ligger i intervallet

Motsvarande 12V slagmomentintervallet. Även då skulle vi antagligen ge utsprånget till 12V-effekten med dess slagmekanism. Och det för oss till Impacts Per Minute eller Slag Per Minut (IPM) eller – eller hur många slag som hammaren och städet kommer att göra mot ett tufft fästelement. Snabb pulsering kan verkligen hjälpa till att slutföra ett envist jobb, så överväg IPM utöver vridmomentet. Räkna med en obelastad IPM på 2 200 till 3 500 IPM med 12V och 1 750 till 3 750 med 18V-slagdrivrutinerna.

Batteri

Sladdlösa stötdämpare drivs med laddningsbara batterier med 12 volt, 18 volt och 20 volt. Ju högre kapacitet, desto längre batteritid och desto mer kraft genererar föraren. Den högsta batterikapaciteten (20 volt) är vanligtvis reserverad för förare av entreprenörskvalitet. För gör-det-själv-användning är 12 volt vanligtvis mer än tillräckligt.

Tillverkare designar ofta elverktyg med utbytbara batterier, så att du kan spara pengar genom att använda samma batteri för olika verktyg. Om du till exempel redan har en 12-volts DEWALT-borr, kan du köpa en 12-volts DEWALT-slagborrar och använda samma uppladdningsbara batteri för båda. Av denna anledning säljs slagborrar ofta utan batteri.

Vikt

Slagborr är mindre och lättare än borrar, vilket gör att du kan köra flera skruvar utan att bli trött på händer eller armar. Det är särskilt viktigt när du sätter in skruvar ovanför, till exempel när du hänger gips, där en vanlig borr snabbt kommer att kännas krånglig och tung. Den mindre storleken låter dig också passa föraren på trånga ställen där en större borr inte kunde gå.

>>> Är du intresserad av betongslipar? Klicka här.

Storlek

Borrar finns i olika storlekar. Dessa mätningar hänvisar till storleken på borrchucken – den del som håller borret – och indikerar det största borrskaftet som passar borren. En chuck är tillräckligt för en lätt borrmaskin. En borr accepterar ett brett utbud av bits, vilket gör den mångsidig för vanliga uppgifter runt huset. En borr klarar tyngre applikationer.

Säkerhet

En säkerhetskoppling är en säkerhetsmekanism som kopplar bort chucken från borrmotorn om borrkronan eller hålsågen fastnar i materialet. Borrmotorn fortsätter att gå utan att vrida borrkronan, vilket förhindrar överhettning och – ännu viktigare – förhindrar handledsskador (vrickning, luxation, etc.) till följd av stöteffekten. Ett hammarstopp är en annan användbar funktion som bara aktiverar hammarläget när borren kommer i kontakt med materialet som ska borras.

Hastighet

En borrmaskin med variabel hastighet med justerbar koppling ger dig mångsidighet för att borra olika material och använda en mängd olika bitar. Borrning av barrträ, lövträ, metall och murverk kräver alla olika hastigheter och vridmoment, eller rotationskraft. Hårdare material och större bitar kräver lägre hastigheter och mer vridmoment. Högre hastigheter och lägre vridmoment fungerar med mjukare material och mindre bitar.

Borravtryckaren styr hastigheten. Du ställer in kopplingen på önskad vridmomentnivå. En korrekt justerad koppling hindrar dig från att skruva in en skruv för djupt och minskar möjligheten att ta av ett skruvhuvud eller snäppa av en skruv. Borrar med växlingsbrytare gör att du kan ställa in växeln för borrning för låg hastighet och högt vridmoment eller hög hastighet och lågt vridmoment.

Rotationshastigheten för de flesta borrar på marknaden sträcker sig från 800 till 3 000 rpm (varv per minut). Ju högre hastighet, desto effektivare blir borren i hårda material som betong, sten, etc. (Obs: detta inkluderar inte metall. Om du försöker borra genom stål med hög hastighet, blir borren blå och ingen längre vara användbar).

Oavsett om du väljer en sladdlös eller sladdlös borr så är det bäst att välja en borr med variabel hastighetskontroll. Det betyder att du kan börja borra långsamt, utan att skaka, vilket skyddar handleden från skador. En variabel hastighetskontroll är också användbar eftersom det betyder att du kan anpassa borrhastigheten till materialet (t.ex. trä, sten eller metall).

Effektivitet

Vissa borrar har nyckelchuckar som kräver ett verktyg för att dra åt och lossa, men många borrar har nyckellösa chuckar som du kan dra åt eller lossa för hand. Om du upprepade gånger behöver byta mellan en borr och en borrkrona, gör en nyckellös chuck jobbet snabbare och enklare, särskilt om chucken tillåter justering med en enda hand.

Användbarhet

Den viktigaste aspekten skulle vara dess användbarhet! Du måste bestämma dig utifrån vilka jobb du ska använda den till. Baserat på detta skulle du då titta på dess RTM, som används för att mäta dess vridmoment. Ju högre vridmoment desto mer rotationskraft kommer den att returnera.

Förutom den väsentliga kraften och vridmomentet skulle andra faktorer vara värda att ta hänsyn till! Ju lättare Slagborr desto mer manövrerbarhet ger den dig! Detta kommer att hjälpa till att minska din handtrötthet samtidigt som du kan använda dem i trånga utrymmen. LED-belysningen hjälper till att öka synligheten när den används på mörka platser. Detta kommer att hjälpa dig när du använder den i olika materialområden när du byter från mjukare till hårdare träslag, medan den omvända funktionen gör att du kan skruva loss den snabbaste.

Slutligen kommer den borstlösa motorteknologin som används av de flesta leverantörer att erbjuda ökad prestanda och längre livscykel! Även om det är mycket prat om huruvida Slagborrar eller Slagborrar är bättre, dessa två fungerar faktiskt ganska bra tillsammans och balanserar varandra över en mängd olika jobbansökningar, vilket är anledningen till att de vanligtvis finns som en uppsättning!

Användningsfrekvens

Om du främst behöver ett verktyg för att skruva in, är en borrslagborr eller elektrisk slagborr det bättre alternativet. En sladdborr är däremot bättre lämpad för borruppgifter. Dessa borrar är robustare, mer kraftfulla och även om de inte kan användas för att montera möbler, kan de användas för att dra åt eller lossa skruvar på en byggarbetsplats.

Som med alla köp är budgetfrågan relativ. Men om du försöker välja mellan två modeller med liknande funktioner och prestandanivåer, väljer du ett välkänt märke kommer du att få en produkt av bättre kvalitet med längre livslängd. Det är viktigt att tänka på hur du kan använda din borrmaskin i framtiden samt dina omedelbara behov.

Kraft

Effekten är den första punkten att kontrollera när du väljer en sladdborr, eftersom den bestämmer de andra egenskaperna. De flesta borrmaskiner med sladd har en effekt på 500 till 1300 W (watt). Ju kraftfullare borren är, desto lättare blir det att borra hårda material som betong. När du väljer måste du förstå skillnaden mellan märkeffekt och uteffekt.

Märkeffekt är den elektriska effekt som förbrukas av borren; uteffekt är den effekt som tillförs efter effektförluster, t.ex. friktionsförluster på grund av att motorn går. Som vägledning kommer en borr med en märkeffekt på 550 W att ha en uteffekt på cirka 285 W.

Motor

Tänk först på slagkraftverk med borstlösa motorer. Borstlösa motorer är dyrare än deras motsvarigheter för borstade motorer, men de har längre livslängd och kräver mindre underhåll. Dessutom går borstlösa motorer mer effektivt, producerar mindre värme och stödjer smart elektronik. Smart elektronik, eller smarta verktyg, är allmänna termer som vi använder för att beskriva verktyg vars batteri och motor kommunicerar för att optimera prestanda och förhindra termisk överbelastning.

Smart elektronik tillåter också ännu högre tekniska funktioner Det är dock inte världens undergång om du kör med en borstad motor. Du kommer att spara pengar och fortfarande få prestanda på Pro-nivå, men ge upp några fördelar.

Spänning

Impact-drivrutiner finns i både 12V och 18V versioner. Som vridmomentjämförelse matchar 12V-slagborrar i allmänhet det vridmoment som finns i 18V-borrar. Det är mycket troligt att du kommer att kunna göra 80 % av ditt jobb med det mindre och lättare 12V-verktyget, men för proffsen eller någon annan som behöver lite extra muskler är 18V vägen att gå.

Snabbhet

Även om slagborrar är tänkt att leverera brutal kraft, behöver du inte alltid allt på en gång! Så dagens verktyg har i allmänhet tre varvtalsintervall. Till exempel har vissa till och med fyra hastigheter för mer nyanserat arbete. Vissa inkluderar speciallägen för extra kontroll i trä eller metall. När du verkligen behöver bära ner kommer du att sätta slaget på dess högsta varvtal och trycka på avtryckaren helt för maximal kraft.

Se till att alla verktyg du överväger har en utlösare med variabel hastighet. Detta sprider ut varvtalet över ett mycket större område än bara tre eller fyra statiska hastigheter. Du kommer att uppskatta den extra kontroll som en trigger med variabel hastighet ger dig när du saktar ner när fästet nästan är hemma. Slagföraren kan också undvika avskalade skruvhuvuden på vägen ut om den inte går fullt i början.

Kontroll

Krockföraren kommer att ha en framåt/backomkopplare och avtryckare som påminner om sin borrkusin. Du bör enkelt kunna växla riktning med tummen och pekfingret. Vissa verktyg kommer att ha en neutral som låser avtryckaren också. Detta säkerställer att batteriet inte laddas ur om avtryckaren trycks in oavsiktligt, till exempel i en verktygsväska eller verktygslåda. Det är osannolikt – och du kan alltid ta bort batteriet om din slagborr inte har en neutralströmbrytare.

Många av dagens litiumjonbatterier har bränslemätare på förpackningen men vissa, som Hitachi, har mätaren på verktyget. Om det finns på verktyget betyder det att batteriet måste sättas i för att registrera dess urladdningsstatus. Det är inte riktigt lika bekvämt som att ha det på batteriet.

Ergonomi

Slagborrar har ett ergonomiskt ben upp på borrmaskiner på grund av sina mindre storlekar och lättare vikter. Självklart ska verktyget fortfarande ligga bra i handen. Helst bör en övergjutning av gummi runt handtaget sträcka sig upp och under basen av motorhuset. Detta ger lite extra komfort för det mjuka området mellan tummen och pekfingret.

Leta också efter samma gummerade överform runt motorhusets sidor. Det skyddar verktygets plasthölje när slagborren läggs (eller mer sannolikt faller) på sidan. Detta är särskilt viktigt för 12V-stötar eftersom deras batterier är mindre benägna att bilda en bas på vilken verktyget står upprätt. Därför kan en 12V:s standardposition vara att ligga ner istället för att stå upp.

Arbetslampa och bälteskrok

Arbetsljus är standard på slagborrar så förbered dig på en lysande upplevelse. Dessa lampor är användbara under körningen men även om du tappar fästet i ett svagt upplyst område. Vi har också letat efter våra nycklar med dem i ett nafs! En bälteskrok är också väldigt praktisk – åtminstone för proffsen. Överväg en slagborr med bälteskrokar som kan fästas på vardera sidan av föraren. Även om du inte tror att du kommer att använda den, kommer du sannolikt att ändra dig om du klättrar på en stege eller kör en serie körningar med pauser emellan. Att hänga verktyget från kroken på din sida är mycket lättare än att bära runt det eller plocka upp det och sätta ner det igen.

Lista över de bästa slagborrarna 2023

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Typer av slagborrar

Det finns flera typer av borr du kan välja mellan vilket kan göra det svårt att välja rätt för uppgiften. Om allt du vill göra är att borra små hål i trä och gipsskivor och ibland murverk, är det bästa valet en borr med hammarverkan. Välj en med ett 18V batteri eller minst 550 watt för en modell med sladd. En chuckstorlek på 13 mm bör vara tillräcklig – det betyder att det kommer att krävas ett bra utbud av borrkronor upp till 13 mm i diameter.

Om du vill ha lite mer av din borr så måste du veta vad de kan erbjuda. Som hjälp har vi beskrivit nyckelfunktionerna för varje typ av borr och vilken typ av jobb de är bäst lämpade för så att du kan identifiera vilket alternativ som är rätt för dig. Dessa lätta sladdlösa slagborrar är idealiska för alla skruvdragningar runt om i huset. Eftersom de är sladdlösa är de perfekta för att dra åt lösa skruvar i trånga utrymmen och för att snabbt montera ihop möbler. Dessa praktiska små elverktyg är bekvämare och lättare att använda än en stor slagborr med sladd.

Inställningarna framåt och bakåt gör dessa verktyg enkla att använda, men de kan inte borra håll. Om du letar efter ett mångsidigt alternativ som klarar de små jobben i ditt hem, utforska våra rekommendationer av slagborrar. Dessa borrar borrar inte bara hål i trä och metall, de fungerar också som drivkrafter – det betyder att de kan lossa och dra åt skruvar med olika borr- och slagborrbitar. En slagborr är idealisk för att sätta upp hyllor, hänga upp tavlor och montera ihop möbler.

Kombiborrar har samma egenskaper som en borrmaskin, men med den extra hammarfunktionen, vilket gör den lämplig för borrning i murverk och tegel. Dessa 3-i-1 borrar gör dem till en fantastisk allroundmaskin.

Sladdlösa slagborrar

Kraft, rörlighet och vikt är alla överväganden när du väljer en borr. En sladdlös borrmaskin erbjuder hög rörlighet och ett brett utbud av tillgängliga funktioner. Spänningsvärden på 4 till 8 volt är tillräckliga för lätta sladdlösa slagborrar, och borrar med 12 till 18 volt kommer att möta de flesta husägares arbetsbehov. En högeffektsmodell klarar tyngre arbete, men mer spänning betyder att verktyget har ett större och tyngre batteri. Ett sladdlöst borrbatteri behöver laddas upp med jämna mellanrum.

Du kanske vill ha ett extra batteri tillgängligt så att du kan fortsätta arbeta medan du laddar. För att jämföra batteriernas drifttider – hur länge de kommer att vara effektiva under användning – titta på amperetimmar. Fler amperetimmar och fler volt ger längre drifttid. Tänk på att batteriladdningsnivån, materialet du arbetar med, nivån på kontinuerlig användning och jämn temperatur påverkar hur länge ett batteri räcker.

En sladdborr levererar hög effekt. Även om den är lättare än en sladdlös modell, erbjuder den liknande möjligheter. En stadig strömförsörjning innebär längre körtid, utan att behöva stanna för att ladda batteriet. Men sladden begränsar rörligheten. Beroende på hur långt ditt arbetsområde är från ett eluttag, kan en sladdborr behöva en förlängningssladd. Följ tillverkarens instruktioner för att välja rätt sladd och se Säkerhetstips för nätsladd.

Slagborr med sladd

Borrar med sladd är ofta lättare än sina sladdlösa kusiner eftersom det inte finns något tungt batteri. Om du väljer en nätdriven borrmaskin med sladd måste du också använda en förlängningskabel. En sladdlös borrmaskin ger större rörlighet eftersom du kan ta den överallt utan att behöva dra en förlängningskabel bakom dig. Men de mest kraftfulla sladdlösa verktygen är vanligtvis dyrare än sina motsvarigheter med sladd.

Sladdlösa borrar drivs nu av ett mer effektivt, uppladdningsbart litiumjonbatteri. Denna teknik gör att batteriet laddas fulladdat snabbare (ofta på mindre än 60 minuter) och håller mer ström längre. Dessutom kan du använda samma batteri med andra elverktyg från samma märke. Hjälper till att minska kostnaderna för att köpa massor av batterier.

>>> Är betongvibrator något du funderar på att köpa? Klicka här. 

Elborrar med sladd är märkta i watt. Vanligtvis allt från 450 watt för basmodeller till cirka 1500 watt för de mer kraftfulla borrhammaren. En högre watt är bättre för att borra murverk. Medan om man borrar i gipsskivor räcker det med en lägre watt. För de flesta grundläggande gör-det-själv-jobb är en 550 watts borr tillräcklig. Sladdlös borreffekt mäts i volt. Ju högre spänningen är, desto kraftfullare är borren. Batteristorlekar varierar vanligtvis från 12V till 20V.

Slagskruvdragare

Slagskruvdragare är i första hand en kraftig slagborr för repetitiva eller större skruvdragningsprojekt. Den använder en slagmekanism som hjälper till att minska påverkan på din handled genom att göra mer av det hårda arbetet åt dig. De är effektiva för att dra åt bulthuvuden och muttrar samt borrning i metall på grund av dess höga vridmomentkapacitet. Slagskruvdragare är något mer kompakta och lätta jämfört med en borrskruvdragare.

Slagborrmaskiner, även känd som slagborr eller slagborr, är ett kraftfullt alternativ som är lämpligt för att borra hårda ytor som betong och murverk. En borrhammare är perfekt för de mer tunga jobben i hemmet, från att sätta upp hyllor till att säkra hängrännor på plats. Flera vridmomentinställningar låter dig justera effekten samtidigt som varvtalet hålls lågt, så att den kan driva igenom hårda material samtidigt som den begränsar skador på ytan. Slagborrmaskiner har inte alltid en omvänd skruvdragningsfunktion, men slagborrar har det.

SDS slagborrar

SDS-borrar har samma egenskaper som hammarborrar, men slagkraften förbättras med en SDS-funktion (vanligen kallad slitsad drivsystem). En kolv som avfyrar borrkronan framåt och drar den bakåt driver hammarverkan på dessa borrar. Detta minskar friktionen och ökar styrkan, vilket gör att SDS-borrmaskiner kan slå igenom de tuffaste materialen med lätthet.

Särskilda SDS-borrkronor används för att eliminera att biten glider och även för att motstå den kraftfulla kraften från dess hammarverkan. Dessa borrar gör det lätt att mejsla och jaga jobb.

Stötslagborrar

En vanlig borr har helt enkelt inte tillräckligt med vridmoment för att på ett tillförlitligt sätt driva en skruv genom hårt material, och det höga varvtalet tenderar att även strippa skruvhuvuden. Slagborren, å andra sidan, låter dig köra skruvar genom solida dubbar med en hand på grund av själva verktygets vridmoment. Dessa kan spara massor av tid och energi i dagliga gör-det-själv-uppgifter som kräver att du kör alla typer av fästelement. De flesta brukar aldrig använda en annan borr för att skruva in fästelement efter att de har använt ett slag.

Slagborrar med borstlösa motorer

Om du har budgeten för det, överväg alltid effektdrivare som använder en borstlös motor. Enheter med borstlösa motorer är generellt sett dyrare, men om du använder din slagborr hela tiden kommer den längre livslängden att löna sig i längden. Borstlösa motorer går mer effektivt, vilket förlänger drifttiden för en sladdlös slagborr avsevärt.

Borstlösa motorer genererar också mindre värme, vilket minskar risken för utbrändhet. De flesta former av smarta elektroniska funktioner är också tillgängliga exklusivt för borstlösa modeller. Dessa stödjande funktioner låter batteriet och motorn knytas ihop för att optimera prestandan och förhindra termisk överbelastning i slagborren som har dem. Några grundläggande funktioner att vara medveten om när det kommer till påverkan på drivrutiner är, Inbyggda LED-lampor lyser upp målområdet och hjälper dig att se och sikta även på mörka och utom räckhåll. LED-belysning är inte bara ljusare, utan det sparar också mycket batterikraft också.

Justerbara kopplingar eller elektronisk koppling hjälper dig att finjustera kraften som slagborren utövar på fästelementet. Den här funktionen är mycket användbar om du använder din slagborrar i mindre träarbeten som skåpdörrar och fönster. Nyckellösa chuckar och snabbkopplingsfunktioner gör byte av chuckbits till en sömlös operation, vilket ökar din produktivitet.

Vibrationsskydd hjälper till att minimera mängden vibrationer som verktyget avger, men verktyget kommer fortfarande att vibrera ganska mycket, i de flesta fall. Särskilda ergonomiska konstruktioner och funktioner hjälper till att lindra några av de stötar som slagborren överför till handen. Enkla saker som gummerade pistolgrepp och en välbalanserad design kommer att hjälpa dig att undvika upprepad stress, särskilt på jobb där du kommer att sätta i hundratals fästelement.

Slagborrar kontra andra borrar

En borrs primära funktion är att borra hål, vilket gör den till ett viktigt verktyg för alla som vill sätta upp en hylla eller hänga en bild. Men vilken typ av borr- och borrfunktioner du behöver beror på om du vill borra hål i betong för att sätta in fästpluggar, borra genom glas, borra hål eller sätta in skruvar i trä, borra igenom metall eller borra massor av hål mycket noggrant. Innan vi överväger sladdlösa och sladdlösa borrmaskiner mer i detalj, låt oss ta en titt på de olika typerna av borr som finns och vad de används till.

Sladdborrar kontra slagborrar

En sladdborr eller hammarborr är ett viktigt verktyg för alla byggarbetsplatser eller verkstäder. Dessa borrar är designade speciellt för borrning snarare än skruvning, eftersom de är tyngre, större och kraftfullare. Deras nyckelegenskaper avgör deras borrkraft och vilka typer av material (hårt eller mjukt) de kan borra i. Obs: en borrhammare är inte en ersättning för en borrhammare, eftersom den är mindre effektiv när det gäller att borra i hårda material.

Tidigare kom hammarläge i allmänhet bara som tillval på vanliga borrar, men idag kan det vara svårt att hitta en borr utan hammarverkan. Batteridrivna borrmaskiner är lika användbara som sladdborrar eftersom de kan användas på platser där det inte finns elektricitet och för att skruva in skruvar. Sladdlösa borrmaskiner är mångsidiga och lätta att hantera. De kan användas i slagborrläge för att montera Ikea-möbler, trädgårdsskjul och trall, och i borrläge för att borra hål i gipsskivor, trä, tegel och till och med betong (för de mest kraftfulla modellerna med hammarläge).

Dessa verktyg har justerbara vridmomentinställningar, flera borrhastigheter och ett Li-ion-batteri. Kombiborrar kommer även att ha ett hammarläge. Det finns en modell som passar alla budgetar och krav!

Pneumatiska borrar kontra slagborrar

En pneumatisk borr eller luftborr borrar tryckluft som tillförs av en kompressor (antingen en fristående modell eller en fast försörjning). Dessa verktyg är lätta och deras enkla design gör dem idealiska om du har ett stort antal hål att borra. Men ibland kan luftslangen komma i vägen om du använder verktyget i obekväma utrymmen. Denna typ av borr är designad för att borra mindre hål.

Vinkelborrar kontra slagborrar

Vinkelborrar är lätta att hantera och möjliggör exakt borrning. De kan vara sladdlösa eller sladdlösa och är idealiska för att sätta i eller ta bort skruvar i knepiga hörn. Chucken på dessa borrar är förskjuten av en vinkeladapter, vilket gör detta till en mycket specifik typ av verktyg. Vinkeladaptrar kan även monteras på vanliga borrar.

Borrpressar kontra slagborrar

En borrpress är en verkstadsborr som monteras på en arbetsbänk och används för mycket exakt borrning och/eller borrning av massor av hål i följd. Borrpressar kallas ofta för bänkborrar eftersom de kan monteras på en ram och fästas i golvet. De finns i möbelsnickares, metallarbetares, knivmakares verkstäder, etc. Du behöver helt enkelt justera höjden på plattformen innan du tar ner borren med hjälp av en spak fäst på sidan av maskinen.

Radiella borrar kontra slagborrar

Precis som borrpressar är radiella borrar fasta borrar. De har en rörlig arm som svänger parallellt med arbetsbänkens yta för att borra hål på ett avsevärt avstånd från arbetsstyckets kant (förlänger halsdjupet, vilket är särskilt användbart för vissa jobb). Det svängbara huvudet gör det möjligt att borra hel i knepiga vinklar och på svåråtkomliga ställen.

Magnetiska borrar kontra slagborrar

Magnetiska borrar är designade för professionella användare. De har en magnetisk bas som fäster på metallstrukturer. Den magnetiska basen möjliggör exakt borrning och slipning. Vissa modeller har vattenkylningssystem.

Handborrar kontra slagborrar

En handborr eller handvevborr är en gammaldags borr som gynnas av nostalgiska gör-det-själv-are som gillar manuellt arbete eller personer som bara har ett hål att borra (även om i det här fallet skulle en gimlet också göra jobbet).

Mer viktiga saker att tänka på

Borrfunktioner

Både sladdlösa och sladdlösa borrmaskiner kan ha en rad tillbehör och alternativ för att göra dem enklare att använda. Djupstyrning, ljus och handtag Ett avtryckarlås låter dig använda borren under längre perioder utan att pekfingret blir trött. En djupguide eller djupstopp låter dig ställa in borrdjupet.

En inbyggd lampa (finns främst på sladdlösa borrar) ger en fokuserad ljuskälla vid spetsen av borrkronan eller slagborrbiten. Ett extra handtag är särskilt användbart när du använder en borr i hammarläge eller borrar hål med stora diametrar. Ett vattenpass (ofta inbyggt i motorenheten) kan vara till hjälp för att kontrollera att hålen är vinkelräta mot stödet. En fjäderbelastad borrguide hjälper dig att borra hål vinkelrätt mot stödet. Chuck, variabel hastighetsinställning och bitshållare En extra SDS-chuck låter dig sätta in bits med SDS-skaft (slitsad skaft).

En variabel hastighetsfunktion gör att du gradvis kan öka hastigheten för att passa ytmaterialet och driva skruvarna mer exakt. En bitshållare, ofta inbyggd i borrens handtag, är ett praktiskt sätt att undvika att glömma dina bits! En väska/låda håller alla dina borrkronor och tillbehör tillsammans och förhindrar risken att förlora föremål på en byggarbetsplats. En chucknyckelhållare är gjord av gummi och fästs i kabeln på borrmaskiner med sladd för att spara tid på att leta efter nyckeln – förutsatt att du kommer ihåg att fästa den i första hand, förstås!

Triggeraktiverad LED

En praktisk funktion att ha, särskilt under mörka förhållanden, är en triggeraktiverad LED-lampa som automatiskt tänds när hastighetsavtryckaren trycks in. Ljuset släcks automatiskt några sekunder efter att avtryckaren släppts.

Extrahandtag

Ett extrahandtag förbättrar både säkerhet och noggrannhet vid borrning. Det extra handtaget kan placeras på antingen vänster eller höger sida av borren och hjälper till att öka användarens kraft och kontroll jämfört med att bara använda pistolhandtaget. När du väljer din borr ska borrens grepp kännas bekvämt att hålla i med en ergonomisk design. Tänk också på vikten på borren och batteriet (om du ska köra sladdlös); det ska inte vara så tungt att trötthet kommer att vara en faktor.

Fram- och backfunktion

Borrskruvar har en backfunktion, som gör att du kan vrida borrkronan eller slagborrbiten framåt, såväl som bakåt. Tryck bara på framåt/bakåt-omkopplaren på sidan av borren. Omvänt läge är också bekvämt när du backar ut borrkronan efter att ha borrat hål. Chucken är framtill på borren och håller borrkronan eller skruvbiten. En nyckellös chuck innebär att du kan byta bits snabbt och enkelt, utan att behöva använda ytterligare verktyg.

Variabel kopplingsinställning

Vridmomentvalsringen ger möjlighet att justera vridmomentet, vridkraften som krävs för att övervinna motstånd och skruva till rätt djup. Om för stort vridmoment väljs kan skruven skruvas för djupt. Överskottseffekten kan också orsaka förlust av kontroll och noggrannhet, vilket orsakar skador på arbetsytan. Om skruven inte är helt inkörd och chucken och slagborrbiten har stannat, så är det ett tecken på att ett något högre vridmoment behövs.

Växlar

Borrar med mer än en växel låter dig välja olika hastighetsintervall. Om borren är en enväxlad borrmaskin kan du styra hastigheten med avtryckaren för hastighetskontroll. Växelns kontrollomkopplare är vanligtvis placerad på toppen av borren. Frigör händerna snabbt och enkelt med en integrerad bältesklämma, fäst på borren.

Hastighet

Mätt i varv per minut (RPM). Även känd som “ingen belastningshastighet”, detta berättar hur snabbt din borr roterar. Detta nummer visas som den maximala hastigheten när borren inte är laddad och borrning. Vissa borrar låter dig ändra hastigheten på verktyget (alias variabel hastighet) och, precis som med vridmoment, bör du göra detta beroende på materialet eller uppgiften du gör. En låg hastighet är idealisk för att skruva in skruvar eller borra i mjukare material som trä, medan en högre hastighet är bättre för att borra i hårdare material som sten.

Borrkomponenter

Vridmomentkontrollring: justerar åtdragningskraften för att passa den aktuella uppgiften. Mätt i Newtonmeter (Nm), varierar från 16 till 135 Nm. Skruvning: för indrivning av skruvar (2 till 12 mm). Borrning: för borrning av mjuka material; 3 till 40 mm i trä; 3 till 16 mm i stål.

Hammarläge: för borrning av hårda material. Slaghastigheten sträcker sig från 35 000 till 50 000 slag/minut (värdet indikerar borreffektivitet). Från 3 till 13 mm i betong och 3 till 16 mm i tegel. Frivillig. Lägesändring: Rotationshastighet: bestämmer hur lätt du kan borra i hårda material. Från 800 till 3 000 rpm (varv per minut).

Borstlös motor

Effektivare och kräver inget underhåll. Borstad motor: borstarna måste bytas ut efter flera år. Elektrisk motor: Reverseringsfunktion: växlar mellan skruvnings-/avskruvningsläge och kan användas för att frigöra en borr som fastnat. Ergonomi och vikt: användarkomforten är beroende av borrens kvalitet och vikt (minst 1,5 kg, inklusive batteri). Bältesklämma: för att fästa borren på verktygsbältet. Kommer ibland med en bitshållare. Frivillig.

Batterispänning

Detta indikerar batterieffekt, mätt i volt (V): 12, 14,4, 18 eller 36 V.* Batteriström: indikerar batteritiden. Uppmätta inampertimmar (Ah). 1,5 till 5 Ah.* Li-ion (litium-jon): effektivare, snabbladdning, ingen minneseffekt, full effekt tills den är helt urladdad. Vissa modeller har batterinivåindikatorer.

Ni-Cd (nickelkadmium): mindre effektiv, långsammare att ladda, minneseffekt, strömfall mot slutet av laddningen. Batterityp (det är användbart att ha två batterier så att du alltid har ett redo att använda): Trigger: gradvis styrning för att erhålla rätt rotationshastighet för borrning eller skruvning.

LED-lampa

För att lysa upp arbetsområdet (tillval). Chuckkapacitet: 10 eller 13 mm, beroende på verktygets egenskaper. Bestämmer den maximala storleken på borrkronan du kan använda. Chucktyp: nyckellös chuck; kan bytas ut mot en SDS-chuck eller en rätvinklig chuckadapter (tillval). SDS-chuck: för borr med slitsade skaft, används för slagborrning. nyckelchuck (endast på borr med sladd).

Djupstopp

Ställer in borrdjupet. Standardfunktion på sladdlösa borrmaskiner, tillval för sladdlösa borrmaskiner. Extra handtag: för bättre grepp vid borrning. Standardfunktion på sladdlösa borrmaskiner, tillval för sladdlösa borrmaskiner. Säkerhetskoppling: låser borrchucken om borrkronan fastnar i materialet (tillval).

Avtryckarlås

Låser avtryckaren i läge för förlängd borrning (tillval). Strömkabel: 230-volts nätaggregat. Mjukstartfunktion: förhindrar stötar vid uppstart genom att gradvis öka hastigheten upp till max (tillval). Koppling: aluminiumkoppling kyls ner snabbare än plast. Batteriladdare: matchar batteriets egenskaper. Förvaringsväska: för förvaring av borr, laddare, batterier, borr och chucknyckel.

Vanliga frågor om slagborrar

Har vad jag ska borra betydelse?

Förr eller senare kommer du nästan säkert att behöva borra i murverk. För att göra detta behöver du en borr med hammare. Om du vill borra hål med stor diameter i murverk, välj en sladdborr med lågvarvsväxel. Om du tänker borra i en mängd olika material – som trä, plast eller metall – bör du välja en borr med flera hastigheter.

Vad finns det för teknologi?

Från litiumjonbatterier till borstlösa motorer, det finns några alternativ att tänka på när du väljer borrmaskin. Litiumjonbatterier används nu i de flesta sladdlösa borrmaskiner – förutom att de är säkrare för miljön, är de också lätta och kraftfullare än batterier av äldre stil.

Litiumjonbatterier gör att du kan ladda batteriet när du vill, oavsett hur fullt eller tomt det är. Dessutom har de ingen självurladdning. Det betyder att om du lägger undan ett fulladdat verktyg under en lång tid mellan dina gör-det-själv-jobb – kommer det fortfarande att vara redo att användas när du behöver det. Om du har valt en sladdlös borrmaskin kanske du vill plocka fram ett extrabatteri, så att du kan byta ut ett dött batteri mot ett som har laddats under större projekt.

Borstlösa motorer, betyder att borrens motor har konstruerats på ett sådant sätt att den minskar friktion och värmeuppbyggnad, vilket resulterar i bättre vridmomentkontroll och högre hastigheter. Att välja en borrmaskin med borstlös motor bidrar till att öka motorns livslängd. Keep Cool teknologi håller battericellerna svala så att de inte överhettas och resultatet är en längre batteritid och längre batterilivslängd.

Batteriverktyg driver flera verktyg, från samma sortiment. När du har batteri och laddare köper du helt enkelt verktyget för att utöka ditt eget utbud av elverktyg. När du ser “bar verktyg” i produktbeskrivningen vet du att det kommer utan batteri. Att ha ett batteri med olika verktyg hjälper till att spara pengar på extra batterier och laddare som du inte behöver. Om du använder dina elverktyg ofta är det värt att investera i ett extra batteri för att hålla ditt projekt igång.

Vad skiljer olika slagborrar åt?

Dessa verktyg har mycket gemensamt, vilket inte är förvånande eftersom de fungerar enligt samma princip. Vart och ett av dessa tre verktyg är bättre utformade för ett specifikt syfte men alla tre kan också utföra “allmänna uppgifter”. Att förstå vad skillnaden mellan de tre är kommer att ge dig en mycket bättre uppfattning om vad effektdrivare är lämpliga för.

En borrmaskin (borrskruvdragare): Den klassiska borrmaskinen, som ofta kallas en borrmaskin, är ett verktyg som du förmodligen känner till, och av goda skäl. En bra borr är fortfarande ett av de bästa “all-around”-verktygen när det gäller att borra hål och skruva in skruvar, och den klarar sig någorlunda bra mot de flesta material, speciellt om du har en högre modell. Dessa utmärker sig vid borrning och är verkligen gjorda för det ändamålet men kan också driva skruvar också. Detta kommer att skruva in de flesta skruvar i de flesta material, men hårdare material eller att köra in många fästelement i följd kommer att bli din typiska borrmaskins undergång.

Borrhammare: Mot betong och sten är du dock bättre med en borrhammare. Denna handhållna kombination av borr och hammare är designad för att köra in en bit i betong och murverk, och den har helt enkelt för mycket slagkraft för att kunna användas för andra material. Vissa borrhammare har olika funktioner som du kan byta från men som inkluderar ett borrläge, ett slagborrläge och ett drivläge (för att skruva in skruvar).

Borrhammaren påminner mycket om en borrmaskin men har extra kapacitet att slå när den snurrar, vilket är vad murade ytor kräver. Mot betongväggar där vanliga borrar skulle brinna ut kommer slagborren att sätta i hål efter hål, hela dagen och är där de verkligen lyser.

Vad är skillnaden mellan sladdlösa och slagborrar med sladd?

När människor hänvisar till stötdämpare är det de vanligtvis letar efter den sladdlösa, batteridrivna varianten. En sladdlös slagborrar gör att du kan vara mycket mer rörlig, vilket är användbart när du ska röra dig överallt. En sladdförare är mer benägna att sakta ner processen och kommer att göra det.

Sladdlösa slagskruvdragare: Sladdlösa slagskruvdragare kan köra nästan alla typer av fästelement du kastar på den och att ha ett sladdlöst verktyg som kan hantera den uppgiften är mycket bekvämt. De sladdlösa modellerna är bäst lämpade för att skruva in skruvar i hårdare material men kan också göra mycket lätt arbete av de mjukare materialen.

De sladdlösa modellerna tenderar att bli varma när du kör många större fästelement i snabb följd och värme är fienden till alla verktyg. Du kan bara låta verktyget sitta mellan fästelementen, växla mellan två olika slagelement eller använda en modell med sladd om du har en situation som kräver många större fästelement som måste säkras på kort tid.

Sladdlösa slagborrar är klassade i termer av volt (V) och batteriklassificeringen, mätt i Ah, är också ett viktigt mått. Slagförare med sladd: Slagförare med sladd har sin plats i verkstäder och garage. För stora monteringsjobb och projekt, överväg att skaffa en sladddriven slagborrar. Slagförare är otroligt praktiska verktyg som kan driva och ta bort även de mest envisa fästelementen, vilket gör dem till ett måste runt en båt också. Modeller med sladd har också ett mycket bättre växelreduceringssystem än sladdlösa modeller, så de håller sig mycket svalare och brukar också hålla mycket längre än sladdlösa modeller. De är dock mycket tyngre (i de flesta fall).

Vilken stötslagborr bör jag välja?

Dina val när det gäller att välja en slagborrar är ganska enkla – de kommer trots allt i en formfaktor, precis som elektriska borrar och liknande elverktyg gripna i en hand. Slagborrmaskiner accepterar endast en storlek av sexkantchuckar: standard. Det finns inte mycket i vägen för brusreducerande funktioner heller, så vilken modell du än väljer, se till att vidta några säkerhetsåtgärder och ta på dig hörselskydd.

Modeller med sladd är billigare och kommer att kunna hantera större fästelement i snabb följd men är tyngre och att dra runt sladden kan vara besvärligt för vissa människor. Modeller med sladd är inte alls lika populära som sladdlösa modeller men de har fortfarande sin plats, speciellt om du har många fästelement att köra. Nedan finns en video om vad du kan förvänta dig av en sladdförare. Sladdlösa modeller kostar en hel del mer pengar (drivrutin, batteri och laddare) och kräver att batteriet laddas för att kunna använda dem, men är mycket bekvämare och mycket lättare att bära med sig.

12V sladdlösa slagskruvdragare: 12V slagskruvarna är mycket mindre och mer kompakta än 18V-modellerna och är bättre lämpade för vardagliga fästelement i mjuka till medelhårda material. Dessa har vanligtvis inte vridmomentet för att driva in större fästelement i hårdare material (en efter en).

18V+ sladdlösa slagelement: 18V-modellerna (och högre spänningsmodeller) är mycket kraftfullare än 12V-modellerna och kan driva in ganska stora fästelement i måttligt hårda material. Gränserna för dessa 18V+ sladdlösa modeller kommer vanligtvis att involvera större fästelement i snabb följd (en efter en) och värmen som genereras från detta.

Är mjukstart något jag bör överväga?

Istället för att vrida på vridmomentet vid maxvarv per minut så fort du trycker på strömbrytaren, vrider en slagborrmaskin med mjukstart gradvis upp motorn istället. Slagborrmaskiner med mjukstart är i allmänhet säkrare att använda och kommer också att bibehålla verktygets totala livslängd. Neutralströmbrytare eller strömbrytarlås gör det så att din slagborr inte tömmer sitt batteri genom att till exempel förhindra oavsiktliga strömbrytare när den ligger i din verktygsväska.

Bromsfunktion gör det så att du kan stoppa chucken att snurra direkt, vilket kan vara mycket användbart för erfarna användare när de kör fästelement efter varandra. De flesta slagborrar har i dag en mjuk broms integrerad i dem. Bälteskrokar krävs inte strikt, men precis som med borrar som har dem kan de vara otroligt praktiska, speciellt om du ska klättra uppför stegar, byggnadsställningar etc.

Laddningsmätare på sladdlösa modeller låter dig veta att du har mycket bränsle kvar innan du behöver koppla in den. Vissa enheter har mätare på verktyget, men det är vanligtvis bekvämare att ha dem på batteripaketet istället så att du kan se laddningsstatusen även om den är bortkopplad från slagborren. En snygg väska, när den ingår i enheten, är alltid trevlig att ha och håller ihop allt.

Vad betyder IPM och RPM?

Eftersom slagmotorer är en del av den motordrivna familjen av elverktyg, kommer tillverkarna också att nämna Impacts per minute eller Slag per minut (IPM) som en jämförelse. Som namnet antyder räknar IPM hur många slag den inre hammaren gör på 60 sekunder. Ju högre IPM, desto snabbare kan en slagborr pulsera.

De flesta modeller kommer att citera sin IPM som- det vill säga den IPM de kan sända ut när de är i luften. Både 12 V- och 18 V-modeller lägger vanligtvis ut IPM:er mellan 1 750 och 3 750 IPM. En högre IPM innebär generellt att du kan köra envisa fästelement in (eller ut) snabbare för samma vridmoment.

RPM

Moderna effektförare försöker spara på ström genom att inte leverera det absoluta maximala varvet per minut (RPM) på en gång. Det är därför de flesta verktyg har tre eller fler RPM-steg som du kan aktivera med allt djupare tryck på avtryckaren. Låga RPM-intervall går vanligtvis till 800 till 850 RPM, medan maximala RPM kan gå upp till 3000 RPM eller snabbare.

Som du kanske förväntar dig, ju högre RPM, desto snabbare kan en effektförare få jobbet gjort. Det är dock inte lika mycket som en faktor för slagborrar jämfört med vanliga borrar och hyvlar. Faktum är att ett för högt varvtal i början tenderar att ta bort skruvhuvuden och förstöra mjukt trä, vilket är precis det problem du vill undvika när du väljer din slagborrar.

Sladdlösa slagdrivrutiner finns i: 12 volt, 18 volt, 20 volt, 24 volt versioner (möjligt fler) men de mest populära storlekarna för sladdlösa slagborrar är 18 V-versionerna och 12V-versionerna. Kabelanslutna versioner går för någonstans mellan 7 A till mer än 9 A.

Hur bör jag tänka när jag väljer slagborr?

När du sätter ihop verktygen för din verkstad kommer du oundvikligen att köpa sådana grunder som sågar, borrar och slipmaskiner först. Men om du ska ta itu med jobb som kräver flera skruvar – allt från att bygga en bokhylla till att rama in ett hus – kommer du så småningom att vilja lägga till en stötdrivare till din verktygssamling.

Tricket för att välja den bästa drivkraften för dina individuella behov är att få en med tillräcklig kraft för att hantera de typer av projekt du planerar att ta itu med. Läs vidare för att lära dig mer om hur dessa slagborrar skiljer sig från vanliga borrmaskiner och vilka funktioner du ska leta efter. Och medan du ändå håller på, missa inte vår sammanfattning av toppfavoritvalen bland de bästa effektdrivarna som finns.

Slagborr kontra vanlig borr

Slagborrar och borrmaskiner ser likadana ut på ett ögonblick – och tillverkare kombinerar dem ofta i ett enda paket – men var och en har sitt eget syfte.

Även kallad borrmaskin, detta verktyg driver skruvar och borrar även pilothål, nödvändigt när man bygger med lövträ, såsom ek och ask. Borrar accepterar borr och borrkronor av olika storlekar, vilket ökar deras mångsidighet. Men den är vanligtvis större och tyngre än en slagborrar, och även den bästa borren kan inte leverera lika mycket kraft. Denna behändiga lilla dynamo är designad för en sak: driva skruvar.

Precis som en borr, använder den rotationskraft för att driva in skruvar i trä, men till skillnad från den mjuka rotationen av en borr, använder en slagborrar rotationshamring, vilket är mer effektivt för att driva en skruv utan att ta bort skruvhuvudet. Likaså är en slagborrar ofta bättre på att ta bort skruvar utan att ta bort huvudena. Slagförare accepterar inte samma borrkronor som används i borrmaskiner; snarare accepterar de bara slagbitar med sexkantiga huvuden (kallade “skaft”). Plus, rotationshamring är högt; Användare bör bära lämpliga hörselskydd under drift.

Kraft är den viktigaste aspekten för slagborrar. Mindre kraftfulla modeller är lämpliga för verkstads- och gör-det-själv-projekt, medan mer kraftfulla förare kommer att hantera införandet av stora skruvar, vilket gör dem till ett bra val för professionella entreprenörer. Tänk på följande när du handlar en slagborr:

Vad finns det för andra borrfunktioner?

En borstlös motor erbjuder hög effektivitet, vilket resulterar i bättre körtid, mer kraft, längre hållbarhet och mindre underhåll. En borrmaskin med borstlös motor blir också lättare och tystare. Effekten är en annan värdering av en borrs kraftkapacitet. Mäter uteffekten som en kombination av hastighet och vridmoment.

Tillbehör kan vara fodral, reservbatterier, borr- och borrbitssatser. Om du letar efter en sladdlös borr, se om det följer med en laddare. Observera att borrmaskiner med bara verktyg inte levereras med ett batteri eller laddare. För skydd och bärbarhet, leta efter borrar som kommer med en hård eller mjuk bärväska. Om du letar efter en sladdlös borr, leta efter borrsatser som innehåller ett extra batteri. För ytterligare bekvämlighet, leta efter batterisystem som fungerar med olika typer av sladdlösa verktyg.

Alla verktyg ska kännas bekväma när du använder dem. En borr kan kännas bra när du först tar upp den, men tänk på hur den kommer att kännas efter några timmars användning. Tänk på det arbete du behöver göra och balansera kraften du vill ha mot storleken och vikten du bekvämt kan hantera.

En borrs design påverkar också hur den känns. Det finns två vanliga borrhandtagsstilar. Handtaget på en T-handtagsborr är nära mitten av borrkroppen. Denna design fördelar vikten för bättre balans och mindre belastning på handleden. Andra sladdborrmaskiner har en pistolgreppsdesign, med handtaget bak.

På vilka sätt kan man borra?

Med rätvinkliga borrar kan du arbeta i trånga utrymmen som mellan golvbjälkar. Chucken på en rätvinklig borr är monterad i 90 graders vinkel mot borrkroppen. Vissa borrar kan hantera tunga köruppgifter. Slagverkan applicerar mer vridmoment än en vanlig borrmekanism.

Hammarborrar, eller borrhammare, kombinerar rotationen av en vanlig borr med en dunkande verkan. Dessa två krafter gör att du snabbt kan borra hål i murverk. Luftborrar är verktyg av entreprenörsklass som körs på tryckluft snarare än el. Dessa övningar kräver en luftslang ansluten till en lämplig luftkompressor. Borrpressar är bänkverktyg som kan skapa exakt åtskilda hål och förenkla borrning till exakta djup. Med rätt verktyg och rätt justering kan du borra i nästan vilken vinkel som helst utan rädsla för att borrkronan ska gå eller brotscha hålet ur rund.

Motordrivna slagborrar sträcker sig från lätta modeller för hushållssysslor till kraftfulla verktyg för installation av gipsskivor eller trädäck. Vissa modeller kan modifieras för att fungera i antingen pistolgrepp eller rak, inline-konfiguration.

Vad skiljer en stötborr och en slagborr?

Eftersom det kan finnas en viss förvirring i detta ämne, låt oss ta en titt på några av skillnaderna mellan slagborrar och stötborrmaskiner En slagborr är designad för att återföra en stark rotationskraft vilket gör den till det ultimata skruvverktyget. Slagborrar är perfekta för alla träjobb och använder rotationshamring för skruvapplikationer, vilket ger ökad effektivitet och mindre skada på skruvhuvudet jämfört med andra verktyg.

Att använda en slagborrar ger användaren kraften med inte bara det bästa skruvnings- eller lossningsresultatet, utan kan enkelt användas för borrning med dubbelt så högt vridmoment som en sladdlös borrmaskin. Till skillnad från en borr, skulle du behöva använda speciella slagdrivningsbits eftersom de endast är kompatibla med insexskruvar.

Slagborrmaskiner, även kända som borrskruvdragare, har mindre vridmoment jämfört med skruvdragare och använder en mjukare rotation för borrning och skruvdragning. Kommer i en större form/design, det finns mer flexibilitet vid applikationen eftersom du inte behöver speciella bitar. Men eftersom det inte finns någon rotationshamring skulle du behöva applicera mer tryck för applikationen.

Detta kompletteras dock av kopplingen som möjliggör säkrare skruvdragning. Användaren kan bestämma vilken hastighetsinställning som används, vilket när det väl når det specifika vridmomentet kommer det att hindra dig från att gå igenom materialet.

Hur väljer jag mellan en sladdlös och och en slagborr med sladd?

Båda typerna av verktyg kan borra hål och driva skruvar och används för dekoration, träbearbetning, renovering och andra gör-det-själv-jobb. Den ena är dock bättre för borrning, den andra för att skruva in skruvar.

Utformade för mångsidighet och intensiv användning, är sladdlösa borrmaskiner kraftfullare än sladdlösa borrmaskiner. De ansluts till ett vanligt uttag och drivs med el (230 volt). De är idealiska för arbete inomhus och på byggarbetsplatser. För det mesta har de ett hammarläge för att borra hårda material som tegel, vindblock, sten och betong. Deras chuckar finns i olika former och storlekar och kan användas med borr, hålsågar, slagborrbitar, hylsor, etc.

Med sladd borrar kan borra hål i alla material (upp till en viss diameter) och kan även användas för skruvning och lossning tack vare back- och varvtalsfunktioner. Men sladdborrmaskiner är tyngre och kraftfullare än batteridrivna borrmaskiner, vilket innebär att de inte är lika lätta att hantera. Följaktligen är de inte riktigt lämpade för att skruva/skruva av jobb i hemmet, även om de kan användas för större byggprojekt. Deras portabilitet begränsas av strömkabelns längd, och verktyget kräver en nätströmförsörjning eller en generator om byggplatsen inte har strömförsörjning.

Sladdlösa borrmaskiner

Sladdlösa borrmaskiner är mer mångsidiga och rekommenderas generellt som verktyget att köpa om du främst vill driva skruvar. Förutom att de är lättare att hantera, behöver dessa verktyg inte vara anslutna till elnätet, vilket innebär att de kan användas i områden utan elektricitet och för enstaka projekt som att bygga ett skjul längst ner i trädgården.

Precis som för borr med sladd kan olika tillbehör monteras på chucken (slipbitar, blandarpaddel etc.), som kan ha olika storlekar (10 eller 13 mm). Vissa sladdlösa borrmaskiner eller kombiborrar kan användas för att borra hål på upp till ca. 13 mm i hårda material, men borrningen tar längre tid och förbrukar mer energi (dvs batterikraft). Till skillnad från sladdlösa borrar har inte alla sladdlösa borrar ett slagläge, så kontrollera innan du köper om du siktar på att borra i hårda material.

Borrar med sladd

Varje borr har en chuck, en motor (borstad eller borstlös), ett handtag och en avtryckare för att manövrera den. Varje borr har olika egenskaper (t.ex. varvtal, slaghastighet, vridmoment) beroende på typ av teknik (med sladd eller batteridriven). Egenskaperna att leta efter bör bestämmas av hur du planerar att använda verktyget. För varje egenskap har sladdlösa och sladdlösa modeller olika minimi- och maxvärden.

Som nämnts ovan, även om en borrhammare kan stå för en borrmaskin för vissa jobb (som tung borrning), bör en vanlig borr inte förväxlas med en borrhammare. Slag- eller hammarläget på en standardborr är inte tillräckligt för att borra stora hål i betong eller armerad betong.

Vad är skillnaden mellan borstade och borstlösa motorer?

Beroende på tekniken kan en elmotor ha eller inte ha borstar (eller “kolborstar”), en speciell slitdel som leder ström. Borstade motorer är första generationens motorer och finns bara på äldre modeller. De är fortfarande pålitliga, men deras prestanda är sämre än borstlösa motorer eftersom borstarna genererar friktion, vilket resulterar i energiförluster.

Dessutom måste borstarna bytas ut efter flera års användning. Som sagt, de är enkla och billiga att byta ut. Borstlösa motorer har däremot inga borstar. Istället har de elektriska spolar och en elektronisk styrenhet som genererar rotation. Detta betyder att det inte finns någon friktion; därför är dessa motorer mer effektiva och förbrukar mindre energi.

Hastigheten, angiven som ett antal varv per minut (rpm) avgör hur snabbt och effektivt en borr kan borra hål i hårda material. Trådborrmaskiner erbjuder högre hastigheter. Slaghastigheten eller hastigheten mäts i slag per minut och bestämmer hur snabbt och effektivt borren kan borra hål i hårda material. Trådborrmaskiner har högre slaghastighet. Vridmomentet motsvarar åtdragningskraften och anges i Newtonmeter (Nm). Sladdlösa borrar har högre vridmoment.

Vad finns det för komponenter i en hammarslagborr?

Kom ihåg att oavsett om du är en vanlig gör-det-själv- eller proffs så är båda typerna av borr – med sladd och sladdlösa – viktiga för varje verktygssats, eftersom de två teknologierna kompletterar varandra. Endast enstaka användare kan komma undan med att bara ha en typ. När du väljer en sladdborr måste du bestämma dig för följande egenskaper:

Kraft, ju högre desto bättre om du behöver borra hårda material. Chucktyp och storlek: 10 till 13 mm, bestämmer den maximala storleken på borrkronan du kan använda. Valet mellan en nyckellös eller en nyckellös chuck beror på budget och praktiska egenskaper.

Slaghastighet, bestämmer hur snabbt du kan borra igenom hårda material. Rotationshastighet, Högre är bättre för att borra hårda material. Variabel hastighetsinställning, hjälper dig att anpassa borrningen till typen av material – stål och vindblock kräver till exempel inte samma hastighet.

Säkerhetskoppling låter borrmotorn gå utan att vrida chucken i händelse av att biten fastnar i materialet. Utan en säkerhetskoppling, om borren fastnar i ett material, kan den stöta och orsaka handledsskador. Hammer stop-funktion: gör att du bara kan använda hammare när borret kommer i kontakt med det hårda materialet.

Vad är hammarläge?

Hammarläge är viktigt för att borra hårda och resistenta material (sten, betong, etc.). Den slås på och av med en knapp ovanpå borrmaskinens motorenhet. Slaghastigheten bestämmer hammarens verkan och sträcker sig från 35 000 till 50 000 slag per minut. Olika borrar har olika slaghastighet. Ju högre hastighet, desto lättare kommer du att kunna borra genom betong, tegel, sten, etc. För enkel och effektiv borrning i ett av dessa material, leta efter en modell med en slaghastighet på minst 43 000 slag per minut. Vid lägre hastigheter kan det ta lång tid att borra stora hål.

Vad finns för typer av bits?

Träkronor är designade för att borra trä och mjuka material. En uppsättning bits från 3 till 12 mm räcker för de flesta projekt. Det finns två huvudtyper av träbearbetningsbits: platt- eller spadbits och skruvborr. Metallbearbetningsborrkronor används för att borra metall. De har spetsar avsmalnande i specifika vinklar och en speciell ytbehandling. För de flesta användare är en uppsättning metallbitar i storlekarna 3 till 10 mm idealiska.

Borrkronor för betong är speciellt utformade för att borra sten, betong etc. De har vanligtvis en beläggning av volframkarbid. En uppsättning betongborrar från 5 till 12 mm är allt du behöver för de flesta jobb. Gradningsfilar, Forstner-bits och roterande filar och raspar kan användas för efterbehandling i olika material. Slagborrbitar är viktiga för alla sladdlösa borrmaskiner eller borrmaskiner. De säljs både styckvis eller i set. Bitsarna sätts in i en bitshållare och finns i olika typer för att passa olika skruvhuvuden:

Många typer av borrtillbehör finns tillgängliga (slipdynor och -skivor, vattenpumpar, borstar, avskalningsskivor, etc.). Uttag sätts antingen in i en bitshållare eller kommer i ett stycke, vilket är mer robust. Slagförare använder stötuttag. Hålsågar kan användas för att skära stora hål i trä eller metall (vanligtvis från 25 mm till mer än 80 mm i diameter). Hålsågar för trä har sågliknande tänder och hålsågar för hårdare material kallas diamanthålsågar.

Kärnborrkronor är tillbehör i ett stycke utformade för att borra stora hål i hårda material (sten, betong, etc.). Blandarpaddlar eller omrörare är användbara för att blanda färg, gips och harts. Om du har mycket att mixa, investera i en kraftmixer, ett verktyg som är speciellt framtaget för att mixa.

Vad för träslag kan jag borra i?

Mjuka träslag

Barrträd är det trä och virke som fräss från barrträd. Vetenskapligt kända som gymnospermer, barrträd är alla träd som har nålar och producerar kottar. Exempel på populära barrträd som används i träbearbetning, konstruktion och möbler är tall, cederträ, gran, gran och furu.

I motsats till vad många tror, ​​kallas barrträd inte för barrträd eftersom de är “mjuka”. Även om det är sant att vissa sorter av lövträ är mycket hårda och därför mer utmanande att arbeta med, har skillnaden mellan lövträ och barrträ lite att göra med den faktiska mjukheten eller om ett trä är svårare att arbeta med. Det finns många hårda träslag som är mjukare än mjuka träslag.

De flesta barrträd är starka och används ofta i många olika byggnadsapplikationer. Gran, tall och gran (SPF) säljs vanligen under som dimensionell SPF timmer på hemförbättringscenter. Dessa träslag används ofta för att rama in nybyggnation, såväl som för att bygga strukturer i bruksstil. Många av dessa träslag, särskilt barrträd från cypressfamiljen, är kända för sin förmåga att motstå röta och insekter. Detta gör träd som cederträ och redwood idealiska för exteriöra projekt, som trädäck och utemöbler.

Hårda träslag

Lövträ kommer från alla träd som inte producerar nålar eller kottar. Dessa träd är oftast kända som lövträd, mer vetenskapligt kända som angiospermer. Lövträ är träd som producerar löv och frön. Vanliga lövträarter inkluderar ek, lönn, körsbär, mahogny och valnöt. Lövträarter är inte alltid nödvändigtvis starkare än barrträd, men många arter är välkända för sina vackra och distinkta träfibrer.

Det finns också några träslag som anses vara lövträd som inte är lövträd, såsom bambu och palm. Dessa växter är vetenskapligt kända som enhjärtbladiga, men har många av samma egenskaper som lövträ och klassificeras därför ofta som sådana. Bambu och palm kan ibland falla under nästa klassificering av konstruerat trä.

Den tredje typen av trä du kan stöta på är konstruerade träslag. Konstruerat trä förekommer inte naturligt i miljön utan tillverkas istället. Dessa brädor är vanligtvis gjorda av trä som är manipulerat för att ha vissa kvaliteter eller egenskaper. Även känd som kompositträ, är dessa produkter ofta gjorda av avfallsträ från sågverk.

Konstruerat trä behandlas ofta genom kemisk eller värmeprocess för att producera en träprodukt som kan möta vissa storlekar som skulle vara svåra att uppnå från naturen. Nu när vi förstår dessa tre huvudtyper av trä är vi redo att börja utforska alla de olika träsorter du kan stöta på och vad de oftast används till.

Al

Al är ett lövträd som sakta vinner en ökande popularitet på grund av sin naturliga skönhet, bearbetbarhet och mångsidighet. Det finns oftare i de nordvästra regionerna i Kalifornien och sydvästra delarna av Kanada. Det är i samma familj som björken, så det delar ofta liknande tillämpningar.

Al ser ut att vara nästan vit när den är nyskuren, men blir snabbt varm honungsbrun när den exponeras för luft och solljus. Detta trä med medeldensitet har vanligtvis en rak ådring och är lätt att använda för snidning, svarvning och bearbetning.

Träet fungerar även bra med en mängd olika efterbehandlingar. Alträ har en mycket slät yta vid slipning som lätt kan betsas eller målas. Alren växer inte till att bli särskilt stor i diameter eller höjd, så detta är något att tänka på om du behöver mycket stora solida bitar då de kan vara svårare och därför dyrare att få tag på.

Al används ofta i möbeltillverkning och skåp. Det är också ett populärt val för fotoramar och andra dekorativa föremål. Kanske är ett av de mer specialiserade användningsområdena för alträ i den hårda kroppen hos elektriska gitarrer. Alträ ger en mycket ren ton som är svår att replikera med andra träslag. I elektriska gitarrer är Alder ofta mer önskvärd för sin ton än till och med de exotiska lövträden som mahogny.

Askträ

Askträ kan vara något svårt att hitta för närvarande, särskilt på grund av de senaste problemen med Emerald Ash borer, en invasiv skadegörare som fick många av dessa träd att dö i förtid. Om du bor i de områden där askar är inhemska och växer rikligt, kommer det att vara lättare att hitta denna ved än om du bor någonstans som inte gör det.

Ask efterliknar samma styrka och egenskaper som vit ek men kommer vanligtvis till ett mer budgetvänligt pris om du kan hitta den på ett lokalt skogsbruk nära dig. Träet tar lätt fläckar och kan användas till många olika typer av projekt.

Aspträ

Aspträd används ofta vid produktion av ved till bastur. Aspen är ett ljust trä som tål målning och bets väl. Detta trä kan ibland verka eller kännas ha en suddig struktur. Asp är ett lövträ som odlas i nordöstra Amerika men kan ibland vara svårt att hitta. På grund av dess generella begränsade tillgänglighet används den vanligtvis endast för mycket specifika projekt där aspträ är idealiskt.

Ett av de mest specialiserade användningsområdena för aspträ är att bygga bastur. Träet leder inte värme och tål fukten bra med begränsad svullnad eller rörelse. Eftersom den inte leder värme lätt, används den ibland även vid tillverkning av tändstickor.

Dessa egenskaper är också det som gör Aspen önskvärd att använda för att bygga lådor i möbler, eftersom detta kan bidra till att minska fastsättningen. Detta trä är också luktfritt och smakfritt, vilket gör det idealiskt för att göra ätpinnar och köksredskap.

Balsaträ

Balsa är ett mycket lätt lövträ som vanligtvis används i hobby- och hantverksprojekt. Många fina träarbetare tenderar att ha en negativ syn på balsaträ eftersom det inte är särskilt starkt, men det är ofta underskattat och har många praktiska användningsområden.

De flesta av oss möter balsaträ först i barndomens byggprojekt och modellsatser. Balsaträ kan anses vara en barnlek för de flesta seriösa träarbetare, men det är kanske också själva katalysatorn som introducerar många människor till träbearbetning och konstruktion. Detta trä har också en mycket rik historia, särskilt för att det ofta användes som ett substitut under första och andra världskriget i flygplan och fartyg.

Balsaträ importeras vanligtvis till Nordamerika från Sydamerika och Centralamerika. Balsaträ växer mycket snabbt men har en relativt kort livslängd, där de flesta träd endast producerar användbart virke innan det är 10 år gammalt. Träet är mycket flytande, och många människor är förvånade över att höra att balsaträ ofta används för att bygga flottar, livräddare och andra typer av föremål som är designade för att flyta. Surfbrädor är ett bra exempel på vackert utformade projekt som kan göras av balsaträ

Balsaträ är ett trä med låg densitet som i allmänhet inte är särskilt starkt. Av denna anledning föredrar många människor att välja basträ och björk framför balsaträ för alla typer av projekt som behöver kunna hantera vikt eller stress. Å andra sidan, om du behöver bygga något av trä som snabbt kan gå sönder eller gå sönder, till exempel när det gäller byggset för teater- och filmscener, är balsa ett utmärkt val.

Bambu

Tekniskt sett ett gräs, bambustjälkar kan vara ihåliga men är mycket starka. Även om bambu tekniskt sett är ett gräs och inte ett trä, kan det användas för att bygga många saker på grund av växtstammarnas hårdhet och täthet. Bambu växer i överflöd i tropiska klimat och det finns ett antal olika arter tillgängliga, som varierar mycket mellan regionerna. Bambuväxten har en hög, ihålig stjälk. Dessa stjälkar kan användas som de är, eller så kan de skäras i mycket tunna, smala remsor för att skapa ett faner. Fanerprodukten från stjälkarna görs till ett konstruerat trä som plywood.

Även om folk kanske tror att bambu skulle vara lätt, mjuk och lätt att böja eller skära så är detta inte fallet. Det är bättre att jämföra bambu med lövträ röd ek eller lönn, eftersom det har en liknande hårdhet och styrka. Gräset med hög densitet kan ibland vara tufft mot verktyg. Bambustammar är särskilt populära för trädgårdsmöbler, trädgårdsdekorationer, staket och insynsskydd. Du kan också se bambu i skåp, fina möbler och även som trägolv.

En del av det som gör att bambu kan motstå förfall utomhus är dess naturliga vaxliknande beläggning. Om du vill betsa, måla eller limma bambu, måste du slipa träet först för att säkerställa att färgen eller limmet greppar mot träet. De flesta bambu bör förseglas och skyddas för lång livslängd om den används utomhus. Fukt kan få bambu att svälla eller krympa, så det är bäst att låta det acklimatisera sig till miljön innan du skär, speciellt om du befinner dig i ett torrare och kallare klimat än där växten odlas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen